| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 243124 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2843 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Ioan1 |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1789 la data de Joi Aug 27, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
marcel jinca Membru

Data inscrierii: 16 Apr 2009 Mesaje: 411
|
Trimis: 26 Sep 2009 12:12 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| eu am un GSO 200/1200 pe montura Dobson. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 26 Sep 2009 12:29 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Sa il stapanesti sanatos ! |
|
|
|
Sa il stapanesti sanatos ! Sa faci observatii interesante cu el.
Ar fi o idee daca i-ai face si o poza si sa o postezi. |
|
| Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 26 Sep 2009 12:29 Download mesaj |
|
|
|
După știința mea, primul observator particular din epoca modernă este cel construit de Amiralul Vasile Urseanu. Este cunoscut cred de majoritatea forumiștilor și nu mai dau detalii despre el.
Vreau să vorbesc despre un Observator astronomic construit prin anii 60 de un amator pe nume Romulus Irimieș pe Dealul Baciului lângă Cluj.
Observatorul avea inițial un telescop cu oglinda de 12,5 cm - oglindă adusă din Ungaria cu peripeții incredibile astăzi, (trei oginzi au fost confiscate succesiv la vamă și doar a patra a trecut!), apoi dl Irimieș a mai adus o oglidă tot din Ungaria. Oglinda - se pare de caa 30-40 cm - probabil sferică necesita o montură imensă care a fost construită lângă clădirea observatorului.
După dispariția d-lui Irimieș, observatorul a fost vandalizat, iar un urmaș al regretatului astronom amator- pe care l-am contactat după îndelungi căutări, nu a mai fost interesat să vină la întâlnirea programată.
Personal aș fi vrut să revăd clădirea observatorului (prima dată am vizitat-o prin anii '62 cred, când m-a dus bunicul meu - și el astronom amator) și aș fi vrut să aflu mai multe despre activitatea colegului nostru. _________________ mihai |
|
| Sus |
|
 |
gtibicj Membru

Data inscrierii: 04 Noi 2009 Mesaje: 53
|
Trimis: 06 Noi 2009 16:03 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Mi-am luat o chinezarie destul de buna |
|
|
|
| Teo a scris: | Salut ! Zilele acestea, trecand prin parterul magazinului Bucur Obor din Bucuresti, am vazut la un raion ( intrarea de la Mac Donalds ) un telescop chinezesc destul de dragut. Pretul 350 Ron. Scria pe el Power Telescope 76700 , fara nicio marca. Mi-am inchipuit ca are diametrul oglinzii ( fiind newtonian ) de 76 mm si focala de 700 mm. Discutand cu vanzatoarea care nu se prea pricepea, mi-a dat cartea tehnica si asa era. Am privit si in interiorul lui iar oglinda parea sa aiba intr-adevar acest diametru. Avand in vedere pretul, care nu era foarte mare, m-am decis sa il cumpar, desi am acasa un telescop de 140 mm diametru facut de mine. De ce l-am luat ? De ce nu l-am considerat un JUNK-TELESCOPE ? Pentru ca arata bine. Acum urma sa vad si ce calitate are optica. Cum am ajuns cu el acasa am vizionat Luna. Se vede foarte clar. Am marit pana la 150 x si se vede perfect, dar evident imaginea e ceva mai intunecoasa decat la un grosisment mai mic. La planete inca nu l-am testat si nici proba cu inelele de difracte nu am facut-o. Pare ca are o optica buna si la diametrul asta al oglinzii ( de 76 mm) nu pot sa cer mai mult. In rest, montura in furca, 3 oculare, barlow 2x si trepied chiar solid construit din aluminiu. E bun de iesit cu el in concediu, ca sa nu ma mai car cu cel de 140 mm, care are o lungime de un metru si ceva si pe care cu siguranta nu l-as putea transporta in rucsac.
Atasez aici doua imagini cu el.
PS. In imagine am atasat la el un ocular de la un microscop I.O.R. 15 x pe care il folosesc ca o alternativa la ocularele ce vin in setul lui din fabrica. |
Buna ziua. I-am cumparat si eu fiului meu de 8 ani o astfel de "jucarie". Am gasit telescopul pe okazii.ro la pretul de 250 Ron. Neavand deloc cunostinte in acest domeniu, am considerat ca pentru initiere e suficient acest telescop. Va rog sa-mi spuneti care ar fi limitele maxime de utilizare si daca ar merita sa cumpar alti oculari pentru acest telescop. Va multumesc. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 09 Noi 2009 17:48 Download mesaj |
| Titlul subiectului: RASPUNS PENTRU TELESCOP 76700 |
|
|
|
Buna ziua. Daca telescopul cumparat are distanta focala si diametrul oglinzii identice cu al meu atunci va spun ce puteti sa faceti cu el.
In primul rand, este un telescop foarte slab, cu o calitate a oglinzii satisfacatoare. Puteti mari cu el , pana la grosismente (puteri) de 120-150 X.
Pentru un copil de 8 ani, pentru a-i starni curiozitatea si a-i arata cateva obiecte ceresti, eu zic ca e OK.
Vreau sa va spun ca ocularele au o calitate foarte proasta iar lentilele ocularelor sunt din plastic, ceea ce strica si mai rau imaginea, fiind plina de aberatii cromatice.
Eu v-as sfatui sa faceti rost de un ocular de microscop tip I.O.R. de 15 x sau 20 X si sa inlocuiti aceste oculare cu el. Nu are nicun rost sa cumparati oculare profesionale deoarece nu se potrivesc la diametru cu focuserul acestui telescop si costa foarte mult. Un ocular este cel putin 50 Ron, iar pe un set de 3 oculare veti da cel putin 150 Ron, daca nu mai mult. Oricum nu se vor potrivi.
Acest telescop este o JUCARIE. PACAT DE OGLINDA, care nici ea nu e mare lucru, dar puteau sa puna niste oculare mai bune.
UN MARE DEFECT al acestui telescop, este acela, ca oglinda secundara (cea mica din capul telescopului ) este acoperita de un plastic imens.
Trebuie scoasa oglinda secundara, taiat acel plastic pana la margine incat sa nu mai obtureze campul vizual, care e obturat pe mai mult de un sfert de acest plastic pus complet aiurea.
O mare grija trebuie sa o aveti la colimare, adica alinierea componentelor optice, care nu e perfecta din fabrica si care se face la orice telescop inainte de a iesi cu el la observatii. Colimarea se face in felul urmator : Priviti prin focuser, fara ocular (il scoateti ) iar in inagine trebuie sa vedeti oglinda mare . In centrul oglinzii mari sa se vada , dar perfect pe centru , oglinda mica. Iar in centrul oglinzii mici, ochiul dumneavoastra. Toate aceste reglaje se fac din cele 3 suruburi din spatele telescopului, din spatele oglinzi principale, care sunt jalnice si incastrate intr-un plastic de slaba calitate. Va fi destul de greu sa il colimati.
Daca va pasioneaza astronomia, si nu doriti sa il folositi doar ca pe o jucarie, atunci taiati acel plastic, si puneti-i un ocular de microscop, cu lentile de sticla. Aceste oculare se gasesc prin consignatiile de vechituri.
Cu el astfel alcatuit, daca ocularul are focala de 10 mm, focala oglinzii fiind de 700, veti mari de 70 X. Suficient pentru a va satisface primele curiozitati in materie de observare a cerului.
LA 70 X, cu acest telescop si ocular de microscop, veti putea vedea cratere de pe Luna, planeta Jupiter cu satelitii sai, Marte (dar, doar ca o mica pata rosie ) si inelele planetei Saturn, dar foarte mici si fara amanunte. Saturn nu se observa acum , ci mai la iarna. Oricum, acum inelele sunt greu de observat, deoarece planul inelelor este pe muchie si deci il privim din profil.
Daca ma intrebati ce va recomand pentru inceput, va raspund.
O luneta astronomica cu diametrul obiectivului intre 80 mm si 100 mm, cu lentile din sticla si cu oculare de calitate, nu din acelea de plastic.
Cu asa ceva ati putea observa mult mai multe lucruri.
Sau va puteti achizitiona un telescop cu o oglinda de cel putin 120 mm diametru, de preferat Newton pentru inceput.
Numai bine ! |
|
| Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 09 Noi 2009 19:39 Download mesaj |
|
|
|
| gtibicj a scris: | | Buna ziua. I-am cumparat si eu fiului meu de 8 ani o astfel de "jucarie". Am gasit telescopul pe okazii.ro la pretul de 250 Ron. Neavand deloc cunostinte in acest domeniu, am considerat ca pentru initiere e suficient acest telescop. Va rog sa-mi spuneti care ar fi limitele maxime de utilizare si daca ar merita sa cumpar alti oculari pentru acest telescop. Va multumesc. |
Daca este "celebrul" 76/700 cu oglinda sferica (acceptabila) atunci se poate imbunatati substantial de la starea initiala. Si DA, merita schimbate ocularele !
Nu toate sunt cu lentile din plastic ci toate sunt de genul H20, H12.5 (Huygens) si SR4 (Symmetric Ramsden). Singurul "folosibil" este H20 ce da o marire de 35x dar veti avea un cimp vizual f. ingust si aberatie cromatica. Celelalte, impreuna cu caricatura de barlow sau "erecting eyepiece" sunt bune pentru a studia traiectoria parabolica inspre cosul de gunoi. Tuburile metalice de la oculare se pot folosi ca adaptoare pentru oculare nestandard ( de ex. recuperate de la un binoclu).
In primul rand verificati daca tubul focuserului are diametrul de 1.25" (31.75 mm). Daca da, puteti folosi oculare Kellner de genul: http://astromagazin.ro/catalog/oculare-kellner-c-11_14_29.html Merita cei 50 RON. Veti vedea o mare diferenta. In primul rand veti vedea ca nu ati aruncat 250 RON (telescopul). Nu sunt profesionale ci sunt minimul acceptabil. Mai mult nu se merita pe acest telescop.
Daca folositi oculare de microscop, acestea au un diametru cu 1-2 mm mai mic si trebuie sa compensati diferenta cu banda adeziva pentru a le pastra centrate pe focuser.
Parerea mea este ca acest telescop merge acceptabil pina la mariri de 100x la obiecte luminoase. Deci max. un ocular de 7.5 mm.
Doua oculare sunt suficiente pentru inceput ... cel de 20 mm (35x) si eventual unul de 10 (70x).
Cat despre oglinda NU va recomand sa umblati la ea. Taierea acelui plastic aduce un castig nesemnificativ raportat la riscul de a deteriora permanent oglinda. Cel mult sa mai destringeti suruburile ce strang oglinda. Chinezii au obiceiul sa le stranga pina o deformeaza.
Colimarea nu este chiar asa critica la acest raport focal (f/9.2) si se poate verifica usor pe o stea. Daca este prima data cand o faceti, nu e chiar asa simplu si e bine sa cereti ajutorul altcuiva mai experimentat decat sa-l decolimati complet. |
|
| Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

Data inscrierii: 24 Aug 2009 Mesaje: 292
Motto: Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost. (Nicolae Iorga) Localitate: Petrila
|
Trimis: 09 Noi 2009 20:06 Download mesaj |
|
|
|
Am achizitionat acum o saptamana si un pic un TS Voyager 70 25-75x de la un membru al forumului. Pana acuma am avut doar 2 nopti ''semi-innorate'', in rest numa nori si ploaie toata ziua. Am reusit sa ies sa fac niste observatii, am reusit sa vad desigur jupiterul cu satelitii, desi, sincer nu am reusit sa disting nicio banda de pe el. Am mai vazut M42, M45, M72 dar f. slab, Luna cu craterele sale, la 25x avand o claritate de nedescris lipsit in cea mai mare parte de aberatii cromatice. Pe timp de zi se prezinta bine si pana la 75x desi imaginea incepe sa se intunece. Dar pentru un prim instrument nu as avea pretentii mai mult. Sau poate . Desi am observat ieri cand l-am luat sa fac observatii macro prin casa, ca prezinta o mica pata neagra in partea din stanga-jos. Credeam ca ii murdar ocularul sau oglinda, dar nu era asa; desi se inteteste aceasta mica pata spre 75x, s-ar putea sa fie ceva din fabrica, nu am idee. E ceva de prin ''interior''... Inainte nu am mai vazut`o, probabil ca eram prea atent sa privesc prin el iar la 25x se vede doar intr`un colt... Desi nu prea seamana totusi cu o pata, mai bine zis un varf negru cu un unghi de 60 de grade, dar nam idee ce ar putea fi... Am avut grija de el ca de ochii din cap, deci nu'i de la mine...
Dar acum sa nu vorbesc despre el in mod negativ, sunt curios doar ce as mai putea sa vad oare din obiectele messier in mare parte; de o saptamana ma chinui sa fac rost de o folie argintie de flori pt. observatii solare dar nam noroc ^^. In rest, ce sa spun despre el. Folosesc un trepied reglabil din aluminiu, imi place ca ii usor de transportat, iar cand e vreme frumoasa fac iesiri cu el pe deal. _________________ Ts Voyager 70mm /25-75x |
|
| Sus |
|
 |
gtibicj Membru

|
Trimis: 09 Noi 2009 20:51 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: RASPUNS PENTRU TELESCOP 76700 |
|
|
|
| Teo a scris: | Buna ziua. Daca telescopul cumparat are distanta focala si diametrul oglinzii identice cu al meu atunci va spun ce puteti sa faceti cu el.
In primul rand, este un telescop foarte slab, cu o calitate a oglinzii satisfacatoare. Puteti mari cu el , pana la grosismente (puteri) de 120-150 X.
Pentru un copil de 8 ani, pentru a-i starni curiozitatea si a-i arata cateva obiecte ceresti, eu zic ca e OK.
Vreau sa va spun ca ocularele au o calitate foarte proasta iar lentilele ocularelor sunt din plastic, ceea ce strica si mai rau imaginea, fiind plina de aberatii cromatice.
Eu v-as sfatui sa faceti rost de un ocular de microscop tip I.O.R. de 15 x sau 20 X si sa inlocuiti aceste oculare cu el. Nu are nicun rost sa cumparati oculare profesionale deoarece nu se potrivesc la diametru cu focuserul acestui telescop si costa foarte mult. Un ocular este cel putin 50 Ron, iar pe un set de 3 oculare veti da cel putin 150 Ron, daca nu mai mult. Oricum nu se vor potrivi.
Acest telescop este o JUCARIE. PACAT DE OGLINDA, care nici ea nu e mare lucru, dar puteau sa puna niste oculare mai bune.
UN MARE DEFECT al acestui telescop, este acela, ca oglinda secundara (cea mica din capul telescopului ) este acoperita de un plastic imens.
Trebuie scoasa oglinda secundara, taiat acel plastic pana la margine incat sa nu mai obtureze campul vizual, care e obturat pe mai mult de un sfert de acest plastic pus complet aiurea.
