| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3759
|
Trimis: 15 Ian 2010 14:06 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Daca tot se vorbeste de refractoare pe aici hai sa mai pun un proiect care mi se pare de "vis". Un quadruplet de 200mm cu focar de 1300mm (f/ 6,47). cu un cerc de 27mm in planul focal fara coma vizibila, numai bun de astrofoto.
comparind pe garaficul MTF cu un Newton similar apar la refractor 102 linii / mm cu 50% contrast fata de 88 linii la newton. ideal ar fi 106linii la sistemul perfect. Poate mai incerc si un Petzval.
Bine sistemul asta e cam monstros se vede ca 9kg de sticla contine printre care si florita ... de costurile sticlei nici nu vorbesc.
apoi 3 suprafete asferizate...
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
751.95 kb |
| Vizualizat: |
de 14634 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
tamasflex Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006 Mesaje: 289
|
Trimis: 19 Mar 2010 21:35 Download mesaj |
|
|
|
Domnilor , la telescopul Schmidt - Cassegrain de ce este focusarea executat cu miscarea oglinzi primare?
Cu un focuser Crayford sau cu cremariela nu functioneaza?

Tot caut pe net dar nu am vazut Schmidt - Cassegrain cu focuser clasic.
Daca aveti o poza Schmidt - Cassegrain cu focuser clasic mar interesa.
|
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3759
|
Trimis: 19 Mar 2010 23:09 Download mesaj |
|
|
|
Se face cu miscarea primarei ca sa se obtina modificarea mai radicala a pozitiei planului focal pentru a putea pune o digonala si diverse camere foto sau oculare.
deseori un focuser cu cremaliera ajunge la capat si nu am reusit focalizarea apoi poate avea joc sau nu poate sustine mecanic diagonala cu ap poto.
Prin miscarea cu 5-10 mm a primarei se poate modifica planul focal cu 100-150 mm.
|
|
| Sus |
|
 |
Tercu Jan Ovidiu Membru

Data inscrierii: 01 Apr 2006 Mesaje: 58
|
|
| Sus |
|
 |
tamasflex Membru

|
Trimis: 20 Mar 2010 09:33 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Octavian - Ovidiu pentru informati!
E si normal ca planul focal sa se deplaseze mai radical cu miscarea oglinzi primare.
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10199
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 20 Mar 2010 21:42 Download mesaj |
|
|
|
Totodata trebuie sa retinem si faptul ca aceasta deplasare a OP nu este chiar neutra.Modificarea distantei dintre oglinzile unui sistem catoptric compus, gen Cassegrain sau Gregory, modifica parametrii sistemului .Adica nu mai observam cu un telescop de F/10 ci de F/10.7 sau F/9.8 iar grosismentele devin orientative.Nu observam la un grosisment de 100x,corect este sa raportam o observatie efectuata cu un grosisment in jurul a 100x,cel real fiind de 94x sau 111x,cine stie!?Adica stie cel care la un asemenea telescop face masuratori de diametre ale discului Ramsden pentru combinatiile de oculare,diagonale,adaptoare si lentile Barlow folosite.
Sunt convins insa ca aceste modificari ale distantei reciproce ale componentelor optice are efecte mai subtile si afecteaza nu doar parametrii de ordinul intai ci si pe cei de ordinul doi si trei.Ma astept ca si aberatia sferica longitudinala,cea transverasala cat si coma si astigmatismul sa varieze.Vorba anglofilului :''there is no lunch for free''.
Pe de alta parte,daca tot ai muncit din greu sa obtii un sistem optic optimizat,lasa-l asa ,cu parametrii ''batuti in cuie'', si foloseste un portocular care ,in cel mai rau caz,poate sa introduca vignetare sau decolimare/defocalizare mecanica.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7211
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Mar 2010 22:02 Download mesaj |
|
|
|
Problema asta a diferentei de grosisment in functie de distanta la care se face focalizarea, este prezenta intr-o masura oarecare la orice tip de telescop, sau obiectiv optic.
Si evident ca apropiind primara de secundara mai apar si ceva obstructii. In plus apare problema shifting-ului.
Din cate cred eu, s-a optat pentru aceasta formula din considerente de spatiu. Mai exact pentru ca ansamblul sa fie cat mai scurt. Un focuser normal, cu un drum de 100-150mm ar fi lungit mult tubul.
Oricum, daca imi amintesc eu bine, parca nu toti fabricantii de catadioptrice au optat pentru formula asta. Daca nu ma insel, Vixen VMC200, si VC200 au focuser normal, pe cremaliera.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1240
|
Trimis: 22 Mar 2010 09:46 Download mesaj |
|
|
|
Mai exista si varianta cu deplasarea secundarei, ca la Mewlon-urile de 250 si 300mm si Meade RCX400 (cu tot cu corector).
Am citit si eu ca distanta primara-secundara e critica si daca se modifica, se introduce aberatie de sfericitate. Cred totusi ca nu se foloseste Crayford la telescoapele mentionate mai sus pentru ca fiind sisteme polivalente (mai ales SCT), trebuie sa faca fata la o gramada de accesorii care cer diferite valori la backfocus.
La C8-ul meu, primara se deplaseaza aproximativ 10-12mm intre capetele de cursa (la ochiometru).
Ar mai fi varianta proiectarii sistemului cu un backfocus "sanatos" si pe urma folosirea unor tuburi pentru ca fiecare accesoriu sa poata fi folosit. Exista in situatia asta pericolul flexarii tuburilor in zonele de fixare in cazul in care se pun accesorii grele.
|
|
| Sus |
|
 |
tamasflex Membru

|
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6224
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Sep 2010 11:30 Download mesaj |
|
|
|
S-a vorbit in urma cu ceva timp pe acest topic despre sistemul Zerochromat.
De curand am gasit un articol scris de John Wall si Peter Wise in Journal of the British Astronomical Association care trateaza pe larg as putea spune toata istoria si evolutia acestui sistem.
Cred ca va fi o lectura foarte interesanta pentru pasionatii de optica si in acelasi timp o baza puternica pentru noi experimente/idei/dezvoltari personale.
Lectura placuta:
http://adsabs.harvard.edu/full/2007JBAA..117...29W
|
|
| Sus |
|
 |
tamasflex Membru

|
Trimis: 08 Feb 2011 14:59 Download mesaj |
|
|
|
Domnilor unde se poate procura stativ de microscop la noi in tara?
Bine inteles, la un preti rezonabil.
|
11.22 kb |
de 13141 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
| Sus |
|
 |
tamasflex Membru

|
Trimis: 09 Feb 2011 08:18 Download mesaj |
|
|
|
| Mircea Pteancu a scris: | | Am eu doua dar cremalierele........ |
Citeva poze daca se poate sa vad cum arata.
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
| Sus |
|
 |
tamasflex Membru

|
Trimis: 09 Feb 2011 18:42 Download mesaj |
|
|
|
| Mircea Pteancu a scris: | Am inteles,le fac.
Mircea |
Te rog, astept pozele!
Vreau sa fac un videomicroscop cu un grosisment intre 15 - 60x pentru un prieten medic.
Tot caut un stativ cum se vede in poza atasat mai inainte .
Poza de mai jos arata un videomicroscop de fabricatie chineza cu lentila zoom 0.7-4 x.
Asa ceva vreau sa fac dar fara lentila zoom.
Ne avind lentila zoom o sa folosesc un apocromat de 24.5mm in locul lui.
Variatia de grosisment o sa fac cu deplasarea lentilei fata de CCD si apropierea intregului sistem spre obiect, ca la aparate de marit.
Ca sa fie folositor si pentru alti discutia noastra :
Grosismentul total a unei videomicroscop:
Gtot. = b x (Diagonala monitor / Diagonala CCD)
De unde b = grosismentul optic
si D monitor / D CCD = grosismentul video
Exemplu:
Avem o camera CCTV color cu rez. hor. 540TVL cu un CCD de 1/3" (diag. 6 mm) si un monitor de 15 " (diag 381mm), grosismentul video este de 63.5 X.
Daca alegem grosismentul optic egal cu 1/1 - grosismentul final o sa fie de 63.5X.
Daca lentila are un f = 24.5 mm cimpul de vedere (adica ceea ce se vede pe intreg monitor) este un cerc de de ~3.6 mm.
|
30.4 kb |
de 13001 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |