-----------------------------------
Vlad
13 Feb 2013 01:52

M81
NU prea sunt nebuloase in perioada asta, asa ca am incercat o galaxie de acasa. Am incercat sa compensez semnalul slab cu multe expuneri, dar contaminarea luminoasa pana la urma s-a simtit, chiar daca am "tras" prin filtru cls.  Pe de alta parte insa, cel putin detaliile in Luminanta sunt placute.
RGB:78x10min, L: 59x10min.
Bosma "Apo" 80mm (a se observa ghilimelele), qhy2pro , eq6. Filtre Astonomik IIc.

In retrospectiva, poate ar fi fost mai bine sa fac expuneri mai scurte si mai multe de culori, ca sa mai reduc din efectul poluarii, dar acum e prea tarziu si asa ramane.

BMB
13 Feb 2013 03:03


78x10 minute ??!!
Wow. Nu e un "pic" cam mult ? :D
Detalii sunt insa, o gramada. In alb-negru e chiar mai faina.

Max

Vlad
13 Feb 2013 03:07


Problema e ca filtrul cls este insurubat pe cel de culoare asa ca roata nu se invarte si nu pot schimba filtrul.  Asa ca trebuie sa strag un filtrul pe noapte

BMB
13 Feb 2013 03:11


Am inteles. Eu ma refeream totusi la timpul total de expunere care e...imens: 22 ore ??

Si o singura mica sugestie: mai deschide-o putin, nu de alta dar apare destul de inchisa, si se pierde si din haloul exterior si din galaxia satelit Holmberg IX. 

Max

Vlad
13 Feb 2013 03:57


Am inteles. Eu ma refeream totusi la timpul total de expunere care e...imens: 22 ore ??
Max

Pai altceva mai bun oricum nu aveam de facut..

achy1978
13 Feb 2013 04:34


Vlad, ce filtre RGB folosesti? Ma gandeam si eu la o astfel ce combinatie,  desi nu am materializat aceasta idee deo  arece Baader are acoperire CLS pe RGB. Cat ai avut fundalul? Pe mine un background de 50% (1200 sec expunere)  in Ha m-a determinat sa plec definitiv din oras. In zona se formeaza ceata frecvent + poluarea luminoasa facea imposibila ahizitia.

Vlad
13 Feb 2013 12:09


Filtrele sunt Astronomik IIc. Ma uit diseara la aceste valori si postez aici

Vlad
14 Feb 2013 23:56


valorile "median" si "average" masurate in Maxim pentru fond sunt 0.011 pentru rosu, , 0.013 pentru Verde si 0.028 pentru albastru - practic peste dublu