Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
GT_jpg_col__I_ps_fc2_save_2013-11-07-133009-9984_pipp_g2_b3_ap1662_easy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224013
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu 3D Astronomy 8x42 Space Walker 3D


Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 10 Aug 2019 17:47 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu 3D Astronomy 8x42 Space Walker 3D
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu 3D Astronomy 8x42 Space Walker 3D
Un binoclu pentru visatori?

Partea intai – scurta prezentare

1 PREZENTARE GENERALA
Din punctual meu de vedere sunt cel putin doua moduri in care se poate privi cerul. Cele doua moduri cred ca in marea majoritate a astronomilor se intrepatrund, se amesteca intre ele intr-un tot care in cele din urma defineste aceasta pasiune mai mult sau mai putin ciudata … de a privi … in sus. Primul mod este cel stiintific. Aici legile fizicii clasice si relativiste domina observatorul, numele fiecarui obiect de pe bolta cerului fiind perfect etichetat, masurat si observat in contextul rigurozitatii stiintifice. Al doilea mod este ipostaza visatorului, al calatorului virtual in neantul infinit al cerului plin de obiecte, cu cat mai bine observate cu atat mai aducatoare de visare si beatitudine totalmente nonstiintifica, poate chiar fantastica, hrana pentru mintea obosita de realitatea dura de zi cu zi. Personal trebuie sa marturisesc ca de foarte mute ori , cu un binoclu sau telescop, ma regasesc fara sa vreau in cea de a doua categorie, poate de prea multe ori pentru o formatiune inigineasca ca a mea. Si totusi pasiunile trebuiesc contorizate, mai mult dupa efectul asupra noastra decat dupa cine stie ce alte considerente mai mult sau mai putin rigide si corecte. Acesta este si motivul pentru care am fost extrem de interesat de acest binoclu, mult laudat pe siturile celebre de astronomie.
Ciudata introducere  , dar am incercat sa intru in pielea celui care in mod sigur si-a dedicat mult timp inventarii si realizarii efectului 3D L-O-A (Lederman Optical Array) respectiv Russell Lederman de la Denkmeier Optical (acum si la 3D Astronomy). Caci efectul 3D este unul artificial, predispus unei mai placute imersiuni printre stele, dar nerespectind in nici un caz realitatea 3D existenta pe bolta cerului. Deci vorbim de un efect artificial (4 planuri diferite), creat cum ziceam mai sus, mai mult pentru visatorii cerului decat pentru savanti.
Deci vom vorbi azi de cel mai adulat si laudat binoclu 3D de pe siturile straine, 3D Astronomy 8x42 Space Walker 3D. Deja pentru mine a inceput prost. Un 8x42 imi surade mult mai putin decat un 10x42. Dar domnul Russell Lederman, avea nevoie de un camp cat mai larg, si stele cat mai punctiforme pentru a-si indeplini stiintific … visul 3D iar in ziua de azi un 129 m / 1000 m este greu de realizat cu un 10x. Oricum pentru a se produce efectiv un efect 3D sunt necesare cam multicele conditii, astfel incat dupa cum vom vedea, 8x va fi compensat de necesitatea unui seeing deosebit de bun. Caci fara un seeing foarte bun, respectiv fara o densitate foarte mare de obiecte pe cer, efectul scontat va va dezamagi complet, caci este aproape inexistent. Deci sa nu va inchipuiti ca veti putea dintr-un balcon Bucurestean sa va delectati cu privelisti mai spectaculoase decat cu cele oferite de un binoclu normal similar ca performante. Dar trebuie sa revenim la ideea principala, ca acest binoclu este pentru visatori si visarea in afara oreleor de somn este … rara si scumpa.

