-----------------------------------
achy1978
25 Noi 2012 20:55

Roll-off - proiect inceput
Gata, dupa o saptamana de tatonare si consultarea "literaturii de specialitate" (cativa ani am tot savurat alte proiecte), am terminat prima etapa a acestui proiect. Am decis sa torn intreg pilonul din beton armat care  in pamant are cam 1000x1000 la o adancime de 1700mm - pana la cota 0, iar pilonul este 220x220. Am facut in asa fel incat finalul pilonului sa fie cele 3 suruburi pe care o sa montez flansa monturii. Constructia va fi una suspendata pe 4 piloni la o inaltime de 350 mm.

Astept sugestii de la cei priceputi ... pentru ca in primavara o sa incep si constructia din lemn.

Erwin
25 Noi 2012 21:20


Felicitări, Marian! Jos cu pălăria! 
Singurul lucru care nu-mi place e că e&#537;ti pe traseul de zbor al "avia&#539;iei de vânătoare" &#537;i pe timpul culesului ri&#537;ti să fii bombardat! :D
Să protejezi bine stâlpii pe timpul iernii. Spor la construit!

psemil
25 Noi 2012 21:33


Vad ca te misti repede.
Sa ai spor si cer senin la noua locatie.

horatius
25 Noi 2012 21:49


O sugestie: nu-l fa din lemn, fa-l din tabla sandwich, cu spuma la mijloc - se aclimatizeaza mai repede si nu arde in caz de ceva.

achy1978
25 Noi 2012 22:05


Cu certitudine acoperisul va fi din astfel de panouri, iar la restul  nu stiu ce sa zic ... probabil am sa il fac ignifug ?!? ... insa este de luat in calcul si acest aspect .... desii costurile sunt uriase

emilf
25 Noi 2012 22:27


Felicitari!
Inseamna ca la anul facem GAM 1 Aprilie, la observator  :D .
Este departe de oras ?

Erwin
25 Noi 2012 22:33


Nu cred că ai nevoie de izola&#539;ie, po&#539;i să-l faci lini&#537;tit din tablă ondulată, ca un garaj. Diferen&#539;e de temperatură vor fi mai mari dacă e lemn sau sandwich. Mai ales dacă e complet robotizat nu ai nevoie să stai acolo prea mullt timp când e prea frig. Ca să nu se încingă vara îl vopse&#537;ti cu alb.

horatius
26 Noi 2012 00:04


Oricat ai da cu solutie ignifuga pe lemn tot nu e sigur. Vara dupa ce deschid acoperisul (care e din panouri cu spuma de 2cm) peretii din lemn mai degaja caldura cam 2-3 ore. Panou de 2 cm ar fi suficient daca nu vei sta inauntru. Daca il faci mai mare, cu camera de locuit atunci panouri de tabla de 8-10cm macar pentru partea de camera si 2 cm pentru observator.

jimao22
26 Noi 2012 00:59


Va fi remote, de la mare distanta, nu ca al meu in spatele casei...

achy1978
26 Noi 2012 08:04


.... pai deja m-ai cam pus pe ganduri .... 2 ore la lemn  ?!? ... am sa tin cont de aceasta varianta atunci cand trec la constructie (in functie si de buget).

auriga
26 Noi 2012 09:29


ai facut un prim pas bun - ai evitat o fundatie masiva din beton care pe perioada verii nu face deloc bine. eu zic ca o constructie usoara din lemn este foarte potrivita, este ieftina si se aclimatizeaza repede. in plus, e o solutie verificata de americani :) succes si sa-l vedem in productie cat mai repede.

cmatei
26 Noi 2012 09:44


OSB + polistiren exterior; telescopul se aclimatizeaza in cca o ora cu ventilatoarele, dar in timpul asta se vede bine pe graficul cu temperaturile diferenta intre usa inchisa/deschisa... Nu am inca senzor la exterior, dar ca estimare 2h+ suna corect.

La mine soarele apune dupa un deal si temperatura incepe sa scada mult inainte de intuneric, asa ca pot deschide foarte devreme. In alte situatii, merita multa atentie aspectul asta.

achy1978
26 Noi 2012 13:59


:shock:   unde este graficul.

La faza cu dealul ne asemanam ... am si eu spre apus atat casa cat si un deal, asa ca o sa am un castig vara cam de 1 - 1,5 ore pana la lasarea noptii

jimao22
26 Noi 2012 14:50


Eu am doar un prun spre apus. E mai valoros decat tuica pe care o da in cazul asta!...

cmatei
26 Noi 2012 15:40


Am pus mai demult unul: http://www.astronomy.ro/forum/files/scopetemp_518.png. 
Din notite:

18:16 deschis usa
19:20 inchis usa

La cel atasat aici nu am mai luat notite, dar probabil explicatia e aceeasi.

EDIT: nici unul nu incepe de la temperatura initiala pentru ca am dat drumul la logger dupa ce am deschis.

achy1978
28 Apr 2013 10:44


Ieri am finalizat etapa 2 a acestui proiect. Am finalizat structura de rezistenta si astept sa vina acoperisul (este proiectat sa se aseze pe aceasta structura). Am sacrificat campul vizual in favoarea stabilitatii (am realizat  structura cu 7 cm mai mult decat inaltimea maxima atinsa de telescop). 

Dupa aceasta  etapa voi incepe etapa 3 - ansamblarea finala .... sper cat de curand :).

Catalin Paduraru
28 Apr 2013 18:01


Ce bine arata si ce locatie superba ai. Poate ne inviti si pe noi la un starparty de inaugurare :)

achy1978
28 Apr 2013 18:59


Asta este o idee foarte buna :) ...  ramane de vazut cand o punem in opera.

achy1978
13 Mai 2013 07:37


Saptamana trecuta am finalizat si faza 3 a proiectului (o sa mai ramana de pus plasa si de dat vopseaua). Sper ca la sfarsitul acestei saptamani sa am si partea electrica finalizata.

As fi dorit sa pun si niste imagini cu faze intermediare, insa aparatul foto a ramas la tara, asa ca pun doar o filmare cu aparatul foto.

http://www.youtube.com/watch?v=Qzipkj3x3qA&feature=youtu.be

Marian

achy1978
09 Iun 2013 22:33


Dupa cateva saptamani de munca intensa, pot spune ca am finalizat acest proiect si este functional in regim remote.

Am facut un filmulet cu toate etapele principale prin care a trecut acest proiect:

http://youtu.be/Ueh0VbplxxA



Imagini live furnizate de camerele de supraveghere puteti urmari la aceasta adresa:

http://86.34.219.193    (doar cu Internet Explorer) (banda de internet este cam mica si o sa mearga destul de greu)

user: srcstv, parola: srcstv

Cer senin!

jimao22
09 Iun 2013 23:10


Vreau sa fiu primul care te felicita pentru ce ai reusit sa faci fiindca stiu prea bine ce inseamna munca pe care ai facut-o.
Frumos!
Banuiesc ca acoperisul merge spre nord (fiindca vad ca cerul e destul de limitat in directia acoperisului). Poate ar fi bine sa ridici un pic telescopul si sa-i faci pozitia de parcare orizontala.

achy1978
09 Iun 2013 23:44


Da, acoperisul merge spre nord. Am preferat sa pierd putin din orizont (oricum nu pozez nimic sub 20 grade) si sa castig protectie la vant ... asta a fost rationamentul de moment. Timpul insa imi va spune exact ce trebuie sa fac si ce nu.

Cristi iti doresc spor la traba si tie si multumesc de urare  :wink:

auriga
10 Iun 2013 00:03


bravo, felicitari pentru finalizarea observatorului, arata foarte bine totul. (intamplator, petrec si eu prima sesiune in observatorul propriu :D)

achy1978
10 Iun 2013 00:16


bravo, felicitari pentru finalizarea observatorului, arata foarte bine totul. (intamplator, petrec si eu prima sesiune in observatorul propriu :D)

Bravo .... felicitari si tie!

Erwin
10 Iun 2013 10:34


Felicitări! Să-l folosi&#539;i sănăto&#537;i!

De unde până mai ieri obsevatoarele private erau o raritate în România acum răsar ca ciupercile după ploaie! :D Spor tuturor &#537;i cer senin!

emilf
10 Iun 2013 11:24


Felicitari si asteptam vesti din afara galaxiei prin deschizatura acoperisului.  :D

jimao22
10 Iun 2013 12:16


Da' pretu', cat este pretu'?!...

Daniyyel
10 Iun 2013 13:21


Felicitarile mele domnule! :) Sa va bucurati de el si poate prin august ma primiti si pe mine pe acolo cu telescopul - ca tot sunt in vacanta la aprox 80 km de Tg Jiu :)

achy1978
10 Iun 2013 14:13


Multumesc tuturor si imi va face placere sa ne vedem chiar la locul faptei :)!

Pretul se inscrie in parametrii acceptabili pentru ca, trenul de rulare si acoperisul au fost realizat de cel mai bun prieten al meu care detine o afacere in domeniul prelucrarilor metalice  si toate costurile au fost suporate de el (adica o mica sponsorizare) ... restul de materiale nu cred ca au depasit 3000-3200 RON (am achizitionat lemnul iarna - cand nimeni nu cumpara ... etc). Partea de proiect si executie mi-a apartinut in totalitate (fara acoperis) si m-au ajutat cei apropiati mie... din motive financiare nu mi-am permis sa angajez profesionisti pentru executie.

Procyon
15 Sep 2013 11:29


De curiozitate, ce grosime are OSB-ul ?