Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Horsehead.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 242390
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: andyITA
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce am vazut aseara!

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 98, 99, 100  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Oliver Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008

Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste.

MesajTrimis: 08 Ian 2010 12:55 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am incercat si eu UHC-ul la Marte dar, la fel ca si pe Mak, nu m-a convins.
Din cate am inteles, cautand pe net, cel mai bun filtru, cel putin pentru luneta mea, este un semi-apo de la Baader. Cei de pe CN erau tare multumiti.

Uite niste informatii, sper sa ajute:

Mars
21 (orange) Penetrates atmosphere to reveal reddish areas and
highlight surface features such as plains. (Best
choice for small apertures.)
23A (light red) Same as #21, but deeper color. (Best choice for
medium and large apertures.)
25 (deep red) Same effect as #23A, but deeper color. (Best
choice of the three for very large apertures.)
38A (deep blue) Brings out dust storms on surface of Mars.
58 (green) Accentuates melt lines around polar caps.
80A (light blue) Accentuates polar caps and high clouds, especially
near the planet’s limb
Sus
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 08 Ian 2010 13:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc de ajutor.
Nr. 21 am si eu. Mai am si un filtru galben si unul albastru, dar nu-mi amintesc exact de care. O sa le incerc si pe astea sa vad ce obtin.
Sus
florin_astro
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006

MesajTrimis: 10 Ian 2010 16:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salutare,
Fiind primul meu mesaj din anul acesta incep cu a va transmite tuturor "La Multi Ani!" si un 2010 plin de satisfactii si impliniri pe toate planurile.

Dupa mai multe luni de asteptare, in care "am vazut" doar cer noros, sambata seara am avut parte de conditii mai bune pentru observatii. Majoritatea site-urilor prognozau pentru data de 9 ianuarie cer variabil. Dimineata cerul a fost mai mult senin insa dupa orele amiezii orizontul vestic s-a umplut treptat de nori. Decisi totusi sa riscam ne-am pregatit in graba instrumentele si hartile si impreuna cu un prieten, Laurean, ne-am deplasat spre un loc nou de observatii situat in partea de est la 10km de centrul Tg.Muresului. Locul de observatii, vizitat pe timp de zi in urma cu 2 luni, promitea multe, fiind amplasat intr-o zona inconjurata de dealuri cu padure ce blocau mare parte din poluarea luminoasa a orasului. Conditiile meteo proaste din ultima vreme nu ne-au permis testarea lui pe timp de noapte, asa ca acest lucru era un motiv in plus sa iesim la observatii. Partea negativa a locatiei era prezenta in zona a catorva stane pazite de caini care ne-au cam dat batai de cap pe tot parcursul serii.
Pentru a evita unele suprize, am decis sa plecam cu ziua, pentru a avea timp sa instalam telescopul. Ajunsi la locul cu pricina, ne-am instalat rapid telescopul Galileo 400 (cu oglinda de 38cm F4,7) un trepied si un binoclu Exakta 12x50 si am asteptat "cuminti" lasarea intunerecului. Spun cuminiti, deoarece odata ajunsi in zona, cainii ne-au simtit prezenta si au inceput sa ne dea tarcoale maraind si latrand. Dupa apus, norii au inceput sa se risipeasca lasand impresia ca cerul va deveni senin si curat. Din pacate o pacla usoara si nori tranzitorii au redus destul de mult transparenta. Seara a debutat cu o mica "incalzire" in care ne-am delectat cu M37, M36 si M38, M31 cu satelitii sai vizibili si prin binoclu, M45 si M1 din Taurus. Marea surpriza a serii a fost M42 in care am vazut culori, destul de sterse ce-i drept, in care predominau verdele si albastrul. La 112x, in campul unui Nagler cu focala de 16mm nebuloasa se prezenta in toata splendoarea ei, avand o textura si detalii greu de descris in cuvinte. Si asta in conditiile in care nebuloasa Flame (NGC2024) era la limita vizibilitatii, fiind greu vizibila. Cu filtru vizual CLS, luminozitatea cerului si a stelelor a scazut, lasand si mai multe detalii vizibile in nebuloasa. Dupa ce fiecare am studiat nebuloasa minute bune am continuat cu observarea unor obiecte usoare precum NGC 2392, cunoscuta si sub numele de Eskimo Nebula sau Clown Face. La grosismente peste 100x erau bine vizibile atat nebuloasa cat si steaua centrala. Am continuat apoi cu M81 si M82, mai mult pentru testarea transparentei, care s-a dovedit a fi sub asteptari. Foarte curand au aparut si norii, motiv pentru care am continuat sa observam haotic in sparturile care apareau din cand in cand. Am mai reusit sa-l observam si pe Marte, dar fara detalii pe disc, fiind jos la orizont, M35 cu NGC 2158 si cam atat. Sesiunea de observatii am incheiat-o la putin timp dupa ora 22, nu inainte de a realiza si cateva imagini pe care le atasez aici. Per total, a fost o iesire mai mult decat necesara, si in ciuda micilor piedici, locul promite mai mult decat cel folosit initial. Nu ne ramane decat sa facem determinari ale magnitudinii limita pentru diferite zone de cer la cele doua locatii si sa comparam rezultatele.
Si cum vremea a fost neprielnica in ultima vreme, mi-am facut putin timp si am lucrat putin la aspectul site-ului nostru. Va invit sa il vizitati la http://mures.astroclubul.org/ .
Nu imi ramane decat sa va urez tuturor cer senin, transparent si fara turbulente si...spor la observatii!

Numai bine!
Florin Marc

IMG_8982_jpg.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  89.58 kb
 Vizualizat:  de 5399 ori

IMG_8982_jpg.jpg

IMG_8983_jpg.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  84.52 kb
 Vizualizat:  de 5399 ori

IMG_8983_jpg.jpg

Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Ian 2010 09:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am mai incercat aseara diferite filtre la Marte. UHC-ul l-am scos repede din ecuatie pentru ca nu ma inteleg deloc cu el. Am mai incercat portocaliu no.21, albastru 80A si "Moon and Sky Glow". Toate le-am folosit la 156 si 203X.
Cu cel albastru n-am vazut mare lucru, adica nu a scos detalii suplimentare care nu se vedeau altfel. Singurul lucru pe care l-a facut a fost sa coloreze planeta in albastru. Calota de gheata se vedea destul de bine si ceva detalii la suprafata, dar foarte sters, fara sa pot distinge clar vreo forma.
Cel mai clar s-a vazut cu filtrul portocaliu care a accentuat detaliile de la suprafata. La calota nu am vazut imbunatatiri.
Culoarea cea mai naturala a dat-o "Moon and Sky Glow" cu aproape acelasi nivel de detalii ca cel portocaliu. Diferentele dintre cele doua filtre au fost foarte subtile, cu observatia ca cel portocaliu colora totul in... portocaliu.
Cred ca pe viitor o sa raman la "Moon and Sky Glow" pentru ca se vad bine detaliile si culorile reale sunt pastrate.
Ar trebui sa schimb si ora de observatie pentru ca, in urma "investigatiilor" facute ulterior, am ajuns la concluzia ca intre 22 si 00.30 cand fac de obicei observatiile, Marte imi arata regiunea Tharsis care e o zona cu contrast foarte scazut.

Am mai observat M42/43 care nu s-a apropiat nici pe departe de felul in care arata acum cateva zile. Am incercat sa vad si Flame Nebula fara vreun succes insa.
M1 se vedea foarte slab, abia ghicindu-se. M35 s-a vazut bine insa. De mai multe nu am mai avut timp, pentru ca incepuse sa apara un usor condens pe corector si, in plus, am facut si o greseala care s-a dovedit fatala: m-am incaltat cu cizme in loc de ghete.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 12 Ian 2010 19:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari celor de la Tg. Mures pentru minunatul instrument. E o sinteza foarte reusita a tot ce s-a inventat in materie de Dobson in ultimii ani.
Sus
florin_astro
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Ian 2010 17:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumim. Din pacate nu am reusit inca sa ne bucuram la maxim de el din cauza conditiilor meteo si a calitatii cerului. Am avut o singura iesire la cer negru, in muntii Vladeasa, insa timpul a fost scurt si nu am observat decat cateva obiecte cunoscute.
Intentionez ca anul acesta sa fac observatii mai serioase impreuna cu prietenii si colegii pasionati de DSO si voi incepe cu grupurile de galaxii din cataloagele ce se pot descarca de aici http://www.faintfuzzies.com/DownloadableObservingGuides.htm
Numai bine!
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 13 Ian 2010 21:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Super tare, ma gandesc insa ca ar fi bine sa fie acoperit un pic in partea de jos. Oricine paseste pe langa el ridica praf si nisip... plus daca din greseala izbeste careva o pietricica cu pantoful in mers si da in oglinda.

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
florin_astro
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Ian 2010 22:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mi-am dat seama de problema asta si am facut o aparatoare pentru principala ceva asemanator cu asta http://www.obsessiontelescopes.com/gallery...15UC-2.jpg , doar ca eu am folosit izopren subtire acoperit cu folie pe o parte. Am avut si glare'shieldul dar batea vantul foarte tare si nu l-am mai folosit pentru ca vibra imaginea la grosisment mare.
Numai bine!
Sus
M.Gabriel
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Aug 2009

Motto: Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost. (Nicolae Iorga)

MesajTrimis: 26 Ian 2010 11:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa o lunga perioada in care vremea nu prea a fost favorabila, aseara, printr-o pelicula de nori subtire se vedea luna si orionu. Am scos telescopu pe geam pentru a revedea pentru prima data pe anul acesta luna. Mi s-a parut destul de frumos, in plin cadru la 25x si partial la 75x. Orionu, fiind nu prea departe de luna, a fost vizibil si el de la mine din camera pe geam, observand doar M42, si centura lui Orion frumos observata la 25x. Din pacate, horsehead nebula a fost peste masurile instrumentului meu.
Am stat mai bine de jumatate de ora admirand craterele lunare la diferite grosimente. M-am lasat purtat de val. parca simteam ca sunt "mai aproape de luna"... a fost o experienta destul de frumoasa, din pacate acesta incheinduse cu un val de nori dinspre Nord, si cu o durere de ochi de neimaginat ... Rolling Eyes
Cer senin si numai bine. Gabriel

Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 26 Ian 2010 11:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Din pacate, horsehead nebula a fost peste masurile instrumentului meu.

Pentru Horsehead ai nevoie de un telescop cu diametru mai mare decat al tau (nu sunt sigur dar cred ca ai nevoie de peste 20 de cm diametru) cer negru de-a binelea si, zic unii, un filtru Hidrogen-beta.

Cele de mai sus sunt din auzite. Eu nu am incercat pana acum sa o vad.

Cateva sfaturi despre ce trebuie facut pentru a o vedea gasesti aici:

http://nightsky.at/Photo/Neb/B33_WN.html

Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Ian 2010 12:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citisem pe undeva ca abia ai sanse vizual cu un 12" si asta pe cer foarte bun. Cica daca Flame nebula (care e à coté) se vede bine, ai avea ceva sanse si la "Bidiviu", altfel nada.
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 26 Ian 2010 19:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru Florin. Lăsând de o parte considerațiile privind instrumentul (de altfel excelent), ar fi bine când mai mergeți la observații să luați cu voi și niște mâncare (grăunțe) pentru câini. Veți fi mult mai câștigați și voi și bieții câini.
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Feb 2010 23:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Profitand de cerul senin de afara si ignorand frigul de -10C am iesit in sfarsit in seara asta ca sa il observ pe Marte. Desi initial eram oarecum indecis in privinta calitatii cerului am zis totusi sa-i dau o sansa. Dupa cateva minute de observatii printr-o luneta apocromat de 70mm, m-am convins repede ca trebuie sa folosesc un instrument mai mare, deoarece detaliile observate prin luneta erau dezamagitoare. Dupa cateva telefoane de popularizare a actiunii, am iesit pentru aprox. 2 ore impreuna cu cativa prieteni intr-un mic parc din zona in care locuiesc. Pentru observatii am folosit telescopul de 38cm F/4.7 in combinatie cu 2 oculare Nagler de 7mm si 4,8mm care mi-au oferit grosismente de 255x respectiv 373x. De data aceasta am avut la mine si un colimator laser folosit in combinatie cu un barlow 2x care mi-a usurat enorm munca de colimare, rezultatul fiind vizibil inca de la inceputul observatiei. Pentru a grabi racirea oglinzii am montat un mic ventilator de calculator alimentat de la un acumulator de 12V 7Ah care il folosesc si pentru circuitul de dezaburire al secundarei si cautatorului. Dupa circa 40 de minute telescopul era functional, furnizandu-ne imagini parca desprinse din vise. Poate un rol important l-a avut si stabilitatea atmosferica, cert este ca l-am vazut pe Marte ca niciodata, cu detalii cristal la 373x. Printre detaliile cele mai pregnante observate de toti participantii s-au numarat: calota polara, de un alb stralucitor, deasupra acesteia o zona mai intunecata, numita Utopia, Sirtis major de culoare brun verzui, Hellas, discul roscat al planetei, etc. Pentru a va forma o idee referitor la ceea ce am reusit sa observ am facut o mica simulare cu detaliile vizibile in momentul observatiei 18h40m UT. In unele momente imaginea era chiar mai buna decat in simulare. Am tras si o scurta privire si la nebuloasa din Orion, insa detaliile vizibile nu ne-au impresionat. In schimb trapezul a fost usor rezolvat in 6 stele, desi turbulenta ne facea uneori probleme, constelatia fiind in momentul observatiei deasupra unui horn. In concluzie, daca vreti imagini foarte bune, nu va sfiiti sa va colimati telescoapele ca la carte. Numai bine.
PS: poza preluata din Cartes du ciel si prelucrata usor cu irfanview pentru a reda cat mai fidel imaginea observata la ocular.

Clipboard01.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  4.56 kb
 Vizualizat:  de 4704 ori

Clipboard01.jpg

Ultima modificare efectuata de catre florin_astro la 05 Feb 2010 08:26, modificat de 1 data in total
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 05 Feb 2010 02:58 Download mesaj
Titlul subiectului: URSA MARE fotografiata din Bucuresti,de la ferestra blocului

Buna dimineata , deoarece este ora 1:50 noaptea. Iata ce poze am reusit sa fac in urma cu apox. 30 minute din Bucuresti, de la geamul apartamentului meu tinand aparatul sprijinit de tocul geamului si indreptat spre cer, cu un aparat FUJIFILM ISO 800 digital cu 9 M.Pixeli, expunere 4 secunde (caci mai mult nu poate ) si avand in fata blocului un pacatos de bec portocaliu care bate pe tot cerul. Am reusit sa surprind URSA MARE. Poate o sa radeti, dar macar asta am reusit sa fotografiez pe un cer atat de neprielnic observatiilor astronomice datorita poluarii luminoase de la oras.
Atasez cele doua poze.
Nu stiu daca a mai fotografiat cineva Ursa Mare de pe fereastra apartamentului de la bloc, dar eu am incercat si puteti vedea ce a iesit. Smile
P.S. Evident, ferestra era deschisa, poza nu a fost facuta prin geam.
Sus
M.Gabriel
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Aug 2009

Motto: Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost. (Nicolae Iorga)

MesajTrimis: 05 Feb 2010 14:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Azi dimineata, m-am trezit mai devreme, in jurul orei 6AM, pentru a putea observa luna, care era de altfel vizibila de la mine din camera. A fost un cer senin de neimaginat, clar si limpede, la fel observatiile au fost pe masura, cam aproximativ timp de o ora, pana dupa ce luna a ajuns sa nu mai poata fi observata din cauza blocului vecin, desigur, si a luminii care a inceput sa se ridice. Am reusit la grosimentul maxim care il poate suporta telescopu meu (respectiv 75x) sa observ clar si frumos mai multe cratere, lanturi muntoase... Una din prioritatile mele a fost "Mare Imbrium"(daca nu gresesc) si cateva cratere mai mici care am reusit sa le vad in interiorul ei, o serie de cratere medii si micute care se intindea la sud de ecuator si era despartita de "umbra semilunii"; se putea observa destul de clar si umbrele din cratere...Chiar daca luna s-a ascuns dupa blocul vecin, acest lucru nu m-a intrerupt din a face observatii, urmatoarea prioritate fiind vecina de la etajul 2 din blocul de peste strada care isi facea ceva de mancare Rolling Eyes
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 98, 99, 100  Urmatoare

Download topic
Pagina 14 din 100

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact