| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242926 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2835 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: BogdanD |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1789 la data de Joi Aug 27, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 16 Dec 2009 00:00 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Mircea, ma refeream la chinezariile pe 24.5 mm.  |
|
| Sus |
|
 |
gtibicj Membru

Data inscrierii: 04 Noi 2009 Mesaje: 53
|
Trimis: 16 Dec 2009 12:10 Download mesaj |
|
|
|
| Mircea Pteancu a scris: |
n-am inteles, in final ,ce fel de oculare ai primit cu telescopul de trei toli,adica oculare Kellner /asa ai spus intr-un post/ apoi din plastic,complet,ca ale lui Teo/intr-un alt post.
Daca ai primit oculare Kellner pe diametrul japonez de 24.5mm si vrei sa le arunci,te rog sa-mi spui,te rog sa mi le trimiti si le arunc eu .
|
Buna ziua. Am primit impreuna cu telescopul trei oculare din plastic: K25mm, K16mm si K6mm (identice cu cel din imaginea postata de dl. Teo). In urma sfaturilor pe care le-am primit pe forum, am cumparat alte doua oculare de 1,25" (Super Sky-Watcher de 10mm si 25 mm). Am rectificat pe interior tubul focuserului, astfel incat ocularul intra in focuser si nu mai necesita alta fixare. Imaginea obtinuta cu aceste oculare este mult mai buna... |
|
| Sus |
|
 |
Boris Membru

Data inscrierii: 16 Dec 2009 Mesaje: 37
|
Trimis: 16 Dec 2009 15:53 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Am primit o luneta... ce sa fac cu ea? :) |
|
|
|
Sunt nou pe aici si nu sunt familiarizat cu regulile casei asa ca imi ce riertare daca gresesc ceva. Deci, am primit o luneta si as vrea un sfat. Pentru inceput nu stiu cat e de buna, e vorba de Luneta SkyWatcher TRAVEL-RFT 80/400 EQ1. Apoi cine ma poate sfatui ce ar trebui sa fac in continuare, mi-ar placea sa o indrept spre cer si sa privesc stelele, dar sa si inteleg ceva din ele, din ce am mai citit se pare ca sunt interesat de observatii deepsky multumesc pentru ajutor |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 16 Dec 2009 16:02 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Am primit o luneta... ce sa fac cu ea? :) |
|
|
|
| Boris a scris: | Apoi cine ma poate sfatui ce ar trebui sa fac in continuare, mi-ar placea sa o indrept spre cer si sa privesc stelele, dar sa si inteleg ceva din ele, din ce am mai citit se pare ca sunt interesat de observatii deepsky multumesc pentru ajutor | Sa-l stapanesti sanatos.
Pentru serile reci de iarna..si nu numai: http://www.stellarium.org/
In rest: cer senin si ia-ti trepiedul si iesi undeva unde e cerul mai curat, fara poluare luminoasa (parc, camp, la munte, la tara, etc.) |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 16 Dec 2009 22:05 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc.
La intrebarea cu ocularele, daca imi era adresata si mie, va spun ca sunt Kellner, dar mult mai bune decat cele de la telescopul chinezesc.
Acestea au lentile din sticla si montura de aluminiu. |
|
| Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

|
Trimis: 16 Dec 2009 23:12 Download mesaj |
|
|
|
Eu vad, din poze, ca scrie pe ele H20mm respectiv H6mm.
H = Huygens |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10262
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 18 Dec 2009 01:14 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru raspunsuri.
Ocularele prezentate nu au nimic comun cu ocularul Kellner si banuiesc intens ca nici cu ocularul Huygens.Seturile de oculare sunt declarate identice.Din pozele lui Teo eu vad ca ,cel putin ocularul din stanga ,cel de 20mm,are diafragma in fata lentilei de camp.Sa nu ma intelegeti gresit,voi ati primit ocularele cu niste instrumente.Sunt nitel revoltat de rapacitatea producatorilor si de lipsa noastra de atentie la detalii.
Inca odata,ocularele acestea nu sunt Kellner si nici Huygens.
Ca o nota colaterala,lipsita de orice importanta,de pe un alt forum unde activeaza cateva sute de posesori de refractoare Zeiss,Unitron,Mayflower,Bushnell,Carton,Tasco,Selsi (si alte ''bunatati'' care nu au trecere pe la noi);s-au apucat deci dumnealor si au facut comparatii si au gasit ca la f/15-f/18 ocularele Huygens rivalizeaza ocularele ortho marca Zeiss sau KK.Iar unul dintre ei,l-am mai mentionat,Thomas Jenssen a gasit ca un ocular Kellner militar,producator necunoscut, i-a asigurat accesul la cele mai slabe obiecte deep-sky in concurenta cu oculare de firma al caror nume nu-l pronunt ca nu am chef ''s-o iau pe coaja''.
Mircea |
|
| Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

|
Trimis: 18 Dec 2009 05:36 Download mesaj |
|
|
|
Mircea, scuze ca am fost atent doar la ce scrie pe ele si l-am si crezut pe sugubatul chinez ... cat traieste omu' invata.
M-ai pus pe ganduri cu "ocularele" si mi-am adus aminte ca am aruncat pe undeva un "H20MM" de la care am refolosit tubul metalic de 1.25". L-am gasit si l-am desfacut. Doua lentile (sticla dar netratate) convexe simetrice de 10 mm diametru distantate la 6 mm. Apoi field-stop-ul cu diametrul de 11 mm asezat la distanta de 10 mm. Nu l-am mai asamblat la loc ca oricum merge la reciclare, sectiunea plasic Era bun doar pentru a studia toate aberatiile optice posibile prin gaura cheii.
Symmetric Ramsden ? |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 18 Dec 2009 11:07 Download mesaj |
|
|
|
La pachet cu prima luneta astronomica pe care mi-am cumparat-o, fusese inclus si un ocular etichetat H12.5 (foarte asemanator cu cel din imaginea de mai sus). Pot confirma ca acel ocular avea un design simetric pozitiv Ramsden, nici vorba de Huygens. De asemenea, avea lentilele din plastic, iar prin comparatie cu un Plossl, montate alternativ pe aceeasi luneta (f/11.6), imaginea terestra nocturna oferita era (doar) sensibil mai buna in cazul utilizarii ocularului Plossl. (obiectivul e "inima" unui instrument astronomic)
Si ca sa nu perpetuez off topicul, afisez o imagine (din 2007) cu acea luneta "Carena", D=60mm, F=700mm, la 10 ani de la procurarea acesteia. Sint multumit de calitatea obiectivului ei (raportata la pret). Am avut cindva ocazia sa-l compar cu un altul (tot chinezarie) 60/900mm, iar cel cu focala mai lunga prezenta ceva mai multa aberatie cromatica.
 |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9952
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Dec 2009 11:38 Download mesaj |
|
|
|
domnilor, nici chinezăriile nu mai sunt ca pe vremuri! Țineți minte creioanele chinezești cu gumă? Dar și atâtea alte lucruri chinezești ce se făceau pe vremuri... Ce bune erau!  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6, 72mm F/10
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

|
Trimis: 18 Dec 2009 11:55 Download mesaj |
|
|
|
Nu toate produsele facute in China sunt "chinezarii ieftine". La fel cu cele turcesti.
Si la o adica tot dam vina pe unu' sau altu' dar consumatorii sunt cei care cer produse cat mai ieftine ... ar mai face chinezu' chinezarii ieftine daca nu ar fi cine sa le cumpere ?
Singura diferenta este de atitudine. De ex. chinezu' si turcu' iti fac un produs de calitatea echivalenta cu pretul. Neamtu' nu-ti face lucruri ieftine. Iar la romani oricum iese prost.  |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9952
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Dec 2009 14:10 Download mesaj |
|
|
|
Și, bineînțeles, toate-s prejudecăți! Mi se pare un paradox faptul că deși acum avem acces la mai multe informații, totuși nu putem avea mai multă încredere în produsele prezentate, înainte de a le cumpăra și a lucra efectiv cu ele. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6, 72mm F/10
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 18 Dec 2009 15:30 Download mesaj |
|
|
|
Da, bune erau chinezariile de prin anii '80. Pixuri de toate felurile, inclusiv cu mina de creion- superioare celor actuale (ma gindesc chiar la unele fabricate de Rotring); unghierele etc. Imi amintesc si jucariile mecanice. Cite motorase si angrenaje de roti dintate (metalice) recuperasem, din care imi faceam alte masini si barcute, vaporase (partea proasta e ca si pe acelea la rindul lor de distrugeam dupa un timp de folosire). Sigur ca astfel de componente exista si acum, profesionale, intr-o alta categorie.
Ca m-a apucat nostalgia acu' la sfirsit de an, mai afizez o poza cu prima mea luneta astronomica realizata prin Iunie 1992, de buna calitate... . Obiectivul era o lentila de ochelari cu F=~890mm, diafragmata la ~25mm, iar ocularul initial il facusem dintr-un dublet f=~60mm ce provenea de la un obiectiv foto vechi (era si zgiriat). Astfel, luneta imi asigura un grosisment de ~15x.
Ca oculare, ulterior am mai folosit: o lentila dintr-un condensor provenit de la ceva aparat de proiectie, (G=18x); un ocular, din nou simplu, Kepler (din sticla) de la un microscop chinezesc- jucarie, (G=75X!!- o valoare incredibila pt. acea perioada); o lupa plianta IOR 10X- sistem Ramsden, (G=36x).
 |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 30 Apr 2010 08:44 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Mi-am achizitionat si eu un DOBSON 200 mm, F/D=6 |
|
|
|
Buna ziua.
Doresc sa va anunt ca mi-am cumparat si eu un instrument serios si de baza. Dupa incercarile ATM mai mult sau mai putin reusite, am strans bani si am decis sa imi iau un Dobson Sky-Watcher de 200 mm cu focala 1200 mm ( F/D = 6 ) cu oglinda parabolizata si din PYREX.
Instrumentul a venit si cu luneta cautatoare si cu doua oculare Super Plossl , unul de 25 mm si altul de 10 mm focala. Focuserul este Crayford, din aluminiu. Cautatorul este de asemenea din aluminiu, iar tubul telescopului la fel.
Am iesit cu el aseara si nu mi-a venit sa cred cat de clar am putut observa planeta Saturn la un grosisment de 120 X. Se vedeau inca 3 sateliti ai lui Saturn, printre care si Titan. Pe discul planetei in zona ecuatoriala se vedea o banda neagra, probabil materia absorbanta a inelului proiectat pe discul planetar. Apoi am mers cu un ocular de al meu SUPER KELLNER de 6 mm, la un grosisment de 200 X. Imaginea s-a pastrat in continuare extrem de clara, contrar faptului ca ma aflu in Bucuresti unde poluarea este maxima. Turbulenta atmosferica a fost foarte redusa si am putut observa detalii fine.
Sunt extrem de multumit de cum se vede. As putea spune ca se vede CRISTAL. A venit gata colimat din fabrica. Pe Luna inca nu i-am facut testul, deoarece Luna a rasarit tarziu si nu am mai stat. Acum voi avea si eu cu ce sa fac observatii de calitate si sa le impart cu dumneavoastra.
N.B. Telescopul l-am achizitionat de la domnul Costescu, de la Alcor, caruia tin sa ii multumesc pe aceasta cale.
VA UREZ CER SENIN !
IATA SI O POZA CU " TUNUL " MEU  |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 30 Apr 2010 09:17 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari pentru achizitie !
O mica observatie: ma indoiesc ca tubul telescopului e din aluminiu - cel mai probabil e din tabla de otel.
Sper ca, acum ca ai telescop "de firma", nu te lasi de ATM, ar fi pacat  _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|