| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 243124 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2843 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Ioan1 |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1789 la data de Joi Aug 27, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Noi 2009 13:07 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Sunt de acord cu Doru Dragan. Totusi eu nu am facut decat sa ma joc un pic. Pentru asta mi-am permis si putina "arta". Evident ca in viitorul apropiat voi veni cu fotografii cat mai "stiintifice". Pana una alta imi testez "tehnica din dotare" si posibilitatile de prelucrare ulterioara.
Cer senin !
PS: la o adica putin "romantism" nu strica. |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10277
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 29 Noi 2009 20:10 Download mesaj |
|
|
|
Sambata 28 Noiembrie,dupa ora 23 TLR,am remarcat ca printre nori se vedeau petece de cer instelat.Nu exista instrument mai potrivit pentru asemenea ''incursiuni'' rapide decat un binoclu bun.
Asa ca am apucat Baigish-ul de 10x50mm si am observat roiul stelar foarte dispersat al Hyadelor si care,in ciuda dimensiunii unghiulare respectabile incape aproape in intregime in campul vizual.
Apoi bineinteles am privit cele ''Sapte surori'' ale Pleiadelor,fiicele lui Atlas,transformate in stele de catre Hera,pentru a tine vesnica tovarasie tatalui lor.''Un prieten binevoitor'' nu mi-a mai returnat vreodata ''Legendele Olimpului'',asa ca citez din memorie.
M42 a fost vizibila cea mai mare parte a timpului ,cu doua din stelele Trapezului.De altfel intreaga constelatie a Orionului este un adevarat spectacol stelar chiar si intr-un binoclu.
Am cautat M78, tot in Orion,dar nu am vazut-o.
In schimb triumviratul qvadrigei,al carului de lupta roman,cunoscut acum doar drept constelatia Auriga ,adica M36,M37 si M38,s-a vazut binisor.Cel mai stralucitoar a fost M37,apoi M36 iar M38 a fost cel mai palid.
Nu departe,in Racul, s-a vazut M44,un roi mare,dispersat.
Iar pe M35 din Gemenii l-am putut compara cu M36.''Gemenii''- asadar Castor si Pollux,intemeietorii Cetatii Eterne.
Dar nu departe spre Rasarit,la granita dintre Leu si Rac,se ridica Marte -planeta care mi-a amintit de razboiul dintre noi.
Am mai observat Luna,dupa care mi-am retras ''legiunile'' spre zone mai ''tropicale''.Mircea |
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 01 Dec 2009 19:17 Download mesaj |
|
|
|
| Multumesc Doru,sursele pentru clarificarea/reimprospatarea cunostintelor de mitologie greaca imi sunt foarte utile;vechii greci au avut o influenta atat de mare asupra Astronomiei,romanii mai deloc.Mircea |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 01 Dec 2009 19:18 Download mesaj |
|
|
|
| Multumesc Doru,sursele pentru clarificarea/reimprospatarea cunostintelor de mitologie greaca imi sunt foarte utile;vechii greci au avut o influenta atat de mare asupra Astronomiei,romanii mai deloc.Mircea |
|
| Sus |
|
 |
gtibicj Membru

Data inscrierii: 04 Noi 2009 Mesaje: 53
|
Trimis: 29 Dec 2009 02:45 Download mesaj |
|
|
|
Acum cateva minute am vazut pentru prima data planeta Saturn.  |
|
| Sus |
|
 |
Alex B. Membru

Data inscrierii: 10 Mai 2009 Mesaje: 252
|
Trimis: 29 Dec 2009 08:47 Download mesaj |
|
|
|
| Ești un om fericit deoarece este cu adevărat o experiență extraordinară. Are darul de ați schimba perspectiva asupra lumii și asupra naturii. Păcat că majoritatea oamenilor nu o pot avea. |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4411
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 29 Dec 2009 13:27 Download mesaj |
|
|
|
| gtibicj a scris: | Acum cateva minute am vazut pentru prima data planeta Saturn.  |
Felicitari! Da si cateva detalii: ce instrument ai folosit, daca si cum ai observat inelul, vreun satelit etc.
