Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
video0014_copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 225371
Numar de utilizatori inregistrati: 2844
Cel mai nou utilizator inregistrat: nxx
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Victor Daimaca


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Istoria Astronomiei

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
marcel jinca
Membru
Membru


Data inscrierii: 16 Apr 2009
Mesaje: 405



Localitate: Bumbesti-Jiu

MesajTrimis: 04 Sep 2010 11:12 Download mesaj
Titlul subiectului: Victor Daimaca
Raspunde cu citat (quote)

UN COLȚ DE ISTORIE
67 de ani de la descoperirea cometei Daimaca 1943c.


Victor Daimaca (1892 – 1969)

S a născut la 22 august 1892 în Turnu Severin.
A absolvit Liceul „Traian“ din Turnu Severin, apoi Facultatea de matematică a Universității București (unde a avut profesori pe Gh. Țițeica, Dimitrie Pompeiu, N. Coculescu ș.a.).
După absolvirea facultății s a încadrat profesor de matematică la Școala de meserii Vădeni, de unde în scurt timp, s a transferat la Școala Normală de băieți, predând, în perioadele 1930 – 1934 și 1947 – 1948, aritmetica (în special), algebra și geometria. Între anii 1934 – 1947 a fost profesor la Liceul „Tudor Vladimirescu“ iar din 1948 până în 1950 a predat la Liceul Economic Târgu Jiu, după care s a transferat la un liceu din București.
Pasiunea pentru astronomie a avut o din copilărie, iar interesul pentru bolta cerească i a fost sporit de studierea unei cărți de astronomie, cumpărată de fratele său mai mare și mai ales după ce în anul 1907 a observat cometa „Daniel“.
Elev în ultimii ani de liceu, Victor Daimaca a înființat pentru colegii săi, un cerc de astronomie.
Așa cum se destăinuia în amintirile sale, astronomia l a hotărât pe Victor Daimaca, proaspăt absolvent al facultății de matematică, să și aleagă o catedră la Târgu Jiu
Dr. C. Lupescu, profesor de igienă la Liceul „Tudor Vladimirescu“ ne a lăsat moștenire în cartea „Biografii sentimentale“ precizări legate de Victor Daimaca și activitatea sa. În prima parte a anului 1943 Victor Daimaca a procurat, de la un refugiat polonez în Lagărul Târgu Jiu, un binoclu Göertz, care mărea de 15 ori zonele de observație.
Cu acest binoclu în noapte dintre zilele de 2 și 3 septembrie 1943 (spre dimineață) a observat o cometă la limita dintre constelațiile Lynx și Ursa Major. A repetat observația încă două nopți. La 5 septembrie 1943 Victor Daimaca a telegrafiat Observatorului Astronomic București următoarea telegramă: „Cometă nouă, mărimea 8, în Lynx, pe linia Alfa Gemenii, Epsilon Ursa Mare. Deplasarea diurnă 2 grade spre Ursa Mare“.
Telegrama a ajuns la București cu o întârziere de 24 ore, fiind interceptată de GESTAPO, care în vreme de război a verificat o să nu fie o comunicare subversivă, de spionaj, mai ales că era expediată de la Târgu Jiu, unde se afla Lagărul de deținuți politici.
Astronomul Călin Popovici de la Observatorul Astronomic București a făcut atunci notația – observare:
„De îndată ce vremea ne a permis am căutat astrul, găsindu l cu ușurință la 9 septembrie 1943. Cometa era ușor vizibilă cu căutătorul ecuatorului și la limita de vizibilitate cu un binoclu Zeiss, care mărea de 6 ori. Era un astru difuz, fără nucleu stelar, cu un rudiment de coadă“.
La 10 septembrie descoperirea, cu observațiile astronomilor de la București au fost transmise Biroului Central de Telegrame Astronomice ale Uniunii Astronomice Internaționale de la Copenhaga, care a omologat descoperirea sub denumirea „DAIMACA – 143“, a comunicat o observatoarelor astronomice din întreaga lume și a înscris o în Atlasul astronomic.
La 19 septembrie 1943 Cometa – Daimaca, situată la 49,5 milioane km de Pământ, a fost observată de Peltier și Shapley în S.U.A.
Societatea Astronomică a Pacificului din S.U.A. a bătut o medalie de onoare pentru Victor Daimaca despre care dr. C. Lupescu a scris în „Bibliografii sentimentale“:
„Colegul meu astronom, plin de satisfacție, mi a arătat o medalie de bronz, cât o palmă, groasă de un deget, ce avea înscris pe ea cu litere în relief numele profesorului Daimaca, descoperitor al cometei ce i poartă numele“.
Textul brevetului medaliei avea următorul conținut: „Această medalie instituită în anul 1890 de Josep D. Drandol, este decernată lui VICTOR DAIMACA, pentru descoperirea cometei din 9 septembrie 1943“.
Continuând să cerceteze cerul, Victor Daimaca a descoperit la 16 decembrie 1943 o nouă cometă în constelația Vărsătorului, care a fost observată simultan în alte zone ale globului și de astronomii Van Gent și Peltier, astfel că acesta a primit denumirea la toți trei.
În anul 1950 s a stabilit totuși la București unde și a continuat activitatea didactică la un liceu, dar și activitatea de cercetare la Observatorul Astronomic București, unde a lucrat până la sfârșitul vieții în 20 mai 1969, fiind „deosebit de prețuit de toți colegii pentru pasiunea sa științifică și cunoștințele de astronomie. Avea o memorie fantastică, un ochi perfect de astronom și cunoștea cerul extraordinar de bine“.

Sursa:
www.informatiagorjului.ro
14/02/2010



comete-daimaca.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  93.73 kb
 Vizualizat:  de 3320 ori

comete-daimaca.jpg



Victor DAIMACA.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  16.68 kb
 Vizualizat:  de 3317 ori

Victor DAIMACA.jpg


Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9065

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 04 Sep 2010 20:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Marcel
Foarte interesant articolul,multumesc .In intensa ta activitate ta de popularizare a Astronomiei cred ca te ajuta si te motiveaza faptul ca l-ai avut in Targu Jiu drept inaintas pe Victor Daimaca.Ma bucur ca-i cinstim memoria si te rog in viitor sa vii cu eventualele noi date despre acest mare astronom practician.

Nu stiu care o fi situatia acum la Observatorul Bucuresti dar in trecut (stiu din surse sigure) unii dintre savantii de acolo recunosteau pe cer doar Ursa Mare Shocked .Desigur ca Victor Daimaca s-a evidentiat prin cunostintele sale de Astronomie Practica.
Cu toata boscorodeala la moda pe tema stringurilor,a gaurilor negre, a materiei lipsa si a altor aiureli ,despre care ti se spune din start ca nu pot fi observate practic, cred cu sinceritate ca situatia nu s-a imbunatatit.

Revenind la Victor Daimaca si descoperirile sale de comete,am publicat la Istoria Astronomiei un ''Catalog de binocluri Goerz'',preluat de la Peter Abraham.In acest catalog singurul binoclu Goerz cu grosismentul de 15x este acesta:

15 x 52 Magna 4,5 $120 80yd/1000yd

Datele de mai sus insemnand:grosisment 15x/obiective 52mm diametru/camp vizual efectiv 4.5 grade/primul pret la lansare/campul la observatii terestre, in yarzi.
Poate zoth ne ajuta si ne spune daca am identificat corect instrumentul.

Binoclul lui Daimaca a fost mentionat in cartile romanesti si drept ''delfort''.Acesta a fost numele unui alt binoclu,insa cu grosisment de 18x si produs de Carl Zeiss:

18 x 50| DELFORT | 49 |1919-1930|1180| PORRO II

Delfort-ul insa a avut un grosisment prea mare pentru cautarea de comete iar campul vizual efectiv este prea mic la 2.8 grade.Un Delfort poate fi vazut la acest link:
http://www.technika.nu/modules/tinycontent1/index.php?id=18

fiind radical diferit constructiv de cel pe care marele nostru inaintas il tine in mana in poza publicata de Marcel.Asadar instrumentul lui Daimaca a fost un Magna Goerz,cum s-a precizat in articol, nu un Delfort Zeiss.
Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Istoria Astronomiei

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact