Anul Astronomic 2007 In Avanpremiera

Ca si anul care tocmai se incheie si 2007 ne va incanta cu doua eclipse de Soare si doua eclipse de Luna. In domeniul lansarilor spatiale, misiunile echipate si transportul mult-asteptatului laborator Columbus vor fi cu siguranta in 2007 evenimentele de prima pagina, cu care americanii si rusii ne vor captiva. Eclipse Prima eclipsa va [...]

Eclipsa totala de LunaCa si anul care tocmai se incheie si 2007 ne va incanta cu doua eclipse de Soare si doua eclipse de Luna. In domeniul lansarilor spatiale, misiunile echipate si transportul mult-asteptatului laborator Columbus vor fi cu siguranta in 2007 evenimentele de prima pagina, cu care americanii si rusii ne vor captiva.

Eclipse

Prima eclipsa va avea loc pe 3/4 martie si este una totala de Luna, al carei evolutii se poate observa in intregime si in Romania.
Totalitatea va dura mai mult de o ora, incepand la 00:43 si terminandu-se la 01:58 ora Romaniei.
Faza de partialitate va dura peste 3 ore si jumatate.

Urmeaza apoi o eclipsa partiala de Soare (de marime 0.8754) pe 19 martie, care va fi vizibila in centrul si estul Asiei si in Alaska.
Eclipsa este cea de a 20-a eclipsa partiala din ciclul Saros 149. Dupa inca o eclipa partiala, seria va produce o eclipsa totala in 2043.

A doua eclipsa de Luna este din nou totala si are loc pe 28 August. Special la aceasta eclipsa este faptul ca aceasta este prima eclipsa total-centrala din ultimii 7 ani.
Din pacate aceasta eclipsa nu va fi vizibila in Romania si de altfel nici in Europa.

Pe 11 septembrie va avea loc a doua eclipsa partiala de Soare a anului (de marime 0.7505), care va fi vizibila in America de Sud, Antartica si in sudul Atlanticului.
Eclipsa este cea de a 6-a eclipsa partiala din ciclul Saros 154. Dupa inca o eclipsa partiala in 2025, seria va produce o eclipsa inelara in 2043.

Curenti meteoriciCurentul meteoric al Geminidelor

Maximul de activitate al curentului meteoric al Perseidelor va avea loc catre sfarsitul noaptii din 12 spre 13 august.
Deoarece pe 13 august vom avea Luna noua, conditiile de observare a curentului meteoric vor fi ideale.

Punctul culminant al curentului meteoric al Geminidelor va avea loc pe 14 decembrie, catre orele 19. Deoarece radiantul curentului meteoric se va afla foarte aproape de orizont, conditiile ideale de observare a curentului Geminidelor va fi dupa apusul Lunii, adica dupa 21:40.

Pe langa curentii meteorici mentionati anterior, care sunt printre cele mai cunoscute si spectaculoase evenimente meteorice anuale, mentionam si maximul urmatorilor curenti:  η-Aquaride – 06.05.2007:  η-Lyride – 09.05.2007; Orionide – 21.10.2007; ε-Geminide – 18.10.2007; Urside – 23.12.2007.

Vizibilitatea planetelor sistemului nostru solar

Mercur va fi observabil pe cerul de seara, de la sfarsitul lunii ianuarie pana catre mijlocul lui februarie.
Ulterior, Mercur se va putea observa in a doua parte a lunii mai si in primele zile ale lui iunie.
Pe cerul diminetii Mercur se poate observa catre sfarsitul lui iulie si in prima parte a lui noiembrie.

Venus va fi observabil din ianuarie pana in iunie ca Luceafar de seara. In august, fiind prea aproape de Soare, Venus nu va fi vizibil.Marte
Incepand cu septembrie Venus se va putea observa ca Luceafar de dimineata.

Marte se poate observa inca din primele zile ale anului, la crepusculul de dimineata, foarte aproape de orizont.
Cu toate ca distanta unghiulara fata de Soare va creste de la o zi la alta, totusi conditiile de vizibilitate ale lui Marte nu se vor imbunatatii pana in luna mai.
In mai Marte va atinge o inaltime suficenta pentru a putea fi observat in conditii mai bune, catre sfarsitul noptii.
In septembrie Marte va rasarii catre miezul noptii, iar pe 15 noiembrie Marte isi va incepe perioada de opozitie din acest an, care va fi atinsa pe 24 decembrie.
La opozitie Marte va avea o magnitudine de -1.6 unitati, iar diametrul aparent observabil va ajunge la 15.1 secunde de arc.

Jupiter poate fi observat in prima parte a anului, foarte aproape de orizontul estic. Pe 6 iunie va fi in opozitie cu Soarele, astfel ca in perioada aprilie – iulie, Jupiter se va putea observa in conditii foarte bune.

Saturn va ajunge pe 10 februarie in opozitie cu Soarele, fiind astfel in perioada ianuarie – aprilie observabil in conditii foarte bune.
Intre mijlocul lui iulie si mijlocul lui septembrie Saturn nu va fi vizibil.

Uranus se va putea observa in cea mai mare parte a anului, cu exceptia lunii martie, cand nu este vizibil datorita conjunctiei cu Soarele, pe care o atinge pe 5 martie.

Neptun nu va fi vizibil pana in aprilie, fiind prea aproape de Soare. Catre sfarsitul lui mai, Neptun isi va incepe perioada de opozitie, fiind astfel in aceasta perioada observabil in conditii bune.Modulul Columbus

Misiuni spatiale

Naveta spatiala Atlantis urmeaza sa fie lansata de doua ori in 2007: pe 16 martie, in a 21-a misiune a Statelor Unite catre ISS (STS-117) si pe 7 septembrie (STS-120).
Naveta spatiala Discovery urmeaza sa fie din nou lansata pe 17 octombrie 2007, incarcatura de aceasta data fiind mult-asteptatul laborator de cercetare european Columbus.

Rachetele rusesti Soyuz vor transporta doua misiuni echipate catre ISS: TMA-10 pe 9 aprilie si TMA-11 pe 1 septembrie.

Workshopuri/Intalniri/Evenimente educationale

Anul Heliofizic International este un eveniment stiintific international de mare amploare, dedicat studiului Soarelui, in cadrul caruia se vor desfasura diferite workshopuri, intalniri si aniversari, care vor fi gazduite in mai multe tari de pe glob, printre care si in Romania.

Pe plan local, Scoala Internationala A Tinerilor Cercetatori, organizata de Institutul Astronomic al Academiei Romane in perioada 3-5 mai la Sinaia, va avea in centrul atentiei heliosfera. Evenimentul va include printre altele teme despre magnetismul solar, eruptii de masa coronala si vant solar. Anul Heliofizic International

“Flows, Boundaries, Interactions” este un alt workshop organizat de Institutul Astronomic al Academiei Romane la Sinaia in aceeasi perioada si dedicat de asemenea Anului Heliofizic International.

Olimpiada de Astronomie va avea loc probabil din nou in martie-aprilie (faza judeteana) si in iulie (faza nationala). Deocamdata nu cunoastem date exacte despre organizarea evenimentului.

SARM va organiza in 2007, dupa cum este mentionat pe site-ul societatii, o noua conferinta nationala de astronomie. De asemenea, in perioada iulie-august ne asteptam la o noua tabara a Perseidelor organizata de SARM.

Ca si pana acum astronomy.ro va va tine la curent si va prezenta, cu aceeasi regularitate si seriozitate, toate evenimentele astronomice relevante ale anului 2007.La Multi Ani!

Referinte:

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

MVI_9622_copy_-_Copy.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii


Luna Noua
Luna Noua

Vechime Luna: 28 zile

Distanta: 56 raze terestre
Latitudine ecliptica: 2°
Longitudine ecliptica: 17°

Arhiva