Succes in continuare! |
|
| Sus |
|
 |
gtibicj Membru

Data inscrierii: 04 Noi 2009 Mesaje: 53
|
Trimis: 29 Dec 2009 14:26 Download mesaj |
|
|
|
| MariusP a scris: |
Felicitari! Da si cateva detalii: ce instrument ai folosit, daca si cum ai observat inelul, vreun satelit etc.
Succes in continuare! |
Am folosit "jucaria" pe care i-am cumparat-o fiului meu (dar deocamdata mai mult ma joc eu cu ea ), un telescop newtonian 76700 la care i-am modificat focuserul pentru a putea folosi oculare de 1,25". In urma sfaturilor primite pe forum, am cumparat doua oculare Super de 10mm si 25mm. Cu ajutorul programului Stellarium am gasit cu usurinta planeta Saturn. Eram convis ca nu se va vedea prin acest telescop ca si in pozele din reviste, asa ca nu mi-am facut prea mari sperante... Prin ocularul de 25mm (28X) se vedea ca si o stea, iar prin ocularul de 10mm (70X) se vedea putin mai mare si in plus se vedea si inelul, ca o linie subtire. A fost o senzatie foarte placuta... Maine va trebui sa soseasca lentila Barlow pe care am cumparat-o de la @piskota; sunt foarte curios cum se va vedea la 140X... |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 29 Dec 2009 21:26 Download mesaj |
|
|
|
Azi-noapte,la ora vampirilor ,intre miezul-noptii si ora unu,am facut observatii cu binoclul Baigish 1ox50mm.In primul rand,datorita faptului ca Luna era la jumatatea zilei a 13-a,deci foarte luminoasa,am cautat roiurile din Auriga,am vazut fara efort M37,cu privire indirecta pe M36 iar M38 nu s-a vazut.Cu toate acestea am cautat un obiect pe care-l vad atat de rar,este vorba de roiul stelar deschis M41 din Cainele Mare.Spre surprinderea mea,roiul M41 s-a vazut acceptabil,fiind foarte intins,mai intins ca suprafata Lunii,dar de forma neregulata.Partea estica a roiului mi s-a parur a fi mai luminoasa.Iar cu privire indirecta am zarit si sase-sapte stele individuale,formand o semiluna,sau daca vreti,un bumerang stelar spre marginea estica.
In mai multe reprize,am observat si pe M42,dar... asta este,cu binoclul tinut in mana si in dardaiala iernii,vad numai doua stele in Trapezul lui Orion;cu privire indirecta,nebuloasa se vedea binisor.Indienii nord-americani numeau Nebuloasa din Orion drept ''steaua care fumeaza'',dupa Kulin.Ei bine,azi-noapte,mai ales cu privire indirecta,era clar ca Orion fumeaza-sper ca nu s-a luat dupa moda fumand oaresce ierburi interzise
Indreptandu-mi atentia spre Luna,am privit la minunatele Hyade,totusi prea apropiate acum de ''furnal''.Pe Luna,am observat mai ales zona terminatorului care ,la Nord era in plin Oceanus Procellarum,deci nu oferea prea multe binoclistilor.In emisfera sudica,la sud inca de Mare Humorum, terminatorul tocmai dezvelea o alta colectie de bijuterii geologice, in zona craterului Schickard.
Am fost surprins insa de ''disparitia'' de pe firmament a Pleiadelor.Stati,nu dati telefon la 112,romanii nostri inca nu au ajuns sa ''colectioneze'' obiectele ceresti .Pana la urma le-am gasit,pitite la numai doua grade de Luna.Ultima observatie aceasta a fost:am observat Pleiadele, prin binoclu ,sub mitraliile de lumina selenara.In aceste conditii,cand privesti pe langa Luna,dar nu imediat pe langa limb,ci la un unghi de cateva grade...ai parte de ''distractie''.Tot ce poate luci,straluci,reflecta in instrument ,o va si face.Asa ca,iata,prin ''ditamai'' binoclul 10x50mm,am numarat 11 stele in Pleiade!Chiar si prin luneta Galilei 4x60mm,din lentile de ochelari vad mai multe,cred.Dar nu in conditii atat de adverse.
In plus,pe hornul vecinului meu de la Vest ieseau valuri de fum de la cazanul sau.Ce ciudata e firea omului.In loc sa ma irite,mireasma fumului unui foc de lemne,combinata cu frigul noptii si cu stralucirea astrelor,mi-a adus aminte cu nostalgie de serile in care,la 12 ani,cu hartile stelare dintr-un manual de Astronomie de prin anii '50 si cu o lanterna,am inceput sa invat Cerul.
N-am terminat nici in ziua de azi.Mircea |
|
| Sus |
|
 |
Alex B. Membru

Data inscrierii: 10 Mai 2009 Mesaje: 252
|
Trimis: 29 Dec 2009 23:51 Download mesaj |
|
|
|
| gtibicj a scris: | | sunt foarte curios cum se va vedea la 140X... |
Nu-ți fă prea mari speranțe. Am și eu un telescop din acesta dar la asemenea grosismente cedează repede la claritatea imaginii. Grosismentul de 70x pe care l-ai folosit data trecută este optimul pentru el (adică Dx1).
Cer senin! |
|
| Sus |
|
 |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
Trimis: 04 Ian 2010 19:36 Download mesaj |
|
|
|
| Am observat Marte la 175x (nu se vedea niciun detaliu), mai multe M-uri (mai am doar 92:)) si cateva NGC-uri mai luminoase, dar pe Saturn nu am reusit sa il vad (ori era sub orizont, ori era innorat). Observatiile le-am facut cu binoclul 10x50 si cu luneta de 60 (doar pentru Marte). |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1245
|
Trimis: 08 Ian 2010 10:00 Download mesaj |
|
|
|
Aseara am avut una dintre cele mai frumoase sedinte de observatie de pana acum. Asta in ciuda faptului ca ma hotarasem sa nu ies, "sfatuit" de cei de la meteo. In plus, cu o seara inainte, am tinut telescoapele afara vreo trei ore la racit in asteptarea gaurii din nori anuntate, care nici n-a mai venit.
Ca si cu o seara inainte, tinta principala era Marte.
Vazand ca sunt nori, ma hotarasem sa stau in casa. Pe la 21.15 m-am uitat pe geam si am vazut-o pe Marte cum imi facea cu ochiul printr-o gaura in nori. Initial nu m-am lasat impresionat, gandindu-ma ca o sa iau teapa ca in multe alte dati. Intr-un final, pe la 21.30, am scos telescoapele afara, sperand sa observ Marte prin eventualele gauri dintre nori. Nesperand la altceva, am lasat in casa si binoclul si atlasul, luand cu mine doar C8-ul montat in paralel cu luneta mea de 80mm, reducatorul/corectorul 0,63X pentru C8, oculare de 10, 13 si 24mm si filtre "Moon&Sky Glow", UHC si un filtru rosu.
C8-ul nefiind aclimatizat, n-am avut sperante prea mari, mai ales ca si Marte era destul de jos pe cer. Am inceput sa observ Marte pe la 128X (10mm la f/6,3) si 156X (13mm la f/10). Am incercat si 203X (10mm la f/10), dar nici Marte si nici telescopul n-au vrut sa auda de asa ceva.
Intre timp, norii au inceput sa dispara si au lasat loc unui cer cum n-am mai vazut de ceva timp, fara turbulente si foarte limpede. Aici a inceput sa-mi para rau de atlas. M-am decis sa observ M42/43 pana mai urca Marte si eventual Pleiadele si alte locuri mai "cunoscute".
Cu toate ca nu era nici pe departe prima data cand vedeam M42/43, am ramas fara cuvinte cand am pus ocularul de 13mm in diagonala. La ~100X (13mm la f/6,3), vedeam mult mai multe detalii decat am vazut in urma cu o saptamana, tot din acelasi loc. Am urcat la 128X si au inceput sa apara si mai multe detalii. In final, am tot alternat intre 156 si 203X (10 si 13mm la f/10). Cel mai bine era incadrata nebuloasa la 156X, dar la 200X, detaliile te lasau cu gura cascata chiar daca nebuloasa umplea campul ocularului. Niciodata n-am vazut M42 intinzandu-se atat de mult in ocular. In total, cred ca m-am uitat vreo ora si jumatate la M42. Observatiile au fost intrerupte undeva intre 22.30 si 23.00 (n-am avut nici un fel de ceas la mine) de un eveniment neasteptat: dinspre E-NE catre W-SW a trecut cel mai mare meteor pe care l-am vazut pana acum. Eram cu spatele catre est si l-am vazut deasupra capului, trecand undeva la aprox. 2° nord de Pleiade si lasand o coada lunga. S-a stins dupa vreo doua secunde, dar pot sa spun ca avea magnitudinea bine trecuta de -4-5.
Impresionat de eveniment, m-am intors la ocular, continuand observatiile. M-am uitat la Pleiade prin luneta de 80mm cu ocularul de 40mm 70° si prin telescop cu ocularul de 24mm la f/6,3, asteptand ca un nor ratacit sa treaca de Marte.
La Marte nu am vazut cine stie ce pentru ca inca nu am gasit filtrul cel mai bun. Cea mai buna combinatie a fost "Moon&Sky Glow" cu ocularul de 13mm la 156X, reusind sa observ calota nordica si ceva detalii sterse la suprafata. Filtrul rosu nu a facut decat sa stearga stelele din jur si sa-l faca pe Marte rosu-bombon stergand toate detaliile, nicidecum sa evidentieze detaliile de suprafata dupa cum ziceau unii. Intr-un final a trebuit sa ma opresc pentru ca incepuse sa se formeze condens pe corector. Am mai ramas putin sa mai fac niste teste ale telescopului pe Polaris. Am bagat totul in casa pe la 00.30 pentru ca incepuse sa se formeze o pacla destul de serioasa pe cer.
Observatiile din seara asta m-au invatat doua lucruri: sa n-am niciodata incredere in oamenii de la meteo (indiferent de sursa) si sa nu fiu lenes si sa scot telescopul afara chiar daca situatia nu promite.
In final as avea o rugaminte: poate cineva sa-mi indice un filtru care functioneaza bine la Marte? "Moon&Sky Glow" a fost bunicel dupa cum citisem, dar ma intreb daca exista o combinatie mai buna.
Ar mai fi ceva: a mai vazut cineva meteorul de care povesteam mai sus?
Ultima modificare efectuata de catre mak la 08 Ian 2010 12:00, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 08 Ian 2010 11:40 Download mesaj |
|
|
|
Cu UHC-ul nu ai incercat ? Pentru mine da cele mai bune rezultate la planete, poate pentru ca accentueaza culorile galben, portocaliu, facandu-le rosii, iar pe celelalte colorandu-le uniform in albastru. Problema pe care insa o am cand folosesc UHC-S-ul la planete, e colorarea marginilor planetelor intr-o parte albastru, intr-o parte rosu, si trebuie sa ma uit cat mai perpendicular pe ocular pentru a elimina aceste efecte. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1245
|
Trimis: 08 Ian 2010 11:57 Download mesaj |
|
|
|
| Am incercat si cu UHC-ul, dar parca nu m-a convins. O sa-i mai dau o sansa, chiar daca am vazut si eu ca e problema cu pozitionarea ochiului. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|