Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Orion_06-01-28.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224010
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Binoclurile mele comparate intre ele


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Noi 2018 12:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Si totusi ar trebui subliniat, in frumoasa si la obiect expunere a lui Tudor, un aspect deloc de neglijat. Respectiv faptul ca comparam 2 binocluri (Monarh si Opticron) care au ceva sticla ED cu un binoclu fara sticla ED (Solognac)! Ceea ce mie mi se pare destul de interesant este ca cel din urma tine pasul foarte bine in acest context cu primele doua. Sau cum mai ziceam si la Minox BL 10x42 , inca un binoclu care ne arata ca "exista viata si fara ED" Laughing
Sus
Daniel Simion
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Ian 2012
Mesaje: 407




MesajTrimis: 23 Noi 2018 20:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tudor,
Multumesc pentru raspuns.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 21 Feb 2019 18:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pentax ZD 8x43 WP vs Zeiss Conquest HD 10x42

Pentax ZD 8x43 WP face parte din seria Z, seria de top a lui Pentax. Acest lucru se confirma si prin faptul ca are in componenta optica o lentila mai "exotica" in comparatie cu binocluri normale si anume o lentila asferica. Pentaxul are un tratament antireflex verde pe toate elementele optice (oculare, prisme si obiective).

Mecanica finisaje si ergonomie
Asemanari
Amandoua binoclurile sunt etanseizate cu nitrogen si sunt rezistente la apa. Lentilele exterioare ale instrumentelor sunt si ele protejate de un strat nanoprotectiv la apa, ulei si praf. Ajustarea cupelor ocularelor in ambele intrumente este cursiva si ramane ferma pe toate pozitiile (3+1 pozitii).
Deosebiri
Constructia Pentaxului este mai ergonomica, avand sub tuburi niste protuberante confortabile pentru degetele mari. Zeiss-ul pare ca are o constructie si mai robusta (densa), dar pierde la ergonimie care este cam spartana, avand niste linii de design mai putin curbe. Distanta de privit la oculare este una foarte generoasa de 22mm (la Zeiss este 18mm) ce permite tuturor purtatorilor de ochelari sa foloseasca acest instrument. Focusul este placut avand o rotire de 540 grade (Zeiss este mai "rapid" cu cele 380grade ale lui). Clarul se poate face chiar pana la 1.5m apropiere (Zeiss-ul doar pana la 2m). Spre deosebire de Zeiss, Pentaxul este prevazut cu un sistem de blocare al reglarii dioptriei.

Calitatea optica
Voi incepe si aici cu asemanarile dintre cele doua instrumente.
Rezolutia pe margini este admirabila in cele doua binocluri (cel putin 90% din fov). Distorsiunea este prezenta in procente mici. Aberatiile cromatice sunt moderate si prezente doar pe margini in ambele binocluri. Amandoua binoclurile se comporta bine in prezenta unei surse puternice de lumina in campul vizual neavand reflexii in oculare.
Acum sa trecem la caracteristicile optice ce fac diferenta intre aceste instrumente.
Campul vizual de doar 6.3 grade mi se pare prea mic pentru un instrument 8x (Zeiss Conquest are 6.6 grade la 10x). Rezolutia pe centru este vizibila mai buna la Zeiss, dar nu sta rau deloc nici Pentaxul pentru un 8x. Luminozitatea si contrastul mi se par un pic mai bune la binoclul german. In schimb, redarea culorii alb este un pic mai calda la Pentax, fiind un pic mai apropiata de realitate.

Concluzie
Pentax ZD 8x43 WP este chiar unul din cele mai performante binocluri testate de mine, singurul lui dezavantaj real de luat in seama este campul vizual prea mic pentru un 8x.



1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.46 MB
 Vizualizat:  de 8061 ori

1.jpg



2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.03 MB
 Vizualizat:  de 8061 ori

2.jpg



3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  489.64 kb
 Vizualizat:  de 8061 ori

3.jpg


Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 03 Iun 2019 19:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nikon are o gama foarte variata de modele 8x30:
gama de top
Nikon EDG 8x32-roof
Nikon HG L 8X32-roof
Nikon 8x32 SE-porro
gama up mid-level
Nikon HG 8x30-roof
Nikon Monarch 7 8x30-roof
Nikon 8x30 E II-porro
gama mid-level
Nikon Prostaff 7s 8x30 -roof

Dintre toate aceste modele am reusit sa compar Nikon HG L 8x32 cu Nikon Monarch 7 8x30.
Acestea sunt doua instrumente mici dar care completeaza cu succes telescoapele cu aperturi mari, pentru ca dau campuri vizuale foarte mari si sunt foarte portabile. Nikon Monarch 7 este mai compact si usor de transportat. Are gabaritul asemanator unui 10x25 mai mic. Designul Monarch-ului este mai simplificat fiind pe gustul meu. Comparativ HG L este mult mai robust dar aproape la fel de lung ca Monarchul, totusi nu te asepti ca diferenta de greutate sa fie asa de mare (435gr vs 695gr). Astfel cand iei HG L in mana ai impresia ca e umplut cu nisip. De fapt chiar asa si este daca te gandesti ca are 10 lentile pe fiecare tub optic, sticla nefiind altceva decat nisip transformat cu maestrie in sticla Smile
Focusul este foarte bun in amandoua binoclurile, dar totusi exista o diferenta subtila in favoarea lui HG L. Practic rotita de reglare misca lentila de focus chiar si la cea mai fina atingere cu degetul. Este "taticul" tuturor binoclurilor cand vine vorba de focus Smile
Campul vizual este de 8.3 la Monarch 7 si 7.8 la HG L. Insa cand privesti prin binocluri diferenta nu este asa mare pe cat ma asteptam, campul vizual fiind foarte asemanator ca marime.
Distanta de privit la ocular este foarte confortabila la HG L fiind de 17mm, iar la Monarch 7 este 15mm. Totusi se poate privi cu ochelari la limita si cu cei 15mm.

Rezolutia pe margine scade vizibil la Monarch 7 cam la 25% de margine, in schimb la HG L este exceptionala (doar 5% de margine).
Contrastul si Luminozitatea - Aici cred ca cei de la Nikon au adoptat doua "filosofii" diferite in aceste doua binocluri. Unul are un contrast un pic mai mare sacrificand putin din luminozitate (Monarch 7), iar altul imi pare ca are transmisia luminii un pic mai mare sacrificand putin din contrast (HG L). Axact la fel am observat si la Nikon Monarch 5 10x42 ED care nu avea contrastul prea agresiv insa transmisia luminii era foarte buna. Un alt exemplu este Zeiss Conquest HD 10x42 la care se observa un echilibru mai bun intre contrast si luminozitate, dar totusi balanta inclina putin tot spre luminozitate. Acestea sunt ca niste "reglaje fine" cu care pot "jongla" inginerii opticieni si care confera ceva din caracterul fiecarui binoclu in parte. Cred ca e mai usor de obtinut un plus de contrast printr-o diafragmare agresiva, decat a obtine un plus de luminozitate, care se obtine doar printr-un proces mult mai complex si costisitor ce implica sticla de calitate, calitatea si numarul de depuneri antireflex pe suprafata lentilei, marimea prismelor etc.
Redarea culorii alb este mai naturala la Monarch 7, iar la HG L este un pic virata spre galben.
Aberatiile cromatice sunt identice in amandoua instrumentele, fiind de intensitate medie pe margini.
Distorsiunea campului vizual este foarte mica la HG L, dar Monarch 7 deformeaza mai mult.
Rezistenta contra lumina este putin mai buna la HG L (test-indreptat catre coroana unor arbori cu Soarele foarte aproape de FOV)

Deci diferenta de clasa am obseravat-o in cateva mici detalii mecanice ale Nikon-ului HG L: existenta blocarii eficiente a dioptriei si un sistem de focus fara cusur; Si din punct de vedere optic observam la HG-L ca avem de aface cu un instrument cu o imagine foarte bine corectata: definitie excelenta pana aproape de margini, rezistenta mai buna contra lumina, distorsiune pe margini nederanjanta si comoditatea de privit la oculare. Totusi Nikon Monarch 7 compenseaza si el la randul lui printr-o imagine mai contrastanta, cu un camp un pic mai mare si cu un colorit mai natural, fiind un instrument foarte bun, versatil si mai compact, cu un pret mai mic decat al Nikon-ului HG-L.



1 Monarch 7 vs HG-L.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.44 MB
 Vizualizat:  de 7826 ori

1 Monarch 7 vs HG-L.jpg



2 Monarch 7 vs HG-L.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.38 MB
 Vizualizat:  de 7826 ori

2 Monarch 7 vs HG-L.jpg



3 coating.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.43 MB
 Vizualizat:  de 7826 ori

3 coating.jpg


Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 02 Iul 2019 20:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Swarovski 7x42 vs Nikon HGL 8X32
Am avut ocazia datorita lui Erwin sa compar fugitiv aceste doua binocluri doar pe timp de zi in curtea Institutului Astronomic din Bucuresti. Insa, cu cativa ani urma, am avut ocazia sa privesc prin acest Swarovski si la o sesiune astro pe un cer destul de bun, si am ramas placut surprins de calitatea acestui binoclu.
Swarovski este un porro austriac de o generatie mai veche, cu reglare a focusului pe fiecare ocular, avand si un reticol/gradatie pe obiectivul drept, iar Nikonul este un roof japonez mai modern.

Mecanica si finisale
Constructia binoclurilor este foarte solida. Din punct de vedere mecanic amandoua instrumentele fiind foarte exacte si precise. La Swarovski armura de cauciuc este "osoasa", fiind foarte tare ce iti da impresia tactila ca ar fi din metal, atata doar ca nu e rece Smile Swarovski are un design militar, dar cu o ergonomie destul de confortabila. Nikonul are insa un design putin mai futurist cu o armura cauciucata placuta la atingere. La Nikon stratul antireflex este verde/albastrui pe oculare si pe obiective, iar pe prisme este auriu . La Swarovski tratamentul antireflex este pe toate elementele optice de o nuanta mov/albastrui.

Optica
Contrastul Swarovski-ului este uimitor, fiind mai mare decat al Nikonului.
Rezolutia pe centru este foarte buna la Nikon, dar la Swarovski am impresia ca parca e cu foarte putin mai mare. Dar cred ca e aproape egalitate caci poate am avut aceasta impresie si datorita contrastului ridicat al Swarovkiului
Rezolutia pe margini este asemanatoare in amandoua instrumentele, fiind una excelenta (aproximativ 95% din campul vizual)
Campul vizual este marele minus al Swarovski-ului fiind doar 6.5°, prea mic pentru un binoclu 7x42. Insa Nikon HGL 8x32 are un camp mare de 7.8°
Luminozitatea am estimat-o in zone umbrite ca fiind mai mare la Nikon, avand o transmisie a luminii excelenta. Si asta chiar comparand prisme roof Schmidt-Pechan/ apertura 32mm cu prisme porro/ apertura 42mm . Aici antireflexul mai modern isi spune cuvantul.
Aberatiile cromatice sunt mai bine gestionate la Swarovski.
Distorsiune campului vizual este un pic mai mica la Swarovski, dar nici la Nikon nu este suparatoare.
Distanta de privit la oculare este un pic sub limita utilizarii cu ochelari la Swarovski fiind sub 14mm, iar la NIkon este foarte generoasa de 17mm.
Redarea culorii alb are o tenta galbuie evidenta, iar la Nikon este foarte naturala.

Sa nu uitam ca Swarovski 7x42 fiind un porro are o imagine cu un puternic aspect tridimensional.

Concluzii
Trebuie tinut cont ca cele doua binocluri vin din generatii diferite, avand si sisteme constructive diferite. Pe scurt avantajele Swarovski-ului in fata Nikon-ului sunt: contrast excelent, aberatii cromatice si distorsiuni un pic mai estompate. Iar avantajele Nikon-ului in fata Swarovski-ului sunt: transmisia luminii mai buna, campul vizual mai mare, redarea culorii alb mai exacta. Deasemenea distanta de privit la oculare este mai mare facand folosirea Nikonului mult mai "prietenoasa".



comparatie corpuri.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.45 MB
 Vizualizat:  de 7540 ori

comparatie corpuri.jpg



comparatie obiective.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.46 MB
 Vizualizat:  de 7540 ori

comparatie obiective.jpg



comparatie oculare.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.46 MB
 Vizualizat:  de 7540 ori

comparatie oculare.jpg


Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 14 Sep 2019 20:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

FUJINON FMTR-SX 10X50 VS ZEISS CONQUEST HD 10X42

Cunoscuta firma Fujifilm este prima firma nipona ce a facut pelicula de fotografie si film, inclusiv pelicula pentru raze x inca din 1934. Prin anii '40 a intrat si in productia optica, fabricand cu precadere obiective.
FMTR-SX este o serie etalon printre binoclurile pentru astronomie si de mult vroiam sa testez un asemenea binoclu. Ii multumesc colegului nostru Daniel, si el un pasionat de binocluri, pentru facilitatea de a testa acest binoclul Fujinon FMTR-SX 10X50.

Constructie, mecanica, design
Prima impresie, la cald, este marimea acestuia. Este un colos de 1430g pe care chiar si dupa ce il lasi jos il mai simti un timp in maini Smile Finisajul exterior este o armura verde militar. Totul se misca ferm si precis. Cupele de cauciuc se desurubeaza si cred ca in locul lor putand fi insurubate filtre. Focusul se regleaza la ambele oculare si este foarte exact si cu o miscare ferma. Constructia cu focus independent pe fiecare ocular face ca acest Fujinon sa fie mai putin recomandat pentru terestru, chiar daca in practica am observat ca, avand un camp de profunzime mare, reglarea focusului se face mai rar decat la binoclurile obisnuite. Deasemenea si Zeiss are o calitate a mecanicii si a finisajelor impresionanta. Astfel Zeiss-ul, cu cele 795g ale sale, are o densitate mai mare, volumul fiind unul compact specific unui roof dar cu o senzatie de plin (greutate). O diferenta clara o observam si in design: Fujinon are un aspect de instrument militar, iar Zeiss are o linie mai elaborata (cumva mai de lux).

Optica
Ocularele enorme ale Fujinon-ului (27mm/vezi poze) sunt acoperite cu un strat antireflex verde/albastrui. Obiectivele sunt acoperite de un strat verde pal iar prismele au o interesanta nuanta indigo. Ocularele Zeiss-ului (25mm) sunt acoperite cu un strat antireflex auriu/olive pal, obiectivele au o nuanta de tabac specifica antireflexului T*, iar prismele am descoperit de curand ca au un strat auriu ca de chihlimbar (pana acum am crezut ca sunt albastre dar cred ca am confundat cu o reflexie dintr-o lentila)

Campul vizual in amandoua instrumentele este similar: 6.5gr Fujinon vs 6.6gr Zeiss
Rezolutia pe centru. In urma testarii pe mira de linii fine Fujinon are un rezultat extraordinar de 0.009 spre 0.008 linii. Aceasta il introduce in topul binoclurilor testate de mine cu rezolutie mare depasind chiar si binocluri 12x. Zeiss insa are o rezolutie inca si mai buna rezolvand usor 0.007 linii, ramanand binoclul cu rezolutia cea mai buna dintre cele testate de mine.
Rezolutia pe margini. Aici amandoua binoclurile stralucesc, stelele nu au aberatii optice (astigmatism sau coma). Dar Fujinon are 99% din camp bine corectat, iar Zeiss cam 95% din camp. Practic la Zeiss ultima banda imaginara de langa stopul de camp se blureaza un pic mai mult (poate este chiar plusul de 0.1 grade pe care il are Zeiss-ul la campul vizual fata de Fujinon).
Luminozitatea. Fujinon este o "masinarie" de captat lumina Smile Totusi pe timp de zi diferente intre cele doua binocluri practic nu exista, iar la crepuscul si noaptea m-am mirat cum acest roof Zeiss se tine foarte aproape de acest urias porro Fujinon, unde prin acesta din urma fundalul cerului este mai luminos (pupila de iesire 5mm vs 4.2mm). Dar pe cerul bucurestean poluat luminos, cand vine vorba de numarul de stele vazute binoclurile au fost la egalitate. Ca obiect DSO am ales Galaxia Andromeda fiind mai facila pe cerul poluat si cu Luna prezenta. Galaxia am vazut-o similar prin amandoua binoclurile, avand aceeeasi intensitate si extindere a nebulozitatii.
Aberatii cromatice. Luna s-a prezentat cu aberatii cromatice in amandoua instrumentele doar cand o duceam spre marginea campului vizual, unde intensitatea aberatiilor cromatice parca era un pic mai mare la Zeiss.
Distorsiunea campului vizual este parca un pic mai accentuata la Fujinon, dar acest lucru se observa doar spre margini.
Redare culorii alb. Pe timp de zi se observa o tenta usor galbuie la Fujinon
Contrastul. La binoclul nipon tonul culorilor fiind mai cald creeaza iluzia de contrast putin mai scazut fata de binoclul german, care avand o tenta mai rece da o imagine cu un contrast un pic mi mare.
Rezistenta la lumina parazita. Observatiile astronomice facandu-le pe strada prin o "padure" de stalpi de lumina, pot spune ca am avut ocazia sa testez rezistenta la lumina parazita a acestor binocluri cu varf si indesat Smile Ca scenariul sa fie si mai sumbru, reamintesc ca eu port ochelari si cupele de cauciuc ale ocularelor practic nu exista pentru mine. Am observat ca Zeiss este mai pretentios cu lumina din spate si lateral aparand in cadru mici reflexii din ochelari. In schimb Fujinon este putin mai sensibil la sursele de lumina din interiorul cadrului, observandu-se in anumite situatii niste mici reflexii punctiforme, dar atat de putin extinse si palide incat nu afecteaza contrastul general al imaginii.
Distanta de privit la oculare este un aspect foarte important (chiar daca am ales sa-l prezint ultimul). Important nu numai pentru purtatorii de ochelari, pentru ca practic aceasta caracteristica este responsabila in mare masura de comoditatea si naturaletea privirii prin binoclu. Aici amandoua binoclurile exceleaza, Zeiss avand un eye relief 18mm iar Fujinon 19.8mm

Concluzii
Acestor binocluri nu le-am gasit nici un cusur din punct de vedere mecanic totul miscandu-se perfect. Iar acolo unde am sesizat diferente optice, acestea sunt foarte discrete si subtile. Impresia fata de aceste instrumente este ca nu s-a facut nici un fel de rabat al calitatii mecanice sau chiar optice.



1 fujinon fmtr-sx vs Zeiss Conquest hd.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  953.1 kb
 Vizualizat:  de 7209 ori

1 fujinon fmtr-sx vs Zeiss Conquest hd.jpg



2 fujinon fmtr-sx vs Zeiss Conquest hd.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  924.08 kb
 Vizualizat:  de 7209 ori

2 fujinon fmtr-sx vs Zeiss Conquest hd.jpg



3 fujinon fmtr-sx vs Zeiss Conquest hd.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1023.73 kb
 Vizualizat:  de 7209 ori

3 fujinon fmtr-sx vs Zeiss Conquest hd.jpg



4 fujinon fmtr-sx vs Zeiss Conquest hd.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.03 MB
 Vizualizat:  de 7209 ori

4 fujinon fmtr-sx vs Zeiss Conquest hd.jpg


Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 16 Sep 2019 08:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Interesant, foarte interesant, multumim pentru review.
Totusi si mai intersant va fi cand voi reusi sa iti dau spre comparare Delta Optic Extreme 10x50. Sunt curios cum este acesta fata de Fujinon. Ca si prima idee diametrele ocularelor (externe) sunt doar 25 mm ... deci mai mici decat cei 27 mm a lui Fujinon ... foarte interesant asa diametre mari ...
Deocamdata urmeaza sa iti dau spre testare Space Walker ... apoi vedem cum facem si cu Delta. Very Happy
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 18 Sep 2019 16:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Fujinon FMTR-SX 10X50 vs Delta Optical Extreme 10x50 ED

Sunt intr-o situatie interesanta si placuta: Am pus cap la cap rezultatele obtinute in urma testarii a doua instrumente ce apartin colegilor nostrii Dbird si Daniel. Le multumesc pentru facilitarea acestei comparatii !
Deci este vorba de Delta Optical Extreme proiectat in Polonia si Fujinon FMTR-SX facut in Japonia. Acestea sunt doua binocluri 10x50 robuste si grele, cu design militar, ce au niste prisme enorme tip porro, fiind de multi considerate "specializate" pentru observatii astronomice.

Mecanica, finisaje, ergonomie
Practic la o simpla inspectie vizuala cele doua binocluri sunt identice ca design exterior fiind aproape ca doi gemeni. Insa diferenta este evidenta cand vine vorba de mecanica si calitatea finisajelor unde Fujinonul este cu o clasa peste Delta. Astfel detalii precum: calitatea vopselei inscriptiilor, armura fixata perfect pe corpul binoclului, miscarea fara nici un joc a ocularelor fac din Fujinon un castigator detasat la aceasta categorie. Fiind vorba de un binoclu mult mai ieftin se observa la Delta un control al calitatii mai scazut. Totusi, pe langa toate aceste minusuri in finisaje si mecanica, Delta are si el o osatura extrem de puternica. Trebuie mentionat ca binoclul polonez este si un pic mai greu decat cel japonez, dar amandoua instrumentele au o ergonomie la fel de buna, in ciuda greutatii mari a acestora (1600g vs 1430g). Totusi nu le poti folosi decat in reprize scurte...Oricum greutatea mare poate fi un semn bun pentru calitatea optica despre care voi vorbi in continuare.


Optica
Straturile antireflex au tonuri mai pale la Fujinon unde observam verde/albastrui pe obiective, verde/olive pe oculare si indigo pe prisme. La Delta observam nuante mai saturate de verde pe oculare si obiective si verde/albastrui pe prisme.

Rezolutia pe centru. Chiar daca stiam din review-ul lui Dbird despre rezolutia buna a lui Delta Extreme, totusi am ramas surprins din nou!! Aici Delta are un avantaj important fata de Fujinon, rezolutia fiind extraordinara egaland recordul detinut de Zeiss Conquest!!!
Rezolutia pe margini la Delta este foarte buna (nu departe de cea a Zeiss-ului Conquest HD) dar mai slaba decat la Fujinon care practic are claritate 100% din FOV, datorita ocularelor de foarte buna calitate.
Luminozitatea pe timp de zi si crepuscul parca e cu putin mai mica decat la Fujinon, dar performanta la stele si obiecte DSO este similara in ambele instrumente.
Distorsiunea campului vizual este destul de evidenta dar doar pe margini, fiind similara in ambele binocluri
Aberatiile cromatice sunt in ambele instrumente foarte bine gestionate, fiind prezente doar pe margini
Contrastul este si el asemanator
Redarea culorii alb mi s-a parut un pic mai exacta la Delta, Fujinon avand o usoara tenta galbena
Rezistenta lumina parazita. Delta are aceleasi reflexii in FOV ca Fujinon dar un pic mai evidente, si parca un pic mai sensibil la lumina laterala sau din spate
Distanta de privit la ocular la Delta cred ca este sub specificatiile oficiale. Pentru ca am comparat cu cei 18mm ai Zeiss-ului care sunt mai "comozi" decat cei "18.5mm" de la Delta, care cred ca sunt undeva pe la 16mm (dar suficient pt. ochelarii mei). In schimb Fujinon are un eye relief mult mai generos de 19.8mm care coroborat cu ocularele mai mari fac mai comod privitul prin acest instrument


Concluzii
Delta are ca avantaje:
1) rezolutia fantastica de pe centru.
2) redarea mai naturala a culorii alb.
Fujinonul are ca avantaje:
1) rezolutia fantastica de pe margini
2) eye relief mai mare
3) rezistenta mai buna la lumina parazita
4) calitatea mai buna a mecanicii si a finisajelor.

Daca tinem cont de pretul de achizitie de aproape 3x mai mare al Fujinonului, putem spune ca Delta este o varianta economica nu departe de performantele optice ale binoclului japonez, avand un raport calitate/pret foarte bun. Dar pentru a ajunge la acest pret polonezii cred ca au recurs la un compromis important facut la oculare, mecanica si finisaje.



1 Fujinon vs Delta Extreme.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  601.79 kb
 Vizualizat:  de 7081 ori

1 Fujinon vs Delta Extreme.jpg



2 Fujinon vs Delta Extreme.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  460.59 kb
 Vizualizat:  de 7081 ori

2 Fujinon vs Delta Extreme.jpg


Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 05 Feb 2020 15:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

BRESSER Spezial Astro 20x80 vs Celestron SkyMaster PRO 15x70

Chiar daca aceste binocluri sunt recomandate de producator pentru astronomie, eu am avut ocazia sa le pun unul langa altul doar terestru. Dar chiar si asa mi-am putut face o parere despre ele. Mai jos sunt impresiile mele fata de performanta acestor binocluri testate de pe trepied. O prezentare mai detaliata a lui Celestron SkyMasterPRO 15X70 o puteti vedea aici http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=193056#193056

Mecanica si finisaje
Cele doua binocluri vin din doua sectoare de pret diferite. Lucru observat imediat dupa calitatea mecanicii si finisajului. Astfel observam la Celestron cum puntea de focus misca ocularele ferm fara nici un joc, per total mecanica avand o robustete mult mai ridicata in comparatie cu cea a Bresser-ului. Deasemenea, chiar daca are diametrele obiectivelor mai mici, Celestron-ul are incintele prismelor mai mari decat ale Bresser-ului. Practic Bresser are prismele unui binoclu 10X50, pentru ca observam ca tuburile obiectivelor sunt "sugrumate" in fata prismelor (vezi poze). Celestronul, spre deosebire de Bresser, este etanseizat cu Nitrogen. Distanta de privit la ocular este similara, dar ocularele Celestron-ului sunt mai mari in diametru (25mm vs 23mm). Stratul antireflex la Bresser este verde pe obiective si oculare, iar prismele par netratate. La Celestron stratul antireflex are culoarea albastru/mov pal pe obiective, rubiniu/albastru pe oculare, iar pe prisme este verde. Diferenta de greutate este de 300g, Bresser cantarind 2000g.

Optica
Aberatiile cromatice sunt similare in amandoua instrumentele fiind prezente pe margini
Luminozitatea pe timp de zi mi s-a parut mai mare la Celestron.
Claritatea si contrastul in axul optic sunt net superioare la Celestron care are o imagine mai vie
Claritatea pe margini deasemenea este mai extinsa la Celestron 80% vs 70%
Distorsiunea campului vizual este mai bine corectata la Celestron
Redarea culorii alb este similara dar parca Bresser are o usoara tenta galbuie
Bresser-ul prezinta niste reflexii circulare pe marginea campului vizual destul de deranjante, iar marginea campului vizual este mai putin conturata
Campul vizual la Celestron este de 4.4gr (15x) vs 3.2gr (20x) la Bresser.

Concluzii
Cele doua binocluri sunt niste instrumente cu aplicatie destul de restransa ( doar astronomie si birdwatching). Celestronul SkyMasterPRO 15x70 depaseste cam la fiecare capitol Bresser 20x80, eu considerandu-l un instrument mult mai performant si mai versatil decat acest instrument mai mare de la Bresser care are multe "scapari" calitative. Dar, dupa cum am spus si la inceputul acestei comparatii, acest lucru se datoreaza faptului ca aceste doua instrumente fac parte din doua clase diferite de pret. Celestron este de 2x mai scump decat Bresser 20x80, el fiind in aceeasi categorie de pret cu Bresser Spezial Astro SF 15x70 cu care cred ca are mai multe lucruri in comun.



P1270005.jpg
 Descriere:
diferenta corpuri
 Marime fisier:  447.62 kb
 Vizualizat:  de 6350 ori

P1270005.jpg



P1270007.jpg
 Descriere:
diferenta corpuri
 Marime fisier:  413.31 kb
 Vizualizat:  de 6350 ori

P1270007.jpg



P1270002.jpg
 Descriere:
diferenta strat antireflex obiective
 Marime fisier:  464.84 kb
 Vizualizat:  de 6350 ori

P1270002.jpg



P1270004.jpg
 Descriere:
diferenta oculare
 Marime fisier:  323.85 kb
 Vizualizat:  de 6350 ori

P1270004.jpg



_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
Daniel Simion
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Ian 2012
Mesaje: 407




MesajTrimis: 24 Feb 2020 15:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am avut si eu binoclul Bresser si nu m-am putut intelege cu el de niciun fel. Cea mai mare problema pe are o intalneam era faptul se decolima foarte repede si ca nu imi incapea nasul intre cele doua oculare. Dupa ce il foloseam 10 minute aveam doua cercuri rosii in jurul ochilor. Una dintre cele doua "camasi" din fata obiectivelor nu era stransa bine si se misca, asa ca am strans-o, lucru care a dus la decolimarea binoclului.

Am si eu un binoclu mare si voi posta un review curand, doar ca nu l-am folosit prea mult.

Am atasat doua imagini ca "teaser". Very Happy



Bino1 (Large).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  229.76 kb
 Vizualizat:  de 6206 ori

Bino1 (Large).jpg



Bino2 (Large).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  238.63 kb
 Vizualizat:  de 6206 ori

Bino2 (Large).jpg


Sus
codan
Membru
Membru


Data inscrierii: 16 Ian 2018
Mesaje: 30

Motto: Cine pe saraci ajuta, pe Dumnezeu imprumuta!

Localitate: Bacau

MesajTrimis: 24 Feb 2020 16:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nikon 10x70 ?
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 24 Feb 2020 18:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cred ca este Nikon 10x70 HP WP... Daniel nu ne tine in suspans Smile
_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 24 Feb 2020 20:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sau Nikon 10x70SP?
_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Daniel Simion
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Ian 2012
Mesaje: 407




MesajTrimis: 24 Feb 2020 20:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Gata, gata, zic. Este Nikon 10x70 IF SP WP (Astroluxe).
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 25 Feb 2020 05:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

L-am urmarit si eu pe olx de unde s-a vandut chiar ieri alataieri... poate
chiar ala este!... dar ma bucur sa-l vad aici pe forum Smile
Este o serie de binoclu foarte apreciata printre astronomi (la fel ca Fujinonul fmtr) si iti urez sa-l stapanesti sanatos!

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatoare

Download topic
Pagina 6 din 10
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact