-----------------------------------
murrix
05 Feb 2013 18:40

murrix - total newbie -
Va salut cu drag, din Banat. As vrea sa-mi implinesc un vis mai vechi, cel de a putea privi cerul de aproape. Sper ca in saptamanile viitoare, sa pot intra in randul "lunetistilor", atat cat imi permite, de moment, bugetul. Doresc sa-mi apropii spatiul cosmic, cat si sa fac observatii terestre, din locuri inalte. Peste ani, sa trec si la foto. Pana una-alta, primesc bucuros informatii si sfaturi.  Voi avea un buget mic, undeva intre 350 si 550 lei. Pana acum, m-am invartit in jurul: Celestron PowerSeeker 60 EQ, refractor;  Seben Star Commander 60/900; Celestron Travelscope 70. 
Ideal ar fi sa contina oculare de 20; 10 si 4, lentila corectoare,  cat si un Barlow de 2 sau 3. Poate si un filtru selenar?  Cam pe acolo va trebui sa ma limitez.  Am ochit si vreo 4-5 furnizori. Unii nu dau o prezentare completa, altii au preturi excelente. Ideea de baza e ca nu voi putea investi in echipament o lunga perioada, deci imi doresc o "jucarie" cat mai completa si cat se poate de performata, la un pret minimal. In principiu, inclin catre un refractor, cu portabilitate mare, probabil altazimutal.
Varsta: 50 si 4 zile Alte hobbyuri: sisteme Linux, lectura, muzica ( hard-rock), etc.
adresa de e-mail, doar via PM.

Astept vesti de la forumisti !!!  

Erwin
05 Feb 2013 19:00


Bine ai venit!
Poate ar fi bine să mai strângi ceva bănu&#539;i pentru un instrument &#537;i accesorii mai bune, chiar &#537;i second-hand, ca să nu fi dezamăgit de la început. 
Bănui că la Liebling poluarea cu lumină e mai mică &#537;i în nop&#539;lle senine se vede Calea Lactee. Un binoclu bun ar fi foarte indicat pentru a învă&#539;a cerul &#537;i a descoperi multe obiecte invizibile cu ochiul liber. 

Spor la studiat &#537;i cer senin!

murrix
05 Feb 2013 19:48

@Erwin

Multumesc de primire !!! 
1. Sunt convins ca as putea realiza mai mult cu o suma mai mare. Din pacate, salariile nu cresc si mai am de tras vreo 5 ani si jumatate la rate. Deci astept sfaturi in zona propusa. Mi-am facut toate calculele, atat se poate. Promit sa nu fiu dezamagit. Oricum va fi mai bine decat privitul cu lupa ( de birou) la luna.
2. Din pacate, poluarea e mare si aici. De aceea imi doresc ceva cat mai usor de purtat. Poate pana in turla bisericii, sau pe un camp invecinat, la vreo 3-4 kilometri de orice sursa de lumina. Am avut o harta a cerului, cu multi in in urma, dar asta nu inseamna ca stiu mare lucru despre el.
3. Ideea cu binoclul? E ceva nou pentru mine. Daca poti reveni cu detalii, ar fi OK. Din cele cateva refractoare enuntate de mine, care ti-ar face cu ochiul ? Asta in conditii de maxima dorinta si totodata austeritate severa. Sau variante in aceeasi zona? Ma astept la o evaluare de genul PRO si CONTRA / telescop, pentru a deslusi mai bine ce am de cantarit.

EDIT: Normal ca intrebarile mele nu  sunt  doar pentru Erwin, cu toate ca aceasta postare ii e adresata. Observ ca in jumatate de ora, au fost 54 de vizualizari !!  Daca la fiecare 10 vizualizari as primi 1 raspuns, ar fi deja o discutie interesanta.



zoth
05 Feb 2013 20:52


Da, sunt sanse mari ca un pasionat de hard-rock sa devina si un bun lunetist in timp ...  :) 
Eu ti-as recomanda o luneta Skywatcher 70/900 pusa pe o montura azimutala AZ3.
Nu stiu daca se gaseste combinatia asta pe piata, merita sa vorbesti cu un dealer de acolo din zona ta.
Oculare nu e bine sa iei la pachet, mai degraba de aici de pe forum unde gasesti multe lucruri bune si relativ ieftine.

Cer senin!

murrix
05 Feb 2013 21:14


am gasit Telescop Skywatcher 70/900 AZ GoTo... dar depaseste cam de 3 ori bugetul propus...

ce parere aveti de asta? ( just asking)
http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-skywatcher-90900-az3.html

Cat despre hard-rock... e cel al anilor 70-80... nu trece de Iron Maiden, de exemplu. Pe vremea aia se numea hard-rock sau heavy-metall... acum, unii ar zice ca e muzica mioritica.. de cantat la stana 
 :P

zoth
05 Feb 2013 21:47


Nu ai ce face cu AZ GoTo daca iti place cerul, nu merita sa bagi bani in fiare.
Mai bine cumperi tubul optic separat si montura separat. Poate fi un pic mai scump dar la final ai o combinatie pe care o vrei tu.

Am inteles, asta-i muzica mioritica ...  :lol: 
http://www.youtube.com/watch?v=9Q7Vr3yQYWQ

murrix
05 Feb 2013 22:01

ideea e...
.. ca oricum nu-mi permit o "jucarie" serioasa. 
cat despre hard-rock... cam pe-acolo: Led Zepp, Floyd, Purple, Whitesnake.. etc.. si oricum, nu eu am definit-o ca fiind " de miorite" ci un tanar rocker suparat foc... :P

Am avut probleme cu logarea din Firefox. sa fie faptul ca de vreo 20 de minute se joaca baietii cu ADSL-ul meu?  Vad ca de pe Chrome merge ata...


Erwin
06 Feb 2013 00:48


Am recomandat mereu începătorilor un binoclu bun ca prim instrument de care apoi se vor folosi mereu, este bun &#537;i pentru recunoa&#537;tere &#537;i pentru observa&#539;ii la obiecte Messier, roiuri deschise &#537;i întinse gen Pleiade, Hyade etc. pentru care câmpul larg, magnifica&#539;ia redusă, luminozitatea mare &#537;i confortul vizual sunt calită&#539;i importante pe care binoclul le satisface cu brio iar ca un plus vederea binoculară care dă senza&#539;ia de profunzime &#537;i compensează prin suprapunerea "software" unele erori ale ochiului. 

Pentru a fi bun pentru astronomie trebuie să aibe lentile &#537;i prisme de bună calitate acoperite antireflex (fully multicoating), o construc&#539;ie mecanică solidă, preferabil cu corp metalic &#537;i cu magnifica&#539;ie fixă. Cele mai uzuale modele &#537;i potrivite pentru observa&#539;ii nocturne încep de la 7x40...10x50 &#537;i pot ajunge la 20x80. Prima cifră reprezintă magnifica&#539;ia iar a doua diametrul obiectivelor în mm. Binoclurile mai mari &#537;i mai grele sunt greu de &#539;inut în mână a&#537;a că un trepied sau un dispozitiv construit special (caută bizooka la ATM) ar fi foarte indicat pentru ele. 

Cu bani pu&#539;ini mai ai varianta de a construi singur o lunetă sau un mic reflector. Po&#539;i găsi prin bazar din când în când obiective sau oglinzi bune la un pre&#539; minimal, eu a&#537;a am început activitatea la modul serios acum câ&#539;iva ani.

murrix
14 Feb 2013 15:01

la un pas...
  Am imprumutat acum cateva zile un binoclu.. cred ca specificatiile erau false... am reusit sa vad putin cu el. Oricum, nu mi-as fi permis sa iau ambele.. si inca 6-7 ani de asteptare erau cam mult. Deja ma gandeam ca n-o sa reusesc. Azi, am rugat pe cineva de la un hypermarket sa-mi aduca ceea ce am vazut cu cateva zile in urma. Sper sa ma descurc cu jucaria, mai ales ca m-am conitionat sa las fumatul (minim  40 / zi ) de dragul observatiilor. 
    Asa ca am optat pentru o varianta care sa imbine 3 elemente: 1) very-low-cost ( 370 RON) 2 apertura cat de cat rezonabila (60), 3.distanta focala 700. Dupa cum se vand trepiedurile producatorului, sper ca va fi si acela bun si stabil. Comparativ cu Celestron, a fost mai ieftin. Dar probabil nu va fi atat de dotat cu lentile ca un Seben ( despre care am citit lucruri destul de proaste, referitor la calitatea lentilelor. Sper ca alegerea mea ( oarecum fortata si de lipsa de lichiditati, sa-mi aduca satisfactii. Cum spuneam, sunt interesat si de observatii terestre.

    La ora 16:15 voi intra in posesia refractorului. Daca se prezinta bine si are tot ceea ce trebuie in cutie, il voi pastra. Am timp de razgandire pana la ora 22:00. E gata montat, fiind ultima bucata ( cea expusa). Sper sa fie intr-un ceas bun !!

 HQ REFRACTOR TELESCOPE
- Aperture: 60 mm
- Focal length: 700mm
- Finder scope: 5x24
- Eyepieces: SR4, H12, H20(24.5mm)
- Supplied accessories: 2x Barlow, 1.5x correct lens, TP4 aluminum tripod 

Eyepiece 4mm
- magnification: 175x
- magnification with 1.5x erecting eyepiece: 262x
- power with 2 x Barlow: 525x

Eyepiece 12.5mm
- magnification: 56x
- magnification with 1.5x erecting eyepiece: 84x
- power with 2 x Barlow: 168x

Eyepiece 20mm
- magnification: 35x
- magnification with 1.5x erecting eyepiece: 52x
- power with 2 x Barlow: 105x

modelul e un KN-SCOPE 40 de la KÖNIG.

Astept reactii din partea celor care m-au sfatuit si incurajat pana acum, cat si din partea celorlalti membrii ai forumului. Observ ca au fost 720 de vizualizari.  :P 

Alexandru Savin
14 Feb 2013 15:33


Felicitari!
http://tech.groups.yahoo.com/group/60mmtelescopeclub/
Se pare ca nu sunteti singurul ! :)

''instrumentul cel mai bun este cel pe care il folosesti'' 

Edit: Grosismentul maxim este ca o regula empirica 2xDiametrul obiectivului, asa ca nu va asteptati la minuni la peste 120X!!!

Spor la observatii,
A.

murrix
14 Feb 2013 16:17

Alexandru Savin
Multumesc. Momentan e pielea ursului din padure, l-am zarit la hypermarket si atat. Probabil peste fix 1 ora ( ce greu trec clipele) voi fi entuziasmat sau dezamagit (daca ceva nu va fi in regula). Fiind ultima piesa, cea expusa la vedere, ar putea avea probleme, sau nu. Nu ma astept deloc la minuni. O sa merg inainte modest si cu curaj. Cu sprijinul colegilor de forum, trebuie intai sa-mi imbunatatesc EU performantele. Apoi intra in discutie telescopul.
  Multumesc si de incurajari !!!
Norii incep sa se imprastie, asa ca diseara, poate am putin noroc.

A propos, meteoritul de maine e vizibil in Romania?

murrix
14 Feb 2013 21:03

Dezamagire


        A sosit "minunea". Nu ma plang de 1 zgarietura pe corpul telescopului, dar lipseau: prisma 90°; lentila corectoare de 1,5, lentila Barlow. Deci destule "amanunte", cat sa reduca valoarea refractarului la 5-10%. In plus, cremaliera de la ocular cam stramba si cu "hopuri", iar la fixarea ocularului lipsea deja 1 din 2 piulite.
    Am sunat la hypermarket, la al 2 lea magazin au un exemplar sigilat ( in cutie). Am fost contactat inclusiv de vanzator, asa ca l-am rezervat pentru maine. Pretul..imbatabil: 238.5 lei. Daca totul e ok... al meu e !!!
    Partile pozitive: intr-adevar, trepiedul e solid, montura e ok si prin luneta cautatoare se vede bine. In plus, avea si un micut filtru selenar (verde). Daca al 2 lea ar fi in stare perfecta....
    Sper sa trec de la agonie la extaz. Asta nu inseamna ca ma astept la performantele unui Dobson, dar cat de cat la un refractar de 60 onorabil.
    O sa-mi ia cred, ceva timp, sa ma obisnuiesc cu el. Asa ca va fi esentiala comunicarea pe forum cu incepatori ca mine, cat si cu oameni cu ceva experienta. Ma bucur pana atunci de lecturi interesante pe forum.
   Intrebare: Eyepieces: SR4, H12, H20 (24.5 mm) inseamna ca voi gasi componente potrivite in viitor? daca nu ma insel, asta e sub 1 inch, deci piesele de 1,25 inch ies din discutie? Sau exista adaptoare?


Adrian Sirean
14 Feb 2013 21:34


Salut. Doar acum am dat peste postul tau.
Citeste putin aici: http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-skywatcher-60700-az2.html sau http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=442:bk607az2&catid=37:lunete-clasice&Itemid=57 sau http://www.skywatcher.ro/Cel/powerseeker60.htm.
Sfatul meu este sa-l trimiti inapoi, sa-ti recuperezi banutii si sa iei ceva "mai de firma". Cel putin ai oculare pe standardul 1,25 inch care sunt si mai bune decat cele SR sau H, si se pot si upgrada in viitor.
Bafta.

murrix
14 Feb 2013 21:47

Der Pirate

Acum e deja rezervat. Probabil ca propunerea ta (Luneta SkyWatcher 60/700 AZ2 ) imi va fi utila pe viitor. Banii ii primesc maine, refractarul a plecat deja. Dar fiindca am rezervat ( ein Mann, ein Wort).. il voi lua pe cel descris mai sus la 240 lei, daca e complet.  Imi va ocupa -sper- o groaza de timp in vacante. La mine chiar conteaza acum fiecare leu.. e pacat ca e asa, dar nu am ce face. Astept sfaturi pentru o achizitie viitoare ( la o data foarte indepartata, probabil 5-6 ani).  Si inainte de toate, multumesc de raspuns.

Reiau intrebarea: se gasesc adaptoare la 1,25``? Si daca maine se va vedea din Romania meteoritul care va trece la 27.000 km. Un articol de ziar spune ca s-ar putea vedea si cu un binoclu.. dar nu stiu nici ora si nici locatia.

 A propos... ce am uitat sa precizez la partile bune: montat, nu cred ca depasea 2 kg, deci e ultra-portabil, bun de asezat pe bancheta din spate si de iesit la "iarba verde" cu el, fie zi, fie noapte.


ursamajor
14 Feb 2013 21:56


Ar fi bine să asculți ce spune Piratul. Chestia asta e o... jucărie. Cruță-ți banii și mai adună nițel și ia ceva mai serios. Nu considera sfaturile noastre potrivnice, dar o facem pentru ca tu să nu regreți și să faci pasul... cu dreptul.

Adrian Sirean
14 Feb 2013 22:04


Chiar daca l-ai rezervat nu este totul pierdut. Incearca sa-i gasesti un defect si trimite-l inapoi. Cu siguranta vei gasi mai multe. Referitor la acel adaptor, nu cred ca o sa gasesti asa ceva cel putin nu pe la noi. Si chiar daca ar fi, ar costa peste 100-150 lei. 
Despre Asteroidul 2012 DA14 poti afla mai multe de aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=10006&start=0

murrix
14 Feb 2013 22:09

ursamajor

Sunt ferm convins ca aveti amandoi dreptate. Daca nu e in stare perfecta, nu voi lua jucaria. Dar mai sus ca pret, nu o sa pot urca in urmatorii ani. Asa ca ma voi multumi cu putin. Daca gasesc cea mai mica imperfectiune, renunt si voi urma sfaturile voastre (desi asta implica o asteptare indelungata).  Oricum, e un mic auto-cadou la implinirea unei jumatati de secol si un premiu de consolare, pentru lasatul de fumat (40/zi, timp de 32 de ani).
Cu ce voi economisi din tigari nefumate, voi putea spera in viitor la ceva mai bun.

Acum m-am angajat s-o iau, e rezervata pe numele meu si mai am si de consumat ceva benzina ca s-o aduc acasa. Cum spuneam, nu-mi permit in "liga mare" inca.

A propos, la cele 2 intrebari din postarea anterioara, ai un raspuns pentru mine? Multumesc de incurajari si de raspuns. Voi incerca sa scot maximum din "jucarie", daca e sa fie a mea. Nu am perspective financiare grozave in urmatorii ani, dar pana atunci sper ca ma veti ajuta voi, sa folosesc bine banii la o achizitie ulterioara.


ursamajor
14 Feb 2013 22:14


Mulți înainte și felicitări pentru renunțarea la fumat (asta da realizare)! Nu e vorba de liga mare, ci de bani aruncați. Acea jucărie, din câte știu, are lentile din... plastic. Așa că, eu cred că e un argument în plus să n-o cumperi. Lasă chestia cu onoarea, că n-ajută în astronomie. :wink: Ești client, banii sunt ai tăi. N-are a face cu onoarea (apropo, de expresia nemțească). 100 de lei în plus zic eu că îți poți permite. Te dai pe lângă contabilul-șef azi, de ziua lui nea Vali și poate te capeți! :mrgreen: Baftă și ascultă și de unul mai tânăr cu 4 ani. :wink:

murrix
14 Feb 2013 22:22

Chiar daca l-ai rezervat....

Primul mi-a fost adus acasa de o persoana care lucreaza acolo. Maine va trebui sa merg sa-l vad pe al 2 lea, la alt hypermarket. Plecand de la premisa ca e complet si ma voi putea folosi in urmatorii cativa ani de el ( nu ma astept la nimic spectaculos), il voi lua. E la jumatate din pretul altor telescoape 60 /700. Si de fapt, nici pe asta nu mi-l permit, daca e sa fiu sincer. Daca il refuz, raman si fara suficienti bani pentru altceva ( consum benzina). E si asta un efort mare, in situatia actuala. Sper sa fie cat de cat OK si sa-mi aduca bucurii. Anii m-au invatat sa mai tai din vise, asa..putin.
 Daca era dupa mine imi inaltam in gradina un turn de observatie cu cupola rotativa si cu vizionare direct pe computer. Dar cum spuneam, va fi un inceput modest, si daca voi dovedi ca intr-adevar am nevoie de un telescop bun si voi avea si banii, voi provoca o discutie cu 6 luni inainte de achizitie.
 Eu va inteleg pe cei care priviti deja din varful dealului, la mine, cel care sta la poale si are un orizont mai ingust. In anumite domenii, sunt si eu in varful dealului si incerc sa ma pun in pielea celui care abia a urcat primii pasi, ca sa-l pot intelege. Momentan, finantele sunt primul criteriu, indiferent ca-mi place sau nu.
Multumesc pentru informatia cu meteoritul. Sper sa avem cu totii CER SENIN !!


murrix
14 Feb 2013 22:34

Nu ma tem de umbre...

....ci doar de ratele la banca. Si mai am de tras pana in 2018. Cand 80% din salariul de bugetar se duc acolo, vezi lumea cam cum se vede fara lentila corectoare... Cum spuneam mai sus, si 300 lei e mult in situatia asta. Deci daca pun 50 lei benzina si 240 refractorul cu lentile de plexic.. ma incadrez.
Daca nu, probabil ca alte chestii foarte presante imi vor sparge purcelusul..si visul se va duce pe apa sambetei. Oricum, apreciez sfaturile voastre, chiar daca nu prea imi permit sa ascult ( momentan) de ele. Majorari de salariu..pauza. Abia am scapat de taierile din 2010.Si ele erau reale de cam 45% (oricum a papat inflatia reparatia). Cele din ianuarie 2010 nici nu le-am luat in calcul. Eu sper sa vad un pic si cu plasticul. Si cum stativul e intr-adevar usor, solid si robust, poate va ajunge in viitor o luneta serioasa pe el? Sau poate voi putea dona "jucaria" vreodata ( daca o voi putea inlocui), unui copil necajit, dar pasionat.

 Daca gasesc hibe la aceasta a doua incercare, promit sa ma cumintesc si sa stau cu pusculita deschisa, poate-poate strang de un 60/700 AZ-2.
[/b]

valy
15 Feb 2013 01:40


Dece nu-ti faci o luneta/dobson?

Teo
15 Feb 2013 03:02


Cu o suma cuprinsa intre 120 si 190 lei iti iei un obiectiv bun cu lentile din sticla si iti faci o luneta pe cinste.

Exista un magazin de telescoape chiar in judetul Timis, care trimit prin Posta Romana astfel de obiective. Stiu asta de la un membru de pe forum care a cumparat de acolo.

Transportul prin posta nu costa mai mult de 20-30 lei. 

Daca ne vei asculta sfaturile iti vei putea face o lunete buna care te poate incanta mult timp de aici inainte.

Cred ca cea mai potrivita pentru tine in situatia actuala ar fi una de 80 mm diametru.

Iata aici lista cu preturile obiectivelor precum si linkul catre magazinul respectiv :

http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=238:obiective-acromate&catid=78:obiective&Itemid=91

Ai facut o mare greseala ca ai dat banii pe o jucarie cu lentile din plastic, pentru ca te va dezamagi sau iti va forma o impresie neplacuta asupra a ceea ce se vede printr-un telescop.

Daca iti vei achizitiona un obiectiv de 70-80 mm cu focala 900 mm, restul se construieste foarte ieftin.
O bucata de teava din PVC costa cam 10 lei pe la magazinele de bricolaj iar focuserul se poate construi din tabla sau tevi din plastic.

Daca pasiunea este atat de mare, sper din toata inima sa te auzim cat de curand ca ti-ai achizitionat un obiectiv bun de 70-80 mm cu care se incepi constructia unei lunete serioase !

Cat despre sfaturi tehnice, iti vom sta la dispozitie . :)

Mult succes !

murrix
15 Feb 2013 14:38

Teo, dar nu numai...
Primul, l-am refuzat.
Al doilea, probabil pot sa il anulez telefonic.
In situatia data, ce ar fi mai indicat?

 Sky-Watcher 70/700 AZ 2  sau Skywatcher 60/900 EQ1 ?

Avantaje si dezavantaje la ambele? Diferenta de pret e de 10 RON.

A propos, firmele online nu se inghesuie deloc sa raspunda la telefon...

Nu sunt deloc indemanatic, ca sa ma pot apuca de confectionat telescoape.

ursamajor
15 Feb 2013 14:50


Sky-Watcher 70/700 AZ 2 sau Skywatcher 60/900 EQ1 ?

Prima are apertură mai mare. Se vede, nu? :lol: Și chiar contează acel centimetru. A doua îți va arăta mai puțin cromatism, dar te asigur că nu-l vei sesiza nici la prima. Și ți-o spun din experiență, fiindcă am avut una. Alt avantaj ar fi că montura azimutală e mai intuitivă, cea ecuatorială e mai tricky. Și măcar de era o montură mai bună...
Eu aș alege-o pe prima.
Apropo, bine ai făcut că ai refuzat copilăria aia. Nici astea nu-s excepționale, dar sunt instrumente entry level de începători foarte bune.
Și nu-ți face griji, nimeni nu se uită "de pe deal" la tine.
Te superi dacă te rog să nu mai formatezi fontul cu albastru?

Teo
15 Feb 2013 15:08


Mergi cu incredere pe cea cu apertura mai mare, adica ia-o pe cea de 70 mm (Sky-Watcher 70/700 AZ 2 ).
O sa vezi ca vei obtine imagini frumoase. :)

Mult succes si sa ne anunti si pe noi dupa ce ai cumparat-o !

Din cate stiu, lunete de 70/700 Sky-Watcher nu prea mai au pe stoc magazinele.
Nici nu stiu daca se mai fabrica, dar poti incerca totusi.
Daca nu gasesti 70/700mm, atunci un 70/900 mm va fi perfect.

Sky-Watcher de 70/900 mm se gasesc cam pe la toate magazinele online, dar sora ei cu focala mai scurta am impresia (poate falsa) ca nu se prea gaseste pe stoc .

Oricum, sa nu iti iei varianta ce mai scurta adica 70/500 mm pentru ca iti vei dori puteri mai mari de marire iar focala lunga te va ajuta in acest sens la Luna si planete.

murrix
15 Feb 2013 15:37

Alea iacta est
Luneta SkyWatcher 70/900 EQ1

Maine ajunge. 
Multumesc S.C. Telescop-Expert S.R.L. pentru promptitudine !!!

nobody
15 Feb 2013 16:44


Adica asta: http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-skywatcher-70900-eq1.html
O decizie inteleapta la banii astia. Si ocularele sunt potrivite.

Si nu te panica daca este senin la tine si brusc de innoreaza s in plus o da cu ploaie amestecata cu zapada imediat dupa de ai deschis pachetul. Este normal. Inseamna ca ai primit un instrument bun. Se trateaza ca o raceala ... in 7 zile cu medicamente sau intr-o saptamana fara.   :lol: 

Cu lentilele de plastic ar fi fost exact invers. Oricat ar fi cerul de bun, tot ca prin nori ai fi vazut ... forever. Amen.

murrix
15 Feb 2013 16:55

Chiar asta !!!
Multumesc tuturor celor care m-au sfatuit si combatut !! Bine au facut !! 
Acum numar orele si ma gandesc sa-mi iau o caciula mare, pentru a nu-mi prinde urechile in montura EQ1. Ar trebui sa schimb si titlul topicului, din total-newbie in newbie si atat.. :P 

Nu mai conteaza vremea. Am tot timpul sa montez. Si daca nu ploua, primul test va fi cel terestru. 
Pana una-alta, o sa citesc de zor la manualul de montare al EQ1. Sa fiu cu temele facute...

ursamajor
15 Feb 2013 17:06


Ei, așa mai vii de-acasă! Și ține seama întotdeauna de părerile celor care te sfătuiesc. Sunt unii care chiar se pricep (eu nu mă includ). 
Ia să vezi ce efecte benefice va avea acest hobby. Zici că te-ai lăsat de fumat? E primul pas. Astronomia te va ajuta să uiți și de durerile de șale, astfel nu vei mai da banii pe alifii, fiindcă îți va pica cu tronc, de pildă, un Barlow 2x. Mâine-poimâine vei trece de la carne de porc (mama lui de colesterol!) la cartofi, fiindcă ți-a făcut cu ochiul un ocular wide... Ehehe! :wink:

theogon
15 Feb 2013 18:08


Apropos de binefacerile astronomiei ca hobby: uiți și de nevastă și gata, ai scăpat și de stress.
Felicitări pentru instrumentul achiziționat, este mic, dar de nădejde și-ți va oferi satisfacții nebănuite
Îți (ne) dorim cer senin!

murrix
15 Feb 2013 18:26

Nu cred
ca poti uita dupa aproape 27 de ani.

A propos.. cautatorul din reclama produsului e 5x24 SpringLoad . Habar n-am ce inseamna SpringLoad..o sa-mi miroase rufaria a primavara? Pe alte site-uri e livrat cu  6x24. Unde e diferenta? Acelasi produs se ambaleaza diferit, in functie de distribuitor? Just asking.. Nu cred ca-i un capat de lume, dar as vrea sa stiu.. 

Merci de urari theogon..

ursamajor
15 Feb 2013 18:30


Eu îți recomand să aștepți să-ți sosească noua jucărie (serioasă, de această dată) și abia apoi să întrebi ce te interesează. Multe chestii sunt mult mai simple, ușoare și intuitive decât par la prima vedere. :wink:

Teo
15 Feb 2013 18:36


Felicitari pentru decizia luata !
Asteptam sa iti vina luneta de 70/900 mm si sa ne tii la curent cu ceea ce vei vedea prin ea.
Daca ai nevoie de sfaturi, colegii de forum vor fi gata sa ti le ofere. :)

Mult succes pe mai departe !

Adrian Sirean
15 Feb 2013 18:56


Felicitari!!! Ati facut o alegere corecta. Presimt ca o sa fiti foarte multumit.

murrix
15 Feb 2013 20:13

Felicitari?
Multumesc de felicitari. Si acum impartiti-le intre voi, pentru ca eu nu am decat un singur merit: acela ca am intrebat pe forum. Restul, mi-ati oferit voi. La fiecare pas, am invatat ceva nou si util. Intre timp am colindat atat pe net, cat si prin maruntaiele forumului, in cautare de raspunsuri. Cred ca incep sa pricep ceva din teorie.. sa vedem ce ma va omori.. :P  :P  :P 

Numai sa nu ma faceti sa visez acum la un reflector..:P ( just joking !!)

Vorba Piratului: " ati facut o alegere corecta" . Subscriu. Ati facut-o si sunt recunoscator.

murrix
16 Feb 2013 16:18

Montat !!!
Din pacate cerul nu e deloc senin. Asa ca m-am limitat la un pic de observatie terestra, din curte pana peste gard in strada cealalta. Am reusit sa surprind un horn, un sfert de geam si niste ramuri.. Din pacate, nu am spatiu de desfasurare, iar iesitul " la iarba verde" iese din discutie. Vine ploaia. Poate se mai imprastie din nori? :roll: 

CER SENIN, TUTUROR !!!