| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242611 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2821 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: astro09 |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9944
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Sep 2009 20:47 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Citat: | O intrebare la amandoi as avea in final:
Nu v-ati gandit la o solutie mai personalizata de focuser, eventual ceva care nu seamana nici cu Crayfordul nici cu cel R&P? |
da, eu m-am gândit la o variantă în care deplasarea tubului port-ocular să se facă ca la obiectivele cu zoom de la aparatele foto, folosind un tub cu canal elicoidal (cu 2 începuturi) iar pe tub să fie 2 mici axe, eventual bucșate pentru o alunecare mai fină în canalele elicoidale. Am desfăcut un obiectiv de la un copiator mare, are 2 seturi de canale, dar nu are nici diametrul nici lungimea cursei potrivite pentru un focuser, eventual pentru unul de 1,25" pentru reflector.
|
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 29 Sep 2009 23:06 Download mesaj |
|
|
|
| zoth a scris: | Neox, cred ca multa lume ar trebui sa-ti fie recunoscatoare pentru bunavointa de a-ti prezenta constructia pe acest forum.
Faptul ca prima varianta a focuserului nu a dus la o solutie viabila a fost un prilej bun pentru noi sa invatam lucruri importante doar urmarind expunerea ta.
Ma gandesc acum ca si Erwin ar putea sa aiba surprize neplacute cu focuserul lui in lipsa frezarii de pe tubul portocular.
Un ocular mai greu ar putea sa determine rotirea acestuia.
O intrebare la amandoi as avea in final:
Nu v-ati gandit la o solutie mai personalizata de focuser, eventual ceva care nu seamana nici cu Crayfordul nici cu cel R&P? |
Zoth esti dragut ca totdeauna , dar nu e vorba nici de binevointa nici sa astept recompense si recunostinte. M-am obisnuit probabil cu stilul de pe forumul de la CloudyNights. Ce realizez sa impartasesc si celorlalti chiar daca uneori (sa speram ca nu de multe ori ) sunt si esecuri.
Legat de focuserul lui Erwin...rotirea tevii nu e asa de critica si suparatoare. Tinde sa roteasca dar f. incet dupa multe curse. La mine aparea problema mai acut pt. ca portocularul trebuia sa intre complet in tubul optic iar suruburile care blocau diagonala intrau si ele complet deci se puteau lovi din cauza rotirii de locasurile din placa de sustinere.
Cel mai grav e faptul ca fara banda frezata punctul de contact cu axul de focusare e foarte mic si la accesorii grele te poti trezi ca se invarte axul in gol chiar daca sunt suruburile stranse la maxim.
De aici ar mai rezulta o problema...daca ai aderenta minima intre ax si portocular atunci trebuie strans surubul de frictiune cat mai tare care poate duce la deformai daca focuserul nu e construit suficient de solid cu ax de otel...deci e un fel de cerc vicios.
Cat despre inovatii la focusere eu personal o sa raman in cazul asta pe dumul bine batatorit de acum. In primul rand totusi sistemul Crayford ( construit cum trebuie) e unul dintre cele mai fiabile; precizie mare, fara "backslash" , posibilitati excelente de motrizare.
Deci cel putin la proiectul de fata prefer sa pun in aplicare experientele deja acumulate in domeniul focuserelor si dovedite ca fiabile. Nu vreau sa redescopar roata...inca
Un alt aspect ar fi ca in cazul productiei in regim de amator e un fel de lupta constanta intre designul ideal si tehnologiile si materialele care sunt la indemana. Deci apar mereu compromisuri, mai bune sau mai rele cum a fost si in cazul meu.
Inovatii poate o sa ma gandesc pe viitor, la urmatoarea luneta/telescop. Pe moment vreau sa scot un instrument fiabil atat vizual cat si foto. De asta am apelat la designul pe calculator. Adevarul e ca ajuta enorm.
Prima varianta a fost pana la urma un exercitiu si am putut sa stabilesc pt mine niste limite ghid. Pana intru-un punct totul a fost Ok apoi au aparut slabiciunile. Intre timp am descperit ca pot sa fac mai bine de atat si incerc acum sa elimin toate neajunsurile cu un proiect mai bun, materiale mai de Doamne ajuta si prelucrari mai de calitate.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 04 Oct 2009 01:27 Download mesaj |
|
|
|
Dupa cateva retusuri la proiectare am decis sa reincep incet sa refac refractorul meu. Pana sa-mi vina tevile de peste mari si tari am inceput azi sa lucrez la mecanismul de focusare care are cele mai multe detalii marunte de rezolvat. In felul asta cand am si tevile mai trebuie frezate si e gata de montat.
Mecanismul arata ca in desenul postat mai devreme dar cu ceva mici modificari.
Pun mai jos un desen "explodat" cu componentele.
Idea e sa folosesc un profil de 10mm in care fixez rulmentii si axul de focusare. Profilul intra intr-un altul de 25mm cu peretii ingrosati unde nu poate decat sa culiseze putin fara absolut nici un joc inainte si inapoi. Carcasa axului este impinsa spre tubul portocular prin doua suruburi din partea opusa a profilului de 25mm. In felul asta asigur presrarea axului pe portocular.
Pt a putea controla cat de usor sa misca axul, in interiorul carcasei intra o fasie de teflon presata pe ax de un al treilea surub care trece prin mijloc.
Detaliile sunt multe si marunte ( nu le-am mai reprezentat in desen). Ambele profile vor fi inchise la capete prin mici capacele de aluminu care trebuie executate le precizie; pt ingrosarea peretilor profilului de 25mm aplic plat banda de aluminiu pe interior de 3-5mm lipite cu Bisonite, deci alta munca de taiat fiecare placuta precis si slefuit. Totusi totul are un rost. In primul rand creez un spatiu interior de exact 10mm prin care trece carcasa rulmentilor si apoi pot sa fac gauri filetate mai sigure.
Mai jos...carcasa rulmentilor ...
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
77.1 kb |
| Vizualizat: |
de 7498 ori |

|
|
73.5 kb |
de 7498 ori |

|
|
133.59 kb |
de 7498 ori |

|
|
31.96 kb |
de 7498 ori |

|
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7215
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Oct 2009 05:44 Download mesaj |
|
|
|
Aia e bara de alama? Nu prea cred ca e bine. Aluneca bine alama, si in plus, nu mai stiu sigur care face reactie cu otelul, alama sau cuprul.. Incearca mai bine otel pe otel. E mai sigur.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7215
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Oct 2009 05:49 Download mesaj |
|
|
|
Si inca ceva. La capete, unde ai pus butoanele. Sa stii ca nu merge doar filetat si strans in piulite. Trabuie sa dai un cant, altfel in timp incepe sa joace, oricat ai strange. Eu am patit asa.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6230
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Oct 2009 09:30 Download mesaj |
|
|
|
| neox a scris: | | Pt a putea controla cat de usor sa misca axul, in interiorul carcasei intra o fasie de teflon presata pe ax de un al treilea surub care trece prin mijloc. |
Ideea mi se pare buna, merita incercata
In privinta axului Dragos are dreptate, alama aluneca usor.
Tin minte ca in trecut in lipsa de bronz grafitat sau bronz beriliu foloseam alama pentru confectionarea bucselor.
Carpeala asta mergea destul de bine si tinea si in timp.
|
|
| Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 04 Oct 2009 10:56 Download mesaj |
|
|
|
Frumos lucrat!
Daca am inteles bine,un surub va impinge tot ansamblul pentru a presa tubul portocular si a asigura frictiunea necesara pentru a nu aluneca.Profilul de aluminiu in care ai montat rulmentii are peretii cu o grosime de 1mm.Daca strangi tare cred ca se va deforma.Incearca sa dublezi,chiar cu o placa de otel,pe interior sau pe exterior, daca spatiul permite.Dupa parerea mea axul trebuie schimbat cu unul de otel.Sa ai mult spor la lucru!
|
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 04 Oct 2009 11:03 Download mesaj |
|
|
|
Multam pt. sugestii!
Banda de teflon pe post de frana am testato la proiectul anterior si merge de minune.
Cat despre tija de alama....hm...orium cea din poze e de la proiectul vechi...am folosit-o asa sa vizualizez ce iese.
Nu stiu ce sa zic cu reactia dupa cum zicea Dagos...tija o sa calce pe portocular de aluminiu.
Cat despre alunecare, mai ramane de testat. Portocularul o sa fie frezat cu o banda de peste 20mm deci suprafata de contact destul de mare.
Oricum daca are strungarul inox sa faca o tija de 4mm o fac si pe asta
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 04 Oct 2009 11:08 Download mesaj |
|
|
|
| danto1313 a scris: | Frumos lucrat!
Daca am inteles bine,un surub va impinge tot ansamblul pentru a presa tubul portocular si a asigura frictiunea necesara pentru a nu aluneca.Profilul de aluminiu in care ai montat rulmentii are peretii cu o grosime de 1mm.Daca strangi tare cred ca se va deforma.Incearca sa dublezi,chiar cu o placa de otel,pe interior sau pe exterior, daca spatiul permite.Dupa parerea mea axul trebuie schimbat cu unul de otel.Sa ai mult spor la lucru! |
Multumec!
Da am intarit deja carcasa aceea...nu am mai facut poza...am aplicat cu Bisonite inca o placuta de 2mm pe spate unde o sa apese suruburile.
Merci de observatie!
Sa vad daca mai gasesc un CD-rom vechi sa scot o tija de 3mm, dar apoi trebuie sa schimb rulmentii, sa gasesc de 3x8mm.
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 04 Oct 2009 11:11 Download mesaj |
|
|
|
Găsești tije subțiri superfinisate, mai lungi și mai groase decât cele de la unități CD-ROM la imprimante. Sunt din oțel inox, strungarul oricât ar vrea nu poate să obțină așa o calitate și precizie a suprafeței. Eu am folosit de 3mm, dar am și mai groase recuperate. Am văzut la alte sisteme că tija este groasă la capete și subțiată la mijloc, chiar după curbura tubului port-ocular, ar fi o metodă de a obține suprafață mai mare de contact.
P.S. eu am folosit chiar bucșele pe care luneca pickupul CD-ROM-ului pe post de lagăre, funcționează foarte bine, sunt din bronz.
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10226
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 04 Oct 2009 21:45 Download mesaj |
|
|
|
| Alama+aluminiu+condensul de rigoare=electroliza=coroziune.De evitat combinatia.Succes in noua etapa,urmarim cu interes.Mircea
|
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 04 Oct 2009 22:46 Download mesaj |
|
|
|
Multumim!
Da ...incerc sa fac rost de o tija de inox. Tin minte ca am gasit tije bune de 3mm si aprox. 100mm la un CD writer cand am construit aparatul Foucault. Sa pun o intrebare printre colegi poate colectez vreo vechitura
Oricum pana la tija mai e cale lunga..
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 27 Mar 2010 00:54 Download mesaj |
|
|
|
Sa tot fie de ultima data cand am mai scirs pe topicul asta , dar mai bine mai tarziu decat niciodata...
Dupa esecul avut anterior am decis sa fac treburile ca la carte cu scule profesionale si cu materiale pe masura. O buna bucata de vreme am fost in cautari, de multe ori frustrante, dupa un atelier cu strunguri si freze care sa fie dispus sa se murdareasca pe maini cu o persoana fizica sau cu comenzi mici. Intr-un final am descoperit firma Inter Paco din Iasi si prin amabilitatea d-lui Mihaila Vasile ( pe care il salut si ii multumesc, daca vede vreodata postarea asta) m-a ajutat cu partea de prelucrari mecanice de inalta calitate. Din pacate materialul a trebuit sa il procur singur si anume teava si bare de aluminiu 6061. Bineinteles cum pe la noi bate vantul (cel putin din incercarile mele) am facut comanda de material in Germania, asa cum imi place mie...exact atat cat am nevoie pentru piesele respective fara a pierde mult la prelucrare, nu un TIR intreg pentru trei bucse . Deci daca stau si ma gandesc a fost materal strain facut de mana romaneasca .
Tubul optic e din teava de 90mm x 84mm taiata pe strung. Suportul obiectivului +colimare e ca o flansa care se fixeaza pe tub. Flansa are umar exterior pe care se fixeaza parasolarul din PVC. Pentru intarire teava de PVC mai are un inel de aluminiu in partea opusa.
Portocularul a fost si el strunjit din bara de aluminiu (80mm x 51mm), iar longitudinal a fost frezata o banda de aprox. 20mm latime pe care ruleaza axul de focusare. In tubul optic a fost frezat si un locas in care montez mecanismul de focusare cu tija de inoz pe rulmenti, placuta de teflon pentru franare, si eventual motorizare cu motor cu pas.
Mai jos e noul proiect revizuit si piesele proaspat aduse de la atelier.
Am inceput prin a da cele trei gauri la 120 de grade pentru suruburile de colimare, care vin lipite cu Bisonite de flansa.
Mai nou mi-am facut de cap si mi-am luat o bormasina cu coloana. E o placere sa gauresti fara sa-ti faci griji ca iese gaura pe-o parte
Pe teava trebuie sa fac locasurile unde intra suportul rulmentilor, grupati doi cate doi pentru ai putea alinia usor. Ar fi trebuit sa fac chestia asta tot la freza dar nu eram inca sigur de dimensiuni...daca se ingroasa gluma si nu merge la mana, ma intorc la atelier
|
95.17 kb |
de 6885 ori |

|
| Proiect revizuit+piesele calde de pe strung |
|
147.73 kb |
de 6885 ori |

|
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 27 Mar 2010 01:52 Download mesaj |
|
|
|
Super materialul! Poate ne spui și nouă (în PM) cât costă bara și țeava. Eu am găsit la piață bucăți de aluminiu de Fi 80/100, mai bun decât a găsit strungarul meu data trecută.
Vezi și topicul meu, am pus mai demult poze cu focuserul și soluția adoptată pentru fixarea rulmenților pe mici axe puse în locașuri și lipite cu epoxi.
Mă bate și pe mine gândul să-mi construiesc o minifreză folosind un cap de frezat zburător cu cuțite (are o masă de 200x200 cu 2 axe cu travel de 100mm și precizie 0,02mm). Îmi trebuie a treia axă pe care să montez bohrmașina, probabil că un suport de găurit mai solid ar fi numai bun.
Spor la construcție și cer senin!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6, 72mm F/10
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 27 Mar 2010 02:36 Download mesaj |
|
|
|
Mersi Erwin!
Ai fost norocos ca ai gasit bara de aluminu in piata. Daca gasesti ia tot ce prinzi ca e ca aurul. Eu am incercat inclusiv la o turnatorie (nu dau nume, persoana importanta neicule.. ) si aproape mi-au ras in nas. "ce?..3 bucse?...nu se poate.. "
Ma tenteaza si pe mine sa incerc sa transform bormasina mea cu coloana in freza dar dupa ceva documentari parca am indoieli. Rulmentii si axul cu mandrina nu prea sunt facute sa reziste la forte laterale si se mai pot intampla si accidente. In plus mandrina e fixata de ax prin presare pe cap conic nu prin filet, asa ca motiv in plus de ingrijorare. Ar trebui facut pe strung alt ax special care sa primeasca scule de freza. Plus ca trebuie intarita toata masinaria ca altfel vibreaza. Poate pentru frezare usoara pe aluminiu cu avans de cateva zecimi de milimetru sa dea ceva rezultate.
Oricum un ajutor imens si pentru gaurire ar fi sa incropesc o masa cu miscare pe ambele axe X-Y ca altfel e chinuiala la pozitionare.
Ai idee de unde se poate gasi asa ceva?
Masina de gaurit o am din Praktiker, e un Einhell cu motor de 350W. Merge foarte bine si e mai solida decat alte modele de pe la Baumax sau mai situ eu de unde. Nu e profesionala, asta-i clar dar isi face treaba cu brio. Incerc sa fac rost de un comparator pt treburi de precizie si eventual sa mai centrez mandrina.
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|