-----------------------------------
oldboy oldboy
14 Ian 2013 16:03

Calculare Newtonian
Am si eu o nelamurire.Daca voi construi un newtonian de 150mm diametru si ratia focala f/8 distanta focala este de 1200mm.Deci daca voi pune centrul oglinzii secundare la 1200mm de centrul oglinzii primare nu voi obtine imaginea,nu?eu stiu ca pentru a avea o imagine oglinda secundara trebuie pusa ceva ma aproape de oglinda primara , inaintea punctului focal.intrebarea e cum calculez la ce distanta mai inainte de punctul focal trebuie pusa oglinda secundara  pentru a nu face un focuser cu o cursa foarte mare de focalizare.Si cum aflu distanta razei de lumina din centrul oglinzii secundare pana pe ocular.

nobody
14 Ian 2013 16:51


Depinde cat vrei sa ai backfocus, camp iluminat si obstructie.
Planul (nu doar punctul) focal al ocularului trebuie sa coincida cu cel al telescopului. 
Adica nu prea ai cum sa pui oglinda secundara in planul focal daca vrei sa mai si obtii ceva. 

Vezi un calculator: http://www.bbastrodesigns.com/diagonal.htm

Stanescu Octavian
14 Ian 2013 18:09


Un program simplu free pe calcul newton sau chiar cassegrain 
http://www.myoptics.at/modas/downloads.html

dragos.n
14 Ian 2013 18:26


E simplu. Vezi ce inaltime are focuserul pe care vrei sa-l utilizezi, cand e strans la minim. Adaugi jumatate din diametrul exterior al tubului pe care vrei sa folosesti. Si mai adaugi cam 10mm-12mm, daca nu vrei sa lasi loc pentru foto cu DSLR. Daca vrei sa faci si foto, pui 10+55mm, dar va trebui sa faci rost de un prelungitor pentru punerea ocularelor pentru vizual. Daca vrei sa lasi loc si pentru un cap binocular, in loc de 55mm pui 70mm.

Adunand sumele de mai sus obtii distanta de la secundara la planul focal. Si evident restul e pana la primara.

Mai trebuie sa ti cont si de dimensiunea secundarei ca sa ai iluminare pe o suprafata suficienta.

oldboy oldboy
14 Ian 2013 20:20


adica sa inteleg ca oglinda secundara trebuie pusa in asa fel incat ,,acel punct focal'' creat de oglinda primara sa aiba un diametru putin mai mic decat oglinda secundara?asta as putea afla montant totul pe o scandura pun o sursa puternica de lumina in fata oglinzii iar pe oglinda secundara pun cv negru ca sa se poata vedea fasciculele de lumina.

dragos.n
14 Ian 2013 20:33


In principiu da, insa e mai greu de masurat. Mai bine spune ce marime are axa mica a secundarei, si iti spun cam cum e. Si ce varianta din cele de mai sus alegi.

oldboy oldboy
14 Ian 2013 20:39


pffffffffffff,pai nu stiu.eu vreau sa iau de pe astrovest o primara de 150 si in dreptul ei scrie pretul secundarei.da nu scrie ce diametru are, ce axa, nimic ptr secundara.  http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=109&Itemid=64

valy
14 Ian 2013 21:06


Tot nu i-ai sunat? Pana termini tu calculele poate cine stie...se lasa de meserie.

oldboy oldboy
14 Ian 2013 21:09


am calculat cu un program si cica 33,02mm are axa mica a secundarei.

dragos.n
14 Ian 2013 21:27


Dar ce varianta vrei, vizual, foto, vizual cu binocular, te-ai hotarat?

Mai sus e un raspuns de la un moderator, Stanescu Octavian. El e cel care face oglinzile de la astrovest.

oldboy oldboy
14 Ian 2013 21:48


vizual vreau,nu vreau sa fac poze

oldboy oldboy
14 Ian 2013 22:03


si nu binocular

dragos.n
15 Ian 2013 00:03


Ca sa ai o iluminare mai buna iti trebuie o secundara de 38mm. Asta in conditiile in care folosesti un tub de 180mm diametru interior, cu perete de 3mm, si un focuser cu inaltimea minima de 70mm, care e in general intalnita la focusere de newton. Iar distanta de la primara la centrul secundarei e de 1025mm.

mircear
15 Ian 2013 00:08


Mai ai la dispozitie si varianta [url=http://stellafane.org/tm/newt-web/newt-web.html]online a Newt 2.5
Mai simplu de-atat nu cred ca exista.

pacostiro
15 Ian 2013 11:28


Si eu recomand varianta online a lui Newt, am folosit-o la randul meu.
Daca ai de gand sa construiesti un telescop trebuie sa te gandesti si ce materii prime poti gasi. Spre exemplu nu gasesti teava de orice diametru, doar anumite valori asa ca proiectarea o faci cu anumite constrangeri.
Iti recomand sa te gandesti la un focuser crayford low profile (eu am comandat din afara), e mai scump, dar poti folosi o secundara mai mica. Ai sa descoperi chichite cand o sa te joci cu aplicatia.

jimao22
15 Ian 2013 12:46


Explica-i omului ca o secundara mai mica inseamna un contrast mai mare si o luminozitate de asemenea mai mare, ca altfel nu are nici o relevanta pentru el secundara mai mica.

pacostiro
15 Ian 2013 14:27


Multumesc de completare.

oldboy oldboy
15 Ian 2013 14:28


Sa nteleg ca o axa mică de 38mm ptr secundară nu e bun? Diametrul interior al tubului o sa fie de 200mm.va intreb acestea deoarece focuserul tot home made vreau sa l fac.si de asta nu &#537;tiam la ce distanta trb pusă secundara de primara ptr nu a face un focuser cu virgula cursa lunga.

pacostiro
15 Ian 2013 17:17


E buna, inseamna o obstructie de 25.3%. Spre exemplu eu la 200 mm am o secundara de 50mm, deci tot pe acolo.
Ideea este ca cu cat e mai mica, cu atat e mai bine din punct de vedere al contrastului si rezolutiei instrumentului. Totusi lucrurile nu sunt atat de simple pentru ca o secundara mica poate insemna o iluminare slaba a campului vizual mai ales pe margini (adica se pierde din lumina focalizata de oglinda principala). Asta incurca cel mai mult la obiecte deep-sky unde iti doresti o iluminare cat mai buna a campului vizual. De aici apare si problema dimensionarii oglinzii secundare. Trebuie sa faci un compromis care sa te duca la solutia cea mai potrivita pentru ceea ce doresti.
Banuiesc ca vrei un telescop pentru uz general asa ca nici o secundara prea mica (mai buna pt planete) nici una prea mare (buna pentru deep sky si astrofoto) nu sunt ceea ce doresti.
Poti sa mai cauti pe net documentatie pe tema asta. http://legault.perso.sfr.fr/obstruction.html

pacostiro
15 Ian 2013 17:29


va intreb acestea deoarece focuserul tot home made vreau sa l fac.si de asta nu &#537;tiam la ce distanta trb pusă secundara de primara ptr nu a face un focuser cu virgula cursa lunga.
Joaca-te cu aplicatia de mai sus (newt online). Ai sa intelegi cum functioneaza si ai sa gasesti raspunsul. Distanta respectiva trebuie aleasa si in functie de inaltimea si cursa focuserului astfel incat punctul focal sa fie situat in cursa focuserului. E bine sa ai o marja la ambele capete.

oldboy oldboy
15 Ian 2013 19:23


Pai exact asta i chestia pe care vreau sa o aflu :))) sa &#537;tiu la ce distan&#539;ă sa pun secundară de primara ca pct focal sa vina cam pe la mijlocul focuserului si apoi sa l construiesc lasandu i o marja de eroare.daca nu &#537;tiu cam pe unde vine pct focal,nu pot construi nici focuserul si pierd timp.dar am sa mă joc cu aplicatia sa vad ce mi iese.

oldboy oldboy
16 Ian 2013 00:49


cu cat trece timpul cu atat imi dau seama ca sunt foarte multe de luate n calcul.asta ma intrebam si eu inainte sa stiu ce i obstructia la telescop de tip newton.cum poate sa treaca lumina calumea si sa se formeze o imagine daca exact in mijlocul oglinzii mari o ai pe cea mica.si imi zicea tata ca e de ajunsa lumina sa formeze o imagine.ce sa mai.....multe chestii de invatat pana faci ceva cum trebuie.asa am patit si cand m am apucat de amplificatoare dar nu am renuntat si am reusit.sper sa mi iasa cat mai bine.bani sa am.

Erwin
16 Ian 2013 01:50


A&#537;a este, sunt multe de luat în calcul. Po&#539;i stabili o cursă standard la focuser de 30mm, e suficient pentru ocularele obi&#537;nuite. Nu po&#539;i face focuserul prea scurt pentru că altfel tubul portocular nu va avea reazeme (rulmen&#539;ii) destul de depărta&#539;i ca să îl &#539;ină cum trebuie. Tubul portocular nu poate fi prea lung pentru că altfel va intra în interiorul tubului &#537;i ar putea produce o umbră pe oglinda primară &#537;i spike-uri aferente. Sau po&#539;i lua un focuser gata făcut, fiind piesa cea mai complicată &#537;i mai precisă, mai greu de realizat acasă fără ceva îndemânare la mecanică fină &#537;i ceva unelte bune. Dacă ai acces la un strung sau ai un prieten strungar e mai bine. 

Spor!

oldboy oldboy
16 Ian 2013 10:38


Deci sa în&#539;eleg ca trb sa fac inaltimea focuserului in a&#537;a fel incat tubul port ocular cand e strâns la minim la aceea&#537;i înăl&#539;ime cu focuserul el sa nu fie intrat in tubul optic mai mult de 3 cm?cum adică dacă îl fac prea scurt tubul portocular nu va avea reazeme?

oldboy oldboy
16 Ian 2013 10:41


Când e strâns la maxim vroiam sa zic la nivelul cel mai de jos

Catalin Paduraru
16 Ian 2013 11:03


In ce o sa montezi oglinzile, tub sau altceva?

oldboy oldboy
16 Ian 2013 14:16


Într un tub cu diametrul interior de 20 cm.

Catalin Paduraru
16 Ian 2013 14:39


Atunci fa asa:

- iti cumperi tot ce iti trebuie (oglinzi, suporti, focuser, etc)
- montezi totul pe tub mai putin suportul oglinzii principale
- la final, bagi un oculat in focuser si indrepti telescopul spre o cladire foarte indepartata sau spre stele
- pui focuserul la jumatatea cursei
- in timp ce te uiti prin ocular rogi pe cineva sa impinga oglinda principala in tub pana ai stelele clare/focalizate
- marchezi locatia, dai gauri, prinzi si oglinda principala si GATA

Greu? Nu cred.

Spor la treaba!

oldboy oldboy
16 Ian 2013 15:03


Ohooo da domnu' multumesc.o idee buna si simpla.ce înăl&#539;ime îmi recomanzi pentru focuser? fara tubul port ocular bagat in el.app fain site ai.mi ar face plăcere sa vin la un curs de astronomie de al tau

Catalin Paduraru
16 Ian 2013 15:18


Pai cel mai simplu iti cumperi un focuser. Scapi de multe griji si probleme astfel. Iar daca iti cumperi unul o sa aibe inaltimea lui din constructie. Tu doar in montezi pe tub. 

In schimb cand bagi ocularul in el ca sa prinzi oglinda principala atunci scoti tubul portocular pana la jumatate din cursa lui. Iar daca ai mai multe oculare faci teste cu toate ca sa fi sigur sa iti focalizeaza cu toate.

Multumesc pentru site, daca erai din Bucuresti, atunci cel mai probabil in 2-3 luni ne vedeam la curs :) Astept sa treaca zapada sa mai tin unul.

Numai bine!

valy
16 Ian 2013 15:45


Un focuser (crayfor, ieftin si bun) costa cam 100-150 lei second hand, contructii mai ieftine probabil te costa si mai putin. Avand in vedere ca nu e un capat de tara un astfel de pret si tinand cont ca e destul de greu sa faci unul suficient de bine (exceptie cand ai strungar/frezor/cncist si materiale gratis), cel mai bine il cumperi si te usereaza si la calcule ca stii de unde incepi. Oricum primul pas e sa ai oglinzile, dupa aia vezi tu cu tubul, cu focuserul. Distanta intre oglinzi o poti regla si dupa, ar trebui sa ai niste suruburi de colimare care sa iti permita deplasari de ~1cm ca sa poti regla fin planul focal la ocular.

Erwin
17 Ian 2013 00:54


oldboy, cred că e&#537;ti newboy! :D Trebuie să mai studiezi a&#537;a cum am recomandat la început. &#536;tiu că e u&#537;or să întrebi aici dar nu vei putea asimila toate răspunsurile diverse pe care le prime&#537;ti până nu te dumire&#537;ti ce &#537;i cum de la cap la coadă. Noi te vom ajuta cu sfaturi &#537;i cu exemple în continuare.

Spor!

oldboy oldboy
17 Ian 2013 01:41


va multumesc mult,chestia i ca am bacul anul acesta si nu prea am timp sa stau sa ma documentez asa mult si de asta tot pun intrebari.dar am invatat multe despre telescoape de cand am intrat pe forum datorita unor oameni ca voi,si va multumesc.mai am putin si reusesc sa mi strang suma de bani si abea astept sa dau comanda de oglinzi.pana atunci tot caut un tub de 20 cm diametru interior.am sa merg si pe la depozitele de constructii sa intreb daca nu au vreun rest.Trebuie sa fiu atent sa fie foarte drept.daca nu gasesc de pvc,am sa caut de carton,dar cred ca voi gasi mult mai usor pvc decat carton la diametrul asta.

valy
17 Ian 2013 01:51


Tevi de canalizare, burlane de tabla. Nu-i nevoie sa fie drept, oricum o sa ai totul colimabil, doar n-ai iluzia ca odata facut asa va ramane, fix si perfect aliniat.
Cartonul rezista la umezeala?

oldboy oldboy
17 Ian 2013 02:08


nu prea rezista,la asta m am gandit si eu si nici pvc ul la soare. e o chestie foarte controversata si asta.oricum aveti dreptate,totul va fi colimabil deci..........nu e o chestie de care sa mi fac griji

Erwin
17 Ian 2013 10:55


Aten&#539;ie, dacă vrei să ai oglinda de 200mm nu po&#539;i avea interiorul tubului tot de 200mm, trebuie să la&#537;i un spa&#539;iu 10-20mm în jurul ei, nu foarte mare totu&#537;i ca să nu se lungească prea mult distan&#539;a de la secundară la planul focal (unde ai ocularul), asta ducând la o secundară &#537;i obstruc&#539;ie mai mare decât e necesar. 

Dacă iei un tub de PVC e&#537;ti limitat la dimensiuni standard ale tuburilor din comer&#539;. O altă posibilitate ar fi să comanzi la o tinichigerie un tub din tablă zincată (cel mai ieftin cred), de aluminiu sau inox &#537;i &#539;i-l rulează la ce diametru vrei. N-ar costa mai mult de 100-150 lei.

saiph
17 Ian 2013 11:12


(...).pana atunci tot caut un tub de 20 cm diametru interior.am sa merg si pe la depozitele de constructii sa intreb daca nu au vreun rest.Trebuie sa fiu atent sa fie foarte drept.daca nu gasesc de pvc,am sa caut de carton,dar cred ca voi gasi mult mai usor pvc decat carton la diametrul asta.


Tuburile de 200 (fie cele gri, fie cele portocalii) au aproape 200mm la exterior. Materialul are intre 4 si 6mm grosime, deci nu incape oglinda de 200 nici daca o pui pe muchie :D
Ti-ar fi mai bun un tub de [url=http://www.smokie.bizoo.ro/vanzare/1310233/Teava-PVC-canalizare-SN2-D-250mm-L-6m]250.

http://www.smokie.bizoo.ro/vanzare/1310233/Teava-PVC-canalizare-SN2-D-250mm-L-6m

Eu cand am cautat, acu vreo 6 ani nu prea am gasit, la liber, pt persoane fizice (dadeau doar la firme si cantitati mari) - probabil au un regim mai special decat celelalte dimensiuni. Asa ca mi-am luat pe-atunci tot de 200 si am pus in el optica pt un 6" f/8.

Dar poti incerca, daca gasesti de 250mm. In felul asta pastrezi si spatiul interior pana la oglinda in limitele recomandate. Sa te asiguri ca mentii tubul cat se poate de rigid. Pe viitor, dupa ce mai inveti cum e cu telescoapele, poti sa rafinezi designul si ti-l faci mai transportabil si usor de manevrat.


Spor si bafta!

valy
17 Ian 2013 11:47


Oldboy zicea de o primara de 150, deci tub de 200 ar fi ok.

mircear
17 Ian 2013 12:21


Tuburile alea portocalii sunt produse de Valrom, iar cel putin pentru Bucuresti se gasesc pe toate drumurile, iar in hypermarketuri de bricolaj gasesti sigur.
[url=http://www.teraplast.ro/Documente/Cataloage/01-Catalog-Infrastructura-Tevi-PVC-Canalizare.PDF]Tevile de 200mm diametru exterior se gasesc cu grosimi ale peretelui de 3.9, 4.9 si 5.9 mm.
Urmatorul diametru mai mic este de 160, dar este prea mic pentru o oglinda de 150, pentru care ai nevoie de un diametru interior de cel putin ~175mm.

Odata ce ai inca o dimensiune fixa, cea a tubului, cu Newt 2.5 iti calculezi toate dimensiunile necesare.

oldboy oldboy
17 Ian 2013 13:15


Da oameni buni,cumpăr oglinda de 150 mm.as vrea eu ca primul telescop din via&#539;a mea si totodata prima mea privire  sa fie pe oglinda de 200 mm.:))da mai este pana atunci.deci un tub cu diametrul interior de 200mm cred ca e numai bun.iar tuburi se găsesc , bani sa ai.

saiph
17 Ian 2013 13:42


Oldboy zicea de o primara de 150, deci tub de 200 ar fi ok.


A.. :D da, nu stiu de unde am dedus ca ar fi vrut de 8".
Ok, pai e bun atunci tubul ala. Eu am dat 100ron pe o bucata de 2m, la vremea respectiva - am gasit la Maricon (dealer Valrom).

Sa fii foarte atent, masori de 10 ori si tai/gauresti o data! E foarte usor sa dai stramb gaura pe exteriorul rotund al tubului. Poti folosi eventual niste hartie lunga (nu ajunge un format A1 - ti-ar trebui sa tai dintr-o rola de plotter sau ceva) ca sa te asiguri ca dai gaurile de fixare a celulei primarei chiar pe circumferinta (adica pe un cerc de sectiune dreapta - intr-un plan perpendicular pe axa optica principala): inconjori tubul in asa fel incat foaia sa se suprapuna perfect pe muchiile paralele (nu pe generatoare!) si marchezi.

Apoi masori cat ai din centrul primarei pana in centrul secundarei, tinand cont de diametre, focala, inaltime focuser, cote de montaj etc. Eventual poti lasa taiatul la lungime dupa ce determini grosier pozitiile (cu optica demontata!)  :)  Te-ar ajuta sa faci niste desene cat mai precise, o simulare inainte.