Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
best_psh_OK_stretched_1_OK_C_fc2_save_2012-10-15-163927-0000_pp.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224029
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Nikon HG-L 8X32


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 24 Mai 2019 11:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Nikon HG-L 8X32
Raspunde cu citat (quote)

Scurt istoric al "batranului lup alpha"
Seria Nikon HG e fabricata in Japonia si a fost seria de varf si cea mai scumpa din gama roof de la Nikon. Asta pana in anul 2008/2010 cand a fost lansata seria EDG, acesta detronandu-l pe "batranul Alpha" HG. Tot de atunci seria HG s-a mai numit si "Premier". Modelul meu HG are inscriptia "L" si este ultimul model din seria HG (mai are si numele de HG LX). O diferenta fata de modelul "non L" este ca i s-a redus putin din greutate. Iar o diferenta optica semnalata de unii ar fi ca modelul "L" este mai luminos decat modelul mai vechi "non L", in schimb acesta din urma are contrastul mai mare. Nikon produce binocluri inca din anul 1917, astazi fiind firma cu cele mai multe si diversificate modele de binocluri de pe piata actuala. Avand in vedere multitudinea de binocluri cu nume aproape similare si multimea de emisii ce pot creea confuzii, trebuie sa nu se confunde seria Nikon HG (Premier) cu seria mai noua Nikon Monarch HG.


Mecanica si finisaje
Trebuie spus inca de la inceput ca opticienii nipponi nu s-au zgarcit deloc cu acest binoclu...Astfel se observa cum au sfidat marimea si greutatea acestui binoclu, dimensiunile fiind dictate doar de optica. De mult asteptam sa testez un binoclu in care fortele au fost concentrate doar pe optica!! Dar asta nu inseamna ca detaliile constructive si mecanice nu sunt de top, ci dimpotriva. Structura este dintr-un aliaj de magneziu/aluminiu invelita intr-o armura de silicon groasa si placuta la atingere, pe alocuri cu imitatie de piele. Binoclul este etanseizat si umplut cu nitrogen, fiind rezistent la 2m sub apa timp de 5 minute si se poate folosi pana la -20C. Este un binoclu 8x32 chiar compact dar care are insa greutatea unui binoclu mult mai mare (695g). Ce il face insa putin disproportionat pentru un 32mm sunt ocularele enorme (in diametru dar si in lungime) in comparatie cu corpul propriu zis care este foarte compact (vezi poze). Practic Nikon cred ca foloseste aceleasi oculare ca la modelele mai mari de 42mm. Aceste oculare dau o distanta de privit prin binoclu foarte relaxanta pentru toti purtatorii de ochelari (17mm). Reglarea dioptriilor se face pe ocularul drept si se poate bloca in pozitia dorita. Reglajul central al focusului are o cursivitate buna de parca ar avea in interior un sistem hidraulic Smile Focusul este cel mai placut si cel mai bun intalnit de mine la vreun binoclu, placandu-mi mai mult decat cel al Nikonului Monarch 5 ED (forumurile de specialitate vuiesc de faptul ca Nikon in general are cel mai bun sistem de focus). Designul binoclului nu este pe gustul meu pentru ca are prea multe linii curbe, dar in schimb acestea il fac foarte ergonimic, mai ales pentru cei cu palme nu foarte mari.


Optica
"Inima" sistemul optic este o prisma de tip Schmidt-Pechan inconjurata de 10 lentile !!! (obiectivul-3 lentile; focusul-1 lentila; ocularul-6 lentile). Aceste 10 lentile si inca 5 suprafete de reflexie ale prismelor dau totusi o transmisie a luminii de aprox 90%-92% (conform testelor allbinos si Nikon), ceeace inseamna ca antireflexul trebuie sa fie de origine extraterestra Smile Unde mai pui ca si prisma e tratata cu argint (silver coated), ceeace face transmisia luminii inca si mai mica decat daca ar fi fost tratata dielectric (strat care in perioada fabricarii acestui binoclu era destul de rar intalnit). Si cu toate astea transmisia luminii nu este deloc slaba in zona de centru a spectrului !! Semn ca lipsa stratului dielectric este din plin compensata prin marimea si calitatea prismelor, prin faptul ca lentilele obiectivelor si ocularelor au un tratament antireflex de exceptie si nu in ultimul rand prin proiectarea si asamblarea cu precizie a acestora impreuna.
Prismele au corectie de faza (phase correction), lucru ce ajuta la claritatea generala a imaginii. Iar claritatea pe margini este imbunatatita de o lentila speciala de corectie a campului (field-flattener lens). Pe prisme am observat un nobil strat auriu, pe oculare stratul este verde cu putin mov iar pe obiective este verde/albastrui.

Privitul prin acest binoclu este o experienta foarte relaxanta si naturala fara sa ai impresia ca se interpune un instrument intre tine si natura. Dar pentru a aprecia cat mai obiectiv calitatile optice am recurs, ca de fiecare data, la comparatii cu alte instrumente (chiar daca cu specificatii diferite). Astfel am ales sa il compar cu mai "tanarul si puternicul" Carl Zeiss Conquest HD 10x42.
Luminozitatea - Pentru a testa limitele transmisiei luminii am ales ca tinta o nebuloasa foarte dificila pentru binoclurile mici si medii. Este vorba de M57 care "cere" in mod normal magnificatii mult mai mari. Cu Zeiss am reusit sa vad nebuloasa Inel M57, dar cu Nikon nu am reusit (atentie! instrumentele au specificatii complet diferite ce confera avantaj binoclul mai mare...8x32 vs 10x42). Dar pentru micul binoclu nu este o infrangere totala, deoarece chiar si unele binocluri mari gen 10x50 intampina dificultati la nebuloasa M57. La crepuscul luminozitatea binoclului mai mare isi pastreaza avantajul, dar si pe timp de zi am observat o sclipire aparte a detaliilor fine in binoclul Zeiss.
Rezolutia pe centru - Zeiss rezolva 0.007 linii detinand recordul de rezolutie din toate testele mele. Nikon in mod surprinzator pentru un 8x rezolva 0.010 linii, fiind astfel binoclul cu rezolutia cea mai mare dintre toate binoclurile 8x testate de mine (depasind la definitie chiar si multe binocluri 10x42mm!!!).
Rezolutia pe margini este similara in amandoua binoclurie fiind aproape perfecta pana pe margini. Stelele sunt putin deformate doar undeva la 5% de marginea campului vizual (7,8gr. Nikon vs 6,6gr. Zeiss). Aceasta claritate pe margine da un plus de usurinta si de spectaculozitate observatiilor astronomice. Pentru mine claritatea pe margini impreuna cu luminozitatea sunt cele mai importante caracteristici la un binoclu folosit la astronomie.
Contrastul - Imaginea prin binoclul Zeiss are un microcontrast ce ii confera o prospetime in plus fata de imaginea mai "linistita" dar nu lipsita de definitie a Nikon-ului.
Redarea culorii alb - Zeiss are o virare mica spre verde, iar Nikonul intr-o masura mica spre galben.
Aberatiile cromatice la Nikon procentual sunt mai extinse in campul vizual dar sunt mai discrete (palide). La Zeiss aberatiile cromatice sunt mai absente in zona centrala, insa pe margini sunt mai evidente decat la Nikon.
Distorsiunea campului vizual este practic inexistenta la Zeiss. Si la Nikon nu ai de ce sa te plangi, fiind prezenta doar foarte pe margine fara sa deranjeze atunci cand "scanezi" orizontul.
Rezistenta contra lumina este similara in amandoua instrumentele, fiind buna.
Distanta minima de focalizare este una foarte utila la Nikon (am masurat-o 1,65m si e chiar mai mica decat in specificatii ), iar la Zeiss doar 2m.


Concluzii
Nikon HG L 8x32 este un binoclu cu o constitutie indesata ca de halterofil "umplut" cu multa optica buna Smile
Avantajele lui de forta sunt excelenta claritate pana la margine intr-un camp vizual mare de 7,8gr si cu o distanta de privit la ocular foarte comoda (17mm eye relief). Trebuie subliniat ca aceste 3 calitati sunt foarte rar intalnite impreuna la un singur binoclu. Nu degeaba seria HG L este inca in topuri in gama 32mm si 42mm. De exemplu Nikon HG L e pe locul 6 si in clasamentul allbinos depasind binocluri mai noi si mult mai scumpe, cum ar fi Swarovski EL 8X32 WB, Leica Ultravid 8x32 HD sau Zeiss Conquest 8X32 HD.
Cum nu exista binoclul perfect, inginerii acestui binoclu au facut doua concesii: greutatea mare (695g) pentru clasa 32mm, care clasa e gandita tocmai pentru portabilitate (dar dupa cum spuneam nu intamplator este asa de greu micutul instrument)...si prezenta discreta a unor aberatii cromatice.
NIKON HG L 8X32 este un "lup batran alpha" de ceva timp putin dat uitarii, pretul lui pe piata SH incepand sa scada de cand a fost lansata pe piata seria EDG, insa calitatile lui optice inca mai au ceva de spus, ramanad in clasa sa in topul celor mai bune binocluri din lume...



1 design.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.43 MB
 Vizualizat:  de 3160 ori

1 design.jpg



2 reglaj dioptrie si imitatie piele.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.33 MB
 Vizualizat:  de 3160 ori

2 reglaj dioptrie si  imitatie piele.jpg



3 comparatie.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.44 MB
 Vizualizat:  de 3160 ori

3 comparatie.jpg



4 obiective.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.43 MB
 Vizualizat:  de 3160 ori

4 obiective.jpg



5 comparatie antireflex obiective.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.27 MB
 Vizualizat:  de 3160 ori

5 comparatie antireflex obiective.jpg



6 comparatie antireflex oculare.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.26 MB
 Vizualizat:  de 3160 ori

6 comparatie antireflex  oculare.jpg


Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 23 Iul 2019 19:13 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Continui prezentarea acestui binoclu atasand o sectiune prin binoclul Nikon HG 8x42 L.
Acesta cred ca este similar cu 8x32 L, avand aceeasi formula optica si mecanica, doar ca are alte proportii. (Imaginea este luata din catalogul Nikon)
Formula optica: obiectivul e format din 3 lentile in doua grupe, o lentila de focus, iar ocularul este format din 6 lentile in 4 grupe, deci in total 10 lentile in 7 grupe
Ce interesant era daca aveam la fiecare binoclu o astfel de sectiune!



SECTIUNE (2).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  267.93 kb
 Vizualizat:  de 2880 ori

SECTIUNE (2).jpg


Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 10 Dec 2019 11:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Vreau sa mai adaug un aspect important care m-a uimit la acest binoclu. Eu observasem inca de la inceput ergonomia si designul atipic al acestui binoclu si ca ocularele sunt foarte mari in raport cu obiectivele. Dar cu timpul am descoperit cu uimire ca distanta dintre centrele lentilelor obiectivelor este mai mica cu aprox 2mm decat distanta dintre centrele lentilelor ocularelor. Bineinteles ca diferenta nu este asa mare ca la tipul "reverse porro", dar totusi si aici se traduce printr-un efect 3d mai putin pronuntat. Nu stiu exact care a fost ratiunea acestui lucru, dar eu banuiesc ca acest design a rezultat poate datorita grupului foarte mare de lentile din oculare pentru a fi foarte bine corectate optic si a livra imaginea 100% clara pe tot campul vizual, pana la margini, pe care o are acest binoclu.
Totodata aceste oculare mari muta centrul de greutate al binoclului mult mai spre ochi. Acest lucru face ca instrumentul sa para mult mai usor decat este in realitate si sa fie mult mai bine stabilizat in maini, pentru ca nu tinde sa se incline in fata catre obiective, ci in spate catre zona de sprijin pe arcade. Toate acestea explica si senzatia mea initiala ca prin acest binoclu este cel mai comod de privit dintre toate binoclurile ce le-am testat.
Deci la acest binoclu s-a "sacrificat" din efectul 3D in schimbul "favorizarii" claritatii pe margini si ergonomiei imbunatatite.
Cu trecerea timpului si cu cat folosesti un instrument mai mult, il "intelegi" din ce in ce mai bine, si cu bune si cu rele Smile
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 21 Noi 2020 13:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am gasit capace pentru obiectivele Nikon-ului HG L 8x32! Se potrivesc perfect cele de la ocularele APM -ului 16X70 ED APO Smile Atat de mari sunt ocularele APM-ului !


capace pentru obiective Nikon HG L 8x32.jpg
 Descriere:
Aici se poate vedea cat de mari sunt ocularele APM 16x70 ED APO
 Marime fisier:  1001.3 kb
 Vizualizat:  de 1788 ori

capace pentru obiective Nikon HG  L 8x32.jpg



_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact