-----------------------------------
psemil
06 Ian 2013 03:00

Canon mod, cutie peltier, coldfinger
Sunt acum peste 2 ani de cand am inceput sa-mi bat joc de aparatele mele foto. In caz ca mai este vreunul ca mine, impartasesc bruma de experienta pe care am strans-o in acest timp. Sa fiu sincer ma mir ca nu am stricat niciunul din cele 4 pe care le-am avut "pe mana" (mai ales ultimul). 
Fara sa o lungesc iata si povestile.

Prima poza: mod astro pe care l-am executat tuturor aparatelor... se stie ca e necesar (nu intru in detalii). Dificultatea este medie insa cu mana fina si rabdare din belsug, o casa foarte curata (pentru a nu "culege" praf pe sticlele din fata senzorului) se rezolva. Timpul total de lucru cam 2 ore ( la "prima auditie"  2 zile). 
inspiratia aici http://ghonis2.ho8.com/rebelmod450d1.html

Poza a doua: o incercare reusita de cutie peltier. Modulul peltier se afla intre doua radiatoare unul f subtire de placa videosi altul mare in exterior. A trecut prin mai multe stadii - un radiator mic de aluminiu - ineficient, unul foarte mare heat pipe cu + aluminiu - rezultate excelente insa cu tot cu camera foto si corector aveam 1,95kg, varianta 3 - rad de cupru eficienta f buna 1,7kg si temp sub mediu 15 grade. Foarte reusit pentru un refractor, in cazul meu mai trebuiau 3 cm de backfocus pentru a insera bine corectorul in focuser de la newton.
sursa de inspiratie http://ghonis2.ho8.com/rebelmod450d16c.html

Poza a 3-a prezinta cel mai dificil mod... cu racire interna. Existau doua posibilitati: una eleganta in care toate piesele necesare sunt puse intr-o cutie noua, si una barbara in care se face loc (taie) elementelor de racire in carcasa standard a aparatului foto.
Ne-au trebuit cam 2 luni pentru prima versiune functionala (am muncit 3 oameni) si inca 6 pentru a finisa rezultatul.
In prima versiune aveam o tabla subtire Cupru de 1 mm, inlocuita apoi cu una de 2,2mm - mult mai eficienta. 
Am incercat si un radiator exterior de cupru (termaltake) insa inafara greutatii suplimentare nu a adus nimic. Din acest motiv am pastrat radiatorul de Aluminiu. 
Senzorul are integratele acoperite cu lipici "hot glue" pentru a nu risca condensul pe integrate, placa de cupru este prinsa de senzor numai in partea stg cu 2 suruburi, apoi este prins si de cadrul aparatului in 3 suruburi. Distantoarele sunt de textolit (am uitat ce grosime au).
O rezistenta de nichelina de 20 ohmi se gaseste in partea anterioara a senzoruluipentru a nu avea condens pe sticla. E alimentata de un LM 314 care e pozitiona in exterior sub mufe - pe radiator.
aparatul este alimentat la 12v tot sub mufe...  e un 7508 (cred)
2 senzori de teperatura unul pe codfinger langa senzor foto indica temperatura si altul e pentru termostat... se conecteaza printr-o mufa jack (4 contacte) situata deasupra mufei de alimentare.
alimentare mufa 3 contacte: 12V, null, - peltier comandat de termostat, sau 12V, null, si + peltier legat la o sursa de tensiune variabila.
oglinda si alte componente "inutile" le-am scos.
si multa izolatie... si multe reglaje pentru a nu deforma senzorul sub presiunea tablei de Cu.
in zona anterioara am izolat cu un Astronomik CLS (pe care e ceva praf).
sursa de inspiratie ... http://www.astrophoto-sv.com/index.php?p=1_84 si http://thaiastro.nectec.or.th/hypermod/

Performanta: 20 de grade sub mediu, temperatura este tinuta de termostat in marja de +-0.2 grade in jurul valorii tinta, si greutatea finala 0,78kg. Poate fi folosit cu OAG (asta a fost si tinta).

Cam asta e.

achy1978
06 Ian 2013 12:18


Deci ai un CCD acum ... bravo!

Stanescu Octavian
06 Ian 2013 12:23


Felicitari,  e o mare realizare  camera racita  . (ai salvat o gramada de bani)

Catalin Paduraru
06 Ian 2013 12:56


Esti tare Emil, jos palaria :) Super ca ai postat aici si pentru alti aventurieri. 

Zi-mi te rog, ce element peltier ai folosit? De unde l-ai cumparat?

Spor!

psemil
06 Ian 2013 13:38


Multamesc :D Nu e chiar un CCD performant, insa e mult mai buna decat o camera neracita.

@catalin - peltier-ul este cumparat de la un magazin de electronice cu 40 ron, 40x40mm si 40W. :lol:

mflorian
06 Ian 2013 13:41


Felicitări. Am văzut că unii de pe cloudynights au inițiat diverse mici afaceri pe acestă temă.

Erwin
06 Ian 2013 13:51


"Chapeau"! Acum te poti apuca de operatii pe cord! :)