-----------------------------------
achy1978
27 Ian 2013 18:04

Fotografia planetara - studiu
Salut,

Ma intereseaza cati dintre membri acestui forum fac fotografie planetara (si aici includ: planete, luna, soare), fara sa aibe la dispozititie o camera CCD dedicata.

Astept un mesaj de la voi fie aici, fie in privat impreuna cu o imagine si cu detaliile tehnice.

As vrea sa vad daca este oportuna  lansarea unei competitii pentru incepatori, care nu au in doatare camere CCD dedicate. 

Premiul va fi o camera CCD  ..... insa detalii voi da dupa acest studiu de impact.
(Acest eveniment va fi parte integranta a proiectului GAM 2013)

Detalii despre GAM 2012 aici: http://srcstv.ro/proiecte/item/58-luna-mondiala-a-astronomiei

ursamajor
27 Ian 2013 18:12


Eu folosesc dSLR Canon 550D. Marea majoritate a fotografiilor (la Lună, Soare, Jupiter, Venus și Saturn) de pe blogul meu astrofoto (peste 99%) și de pe canalul meu astro de pe Youtube sunt făcute cu acest dSLR. În mare majoritate, luneta folosită a fost acromata 90/900 și Barlow noname. Abia mai de curând am cumpărat un Powermate 2,5x, dar n-am prea apucat să-l mai folosesc. Poate la primăvară, cu Mak-ul 127/1500.
http://ursamajorro.blogspot.ro/
http://www.youtube.com/user/ROursamajor/videos?view=0
Dacă e nevoie, pot atașa și aici.

Teo
27 Ian 2013 18:36


Salut,

Ma intereseaza cati dintre membri acestui forum fac fotografie planetara (si aici includ: planete, luna, soare), fara sa aibe la dispozititie o camera CCD dedicata.
As vrea sa vad daca este oportuna  lansarea unei competitii pentru incepatori, care nu au in doatare camere CCD dedicate. 


Ursa, 

Canon  EOS 550 D este o camera cu CCD. 

Chiar daca nu e dedicata planetelor, totusi e o camera performanta CCD cu rezultate excelente in astro-foto.  ;)

http://www.expertreviews.co.uk/digital-cameras/277789/canon-eos-550d/specifications

ursamajor
27 Ian 2013 18:38


Teo,
Salut,


Deci, se încadrează. Și săpunierele au CCD. Chiar și unele webcamuri. Ne pierdem în detalii.

valy
27 Ian 2013 18:47


De exemplu ASI120MM e CMOS, deci nu CCD, BMB devine astfel eligibil :)? Probabil archy se refera la cei care fac poze/filme cu orice altceva decat camere dedicate astrofoto (planetara).

Teo
27 Ian 2013 18:47



Deci, se încadrează. Și săpunierele au CCD. Chiar și unele webcamuri. Ne pierdem în detalii.

Ba eu cred ca sunt necesare ceva lamuriri suplimentare.

Pentru ca nu putem compara un Neximage de la Celestron care se vrea a fi camera "planeto-luno-solara" cu un DSLR performant si scump.

Daca este asa, atunci si vechiul meu Canon EOS 400 D se incadreaza perfect ( desi am sentimentul ca nu este asa ).

Achy ar trebui sa vina cu precizari mai exacte .

ursamajor
27 Ian 2013 18:51


Răstălmăcim cum ne convine. Asta e neșansa noastră ca popor, în general. S-a spus clar că e vorba de camere planetare dedicate. Oricât ar fi de bun sau scump 550D, nu se compară cu o planetară dedicată. În primul rând că nu salvează film necomprimat și sensibilitatea senzorului nu o atinge pe cea a unuia dedicat planetar. Și un webcam d-ăla mai pricopsit e mai bun la asta. Și nici nu s-a pus problema vreunui preț în cerința colegului de forum achy1978. :wink:

Matrixul
27 Ian 2013 19:13


Eu am doar un Phillips SPC900 insa de cind am luat-o inca nu am prins seeing bun din balcon deloc...

auriga
27 Ian 2013 19:30



Canon  EOS 550 D este o camera cu CCD. 

dslrurile Canon (exceptie - 1D MK1) sunt dotate cu senzori CMOS.

achy1978
27 Ian 2013 20:00


Este bine ca putem extrage esenta din toate aceste mesaje. Cand m-am referit la CCD dedicat am folosit exprimarea uzuala ... fara sa intru in detalii tehnice ( CMOS CCD etc). As vrea sa fie un concurs pentru incepatorii care doresc sa abordeze acest segment de fotografie si nu au la dispozitie camere dedicate. 

In acest segment as include pe posesorii de compacte si webcam-uri. Nu stiu daca este bine sa includem si DSLR-urile aici... voi ce parere aveti.

ursamajor
27 Ian 2013 20:04


Un webcam CCD folosit uzual în astrofoto planetare e mai bun decât un dSLR. Ce facem, scoatem și acele camere. Sau nu facem discriminări și acceptăm tot ce înseamnă cameră non-planetară dedicată?

jimao22
27 Ian 2013 20:05


Ma bag si eu ca musca. 
Eu am o camera CCD dedicata, dar pentru deep-sky. 
Pentru planete, am descoperit acum soft-ul Videos Sky cu care pot transforma camera de ghidaj ORION SSAG intr-o camera care poate achizitiona film cu pana la 50 fps. 
Se pune ca am camera dedicata?
Daca nu, ma bag si eu in competitie fiindca la fotografie planetara sunt incepator absolut (am cateva incercari la Luna si la Jupiter, postate aici).

achy1978
27 Ian 2013 20:14


Si ca sa vin concret cu premiul ce se va acorda .... in urma discutiilor cu Jaime Alemany, pot sa va spun ca Lunatico Astronomia (http://tienda.lunatico.es/) e devenit sponsor oficial al SRCSTV in proiectul GAM 2013 si va pune la dispozitia castigatorului urmatorul premiu:


http://tienda.lunatico.es/epages/Store.sf/es_ES/?ViewObjectID=3594049

Singura mea rugaminte este aceea de crea premisele ca premiul sa ajunga la cineva care merita (calitatea pozelor si implicit castigarea concursului) si are nevoie de aceasta camera (nu vreau sa fie doar un simplu trofeu).

Evident ca la momentul oportun o sa vin si cu regulamentul concursului .... etc .... insa acum ma intereseaza doar "piata potentiala".

Evident ca unul din membrii juriului va fi Jaime Alemany .... asa ca pozele vor ajunge si in ES.

achy1978
27 Ian 2013 20:17


Un webcam CCD folosit uzual în astrofoto planetare e mai bun decât un dSLR. Ce facem, scoatem și acele camere. Sau nu facem discriminări și acceptăm tot ce înseamnă cameră non-planetară dedicată?

Atunci facem asa ... Acceptam tot ce nu inseamna camera CCD dedicata! ... si aici includem: webcam, compacte si DSLR-uri

achy1978
27 Ian 2013 20:20


Ma bag si eu ca musca. 
Eu am o camera CCD dedicata, dar pentru deep-sky. 
Pentru planete, am descoperit acum soft-ul Videos Sky cu care pot transforma camera de ghidaj ORION SSAG intr-o camera care poate achizitiona film cu pana la 50 fps. 
Se pune ca am camera dedicata?
Daca nu, ma bag si eu in competitie fiindca la fotografie planetara sunt incepator absolut (am cateva incercari la Luna si la Jupiter, postate aici).

ORION SSAG este apropiat de ceea ce se ofera premiu .....si poate fi considerata o camera planetara dedicata.

Incepator
27 Ian 2013 20:49


Am si eu de cateva zile WebCam Microsoft LifeCam Studio  http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=108246#108246
Nu am reusit inca sa o scot pe teren dar urmeaza.
Intentionez sa o utilizez cu Barlow x2 in prime Focus la SCT 127mm/1250 deocamdata la o montura fara urmarire.
Mai e de invatat registax......

jimao22
27 Ian 2013 21:33


Oricum, felicitari din toata inima, Marian.
Se simtea nevoia unei astfel de competitii, este o ocazie de a crea o atmosfera de emulatie si mult entuziasm si de a da ceva mai multa viata forumului. 
Imi aduc aminte cu multa placere de atmosfera creata de concursul din 2010, initiat de Emil Kolbert, la fotografie deep-sky. Toata lumea era in verva si entuziasmul era la cote maxime.
Ca sa nu mai spun de faptul ca e un prilej pentru incepatori sa-si puna burta pe carte si sa studieze un pic (mai mult) si sa se perfectioneze. Nu poate fi decat benefica o astfel de actiune.

(Mai face cineva ceva similar la deep-sky?)

achy1978
27 Ian 2013 21:45


Cristi, sa speram ca obiectivul va fi atins si vom avea multi concurenti .... ar fi pacat ca nici atunci cand primim ceva de la cineva sa nu putem coagula astfel incat sa putem realiza o competitie corecta.

buncar
28 Ian 2013 05:05


Eu am un DSLR Nikon D80 pe care il montez cu un T2 direct pe luneta si mai am si un webcam, modificat dintr-un webcam banal...

saiph
28 Ian 2013 09:34

Re:
Ma mai delectez si eu cu foto planete, din cand in cand. 
La fel: Luna, Soare, si planetele mai accesibile de prin "gradina" (Venus, Jupiter, Saturn, Marte).
Nu am avut ocazia sa incerc Uranus sau Mercur, Neptun nici atat. Iar asteroizi si comete poate pe viitor :)
Camera nu este nici pe departe una performanta: SPC900NC. Uneori mai folosesc si 400D-ul.

[url=http://s120.photobucket.com/albums/o167/saiph_ro/outer_space/Planets/Jupiter/]Cateva [url=http://s120.photobucket.com/albums/o167/saiph_ro/outer_space/Planets/Mars/]poze [url=http://s120.photobucket.com/albums/o167/saiph_ro/outer_space/Planets/Saturn/]am [url=http://s120.photobucket.com/albums/o167/saiph_ro/outer_space/Planets/Venus/]pus [url=http://s120.photobucket.com/albums/o167/saiph_ro/outer_space/Moon%20Shots/]si [url=http://s120.photobucket.com/albums/o167/saiph_ro/outer_space/Sun/]aici (am sa-mi fac un album pe Astrobin, in curand).


Apropo, mi-e un dor sa ies la observatii...
Cer senin!

dmtr69
28 Ian 2013 14:08


Va salut! Pana in vara lui 2012 am folosit pentru filmare si poze(cadre din film +stack) camere CCTV(pentru Luna am incercat si webcam SPC900)+dob 150/1200. Linkuri pentru filme sunt in sectiunea video-astronomie a forumului( Luna, Jupiter, Saturn plus cateva DSO)-http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=86355#86355. Poze DSO in sectiunea astrofoto incepatori("cateva roiuri" s.a.).

achy1978
28 Ian 2013 15:28


Perfect :) .... vad ca deja sunt 5-6 potentiali concurenti .... este bine!

dmtr69
29 Ian 2013 13:02


Cateva poze din prelucrarea filmelor facute cu dob 150/1200:
-Luna cu webcam SPC900NC(senzor de 1/4", 640x480 pixeli;cadre stack-Registax) si cu CCTV (senzori de 1/3" si 1/2", 752x582 pixeli-rezolutie redusa de semnalul video analog la 720x576; cadre simple din film).
-Jupiter cu CCTV+barlow 1,5/2x
-Saturn cu CCTV+barlow 2x
 Evident intre aceste poze si cele facute de stimatii colegi forumisti este o distanta ca de la cer la Pamant. Pentru fotografie planetara fiind necesare instrumante cu apertura mare si focala mare(pentru detalii si marire corespunzatore doar cu un barlorw decent sau fara el). Catadioptricele cred ca sunt cele mai potrivite pentru asta. Camera este si ea importanta-senzor mic si densitate mare de pixeli. Camerele planetare recente au 3/5 Mpix sau mai mult. Dar toate astea sunt inutile fara un "seeing" foarte bun.
 Datorita celor spuse mai sus in ultimul timp am abandonat fotografia planetara. Dar saptamana asta imi vine "autoguiderul" ALCCD5, care este si o buna camera pentru planetare(senzor monocrom de 1/2" si 1,3Mpix) si am sa reiau tentativele foto.

ursamajor
29 Ian 2013 16:38


Dacă e să fac și eu o mică retrospectivă, ar ieși ce se vede mai jos. La care se adaugă lunarele, cele de aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=9798&highlight=
Sper ca "jurizarea" s-o facă alții, că la câți "prieteni" am pe-aici...

valy
29 Ian 2013 16:48



Sper ca "jurizarea" ....
Le dai anonime ;).

ursamajor
29 Ian 2013 16:49


Deja le-am dat mai sus. :lol:

valy
29 Ian 2013 17:12


Probabil ca se vrea poze noi, de la zero, inca n-am vazut regulamentul.

Eventual le dai contrast, rotate 45' ... si se pierde urma.

ursamajor
29 Ian 2013 17:51


Poze noi, poate la primăvară, că acum e vreme de... numărat banii.

achy1978
29 Ian 2013 18:34


Salut .... inca nu am construit regulamentul, insa cu certitudine vom lua in discutie doar poze realizate intr-un anumit interval de timp ... probabil vom avea la dispozitie cam 2-3 saptamani.

As dori sa finalizam concursul undeva la sfarsitul lunii martie, astfel incat sa putem acorda premiul in cadrul Festivitatii de deschidere a GAM 2013 ...

ursamajor
29 Ian 2013 18:44

Re: Fotografia planetara - studiu
Astept un mesaj de la voi fie aici, fie in privat impreuna cu o imagine si cu detaliile tehnice.

Păi, și asta ce vroia să-nsemne? De ce n-ar conta fotografiile din portofoliu, să zic așa? În 2-3 săptămâni alea se poate ca nici să n-ai ce poza din cauza vremii. Dar, mă rog, asta e. Probabil e cu dedicație, cel puțin la asta te duce gândul. Zic și eu...

achy1978
29 Ian 2013 20:31


Asa cum am scris in titlul topicului, am dorit sa realizez un mic studiu despre potentialii competitori si, de ce nu, sa am idee de calitatea pozelor ce vor intra in competitie la momentul t.

Portofoliul existent al unei persoane este foarte important, deoarece acesta se traduce in experienta acumulata (achizitie, prelucrare ....), ceea ce din punct de vedere teoretic ii va conferi un avantaj strategic.

Insa, pentru ca aceasta competitie sa fie egala pentru toti, va avea un start comun in achizitia si prelucrarea imaginilor.

In cele 3 saptamani (poate vor fi 5 sau 6 ..... 3 a fost cifra care mi-a venit in minte) va fi suficient timp pentru a aborda cam tot ce se poate.

@ ursamajor  ...... si daca era cu dedicatie, de ce as mai organiza concursul, in loc  sa o ofer direct celui de care sunt interesat? ....

jimao22
29 Ian 2013 20:31


Pai asa va fi regulamentul. 
Daca vrei camera noua, te intrerupi din numaratul banilor, iesi afara in frig si faci o poza-doua.  Daca nu, lansezi un zvon cum ca concursul ar fi cu dedicatie si numarul prietenilor de pe forum iti va creste exponential.
Zic si eu...

ursamajor
29 Ian 2013 20:37


Asa cum am scris in titlul topicului...

Explicațiile au fost mai mult decât clarificatoare.
So, let's see it!

achy1978
29 Ian 2013 20:41


... si ca sa spulber orice semn de indoiala asupra calitatii concursului, juriul cu drept de vot va fi format partial din membri SRCSTV, unii dintre ei prezenti pe forum, care isi vor aduce aportul la vot in proportii egale ..... si mai mult de atat am sa-i si enumar aici (Emil Kolbert, psemil, jimao22, emilf ) + 2 sau 3 de la AVANSATI in ale planetarelor si Jaime Alemany (daca va accepta).

Niciunul dintre cei enumerati mai sus nu au stiut de acest lucru si sper sa nu fie impotriva.

Succes!