Date tehnice:
Fabricant : 3D Astronomy
Obiectiv = 42 mm
Putere de marire = 8X
Camp unghiular= 7,5 grade (129m/1000m; 388 Feet at 1000 Yards)
Eye relief= 17,5 mm (15 mm ? - n.a.)
Prisme= BaK4
Depuneri antireflex ocular = bleu(medii) si verzi (medii) - FMC
Depuneri antireflex obiective = bleu(medii) si verzi (medii) - FMC
Ocular = 3D L.O.A. realizat cu trei elemente de forma patrata in ocularul stang, si ocular drept normal.
Greutate=654 grame (inclusiv curea, capace obiective dar fara capace oculare)
Sistem de focalizare=central
Distanta minim de focus=2,1 m
Distanta interpupilara=54mm - 75mm
Sistem de prindere pe trepied=Da
Etansare la umezeala = Da
Incarcat cu azot= Da
Eyshields= Reglabili prin desurubare in 4 pasi.
Utilizare cu ochelari= Da dar cu contact intre lentila ochelarilor si eyeshielduri (cauciuc, nu zgarie lentila ochelarilor)
Montare pe tripod=Da

2- ISTORIC
Un binoclu care nu are o istorie foarte mare, fiind inventat acum cativa ani impreuna cu ocularele tip 3D L-O-A (Lederman Optical Array) de Russell Lederman. Netul este plin de laude si elogii. Posibil ca la ei sa fi fost cer cu seeng foarte bun, mult mai mult timp. Un binoclu foarte scump (in jur de 315 euro) si care pare a fi dedicat doar observatiilor astronomice in conditii deosebit de favorabile in ceea ce priveste seeingul, fabricat in China, desi vine direct din Germania, iti da de gandit daca merita investitia.
3- MECANICA
Mecanica acestui binoclu este foarte buna. Dar este relativ simpla, spartana fara sa socheze in vreun fel, si care pare nitel dezamagitoare daca o comparam cu binocluri echivalente (de exemplu Delta Titanium HD 10x42 ED) ca pret. Dar presupunem ca optica a mancat mult din resursele de productie asa ca trecem peste detalii. Un sistem de focusare precis, poate putin prea usor de rotit, totusi mentine reglajul fara probleme alaturi de un sistem de compensarea dioptriilor relativ mai greu de modificat, dau impresia unei normalitati de executie undeva la marginea deranjului unui client. Cupele eyeshieldurilor se misca frumos, ferm, avand lagare cu bile. Dar corpul este dural, pardon, magneziu (ca suna mai spectaculos)! Nu este probabil rau data fiind greutatea finala a binoclului, ce este in zona de optim pentru observatiile din mana. Binoclul vine si cu eyeshielduri suplimentare ce acopera lateralaele ochilor chiar foarte bine , dar sistemul de prindere este atat de simplu incat pot cadea si pot fi pierdute extrem de usor. Si tot corpul este acoperit cu un cauciu bun, care as spune ca isi face treaba atat ca si aderenta cat si ca eventuale lovituri sau ciocniri accidentale. In ansamblu extrem de asemanator cu mecanica si chiar forma lui Opticron Explorer 10x42 prezentat de mine acum ceva mai mult timp in urma, tot aici.
4- OPTICA
Optica nu contine ED dar putem sa o clasificam ca fiind HD cel putin. Daca vreti pot spune ca sticla este surprinzator de asemanatoare ca lumina, contrast si definnitie cu cea de la Nikon Prostaff 7s (eventual recititi reviewul despre optica lui). Deci o optica foarte buna luminoasa, contrastanta si cu foarte buna rezolutie. Coloritul este normal lejer inveselit cu o nuanta galbena infima care insa imbunatateste senzatia de detaliu si chiar placerea de a privi. Acum iubitorii de reticol militar, nu vor avea nici o problema sa se adapteze imaginilor celor 3 arii patrate din ocularul stang. Ele nu se vad practic, dar marginile lor, DA. O mira formata din 3 patrate plasate pe o diagonala descendenta stanga-dreapta. Se vad in pofida celor sustinute de Ledderman, si este greu de presupus ca vor disparea complet pe fundalul unui cer, fie el extrem de negru si cu stele foarte dese si contrastante. Practic suprafata patratului (planul 1) din mijloc scoate in prim plan imaginea incadrata in ea (lucru vizibil clar pe terestru in regim de zi). Cat despre cele doua ramase (Planul 3 si Planul4), acestea adancesc doua plane cu adnacimi diferite fata de planul de observatie (Planul 2). Dca priviti poza de mai jos veti vedea schitate toate planurile si dispunerea lor in campul vizual. Ca si idee priviti ganditi-va ca exista Planul 2 care este chair planul unei foi de hartie pe care se poiecteaza totcampul vizual. In acest plan exista 2 decupaturi prin care se vad Planul 3 si Planul 4. Planul 3 este sub Planul2 si Planul 4 este sub Planul 3. Planul 1 este un dreptunghi deasupra Planului 2. Este ca si cum am avea 4 foi de hartie pe care se proiecteaza pe fiecare imaginea campului vizual. Vedem insa numai ce ne lasa decupaturile din planul 2. Planurile imagini plutesc unul sub altul (nu se vad muchii ca in desen). Culmea este ca privind printr-un singur ochi vezi clar doar planul 1 restul fiind cidat realtiv lejer blurat… In poza de mai jos am fact si o imagine prin ocularul stang (cel ce contine ariile Lederman). O ciudata dar perfecta amagire a ochiului uman. Daca pe zi efectul este clar, probabil pe o suprafata cu ceva mai putine detalii, cum sunt stelele nu ar trebui sa iti dai seama ca doar in patratul central sunt cele din planul intai ca doar in planul 3 sunt mai jos decat planul 2 si cad oar in patratul planului 4 sunt cele mai departate stele. Evident ca acest binoclu este extrem de enervant spre a fi folosit in regim de zi terestru…sau poate fi folosit si asa daca folosim doar un ochi respectiv cel stang… Deci dedicat strict pentru astronomie … altfel, sansele de al indragi sunt minime. In regim astro trecerea sau plasarea unei sau mai multor stele pe marginile ariilor L.O.A. produce dublarea stelei strict pe marginea patratului central. In Bucuresti de la balcon, cu multa lumina parazita nu am obtinut efectul 3D asa de evident cum este prezentat pe siturile de specialitate. Deci si sansa de “Wow!” s-a dus. Ma rog la un moment dat am prins senzatia clara ca o stea din Planul 1 ar fi putin mai apoape de mine fata de celelalte dar oricum efectul nu poate aparea daca nu sunt foarte multe stele plasate in toate cele 4 planuri. Este probabil ca cel mai indicat ar fi sa plaseszi o stea sau mai multe, cele mai luminoase in planul 1. Clar, nu poti prinde efectul in taoata maretia lui decat in momentul in care indeplinesti mai multe conditii. Oricum voi mai incerca si pe cer mai limpede, in viitor si voi reveni cu noutati si adevarata sau nu posibilitate de a exclama “WoW!” asa cum fac mai toti prietenii lui Lederman prin media.
5- TESTE
L-am comparat totusi un Delta Optics Titanuim HD 10x42 ED. Sticla lui Space Walker da aceeasi luminozitate contrast si definitie ca binoclul polonez. Diferenta este in ceva aberatii cromatice mai mari ale lui Space Walker. Dar nu va faceti prea multe griji, nu il veti folosi decat astro in conditii de seeing foarte bune, deci foarte rar si mai de loc in terestru. Deasemenea zona de clar se intinde pana undeva la 20 % ca si la binoclurile normale fara pretentie de lideri.
Alt teste nu mai am avut rabdare sa fac
Si nici nu mai aveam nevoie caci este clar un binoclu cu aplicabilitate foarte rara si scurta. Iar lipsa de conditii ma oblige sa fac acest review in 2 etape. In cea de a doua promit mai multe rezultate 3D si algoritmul necesar pentru obtinerea lui caci este putin mai complicat decat imi inchipuiam.
6- CONCLUZII
In final un binoclu care mie (care am recunoscut mereu ca nu imi plac binoclurile de 7x sau mai jos) mi-sa parut oarecum rigid ca effect efectiv mai ales ca citisem o groaza de reviewuri care laudau la infinit acesct binoclu, mai ales ca efectul principal nu l-am prins in totalitate, posibil din cauza seeingului prost. Un binoclu care probabil il recomand doar pentru serile cu adevarat exceptionale in care renuntati la stiinta si va dedicati visarii cateva minute, bucurandu-va ca ati reusit sa prindeti ceva effect 3D, chiar daca pentru asta ati fortat ochii pana la lacrimi.
Dar haideti sa nu ne grabim si sa mai asteptam un cer super senin pentru a ne lamuri cu ceea ce nu ne-am putut pana acum lamuri : exista vreun effect 3D mai mult decat o stea deasupra celorlate? putem visa daca cele trei arii Lederman sunt acolo vizibile incontinuu si /sau dispar ele pe fond negru (probabil se diminueaza mult dar nu cred ca dispar)? putem visa cand stiinta este acolo, zonata in cele patru arii cu adancimi diferite?
Deci pana la recomandari si verdicturi finale sa mai asteptam si Partea a doua a acestui review cu observatii cat mai la obiect in incercarea de a obtine totusi mult doritul efect.
Va urma.



3DastroMIC.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  972.54 kb
 Vizualizat:  de 6034 ori

3DastroMIC.jpg



ocularStangMIC.jpg
 Descriere:
Cele trei arii Lederman
 Marime fisier:  1.05 MB
 Vizualizat:  de 6031 ori

ocularStangMIC.jpg



PlanuriMIC.jpg
 Descriere:
Planurile reale ale campului vizual
 Marime fisier:  367.73 kb
 Vizualizat:  de 6031 ori

PlanuriMIC.jpg


Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 11 Aug 2019 14:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dorin

Multumesc pentru review !
Nu ca m-as repezi sa cumpar un astfel de binoclu.
Nu imi place de la bun inceput modul in care s-a pus problema,aceea de a crea un efect de divertisment,fara legatura cu obiectele reale observate.
Daca e vorba de jucarii si divertisment,eu personal as gusta mult mai mult un binoclu ''kaleidoscop''.
Ce superb pot sa arate Pleiadele,Hyadele,Mel 111 de pilda ,multiplicate in oglinzile unui kaleidoscop.

Ceea ce astepti este ,cred eu,o seara cu transparenta buna zic eu,nu seeing bun (turbulenta scazuta).
Pana atunci eu sugerez sa testezi binoclul 3D pe Calea Lactee ,recomand intens zona din jurul stelei Sadr.
Un binoclu de 42mm trebuie sa vada o ghiotura de stele acolo chiar si din Bucuresti.
Succes si asteptam continuarea,Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 11 Aug 2019 15:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mircea, ai dreptate, este si motivul pentru care nu am fost prea entuziast in descrierea acestui binoclu. Ceea ce este deosebit de interesant este modul in care, fie si artificial, Lederman a incercat ca creeze un spatiu virtual 3D dintr-unul 2D. Stiintific... chestia cu planurile explicata mai sus, este functionala...si perfect vizibila in terestru pe un camp plin de informatie semiuniforma de mici dimensiuni...de exemplu un camp cu iarba, frunzisul unui pom, etc. Zilele astea sunt plecat din Bucurestiul poluat Very Happy si.... am luat artefaxul cu mine. Bineintels pentru a putea continua partea a doua....asa ca dragi colegi, inca nu va repeziti sa cumparati...acest binoclu, DAR nici cele doua oculare 3D LOA... caci trebuie sa spun ca exista pe acelasi principiu dar cu 6 Planuri, un set de doua oculare de binoviewere pentru telescoape si lunete astro. Acelasi principiu...dar cu 6 plane si cu posibilitatea rotirii ocularului cu cele sase arii(dispuse in cruce).
Am uitat deasemenea sa mentionez ca efectul desenat, cel cu planurile, se vede doar cand privesti cu ambii ochi. Daca privesti doar prin tubul drept, vezi clar doar Planul1 si restul neclar Daca privesti prin tubul drept totul este clar ca la un binoclu normal.
Daca dupa atatea date pseudostiintifice, si studiere intensa a acestui binoclu voi mai putea fi visator, atunci inseamna ca efectul este extrem de reusit.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 11 Aug 2019 15:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Draga Dorin, eu fiind mai tare de cap iti marturisesc ca nu am inteles nimic din explicatia cu planurile de mai sus ... Sad Poti reformula pentru oameni cu intelegerea mai redusa explicatia fenomenului sau macar un link unde se poate pricepe ceva?
Ce fel de planuri sunt alea, planuri imagine? Cum poate sa focalizeze un ocular in mai multe planuri simultan?

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 11 Aug 2019 16:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu cred ca la baza a fost ceva mai mult decat atat sau poate ca a avut un alt scop. Indiferent de intentia initiala efectul final este dupa cum spune si dl. Pteancu un kaleidoscop, spre deosebire de cel clasic acesta fiind facut din lentile nu din oglinzi in scop de divertisment pur. Separatia obiectelor in planurile optice este facuta strict pe baza pozitiei binoclului. Ca sa dam frau liber imaginatiei la acest binoclu s-ar fi potrivit mai degraba o logica suplimentara de comanda si analiza care ar fi masurat paralaxa stelelor (paralaxa foarte mica in cazul unui binoclu dar totusi prezenta) si le-ar fi plasat pe categorii de marime in planuri optice separate. Asta da vizualizare cool ! Probabil mai putin cool ar fi pretul Smile ... Oricum astept cu nerabdare continuarea acestui review, din cate am mai auzit acum ceva timp despre acest binoclu rezultatele pot fi surprinzatoare pentru doar un simplu efect 3D.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 11 Aug 2019 16:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Un binoclu interesant ce iti trezeste din start curiozitatea sa privesti prin el chiar si doar dupa aceasta scurta prezentare.

Si clar, dupa cum s-a spus, neaparat "du-l "in constelatia Lebada. "In Lebada" cred ca poti sa tai si bilete cu jucaria asta noua Smile
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 11 Aug 2019 18:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu stiu, sper sa fie ceva mai mult decat un binoclu de star-balci Smile . Eu sunt mai optimist referitor la versiunea urmatoare, sunt sigur ca va reduce mult din restrictiile actuale specifice unui produs de nisa la prima aparitie. Daca nu va aparea versiunea urmatoare inseamna ca nu merita efortul si atunci ne-am lamurit.
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 13 Aug 2019 16:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@zoth:
Deci pe prima lentila a ocularului stang, sunt lipite trei bucati patrate de ceva ce pare totusi sticla. Acestea sunt ariile Lederman, trei la numar.A se vedea poza "Cele trei arii Lederman", respectiv cand privesti un cer luminos doar cu ochiul stang....Cand privesti cu ambii ochi, cele trei ariii de pe ocularul stang si ocularul drept (care este normal) se produc planurile desenate de mine, respectiv efectul 3D, foarte vizibil, dar inutil, in terestru zi.
Nu am terminat inca testele, dar se pare ca este obligatoriu si un trepied, deorece tremurul omoara efectul. Destul de complicat. Voi reveni cu detalii dupa finalizarea testelor....sper sa nu fie nevoie sa iau legatura si cu Lederman insusi, caci tare ma cam batea gandul asta. Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 15 Aug 2019 11:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc Dbird Smile

Incep sa am o banuiala despre cum se incearca pacalirea neuronului insa deocamdata nu ma pronunt pana nu sunt sigur.
Atentie, ocularele "loa" au 5 arii lederman lipite ori depuse pe un suport plan optic aflat dupa parerea mea in afara planului focal.

Incercati sa intelegeti singuri fenomenul si fiti foarte atenti cu ce cititi pe CN, nu tot ce scrie acolo e ok.



loa.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  235.99 kb
 Vizualizat:  de 5821 ori

loa.jpg



_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3539



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 15 Aug 2019 12:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

intrebarea este daca aduce informatie in plus sau distorsioneaza realitatea pentru un efect de bucurie al operatorului .
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 15 Aug 2019 16:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cu siguranta nu aduce informatie in plus.
Nici binoclul si nici vizorul binocular nu pot extrage informatie reala despre paralaxa stelelor.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 15 Aug 2019 20:35 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Este si motivul pentru care l-am considerat un binoclu pentru visatori...efectul, daca totusi se va petrece este evident unul fals, eventuala senzatie fata, spate, etc a uei stele sau a unui grup fata de altul depinzand de cadrarea in planurile desenate. Bineinteles ca deplasarea binoclului duce la schimbarea distantelor virtuale fata,spate mijloc, etc chiar pentru aclasi grup considerat. Ideea nu este rea, dar deocamdata nu am conditiile de test necesare.
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 15 Aug 2019 21:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ca fapt divers am folosit si folosesc binocluri 8x30, 7x50, 8x42, 10x50, 15x70 si 20x80 iar legat de efectul 3D la care ne asteptam cu totii in cazul de fata si prin asta spun adevaratul efect 3D generat de paralaxa vizuala l-am constatat la binoclul BTC 15x70. La acest efect contribuia si magnitudinea aparenta a stelelor accentuand senzatia de imersiune iar acele planuri optice separate se formau in mod natural. Aparent surpinzator la binoclul Orion 20x80 desi am magnificatie si rezolutie marite efectul 3D nu este atat de vizibil ca la 15x70. Cauza o reprezinta un alt efect generat de magnificatia relativ mare numit compresia planurilor. In schimb nici un binoclu din cele mentionate nu intrece Orion 20x80 la Luna, Pleiade, M42 sau M31.
Ce as face eu in cazul binoclului din discutie daca as fi in locul fabricantului (si continuand ce am spus mai sus) este sa studiez diversele configuratii de paralaxa stelara pentru stelele catorva constelatii sau roiuri stelare spectaculoase din punct de vedere vizual si le-as concretiza in oculare cu filtre Lederman dedicate detasabile care sa separe stelele respective in planurile reale existente pentru acele stele sau macar in grupe alcatuite pe criteriul paralaxei. In acest caz ar fi necesara o separare reala in planuri optice separate in loc de un efect aleator. In fine, considerand cazul ideal ar trebui sa existe cate o lentila Lederman pentru fiecare obiect DSO vizat. Nu trebuie sa fie multe obiecte dar efectul 3D ar trebui sa fie bine pus la punct pentru o experienta vizuala maxima. Desigur, in timp numarul DSO-urilor abordate ar putea sa creasca.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 15 Aug 2019 23:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Normal ca acest sistem nu face decat sa distorsioneze imaginea reala. Stelele fiind foarte indepartate, ele ar trebui sa se vada in acelasi plan. Totusi acest sistem produce profunzime acolo unde normal nu ar trebui s-o vezi, dand astfel o spectaculozitate artificiala (dar pe care sunt foarte curios s-o experimentez).
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 02 Sep 2019 14:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Urmare - Aparitia efectului 3D … in sfarsit

Profitand de o seara de weekend superba si un cer curat de provincie am putut finaliza testele pe acest binoclu. Recapituland, la inceputul acestui review am mentionat faptul ca desi efectul 3D preconizat, sau mai bine zis tehnologia folosita pentru obtinerea acestui efect era functionala, pe stele nu am reusit sa disting mai nimic vis a vis de vreun efect 3D. Banuiala mea s-a adeveit respectiv pentru a utiliza acest binoclu la maxim de potential sau daca vreti la maxim de efect 3D sunt necesare niste conditii stricte si absolut obligatori. Incepem cu acestea:
1- Montarea binoclului pe un trepied. Atentie, doar trepied! Binoclul nu trebuie sa miste caci cel mai mic tremur sau deplasare omoara instant efectul 3D trecandu-l in clasicul si banalul 2D. Nici un alt sistem de sabilizare a binoclului care permite cat de mica miscare/tremurare nu trebuie folosit (bizooka, monoped, sisteme tip trapezoidale, etc nu sunt utilizabile)!!!
2- Montarea pe oculare obligatorie a eye-shildurilor suplimentare ce vin in dotarea binoclului. Calitatea lor fiind una foarte buna din punct de vedere functional, fiind foarte bine profilate si acoperind perfect ochii observatorului ferind de orice lumina parazita. Lumina parazita omoara instant efectul 3D transpunand viziunea in 2D.
3- Obligatoriu cupele oculalarelor se vor ridica la maxim sau cat mai sus astfel incat sa ajutam astfel folosirea eyeshildurilor suplimentare montate la punctul 2. Tot in ideea eliminarii luminii prazite. Aceasta elimina complet orice incercare de viziune de la distanta de tip “hublou” sau cu ochelari.
4- Reglarea cat mai corecta a fiecarui tub, prin aducerea stelelor la o forma perfect punctiforma. Daca din nefericire unul sau mai multi ochi au probleme de astigmatism, efectul 3D dispare.
5- Binoclul se foloseste pe un cer cat mai curat, astfel incat sa aveti cat mai multe stele dispuse relativ uniform in tot campul vizual al binoclului, fara zone goale (adica fara stele!!!). Deci in orasele mari nu veti obtine efect 3D.
6- Pentru o mai buna veridicitate (a se citi “o mai buna pacalire a creierului”) este de preferat (dar nu obligatoriu) sa cadrati in centrul campului vizual mai multe stele evident mai luminoase decat restul)
Trebuie sa tineti cond ca cele 6 conditii de mai sus sunt stricte (ceva mai putin pozitia 6) si trebuiesc indeplinite, altfel veti risca o mare dezamgire, ba chiar veti avea senzatia ca priviti printr-un binoclu normal. Daca va inchipuiti ca ati terminat si veti obtine 3D doar rezumandu-va la constrangerile de mai sus, riscati sa va inselati … as spune direct proportional cu experienta pe care o aveti vis a vis de obervarea cerului cu un binoclu. Se pare ca creierul amatorilor de binocluri este asa de antrenat incat ucide la randul sau orice incercare de 3D mai mult sau mai putin artificiala. Asta este urmare a faptului ca un astfel de binoclu se foloseste oarecum altfel decat un binoclu normal…. Un utilizator normal de binoclu priveste mereu in centru campului vizual folosind vederea periferica doar pentru localizare si deplasari spre tinte, mentinand axa ochilor in lungul axei optice a binoclului, fara rotirea globului ocular si deplaseaza axa ochiului sincron cu axa optica a binoclului prin deplasarea acestui ansamblu. Este sfatul care l-am dat mereu nu numai eu dar marea majoritate a celor ce utilieaza binocluri. Trebuie sa uitati aceste sfaturi cand vine vorba de Space Walker 3D. Cu alte cuvinte iata ce trebuie sa faceti dupa ce ati indeplinit cele 6 constrangeri de mai sus.
Priviti prin binoclu. Daca aveti o experienta in observatii astro cu binoclu veti vedea o imagine perfecta 2D, banala, uzuala, tipica unui 8x45. Ciudat sau nu , dar amatorii care nu prea stiu ce este un binoclu vad din prima 3D! Se pare ca asistam la o tendinta a creierului de a “aplatiza” spatiul pentru ca el stie ca trebuie sa vada 2D … Si Lenin ar fi intrebat “ Si ce-i de facut?”…
In primul rand relaxati ochii, nu va enervati, si stati cateva secunde admirand stelele obisnuind ochii cu stric imaginea cerului cadrata de voi. Apoi trebuie sa inversati modul de abordare a unei imagini binoculare, respectiv priviti cu ochii (privirea centrala) marginea de sus a campului si cu privierea periferica centrul imaginii. Apoi plimbati ochii (miscare din orbite, dar fara deplasarea sau miscare binoclului, pe marginea campului pana la ora 9 (considerand un cadran de ceas) urmarind insa in acest timp cu privirea periferica mereu centrul imaginii. Ramaneti acolo la ora 9 cu privirea centrala si cu periferica pe centru … in circa 2-3 secunde minunea se intampla … partea centrala se ridica mult in fata si apar toate cele 4 planuri spatiale pe care le poate face efectul Lederman, respectiv o puternica senzatie de 3D… priviti in contiunare miscand ochii in orbite (in orice directie doriti) savurand senzatia, dar evitand blocarea ochilor in axa optica a binoclului, pur si simplu priviti peste tot baleiati tabloul stelar si astfel mentineti efectul de spatialitate. Puteti fixa privirea centrala in orice punct cu conditia ca tot timpul pe durata nemiscarii sa folositi si vederea periferica. In momentul in care nu mai utilizati vederea periferica , bang, 2d! Deja insa o scurta baleiere impreuna cu vederea periferica reface 3D-ul ceva mai rapid … Dupa ce ati savurat imaginea, puteti muta campul vizual inspre alte stele, dar nu va asteptati ca in timpul miscarii sa prcurgeti un alt spatiu decat banalul 2D … pana binoclul se opreste. Dupa care reluati algoritmul mentionat mai sus pentr ua reveni in 3D. Este posibil ca dupa mai multe ore de antrenament sa putem vedea direct 3D ..mai usor.
Efectul este foarte interesant, cu toata dificulatea si falsitatea obtinerii lui si in mod clar ar fi fost mult mai spectaculos, daca nu stiai exact cum functioneaza si respectiv care sunt cele 4 spatii posibile. Faptul ca de data asta sunt stele si nu imagini contiune (ca in viziunea terestra) ajuta mult la ascunderea dimensiunilor strict dreptunghiulare ale planurilor si mareste oarecum naturaletea. Totusi daca unele stele se plaseaza pe muchiile vreunei arii Lederman, atunci aceasta apare dublata (surprinzator aceasta plasare este destul de rara, si este de preferinta sa fie evitata prin simpla recadrare a campului).
Voi fi in final intrebat daca acest binoclu isi merita banii lui multi … Si eu sincer nu as sti exact sa raspund. Caci dupa cum vedeti … este un binoclu extrem de pretentios, destul de scump ( aprox. 2000 lei), presupune oarece antrenament, si lentoare in utilizare, conditii exceptionale de seeing, etc, etc … pe de alta parte efectul 3D , odata obtinut este foarte reusit dar in acealsi timp devalorizat de algoritmul obtinerii lui. Imi pare rau sa spun (voi mai discuta daca imi raspunde chiar cu Lederman) dar toate recenziile “Uau!” de pe net sunt foarte exagerate… cel putin din punctul meu de vedere (aici ar mai fi o discutie , caci asa cm spuneam cei care nu au experienta in viziunea binoculara stelara se pare ca “vad“ instant 3D ?!? – nu neg si oarece …defectiune fizico-optica a mea personala ?!?), la fel ca si cei care spun, citez din amintire, “de acum inainte nu mai ma despart de acest binoclu!” sau “nu imi mai trebuie alt binoclu”. Pe de alta parte analiza stiintifica (mai ales in acest caz) dilueaza enorm efectul obtinut, dar si non-analiza duce la imposibilitatea, se pare, a obtinerii lui. Nu vreau sa diminuez valoarea in sine a efectului Lederman care exista, este foarte frumos, si care trebuie inteles ca este deosebit de elegant in realizarea lui, pe cat de dificil este totusi de obtinut.
Este bine sa achizitionam un astfel de binoclu? Acesta fiind efectiv un binoclu pentru “visare printre stele” si mai putin un instrument stiintific?
Eu, in final as spune ca Da, Dar cu conditia unui pret situat undeva pana in 700-800 lei.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact