-----------------------------------
Tudor Galatan
10 Dec 2012 12:25

Oare cati pasionati de astronomie exista in Romania ?
Oare cati pasionati de astronomie exista in Romania ? :?:

saiph
10 Dec 2012 12:48

Re: Oare cati pasionati de astronomie exista in Romania ?
Oare cati pasionati de astronomie exista in Romania ? :?:

S-a mai discutat pe marginea acestui subiect, aici, pe forum.
Nu mai gasesc acum postarile respective, poate reuseste careva sa dea de ele, dar din ce-mi aduc aminte, reiesise in urma "recensamantului" undeva la cateva mii de observatori amatori (in jur de 10 mii, daca nu ma-nsel, sau mai putin), iar pt capitala cateva sute (parca 2-300). 

Poate nr celor care sunt doar pasionati dar "neatinsi de virus" (iesiri la observatii, constructie instrumente, colaborari cu cluburi si institutii de profil...) o fi ceva mai mare. Dar chiar si asa..  nu este deloc mult, tinand cont ca suntem totusi un popor cu pretentii de oameni culti, care nu mai cred ca soarele se-nvarte in jurul nostru, si stiu ca nu trebuie sa se ia dupa horoscop  :D  Sau poate... :-/

Daca ne uitam in Vest, constatam ca lucrurile se prezinta ceva mai bine, in privinta asta, chiar si la americani, asa prosti cum ii consideram (si pe unii chiar ii stim), dar au cateva milioane de amatori ai astronomiei (adica pasionati de~, care iubesc acest hobby/aceasta stiinta si ramurile conexe, nu ca ar fi "ageamii"  - sa nu incurcam sensurile cuvintelor). Au si alte posibilitati acolo, bineinteles

MariusP
10 Dec 2012 15:04


...

saiph
10 Dec 2012 15:21


...

A :D  iata...
Multumim.

Presupun ca nu se supara autorul topicului daca aceasta postare va fi stearsa :) e redundanta

ozn
10 Dec 2012 20:54


Oare cati pasionati de astronomie exista in Romania ?

Posibil sa existe mii de oameni pasionati de astronomie cu tot arealul corespunzator.  2000 ? 5000 ? Nu pot sa iti raspund. 

Insa, precum sa mai discutat, astronomi amatori si/sau profesionisti, care cunosc bine domeniul, si sunt activi social... cam 200 de oameni. ( pot fi inca si mai multi, cei ce au ales sa faca astronomie pe cont propriu nestiuti )

Mircea Pteancu
27 Dec 2012 20:20


Chiar daca intrebarea apare si reapare,cred ca este interesanta si merita sa primeasca un raspuns.
Parerea mea este ca exista cam un astronom amator la 10.000 de locuitori.
Cu alte cuvinte ,un oras ca Aradul poate sa adune cam 20 de astronomi amatori.
Iar Romania poate avea ca la 2000 de astronomi amatori.
Prin astronom amator preiau definitia lui Doru Dragan adica acesta este acea persoana care cultiva in mod activ Astronomia.
Exista insa un imens interes pasiv pentru Astronomie.Persoanele care manifesta un interes de moment pentru ,,cele ceresti'' ,au doar o intelegere neclara,obscura a Astronomiei ,Astrologiei si Ufologiei,intelese ca fiind parti ale aceluiasi intreg.
Modul agresiv,foarte vocal,prin care astronomii se dezic de bransele astrologice si ufologice  care le sunt atribuite de catre cultura populara ,cred ca se numara printre cauzele indepartarii a 99% dintre posibilii discipoli.
Sa fiu bine inteles,cultura populara se afla acolo unde se afla,nu spun ca Astrologia si Ufologia apartin Astronomiei.
Ceea ce spun eu este  ca  societatile,asociatiile,astrocluburile de Astronomie nu au o buna politica PR.
Asa ca sa nu se mai vaicareasca de lipsa de popularitate.

Si la ce bun de fapt ar trebui sa fie astronomi cata frunza si iarba?
Sa fie mai multi tampiti ca ala care declara ritos pe un forum ca pe vremea lui Huygens telescoapele ,,nu vedeau bine pentru ca pe atunci  lentilele nu aveau acoperiri AR''?

Astronomia si Optica de precizie au fost intotdeauna un business de elita.

Mircea

zoth
28 Dec 2012 10:26


Sa fie mai multi tampiti ca ala care declara ritos pe un forum ca pe vremea lui Huygens telescoapele ,,nu vedeau bine pentru ca pe atunci  lentilele nu aveau acoperiri AR''?

Asemenea afirmatii, draga Mircea, nu se pot naste decat din lipsa de informare.
Variante mai voalate sau transformate am intalnit si pe forumul nostru, in special in sectiunea de binocluri unde nu de putine ori ne intalnim cu afirmatia ca un astfel de instrument este bun sau merita a fi luat in considerare numai atunci cand optica lui are acoperiri FMC.
Din fericire Optica are legile ei clare dupa care functioneaza si nu valideaza asemenea afirmatii.
Intotdeauna valoarea rezultatului obtinut va depinde in proportie de 99% de precizia si calitatea prelucrarii suprafetelor optice si numai 1% de acoperirile antireflex folosite.