O mare grija trebuie sa o aveti la colimare, adica alinierea componentelor optice, care nu e perfecta din fabrica si care se face la orice telescop inainte de a iesi cu el la observatii. Colimarea se face in felul urmator : Priviti prin focuser, fara ocular (il scoateti ) iar in inagine trebuie sa vedeti oglinda mare . In centrul oglinzii mari sa se vada , dar perfect pe centru , oglinda mica. Iar in centrul oglinzii mici, ochiul dumneavoastra. Toate aceste reglaje se fac din cele 3 suruburi din spatele telescopului, din spatele oglinzi principale, care sunt jalnice si incastrate intr-un plastic de slaba calitate. Va fi destul de greu sa il colimati.
Daca va pasioneaza astronomia, si nu doriti sa il folositi doar ca pe o jucarie, atunci taiati acel plastic, si puneti-i un ocular de microscop, cu lentile de sticla. Aceste oculare se gasesc prin consignatiile de vechituri.
Cu el astfel alcatuit, daca ocularul are focala de 10 mm, focala oglinzii fiind de 700, veti mari de 70 X. Suficient pentru a va satisface primele curiozitati in materie de observare a cerului.
LA 70 X, cu acest telescop si ocular de microscop, veti putea vedea cratere de pe Luna, planeta Jupiter cu satelitii sai, Marte (dar, doar ca o mica pata rosie ) si inelele planetei Saturn, dar foarte mici si fara amanunte. Saturn nu se observa acum , ci mai la iarna. Oricum, acum inelele sunt greu de observat, deoarece planul inelelor este pe muchie si deci il privim din profil.
Daca ma intrebati ce va recomand pentru inceput, va raspund.
O luneta astronomica cu diametrul obiectivului intre 80 mm si 100 mm, cu lentile din sticla si cu oculare de calitate, nu din acelea de plastic.
Cu asa ceva ati putea observa mult mai multe lucruri.
Sau va puteti achizitiona un telescop cu o oglinda de cel putin 120 mm diametru, de preferat Newton pentru inceput.
Numai bine ! |
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Telescopul are aceeasi distanta focala si diametru al oglinzii ca si al dumneavoastra. Asta a fost ideea achizitionarii lui, sa-i starnesc curiozitatea fiului meu (trebuie sa recunosc, era si curiozitatea mea) pentru astronomie. In cazul in care "ne va prinde microbul", cu siguranta voi cumpara un telescop mult mai serios. Citind in acest forum, am descoperit ca exista cel putin o firma de specialitate si in Cluj - Napoca. Referitor la acea clema de plastic, citisem intr-o postare anterioara, si deja am rezolvat problema. De cand am cumparat telescopul nu a prea fost cer senin, asa ca mai mult am folosit telescopul pentru vizualizari terestre, si se vad destul de bine chiar si releele de pe Dealul Feleacului (am masurat cu rigla din Google Earth si sunt aproximativ 11 km de la blocul in care locuiesc). Cat timp a fost senin am vizualizat craterele de pe Luna (am fost uimiti ca se pot vedea) si unele stele care nu se vedeau cu ochiul liber. De atunci am inceput sa studiez unele harti stelare... |
|
| Sus |
|
 |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
Trimis: 09 Noi 2009 21:32 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | de o saptamana ma chinui sa fac rost de o folie argintie de flori pt. observatii solare |
Se poate folosi asa ceva? Nu exista niciun risc? |
|
| Sus |
|
 |
gtibicj Membru

|
Trimis: 09 Noi 2009 21:56 Download mesaj |
|
|
|
| Gabriel Muranca a scris: | | gtibicj a scris: | | Buna ziua. I-am cumparat si eu fiului meu de 8 ani o astfel de "jucarie". Am gasit telescopul pe okazii.ro la pretul de 250 Ron. Neavand deloc cunostinte in acest domeniu, am considerat ca pentru initiere e suficient acest telescop. Va rog sa-mi spuneti care ar fi limitele maxime de utilizare si daca ar merita sa cumpar alti oculari pentru acest telescop. Va multumesc. |
Daca este "celebrul" 76/700 cu oglinda sferica (acceptabila) atunci se poate imbunatati substantial de la starea initiala. Si DA, merita schimbate ocularele !
Nu toate sunt cu lentile din plastic ci toate sunt de genul H20, H12.5 (Huygens) si SR4 (Symmetric Ramsden). Singurul "folosibil" este H20 ce da o marire de 35x dar veti avea un cimp vizual f. ingust si aberatie cromatica. Celelalte, impreuna cu caricatura de barlow sau "erecting eyepiece" sunt bune pentru a studia traiectoria parabolica inspre cosul de gunoi. Tuburile metalice de la oculare se pot folosi ca adaptoare pentru oculare nestandard ( de ex. recuperate de la un binoclu).
In primul rand verificati daca tubul focuserului are diametrul de 1.25" (31.75 mm). Daca da, puteti folosi oculare Kellner de genul: http://astromagazin.ro/catalog/oculare-kellner-c-11_14_29.html Merita cei 50 RON. Veti vedea o mare diferenta. In primul rand veti vedea ca nu ati aruncat 250 RON (telescopul). Nu sunt profesionale ci sunt minimul acceptabil. Mai mult nu se merita pe acest telescop.
Daca folositi oculare de microscop, acestea au un diametru cu 1-2 mm mai mic si trebuie sa compensati diferenta cu banda adeziva pentru a le pastra centrate pe focuser.
Parerea mea este ca acest telescop merge acceptabil pina la mariri de 100x la obiecte luminoase. Deci max. un ocular de 7.5 mm.
Doua oculare sunt suficiente pentru inceput ... cel de 20 mm (35x) si eventual unul de 10 (70x).
Cat despre oglinda NU va recomand sa umblati la ea. Taierea acelui plastic aduce un castig nesemnificativ raportat la riscul de a deteriora permanent oglinda. Cel mult sa mai destringeti suruburile ce strang oglinda. Chinezii au obiceiul sa le stranga pina o deformeaza.
Colimarea nu este chiar asa critica la acest raport focal (f/9.2) si se poate verifica usor pe o stea. Daca este prima data cand o faceti, nu e chiar asa simplu si e bine sa cereti ajutorul altcuiva mai experimentat decat sa-l decolimati complet. |
Pe ocularele mele este inscriptionat K25mm, K16mm si K6mm si au diametrul exterior de 24 mm. Tubul focuserului are diametrul interior de aprox. 31mm (nu l-am putut masura cu exactitate). Ar fi posibil sa se potriveasca ocularele recomandate de dumneavoatra? 50 Ron as mai investi pentru un ocular de 10 mm. |
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 09 Noi 2009 22:25 Download mesaj |
|
|
|
| Georgian a scris: | | Citat: | | de o saptamana ma chinui sa fac rost de o folie argintie de flori pt. observatii solare |
Din pacate cred ca eu sunt cel care a vorbit despre "folia argintie de flori". Eu am folosit intr-adevar asa ceva acum mai multi ani (in preajma lui 1999) pentru observarea Soarelui cu ochiul liber, fapt care l-am povestit de mai multe ori. "Folia argintie pentru flori" este un fel de mylar si cred ca ar putea fi folosita pentru observarea Soarelui. Ar trebui pentru asta facute cateva teste cu MARE grija. Poate ca ar fi necesara punerea a doua straturi. Pe de alta parte cred ca folia Baader e acum destul de usor accesibila pentru ca sa nu mai fie nevoie de astfel de experimente ... periculoase. |
|
| Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 09 Noi 2009 22:42 Download mesaj |
|
|
|
| gtibicj a scris: | | Pe ocularele mele este inscriptionat K25mm, K16mm si K6mm si au diametrul exterior de 24 mm. Tubul focuserului are diametrul interior de aprox. 31mm (nu l-am putut masura cu exactitate). Ar fi posibil sa se potriveasca ocularele recomandate de dumneavoatra? 50 Ron as mai investi pentru un ocular de 10 mm. |
"K" teoretic vine de la Kellner si tot teoretic sunt ocularele potrivite (exact cele de 50 RON). Daca sunt de calitate nu mai trebuie sa cumparati nimic, deocamdata. Iar maririle de 28x(25mm) si 44x(16mm) sunt in domeniul realismului, 116x (6mm) este un pic fortat. Cum se vede calitativ cu acest ocular (6mm) comparat cu celelalte ?
Focuserul este clar de 1.25".
Dar ce ati masurat 24 mm la oculare ?
Diametrul exterior al ocularului trebuie sa fie la fel cu al focuserului daca nu se foloseste un adaptor.
Telescopul are vre-o marca sau denumire ?
Se poate ca ati nimerit unul bunicel la banii aia. Multe din telescoapele de acest gen, efectiv nu se pot folosi fara imbunatatiri. |
|
| Sus |
|
 |
gtibicj Membru

|
Trimis: 09 Noi 2009 22:57 Download mesaj |
|
|
|
| Gabriel Muranca a scris: | | gtibicj a scris: | | Pe ocularele mele este inscriptionat K25mm, K16mm si K6mm si au diametrul exterior de 24 mm. Tubul focuserului are diametrul interior de aprox. 31mm (nu l-am putut masura cu exactitate). Ar fi posibil sa se potriveasca ocularele recomandate de dumneavoatra? 50 Ron as mai investi pentru un ocular de 10 mm. |
"K" teoretic vine de la Kellner si tot teoretic sunt ocularele potrivite (exact cele de 50 RON). Daca sunt de calitate nu mai trebuie sa cumparati nimic, deocamdata. Iar maririle de 28x(25mm) si 44x(16mm) sunt in domeniul realismului, 116x (6mm) este un pic fortat. Cum se vede calitativ cu acest ocular (6mm) comparat cu celelalte ?
Focuserul este clar de 1.25".
Dar ce ati masurat 24 mm la oculare ?
Diametrul exterior al ocularului trebuie sa fie la fel cu al focuserului daca nu se foloseste un adaptor.
Telescopul are vre-o marca sau denumire ?
Se poate ca ati nimerit unul bunicel la banii aia. Multe din telescoapele de acest gen, efectiv nu se pot folosi fara imbunatatiri. |
Pe tubul focuserului (care are diametrul interior de 31mm) este infiletat un inel (reductie) cu diametrul interior de 24mm iar in aceasta reductie se fixeaza ocularele (tubul ocularelor au diametrul exterior de 24 mm). Ma cam indoiesc ca ar fi aceleasi oculare cu 50 ron... Pe telescop nu apare nici o marca, doar pe cutie scrie "Power Telescope". |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 09 Noi 2009 22:58 Download mesaj |
|
|
|
| Georgian a scris: | | Citat: | | de o saptamana ma chinui sa fac rost de o folie argintie de flori pt. observatii solare |
Fiti seriosi, va rog frumos. Daca nu vreti sa riscati pierderea unui ochi, nu va jucati cu folii de flori sau alte filtre de sudura
Se gaseste destul de usor folie Baader Astrosolar special facuta pentru observarea Soarelui. Orice alte improvizatii sunt periculoase (daca sunt unii care au folosit improvizatii si nu au patit nimic, nu inseamna ca veti fi si voi la fel de norocosi). _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9957
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Noi 2009 23:14 Download mesaj |
|
|
|
una e să te uiți cu ochiul liber prin folie (eu m-am uitat la eclipsă prin folie de la dischete), alta e să te uiți printr-un instrument care condensează lumina solară! Retina se arde înainte de a-ți da seama. În plus, instrumentele ieftine cu tub și lentile din plastic pot suferi deformații permanente dacă se folosesc la soare, chiar și prin proiecție. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6, 72mm F/10
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|