| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242391 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2823 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: andyITA |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5328
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 26 Aug 2010 15:43 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| E important ca filtrul sa fie perfect perpendicular pe axa optica altfel vei pierde detalii prin aberatiile optice induse asimetric. |
|
| Sus |
|
 |
Oliver Dragan Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008 Mesaje: 1616
Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste. Localitate: Braila
|
Trimis: 01 Sep 2010 22:09 Download mesaj |
|
|
|
Extraordinar! Am venit la 21:20 de la munca si cand am intrat pe poarta m-am uitat la cer si am vazut unul superb cu Calea Lactee in primul plan. Si asta din Braila, din mijlocul orasului! Mi-am luat binoclul si am cautat in fuga in Sagetator si am gasit M8 (Lagoon Nebula) si M20 (Trifid Nebula), superbe ce sa zic. Am urcat apoi la altitudine, pe casa, cu una dintre pisici dupa mine, si am cautat prima dragoste, Andromeda, care arata ca de obicei. Si ca sa-mi confirm calitatea cerului am numarat stelele in Carul Mic: 7 stele. De 7 luni de cand m-am mutat nu am vazut atatea. Jupiterul nu a scapat de campul vizual al binoclului dar nu am apucat sa numar satelitii ca am auzit: "la masaaaaa"!
Am terminat de mancat, hai inapoi la post! Am incercat sa gasesc Eagle Nebula (M16) si Omega Nebula (M17) dar poate doar imaginatia mea a prins ceva. O perdea de nori incepea sa acopere cerul spre disperarea mea, de moment. Intr-un fel m-am bucurat ca dupa o zi de munca nu as fi putut sa stau de observatii si mi-ar fi parut rau de un asemenea cer. |
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2166
|
Trimis: 01 Sep 2010 22:55 Download mesaj |
|
|
|
| acelasi lucru l-am observat si eu in Turda, pentru prima data se vedea clar Calea Lactee de la casa socrilor din mijlocul unui cartier marginas (micro 2). Din pacate am avut doar un binoclu 7x35. |
|
| Sus |
|
 |
dyazzz Membru

Data inscrierii: 13 Iun 2010 Mesaje: 285
Motto: Keep looking up! Localitate: Urziceni
|
Trimis: 02 Sep 2010 00:42 Download mesaj |
|
|
|
Culmea.Toata lumea a patit asta?Si eu cand am venit de afara am fost cu un prieten la bloc la el am mai stat la taclale.Ma uit in sus..........Calea Lactee si nu am mai vazuto niciodata de acolo.Inspre Sagetator era foarte clar chiar,la zenit...eh eh dar se vedea.Cred ca valul asta de racoare nea ascutit simturile si a mai domolit atmosfera _________________ Keep looking up!
Clear Sky!
...............................................
Telescop:TS 76/700,Omegon 130/900 EQ2
Binoclu:Breaker 7X50 |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9930
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Sep 2010 00:51 Download mesaj |
|
|
|
Și anul trecut am avut parte de astfel de nopți cu cer curat. Revedeți topicul "Ce-am văzut aseară"!  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6, 72mm F/10
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Andrei Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2007 Mesaje: 218
|
Trimis: 02 Sep 2010 07:26 Download mesaj |
|
|
|
| Si in Ploiesti, la fel cer foarte negru. A fost o transparenta rara, una dintre cele cateva zile de acest fel pe an. |
|
| Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 02 Sep 2010 09:01 Download mesaj |
|
|
|
Ma intreb cum s-o fi vazut din pustietate. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
| Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Sep 2010 09:28 Download mesaj |
|
|
|
Vezi la Jupiter. Poate e ceva luna asta, ca Australienii se pare ca au avut cer superb. _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
| Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

Data inscrierii: 24 Aug 2009 Mesaje: 292
Motto: Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost. (Nicolae Iorga) Localitate: Petrila
|
Trimis: 02 Sep 2010 11:31 Download mesaj |
|
|
|
| Forever_Man a scris: | | Ma intreb cum s-o fi vazut din pustietate. |
Pot sa spun fara cuvinte. Ei bine, aproape "pustietate"...
De la mine de la tara, aseara in jurul orei 22 (01.09.2010) am avut un cer senin, cum nu s-a mai vazut de mult.
Cerul negru, foarte puternic, se putea vedea foarte clar si delimitat Andromeda cu ochiul liber...din sat:)
Calea lactee se vedea frumos si foarte clar delimitata. A fost incredibil.
Mi-am scos binoclul si telescopul pentru o sesiune de observatii, care din pacate a tinut doar jumatate de ora din cauza unor nori care si-au facut aparitia.
Am reusit sa observ M31 atat cu ochiul liber, cat si prin telescop / binoclu.
Roiul dublu din perseu s-a facut si el aratat. A fost super frumos. La dreapta de Perseu am reusit sa observ M34
Am ridicat un pic telescopul mai sus si am reusit sa observ "Wild Duck cluster"(M11) din scutum, M16, M17.
Cautarile lui M33 (triangulum) au esuat
Din "lista" mea de constelatii care nu le-am observat, am reusit sa "observ" Lyra cu steaua Vega, si Scutum
Cerul fiind senin, am decis sa ma orientez catre o zona putin mai "necunoscuta" pentru mine la observatii, partea S-SV. Rar am reusit sa fac observatii in acea zona, pe cer senin si curat de tara. Am reusit sa observ de-a lungul galaxiei noastre, mai multe clustere si nebuloase, care nu le-am observat pana acuma deloc. Asociat cu Stellarium, pot spune ca am observat: M8 (Lagoon Nebula) care mi s-a parut cea mai fermecatoare pana acuma:), M20 (Trifid Nebula), M21, M22 (sagetator), M25, urcandu-ma usor in sus, am ajuns din nou in scutum la "Eagle Nebula"
Am reusit sa vad deasupra orizontului sudic M6 si M7, foarte slab conturate, dar le pot adauga si pe ele pe lista de observatii.
Ceea ce am observat aseara, cel mai multe corpuri care nu am reusit sa le observ pana acuma, le-am gasit explorand cerul cu binoclul. S-ar putea sa imi fi scapat cateva la precizat, nu am avut o harta stelara cu mine, ceea ce am observat am asociat cu stellarium setat in jurul orei 22:00.
Sesiunea de observatii a fost una foarte placuta, rara de asemenea, caci nu de multe ori am avut ocazia sa fac observatii pe un cer curat, fara poluare luminoasa si fara luna.
Sper sa mai am astfel de ocazii...
Cer senin tuturor si spor la observatii.
Gabriel _________________ Ts Voyager 70mm /25-75x |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 02 Sep 2010 11:50 Download mesaj |
|
|
|
Pentru cautarea pe cer a obiectelor deep-sky este absolut necesara folosirea unui atlas astronomic. Altfel nu vad cum anume poti gasi si identifica obiecte care nu sunt vizibile cu ochiul liber sau un binoclu. Dar chiar si ultimele necesita un atlas mai ales daca, incepator fiind, desi le vezi, nu stii la ce anume te uiti !  _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

Motto: Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost. (Nicolae Iorga) Localitate: Petrila
|
Trimis: 02 Sep 2010 19:30 Download mesaj |
|
|
|
Sper sa nu se inteleaga gresit. Am spus "majoritatea" nu toate obiectele care le-am observat aseara s-au vazut prin binoclu. Majoritatea obiectelor care le-am observat in acea parte se intindea de-a lungul la Calea Lactee. Pozitia anumitor obiecte fata de anumite constelatii m-au facut sa recunosc mai usor ceea ce am observat. Si totusi, nu am spus ca sunt sigur 100%.
Dupa ce am observat M8 care a fost foarte usor de gasit pe cerul negru, am reusit sa le observ si pe celelalte din jur cu telescopul... comparativ cu ceea ce am vazut si in stellarium, am precizat ce am vazut. Nu puteam fi sigur ce observam, de fapt nici nu aveam vreo idee in cazul unor obiecte, cum spuneam, caci nu aveam o harta stelara la indemana, dar pot fi sigur de pozitia lor fata de anumite constelatii sau stele, dupa cum am spus si mai sus...iar majoritatea obiectelor, da, au fost gasite la intamplare...Am comparat cu stellarium si asa pot spune in mare ce am observat...
Iar in cazul celorlalte obiecte care le-am observat in Scuttum sau Perseus, le-am recunoscut foarte usor datorita faptului ca le-am mai observat si le stiam pozitia, nu intamplator...
Cer senin si spor la observatii...
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10199
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 02 Sep 2010 23:10 Download mesaj |
|
|
|
Laurentiu are dreptate,un atlas este atat necesar cat si util.
Ce aflux imbucurator de rapoarte de observatii.
Pe de alta parte ,toate obiectele observate de M.Gabriel sunt vizibile in binoclu,toate, fara exceptie.
Am citit cu placere si despre observatiile lui Oliver ,atata doar ca la mine se ajunge adesea la ''vino la masa,sa nu trebuiasca sa te mai chem odata''
Miercuri,intai Septembrie,incitat fiind de discutiile de la alt topic,am scos binoclul Sakura de sub vraful de carti si reviste depuse in straturi peste el ,dupa ce ne-am ''repatriat'' de la fostul job.In luneta stanga,la obiectele stralucitoare precum Jupiter,se observa o aberatie sub forma unor raze care parca ies din polii planetei.Dintre satelitii galileeni,am vazut trei in binoclu,unul estic si doi vestici.La obiectele mai putin stralucitoare,calitatea imaginilor este acceptabila.Am observat rapid,printre mase de nori,M34 in Perseu,M11 in Scutum,M31 in Andromeda si roiurile Chi si Has in Perseu.In pofida norilor,in ''pauzele'' dintre ei,se vedeau cu ochiul liber M31 si Roiul Dublu.
Apoi am efectuat o reconstituire ,un ''reenactment'' si anume am observat pentru prima data cu un ocular Kepler de 10mm pe luneta de 60x700mm,deci la un grosisment de 70x.La Jupiter am vazut clar o banda in zona temperata sudica.Foarte slab parca se zareau alte doua benzi,foarte subtiri si estompate in emisfera nordica.Si am vazut toti patru satelitii galileeni,doi la Est,doi la Vest,unul foarte aproape de limbul estic.Roiurile Chi /Has din Perseu umpleau fiecare campul vizual redus al ocularului,deci a trebuit sa le observ pe rand.Iar M31 la randul ei a acoperit intreg campul vizual.Cum am spus deja,campul unui ocular Kepler este redus,dar ce fond al cerului intunecat,ce imagine neasteptat de frumoasa.
La noapte fac noi experimente cu acest stravechi ocular.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

|
Trimis: 03 Sep 2010 09:20 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari pentru observatii Mircea. Ce pare interesant, este ca dvs. a-ti reusit sa vedeti cu luneta dvs. 60x700 3 benzi pe Jupiter, una clar-vizibila. Eu sincer, rar pot observa vreo banda pe Jupiter, cu Voyager-ul meu. De 2 ori a fost vizibila o banda in emisfera nordica si odata una in emisfera sudica, atunci cand planeta era la inaltime fata de orizont... ce pot sa cred eu, si sunt mai mult decat sigur, este ca voyagerul meu este decolimat, deoarece la grosimente de peste 50x la stele vad cum se "imprastie" imaginea intr-o parte...
Sa nu ma abat de la topic, am reusit sa observ atata aseara, cat si acuma 2 seri cand am facut observatiile, cativa meteori frumosi, ma intreb oare, am intrat in curentul meteoric al Orionidelor? sau sunt Perseidele de toamna...
Cer senin.
|
| Sus |
|
 |
Ccata Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2010 Mesaje: 16
Motto: La steaua care-a rasarit E-o cale-atât de lunga, Ca mii de ani i-au trebuit. Luminii sa ne-ajunga. Localitate: Iasi
|
Trimis: 03 Sep 2010 09:38 Download mesaj |
|
|
|
La mine din mijlocul orasului(Iasi) ....cu luneta mea 60x700 se observa cu un barrow de 1.5 si ocular de 4mm o banda pe jupiter....dar ...cam atat.Am speranta ca undeva inafara orasului am sa vad ceva mai mult. am incercat cu barrow de 3x si ocular de 4mm da...nu vrea de fel .Apare o pata mare alba asupra careia nu pot face focus defel.
Acu..pentru cei care au instrumente de genu 60x700 -luneta terestra...ce ar trebui sa ma astept sa mai vad inafara de jupiter? _________________ LUNETA:KN-SCOPE40 60x700
BINOCLU:Nikula 20x50
Ultima modificare efectuata de catre Ccata la 03 Sep 2010 15:26, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

|
Trimis: 03 Sep 2010 11:40 Download mesaj |
|
|
|
Ccata, sincer, nu iti pot spune exact ce poti vedea pentru ca nu am un astfel de instrument, dar de indata ce vezi o banda pe jupter, sigur poti vedea inelul planetei Saturn, fazele Venus, sau sa faci observatii lunare mai detaliate.
Eu din oras niciodata nu am reusit sa vad vreo banda pe Jupiter cu Mak-u meu... _________________ Ts Voyager 70mm /25-75x |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|