Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180917_212747_113x_sud.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224697
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Lacerta Marine 7x50


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 24 Mai 2023 21:23 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Lacerta Marine 7x50
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Lacerta Marine 7x50

1 PREZENTARE GENERALA
Nu sunt un fan al lui 7x fie el si 7x50. Si de fiecare data cand am zis acest lucru, multi colegi au sarit la gatul meu, cel mai probabil pe buna dreptate, explicandu-mi ca un 7x50 este binoclul ideal pentru dotarea oricarei ambarcatiuni marine de la o simpla barca pana la maretele portavioane. Practic un binoclu relativ militar, daca pot zice asa. Si daca nu militar totusi avand unele caracteristici militare printre care cea mai logica este rezistenta la apa care in cazul binoclului de azi ajunge la interesanta calitate “pluteste pe apa” adica un fel de “nescufundabil”? Voi profita azi de faptul ca sunt in posesia unui astfel de binoclu si voi incerca sa vedem ce poate un “nescufundabil”.
Date tehnice:
Diametrul obiectivului: 50mm
Puterea de marire: 7x
Sistem de focalizare: individual pe fiecare ocular
Distanta minima de focalizare: 10m (n.a. – la modelul testat = 7m)
Camp vizual real: 7.5 grade
Camp vizual real la 1000m: 132m
Diametrul pupilei de iesire: 7.14mm
Ocular relief: 23mm
Factor crepuscular: 18.7
Luminozitate: 51
Acoperire suprafete optice: FMC - 99,5%
Sistem Prisme: Porro
Material Prisme: BaK4
Umplut cu azot: da
Transmisie: 93%
Greutate: 1100 grame (n.a. - binoclu plus capace obiectiv = 800 grame)
Alte accesorii: Geanta de transport, Capace protectie, Curea gat, Laveta curatare
Prindere pe trepied: Da
Utilizae cu ochelari: Da, fara pierdere de camp dar cu contact nedistructiv lentile ochelari / eyeshield din cauciuc.

2- ISTORIC
Lacerta are un istoric cunoscut de mai toti cititorii nostri, nu voi insista decat asupra faptului ca totusi este una din firmele care prezinta o gama acoperitore de binocluri de la cele mai mici pana la cele mai mari si in cazul nostru inclusiv binocluri dedicate unor domenii specifice.
3- MECANICA
Mecanica este un amestec de metal cu plastic, compozit necesar micsoararii greutatii. Rezistenta mecanica a echipamentului este data de o forma specifica a carcasei prezenta la majoritatea binoclurilor marine cu busola si reticul. Forma cred ca fost generata initial de cei de la Steiner, dar a fost imediat preluata de foarte multe alte firme producatoare de binocluri de timp “marine” de la 8x50 pana la 10x50. Binoclul este usor, cantarind undeva la 800 de grame (cu doar capacele de obiectiv montate) si este sigilat cu kit special negru, peste tot, mai putin la partile in miscare (oculare) unde sunt folosite garnituri. La randul ei cureaua de gat este “nescufundabila”. Acum eu care sunt carcotas, as recomanda sa nu utilizati acest binoclu (sau oricare altul) mizand 100% pe termenul “Nescufundabil”. Sa nu uitam ca si Titanicul avea acelasi caracteristica inainte de start … “Nescufundabil”. Este bine ca acest binoclu este izolat dar incercati pe cat posibil sa nu exagerati cu acest aspect … apa este intotdeauna mai smechera decat ne inchipuim Very Happy. Mecanica binoclului este ferma, poate ceva mai dura decat normal atat la reglajul de clar cat si la cel de dioptrii, dar e posibil ca acest aspect sa se mai diminueze in timp (binoclul testat fiind nou). Dimensiunea mare a corpului ar permite motarea unor prisme foarte mari, cel putin teoretic, in realitate din cauza sistemului de tip sanie (sistem militar – mai rezistent dar si mai mancator de spatiu) acestea sunt normale pentru un bionclu 7-10x50 porro. Insasi contructia acestui corp necesita insa o sanie. Asa cum ziceam un binoclu militar este un bionoclu la care de multe ori sunt mai importante alte caracteristici si nu obligatoriu “luminozitatea maxima” care ne place noua. Priza este placuta, usor de tinut mult timp in mana, generand minimul de tremur. Efectul 3D este superb, constructia mecanica permitand la o dechidere interpupilara normala o distantare foarte mare intre obiective. Cupele eye-shield sunt din cauciuc inalte si ofera o buna aparare antilumina parazita dar pot fi si pliate la minim pentru purtatorii de ochelari. Efectul de “hublou” este pronuntat si placut in pofida latimii mari a corpului (dar atunci cand eyeshildurile sunt lasate jos la maxim).
4- OPTICA
Optica este luminoasa, cu definitie foarte buna si un contrast pe masura. Exista o tenta de galben specifica sistemelor de zi nederanjanta (mult mai mica decat la IOR, CZ sau alte modele), ce este fara indoiala necesara si foarte utila daca ne gandin fie doar la “luciul apei” pe timp de zi specific domeniului de utilizare. Departe de a altera coloritul original (desi probabil nu l-as recomanda urmaritorilor de pasari) tintul este acolo dar nu influenteaza, pe timp de seara sau noapte, luminozitatea binoclului. Nu exista reflexii interioare si delimitarea campului este ferma cu trecere brusca camp vizual/negru. Acoperirile antireflex sunt albastre si idigo, depuse in strat ferm si isi fac treaba cu prisosinta. Varianta de binoclu care a ajuns la mine are doar reticul (nu are si busola respectiv si reticul de busola). Aici eu am niste probleme. Cum ziceam nefiind nici militar nici marinar, in cazul de fata ma deranjeaza mult acest reticul. Cu atat mai mult cu cat el este perfect desenat pe aproape toata diagonala verticala si orizontala. In mod cert pentru cei ce folosesc acest sistem trebuie ca este mult mai comod de masurat decat de exemplu cu IOR sau NVA (unde reticulul este mai putin vizibil), insa pe mine ma distrage din procesul efectiv de vizualizare, dar revin la idee, fiind un binoclu cu dedicatie speciala (domeniul marin) anumite aspecte trebuie intelese chiar si de carcotasi ca mine. Zona de clar este undeva la 20-21%, o zona de normalitate, astfel incat “placerea de a privi” exista vie si frumos dar asezonata cu un reticul. Pe Astro stele sunt punctiforme, si toate culorile se disting fara probleme, tintul galben “se da pur si simplu la o parte” lasand privitorului maximul de informatie posibil prin acest sistem optic. Personal as fi preferat niste prisme mai mari caci in volumul efectiv al lui Lacerta Marine ar incapea prismele de BA8, dar nu pe sistem sanie.
5- TESTE
Deci a Lacerta Marine 7x50 fost comparat cu:
1- IOR 7x40
O comparatie nu tocmai cinstita dar interesanta desi Lacerta a depasit violent IOR la toate capitolele (mai putin la camp). Interesant a fost similitudinea privirii prin cele doua binocluri. Lacerta parand un IOR extrem de luminos, cu mult mai mult contrast si definitie putin mai buna. Adancimea de camp este totusi mai mica la Lacerta.
2- Helios Apollo 7x50
Desi Lacerta are putin tint galbui, am ramas destul de impresionat de modul in care Lacerta s-a tinut dupa Helios. Astfel luminozitatea si contrastul lui Helios sunt foarte putin mai bune decat la Lacerta, in timp ce definitia parea asemanatoare. Foarte interesant tinanad cont de pretul lui Lacerta. Helios nu are tenta dar pierde 1 m la camp (ceea ce insa nu este sesizabil Very Happy ).
3- Paralux Open Vision ED 8x42
Paralux a fost depasit la toate capitolele e adevarat cu foarte putin, dar totusi clar si vizibil. “Exista viata si fara ED ?” Very Happy
4- Carl Zeiss NVA DF 7x40
Aici am dat un fel de egalitate pe toate fronturile desi NVA nu are tint si dispune de un camp vizibil mai mare. In acelasi timp adancimea de clar este mai mare la NVA cu destul de putin. Efectul 3D este asemanator in contextul in care Lacerta nu apeleaza la trucuri optice (curbura specifica lui NVA care amplifica senzatia 3D).
5- Carl Zeiss Jena 7x40 BGA
BGA a fost depasit la toate capitolele cantitatea mare de tint galben dezavantajandu-l enorm. Lacerta a depasit BGA -ul inclusiv la definitie ceea ce m-a surprins placut.
6- CONCLUZII
In mod clar din ce in ce mai evident este faptul ca noile generatii de binocluri depasesc binoclurile clasice mai vechi. Istoria se rescrie zi de zi si mai ales la preturi mici. In final Lacerta Marine 7x50 este un binoclu de circa 100 Euro care utilizand o tehnologie moderna se vine cu acelasi pret ca un IOR 7x40, dar Lacerta este net superior batranului militar din mai toate punctele de vedere si inclusiv in mod Astro. In final trebuie sa recunosc ca este un binoclu recomandat cu incedere in clasa sa: 7x50.



LacertaMarine7x50mic.jpg
 Descriere:
Lacerta Marine 7x50 - un marinar dedicat
 Marime fisier:  957.91 kb
 Vizualizat:  de 333 ori

LacertaMarine7x50mic.jpg


Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9021

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 24 Mai 2023 22:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumim pentru evaluare, maiestre !

Deoarece am un binoclu similar, as vrea sa adaug doar doua-trei cuvinte.

Binoclul meu este ( mai bine zis , a fost) ca cel de mai jos:

https://www.muziker.ro/fujifilm-fujinon-7x...EoQAvD_BwE

Spun ca ''a fost'': nefiind interesat de busola iluminata din ocularul stang, am eliminat-o iar imaginea a devenit identica in ambele oculare.

Este bine ca ai subliniat destinatia utilitara a acestui binoclu.
Eu am incercat sa explic cu alte ocazii si incerc din nou.
Un binoclu maritim 7x50mm sau cel anti-aerian ''flak'' 10x80mm sunt destinate folosirii in medii extrem de neprietenoase. Si alte binocluri, cu precadere militare, ale caror proiectanti se pare ca n-au auzit - sau nu le pasa - de delicatele noastre asteptari astronomice
Acolo unde, cu hula de sapte metri sau angajat in lupta ''care pe care'' cu inamicul, nu poti - pur si simplu - sa te insurubezi cu admirabila finete la pupila de iesire de trei mm a vreunui binoclu ''bine construit''. Wink
Adica poti dar apoi sa nu te miri daca urmatoarea ta intalnire este cu Olandezul Zburator, cu capitanul Nemo sau cu echipajul zeppelinului Hindenburg.

Nu stiu despre corpul lui Lacerta Marine dar la Fujinon corpul nu este metalic si este bine gandit pentru destinatia sa, ci este din policarbonat. Un material compozit din care se confectioneaza pana si arme de foc nedetectabile prin metode obisnuite.

Presupun ca pupila de iesire este foarte mare la Lacerta Marine ca la Fuji al meu, de vreo 7mm. Sensibil mai mare decat pupila de 5,5mm cat am la varsta celei de a treia tinereti.
Neglijand povestea busolei, acestea sunt binocluri pentru juniori, cu pupila mare, de vultur.
''Mosierii'' care nu navigheaza sau care nu se bat cu aviatia militara, mai bine sa se abtina deoarece vor folosi de fapt un binoclu de 7x35mm , cel mult 7x40mm.

Cer bi-senin, Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact