| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242296 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2820 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Pitagora |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10185
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 07 Iun 2010 21:58 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Tavi
imi place foarte mult poza lui Saturn.
Ce potential are un Cass de 250mm!Felicitari inca odata!
Daca la tine se cam aglomereaza telescoapele iar Erwin isi face planuri pentru la anul,eu sa stii ca pe Cassegrain-ul asta ma ofer sa-l ''depozitez'' la mine.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3755
|
Trimis: 08 Iun 2010 12:52 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Erwin, Mircea .
am mai facut ceva aseara dupa o aliniere mai buna am marit usor timpul de expunere la 20 sec pt M13 / 30 sec pt M27.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
423.8 kb |
| Vizualizat: |
de 10325 ori |

|
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
332.75 kb |
| Vizualizat: |
de 10325 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 08 Iun 2010 13:46 Download mesaj |
|
|
|
Mda...nasol, e naspa. Daca vrei te ajut si te scap de el. Pentru o suma modica ma sacrific sa il iau eu.
Saturnu' arata delicios.
PS: apropos, cat costa unul?
|
|
| Sus |
|
 |
FlorinbB Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2009 Mesaje: 86
Motto: "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein Localitate: Tg-Jiu
|
Trimis: 08 Iun 2010 20:46 Download mesaj |
|
|
|
Mie-mi place foarte foarte mult cum a iesit M27... Minunat!
_________________ "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9921
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Iun 2010 22:39 Download mesaj |
|
|
|
Tavi, ce părere ai de designul Dall-Kirkham corectat? Am văzut aici http://www.skywatcher.ro/cdk20_cel.htm că ar fi foarte bun pentru astrofoto. Este greu de făcut?
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

|
Trimis: 21 Iun 2010 00:01 Download mesaj |
|
|
|
cei ce fabrica un produs vor ampifica bineinteles calitatile produsului lor in defavoarea celorlalte .
nu e usor de facut mai ales din cauza corectorului cu lentile .fara corector nu se poate folosi de cat la planete in rest coma din plin.
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 21 Iun 2010 01:09 Download mesaj |
|
|
|
De acord că e reclamă, totuși e cuprins în categoria "profesionale", de-aia mi-a stârnit curiozitatea... N-am văzut niciun preț, de asta întreb, fiind greu de făcut e și scump, precis.
|
| Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008 Mesaje: 544
|
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 3012
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: la poalele Chetricicai
|
Trimis: 24 Iul 2010 00:00 Download mesaj |
|
|
|
Salut domnilor. Scuze pentru limbajul de inceput /deformatie de la postari in alte forumuri. Se cam incurca engleza si italiana in capul meu dar are sa-mi treaca repede. N-am sa ajung precum Florin Raducioiu in mod sigur . Cred ca v-am batut pe toti la capitolul" cel mai mic refractor" de departe . In iunie 1986 am construit o luneta 20x15 din piese "imprumutate" din laboratoarele liceului. Ma gandeam pe atunci ca daca imaginea din planul focal al unui obiectiv poate fi privita cu un ocular , atunci poate fi privita si cu un microscop. Si ca imaginea ar putea astfel sa fie dreapta si mult marita. A iesit destul de jalnic ca si claritate dar ceva cratere de pe luna tot se puteau observa. Cer scuze ca nu stiu sa scriu cu paragraf ,dar am sa invat. Oricum de atunci mi s-a pus pata pe refractoarele cu redresor lenticular. De prisme sunt satul, e plina casa de ele iar nevasta-mea e cam exasperata. N-am ce sa-i fac, cel mai in siguranta lentilele si prismele stau printre haine. Acum cel mai mare instrument pe care-l folosesc e tot un refractor cu obiectiv de 60 mm. Imagine derapta , redresor bineinteles lenticular. Cred ca am atins limita lui maxima si deja caut un diametru mai mare. Daca va intereseaza cum l-am construit sau ce componente mai am prin casa va rog sa-mi zice-ti. Nu vreau sa va obosesc cu paragraful asta si asa prea lung.
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 24 Iul 2010 00:44 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit și felicitări pentru pasiune! Ai observat efectul creșterii grosismentului peste grosismentul rezolvant al obiectivului, duce la o imagine întunecată și nu vezi mai multe detalii. Lentila erectoare contribuie la creșterea aberațiilor și la scăderea performanțelor refractorului, ai încercat și fără ea? La obiectele cerești nu contează dacă imaginea este răsturnată, majoritatea fiind rotunde. Singurul dezavantaj ar fi până te obișnuiești cu căutarea și urmărirea obiectelor în sens invers față de imaginea din ocular.
Cer senin și... la mai mare!
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 24 Iul 2010 09:36 Download mesaj |
|
|
|
| Buna Erwin. Cred ca am dat intr-adevar peste limita rezolvanta a obiectivului. Sunt doua sau trei motive pentru care nu folosesc luneta Kepler clasica. Unul ar fi focala prea mica (260mm) a obiectivului. "Acromatul" meu provine de la un monoclu sovietic 20x60 . In cazul lui am fost nevoit sa imbunatatesc corectia cromatica cu ajutorul redresorului. la 20x cum a fost el probabil prioectat imaginea era satisfacatoare desi ocularul cu eye-relief scazut era o adevarata belea. Cand am sarit peste 40-50x redresoarele construite pana atunci mi-au aratat o aberatie cromatica longitudinala oribila. "Rosul" parea focalizat la un kilometru in urma. La inceput si eu am crezut ca redresoarele lenticulare vor afecta negativ calitatea imaginii dar nu e chiar asa. Dupa ce am studiat acum multi ani sistemele de la lunetele de ochire ce le reparam ocazional m-am lamurit cum sta treaba cu fasciculele largi si injghebarea unor redresoare bunicele nu a mai fost o mare problema. Acum folosesc un inversor realizat din cei doi dubleti plan-convecsi de la vizorul ala unghiular facut de Pentacon si care zacea prin magazinele "Muzica" inainte de '89.As dori sa mai pun gheara pe unul pentru alte proiecte dar nu mai gasesc. Oricum dubletii aia montati ca la un Plossl au " impins" rosul binisor la locul lui. Ce am reusit sa vad cu ochianul meu pana acum?: sute de cratere pe Luna, companionul lui Mizar, Saturn cu umbra inelului pe ea (diviziunea lui Cassini nici vorba) iar pe Jupiter chiar daca l-am adus la vreo 45 de minute de arc , nu am putut observa decat benzi paralale de luminozitati diferite. Pata rosie niciodata. In schimb am numarat 5 stele in trapezul lui Orion(fara cele doua distantate din stanga) ceea ce ma face sa cred ca in lumina albastra jucaria mea se comporta mai bine. niciodata nu am folosit filtre. Cred ca a sosit vremea pentru ceva mai serios.
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10185
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 24 Iul 2010 19:11 Download mesaj |
|
|
|
Catalin
multumesc pentru detalii,chiar ca ai impins obiectivul de 60mm F/4.33 la limita,se vede din scurta enumerare a obiectelor observate.Sunt sigur ca lista acestora este mai lunga.De acum poti sa postezi rapoartele de observatii la ''Observatii''.Daca ai intrebari pe aceasta tema,le poti lamuri pe pm cu Laurentiu care este moderator acolo.
Din pacate obiectivele chinezesti ,usor de obtinut acum ,vor depasi greu performantele acestui obiectiv rusesc,fie el atat de scurt .
Ar fi interesante si niste poze ale instrumentului/instrumentelor.
Daca esti deja decis,ar fi interesant sa aflam si ce proiecte ai in ''vizor''?
Inca odata,bine ai venit pe forum si ma bucur ca nu te-ai suparat;despre paragrafe/postari etc intreaba moderatorii si vei fi ajutat.
Eu te ajut cu placere cu putinul ce-l stiu ca nu-s nici eu ''doctor in forumistica '' .
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 24 Iul 2010 22:42 Download mesaj |
|
|
|
Felicitări, Cătălin! Înțeleg mai bine acum, redresorul este în același timp folosit drept corector. Așteptăm cu interes imagini cu instrumentul și info despre proiecte de viitor, precum și intervenții pe alte topicuri, în special la ATM. Ne bucurăm să avem printre noi încă un constructor de instrumente perseverent!
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 25 Iul 2010 14:09 Download mesaj |
|
|
|
| Va salut din nou domnilor si va multumesc pentru aprecieri. Poze cu instrumentul in discutie or sa apara cat de curand. Trebuie doar sa-mi instalez un driver la o placa de captura sa pot folosi o camera mai de doamne -ajuta. Web-cam-ul meu (logitec ) e o porcarie iar eu sunt un veritabil dobitoc in ale calculatoarelor. Vine un amic sa ma ajute.Pe curand !
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|