Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
SP-v3_0-cad.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224027
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Nikon Aculon 211 8-18x42


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Dec 2019 18:50 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Nikon Aculon 211 8-18x42
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Nikon Aculon 211 8-18x42

1 PREZENTARE GENERALA
Desi blamate si infierate pe toate siteurile de specialitate binoclurile cu zoom (putere de marire variabila) sunt in continuare fabricate in serie chiar de producatorii cei mai mari din domeniu. Bunaoara in cazul de fata firma Nikon, una din cele mai puternice firme de optica din lume de-a lungul timpurilor si pana in ziua de azi. Binoclul de azi face parte din seria Aculon, un fel de first entry al firmei, daca vreti versiunea ce mai accesibila publicului larg. Desi este versiunea ieftina, conteaza mult conceptul de baza conform careia totusi Nikon nu isi bate joc de beneficiarii sai producand un produs ieftin dar cu maxim de calitate posibil in valoarea produsului. Ceea ce s-a tradus mereu in produse de buna calitate, seria Aculon fiind foarte agreata atat in zona astro cat si terestra. Si totusi vom discuta de un bioclu zoom, asa cum ziceam blamat de mai toti si in marea majoritate a cazurilor nerecomandat.

Date tehnice:
Tip constructiv: Porro
Putere de marire: 8-18 x
Diametru lentila frontala (mm) : 42
Camp unghiular: 4,6 – 35,6
Eye relief (mm): 13
Acoperire antireflex a lentilelor: Indigo palid + Verde dens
Prisme: BaK4
Sistem de focalizare: Focalizare centrala
Oculare pentru purtatori de ochelari: da, dar cu contact nedistructiv si ceva pierdere de camp la 8X
Rezistent la stropire: da
Genata de protectie: da
Inchis ermetic: da
Limita de focalizare in apropiere (m): 5,0
Intensitate luminoasa: 28.1
Material suprafata: Armura de cauciuc
Lungime (mm): 163
Latime (mm): 185
Inaltime (mm): 61
Greutate (g): 825
Sistem de prindere pe trepied=Da

2- ISTORIC
In mod clar nu are rost sa discutam de istoricul firmei Nikon sau despre binoclurile si vechea lor istorie, caci le stim cu totii din alte review-uri prezente aici in rubrica dedicata. Ceea ce poate ar trebui sa intrebam este cum de o firma cu un asa renume produce un binoclu rau famat in mai toate domeniile din cauza functiei Zoom. De ce nu!?!, sau mai bine zis, pentru simplu motiv ca totusi aceste binocluri cu zoom se vand. Pentru ca optica in sine nu este rea, si probabil inconvenientele functiiei mentionate sunt poate trecute cu vederea de anumiti utilizatori.
3- MECANICA
Mecanica este caracteristica seriei Aculon, robusta, acoperita cu cauciuc de buna calitate si de mare aderenta. Totul se misca foarte corect , nu sunt jocuri deranjante , nici macar in sistemul de Zoom. Forma placuta vederii, curburi ergonomice, mai tot imi creeaza o placuta senzatie de prindere si utilizare a binoclului. Ocularele au margini rabatabile din cauciuc, ceea ce ajuta daca dorim sa utilizam ochelari, desi cum scriam mai sus, lentila ochelarilor trebuie sprijinita pe marginea rabatuta a cupei ocularului. Nepericulos deoarece dicutam de cauciuc relativ moale si nepericulos pentru ochelari. Totusi si in aceste conditii la 18x (campul optic maxim in procesul de zoom) exista o foarte mica pierdere de camp.
4- OPTICA
Optica este de foarte buna calitate, avand acoperiri mov-indigo foarte palide si verde inchis foarte dense. Luminozitate, definitie si contrast excelente si absolut echivalente cu optica seriei. Practic binoclul este destul de reusit in contextul 8X – si chiar 10x. Peste aceste valori puterea maritoare invinge calitatea optica si pierde mult, din ce in ce mai mult pe masura ce ne indreptam spre 18X. Practic zona de 10x – 18 poate fi totusi folosita in timpul zile relativ ok, chiar daca la un binoclu de 800 de grame puterile peste 12x dau tremur violent. Dar binoclul dispune de sistem de prindere pe trepied si acest inconvenient poate disparea. Mai rau insa cu pierderea de luminozitate ce nu mai pote fi compensata. Ca la mai toate binoclurile de tip zoom, campul maxim este la 18X si cel minim la 8X. Ceea ce este un dezavantaj clasic al acestor tipuri de binocluri. Respectiv acolo unde binoclul are maximum de randament optic, avem cel mai pronuntat effect de tub. Deranjant de pronuntat, campul vizual ocupand circa 50 la suta din campul total vizibil. Pe de alta parte la campul maxim avem 18x, respectiv lumina scazuta si mult tremur atunci cand il tinem in mana. Cam pe dos de cum ne-ar place. Tot clasic pentru zoom este si non-mentinerea claritatii pe parcursul zoomului. Respectiv, la orice schimbare a puterii maritoare trebuie sa reglam din nou clarul si putin mai mult, chiar diferenta de dioptrii. Nu este un defect ci pur si simplu sistemul cu panglica otelita are aceste neajunsuri, care (aviz amatorilor) se accentueaza in timp. Este pretul platit pentru aceasta functie zoom. Binenteles ca nici nu putem adduce vorba de vreun efect hublou indiferent de marginile lasate ale ocularelor sau alte incercari, caci efectul de tub este omniprezent. Am tot vorbit de rau aceste sistem zoom, dar totusi dat fiind calitate buna a sticlei si prelucrarii ei antireflex, iti poti face treaba cat de cat si cu un astfel de binoclu. Depinde, cred, mult de ceea ce iti doresti efectiv de la un binoclu. Coloritul este natural. Stelele insa, mai prezinta ceva astigmatism. Zona de clar este oarecum normal situata la circa 22-23 % de margine.
5- TESTE
A fost testat cu Vanguard Endeavor II 10x42. A fost depasit cu foarte putin cam la toate capitolele, dar a fost spectaculos de aproape tinand bine piept in pofida lipsei de sticla ED.
A fost aproape identic cu Minox 10x42 ca luminozitate (la 8X – 10X), contrast si colorit. Poate definitia sa fie (extrem de putin) mai proasta la Nikon.
6- CONCLUZII
Ma intorc retoric la intrebarea de inceput, de ar cumpara cineva un zoom in pofida unor neajunsuri mai mult sau mai putin suparatoare. Cel mai probabil este vorba de efectul “puterii maritoare enorme” daca imi permitati sa denumesc asa , disperarea celor ce vor de la un binoclu cat mai mult din acest punct de vedere. Si asta fara sa tina cont de limitele reale ale unui astfel de echipament si cel mai probabil nici de sfaturile venite de la majoritatea celor din domeniu. Astfel un zoom, promite si mariri mici dar si mariri extreme, adica teoretic dar si oarecum practic impaca si capra si varza si lupul si luntrea cu doar doua locuri. Bineinteles cu anumite compromisuri, de care cel putin deocamdata nu putem scapa.
Personal nu pot recomanda un astfel de binoclu cu zoom, deci nici cel prezentat in review-ul de azi. Dar asta nu inseamna ca un astfel de binoclu, nu se poate folosi sau ca ar fi o mare pacaleala, ci pur si simplu inconvenientele mentionate mai sus ma deranjeaza cu mult mai mult decat ma incanta calitatea efectiva a sticlei optice folosite. Si totusi , in cazul in care doriti sa luati un astfel de zoom, sfatul meu ar fi sa-il comparati mai intai cu un model fix de exemplu un 10x.
Pretul unui astfel de binoclu este undeva in jurul 170 de Euro.



NikonMic.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  966.69 kb
 Vizualizat:  de 2124 ori

NikonMic.jpg


Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 12 Dec 2019 23:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bine construit review-ul si felicitari pentru subiectul indraznet si intr-adevar sensibil al binoclurilor cu zoom ! Cred ca e primul binoclu cu zoom prezentat intr-o lumina pozitiva chiar daca numai pana la magnificatia 10x . Smile E drept ca e si o chestiune de obisnuinta, am mai incercat si eu binocluri cu zoom si daca maresti prea repede magnificatia te ia cu ameteli si dureri de ochi. Un alt dezavantaj este ca pe masura ce creste magnificatia scade eye-relief-ul iar observatia devine foarte incomoda. Cred ca magnificatia optima este aleasa in general cam pe la mijlocul plajei de zoom la fel ca la obiectivele foto cu zoom. Daca as recomanda in general un binoclu cu zoom as face-o cu conditia sa merite atat din punct de vedere al performantei optice cat si al confortului in utilizare pe toata plaja de magnificatie (sau cel putin 70% din ea) chiar daca acestea sunt posibile numai la costuri pe masura.
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 13 Dec 2019 19:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In ani 70 japonezi faceau un binoclu cu zoom foarte interesant. Practic tot sistemul de sincronizare nu este pe panglica otelita ci pe un sistem foarte haios de roti dintate. Acest lucru inalta mult binoclul (zona de sub oculare) dar asigura o mentinere mult mai corecta a reglajelor pe toata zona de zoom. In general s-au produs destul de putine astfel de binocluri. Dar binenteles ca si acest model avea, optic vorbind, cam aceleasi dezavantaje.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact