-----------------------------------
auriga
10 Ian 2013 12:07

mecanism intermediar stalp-montura alt-az solid/precis
ce idei ati avea pentru a inlocui mecanismul standard de ajustare alt-az al monturii eq6 in particular. ma gandesc chiar la inlocuirea completa (sau blocarea permananta) a mecanismului original.
ar trebui sa permita ajustari foarte fine cu echipamentul sus (eq6(17kg) + 20kg+) adica in jur de 40kg.

Erwin
10 Ian 2013 12:58


În prima fază a&#537; încerca schimbarea &#537;uruburilor de reglaj cu unele cu pas mai fin &#537;i cu diametru mai mare, bineîn&#539;eles făcând &#537;i găurile filetate corespunzătoare.

auriga
10 Ian 2013 13:54


corpul monturii este dintr-un aluminiu turnat (slab). se poate cred imbunatati dar insuficient pentru a misca cu precizie de secunde de arc 40kg.

eu ma gandeam la un mecanism intermediar, masiv, simplu, precis.

jimao22
10 Ian 2013 14:11


Cum zicea la un moment dat Emil Kolbert, o idee buna este sa pui toata montura pe un rulment axial (cu adaptarile de rigoare) care sa preia greutatea de-a lungul axei de rotatie si sa faca miscarea de rotatie AZ (in special) sa fie foarte lina si usoara.
Eu implementez asa ceva la pilonul meu fix, am facut o incercare cu un rulment mic dar nu prea imi place cum merge si trebuie sa fac niste modificari.
Despre miscarea ALT nu stiu ce sa zic, nu m-am gandit.
Doar ca odata pus in statie un telescop pe montura fixa (cum ai si tu), nu trebuie sa faci exercitiul asta de 3 ori pe zi. E suficient de cateva ori pe an, doar asa, de verificare si de compensat eventualele erori ce apar de-a lungul timpului.

auriga
10 Ian 2013 15:18


eu remontez deocamdata totul de fiecare data, nu-mi vine sa las telescopul afara.
ideal ar fi asa ceva - http://www.hiddenloft.com/ME.htm dar probabil nu e chiar ieftin de fabricat.

Alexandru Savin
10 Ian 2013 15:19


Salut,

Ce propune Erwin e o idee buna, eu vin cu o completare:
-ai putea bucsa gaurile filetate de pe copul monturii (unde vin suruburile Alt,Az) si sa le strunjesti dintr-un material superior . Un otel pretratat ar fi arhisuficient, iar daca vrei treaba ''nesimtita'' le poti fabrica dintr-un otel cu continut mare de Cr si calit la 46HRC.


Ar mai merge cu mecanism melc-roata melcata dar nu se merita tinand cont de cate ori vei folosi acest reglaj.

Spor,
A.

Erwin
10 Ian 2013 17:13


Pentru reglaj foarte fin po&#539;i folosi &#537;uruburi diferen&#539;iale cum am pus eu la colimarea primarei de la cassegrain. La o tură mi&#537;carea rezultantă este egală cu diferen&#539;a de pas între cele două filete. Eu am ob&#539;inut 0,25mm/tură folosind ni&#537;te &#537;uruburi găsite în pia&#539;ă cu filet exterior M11x1 iar interior M8x1.25. Partea mai dificilă a fost că a trebuit să cumpăr un set de tarozi M11x1 cu 50 lei. Dacă faci piesele la strung cu buc&#537;e cum sugerează Alexandru scapi de problema asta. Po&#539;i să le faci din start cu filet diferen&#539;ial cu precizie foarte bună în func&#539;ie de ce pas alegi pe strung. Ce se vede la Paramount e posibil să fie a&#537;a ceva pentru reglajul pe altitudine.

jimao22
10 Ian 2013 17:52


Erwin, ai avut tu un topic cu suruburile astea cu pas diferential, pe unde l-ai postat?

Erwin
11 Ian 2013 20:36


Aici:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=7453&postdays=0&postorder=asc&start=165
În a doua &#537;i a treia poză de pe pagină se văd cele două fe&#539;e ale plăcii de bază &#537;i tripoda celulei oglinzii primare. &#536;uruburile diferen&#539;iale sunt cele cu cap imbus mai mari. În tripodă sunt încastrate 3 &#537;uruburi de M8 cu cap înecat a căror rota&#539;ie este împiedicată de &#537;urubele mai mici cu cap înecat. &#536;uruburile diferen&#539;iale se rotesc în găurile filetate din placa de bază pe pasul de 1mm, având la interior filet M8 normal cu pas de 1.25 diferen&#539;a dintre pa&#537;i face ca placa &#537;i tripoda să se îndepărteze sau să se apropie cu 0.25mm la fiecare rota&#539;ie. Un sistem similar se găse&#537;te la focalizatorul binoclurilor obi&#537;nuite. Roata de manevră are filet exterior cu pas fin iar în interior este un &#537;urub cu pas mare. Mi&#537;carea este lină &#537;i precisă dar totu&#537;i există un mic joc care la colimare deranjează un pic când treci de pe un sens pe celălalt. La montură nu ar fi problemă pentru că greutatea &#539;ine filetele în contact pe un singur flanc.