Calendarul astronomic al lunii octombrie 2007

Vizibilitatea Lunii Pe 1 octombrie vom gasi luna in descrestere in vecinatatea stelei β Tauri, la circa 5° distanta, de care se va apropia in urmatoarele 8 ore pana la 47″.In noaptea de 4 octombrie Luna va traversa aparent constelatia Gemeni, iar pe 5 octombrie va intalni roiul deschis M44. In dimineata zilei de 7 [...]

Vizibilitatea Lunii

Luna, Venus, Saturn si Regulus Pe 1 octombrie vom gasi luna in descrestere in vecinatatea stelei β Tauri, la circa 5° distanta, de care se va apropia in urmatoarele 8 ore pana la 47″.In noaptea de 4 octombrie Luna va traversa aparent constelatia Gemeni, iar pe 5 octombrie va intalni roiul deschis M44.

In dimineata zilei de 7 octombrie, catre crepusculul de dimineata, vom vedea semiluna in apropierea lui Venus, Saturn si Regulus din constelatia Leu.

Luna in descrestere va putea fi observata pentru ultima data pe 9 octombrie, iar dupa 4 zile si jumatate vom putea observa din nou, pe cerul serii, semiluna in crestere.

Cele 4 faze ale Lunii vor avea loc dupa cum urmeaza: ultimul patrar – 4 octombrie, Luna noua – 11 octombrie, primul patrar – 19 octombrie, Luna plina – 26 octombrie.

Vizibilitatea planetelor

Furtuna pe Saturn Mercur se va afla pe 24 octombrie intre Pamant si Soare, nefiind astfel vizibil. Totusi, in conditii foarte bune de vizibilitate, Mercur va putea fi observat pe 31 octombrie, la crepusculul de seara.Venus poate fi observat ca si luceafar de dimineata, avand o magnitudine de -4.5 unitati. La inceputul lunii inaltimea acestuia deasupra orizontului va atinge 30°, iar pe 15 octombrie se va apropia de Saturn, la circa 3°. Diametrul aparent al lui Venus va scadea pana catre sfarsitul lunii la circa 23″.

Marte se apropie de faza de opozitie. Va rasari in jurul orei 21, iar diametrul aparent va creste la 12″. Stralucirea lui Marte va creste pana la -0.6 unitati, devenind dupa Sirius, a doua stea ca stralucire de pe firmamentul serii.

Jupiter, cu toate ca se afla la 50° de Soare, datorita pozitiei nefavorabile a eclipticii fata de orizont, nu va putea fi observat nici in aceasta luna.

Saturn, de la o zi la alta, va putea fi observat in conditii din ce in ce mai bune.

Uranus se poate observa pana catre miezul noptii.

Neptun se poate observa doar in primele doua ore ale noptii.

Vizibilitatea constelatiilor

Hexagonul de iarna Observatiile in aceasta luna vor putea fi facute incepand cu orele 19, cand constelatiile de vara se vor afla in vecinatatea meridianului. Ophiucus, Sarpele si Vacarul se vor gasi la orizontul sud-vestic.Foarte jos, la orizontul sudic, gasim Capricornul si Varsatorul, iar catre est Pestii. Deasupra acestora vom putea recunoaste o parte din Pegasus, iar mai la est Andromeda. Intre aceasta si Steaua Polara stralucesc stelele din Cassiopeia, care se afla in centrul Caii Lactee. Parcurgard Calea Lactee catre orizontul nordic vom gasi constelatiile Perseu si Auriga.

Catre miezul noptii vom gasi in sud-est constelatiile de iarna: Taur, Auriga, Orion si Gemeni. In nord-vest vom mai putea zari partile nordice ale constelatiilor Vacarul si Hercule.

In vest Vulturul se va afla la orizont, pe cand Lira si Lebada vor mai avea circa 3 ore pana la apus. Pegasus poate fi gasit in sud, iar aproape de orizontul sud-vestic vom gasi Pestii si Andromeda. Cassiopeia va putea fi gasita aproape de zenit.

Catre crepusculul de dimineata vom putea observa in sud-vest intregul hexagon de iarna, format din Sirius in Cainele Mare, Procyon in Cainele Mic, Pollux/Castor in Gemeni, Capella in Auriga, Aldebaran in Taur si Rigel in Orion.

Evenimentele astronomice ale lunii

Zi Eveniment
01 21:20 Luna la 5° de β Tau.
03 12:06 Luna in ultimul patrar.
22:30 Luna in Gemeni, la o distanta de circa 7° de Pollux.
07 03:30 Luna in apropiere de Venus, Saturn si Regulus, din constelatia Leu.
09 05:30 Ultima vizibilitate a Lunii in descrestere.
11 07:01 Luna noua.
13 12:00 Luna in apogeu, la o distanta de 406 492 km de Pamant.
15 19:00 Prima vizibilitate a Lunii in crestere, la circa 1°.6 de Antares, din constelatia Scorpion.
19 10:34 Luna in primul patrar.
21 22:00 Maximul curentului meteoric al Orionidelor.
23 03:20 Luna la 1°.4 de Uranus.
26 06:52 Luna plina.
14:00 Luna in perigeu, la o distanta de 356 753 km de Pamant.
28 17:00 Venus in elongatie vestica maxima (46°.5).
30 21:00 Luna la 2°.5 de Marte.
31 22:30 Luna la 4°.9 de Pollux, din constelatia Gemeni.
» Exporta calendar pentru Microsoft Outlook «
Pentru a importa calendarul astronomic al lunii in clientul de email Microsoft Outlook:

  • descarcati calendarul, dand click pe icon-ul sau titlul de mai sus
  • in Outlook dati click pe meniul “Fisier” si selectati “Import/Export”
  • in fereastra care urmeaza selectati “Import din alt program sau fisier”
  • in fereastra care urmeaza selectati “Microsoft Excel”
  • apoi selectati fisierul-calendar pe care l-ati descarcat anterior
  • selectati calendarul (implicit sau unul creat de dvs.) din structura Outlook afisata
  • acceptati importul din ultima fereastra
Referinte:

Imagini:

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

25078589301_d9428e00dc_k.jpg

Recomandari

Fazele Lunii


Luna in Ultimul Patrar
Luna in Ultimul Patrar

Vechime Luna: 20 zile

Distanta: 62 raze terestre
Latitudine ecliptica: 1°
Longitudine ecliptica: 163°

Arhiva