| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242928 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2835 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: BogdanD |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1789 la data de Joi Aug 27, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 29 Feb 2008 00:22 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Atat.
Admin: nu se poate imbogati colectia de iconite emotive?
| Catalin Paduraru a scris: | | Claudiu a scris: | Ipoteza persistenta ca ocularele zoom sunt o prostie este echivalenta cu toti oamenii sunt prosti.
|
Am observat prin aproape toata gama de oculare Hyperion si sunt profund dezamagit de ele. Sunt niste oculare proaste pentru pretul cerut pe ele. Am vazut oculare ieftine mai bune.
Asa ca eu nu recomand oculare Baader.
Referitor la oculare zoom, te rog sa imi zici si mie ce oculare zoom REALE (nu teorie) se pot compara cu cele fixe in aceiasi gama de preturi? Si ce oculare zoom sunt recomandate de toata lumea? (fiindca sunt bune).
Oculare zoom sunt ca si binoclurile zoom si ca telescoapele zoom.
Poti sa zici ca un sistem optic cu focala mobila este cel putin la fel de bun ca un sistem optic cu focala fixa? Si aici vorbim tot de viata reala nu de teorie.
Numai bine! |
|
|
| Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 29 Feb 2008 10:02 Download mesaj |
|
|
|
| Catalin Paduraru a scris: | | Claudiu a scris: | Ipoteza persistenta ca ocularele zoom sunt o prostie este echivalenta cu toti oamenii sunt prosti.
|
Am observat prin aproape toata gama de oculare Hyperion si sunt profund dezamagit de ele. Sunt niste oculare proaste pentru pretul cerut pe ele. Am vazut oculare ieftine mai bune.
Asa ca eu nu recomand oculare Baader.
Referitor la oculare zoom, te rog sa imi zici si mie ce oculare zoom REALE (nu teorie) se pot compara cu cele fixe in aceiasi gama de preturi? Si ce oculare zoom sunt recomandate de toata lumea? (fiindca sunt bune).
Oculare zoom sunt ca si binoclurile zoom si ca telescoapele zoom.
Poti sa zici ca un sistem optic cu focala mobila este cel putin la fel de bun ca un sistem optic cu focala fixa? Si aici vorbim tot de viata reala nu de teorie.
Numai bine! |
Vreau sa fac o remarca fara conotatii, doar o statistica. Pe tot cloudynights-ul nu am gasit un singur om care sa vorbeasca atat de peiorativ despre Hyperion.
Daca vrei incearca un raspuns la urmatoarele 3 intrebari:
1)Din ce punct de vedere ai fost dezamagit de ele, ce caracteristici?
2) Cu ce alte oculare de AFOV similar le-ai comparat?
3) Pe ce focala le-ai folosit >f/6 sau <f/6?
Thanks!
P.S - deci pt muritorii de rand ce oculare raman?  |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6234
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Feb 2008 10:23 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | Am observat prin aproape toata gama de oculare Hyperion si sunt profund dezamagit de ele. Sunt niste oculare proaste pentru pretul cerut pe ele. Am vazut oculare ieftine mai bune.
Asa ca eu nu recomand oculare Baader. |
Un ocular, indiferent de tipul lui se poate clasifica sau compara cu altele in doua situatii:
1. instrumentul pe care e montat (raport focal, magnificatie... si tot ce rezulta de aici)
2. tipul observatiei la care este folosit.
Sa dai un verdict general, rezultat probabil dintr-o dezamagire proprie, e un drum gresit si fara semnificatie si care in plus poate sa induca in eroare un incepator.
Cand Al Nagler spunea ca "ocularul este jumatatea telescopului tau" cred ca avea in vedere si aceste aspecte  |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2302
|
Trimis: 29 Feb 2008 10:34 Download mesaj |
|
|
|
Nu ma intreba de ce nu vorbesc urat despre ele fiindca nu stiu exact despre cine si ce vorbesti. Dar as putea sa iti dau mai multe motive:
- poate nu au habar sa analizeze un ocular
- poate ii este rusine sa recunoasca ca are oculare proaste
- poate le folosesc pe un sistem unde aberatiile nu sunt asa de pronuntate
Cine stie de ce nu apar critici, variabilele sunt multe.
Referitor la ce am vazut:
- campul extrem de mare
- in centru ocularului campul era perfect (fara nici o aberatie)
- la margine (cam de la 1/4 din R de margine) campul era infect, putine aberatii cromatice si mult, mult astigmatism (stele erau dungi nu puncte).
Aceleasi aberatii le-am vazut pe 2-3 oculare Hyperion. Iar ele au fost testate pe un 10" F/5 truss si un 8" F/6 truss in aceleasi conditii de atmosfera, lumina, etc. Asta fiindca am avut ambele telescoape unul langa altul si doar schimbam ocularele.
Parerea mea despre ocularele Hyperion nu se va schimba pana la proba contrarie. Si asta consta in campuri foarte bune cu acele oculare.
Ce iti recomand? UWAN de la William Optics, astia sunt primii care imi vin in minte.
Numai bine! |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 29 Feb 2008 10:39 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | Sunt niste oculare proaste pentru pretul cerut pe ele. |
Aici poate am exagerat putin si poate mai bine reformulez.
Sunt niste oculare mult sub asteptarile mele pentru clasa de oculare/pret in care se afla.
Numai bine! |
|
| Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 29 Feb 2008 15:22 Download mesaj |
|
|
|
| Catalin Paduraru a scris: | | Citat: | | Sunt niste oculare proaste pentru pretul cerut pe ele. |
Aici poate am exagerat putin si poate mai bine reformulez.
Sunt niste oculare mult sub asteptarile mele pentru clasa de oculare/pret in care se afla.
Numai bine! |
Ok, imi sunt de folos aprecierile tale. Mersi! |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 29 Feb 2008 15:50 Download mesaj |
|
|
|
| Cati dintre voi ati utilizat oculare Hyperion inafara de Catalin? Eu zic ca experienta unui singur observator nu e cea mai revelatoare. Daca lui Catalin nu i-au placut ocularele, nu acelasi lucru se poate spune despre altii. Sunt multi astronomi multumiti de ele. Ganditi-va ca pretul lor e in jurul a 110 euro - 400 RON pe bucata, un nagler costa cel putin de 3 ori mai mult, iar un uwan de 2 ori mai mult. La 400 de lei un ocular nu poate fi perfect, insa ceea ce face - sa ofere campuri largi bine corectate - face destul de bine. Daca telescopul e f/5 in sus imaginea e corectata cam 80%-85% din camp (mai mult daca creste raportul focal). La f/8 aproape intreg campul este corectat. Din experienta ocularele Hyperion pot spune ca e bine sa fie folosite incepand cu instrumente f/6 in sus, pentru ca aberatiile la marginea campului sa fie corectate, nederanjante. Bineinteles, cei cu experienta vor vedea aberatii daca le vor cauta, insa pentru cei mai multi dintre noi compromisul facut de a oferi 68grade camp vizual, confort in utilizare la un pret asa mic e mai mult decat bun. |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6234
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Feb 2008 19:33 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | Cati dintre voi ati utilizat oculare Hyperion inafara de Catalin? |
Folosesc seria de oculare Hyperion (mai putin cel de 3.5mm care am considerat ca are focala prea mica pentru nevoile mele si cel de 24 mm care a aparut prea recent) de aproape doi ani impreuna cu ED-ul de 80mm si f/D 7.5 si sunt multumit de rezultate.
Nu am nici un repros.
Poate ca Sarpe a avut nesansa sa le testeze pe sisteme prea rapide sau care nu aveau optica principala bine corectata. Nu este firesc sa cerem ocularului sa faca aceasta corectie chiar daca unele o fac
Pentru cine nu stie ocularele Hyperion sunt identice cu seria Stratus de la Orion si foarte asemanatoare cu seria LVW de la Vixen, toate seriile fiind cotate bine.
Asemanari cu seria Stratus:
-aceiasi schema optica
-construite cu aceleasi focale
-acelasi camp
-acelasi eye relief
Diferente:
-antireflex
-alt design al tubului
Asemanari cu seria LVW:
-schema optica foarte asemanatoare (difera doar doua raze de curbura la lentile dar ideea de baza e aceiasi)
-construite cu aceleasi focale (diferenta la ocularul de 22mm in loc de 21 mm)
-campul mai mic cu trei grade in cazul LVW
-acelasi eye relief
Diferente:
-folosirea altor sticle optice
-antireflex
-alt design al tubului
In concluzie as spune ca seria de oculare Hyperion este reusita daca suntem atenti la raportul focal al instrumentului si la calitatea opticii lui. |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 01 Mar 2008 14:02 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca aveti dreptate ca este posibil ca pe sisteme de la f/6 in sus sa fie bune. Eu nu am incercat. Si nu este normal sa consideram doar analiza unei singur persoane (a mea in cazul de fata).
Eu doar v-am spus ce am vazut si experimentat. Normal ca nu le-am testat pe o multitudine de sisteme ca sa fac un review complet. Dar pe un dobson F/5 sunt foarte slabe.
Numai bine! |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2007 Mesaje: 183
|
Trimis: 01 Mar 2008 18:29 Download mesaj |
| Titlul subiectului: ... |
|
|
|
Salut,
si eu am avut 21mm Hyperion de la Baader si l-am folosit cu dobsonianul de 332mm F/4.5 cu f mare placere nevazind acele aberatii de care spunea Cata. Sa nu se inteleaga ca nu avea aberatii, avea dar erau neglijabile....si de obicei folosim ocularele in centru..nu prea imi pun obiectul studiat in marginea lui.
sa fii fost calitatea opticii?...sincer , nu stiu.
As vrea sa mai lamuresc un lucru, daca ai Nagler sau Panoptic de la Televue nu inseamna ca ai ocularele perfecte; au si ele aberatii optice, la marginea cimpului numai ca ele sint ff mici ( e vb de o dispersie a culorii din cauza sticlei folosite)
Eu am 2xNagler de 13mm , 2xPanoptic de 24mm si inca un ocular hyperwide Leitz de 30mm cu 88grade cimp si nici acela nu e perfect desi ar trebui sa fie de 2 ori mai bine corectat ca un Nagler daca e sa judecam simplu ( pret mare, calitate mare!! ). |
|
| Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
Trimis: 01 Mar 2008 20:07 Download mesaj |
|
|
|
Salut Catalin!
Pentru ca vad ca esti in masura sa faci aprecieri comparative cu privire la Naglere si Hyperion as vrea sa te intreb urmatoarele:
1) In afara de corectiile mai bune ale aberatiile optice de la marginea campului ce apar pe sisteme rapide ale Naglerelor fata de Hyperion, consideri ca on-axis Naglerele ofera o transmisie mai buna a luminii, o claritate si o definitie mai buna a imaginii decat Hyperion?
2) Am citit unele opinii cum ca AFOV-ul Hyperioanelor ar fi doar pe hartie 68 de grade. Ce parere ai cu privire la asta?
3) Ce parere ai despre zoom-ul Hyperion?
4) Sunt usor de utilizat FTR-urile pe hyperion?
5) Este o diferenta notabila intre 82 de grade si 68 de grade AFOV?
P.S - eu momentan pendulez intre o solutie Hyperion sau un inceput pe Nagler/Panoptic (pe care SH le-as lua la pret acceptabil);
Intrebarile sunt adresate si oricui a testat comparativ cele de mai sus.
Mersi! |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

|
Trimis: 01 Mar 2008 20:29 Download mesaj |
|
|
|
Salut Ovidiu,
Hyperioanele au cimpul atit cit se spune ca au, 68 grade. Au o lentila f mare la ochi ceea ce creaza o alta senzatie de confort si au eye-relief mai mare (CRED!!!)....
Daca ar fi sa aleg intre Hyperion vs Panoptic, ptr ca asta e comparatia corecta, nu cu Naglere, as alege clar Panoptic. Motivul este simplu, Hyperion are 8 lentile si o gramada de sticla in plus (ma refer aici fizic) pe cind Panopticele au 6 si din punctul meu de vedere merita toti banii. Nu mai aduc in discutie dimensiunile, care la Panoptic sint absolut normale pe cind la Hyperion....e altceva.
Acum depinde si de lungimea focala pe care o doresti. Eu am acele Pan de 24mm pe care le consider IDEALE...si nu glumesc si nici nu sint singurul cu o asemenea opinie.
Nagler are tot 8 elemente si sincer cred ca au aceeasi transmisie ca si Hyperioanele.
82 grade vs 68 grade = diferenta notabila ...nu exista dubii in privinta asta. Se vede diferenta intre 88 gr si 82 gr f usor, intre 68 si 82 e evidenta!!
Daca vrei sa fii mai clar ar ajuta...exact ce focale compari?? exemplifica te rog
Zoom-ul de la Hyperion nu imi spune mai nimic. Eu m-am uitat printr-un zoom acum ceva vreme si sincer, nu mi-a placut. Eu cred ca sint folositoare mai ales la planete/luna in configuratii 5-8mm (vezi Televue sau Speers-Waler) altfel, nu merita banii ( prea multa sticla!!).
Eu as lua un ocular fix si un barlow cu partea de jos desurubabila ( am si eu un asa ED 2x de 2'' de vanzare) si as avea 3 configuratii , as pastra cimpul si transmisia si in plus ar fi bun si eyerelief-ul fara sa fac compromisuri.
Catalin |
|
| Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
Trimis: 01 Mar 2008 20:49 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: ... |
|
|
|
| Catalin Fus a scris: | Salut Ovidiu,
Hyperioanele au cimpul atit cit se spune ca au, 68 grade. Au o lentila f mare la ochi ceea ce creaza o alta senzatie de confort si au eye-relief mai mare (CRED!!!)....
Daca ar fi sa aleg intre Hyperion vs Panoptic, ptr ca asta e comparatia corecta, nu cu Naglere, as alege clar Panoptic. Motivul este simplu, Hyperion are 8 lentile si o gramada de sticla in plus (ma refer aici fizic) pe cind Panopticele au 6 si din punctul meu de vedere merita toti banii. Nu mai aduc in discutie dimensiunile, care la Panoptic sint absolut normale pe cind la Hyperion....e altceva.
Acum depinde si de lungimea focala pe care o doresti. Eu am acele Pan de 24mm pe care le consider IDEALE...si nu glumesc si nici nu sint singurul cu o asemenea opinie.
Nagler are tot 8 elemente si sincer cred ca au aceeasi transmisie ca si Hyperioanele.
82 grade vs 68 grade = diferenta notabila ...nu exista dubii in privinta asta. Se vede diferenta intre 88 gr si 82 gr f usor, intre 68 si 82 e evidenta!!
Daca vrei sa fii mai clar ar ajuta...exact ce focale compari?? exemplifica te rog
Zoom-ul de la Hyperion nu imi spune mai nimic. Eu m-am uitat printr-un zoom acum ceva vreme si sincer, nu mi-a placut. Eu cred ca sint folositoare mai ales la planete/luna in configuratii 5-8mm (vezi Televue sau Speers-Waler) altfel, nu merita banii ( prea multa sticla!!).
Eu as lua un ocular fix si un barlow cu partea de jos desurubabila ( am si eu un asa ED 2x de 2'' de vanzare) si as avea 3 configuratii , as pastra cimpul si transmisia si in plus ar fi bun si eyerelief-ul fara sa fac compromisuri.
Catalin |
Mersi pentru raspunsuri.
Ciudatenia ciudateniilor se pare ca zoom-ul Hyperion are 7 lentile fata de fixe care au 8 lentile. Mai studiem aici problema...
Referitor la focale.... Eu sunt chiar la inceput cu un refractor de 70mm f/13 si nu stiu exact ce focale or sa-mi acopere necesitatile. Este si un Dob de 8 sau 10 inch planificat, si zic asta pentru ca daca as fi ramas doar cu micul acro nu ma mai complicam cu EP-uri scumpe.
Ma gandesc sa incep cu un Nagler de 13mm si un barlow 2x. Crezi ca este bine? Daca nu ce sugerezi? |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

|
Trimis: 01 Mar 2008 21:26 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
daca vrei sa folosesti cu un refractor de 70mm f/13, nu merita investitia in Nagler poti sa iei asa ceva :
http://www.unitronitalia.it/widescan.htm
tot S-H sa cauti si in USA (astromart) de preferinta daca nu , in EU ai astronomie.de .
Doar daca te gindesti serios la un dob cu F/D <6 merita Naglerele sau Panopticele.
Cel de la care am cumparat eu refractorul meu APO ( 130mm f/7) folosea 2x13mm KK Widescan III si era incintat de ele. Eu am cumparat Nag de 13mm ptr ca aveam si Dob-ul de 332mm f/4.5 si nu puteam sa am zece feluri de oculare cu aceeasi focala.
Eu as merge pe Panoptic de 19mm sau 15mm si Barlow de 2x cu celula optica desurubabila ca si alegere generala.
Daca vrei ptr 70 f/13 NEAPARAT mai mult de 80 gr, mergi pe KK Widescan III.
Uite si un review al lor : http://www.cloudynights.com/documents/widescans.pdf
Catalin |
|
| Sus |
|
 |
Claudiu Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007 Mesaje: 232
Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons” Localitate: High Wycombe, UK
|
Trimis: 24 Apr 2008 11:41 Download mesaj |
|
|
|
cu ocularele la raport :
Super Ploss APO 40mm Synta - cel mai mare cimp pe care-l pot scoate de pe 1.25, vignetat putin si cu un cimp iritant de aprox 45 de grade, este un ocular extrem de bun, fara reflexii si de o claritate mare. Imi da in jur de 1.9 grade si intotdeauna este primul ocular care intra, fie zi sau noapte.
Ploss celestron 25mm - relief mic si cimpul apare integral numai privit de aproape. Ocular anti-jeg care arata imagini bune si cind e plin de praf, cred ca e destul de luminos pentru ca in comparatie cu urmatorul ocular este o diferenta destul de mare. Cimp de 55 de grade corectat 80% si foarte slabe reflexii interne.
UWA 66 Synta - cimp foarte mare si cred otpim pentru observatii (mai mult ar fi exagerat), corectat 70-80% dar cimpul nu este foarte plat (din cite-mi dau seama). Cel mai mare defect (si aproape eliminatoriu) este ca montarea lentilei de cimp in planul focal arata toate firicelele de praf peste imagine... ingrozitor de nasol la obs solare. Pozitionarea este atit de nefasta incit si dupa curatare ramin aparente usoare dire.
Hyperion 8mm Baader - La puterea de 125x imi este greu sa gasesc un obiect foarte luminos care sa fie uniform distribuit in cimp. Cind am sa-l gasesc ma voi bucura mult pentru ca imaginile sunt extrem de clare. La luna demonstreaza cit de bine este mascat impotriva reflexiilor, e parafocal cu Epicul, cimpul pare foarte plat si confortul de privire este destul de bun. Ar merge insa muult mai bine pe un obiectiv mai mare (150-200) pentru ca dea o pupila mai generoasa. Nu este deloc de 2 ori mai bun decit un ploss (la jumatate de pret) dar exista o diferenta notabila. Cu un barlow 3x produce imagini nesperat de clare la planete. Tousi setupul devine greu si incomod. Nefolosibil pe 2", nu ajunge in focus nici macar fully back. (poate cu o diagonala de 2", dar un adaptor dintr-o teava de PVC facut de mine a demonstrat ca n-are rost)
Epid ED 3.7 tot China. Skywatcher avea dreptate, blackouturile sunt enervante, in principiu este un ploss cu dublet ED barlow si relieful ocularului este foarte mare. Trebuie folosit intr-un loc intunecat de la usoara distanta fata de cupa. Pe axa este foarte sharp (comparat cu Hyperion adus la aceeasi focala - cam la fel sau uwa 20mm prin barlow) si scaderea de luminozitate este naturala avind in vedere ca am sarit de limita maxima a magnificatiei pentru 120mm. Cimp de 55 de grade, ok pentru planete (cu motor, evident) si din nefericire prezinta reflexii interne la luna. Alegerile mele de echipament au fost din start orientate spre planete, acest ocular fiind orientat exact spre asta. Insa serile cu adevarat bune (cum ar fi una in care am mers cu Hyperion la 350x pe Marte foarte clar) sunt rare din capitala. De ce nu am vrut un ortoscopic ? pentru ca designul (nu optic) imi pare respingator (fata de lentila concava generoasa a Hyperionului sau Epicului). Poate mai tirziu voi incerca un orto de 5-6mm (dar sunt totusi scumpe).
Pina in prezent nimic de 2"... Dar observatiile la DSO din capitala nu sunt tocmai extravagante.
Si Barlow 1.25" demontabil GSO acromat coating verde, foarte util pentru webcam, in rest merge pentru comparatii de nuanta intre ocularele mici si cele mari prin barlow. Pina in prezent nu am gasit nici un rost in folosirea lui ca factor de marire 1.5x. Insa corpul e un bun prelungitor...
Nu adauga culoare falsa dar pare sa scada contrastul ( si produce imagini oribile cu ocularele de focala mare). Trei stele din cinci. _________________ Science without religion is lame, religion without science is blind. -- Albert Einstein |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|