-----------------------------------
arte
11 Ian 2013 13:23

sfat achizitie
Salut!

Sunt incepator intr-ale "privitului in stele" la propriu. De meserie sunt fotograf, si mai mult decat niste imagini ale suprafetei selenare cu un obiectiv foto de 300mm nu prea am avut sanse sa fotografiez.
Pentru astrofotografie ce "scule" imi sugerati sa cumpar - intr-un buget de 2500-3000 ron?

Va multumesc[/b]

eolloe
11 Ian 2013 13:47


Salut si bine ai venit!

Ce fel de astrofoto? Planetara sau deep sky?

valy
11 Ian 2013 13:49


Salut si bine ai venit.

Daca esti fotograf si probabil ai deja un aparat si obiective, as zice sa incepi sa fotografiezi cerul pur si simplu. Pui aparatul pe trepied, alegi o focala relativ scurta si declansezi la iso 1600-6400 de ordinul secundelor. Faci stacking sau star trails (daca folosesti timpi lungi).
Ulterior poti face rost de o montura ecuatoriala (EQ) sau de un device care sa iti urmareasca obiectele de pe cer (pentax are un device, exista si alte dispozitive pt. aparate foto), poti face expuneri mai lungi, tragi cadre succesive si stacking. Aici poti folosi orice focala ai.
Ulterior te poti gandi si la un telescop. 
Insa inainte de toate recomandam sa citesti sa vezi cam care sunt cerintele, greutatile, sa te lamuresti ce anume astrofoto vrei.

Spor.

arte
11 Ian 2013 14:12


Printre probele de scoala primara ale meseriei de fotograf "terestru" se afla si fotografierea cerului simplu, cum spui (valy), trecand prin toate expunerile si focalele posibile...
Ma interesa un sfat in materie de "scule"...intr-un anumit buget. Banuiesc ca diferentele dintre fotografia deepsky si planetara se oglindeste si in pret.
Este necesara achizitionarea unei camere ccd dedicate astro? sau un Nikon prof poate face fata?

Multam pentru promptitudine.

valy
11 Ian 2013 14:22


Diferentele dintre deepsky si planetara nu e in pret, la o adica toate sunt la fel de scumpe.

Poti face astrofoto cu orice aparat, digital, film. Evident ca e de dorit o camera dedicata dar nu e neaparat necesar.

E greu sa primesti un raspuns la intrebarea ta initiala.
Daca vrei neaparat scule astro, iti trebuie o montura ecuatoriala (EQ5 sa zicem)  motorizata, ar fi pana in 15-20 mil. La asta adaugi un refractor (sa zicem Skywatcher 80 ED) care te duce pe la 10-20 mil, sau pui aparatul cu obieciv. Pt. planete iti trebuie un reflector/catadioptric de 5-8", costa  de la cateva mil 5 sa zicem la un newton, pe la 20-30 daca vrei un SC/Mak, ceva compact.

Sunt foarte multe variante si combinatii dar o sa fie greu pt. tine daca nu te lamuresti teoretic. Nu de alta dar la final s-ar putea sa fi dezamagit de rezultate, daca rezultatul e principalul obiectiv. Daca e doar vorba de distractie atunci e mai simplu :).

In cazul tau as incepe simplu:
- o montura ecuatoriala
- aparatul cu obectiv pe ea si expuneri multiple+stack, asta pt. obiecte DSO
Iti trebuie si o locatie cu poluare luminoasa.
Daca vrei planete iti trebuie inplus un telescop cu focala mare (1000-7000m) si filmare (fie din DSLR fie din webcam/ccd dedicat).

ursamajor
11 Ian 2013 14:29


Uite aici:
http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/TOC_AP.HTM
Informează-te și apoi te poți gândi la un setup. Oricum, pentru rezultate bune și foarte bune, trebuiesc bani de dat pentru o montură bună, în primul rând. Cu dSLR-ul poți aborda partea de DSO, dar dacă are și mod de filmare, se poate ataca și partea de planetare. E greu de spus către ce vei balansa: DSO sau planetare. De exemplu, eu am plecat de la DSO și înclin spre planete mai mult. 
Pentru început poți pleca de la o muntură bună (HEQ5 sau EQ6) și abia apoi poți lua o lunetă/un telescop wide pentru DSO și unul planetar, cu focală mai lungă. Ia întâi căruța, că o poți trage și doar cu un măgar (dSLR + teleobiectiv). Caii se pot lua și mai târziu și pot fi chiar SH. Dinți să aibă!
Mai simplu e să-ți construiești singur un barn-door pentru cameră, asta în cazul că vei dori să faci economii și să folosești doar camera foto.
Și, nu în ultimul rând, mai uită-te și pe alte topicuri de la achiziții. Ai ce citi și învăța.

Catalin Paduraru
11 Ian 2013 14:30


Poti sa te uiti pe www.astrosnake.com si sa ne dai niste exemple care iti plac si pe care ai vrea sa le faci si tu. Iar la fiecare poza iti zic cam cat costa echipamentul.

Conteaza mult ce vrei sa pozezi. Pentru inceput iti recomanda sa iti cumperi doar o montura ecuatoriala cat mai buna. Pui aparatul pe ea cu obiectivele pe care le ai si poti sa faci chestii misto. 

Spor!

cmatei
11 Ian 2013 16:25


Mie imi plac toate :)

valy
11 Ian 2013 19:30


Cu 300mm si dlsr cred ca poti scoate niste DSO interesante, cu conditia sa ai o montura, un cer senin, timp pt. captura si prelucrare. Banui totusi ca nu e vorba de un 70-300mm f 6.3, desi cred ca merge si cu el.