Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
21_aug_0221.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 242928
Numar de utilizatori inregistrati: 2835
Cel mai nou utilizator inregistrat: BogdanD
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1789 la data de Joi Aug 27, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce oculare folositi?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 13 Noi 2007 16:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pai in curand, cel mai probabil de sarbatori o sa-mi iau un dob 203/1200 skywatcher si de vreo 2 saptamani tot urmaresc pe cloudynights topicurile despre EP-uri. Ma gandesc ca daca este o pasiune de o viata astronomia asta, pai mai bine faci niste eforturi si incepi cu cei mai bun. In ideea asta as avea in vedere ca dupa ce achizitionez telescopul sa-mi iau un nagler SH pentru inceput si cu un barlow fac 2 naglere Laughing Si pana se mai fac bani de inca unul stau si cu cresa de plossluri.
Voi ce ziceti care Nagler este cel mai bun de inceput?
Si ar mai fi o intrebare... Cat de mult afecteaza un barlow calitatea imaginii unui ocular bun precum Nagler-ul? Spre exemplu daca folosesti un barlow mediu de 50 de dolari sa zicem, imaginea rezultanta este mai proasta?
De Plosslurile Televue ce credeti?
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 13 Noi 2007 17:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Designul Nagler are deja inclus un barlow intern, altfel nici nu ar putea asigura un camp asa mare.
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 13 Noi 2007 19:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

O varianta mai ieftina sunt Hyperion si PWA. PWA ofera 58 grade camp aparent si corectie foarte buna (mai ales in instrumente f/5 in sus). Hyperion au 68 grade, costa un pic mai mult, si ofera o corectie cam la fel in instrumente f/5-6 in sus, din ce am observat eu.
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 13 Noi 2007 19:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da asa este. Hyperioanele sunt considerate un fel de best buy. Dintre Naglere mai accesibil cat de cat mi se mare T6 de 13mm, dar daca nu suporta barlow2x ca sa fie util si la 6.5mm, este totusi de luat in considerare si o varianta mai ieftina si versatila ca Hyperionul.
Sus
red giant
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007

MesajTrimis: 14 Noi 2007 19:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poți să pui barlow la Naglere. N-am studiat problema în amănunt (eram prea preocupat de obiectele la care mă uitam, încă începator, deh), dar la cel de 11 + barlow 2x imaginea părea ok. În cazul celui de 7 nu prea mi-a plăcut rezultatul, magnificarea însă era prea mare pentru condițiile de observație. E posibil ca în condiții bune să fie totul ok.
În locul tău aș începe cu un ocular bun în zona grosismentului minim, aprox. 35mm focală. E o zonă sensibilă, ocularele cresc repede în preț și greutate dar dat fiind raportul focal mare ai destule opțiuni. Unchiu' Al o să vândă naglere și peste câțiva ani, deci nu trebuie să te grăbești ... poate progresează concurența. Smile
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 21 Noi 2007 11:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,
hai si eu ca tot mai e loc... Very Happy
Folosesc Hyperion 17 mm cu 2 tunningrings (14 si 28 mm), oculare sunt in numar de 2 pentru bino
Meade Super Plössl 26 mm Seria 4000
Super Plössl 9, 15, 25 mm ramase de la telescopul vechi (cel de 25 este mai putin folosit)
Hyperion Zoom 8-24 mm (pentru observatii vizuale in general)
Keller de 4, 6, 8 mm pe care le folosesc mai mult pentru aliniament impreuna cu Barlow
Ocularul cu iluminare de la Meade de 12 mm (ala cu colimator si posib. de masurare) daca fac guiding manual (l-am cumparat cand aveam o montura EQ-1)
Barlow de 2X si de 3X(Meade)
totul pe o optica de 254mm f/4
vorbind de Hyperion dpdv personal le consider bune insa inca ceva pt. ca lucrez la f/4 pot stabili usor daca optica este colimata asa cum trebuie sau nu, sunt oculare care pun foarte usor in evidenta efectul de coma fiind foarte sensibile la acest punct mai ales ca si oculare de 2". Un alt avantaj il consider faptul ca pot fi folosite ca oculare de 1,25 sau 2".

Numai bine
Emil
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Feb 2008 17:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

As vrea sa reinvii acest topic printr-un apel la consfatuire Wink Momentan mi-au venit cu acest astromaster de 70mm, doua oculare celestron, unul de 10mm si unul 20mm. Cert este ca o sa le schimb pe amandoua. As vrea sa fac un salt spre calitate pentru a nu trece prin chinurile unor upgrade-uri succesive.

Asa ca m-am gandit la urmatoarea configuratie : un Hyperion zoom 8-24, un Hyperion de 21mm care se moduleaza in 32mm, si un barlow de calitate 2.8x care impreuna cu H zoom sa-mi dea o plaja de la aprox. 2.5mm - 9mm. Mentionez ca inevitabil o sa-mi cumpar in viitor un telescop mai puternic, fie un astromaster refractor 120mm XLT fie un Dob de 254mm; insa la dilema asta mai meditez tinand cont ca s-au montat niste neoane cu lumina alba pe strada mea ce au crescut poluarea luminoasa cam de 2 ori Crying or Very sad

As avea nevoie de orice observatie cu privire la planul meu de oculare.
Thank you!
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 28 Feb 2008 17:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu iti lua oculare zoom, sunt cele mai proaste. In rest tinteste spre cele mai scumpe oculare fiindca in general sunt cele mai bune.
Numai bine!
Sus
Claudiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007

Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons”

MesajTrimis: 28 Feb 2008 19:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ipoteza persistenta ca ocularele zoom sunt o prostie este echivalenta cu toti oamenii sunt prosti.
Fara indoiala, modelele de oculare variabile cu cimpuri vizuale reduse (din cauza designului prost) nu se compara cu Hyperion, Antares, Stratus, etc.. Daca variatia focalei se face prin deplasarea corpului de lentile mai mult sau mai putin fata de un dublet sau triplet barlow intern, atunci singurul repros pe care-l mai putem avea este ca trebuie ajustat focusul putin intre treptele de marire.
Poti sa-ti iei linistit acel ocular, dar vezi ca-i scump de ingheata. Insa poti considera ca este echivalent cu 3 fixe.
Cit despre Hyp de 21, el este singurul model din cele 6 care face trecerea la 32 mm fara distorsiuni. (dar nu vei putea sa atingi focus in dobson pt ca nu are suficienta cursa) Deci si acesta intr-adevar echivaleaza cu doua.
Si ca ultima observatie, iti recomand un powermate sau un teleconvertor decit un barlow, acum ca tot stabilim idealurile marete de echipament Wink

Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Feb 2008 19:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Claudiu a scris:
Ipoteza persistenta ca ocularele zoom sunt o prostie este echivalenta cu toti oamenii sunt prosti.
Fara indoiala, modelele de oculare variabile cu cimpuri vizuale reduse (din cauza designului prost) nu se compara cu Hyperion, Antares, Stratus, etc.. Daca variatia focalei se face prin deplasarea corpului de lentile mai mult sau mai putin fata de un dublet sau triplet barlow intern, atunci singurul repros pe care-l mai putem avea este ca trebuie ajustat focusul putin intre treptele de marire.
Poti sa-ti iei linistit acel ocular, dar vezi ca-i scump de ingheata. Insa poti considera ca este echivalent cu 3 fixe.
Cit despre Hyp de 21, el este singurul model din cele 6 care face trecerea la 32 mm fara distorsiuni. (dar nu vei putea sa atingi focus in dobson pt ca nu are suficienta cursa) Deci si acesta intr-adevar echivaleaza cu doua.
Si ca ultima observatie, iti recomand un powermate sau un teleconvertor decit un barlow, acum ca tot stabilim idealurile marete de echipament Wink

Mersi de sfaturi! Zoom-ul Hyperion cel putin fata de cele fixe nu este scump deloc. Il oferteaza un magazin din Ro la 590 de lei pe cand Hyperionele fixe sunt la 412 de lei. Asa ca, zic eu, daca impreuna cu un barlow am plaja de la 24mm pana la 2.5-3mm atunci este super ok, cu AFOV de la 50 de grade pana la 68 de grade. In niciun caz nu ma dau banii afara din casa, insa gandindu-ma, decat sa dau 500 de lei pe 3 superplossluri mai bine un zoom hyperion. Acestea fiind spuse, sper sa nu gresesc Wink
Sus
mcuzic2002
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Ian 2007

Motto: -

MesajTrimis: 28 Feb 2008 21:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Claudiu,permite-mi sa te contrazic:un Hyperion de 21mm ajunge lejer in focus atunci cind folosesti un Dob,cum este 8"-ul meu...la focala de 1200 mm a telescopului am obtinut rezultate f bune cu acest ocular,la fel de bune si atunci cind am luat jos Barlow-ul si l-am transformat intr-un ocular de 32mm...de fapt,cred ca nu o sa imi iau niciodata un Dobson cu focala mai mica de f/6...in momentul cind ai un teleu de f/4-f/5 ajungi sa cumperi oculare mai scumpe decit telescopul in sine...daca chiar vreau cimp larg,folosesc binoclul...pe linga asta,un Plossl sau Hyperion de 100 de dolari care e al meu face mult mai mult decit un Nagler de 600 de dolari pe care probabil n-o sa mi-l permit in urmatorii 2-3 ani...
Numai bine Very Happy
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Feb 2008 22:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intrebare: Sunt mult mai mari ca dimensiune EP-urile Hyperion fata spre exemplu de Naglere? Am vazut o poza in care un Hyperion este mai mare decat o cutie de 0,3 l de Sprite..... Shocked [/b]
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 28 Feb 2008 23:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Oameni buni,haideti la fapte.
Aceste discutii sunt mai mult decat interesante,cu numai zece ani in urma pareau imposibile la noi.Dar putem face mai mult.Haideti sa ne intalnim la un ''Occular Party'',bine pregatit.Desigur este greu sa participe majoritatea pasionatilor de ATM.Dar asa cum Doru mi-a sugerat intr-un email privat,am putea sa ne adunam amatorii din Vestul tarii,din Timisoara,Arad,Oradea....Sa aducem cu noi telescoape si oculare,materiale tiparite si in format electronic ,legate de subiect.Sa facem comparatii,sa discutam,sa tragem concluzii,fiecare apoi sa decida pentru sine.Timisoara a fost ,si este, o Mecca a ATM-ului romanesc,deci asteptam niste reactii pozitive intai de acolo.Ca noi nu avem la Arad Nagler-e.
Locul trebuie astfel ales incat sa depindem cat mai putin de timpul probabil,adica sa putem oricum sa facem teste la mira.
Si sper sa nu fiu gresit inteles ,nu am zis despre amatorii din zona de Vest din spirit Kossovo,ci pentru ca distantele mici se parcurg usor si repede,deci actiunea este fezabila intr-o Sambata dupa-masa si seara.Si in spiritul deschis al acestui forum ,pot participa toti amatorii indiferent de sex,varsta,rasa sau orientare sexuala.Mircea
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Feb 2008 23:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Suna interesant... Eu fiind din Buzau astept fara doar si poate, concluziile Laughing
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 29 Feb 2008 00:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Claudiu a scris:

Am observat prin aproape toata gama de oculare Hyperion si sunt profund dezamagit de ele. Sunt niste oculare proaste pentru pretul cerut pe ele. Am vazut oculare ieftine mai bune.
Asa ca eu nu recomand oculare Baader.
Referitor la oculare zoom, te rog sa imi zici si mie ce oculare zoom REALE (nu teorie) se pot compara cu cele fixe in aceiasi gama de preturi? Si ce oculare zoom sunt recomandate de toata lumea? (fiindca sunt bune).
Oculare zoom sunt ca si binoclurile zoom si ca telescoapele zoom.
Poti sa zici ca un sistem optic cu focala mobila este cel putin la fel de bun ca un sistem optic cu focala fixa? Si aici vorbim tot de viata reala nu de teorie.
Numai bine!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 16

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact