Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon_registax16.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 225293
Numar de utilizatori inregistrati: 2843
Cel mai nou utilizator inregistrat: GabiBirsanu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review bioclu TS 10x60 LE


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 17 Ian 2016 15:15 Download mesaj
Titlul subiectului: Review bioclu TS 10x60 LE
Raspunde cu citat (quote)

Review bioclu TS 10x60 LE
(courtesy of agr)

Un Telescop Service urmand linia lui 10x50 de la care pastreaza mai toata mecanica (mai putin tuburile port obiective care sunt, normal mai lungi si cu un diametru mai mare spre obiective) si cupele de cauciuc care sunt mai lungi (si din cauza eye-reliefului mai mare) identice cu cele de la binoclurile mai mari pana la 20x80. In schimb prismele raman neschimbate fata de modelul 10x50. Daca insa tuburile sunt din plastic, corpul port prisme si bratele port oculare sunt metalice. Rezultatul este o mecanica buna, rezistenta si usor maneabila. Dat fiind sistemul central de reglaj ramas identic cu cel de la predecesorul lui mai mic, ramane “problema” defocalizarii in momentul in care apasam mai mult pe port oculare. In ansamblu o mecanica Ok, acoperita de cauciuc ce asigura o adrenta buna si protejeaza mai mult sau mai putin binoclul.
Optica insa difera, spre surprinderea mea cel putin, si gasim niste oculare cu design diferit. Respectiv acestea ofera un eye relief mult mai mare decat cele de la 10x50, astfel incat se pot face observatii excelente cu ochelarii pe nas chiar daca nu lasam in jos eyeshildurile. Desi campul efectiv este unul normal (92m la 1000m) exista “efectul de wide” dar claritatea ramane undeva pana la 20% de margini (m-as fi asteptat la o claritate mult mai apropiata de margini ?). Sincer sa fiu nu inteleg de ce nu s-a putut merge pe un design similar lui 10x50 (sa fie pretul de vina ?). Un alt aspect optic este lipsa stratului de virare galbui (foarte apropiat de cel Carl Zeiss) prezent la TS10x50LE. Depunerile sunt indigo si verzi atat pe oculare cat si pe obiective (modelul testat are ceva zagarieturi fine pe stratul verde al obiectivelor – probabil curatat redundant - dar influenta lor nu este, as spune, substantiala). Practic este un binoclu luminos (sensibil mai luminos decat TS 10x50LE) dar nu atat de luminos pe cat m-as fi asteptat. In schimb definitia si contrastul sunt foarte bune identice cu cele ale predecesorului sau cu diametru mai mic (50).
De ce “nu atat de luminos pe cat m-as fi asteptat” ? Pentru ca l-am testat cu foarte mare atentie alaturi de un Lacerta 10x50 (ambele au colorit natural) si oricat m-am straduit as spune ca diferenta de luminozitate este insesizabila.

Date tehnice:
Diametru lentila frontala=60mm
Putere de marire = 10X (n.a.: in realitate 9x!)
Sistem de focalizare = central
Tip constructiv: Porro
Eye-relief = 19,9mm (n.a.: imresionant)
Pupila de iesire = 6mm
Cupe ocular = cacuciucate si pliabile
Rezistent la stropire = Da (n.a.: nu recomand stropirea !)
Camp vizual real la 1000m = 92m
Camp vizual real(0) = 5,3
Camp vizual aparent (0) = 53,0
Greutate = 1200g (fara capace dar cu sunurul de prindere greutate reala = 1085g)
Serii = Sonstige
Material de suprafata = Armura de cauciuc (n.a.: “armura” este putin exagerat)
Prindere pe trepied = Da


Si aici ne intoarcem putin si la volum. Respectiv este un binoclu mare (aprox: 24 cm inaltime, 20 latime) avand 1085 grame. Un 10x care este relativ greu si are tendinta sa tremure ceva mai mult decat 10x50? Nu si pentru TS. Solutia este simpla: in loc de 10x punem 9x ... multi vede putini cunoaste Smile si astfel 10x60 tremura comparabil cu un 10x50... Caci am omis sa spun ca puterea maritoare este de fapt 9x si nu 10 x cum este declarat de fabricant. Si totusi cele 1085 de grame vor incepe sa isi spuna cuvantul atunci cand il tineti mai mult in mana.
Am facut cu el multe teste astro pentru a putea raspunde la o intrebare ce tine mai mult de partea de comoditate in utilizare: merita un 10x60 sa inlocuiasca un 10x50 in special in mod astro “tinut in mana”? Stele prezinta un colorit natural (mai natural decat 10x50) si sunt puntiforme. Binoclul este mai luminos decat TS10x50LE (nu cu mult dar totusi exista stele ce se vad cu el si cu celalat eventual se banuie sau nu se vad deloc) dar, pare a fi relativ egal cu Lacerta10x50 (le compar deoarece si pretul lor este comparabil). Dezavantajul greutatii este fara doar si poate influent in raspunsul la intrebare, deoarece modelul mic pare mai bine echilibrat si binenteles ceva mai usor. 10x60 este un binoclu ce mi-a parut mai greu de “echilibrat” in mana (acelasi fenomen l-am mai intalnit la toate modelele 60, dar nu si la cele 70 – aici poate exista si o nuanta de subiectivism Smile ).
In regim terestru, un binoclu de incredere cu performante foarte bune diurne si de noapte. Exista totusi o foarte subtire si fina irizatie in contralumina de culoare roz – rosu pal, greu sesizabila. Prezinta reflexia circulara dar mult mai incgusta (cam 20% din cea a lui 10x50) dar si aceasta dispare daca departam putin ochii (si fara sa pierdem suprafata campului vizual) si acest lucru ajuta mult la “placerea de a privi” prin el.
In final, un binoclu bun, poate nu atat de bun cum m-as fi asteptat (avand o experianta prealabila cu TS10x50LE, m-am asteptat la exact acceiasi optica si camp), dar care face fata cu brio unor aplicatii atat terestre cat si astro.



TS10x60mic.jpg
 Descriere:
TS 10x60LE - un binoclu interesant, in special pentru modul astro.
 Marime fisier:  854.92 kb
 Vizualizat:  de 2089 ori

TS10x60mic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact