Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
saturn170715_copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224027
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Imbunatatiri Celestron C8


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
moromete20ro
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Apr 2010
Mesaje: 30



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 24 Mai 2010 14:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pt. Mak: de unde ai cumparat Bob Knobs si cam cat te-au costat?

De cateva zile am intrat in posesia unui C11 ASGT. Am renuntat la CPC 1100 din pricina de pret, greutate si faptul ca nu poti detasa tubul optic de montura. Din pacate insa, vremea nu mi-a permis sa fac observatii decat intr-o singura seara, din oras si cu o Luna foarte luminoasa pe cer. In seara cu pricina, am verificat colimarea si surpriza.... sct-ul era decolimat Smile Chiar si asa, tot m-am uitat la Luna si la Saturn pana la 380x. Pana la 300x Luna se vedea foarte bine, contrast bun si multe detalii, cu cratere bine definite si formatiuni muntoase clar vizibile si luminoase. La Saturn, lucrurile au fost putin diferite in sensul ca nu se vedeau detalii datorita decolimarii, insa la 380x planeta era suficient de mare si de luminoasa pt o observatie placuta. Cand am trecut la observat stele la intamplare, decolimarea din nou si-a spus cuvantul deoarece chiar si la 88x stelele aveau o usoara forma de cometa pana spre centrul ocularului. La testul pe Arcturus umbra secundarei era undeva inspre stanga sus in interiorul a 4-5 inele de difractie chiar si la 88x.
Observatiile le-am facut cu un Celestron Omni de 32mm, un Baader Zoom si diagonala stock. Telescopul era aclimatizat, dupa 3-4 ore de stat afara.
Sper sa prind o noapte cu cer senin sa pot colima telescopul cat mai bine. Sunt foarte curios ce imagini imi poate arata un C11 colimat.
Pt cei care se gandesc cum suporta CG5-GT un C11, pot sa le spun ca montura face fata cu brio la greutatea tubului optic, cel putin la observatiile vizuale. Imaginea era stabila la 380x, desi picioarele monturii erau pe ciment. Recunosc insa ca am avut emotii cu montura anterior cumpararii, insa i-am citit cartea lui Rod Mollise (tipul zicea ca e ok acest combo pt vizual), am riscat si a meritat.
Cat priveste dimensiunile unui C11, eu zic ca nu-i de speriat si arata intr-adevar a telescop Very Happy
Focalizare e foarte fina, am fost placut surprins. Inca n-am observat nici o urma de "mirror shift/ flop" si sper sa nu apara.
La interior tubul are cateva mici impuritati pe oglinda, probabil din fabrica. Asta nu mi-a placut. In rest, e ok din pdv calitativ, bine asamblat si finisat.
Greutatea de 13kg a tubului e cam la limita superioara a portabilitatii, insa merge carat fara probleme seara de seara.
Forma de butoi de bere imi confera si o anumita stare de buna dispozitie in linistea de sub cerul noptii!
Nu in ultimul rand, nu pot sa nu remarc faptul ca observatiile au fost extrem de confortabile, dat fiind ca am stat comod pe scaun tot timpul si ocularul era perfect pozitionat. Imi place treaba asta la SCT si tot de asta, printre altele, fug de Dobson chinezesc. Very Happy
Sus
mak
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Ian 2009
Mesaje: 1205



Localitate: Otopeni

MesajTrimis: 26 Mai 2010 08:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu mi-am luat suruburile de aici http://www.astronome.fr/produit-bob-s-knobs-972.html.
Le-am expediat pe adresa unui prieten din Franta si le-am recuperat de la el cand l-am vizitat.
Merita sa le iei doar daca cumperi si altceva de la ei, altfel transportul te costa mai mult de cat suruburile.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Apr 2005
Mesaje: 2536

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 26 Mai 2010 08:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Preturile sunt foarte mari pentru doar 3 surubele.

Ar fi fain daca ai masura unul si ai publica dimensiunile pe forum. Un strungar cred ca nu ar intampina probleme in a face pentru cativa lei o plasa de astfel de suruburi.

_________________
Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein)
Sus
moromete20ro
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Apr 2010
Mesaje: 30



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 26 Mai 2010 15:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc Mak pt link.

Intr-adevar, sunt scumpe suruburile dlui. Bob. Utilitatea lor insa cred ca e indiscutabila. Pana una alta, aseara am facut o colimare pe Arcuturus pe la 300x (mai mult nu mi-a permis scintilatia) si umbra secundarei am adus-o in centrul cercurilor de difractie, cu o cheie mica cu capul intors la 90 grade. Asa ma puteam uita in ocular in timp ce roteam suruburile de colimare.
Dat fiind ca nu am mai facut observatii printr-un instrument asa mare, nu stiu exact ce poate.
Prin urmare, imi puteti spune cam ce detalii la Saturn se pot observa in perioada asta din oras cu un Dobson de 10" (fiind cam echivalentul unui C11) la 200x -250x?
Sper sa fac observatii si pe un cer de tara cu "butoiul de bere", unde stiu ca va fi cu totul altceva.
Inca ceva, nu stiu ce este mai indicat pt observatii cu campul vizual cel mai larg (1 grad la C11): un Hyperion 36mm pe 2" + diagonala 2" Skywatcher sau un Hyperion 24mm pe 1.25" + telecompresor Alan Gee (35mm field stop) + diagonala 1.25" stock? Costurile sunt cam la fel.
Mak, ce oculare/combinatii optice folosesti la C8 pt a obtine campul vizual cel mai larg?
Mak, cat de bine ai reusit sa-ti colimezi C8-ul?
Sus
mak
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Ian 2009
Mesaje: 1205



Localitate: Otopeni

MesajTrimis: 27 Mai 2010 08:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu fac colimarea pe Polaris si cea mai mare magnificatie utilizata pe care am folosit-o a fost ~500X, intai defocalizat, apoi verificand ca inelele de difractie sa fie concentrice in focus.
Daca vremea nu e tocmai buna, poti colima telescopul verificand ca inelele de difractie sa fie deformate in acelasi fel de turbulenta atmosferica. Era o chestie pe net pe tema asta, dar nu imi mai amintesc unde.
Am constatat pe pielea mea ca un SC colimat cum trebuie e cu totul alt instrument decat unul decolimat, chiar si usor.
In legatura cu ocularele pe care le folosesc pentru camp maxim, incerc sa pun cat mai putina sticla intre cer si ochi. Folosesc fie diagonala pe 2" cu ocular SWAN de 40mm, fie diagonala pe 1,25" cu Panoptic de 24mm sau Plossl de 32mm. Mai foloseam si reducator/corector+diagonala pe 1,25"+Panoptic de 24mm, dar m-am cam saturat de insurubat/desurubat. In ultimul timp folosesc diagonala pe 1,25" ca sa tin C8-ul unde ii place. La C11 cred ca merge fara probleme diagonala pe 2", avand back-focus mai mare.

Schimba diagonala de la Celestron cu una de calitate. La mine s-a vazut diferenta.

Nu conteaza daca observi din oras sau nu pentru planete. Cu C8-ul am vazut la Saturn satelitii, benzile de pe glob, o usoara urma de Cassini si umbra lasata de glob pe inele. Acuma insa inelele sunt pe cant si nu se mai vede nici umbra nici Cassini.

Inainte de observatiile la planete, lasa telescopul la racit afara cateva ore bune, cu corectorul in jos si cu iesirea din telescop neobturata.
Sus
moromete20ro
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Apr 2010
Mesaje: 30



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 27 Mai 2010 18:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

O sa incerc colimarea si pe Polaris. L-am lasat la racit afara cel putin 3 ore anterior observatiei. Daca-l las cu corectorul in jos si iesirea neacoperita, ma tem sa nu intre praf sau vreo lighioana in interior.

Am reusit sa vad Saturn, insa fara nici o banda de la 90x la-300x. Asta ma intriga, ca nu vad nici o banda pe glob. In rest, plameta e mare, frumoasa, luminoasa si desigur cu inelele pe cant si fara urma de Cassini sau de umbra.

Daca privesc o stea focalizata perfect, pana la 100x sa zicem, o vad punctiforma, insa nu prezinta nici un fel de inel subtire de lumina in jurul ei (presupun ca asta e de fapt Airy Disk-ul, daca nu gresesc).

Poate nu fac colimarea cum trebuie sau pana la capat. Eu am defocalizat pe Arcturus (in jur de 350x) pana am vazut 4-5 inele de difractie (adica am defocalizat putin cred). Am observat ca, cu cat defocalizezi mai mult, cu atat erorile de centare ale secundarei dispar si umbra ei se misca tot mai spre centrul inelelor de difractie, procedura devenind practic irelevanta. Daca-s cateva inele de difractie,at se observa mai usor deviatia umbrei secundarei fata de centrul inelelor de difractie.

Cred ca am finalizat doar etapa 2 descrisa de Rod Mollise aici http://skywatch.brainiac.com/collimation.pdf. La etapa 3, unde vorbeste de Airy Disk (care inteleg ca-l poti vedea numai cand imaginea stelei e perfect focalizata), nu cred ca am ajuns deoarece nu am observat acel Airy Disk totusi.
Zici ca ai defocalizat la 500x (eu am facut-o pe la 350x) si ai verificat concentricitatea inelelor de difracte in focus. Ok, la fel am facut si eu pana aici. Notiunea de "in focus" insa, inca nu imi este clara. Daca ai defocalizat, mai poti spune ca esti in focus? Probabil te referi la etapa 3 descrisa de Rod.

Imi cer scuze daca pt multi de pe forum astea sunt lucruri cunoscute si banale, insa sper sa ma ajutati sa pot deprinde tainele colimarii, dat fiind ca sunt novice in domeniu. In alta ordine de idei, inca nu realizez cat de critica e colimarea la un sct si cum ar trebui sa se vada planetele/stelele printr-un instrument ca al meu perfect colimat.

Nu-mi dau seama inca daca am colimat suficient sct-ul sau inca e decolimat serios pt observat planete, desi defocalizat la 300x umbra secundarei cade in centrul inelelor de difractie.

Daca lasi reductorul/corectorul montat permanent si prevesti o planeta de la 200x in sus cu un oclar de 5-6mm, se degradeaza imaginea simtitor? Daca da, in ce fel?
Sus
mak
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Ian 2009
Mesaje: 1205



Localitate: Otopeni

MesajTrimis: 28 Mai 2010 08:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ca sa vezi inelele de difractie, trebuie sa maresti mai mult de 100X, mai ales la untelescop ca C11-le.

Cand trebuie sa colimez telescopul, verific colimarea pe Polaris intai defocalizat pe la 240-250X. Daca e totul in regula, trec la 450-500X daca vremea permite si incerc sa centrez umbra secundarei tot in extrafocal. Dupa ce am centrat-o, merg incet catre focus observand ce se intampla cu inelele de difractie. In momentul in care am vazut ca umbra secundarei nu e centrata, ma opresc din focalizat si o centrez, dupa care continui pana ajung in focus. Daca vremea nu colaboreaza, ma opresc pe la 200X si ma uit sa vad daca inelele de difractie sunt deformate la fel de turbulenta.

Cred ca la tine e o problema de colimare si curenti in tub. Din cauza asta nu ai vazut nici o banda pe Saturn. Trebuie spus insa ca benzile se vad mai greu, nu sunt ca celel de pe Jupiter. Eu am vazut una mai accentuata si una abia ghicita, ambele in emisfera nordica.
Sus
moromete20ro
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Apr 2010
Mesaje: 30



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 28 Mai 2010 16:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc Mak pt explicatii, care-s foarte clare de altfel.

In principiu, am procedat asa cum ai facut si tu.
Probabil am facut colimarea mai "romaneste", adica nu perfect. Inseamna ca mai am de rotit la suruburi pana imi iau doctoratul in colimare. Totusi, incep sa cred ca la sct-uri colimarea e o chestie al naibii de sensibila.
Am mai citit despre asta, dar nu-mi imaginam ca este necesara chiar asa o precizie chirurgicala in centrarea secundarei.
E destul greu sa-ti dai seama din ochi cat de bine e centrata umbra secundarei, mai ales cand esti aproape de focus, cu 3-4 inele de difractie vizibile.

Instrumentul insa imi place maxim, chiar daca e mai pretentios. L-am comparat cu un refractor Fraunhofer de 5", si apertura isi spune cuvantul, mai ales de la ~150x in sus la planete si la DSO oricand. Insa nici refractorul nu e deloc de lepadat la planete. Cred ca toate tipurile de intrumente sunt bune, insa probabil asteptarile incepatorilor de la cativa de centimetri in plus de apertura sunt prea mari.

Pacat ca se intuneca asa tarziu si serviciul incepe asa devreme. Dat fiind ca pot observa comod de pe scaun, as sta toata noaptea afara daca s-ar putea. Focala lunga e excelenta pt planete cu un ocular cu zoom. Apropo, pt cine avea dubii, apertura mai mare ofera un avantaj si la observatiile din oras. Frica unora de apertura mare in oras mi se pare nejustificata.

Despre curenti in tub nu stiu ce sa zic, dat fiind ca nu stiu inca cum sa-i deosebesc de instabilitatea atmosferica cand privesc inelele de difractie. Pot sa spun ca se observa o oarecare "licarire" a inelelor de difractie in apropiere de focus, cand am incercat sa colimez, licarire care nu mi-a permis sa trec de 300x. Parca nu arata a "fierbere".

Voi mai reveni cu impresii pe masura ce vremea va reveni la normal si timpul imi va permite.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3

Download topic
Pagina 3 din 3
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact