Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
14august_0139.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224009
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Cordonar 10x50


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 15 Sep 2019 16:06 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Cordonar 10x50
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Cordonar 10x50
Courtesy of Radu S.

1 PREZENTARE GENERALA
Cordonar 10x50 da un prim impact fulminant prin masivitatea sa generata in primul rand de invelisul de protectie cauciucat despre care putem sa spunem fara doar si poate ca este de tip militar. Dar nu trebuie sa generalizam caci binoclul despre care vom vorbi azi nu este totusi un binoclu militar ci doar unul cu un aspect eferent. In anii 70 cand se pare ca a fost fabricat mai multe firme japoneze si germane au avut oarece emisii de acest tip (Swift, Paragon, Revue, Konus, Optolyth, etc). Respectiv pe un binoclu normal se monta o armura cauciucata de culoare verde sau maro deschis foarte groasa cu striatii puternice, excelenta de altfel ca si protectie. Totusi aceste emisii sunt insa de serie destul de mica, astfel incat avand in posesie un astfel de binoclu , se poate spune totusi ca sunteti in posesia unei raritati.

Date tehnice:
Obiectiv = 50 mm
Putere de marire = 10X
Camp unghiular= 96m/1000m
Eye relief=circa 10 mm (n.a.)
Prisme= BK7
Depuneri antireflex ocular = mov-indigo(palide) cu bleu(palide) MC
Depuneri antireflex obiective = mov-indigo(palide) cu bleu(palide) MC
Ocular = triplet clasic japonez
Greutate=1209 grame (doar binoclul cu armura, fara accesorii)
Sistem de focalizare=central
Sistem de prindere pe trepied=Nu
Etansare la umezeala = Nu
Incarcat cu azot= Nu
Eyshields= Din cauciuc fara margini, binoclul nefiind utilizabil cu ochelari din cauza unui eye-relief foarte mic.


2- ISTORIC
Cum ziceam o emisie mai rara, lucrata de obicei foarte frumos, cu un aspect exterior deosebit, facut cu mare atentie la detalii. Dar in interior nu intotdeauna calitatea este speciala, in marea majoritate a cazurilor fiind retetele clasice ale binoclurilor japoneze.

3- MECANICA
Mecanica acestui binoclu este foarte reusita. Totul este lucrat extrem de ingrijit, cu mare atentie la detalii, cu finisari perfecte si mai ales fara economie rezultand o carcasa extrem de solida, in final un veritabil “cauciuc de tractor”. Un binoclu masiv, mare si greu (1,209 Kg) si din cauza opticii volumice, pe care producatorul a inteles ca trebuie sa o protejeze bine, astfel incat acest produs sa faca fata in high society ca si un echipament special, eventual militar. Toate sistemele culiseaza si se misca perfect liniar fara jocuri, fara pierderi de reglaj si foarte ferm. Binoclul are un corp acoperit cu un cauciuc striat gros de buna calitate, asigurand nu numai o priza precisa dar si un echilibru interesant. Putem tine in mana acest binoclu destul bine, cu reprize nu prea de lungi, tinand cond de greutatea sa. Desi binoclul a fost in mod evident tinut cu mare grija de posesor/posesorii sai, totusi armura fiind imbatranita era ceva mai tare decat in tineretea lui. In mod cert cateva bai mai lungi de silicon vor mai inmuia putin armura chiar daca nu perfect ca la iesirea din fabrica.

4- OPTICA
Optica? … si cu bune si cu rele. E foarte bine ca sticla BK7 pare totusi a fi germana cu tintul specific extrem de putin galben doar cat sa invoreze placut imaginea, acoperiri frumoase si destul de eficiente desi mai apar in conditii mai deosebite diverse reflexii din fata lateral. Definitia si luminozitatea sunt impresionante astfel incat impreuna cu un contrast puternic acest binoclu nu este mai prejos decat un CZ Jenoptem 10x50. Chiar daca pentru asta s-a apelat la prisme foarte mari si alezaje pe masura. Dar in ciuda materialelor de foarte buna calitate, producatorul a facut economie exact acolo unde nu merita, adica la oculare. Acestea sunt triplet ceea ce genereaza cateva neajunsuri mai mult sau mai putin jenante. In primul rand corectia geometrica este slaba pentru un camp atat de ingust (96m/1000m). In al doilea rand eye relieful , identic, daca vreti, cu CZ 10x50, deci contact intre gene si oculare. Si in final al treilea neajuns fiind cei 22-24 % zona de neclar de la marginea campului vizual. Nu ca nu ar fi fost o zona normala de neclar ,dar parca la asa o constructive mecanica si chiar optica ai fi avut ceva mai multe pretentii. Ma trec fiori gandindu-ma ce binoclu ar fi iesit, doar adaugand cate doua lentile in plus pe ocular rezultand Erfle-lele vremii. Si totusi nu putem spune ca este un binoclu slab, sa nu fiu inteles gresit. Imaginile terestre si astro sunt superbe astfel incat acest binoclu se bate de la egal la egal cu puternicii perioadei lui dar si cu binocluri moderne. In regim astro stelele sunt punctiforme si se disting clar culorile. Coloritul in mod terestru este natural cu aberatie cromatica foarte fina nederanjanta, aproape inexistenta. Exista un tint extrem de mic galben ce nu modifica culoarea ci doar o invioreaza putin.

5- TESTE
In teste a performat identic la definitie, contrast si luminozitate cu CZ Jenoptem 10x50. Depasit la celelate capitole.
A fost extrem de aproape de Delta Chase 12x50 ED, desi depasit la toate capitolele, diferenta este atat de mica incat am acordat o mare bila alba batranului Cordonar.

6- CONCLUZII
In final un binoclu care mie mi-sa parut foarte bun. Un binoclu care il recomand cu deosebita caldura pentru mai orice aplicatii. Un binoclu al carui pret insa nu ar trebui sa depaseasca 40-42 Euro (Va reamintesc ca preturile date de mine, ca si idee de abordare in achiziti, sunt pentru echipamente conservate intr-o stare perfecta, deci care nu mai necesita operatii de RK, curatare sau echivalent). Ca si observatie modelul ajuns la mine a fost intr-o stare excelenta, fiind curat, bine intretinut si nu a necesitat decat indepartarea unor scame din stop field.



Cordonar10x50mic.jpg
 Descriere:
Cordonar 10x50, un binoclu reusit.
 Marime fisier:  883.26 kb
 Vizualizat:  de 1711 ori

Cordonar10x50mic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact