Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Neat_C2001_Q4.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224574
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dorin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Minox 10x42 BF


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Sep 2018 20:49 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Minox 10x42 BF
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Minox 10x42 BF
Courtesy to: Andrei Calin

1-PREZENTARE GENERALA
Un binoclu a carui productie a incetat de circa 1-1,5 ani. Dar mai poate fi gasit in conditii de second-hand. Un binoclu din gama ieftina BF a celebrului producator german, produs in china, ca mai toate produsele sale pe care din cand in cand totusi scrie “Made in Germany” nerespectand astfel realitatea. Totusi faima marelui producator a ramas nestirbita dea lungul anilor asa ca incercam sa deslusim acest aspect plecand de la acest BF 10x42.

Date tehnice:
Model: 10x42 tip BF
Factor marire: 10x
Diametru obiective: 42mm
Prisme: K7 (Echivalent BaK4 Wetzlar) Roof Prism SP, acoperiri de faza
Acoperiri: Multi Coated de culoare mov palid si verde intens in straturi dense
Camp: 6.0 grade (105m/1000m)
Pupila de iesire: 4.2 mm
Eye relief: 15 mm (utilizabil totusi si cu ochelari)
Incarcare antiaburire: azot
Impermeabil: da
Greutate: 623 grame (fara capace sau curea de sustinere)
Material suprafata: armura de cauciuc
Sistem de prindere pe trepied: da


2- ISTORIC
De ceva vreme cei de la Minox isi fabrica binoclurile (ma rog, mai corect spus marea lor majoritate) in China, in aceeasi locatie ca si alte firme mari cum sunt Zeiss, Bresser, Tasco, Bushnell etc. Si totusi un control ceva mai amanuntit pe linia de productie face ca aceste produse sa placa si sa duca renumele firmei in continuare. Mirajul unui binoclu foarte bun dar la un pret foarte mic, cum s-a dorit cu aceasta serie BF, nu putea fi un produs german. Mai mult, chiar China nu putea asigura acest deziderat fara compromisuri, mai ales ca discutam aici de “Optical Valley” din Kunming (nu din Guangzhou).
3- MECANICA
Cursa pentru un pret mai mic incepe cu un “aluminium body”… adica policarbonat, si ceva aluminiu … adica mult plastic si ceva aluminiu. Plastic redenumit de marketing astfel incat sa nu sune a masa plastica. Bineinteles avantajul este o greutate foarte mica. Daca eyeshildurile si reglajul de dioptrii se misca ceva mai greu, atentia producatorului s-a indreptat spre un reglaj de clar central perfect, fara nici cel mai mic joc, precis si nedereglabil. Desi butonul de reglaj are o cursa scurta, reglarea se face foarte bine si mai ales foarte rapid. Corpul este acoperit de un invelis de cauciuc de buna calitate in final aspectul acestui binoclu fiind spartan, simplu fara nici cea mai mica complicatie. Mi-a adus aminte ca si corp de Opticronul Oasis Explorer 10x42 (cu acesta din urma fiind si comparat in continuare). Practic cam aceeasi idee ca si la Opticron, utilizam o carcasa cu costuri mici fara pretentii dar totusi sa fie functionala. Imbinari fara garnituri, din nou impermeablitatea bazandu-se pe filetul fin si des din plastic, chiar daca in cazul Minoxului filetul nu este nici atat de fin, nici atat de des , dar si cam scurt pentru gustul meu. Dar plasticul moale maleabil isi face probabil treaba atat timp cat nu sunt presiuni mari. Dezavantajul este ca bavurile unui astfel de material pot aparea in campul optic indifferent de atentia cu care a fost … sau nu verificat binoclul. Este si cazul nostru unde a fost necesara scoaterea ocularului drept pentru indepartarea unei scame de plastic care ma enerva (am pierdut azotul, dar bucuria mea a fost ca acesta nu m-a sufocat in timpul demontarii). Binoclul are system de prindere pe trepied.
4- OPTICA
Si ajungem la optica. Aici este surpriza placuta. Germanii nu au renuntat la calitatea sticlei, chiar daca este de productie chineza (K7- adica germana wetzlar… cine le-a dat reteta ?) avem de-a face cu sticla deosebita de o calitatea fara de cusur. Inclusiv acoperirile sunt de foarte buna buna calitate mov palid si verde intens. Si spun aceste lucruri deoarece am comparat acest Minox cu aproape identicul sau coleg Opticron (dimensiuni si forme aproape identice). Practic lejer necinstit deoarece in Opticron gasim si elemente ED. Si totusi in aceste conditii avem un Minox care este la fel de luminos, cu o definitie la fel de buna, dar cu un contrast extrem de putin inferior fata de Opticron. In schimb ceea ce mi-a parut excelent este coloritul. Cel mai natural colorit posibil, chiar si daca ai avea un colorimetru in ochi nu ai reusi sa critici acest aspect. In general Opticronul era cel mai recomandat binoclu pentru observarea pasarilor, dar daca cineva m-ar intreba, azi, as recomanda clar acest Minox. Daca aveti pretentii la culoare megeti pe aceasta linie BF! In rest numai de bine, optica este excelenta, ocularele au diametre foarte mari pe exterior (chiar daca pe interior aceasta dimensiune scade), nu exista obturari de-a lungul axului optic, prismele sunt foarte mari, si aceasta ajuta aducand binoclul la nivelul unuia mai pretentios (si evident mai scump) cu sticla ED. Clarul dispare undeva la 20-22% fata de margine, in pofida unghiului relativ mic de 6 grade a campului, lasand sa sa se banuiasca un ocular cu 4 lentile. Totusi prezinta un efect de Wide placut, inclusiv in viziunea “hublou” posibila prin plierea eye-shildurilor. Nu prezinta irizatii in contralumina, campul vizual este bine delimitat cu trecere brusca, si nu sunt reflexii parazite in lungul tubului optic. Practic dupa teste si lucru efectiv cu el, acest binoclu devine un apropiat al utilizatorului, un element optic de nadejde a carui functionalitate invinge usor lipsa de design, inspiratie si poate chiar executie mecanica ce eventual ne-a nemultumit in randurile de mai sus. Daca in toate regimurile testate sticla ED a lui Opticron i-a conferit acestuia un avantaj relativ la contrast, surpriza mare este in regim astro, unde Minox a raspuns cel putin la fel daca nu cumva chiar mai bine decat Opticron. Poae fi folosit cu ochelari desi va exista mereu contact intre lentila acestora si marginea cauciucata a eye-shildurilor (fiind din cauciuc nu va fi zgariata lentila ochelarilor).
5- TESTE
La teste a fost comparat in toate regimurile normale de testare / comparare cu Opticron Oasis Explorer WP PC 10x42 (vezi review aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=176668) respectiv, regim de zi, diurn, noapte si astro. Practic Minox este identic cu Opticron ca si performante cu exceptia:
1- Sticla ED de la Opticron ii confera acestuia doar un contrast foarte foarte mic in plus (exceptie modul astro).
2- Campul visual a lui Opticron este putin mai mare.
3- Coloritul lui Minox este cel mai natural colorit posibil (Opticron este foarte lejer virat galben) din mai toate binoclurile testate de mine.
In rest toate egale. Deci exista viata si fara “ED” Smile !

6- CONCLUZII

Pretul unui astfel de binoclu, azi la second hand nu ar trebuie sa depaseasca 170 USD.
Un binoclu de foarte buna calitate, recomandat cu caldura in gama 10x42.



minox10x42mic.jpg
 Descriere:
Un binoclu de foarte buna calitate, recomandat cu caldura in gama 10x42.
 Marime fisier:  1012.95 kb
 Vizualizat:  de 1672 ori

minox10x42mic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact