Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Luna_av.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224706
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review luneta terestra SVBONY SV17 25-75x70


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Iun 2023 19:56 Download mesaj
Titlul subiectului: Review luneta terestra SVBONY SV17 25-75x70
Raspunde cu citat (quote)

Review luneta terestra SVBONY SV17 25-75x70

1 PREZENTARE GENERALA
Luneta terestra (in engleza Spotting Scope sau in germana Spektiv) este fara indoiala unul din instrumentele care se aseamana cel mai mult cu un binoclu. Practic o putem echivala cu o jumatate de binoclu. Fiind dedicata observarii terestre aceasta este de obicei foarte usoara si are un ocular de tip zoom cu puteri maritoare mult mai mari decat suntem noi obisnuiti la astro in raport cu deschiderea propriu-zisa. Astfel putem discuta azi de un echipament optic care folosind un obiectiv de 70 mm are o putere maritoare cuprinsa intre 25x si 75x. De ce as fi interesat de un astfel de echipament daca nu practic tirul sau vanatoarea? Simplu: un astfel de echipament este extrem de ieftin in contextul in care din doua bucati poti face un binoclu cu apertura de 70 mm si cu oculare interschimbabile. Pretul unei astfel de lun3te este cuprins undeva intre 300 si 500 lei. Constructiv ocularul se poate desuruba nedistructiv si se poate face un adaptor pentru oculare de 1,25’’ fie din ABS fie chiar din metal. In ce masura putem sa ducem la bun sfarsit un astfel de quest vom vedea insa in review. Oricum lunetele terestre au mai multe forme dar dintre toate singura care permitea ideea recompunerii intr-un binoclu a fost acest model SV17 (am luat de la Svbony deoarece aveau preturi mici si aveam o experienta placuta cu optica lor din binocluri).
Date tehnice SVBONY SV17 25-75x70:
Producator: Svbony
Model: SV17
Pozitie camp vizual: normal
Putere maritoare: tip Zoom 25x-75x
Diametru obiectiv: 70mm
Diametru ocular: 15mm
Lungime focala: 380mm
Sticla prisme: BaK4
Tip prisme: Porro
Depuneri antireflex: FMC
Camp visual:64-43 ft / 1000 Yds
Eyeshield: Cupa cacuciucata rabatabila
Material acoperire: strat de cauciuc
Adaptorul pentru trepied: metalic
Distanta minima de clar: 8m
Eyerelief: 16-14mm
Rerzistent la apa: Da
Greutate 1044g / 36,84oz
Dimensiuni: 378x100x93mm

2- ISTORIC
Svbony este o firma chineza relativ noua, aparuta brusc in zona instrumentelor optice acum cativa ani. Avand o panoplie foarte bogata ce acopera marea majoritate a pieselor si echipamentelor optice inclusiv pentru astronomie, aceasta firma a facut o impresie deosebita cel putin in zona binoclurilor. Este una din firmele pe gustul meu deoarece in general pretul este mult mai mic vis a vis de performantele aferente. Reamintim de exemplu seria de binocluri SV202 ED care atat la categoria 10x42 cat si la 10x50 sunt in continuare imbatabile la categoria pret/calitate.
3- MECANICA
Plastic, mult plastic … chiar daca este acoperit de un strat compact de cauciuc de buna calitate. Avantaj dar si dezavantaj. Practic avantajul consta in greutatea mica a sistemului. Dezavantajul este chiar faptul ca plasticul … dupa turnare … mai migreaza …se tensioneaza sau detenioneaza … probabil si plasticul nu este de prea buna calitate, in consecinta blocul port prisme nu este perfect centrat cu axa tubului. Si nici nu poate fi remediat caci din proiectare a fost facut un sistem minimalist care nu permite reglari, modificari ale pozitiilor celor 2 prisme. Acest lucru este grav in principal pentru idea mea initiala (axarea a doua lunete intr-un binoclu). Pentru utilizarea normala nu deranjeaza mai de loc. Pentru a putea axa corect port prismele singura solutie ar fi fost eliminarea (prin taiere) a blocului de prindere al prismelor si inlocuirea lui cu un altul mai precis si mai usor de colimat. Foarte dificil si laborious, astfel incat am abandonat idea crearii acestui binoclu. In consecinta vom scrie mai departe un review la o luneta terestra si nici decum la un binoclu home-made cu oculare variabile asa cum intentionam Sad
4- OPTICA
Optica nu este chiar de lepadat. Sticla buna, prisme BaK4 si acoperiri bleu palid si verde intens (as spune insa ca de data asta avem verdele de calitate, nu cel fals). Practic este un instrument foarte luminos pentru un 25x70 dar exagerat pentru un 75x70. Este normal caci discutam de pupile de iesire incepand de la 2,8 pana la absurdul 0,93 chiar daca discutam de observatii in zile cu multa luminozitate. O prima problema (generata de mecanica si explicata mai sus) este binenteles un ochi de pisica datorat dezaxarii axei optice. Nu mult dar vizibil si mai ales suficient sa nu poti face binoclu Sad . Ocularul fiind de tip zoom are un efect relativ de tub (parca mai putin deranjant) dar mai ales un camp vizual foarte mic (chiar si la 25x). Clarul trebuie totusi facut la fiecare putere maritoare chiar daca neclaritatea nu este extrema dupa zoom, totusi trebuie o minima ajustare. Dupa mine aceasta luneta poate fi folosita destul de bine pe timp de zi la 25x. Poate si exagerand nitel spre 50x putem discuta de o imagine relativ utilizabila. Coloritul este foarte natural. La 25x imaginea este totusi clara, avand definitie buna, contrast si o aberatie cromatica foarte mica, nederanjanta. Imaginea este pe atat de buna pe cat de inutila caci pe lumina puternica pe timp de zi … tremurul imaginii datorat miscarii aerului (E lumina? Deci e cald …deci tremura!) este foarte mare deranjand masiv privitorul. Poate iarna sa fie alta poveste. Astro … stelele sunt totusi punctiforme, coloritul este natural, si eu zic ca ar fi un instrument bunicel pentru un privitor ai caror ochi au probleme de astigmatism (nu zic nume Smile ) in eventuala rezolvare a unor duble. Totusi utilizabila si astro la 25x, desi pentru a tinti rapid iti trebuie un instrument ajutator.
Si totusi … as vrea sa revin la ideea initiala binoculara. Aceasta luneta are un mare avantaj! Ocularul se poate desuruba usor, nedistructiv, lasand pe corpul lunetei un filet exteriorde circa 5 mm inaltime. Cu ajutorul unui printer 3D se poate face un tub adaptor (vezi poza2) reductor spre oculare fixe de 1,25”! Acum putem pune orice ocular avem in dotare! Astfel vom avea un camp mult mai mare, mariri diferite de preferinta sub 30x, luminozitate si calitate a imaginii pe masura si mica ratusca se transforma …chiar daca nu in lebada, dar macar intr-o pasare mai frumoasa! Schimbarea este impresionanta si merita incercata.
5- TESTE
Din nefericire nu am avut alt echipament similar asa ca nu pot spune decat ca eu personal nu as fi fost de acord sa arunc acest echipament (nu iau in consideratie faptul explicat mai sus ca se poate modifica portocularul) caci cel putin terestru ceea ce tintesti cu un binoclu poti vedea mai in detaliu cu aceasta lunetica. Si in unele cazuri si in mod astro. Sa nu uitam de loc ca discutam de un echipament de circa 300 lei (acum pretul a crescut undeva la 500 lei). La 25x, revin la idee, este un instrument decent!
Ceea ce am uitat sa spun despre acest instrument este faptul ca este obligatoriu sa fie montat pe trepied in caz contrar obosim inutil ochii si muschii (chia daca instrumentul este putin peste 1Kg). Priza in mana este si ea extrem de incomoda.
6- CONCLUZII
Un instrument ieftin recomandat pentru incepatori. Recomandat celor care doresc sa inceapa o noua pasiune, de data asta in observatiile mono-oculare si nu sunt siguri ca aceasta activitate va fi pe placul lor. Un instrument de test si de inceput care chiar daca nu va genera efectiv o pasiune, macar merita lasat acolo in casa pentru diverse alte ocazii.
Daca eu am achizitionat modelul SV17 (axa ocularelor este paralela cu axa tubului dar deplasata similar ca la binocluri) totusi voua va recomand variantele cu ocularele la 45 sau 90 de grade fiind mai confortabile ca pozitie in observatie.



SVBONY_VedereGeneralaMic.jpg
 Descriere:
Fig1=Svbony original
 Marime fisier:  932.31 kb
 Vizualizat:  de 376 ori

SVBONY_VedereGeneralaMic.jpg



MontatMic.jpg
 Descriere:
Fig2= Svbony Modificat
 Marime fisier:  896 kb
 Vizualizat:  de 376 ori

MontatMic.jpg


Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Iun 2023 21:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cateva poze. Mereu am atras atentia ca pozele facute din mana cu tel mobil sau aparat foto prin ocularul unui binoclu sau in cazul de fata o luneta terestra, nu sunt concludente. Deci nu va uitati la definitie sau claritate ci mai mult la ideea de marire fata de original si atenuarea de lumina. Pozele sunt facute din mana, motiv pentru care la puteri mari sunt tremurate Smile
Pe inserat undeva la ora 20:00.
Tot acum am prins si luna in obiectiv. Surprinzator sau nu de data asta 75x este perfect utilizabil! Atenuarea in sine ajuta mult, Detaliile se vad foarte bine si imaginea este chiar foarte odihnitoare.



1xmic.jpg
 Descriere:
1x = asa se vedea cu ochiul liber(nu cu aparatul foto)
 Marime fisier:  1.05 MB
 Vizualizat:  de 359 ori

1xmic.jpg



25xmic.jpg
 Descriere:
25x
 Marime fisier:  1.05 MB
 Vizualizat:  de 359 ori

25xmic.jpg



50xmic.jpg
 Descriere:
50x
 Marime fisier:  1.06 MB
 Vizualizat:  de 359 ori

50xmic.jpg



75xmic.jpg
 Descriere:
75x
 Marime fisier:  1.02 MB
 Vizualizat:  de 359 ori

75xmic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact