Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_0503_1ab_final.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 242784
Numar de utilizatori inregistrati: 2832
Cel mai nou utilizator inregistrat: dompopp
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1604 la data de Joi Aug 27, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Uberfractor

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 28 Sep 2009 22:28 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Idea ar fi ca doi rulmenti sa fie deja aliniati cu ajutorul suportului. Placuta de deasupra vine prinsa cu 3 suruburui pe mijloc de suport si apoi cu alte patru de tubul lunetei.
Nu e necesara colimarea (cel mult ajustari minore) daca se prelucreaza piesele cu grija, si ce e mai important canalul de pe tub in care intra suportul rulmentilor e drept si perfect paralel cu portocularul.

In cazul tau epoxy o sa tina cu brio. Problema apare atunci cand montezi rulmentii sa fie toti la acelasi nivel, sa calce toti uniform pe portocular.
Initial am vrut sa adopt si eu metoda ta dar tubul optic (focuserul ramane incorprat in tubul optic pt ca e f. scurt) e un pic cam subtire (3mm...asa am gasit la producator); ar fi trebuit un 4-5mm. Asa ca incerc cu idea cu gruparea a cate doi rulmenti pe un suport.

Pana fac comanda de tevi o sa mai rafinez designul, si sa construiesc maruntisurile care oricum mereu ocupa cel mai mult timp - mecanismul de focusare si rulmentii.

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 28 Sep 2009 22:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

dar tu ai loc destul ca să folosești un suport de rulmenți introdus în tub, un sector decupat dintr-un tub mai gros, pe care stau toți cei 4 rulmenți, ca la un focuser de fabrică, e un model postat de Dragoș pe topicul meu... Smile
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Sep 2009 23:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

A da ...stiu...m-am gandit si la asta dar nu am loc. Tubul mare are 90/84mm iar potcularul 80/70mm. Mai raman 2mm intre ele. Am pus portocular de 80 din mai multe motive, odata ca sa nu vigneteze fiind f. aproape de obiectiv, sa nu ma complic cu sistemul de focusare si apoi din economie de bani...din aceasi teava imi mai ramne si sa fac doua carcase de rulmenti pe mai tarziu pt o montura alt-az (am 2 rulmenti de motor de care ma tot impiedicam Smile ).

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 28 Sep 2009 23:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

aha... credeam că ai țeavă de 60 pe post de port-ocular și atunci era loc berechet. Dar eu cred că nu are cum să vigneteze una de 60... ai calculat?
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Sep 2009 00:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

As vrea sa foloses teava mai mare din cateva motive.
Daca pun teava mai subtire atunci artrebui luat mult la freza canalul unde montez axul de focusare si nu cred ca e o idee buna sa pierd atata material. E aluminiu totusi. In plus nu am o teava care sa se potriveasca pe interiorul tubului optic, deci cu diametru pe exterior de 84mm.

Dupa multe cercetari pe tema focusere crayord am observat ca cele cu pretentii mari si multe gen Moonlite sau Starlight incorporeza rulmentii in corpul principal si lasa spatiu mic intre acesta si tubul portoclar. Cred ca un motiv ar fi precizia la centrare. Cu diferenta mare intre cele doua tuburi sunt sanse mari sa se adune erori.
Uite cateva exemple:

http://images.google.ro/imgres?imgurl=http...0%26um%3D1

http://images.google.ro/imgres?imgurl=http...0%26um%3D1

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 29 Sep 2009 00:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

la piese suficient de rigide obții și precizia necesară, dacă sunt tuburi subțiri se vor deforma și la prelucrare, nu numai la utilizare și atunci se complică operațiile tehnologice (trebuie puse pe dorn)... pe urmă, dacă jocul e mic intră mai puțin praf și nu există riscul să cadă obiecte mai mari înăuntru (nisip, piulițe, etc). Piesele mele sunt deja un pic deformate, astfel dacă rotesc tubul port-ocular într-o anumită poziție apare strângere (cu banda pusă pentru scoaterea jocului).
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 29 Sep 2009 02:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Incet incet ajungeti la concluzia, ca fiecare firma are niste secrete de fabricatie.

Eu am lucrat in proiectare, inca pe vremea lui impuscatu', si vedeam cum ne lovim mereu de chestiuni din astea, materiale necunoscute noua, prelucrari deosebite, etc.

Inca o data, fac apel la voi. Ganditi inafara cutiei, aveti curaj sa mergeti pe alt drum, chiar daca a mai fost, rar, incercat, sau imaginati-va altul, total nou, sau realizat intr-un mod total nou. Daca mergeti pe drumuri batute, fara sa aveti la indemana tehnologia cea mai performanta, nu cred ca aveti sanse sa iesiti la un liman acceptabil. Am mers si eu pe drumuri batute, si daca acum am vandut acum un set mare de lentile si altele, adunat cu multi bani, in ani de zile, este pentru ca am inteles ca nu am sanse decat daca o iau pe poteci ne-umblate de altii.

Nu vreau sa intelegeti gresit, am pus insa acest comentariu in aceasta discutie intre voi doi, Erwin si Neox, pentru ca am vazut ce ati construit voi anterior. Si nu pot sa spun ca nu mi-a placut.

Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 29 Sep 2009 02:21, modificat de 1 data in total
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 29 Sep 2009 02:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Revin cu un nou mesaj, de data asta mai critic.

Ati facut analiza fortelor care actioneaza la un focuser, ca sa vedeti la ce trebuie sa faceti fata? Si cum?

Neox, cand ai pus o tona de epoxy pe placaj, te-ai uitat la ce sarcina rezista unul si altul?

Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Sep 2009 08:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dragos, multumesc pt. sugestii si aprecieri! Wink

Epoxy-ul l-am pus in primul rand sa inchid bine porii placajului. Sunt constient ca nu avea cum sa sustina toata sarcina. In fine, se pare ca pana la urma nu a fost o ideea prea stralucita toata constructia din capul locului. Oricum am invatat cateva chestii bune din esecul asta. Smile

Legat de primul tau mesaj....si tatal meu a fost proiectant si desi nu am cunostintele lui in domeniu mi-a lasat macar un oarece "simt'" pt proiectare. Ma chinui si eu cum pot si invat pe parcurs. Embarassed

Legat de analiza fortelor la focuser....n-am mers chiar asa departe. Crying or Very sad
E un pic cam prea sofisticat pt mine cel putin. Am incercat sa am ca model (sau cel putin incerc de acum incolo) cele facute de firme.
Am gasit niste programele de analiza a materialelor care iti arata pe viu unde se deformeaza, ce forte intervin...dar mai am de studiat. Mi-am prins urechile de-a dreptul inele Laughing

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 29 Sep 2009 10:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

mulțumesc, Dragoș, ai dreptate, însă atunci când te prinde "microbul" ai tendința de a sări pașii teoretici. Cel puțin eu așa procedez de multe ori când proiectez ceva, merg din aproape în aproape. Iar atunci când mă lovesc de o problemă, plăcerea de a găsi soluții practice, cu piesele în mână, e mai mare decât a desena și imagina totul dinainte.

Chestia e că nu putem copia produsele de firmă cu tehnologia de acasă, suntem nevoiți să mai facem și improvizații, iar improvizațiile au tendința de a deveni permanente. Laughing

Neox, cu ce soft ai desenat reperele prezentate în 3D? Am încercat un progrămel CAD gratuit, TigerCAD, dar are hibe la manevrele cu mouse-ul, așa că mi-a fost mai simplu să desenez cu creionul pe hârtie decât pe PC.

Ultima modificare efectuata de catre Erwin la 29 Sep 2009 17:44, modificat de 1 data in total
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Sep 2009 12:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cu Alibre Design. Am o versiune de evaluare. E o placere de lucrat cu el. Desi e si asta soft profesional nu e asa de stufos ca AutoCad.

www.cloudynights.com
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Sep 2009 16:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca idee, la orice asamblare, dublati lipiturile cu suruburi. Si in loc de placaj sau lemn, folositi placi de textolit sau aluminiu. Pentru unele ansambluri, textolitul este chiar mai bun decat aluminiul, pentru ca tine filetele mai bine. Ca rigiditate, nu am acum la indemana niste cifre, dar o placa de 3mm de textolit se apropie de o placa de 2mm de aluminiu. Densitatea este de circa 1,4 g/cm. Mult mai rigid, dar greu de prelucrat este sticlotextolitul.

Cat priveste analiza fortelor, daca nu avet un program, o simpla analiza ca la scoala pe hartie, pe trei axe e destul de buna, pentru ca macar puteti sa va faceti o idee, si vedeti la ce va puteti astepta.

Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Sep 2009 17:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da textolitul e bun la multe mestereli Wink , dar din cate am gasit e usturator de scump. In plus la firme nu gasesti decat placi mari de 2x1m.
Daca mai stie cinva o sursa de textolit pt treburi mai omenesti (nu placari industriale Very Happy ) sa dea de stire Exclamation

Multumim pt. sfaturi! Eu cel putin o sa mai pun mana pe cartea defizia pe la capitolul despre descompunerea fortelor si celelalte Rolling Eyes

www.cloudynights.com
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 29 Sep 2009 18:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Neox, cred ca multa lume ar trebui sa-ti fie recunoscatoare pentru bunavointa de a-ti prezenta constructia pe acest forum.
Faptul ca prima varianta a focuserului nu a dus la o solutie viabila a fost un prilej bun pentru noi sa invatam lucruri importante doar urmarind expunerea ta.
Ma gandesc acum ca si Erwin ar putea sa aiba surprize neplacute cu focuserul lui in lipsa frezarii de pe tubul portocular.
Un ocular mai greu ar putea sa determine rotirea acestuia.

O intrebare la amandoi as avea in final:
Nu v-ati gandit la o solutie mai personalizata de focuser, eventual ceva care nu seamana nici cu Crayfordul nici cu cel R&P?
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Sep 2009 20:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am luat textolit din Bucuresti de langa Obor. O placa de 200x300x3,2mm era in primavara cam 5-6 lei. Ocazional se gasesc si placi mai mari sau/si mai groase, evident mai scumpe. Si cand am gasit am luat sa-mi fac un stoc, ca nu se stie niciodata. Si evident, si un stoc de panze de traforaj pentru metal, ca sa am cu ce sa-l tai.
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 9

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact