Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Carul_Mare.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224483
Numar de utilizatori inregistrati: 2833
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paneristo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Observatii Mak SLT 127/1500


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Alexandru Vlaicu
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Iun 2017
Mesaje: 23

Motto: -

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 03 Iul 2018 01:31 Download mesaj
Titlul subiectului: Observatii Mak SLT 127/1500
Raspunde cu citat (quote)

Salutare, tuturor!

Au trecut fix 3 luni de cand mi-am achizitionat prima "jucarie" - Maksutov 127/1500 NexStar SLT GoTo.
Pot spune ca sunt foarte, foarte multumit de instrument. Imi ofera posibilitatea sa fac observatii din mijlocul Bucurestiului, aici unde lumina parazita este din plin.
Nu am apucat sa "scot la cer" telescopul de foarte multe ori (in jur de 10 ori), dar in putinul timp petrecut sub cer pot spune ca usor, usor invat sa ma descurc.

Am sa incep cu cele mai recente observatii (care tocmai s-au incheiat). Dupa multe zile de ploaie, nori, furtuna, cerul mi-a permis sa ma relaxez.

Nu mi-am facut o lista dinainte cu obiectele pe care voiam sa le vizitez, dar am avut steliarum langa mine tot timpul, iar dupa o scurta raita pe la Jupiter si Saturn am zis ca a venit momentul sa merg catre ceva clustere. Am inceput cu M12 acolo unde am vazut o pacla alba, foarte putin se puteau distinge ceva stele; La M10 nu am vazut altceva decat o pacla alba, compacta ce parea foarte indepartata, M14 l-am vazut doar cu privirea periferica, la fel, sub forma unei pacle. Nebulozitatea din M17 se putea distinge, dar cu greu. Apogeul a fost la M11 acolo unde am ramas uimit de multitudinea de stele ce se distingeau destul de clar, mai ca le puteam numara; La fel de placuta imi ramane in minte si imaginea lui M6, puteam rezolva stelele. Am incercat si M54, dar lumina unui felinar nu mi-a dat pace si nu am vazut mare lucru.

Ca un copil mic ce vrea sa-si vada toate jucariile deodata, am zis sa incerc sa vad macar o galaxie. Am deschis Steliarum, am cautat o galaxie si am incercat - M64, nimic; M106 (se vede destul de mare in aplicatie), de asemenea nimic. Am avut o ultima incercare la M51, aici am avut senzatia ca vad doua pacle albe, una langa cealalta, dar in foarte scurt timp, au disparut si nu am reusit sa le mai zaresc. Intre timp de la Est incepe sa rasara magnifica Luna; Mi-am zis ca nu am cum sa nu o privesc. M-am plimbat cu ocularul de 25mm, am admirat-o cat am putut de mult pana cand a inceput sa reflecte prea multa lumina, ochiul a inceput sa usture si mi-am zis ca e gata cu Luna pe seara asta. Cred ca am nevoie de un filtru.

Pe final, am dat o tura si pe la Marte, care prin ocularul de 25mm apare ca o sfera portocalie, dar senzationala.

Inainte sa plec m-am intors la M11, obiect ce-mi va ramane intiparit in memorie foarte mult timp de acum inainte. Fabulos!

Am mare noroc cu montura GoTo pentru ca-mi permite sa vad destul de multe obiecte intr-un timp destul de scurt, dar cu toate acestea, imi taie din placerea de a misca eu (cu mana, nu cu telecomanda) instrumentul. Timpul nu-mi permite sa raman prea mult afara.

Toate observatiile din seara asta au fost facute cu ocularul de 25mm, l-am mutat pe cel de 9mm doar pt Jupiter, dar si asa pentru o perioada scurta de timp.

Pe viitor imi propun sa detaliez mai mult, sa raman mai mult pe un obiect, sa-l studiez, sa-l admir mai in detaliu. Telescopul l-am scos din Bucuresti o singura data (atunci cand l-am cumparat), dar nu stiam foarte bine sa-l folosesc (nici acum nu prea stiu, sa fiu drept). Atunci m-am plimbat putin pe la Orion Nebulae.. De-a dreptul magnifica, mai vreau! Imi doresc sa-l scot cat mai curand la bunici, acolo unde nu am mai deloc lumina artificiala, unde ma pot bucura de liniste si de un cer cat se poate de curat.

Dupa aceste randuri, ma pun la somn cu gandul la M11 si la toate minunatiile ce asteapta sa le vad.

Cer senin!
Alex
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4788

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 03 Iul 2018 01:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitari ! Very Happy
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2804

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 03 Iul 2018 08:57 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitari pt observatii!
Galaxiile M106 sau M51 s-ar vedea usor pe un cer normal. Dar nu ca cel din Bucuresti. Dupa cum ai zis si tu, capitala e acoperita de o cupola de lumina care amesteca cerul intr-o supa luminoasa. Totusi ca sa se usureze identificarea, trebuie incercat la aceste galaxii si o putere un pic mai mare de 60x. Trebuie stiut cu exactitate locul unde este galaxia si sa te uiti mai mult timp in locul respectiv pana vederea devine mai sensibila si se va contura ceva. Si nu uita sa-ti pui o gluga pe cap ca sa nu bata lumina din lateral Wink Toate detaliile astea insumate vor conta.
Eu le-am vazut bine, dar intradevar din afara orasului. Cu perseverenta poate le voi vedea ca niste "semnale" slabe si din Bucuresti cine stie. Felicitari inca odata pentru ce ai vazut!
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9475

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 03 Iul 2018 09:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitări!

Dacă zona în care locuiești nu este luminată a giorno sunt șanse să vezi și câteva galaxii cu mak-ul tău. Însă vei avea nevoie de mai multe lucruri printre care un parasolar în fața tubului, să fie lung cam de 2 ori diametrul, să căptușești parasolarul și celula la intrarea în tub cu velur negru autocolant iar dacă tubul va ieși din garanție și nu ți-e teamă să-l desfaci e bine să pui și la interior velur. Asta va reduce la minimum lumina parazită reflectată din exterior. Apoi va trebui să mai investești în 2-3 oculare de bună calitate. Pentru DSO ar trebui să folosești magnificație mică dar care să nu aibă o pupilă de ieșire mai mare de 6mm. Probabil merge un 32mm. Având focală lungă nu e neapărat nevoie să iei un ocular foarte scump.

Apoi mai ai nevoie de vreo 2 oculare planetare în plus, în jur de 13 și 7mm. Sub 6 mm este prea mult pentru mak și îl vei folosi foarte rar, când ai norocul să prinzi seeing perfect.

Niște filtre UHC, O3 ș.a. ar completa trusa dar mie nu mi-a plăcut senzația oferită, filtrele taie și stelele fine pe care le vedeam, cu magnitudine mare. Nu am încercat încă din oraș să observ cu filtre, probabil sunt șanse bune să vezi ceva prin poluarea cu lumină însă lămpile cu LED actuale au bandă largă și lumina lor trece ca nesimțita prin orice filtru...

Spor la observații!

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Alexandru Vlaicu
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Iun 2017
Mesaje: 23

Motto: -

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 03 Iul 2018 09:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Va multumesc tuturor pentru incurajari!

@Erwin, multumesc pentru share info referitoare la optici, dar si la metoda prin care pot scapa de lumina artificiala. Pana sa desfac tubul as vrea sa ma invat cu el, trebuie sa ma documentez temeinic.
Am sa "pandesc" ceva oculare pe forum, as vrea sa-mi imbogatesc trusa. Cel de 32 este prioritar; si aici trebuie sa ma documentez putin mai mult despre FOV, am nevoie de ceva larg, nu stiu cat de mult se poate la mak, dar vom vedea. Uof, abia astept sa vina noaptea Smile)

@Tudor, ideea cu gluga pe cap e una geniala, nu m-am gandit pana acum la asta, cred ca s-ar simti diferenta. As putea sa incerc la 160x cu ocularul de 9, dar nu pot spune ca sunt foarte multumit de el. Conform specificatiilor este un Plossl, dar am senzatia ca se vede destul de incetosat prin el, iar FOV e destul de mititel. Voi incerca, sa vedem ce iese Very Happy

Sa auzim de bine,
Alex
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2273

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 03 Iul 2018 13:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

tudor a scris:
(...)Galaxiile M106 sau M51 s-ar vedea usor pe un cer normal. (...)


Nici de pe un cer urban de +4,5 -- +5 (m.v.l. la zenit) nu am reusit sa le prind cu Makul 127. Am incercat si filtru de contrast, degeaba.. Cu roiurile se impaca bine in schimb Smile
Tin minte ca din Bucuresti am reusit cu C8-ul sa vad, asaaa vag si fantomatic M51, cu periferica. Si cerul nu ajunsese inca la +3,5 - era pe la un +4 (...ma rog, mare diferenta). Dar adevarata fata si-o arata colo, pe camp, sau de la munte undeva, departe de supa roz-portocalie a orasului. Uneori sunt suficienti si 30-40 km distanta ca sa castigi 2 magnitudini de profunzime a cerului, ceea ce pt galaxii poate fi suficient.

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact