-----------------------------------
2SKY
18 Feb 2013 00:01

Cometa C/2011 L4 (PanSTARRS) &quot;promite&quot;
Sint un mare fan al acestei parti a astronomiei, descoperirea de comete... etc. Am crezut ca este cineva suparat  pe aceasta ca despre ISON s-a vorbit. Nu am mai vazut o cometa cu ochiul liber din 96', 97' sa speram ca instrumentele ne vor lumina. Ce nu am aflat inca este diametrul cometei pentru a sti exact gabaritul/distanta  terra, cometa fiind noua.

Bogdan_RBF
18 Feb 2013 01:03


poate te ajuta asta:
http://sonkab.wordpress.com/2013/02/03/cometa-panstarrs-noutati/

si asta:

http://sonkab.wordpress.com/2012/12/28/comete-in-2013/

in caz ca nu le-ai citit deja :) spor la documentare...informatii despre cometa sunt o gramada, si eu am citit destul de multe despre ea si o asteptam cu drag...numai ca nu va fi la fel de spectaculoasa ca si cea din 97 (hale-bopp)...poate cea de la sfarsitul anului sa se apropie de performantele celei din 97, dar inca se mai fac calcule ptr. a se stabili cu exactitate care va fi magnitudinea si vizibilitatea ei, din cate am inteles eu...

Fred
02 Mar 2013 23:30

Efemeride c/2012 L4 ... cand se poate observa cel mai bine?
Buna ziua,
astazi am descarcat, pentru Bucuresti, de pe site-u' [url=http://ssd.jpl.nasa.gov/horizons.cgi]http://ssd.jpl.nasa.gov/horizons.cgi efemeridele pentru C/2011 L4 (PANSTARRS) la care am adaugat pozita soarelui. [url=http://www.astronomy.ro/forum/files/horizons_results_buc_145.pdf]In attach gasiti in versiune pdf (nu este permisa incarcarea fisierelor .xls).

Intrebarea mea este: Cum pot corela pozitia cometei, magnitudinea si pozitia soarelui pentru a calcula momentul cel mai bun pentru observarea cometei? 

Va multumesc.

teodor1991
04 Mar 2013 20:51


Si eu vreau sa vad acea cometa, am vazut la stirile pro-tv cum ca s-ar vedea dupa ora 18:20 pe data de 6-7 martie.

Fred
04 Mar 2013 21:14


Pe 6-7 martie cred ca este aproape imposibil de observat, considerand ca este foare aproape de orizont iar soarele chiar daca este apus influenteaza in mod negativ observatia.

Din punctul meu de vedere inainte de 09/03 va fi destul de greu de observat ... dar mi-ar place ca cineva cu mai multa experienta sa ne confirme (este de fapt esenta post-ului meu) ...

In orice caz cred ca trebuie sa ne rugam mult pentru ca in acest moment meteo-u' pentru acea perioada nu este foarte prielnic.

MrMxyzptlk
04 Mar 2013 21:30


Are o coma vizibila destul de scurta in acest moment, deci real ar fi o prima observaie pe la 12-13 martie, insa prognoza pe 15 zile pe zona Brasov mai da cer senin maine, si de poimaine seara gata cu cerul senin (pe 15 zile nu mai apre cer senin deloc). Sper ca se va schimba insa cum a fost vremea in ultima luna ... nu am sperante mari.

sonkab
05 Mar 2013 15:01


Cat timp cometa se vede cu ochiul liber nu e nevoie de planificare. Te duci inainte de apusul Soarelui, astepti putin si dupa ce Soarele coboara sub orizont vezi cometa in directia respectiva. 

Iei si un binoclu cu tine caci e bun la casa omului.

Cata Mircea
05 Mar 2013 20:12


Pana la urma a vazut cineva cometa aia ? Am stat pe coama casei cu binoclul in mana de ma doare dosul si nimic.

dragos.n
05 Mar 2013 20:28


Mai asteapta vreo 8-9 zile.

Cata Mircea
05 Mar 2013 21:05


Pe casa ? Vrei sa ma vezi la stiri ?

Bogdan_RBF
05 Mar 2013 21:31


de abia de pe la mijlocul lunii martie e posibil sa se vada cat de cat...in rest, nu cred ca sunt mari sanse sa o observe cineva, decat cu ceva telescoape bunicele

dragos.n
06 Mar 2013 00:30


Pai daca stai pe casa 9 zile, o sa afle si presa din Romania de astronomii amatori, si noi vom avea un erou, caruia sa-i construim o statuie, ... peste 300 de ani. Si daca ai noroc, poate apari si pe bancnote.

sonkab
07 Mar 2013 12:33


Atasez o animatie cu pozitia cometei la ore diferite in zile diferite, pentru Bucuresti. Este un gif animat.

MrMxyzptlk
07 Mar 2013 20:00


A avut cineva cer liber catre apus? S-a vazut deja azi cometa?

george_b
07 Mar 2013 22:26

Cometa
N-am avut noric azi, au fost nori in Bucuresti. Am fost cu colegii de la cursul de astronomie pe malul Lacului Morii dar nu am reusit sa zarim nimic. 
Zilele astea speram sa se mai lumineze cerul.

johnG
07 Mar 2013 22:28


Eu am avut parte de cer partial acoperit spre apus. Erau benzi de cer senin si am putut arunca o privire cu binoclu 10X50.
Concluzia mea este ca era aproape imposibil de vazut cometa chiar cu cer perfect senin fiindca e prea jos si a apus la mai putin de 30 min dupa Soare cand cerul e inca foarte luminos pentru ca un obiect la mag 2 sa fie vizibil.

Bogdan_RBF
08 Mar 2013 00:28


Nu e acum momentul oportun, doar de pe la mijlocul lunii incolo...deci inca o saptamana puteti sta linistiti, ca altfel doar va faceti sperante false :)

MrSpace
09 Mar 2013 16:51


Sâmbăta asta chiar nu vrea nimeni sa încerce sa caute cometa din Bucure&#537;ti? As ie&#537;i prin zona de sud, dacă mai sunt curio&#537;i.

2SKY
09 Mar 2013 21:02


Eu sint de parere , ca nu trebuie iesit in afara localitatii pentru a o vedea deoarece poti avea in fata un deal intins , o culme si este greu sa iti dai seama . Eventual daca ai o harta a stelelor la o anumita ora dar e pierdere de timp .Propun celor fara rau de inaltime cu un telescop mic preferabil in BUCURESTI fiind mai la sud sa ia liftul  si pe terasa unui bloc turn eventual etajul 9 , cu vedere spre vest daca e senin e imposibil sa nu o vezi . CRED  CA ESTE SINGURA SOLUTIE ,cometa e prea jos si are se pare 1KM nucleul . sory :cry:  :oops:

valy
09 Mar 2013 22:02


http://apod.nasa.gov/apod/ap130309.html

george_b
09 Mar 2013 23:18

Cometa
Am incercat si azi, la sud de Bucuresti - zona Frumusani - no luck :( , nori din nou. Pana atunci admiram poza lui Valy...
De la noi are cineva vreo poza? E un picut cam devreme, stiu, dar poate cineva a fost norocos :)

dragos.n
10 Mar 2013 00:21


Nu exista noroc atunci cand incerci sa fotografiezi ceva ce este sub orizont atunci cand apune soarele, si care are magnitudinea +2, +2 si ceva. Daca ar fi avut magnitudinea peste  -15, o vedeam si cand era Soarele sus pe cer.

Azi cometa a fost fotografiata din Malaezia, care e la 5 grade nord de ecuator.

Noroc va fi incepand cu data de 12.

motorider
10 Mar 2013 00:23


Eu am luat copii si am fost pe drumul spre Targoviste crezand ca o sa am noroc, dar aproape de asfintit au aparut niste nori ce-au ocupat toata partea de vest.
Macar mi-au zburdat iezii... :-)
Din ce-am vazut pe net, poate de miercuri incolo sa apara vreo sansa.

BMB
10 Mar 2013 22:32


In sfarsit am reusit sa surprind cometa pe cateva cadre in seara asta (10 Martie) la doar 2 grade deasupra orizontului, sub un mare nor ce credeam ca ne-a stricat complet seara de observatii.

Cateva imagini si explicatii aici:

http://maximusphotography.wordpress.com/2013/03/10/cometa-c2011-l4-pan-starrs-prima-imagine-10-martie-2013/

Cometa este foarte slaba in imaginile postate, insa tinand cont ca este fotografiata in atmosfera incarcata a apuslui, la doar 2 grade altitudine, si sub un nor, luminozitatea reala este intr-adevar destul de mare.

Observatia fotografica este realizata la 19:07 Timp Local.

Cer senin pentru serile urmatoare,
Max

valy
10 Mar 2013 22:51


Sigur nu-i avion? :twisted: 
Felicitari!

Totusi care e pozitia ei exacta?

BMB
10 Mar 2013 22:53


Nu nu-i avion :D
Mersi de felicitari. La ce pozitie te referi ?

Max

johnG
10 Mar 2013 23:23


Felicitari! Super tare ca a iesit pe un fundal asa luminos. La cat o fi ajuns ca stralucire?
Am iesit si eu azi sa o observ cu binoclu 15X70 avand orizontul liber de nori spre vest, insa nu am identificat cometa.
Am facut si poze dar nu le-am verificat pe toate inca, nu credeam ca avea cum sa aibe suficient contrast pe un fundal asa luminos dar acum pot sa mai sper. :) 

Cer senin!

BMB
10 Mar 2013 23:27


Mersi John.
Din cate imi dau seama si de pe alte site-uri, cred ca nu prea mai are doar +2. Tind sa sper o cifra mai aproape de +0. 

Verifica toate cadrele, insa daca ai facut cu o focala mai mica de 50-70mm sa nu speri prea mult. Nu de alta dar am vazut "lipsa" cometei in cadrele sotiei, si ea a tras cu aceleasi setari aproape ca mine, dar cu un obiectiv de doar 50mm. E aproape invizibila, si asta doar dupa o comparatie cu fotografiile mele trase cu 100mm.

Recomand o focala de minim 100mm pentru a o putea identifica corect !

Cer senin,
Max

achy1978
11 Mar 2013 07:56


Bravo Max .... cred ca este prima imagine din Romania cu aceasta cometa... sau ma insel eu (sunt putin cam absent in ultima perioada din cauza proiectelor la care lucrez)

 Felicitari!

Erwin
11 Mar 2013 10:09


Felicitări, Max! Aici în vest a fost vreme na&#537;pa, chiar furtună aseară cu fulgere &#537;i tunete. 
Spor la vânat cometa &#537;i cer senin!

SiaS
11 Mar 2013 11:11


Bravo, felicitari pentru captura, am fost si eu aseara pe un camp la marginea Bucurestiului insa tot asa erau nori cum ai tu in poze si nu am reusit sa o zaresc, am tot cautat-o cu binoclul dar degeaba .
Felicitari chiar vroiam sa vad o poza din Romania cu cometa.

BMB
11 Mar 2013 11:24


Achy, Erwin, SiaS: Multumesc pentru felicitari, insa dupa cum scriam si in postul respectiv, eram si eu gata-gata sa o ratez. Nu credeam ca se poate vedea asa de jos (de la 2 la 1 grad altitudine) si pe sub un val de nori, prin atmosfera deja incarcata.
Din pacate prognoza pt urmatoarele zile nu arata prea bine pentru zona mea, insa poate in alte regiuni o sa fie mai bine, mai ales ca se mai si inalta fata de orizont cometa in urmatoarele zile.

Cer curat,
Max

valy
11 Mar 2013 11:43


Max, pe la ce ore ai facut cele 3 cadre: http://maximusphotography.files.wordpress.com/2013/03/com-3-cdr.jpg ?
Spor.

BMB
11 Mar 2013 11:58


Am scris pe blog: 19:07 Timp Local (+/- cateva zeci de secunde pentru primul si ultimul). Vizibilitatea cometei insa cred ca se intinde inca de pe la 18:40, cel putin asa pare din luminozitatea pe care o are.

valy
11 Mar 2013 12:01


Acolo sunt mai multe cadre, fiecare la timpi diferiti, pare mai mult de cateva secunde, te intreb ca eu am cateva de la ~18:30 si vroiam sa fac o "analogie" :).

psemil
11 Mar 2013 12:03


Super MAX.
Din cauza vremii mohorate credeam ca o vom rata cu totii. Asa ... pot spune ca am vazut-o si eu :lol:

BMB
11 Mar 2013 12:26


valy, cadrele alea sunt realizate la cateva zeci de secunde diferenta (or fi 10 or fi 80 secunde :), nu stiu acum, ca sunt la munca de jos, mai am pana ajung acasa sa verific). Marirea din cadre (fiind crop) e destul de mare, iar daca te uiti la aspectul cometei se observa ca e miscata (fiind la 8 sec neghidata). Din asta poate poti sa deduci cat + si - fata de 19:07 sunt cadrele, oricum nu depasesc (in minus) ora 19:00. Pentru o focala mai mare merita ceva ghidaj, iar daca totusi o prinzi cand e mai sus, am avzut pe SpaceWeather ca unii au tras si la doar 1/30 s la focale de 400-600mm ! Deci de foarte luminoasa !

Spor, diseara oricum nu cred ca avem sanse din zona Bucurestiului. Dar cine stie.

Max

BMB
11 Mar 2013 12:28


Emil : :)
Da, am avut noroc chior sa o vad pe cadre, desi nu ma mai asteptam la altitudinea aia si cu norii aferenti. Semn ca se poate vedea si cand e foarte jos !
Pot sa zic ca si eu si tu am vazut-o in pozele astea doar, eu nereusind sa o vad si vizual (era deja prea tarziu cand m-am uitat pe cadre si am gasit-o.

Cer curat,
Max

BMB
11 Mar 2013 17:53


Pentru seara asta: Evolutia norilor pare sa favorizeze mai mult nord-vestul tarii, cu ceva sanse la sudul extrem (Giurgiu eventual) daca norii ce se formeaza chiar acum au de gand sa se si sparga. Altfel mult noroc celor din Nord-Vestul tarii la observarea cometei !

Recomand cautarea cometei cu un binoclu ori instrumente cu grosismente mici (10-30x), pe dreapta imaginara dintre locul apusului Soarelui si Jupiter, undeva la aprox 15 grade fata de Soare (in momentul apusului). Adica pe la 7-8 grade pe aceeasi axa dupa orele 18:35 T.L. Mai devreme nu sunt sanse decat fotografic poate (la timpi prea scurti pentru a evidentia coada). Timpii de expunere (functie de un F/D relativ de 4 si ISO 200) ar fi cam 1/30-1/10s in lumina apusului (18:30-18:50 T.L.) la focale de 100-300mm. Dupa orele 18:50 merg deja si timpi de 1-5sec pe montura la focale de 200-400mm, sau aceiasi timpi dar la focale de 50-100mm (cam mic 50mm pt a evidentia corect cometa...).
Cometa o sa fie vizibila deasupra orizontului pana pe la 19:12-19:18 T.L. deci pana la doar 1 grad deasupra orizontului (daca e foarte clar).
Perioada optima de observatii: 18:25-19:10 T.L. (cu maxim in jurul orei 18:50 T.L.)

Max

Daniyyel
11 Mar 2013 18:06


La Bucuresti este senin....s-a inseninat pe ultima suta de metri. Sa speram ca va ramane asa macar inca 2 ore. 

In 40 de minute plec si eu in parcarea Real Berceni poate reusesc sa o vad - sunt cateva dungi subtiri de nori catre apus, poate pana la 6 se disperseaza si acelea!

Erwin
11 Mar 2013 18:31


Succes, dar din câte văd se îndreaptă spre voi o ploaie cu fulgere &#537;i tunete cum a fost aseară la Timi&#537;oara... Cei din nord ar putea prinde ceva petice de senin la momentul oportun. Sorin Hotea?

Bogdan_RBF
11 Mar 2013 19:57


Am incercat si eu de cateva minute sa o zaresc (Bistrita), ca parca s-a mai degajat un pic cerul, dar exact in zona unde ar trebui sa fie, tocmai acolo e patura de nori mai densa...astazi nu cred ca mai am sanse sa vad ceva...poate pe maine daca nu va fi iar innorat...ramane de vazut

Daniyyel
11 Mar 2013 21:04


Ghinion total la Bucuresti! 
O patura de nori destul de mare a persistat exact in dreptul soarelui; am vazut insa vreo 15 avioane...


poate maine :)

MrSpace
11 Mar 2013 21:27


Pentru seara asta: Evolutia norilor pare sa favorizeze mai mult nord-vestul tarii, cu ceva sanse la sudul extrem (Giurgiu eventual) daca norii ce se formeaza chiar acum au de gand sa se si sparga. Altfel mult noroc celor din Nord-Vestul tarii la observarea cometei !....
Max

E vreo medoda sa vedem evolutia norilor online, in timp real?

mflorian
11 Mar 2013 21:28


Pe geam?

BMB
11 Mar 2013 21:28


Doar din ultimile 2 ore, si iti faci cu aproximatie o idee.
Uite linkul:

http://www.sat24.com/

Max

MrSpace
11 Mar 2013 21:30


@mflorian
Pe distante ceva mai mari decat orizontul optic.
Daca stiam ca la Giurgiu e senin as fi plecat mai din timp din Bucuresti...

MrSpace
11 Mar 2013 21:31


Doar din ultimile 2 ore, si iti faci cu aproximatie o idee.
Uite linkul:



Multumesc mult Max!

BMB
11 Mar 2013 21:35


Pentru nimic. 
Ca fapt divers, cand vezi ca norii se formeaza intr-o regiune anume, predictia proprie pe care ti-o poti face e de ordinul a 1-1,5 ore. Cam asa a fost astazi.
Cand atmosfera este mai calma, sau cand ai un front de cirrusi venind spre tine, atunci poti merge si la mai mult (2-3 ore maxim).

Sper sa te ajute, eu cu siteul asta ma descurc cel mai bine pentru predictia in momentul imediat urmator. Mai sunt si alte site-uri, insa dintre toate, cel mai bun imi pare asta, unde vad evolutia norilor reala, chiar daca "la timpul trecut".

Max

Bogdan_RBF
11 Mar 2013 22:03

nori!
E vreo medoda sa vedem evolutia norilor online, in timp real?

aici ar fi ceva: http://vremea.meteoromania.ro/taxonomy/term/16 ... pana joi dimineata chiar...aici in Bistrita vad ca pe miercuri seara ar fi o fereastra, pe la ora 8, dar atunci e cam plecata cometa...poate, poate am noroc si prind ceva mai devreme :D

mflorian
12 Mar 2013 11:23


@mflorian
Pe distante ceva mai mari decat orizontul optic.
Daca stiam ca la Giurgiu e senin as fi plecat mai din timp din Bucuresti...Din păcate prognozele sînt imprecise, iar cele care privesc punctual o anumită zonă geografică sînt și mai imprecise. Puteai foarte bine să pățești ceva ca-n Stan și Bran, respectiv să se însenineze în București cît timp tu erai la Giurgiu.
Cel mai bun exemplu a fost chiar ieri, cînd în jurul orei 19 toate prognozele indicau nori groși în zona mea, dar eu vedeam jumătatea estică a cerului perfect senină și speram să se limpezească și spre apus, lucru care, din păcate, nu s-a întîmplat. După o oră tot cerul s-a acoperit de nori ca în prognoză, dar au mai existat încă 2-3 ferestre prin nori, care au contrazis flagrant datele meteo afișate pe mai multe site-uri.
Dacă mai adăugăm și faptul că vînăm doar un interval de aproximativ o jumătate de oră, hazardul este și mai mare. Așa că, cel puțin eu, rămîn la soluția privitului pe geam, cu sculele pregătite de tragere.

dragos.n
12 Mar 2013 11:36


Sat24 vad ca are si harta mai detaliata pentru zona Romaniei

http://www.sat24.com/en/se

Daniyyel
12 Mar 2013 12:37


@ MrSpace

La Giurgiu nu a fost senin ieri, a fost noros cerul! Am o cunostinta de acolo...situatia nu a fost mai roz fata de cum a fost in Bucuresti

MrSpace
12 Mar 2013 12:49


Va mul&#539;umesc pentru linkuri &#537;i explica&#539;ii, sunt de acord cu to&#539;i: e ghiceala mare cu vremea asta. Dar nu ne lasam :)

MrSpace
12 Mar 2013 19:02


Ma tot uit pe geam la nori, si ma bate un gand... oare un drum la cota 2000 sau pe alt vf de munte din zona, nu o rezolva problema norilor? O mai merge telecabina după apus?

Bogdan_RBF
12 Mar 2013 19:06


Depinde si de nori, daca sunt mai densi nu cred, ba din contra...dar daca sunt mai subtiri s-ar putea...vad ca in neconcordanta cu prognoza, acuma la Bistrita e soare si cer cat de cat senin, exact inspre apus sunt ceva nori, dar nu atat de densi precum ieri seara...sa vedem, poate am noroc in seara asta si o zaresc...asemenea va doresc si voua :) BAFTA si cer senin (acum chiar conteaza)

mflorian
12 Mar 2013 21:41


Cred c-am prins-o. Expunere de 2 secunde din mînă.

Bogdan_RBF
12 Mar 2013 21:45


Cred c-am prins-o. Expunere de 2 secunde din mînă.

pe la ce ora e facuta poza? eu aici la Bistrita nu am reusit de nici o culoare sa o vad, mai ales ca au navalit din nou norii exact pe apus...poate maine

mflorian
12 Mar 2013 21:46


19:12 Informația este în EXIF. Plus datele de expunere.

StarChild
12 Mar 2013 22:00


in Timisoara nu am avut bafta  :( 
poate mai incercam maine, desi prognoza nu e incurajatoare.

auriga
12 Mar 2013 23:21


@mflorian poti sa verifici daca ora Nikonului e bine setata? Mi se pare mult prea sus pentru ora 19.12 fiind la abia 5 grade deasupra orizontului la tine e clar mult mai sus dupa focala folosita (70mm), asta daca Stellarium nu imi joaca iar feste.

mflorian
12 Mar 2013 23:35


Ora este corectă. Și eu o căutam mult mai jos, motiv pentru care am tras o mulțime de cadre aiurea.

Erwin
13 Mar 2013 02:25


Ce mână de ceasornicar ai, Floriane! :D Felicitări!

mak
13 Mar 2013 20:31


Gata, am reusit sa o vad si eu astazi intre 18:45 si 19:10 cand s-a dus dupa stratul de nori de la orizont. Din pacate sapuniera mea e total depasita si nu cred sa scot ceva poze. S-a vazut insa foarte bine prin 15X70 si deloc cu simpletele f/2-f/11 din dotare...

valy
13 Mar 2013 20:37


S-a vazut si cu 7x50, la limita de ziceam ca-i reflexie, o reflexie ciudata in forma de cometa :).

Daniel Simion
13 Mar 2013 20:44


Este cumva pe langa luna?

mircear
13 Mar 2013 20:53


Ieri a fost pe langa Luna.

Azi am prins-o, din pacate nu mi-am luat si binoclul cu mine...

MrMxyzptlk
13 Mar 2013 21:52


La fel, am gasit la 18:52 si am urmarit pana la cca 19:20 cand a intrat in spatele norilor. Fara binoclu am zarit in ultimele 10 minute, insa daca nu stiam ca e o cometa, nu spuneai. Am urmarit cu un binoclu de 7x50 si unul 12x50, prin binocul se vede perfect ca cometa. Sa speram ca o mai urmarim in urmatoarele zile, se pare ca avem sanse de vreme buna duminica ... 
Oricum media a imflamat prea tare subiectul, au anuntat ca ceva foarte spectaculos care poate fi vazut din 7 martie. Nu ma intelegeti gresit, este spectaculos pentru mine, insa pentru un om de rand, fara experienta si ajutoare n-o sa insemne absolut nimic.

Adrian Sirean
13 Mar 2013 22:09


Norocosilor :)
De cateva zile ma tot chinui sa o vad dar cerul este acoperit taman in aceea zona.

Niky360
13 Mar 2013 22:44


Si eu am vazut-o impreuna cu 2 tovarasi de cer .. din pacate m-am aflat intr-o zona din care nu am vazut cometa mai mult de 10 secunde.. din ce am citit mai sus , din Otopeni (cativa km mai sus) situatia a stat mult mai bine.
Am vazut-o cu un telescop 114/900 cu ocular de 25mm... de mare ajutor a fost Luna ,daca nu era ea nu cred ca nu vedeam cometa nici in seara asta.
Vremea se anunta urata zilele urmatoare ,dar weekend-ul pare cat de cat bun.

Ce a zis MrMxyzptlk este adevarat , poate pentru un impatimit al cerului pare spetcaculos ,dar pentru un om de rand nu pare deloc, chiar azi am aratat cateva poze cuiva si nu i se parea deloc spectaculos.

Bogdan_RBF
13 Mar 2013 23:03

alta zi dusa..
Inca o zi pierduta...si se mai anunta inca cateva, chiar cu zapada...cred ca o sa mai vad cometa doar in vis...urata vreme, chiar cand ar trebui sa se indrepte, se strica si mai rau :( urat, foarte urat...poate in weekend daca imi va permite vremea si nu vor fi drumuri blocate o sa fug pana la munte in speranta ca prind ceva cer mai liber, dar nu trag mari sperante si asa...

nobody
14 Mar 2013 00:23


Pentru multi, spectaculos e cand vine ursu'n sat. 
Adica "panem et circenses" (trad. paine si circ).

Adrian Sirean
14 Mar 2013 00:41


Sau stirile de la ora 5, daca or mai exista.

BMB
14 Mar 2013 00:45


In seara asta la sud de Bucuresti au fost ceva sanse de observare a cometei printre nori.
Cateva fotografii realizate:

http://maximusphotography.wordpress.com/2013/03/14/cometa-panstarrs-13-martie-2013/

Poate mai avem astfel de sanse si zilele urmatoare...

Max

valy
14 Mar 2013 01:37


Intr-adevar o seara memorabila.
Asa arata cerul la ~18:50, si asa arata cometa printre nori la ~19:08 Am avut noroc s-o vad prin binoclu la 7x, foarte mica, aproape s-o ratez, tocmai intra in nori.

mircear
14 Mar 2013 01:42


[url=http://www.youtube.com/watch?v=HOhuLjotSa8]Am pus cap la cap si un time-lapse din 35 de imagini de cate 5s fiecare trase in seara asta din Buftea.

gabi
14 Mar 2013 07:37


@ mircear,foarte frumoasa realizare, felicitari.

SkepticusMaximus
14 Mar 2013 15:16


Congratz celor ce au reusit sa o prinda...  din pacate la Craiova nori, ploaie, nori... nici macar o geana  :(

catalin dumitru
14 Mar 2013 17:07


Felicitari si multumiri celor ce au 'vanat' cu folos.

Din nordul Moldovei nu s-a vazut nici un r---t !! :x 

catalin.

valy
14 Mar 2013 17:35


Maine s-ar parea ca e ok in anumite zone.

Fred
15 Mar 2013 01:20


Dupa multe zile de vreme rea ... si din Biella (Italia) am reusit sa o vedem/fotografiem:

Catalin Paduraru
15 Mar 2013 10:03


Frumos ai prins-o Fred.

alex.tudorica
15 Mar 2013 21:24


Wow, ce de imagini frumoase!! Am facut si eu cateva aseara, pot fi vazute aici: http://timelessphotons.blogspot.de/2013/03/comet-pan-starrs-c2012-l4.html 

   Numai bine,
Alex

2SKY
16 Mar 2013 01:07


Acum, deoarece cometa este mai sus si inca luminoasa, eu as incerca o marire cit mai mare, 100x sau peste, daca nu se pierde prea mult din lumina detalii ar fi interesant la un F/D 5,6 si ca test pentru ISON. Oare merita spectacolul :?:  2SKY

BMB
16 Mar 2013 03:48


In seara de 15 martie am avut noroc din nou de cer senin, la sud de Bucuresti.
Cometa devine simtitor mai "superba" odata cu cresterea in altitudine.
Tot aseara am avut parte si de prima observare cu ochiul liber a cometei!
Mai multe imagini si explicatii gasiti aici:

http://maximusphotography.wordpress.com/2013/03/16/cometa-panstarrs-15-martie-2013/

Cer curat,
Max

emilf
16 Mar 2013 08:57


Foarte frumoasa !
Multumesc pentru imagini si in numele celor ghinionisti ca mine care nu am reusit inca sa o vedem la propriu din cauza norilor caposi. :D

BMB
16 Mar 2013 15:29


Mersi Emil. Daca nu aveti sanse in seara asta de cer senin, maine seara sigur o sa o observati ! Cel putin asa arata ultimile prognoze.
Spor la observat !
Max

mflorian
17 Mar 2013 11:57


Am văzut-o aseară în toată splendoarea sa. Am vizionat-o cu toată familia, cu ochiul liber, prin binoclu și pe senzor.

emilf
17 Mar 2013 12:02


Buna treaba, felicitari !
La ce ora ai prins, si ceva detalii despre achizitie, te rog !

mflorian
17 Mar 2013 13:08


Am tras primul cadru la 19:20 și ultimul cadru la 19:41. Primul cadru este cel de mai jos și cometa încă nu era vizibilă cu ochiul liber. Iar după 19:41 cometa a intrat în nori și nu a mai ieșit.

Datele expunerii sînt în EXIF. Mi-am schimbat fluxul de procesare a imaginilor pentru forum special pentru a nu tăia datele de EXIF din imaginile atașate de mine.

Datele pentru imaginea anterioară sînt următoarele:
Nikon D7000, obiectiv Nikkor 70-200 la 200mm, f/3.2, expunere 2sec, ISO 1000, 2013-03-16 19:40:58.
Iar pentru cea de mai jos:
Nikon D7000, obiectiv Nikkor 70-200 la 70mm, f/8, expunere 1sec, ISO 800, 2013-03-16 19:20:20.

mflorian
17 Mar 2013 13:43


Tocmai am terminat de procesat 8 cadre succesive, în DSS. Nimic spectaculos pînă aici, dar am impresia că se poate observa desprinderea unui fragment din nucleu. Așa o fi? Sau e doar HIP 2724 ca în Stellarium...

dragos.n
17 Mar 2013 15:24


Se pare ca se fragmenteaza

http://spaceweather.com/archive.php?month=03&day=16&year=2013&view=view

cmatei
17 Mar 2013 18:17


Sau e doar HIP 2724 ca în Stellarium...

E probabil steaua, la mag. 8.1 e comparabila cu celelalte stele vizibile (7-9). Imaginea ta este situata la RA 00:34:22, Dec 11:29:40, 5.70 arcsec/pixel, rot. 133 grade E. Stelele cu rosu sunt din Tycho2.

Asta nu inseamna ... ca nu se fragmenteaza :-) Succes.

Andrei Sabie
17 Mar 2013 19:11


Am si eu doua intrebari : cat va mai urca cometa pe cer si cat timp va mai fii vizibila ?

nobody
17 Mar 2013 20:37


Cometa "urca" dar adevarata problema este ca se lungeste ziua ...

Andrei Sabie
17 Mar 2013 23:02


Eu locuiesc in Campulung Moldovenesc , judetul Suceava si nu o pot vedea din cauza muntilor ...

StarChild
18 Mar 2013 00:20


am pozat bolovanul. greu de tot s-a lasat...

in luneta se vedea bine, clar, contrastul parca era cam mic (suspectez perdeaua de nori). Pe ecranul aparatului nu se vedea nimic, doar dupa expunere aparea ceva in cadru.

asta e "recolta":

tsa
18 Mar 2013 00:48


Azi am iesit pe Feleac, am carat cu mine un binoclu de 10x50. In sfarsit am vazut si eu cometa. Prima data pe la ora 19.17 , cu ochiul liber se putea vedea in jurul orelor 19.30.

Langa cometa am vazut (cu binoclu) un singur stea. Dar se vedea destul de greu. Pe la 19.40 trebuia sa plec, probabil daca stateam mai mult o vedeam cometa si mai bine.

Oricum, merita efortul.

Cer senin.

auriga
18 Mar 2013 03:32


si noi am fost in Feleac, la observator. cometa s-a vazut si cu ochiul liber (la fel ca ieri) dar acum nu am folosit ca ieri Tair 3S pe trepied ci ED80 pe EQ6 (via eqmod) si 350D. 10x30sec. Se observa pe langa doua cozi principale si o a treia coada rosiatica slab vizibila:

barbu_sergiu
18 Mar 2013 11:49

C/2011 L4 PANSTARRS cu Ed80, Canon 550d, 4x45sec, Cluj
C/2011 L4 PANSTARRS cu Ed80, Canon 550d, 4x45sec, Cluj

Catalin M. T.
18 Mar 2013 12:35


Primele imagini cu cometa. :D

URANUS7
18 Mar 2013 19:09


Bravo echipei din Cluj.
 Imagini care concureaza si cu cele  luate din America. :)
Bine echilibrate. S-a urmarit cometa si nu stelele asa incat, avand miscari diferite nu tb sa ne uitam la trail-ul stelelor caci e norml ca el sa existe in aceasta situatie.

BMB
19 Mar 2013 11:39


Lucian, Sergiu: Superbe rezultatele. Se vede ca in Feleac aveti cer bun. Coada ionica (cea rosiatica la voi in imagini) e greu observabila fotografic dintr-o locatie normala. Din cate imi dau seama peste maxim 2 saptamani ar trebui ca aceasta coada sa se suprapuna peste cele de praf. Deci daca mai sunt sanse de cer curat, trebuie fotografiata in perioada imediat urmatoare.
Am incercat si eu in seara de 17 Martie, insa la sud de Bucuresti am avut ceva pacla cu ceata usoara (frig -2 grade) si cu greu am reusit sa scot ceva mai bun decat in serile anterioare:

http://maximusphotography.wordpress.com/2013/03/18/cometa-panstarrs-17-martie-2013/

Spor si diseara, se anunta un cer suficient de curat deocamdata pentru cometa. Sa speram ca ramane asa.

Max

alex.tudorica
19 Mar 2013 17:30


Salut,

   Aseara am avut putin cer senin, foarte atipic pentru Nemtia. Am facut un mic time-lapse, poate fi vazut aici: http://www.youtube.com/watch?v=pfOpjIu7JaQ&hd=1  Sunt si cateva imagini, dar inca nu sunt prelucrate.

    Acum astept iarasi cer senin...


   Spor!

Alex

auriga
19 Mar 2013 23:49


am prins-o si azi 19 martie (nesperat, o fereastra de vreo 30 de minute de senin partial inainte de a se intuneca) si de acasa, 3x30s canon 350D, iso 400, Tair 3S 300mm la f/4.5. Era usor vizibila prin binoclu 10x50 si la limita cu ochiul liber.

valy
20 Mar 2013 19:57


In Stellarium nu apare cometa, exista vreun simulator in care putem sa vedem cam pe unde este pozitionata?

Teo
20 Mar 2013 20:02


Vezi aici poate iti foloseste asta :

http://www.youtube.com/watch?v=WsyuQR-7E1Q

Bogdan_RBF
20 Mar 2013 20:06


In Stellarium nu apare cometa, exista vreun simulator in care putem sa vedem cam pe unde este pozitionata?

La mine apare in Stellarium, la search, bagi C/2011 si e prima care apare acolo :D depinde cred ca si ce versiune folosesti, in ultima apare. Daca nu, incearca asa ceva: Configuration window->Plugins->Solar System Editor->configure->Solar System->Import orbital elements in MPC format...si o gasesti acolo

nobody
20 Mar 2013 20:08


http://www.astrosurf.com/c2a/english/

tsa
20 Mar 2013 20:17


si la mine apare in Stellarium, poate merita sa descarci ultima versiune.

valy
20 Mar 2013 22:39


Multumesc, am gasit-o cu C2A, dupa ce am importat lista de comete, initial n-o avea. Stellarium e mai vechi, n-am mai insistat.

BMB
22 Mar 2013 04:24


Cometa in seara de 20 Martie- cateva imagini de la sud de Bucuresti:

http://maximusphotography.wordpress.com/2013/03/22/cometa-panstarrs-20-martie-2013/

Max

auriga
22 Mar 2013 09:20


@BMB: norocul de data asta nu te-a mai ocolit. superb ti-a iesit, felicitari!

BMB
22 Mar 2013 17:42


Mersi Auriga. 
Sper sa mai vina un asa noroc acum cat are inca o magnitudine acceptabila dpdv vizual.
Mai ales ca in curand o sa se vada si dimineata, avem de doua ori mai multe sanse deci. 
Plus, m-am reapucat sa refac Newtonianul de 200 F/5. Aerian "one-pole-only", deci foarte portabil si bun de plimbat pe ici pe colo, si poate ajung si pe la munte pe un cer bun. 
Cer senin si liber la orizont,
Max

Catalin M. T.
22 Mar 2013 20:43


Inca 3 cadre luate la cometa in 19 si 20 martie.

alex1209
23 Mar 2013 17:12


In seara asta imi incerc si eu norocul :) . sper sa o prind...

Mike23
23 Mar 2013 20:16


Pare curat cerul din Bucuresti dar pana acum nici cu binoclul nu o vad......e posibil sa nu stiu exact unde sa ma uit. Eu am pozitie V dar vad efectiv v-NV.

Bafta tuturor la vanatoare. :))

Mihai

Bogdan_RBF
23 Mar 2013 20:18

nimic
si eu ma "chiorasc" la propriu de vreo jumatate de ora si nicicum nu o vad...ce-i drept ca sunt ceva nori, dar sunt mai jos decat pozitia unde ar trebui sa fie cometa la ora asta...in rest e curat cerul...deja imi pierd rabdarea

alex1209
23 Mar 2013 20:28


Cometa asta imi da batai de cap :x . Am stat si cautat cu binoclul si cautatorul de la luneta 15 minute dar degeaba, nimic. In pozele facute de voi cometa pare destul de sus fata de orizont.

Daca ma gandesc bine, cred ca o pot vedea mai bine cu luneta mare. Voi iesi maine, daca vremea imi permite(ca si azi) mai pe lumina asa si incep sa dau un search pe ochioscop prin ocularul de 25mm si mai am un obiectiv de la o camera video veche daia mare, de 30-40mm diametru care imi da imagini foarte bune la deep-sky. O sa incerc cometa si prin acela.

Bafta tuturor si cer senin.

Voi reveni cu imagini ale cometei :twisted:

Mike23
23 Mar 2013 21:25


E clar ca trebuie sa ies din Bucuresti ca sa vad ceva, sau sa gasesc un bloc turn. Azi nu am facut decat sa ma enervez ca nu am putut iesi din casa desi cerul era excelent.....

carstea
23 Mar 2013 21:35


Salut!
Eu in seara aceasta am vazut-o pentru a 4 oara din Drumul Taberei. Nu e necesar sa iesiti din oras, cu un binoclu 10x50 se gaseste relativ usor. Dar pentru ca in oras sunt blocuri la orizont, trebuie sa incepeti cautarea pe la 19,30. Pe la 20,15 deja e prea jos pentru cerul orasului. Eu am un balcon spre vest si blocuri mai departate( am ales apartamentul si ca punct de observatie astro) si stau la etajul 6.
Bafta!

valy
23 Mar 2013 22:10


Si eu tot din dr. taberei am vazut-o :). De la 10, pana pe la 20:30. Foarte slaba, ma si mir cum de s-a vazut cu binoclul, spre sfarsit se vedea doar pe poze, (mult) mai la N decat estimasem si decat se vedea in simulator (C2A), foarte jos, la nivelul acoperisului blocurilor de pe langa mine.

auriga
23 Mar 2013 23:32


Daca nu sunt nori, sunt case :) din cauza unei case vecine nu am achizitionat decat 5x30sec cu ed100 tocmai cand incepea sa fie mai interesant s-a dus dupa acoperis, de aceea nu prea au iesit detalii. Insa era vizibila destul de usor cu ochiul liber si foarte usor cu binoclu 10x50.

johnG
23 Mar 2013 23:39


Intradevar cometa a scazut sesizabil in stralucire fata de acum o saptamana fiind mai greu de identificat.
Partea buna e ca a urcat un pic mai sus pe cer si apune acum la mai bine de doua ore dupa Soare, asa ca cerul e suficient de intunecat incat se poate gasi cometa folosind "star hoppingul", stelele mai stralucitoare devenind vizibile la o ora dupa apusul Soarelui.
Eu am reusit sa o gasesc relativ repede folosind Mirach din Andromeda ca punct de plecare. Atasez captura din Stellarium pentru exemplificare.

Cer senin si orizont vestic liber!

Mike23
24 Mar 2013 01:41


Excelenta imaginea captata, auriga, .....cea mai buna pe care am vazut-o de cand am inceput sa-i urmaresc evolutia. Eu tot nu am reusit. Cred ca e de vina si faptul ca la mine ca sa ajung la cometa ochii trebuie sa strapunga si centrul orasului.(stau in zona Pantelimon si am Arena Na&#539;ională in fa&#539;ă.
Daca si maine e la fel de curat cerul o sa merg undeva in afara orasului.
Nu am detectat nimic cu binoclul 10x50mm. Am avut la un moment dat impresia ca o vad dar s-a dovedit a fi un nor.:((

Mihai

Niky360
24 Mar 2013 02:34


In seara asta am fost pe Lacul Morii sa observ cometa cu un coleg de cer... pana la sfarsitul sesiuni am mai dat de persoane care cautau si ele cometa (sau au dat ele de noi).
Am gasit-o abia in jurul orei 19:30 intr-o captura trasa (30 sec. expunere ISO100) de un alt vanator de comete si atunci a inceput maratonul :). 

Cometa nu s-a lasat vazuta cu ochiul liber decat foarte greu,mai usor fiind prin instrumente , un binoclu 7/12x50 este numai bun ,dar cred ca si unul de 5x25 este acceptabil. 
La observatii s-au mai folosit 2 telescoape de 114/900.



@Mike23 : iti recomand Lacul Morii pentru observatii la cometa , cat mai este vizibila seara ... cam intr-o saptamana o sa devina vizibila dimineata dupa 4:30 si atunci din Pantelimon nu o sa mai ai tot orasul in fata ,ci doar o parte foarte mica :) , Off-topic: Mihai, se pare ca locuiesti la cateva blocuri distanta de mine cum de nu am dat de tine sau tu de mine?.. aceeasi problema cu arena si lumina o am si eu

valy
25 Mar 2013 00:09


Frumoase pozele, felicitari, din pacate dintre blocuri mai greu. Poate in zilele urmatoare daca e vreme buna iesim la lacul morii?

Am si eu un cadru de ieri, ora 19:21, de la etajul 10, cometa e udneva mica sus, in centru.

2SKY
25 Mar 2013 01:31


FELICITARI celor ce au reusit sa o vada si mai ales celor ce ne-au aratat imagini aproape SF cu ea.Am o intrebare pentru Valy s-au cine poate da un raspuns aproximativ. Daca acela e etajul 10 la acea ora, cit de sus estimezi a fi cometa in grade fata de orizont si daca se putea vedea/distinge ceva vreun punct cu ochiul liber. Mersi        2SKY

auriga
25 Mar 2013 01:56


@valy ce cer ai avut cum te-ai rabdat sa nu scoti un telescop afara? :)

valy
25 Mar 2013 02:10


2SKY cred ca era pe la 15', eu n-am vazut-o cu ochiul liber, e si greu cu atatea lumini prin prejur, avem in bloc becuri cu senzor, cum respiram cum se pornea, se pierdea toata adaptarea la intuneric, dabea cu binoclul am vazut-o vag insa pe la 19:40, asta din poza acum am vazut-o.
Auriga, am tot incercat sa-l scot, dar curent am doar la et. 2, la baza monstrului, n-aveam sanse sa vad ceva, sus am geam mic doar la ~30 cm de pardoseala, sau sus la ~180cm, fie e prea jos pt. montura motorizata fie prea sus. Am incercat cu luneta pix pe trepied dar la ~5sec expunere iese miscata, asa ca tot ce am facut a fost sa fac time lapse la 200mm, f/4 si ~3 sec, nu pare asa miscata: http://www.youtube.com/watch?v=oS8Ac-3iRbo&feature=youtu.be

Ce ma bucur e ca inca mai sunt zile in care am putea sa o prindem, senin sa fie, si in plus colegii care au iesit pe camp au reusit sa o observe mai bine :).

E ok  si asa, e prima cometa pe care o vad, sper ca la cea din toamna sa fie mai bine.

Spor.

BMB
26 Mar 2013 01:30


Am reusit si eu sa observ cometa in seara de 23 Martie, insa prelucrarea imaginilor am lasat-o de pe azi pe maine. Ei bine intr-un final le-am pus cap la cap intr-un mic post aici:

http://maximusphotography.wordpress.com/2013/03/26/cometa-panstarrs-23-martie-2013/

Tot pe acolo prin postul respectiv o sa gasiti si o comparatie intre dimensiunile reale si cele aparente ale cometei si Lunii. Doar asa, de joaca...
Luna e de "doar" 3476 de ori mai mare decat nucleul cometei, insa coama celei din urma are o dimensiune fantastic de mare pe langa cea a satelitului nostru natural.

Max

psemil
26 Mar 2013 01:55


Topicul acesta s-a umplut de poze exceptionale. Felicitari tuturor celor care au vazut cometa si s-au obosit sa le-o arate in fotografii si celor ca mine ce nu au reusit sa o zareasca inca.

auriga
26 Mar 2013 02:01


excelent din nou Max, ce spui ne va arata mai multe detalii mai incolo?

BMB
26 Mar 2013 02:07


Mersi Auriga, pare ca deja arata ceva detalii interesante, pentru cei cu "ceruri" bune si "scop-uri" mai mari:

http://spaceweather.com/gallery/indiv_upload.php?upload_id=79804

Tare sau ce ? :D
Larson Sekanina e de baza...eu am incercat pe imaginile mele si nimic deocamdata...decat ceva greu deinit si incredibil de urat...asa ca mai astept. 

Am mai terminat o parte importanta a "noului-vechi" telescop de 200mm...acum sincer sper sa nu se insenineze pana nu il termin, altfel ma oftic ca ies tot cu "piticania" de 65mm...

Plus, trebuie sa scapam de Luna,

Max

Bogdan_RBF
26 Mar 2013 12:48

pe data viitoare..
superbe, foarte superbe imagini...mii de felicitari ptr. toate eforturile depuse, ma inclin...eu deja m-am dat batut, dupa 3 zile in care a mai fost cerul cat de cat liber (si nu am vazut nici pe dracu', sa-mi fie scuzata expresia), acum ca a venit iar zapada si nori grosi chiar ca nu mai am nici o speranta...ma las pagubas pana in noiembrie-decembrie cand sper sa avem cu adevarat un spectacol celest, nu o "pacaleala" cum a fost acuma :|

valy
26 Mar 2013 13:50


Bogdan, am fost si eu suparat ca si tine intr-o seara, dar asta ca am cautat-o eu in alta parte decat era ea defapt, greseala mea. Nu stiu cum a fost vremea la voi, dar prin bucuresti am prins cateva seri, nu multe cum ne-am fi dorit.

BMB, frumoase cadrele, a fost intr-adevar un cer colorat pe 23. Dece nu scoti C11 daca tot vrei apertura?

BMB
26 Mar 2013 21:32


Mersi Valy.
Am avut intentia sa scot C 11-ele, sa fac doar nucleul cometei in focar (cu reducatorul de focala am ceva probleme optice) cu DSLR ul si eventual ceva procesare cu Larson-Sekanina, insa deja ma interesa mai mult lungimea cozii decat detaliile interioare. Plus, cred ca in weekend-ul asta sunt gata cu proaspat refacutul telescop de 200mm F/5, care ar fi perfect pentru acest obiect. Mai am ceva de lucru la el, chestii neesentiale :) (aliniere optica, lungime brat, si vopsire negru mat la final) dar sper totusi ca PansSTARRS sa fie primul obiect surprins cu el dupa mai bine de 1 an de inactivitate...

Max

valy
26 Mar 2013 22:55


Vremea se anunta nasoala. Pana cand mai putem vedea cometa in conditii decente?

valy
30 Mar 2013 14:42


http://apod.nasa.gov/apod/ap130330.html

Adrian Sirean
30 Mar 2013 15:15


Eu nu am reusit sa o vad nici pana azi. Nori, criza de timp etc.

alex1209
01 Apr 2013 16:46


Cei care ati observat cometa, spuneti-mi si mie va rog, urgent, unde o gasesc? Nord, Vest, Nord-Vest?...

Astazi am ocazia sa o vad si nu vreau sa pierd momentul asta.

Niky360
01 Apr 2013 17:04


nord-vest ,dar te invit pe lacul morii (o sa mai vina 2 colegi de aici) sa vedem cometa. uite aici ce am stabilit:
http://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=112314#112314 

In caz ca nu poti ajunge, descarca ultima verisune a Stellarium (0.12.0) ca sa vezi unde e cometa.

alex1209
01 Apr 2013 17:29


Multumesc frumos de invitatie Niky, dar nu pot veni. Vreau sa le arat si la ai mei cometa prin luneta si unui prieten si prefer sa urc pe bloc, fiindu-le si la ai mei mai usor. 

Inca o data multumesc :)

valy
01 Apr 2013 17:46


Cometa e imediat langa Andromeda.

alex1209
01 Apr 2013 17:55


Am instalat Stellarium 0.12.0, dar nu o gasesc... :x . Are vreo denumire mai "ascunsa" sau se numeste Pan star?

Bogdan_RBF
01 Apr 2013 18:04


cauta: C/2011 L4 (PANSTARRS)...si o sa iti apara prima de acolo...daca nu merge nici asa cauta cateva postari mai in spate sa vezi cum o introduci in program...bafta!

iosif
01 Apr 2013 18:08


Am instalat Stellarium 0.12.0, dar nu o gasesc... :x . Are vreo denumire mai "ascunsa" sau se numeste Pan star?

Ai o rezolvare asa.


Se pot importa elementele orbitale ale diferitelor obiecte din Sistemul Solar (comete, asteroizi) de la Minor Planet Center direct in Stellarium. Astfel, sint foarte usor de vizualizat de la o locatie data (nu ca ar fi greu de gasit altfel). Am importat PANSTARSS, ISON, si alte obiecte - se pot selecta cite unul, sau toate. 

Select Configuration menu - Plugins - Solar System menu - configure - solar system  and follow to download the latest MPC list of comets or asteroids. It should then be available in the Search menu.
Don't forget to use the correct designation C/2011 L4 (PANSTARRS)  or it won't find it.

Sursa. http://stargazerslounge.com/topic/175482-stellarium-and-comet-panstarrs/

Succes.

nobody
01 Apr 2013 18:58


PANSTARRS este numele telescopului care a descoperit cometa: C/2011 L4 este numele cometei. http://en.wikipedia.org/wiki/C/2011_L4

BMB
02 Apr 2013 01:50


Dupa mai bine de o saptamana de cer acoperit am reusit sa reobserv cometa PanSTARRS, de data aceasta langa galaxia M 31.
La linkul de mai jos gasiti ceva mai multe informatii si imagini:


http://maximusphotography.wordpress.com/2013/04/02/cometa-panstarrs-si-galaxia-m-31-1-aprilie-2013/


Cometa este deja observabila dimineata, iar pentru cateva ore cerul pare ca ramane senin in partea de Sud-vest a Romaniei, deci poate merita putina atentie din partea somnambulilor ;).

Cer senin,
Max

valy
02 Apr 2013 02:06



Ne dai si parola?

BMB
02 Apr 2013 02:10


Am refacut linkul daca asta era problema ;)

mak
02 Apr 2013 09:51


Super-poze, Max, mai fa sa vedem si noi. Eu am facut pana acum doar observatii vizuale ca foto n-am cum (cip prea mic si focale prea mari).

BMB
02 Apr 2013 10:11


Mersi mak.
Din pacate nu am mai reusit sa ma trezesc de dimineata sa mai fac o serie....pacat: de azi adio cometa cateva zile bune...din nou.

Erwin
02 Apr 2013 11:31


Foarte fain ai prins-o, Max! Noi am reu&#537;it s-o vedem aseară de la Lacul Morii, cerul a fost superb. Sunt curios cum au ie&#537;it pozele lui Valy.

BMB
02 Apr 2013 13:18


Mersi Erwin !
Si eu astept sa vad cum se vede cometa din Bucuresti. Am de facut o vizita prin Capitala si vreau sa o vada cateva persoane. Banuiesc ca totusi se vede usor prin binocluri 10x50 si de acolo...

Mike23
02 Apr 2013 15:26


Excelenta captura Max, cometa si Andromeda.....de vis.
Eu personal nu am reusit sa o observ desi ar trebui sa fie in campul vizual al ferestrei. Eu fiind in zona Pantelimon am vedere (pe directia cometei), centrul capitalei.......si asta cred ca si-a spus cuvantul. Prea multe noxe. Daca o sa se mai poata vedea decent o sa incerc in urmatoarele zile senine sa. Ies din Bucuresti.
Am incercat sa o prind cu aparatul foto prin expuneri lungi de pana la 4sec si cu iso de la 400 la 1600, dar degeaba. Cel putin eu nu am observat nimic in cadru.

Mihai

P.S. - Max poti sa dai cateva detalii tehnice legat de timpi de expunere,  iso, montura motorizata sau nu, etc.?

BMB
02 Apr 2013 18:15


Mersi Mihai,
Mda...cam nasoala pozitionarea cometei fata de tine, insa e posibil sa prinzi ceva cu setarile folosite (poate un pic mai mult la expunere, undeva pe la 10 secunde si ISO mai mic...cam 400-800 maxim)...E clar insa preferabil sa iesi din Bucuresti.

Imaginea postata aici e rezultatul a 34x30s cadre, ISO 400, cu un Canon Macro 100mm la F/2.8 pe Canon 550D, totul pe NEQ 6.

Max

valy
03 Apr 2013 00:07


De exceptie alaturarea cometa-andromeda, cred totusi ca cerul de pe langa bucuresti e mai bun decat am avut noi, era si acolo bun doar ca asa la nivelul blocurilor iesea supa roz daca expuneam mai mult.
Am incercat sa fac si eu ceva dar norocul incepatorului nu si-a spus cuvantul. K5IIs, ed 80/600, aliniere polara la intamplare, detalii miscate, etc..
Desi scurta, mi-a facut placere intalnirea astronomica la malul lacului, e o zona interesanta acolo.

Erwin
03 Apr 2013 11:31


A ie&#537;it bine, Valy, &#539;inând cont de condi&#539;ii &#537;i de faptul că stăteam prea aproape &#537;i din când în când îmi băgam chelia în cadru!  :lol: Întâlnirea a fost una agreabilă, sper s-o repetăm în condi&#539;ii &#537;i mai bune.

valy
03 Apr 2013 14:07


Deci coada aia lunga nu e de la cometa? :)

Acum imi dau seama ca expunerile asa de scurte au scos la iveala foarte bine...nucleul, restul e destul de vag. Insa prelucrarile le-am facut pe jpeg, sper sa ma prind cum scot ceva si din RAW. Cu permisiunea lui Max, pun o comparatie, crop + donwsize la poza mea, crop + upsize la poza lui Max pentru a avea aproximativ acelasi camp.

BMB
03 Apr 2013 14:48


Da Valy, cerul de Bucuresti e simtitor mai netransparent decat cel de la periferie, insa dovada ca se poate prinde ceva ai dat-o chiar tu in imaginea de mai sus.
Desi tu ai prins doar partea interioara a cozii, trebuie sa tii cont (ceea ce ai si facut vad) ca eu am folosit atat o focala mia mica (nu ca ar conta aici) cat si un F/D mult mai mic: 2.8. 
Una peste alta e interesanta comparatia: e utila daca vrei sa stii ce poti face cu un instrument ori altul. Focala scurta=camp mare si poate si imagine mai luminoasa dar nu prinzi detalii; altfel, o focala ma mare si F/D mai mare dar ai ceva rezlutie pe obiectul respectiv. 

Max

valy
03 Apr 2013 14:53


Imaginea mea e un crop destul de agresiv din tot cadrul, cred ca am uitat sa specific. Cand am timp o sa verific mai atent pe RAW poate scot mai mult din coada, poate si un crop mai larg. Doar comparand cu imaginea ta constat ca prin crop am taiat cam jumate din coada.

PS: comparatia am facut-o pt. detaliile din nucleu vs. detaliile din coada, in rest evident f2.8 e f2.8, 100mm e 100mm, respectiv f7 si 600mm :).
Spor.

LE: unii mai norocosi http://apod.nasa.gov/apod/ap130403.html

Catalin Paduraru
04 Apr 2013 18:32


Ies sa pozez cometa, cine vrea sa vina sa ma sune!

0722.22.75.94

BMB
06 Apr 2013 00:56


In seara de 4 Aprilie am reusit sa mai achizitionez cateva cadre cu "dubleta apusului".
In ce conditii cat si detaliile tehnice le-am prezentat mai pe larg aici:

http://maximusphotography.wordpress.com/2013/04/06/cometa-panstarrs-langa-m-31-4-aprilie-2013/

Imaginea atasata este rezultatul a doua ore de procesare in care am tot incercat sa scot ceva "cat de cat" si sa nu alterez prea mult informatia originala. Din pacate este destul de slaba calitativ, cu un zgomot destul de pronuntat...

Max

P.S: Cometa este observabila se pare mai bine dimineata, cu o perioada favorabila de fotogafiere ceva mai lunga decat in orele apusului. 
Incerc sa dau si eu o fuga in dimineata asta (sambata) spre Fundulea sa incerc realizarea unei imagini mai bune...

BMB
06 Apr 2013 21:45


Asa cum spuneam in mesajul anterior, cometa este vizibila si dimineata, si chiar pentru o durata mai mare de timp decat seara (de aprox 2 ori pentru aceeasi perioada inainte/dupa de rasaritul/apusul Soarelui). 
De dimineata am avut enorma placere sa o revad si cu ochiul liber, si chiar destul de usor. De fapt am confundat-o initial cu galaxia M 31, aceasta fiind mult mai greu vizibila (altitudine mai mica). Dimensiunea aparenta a cometei am estimat-o undeva pe la 1 grad !
Locatia aleasa a fost destul de buna, cu o usoara ceata la cativa metrii de sol, dar cu cer curat deasupra.
Primul rezultat este atasat mai jos, urmand sa prelcurez si imaginile cu obiectivul de 100mm.

Imaginea de mai jos este un stack a 9 cadre de cate 13 secunde la ISO 1600 cu un Canon 1000D si obiectiv Sigma 50mm la F/2.8, totul pe trepied foto. Orele achizitiei: 05:05 T.L.

Max

Catalin Paduraru
06 Apr 2013 21:58


De la Fundulea? 

Misto poza.

BMB
06 Apr 2013 22:00


Mersi. Da, Fundulea. Bun loc.

Max

alex1209
06 Apr 2013 22:01


Frumoase cadre Max. :) 

Astazi am urcat cu luneta pe terasa blocului, sa observ cometa, norii incepusera sa se adune dinspre Sud si putin mai tarziu si dinspre SE. M-am orientat dupa Casiopea, stiind ca, cometa se afla langa Andromeda, galaxia nezarind-o din cauza ca inca era lumina. Orientativ am cautat unde este Andromeda si am gasit ceva(o stea, sau poate cometa...) . Nu am sesizat nici o coada la ea :? . Nu stiu ce sa cred.

In fine, in final, pe la ora 21:10 cerul s-a acoperit de nori si incepusem sa ma plictisesc, uitandu-ma cu binoclul prin gaurile de nori la stele(parca eram in filmele SF) :D .

BMB
08 Apr 2013 05:02


Mersi Alex.

Am reusit intr-un final sa scot ceva din cadrele cu obiectivul de 100mm.
Rezultatul este atasat. 
Mai am de prelucrat cate una-alta, si sper sa mai vin cu ceva mai bun poate.

Canon 550D si Canon 100mm Macro @F/2.8, 27x60 s pe EQ-6.
Ore: 01:46-02:40 U.T. 

Max

Erwin
09 Apr 2013 00:08


Deja se îndepărtează de M31&Co cu pa&#537;i mărun&#539;i &#537;i repezi, dar tot e spectaculoasă poza! Felicitări, Max!

BMB
09 Apr 2013 14:23


Mersi Erwin. Din pacate vremea nu prea tine cu noi cat inca pot fi surprinse in acelasi cadru cu un obiectiv de 100mm. Asta e, macar se ridica din ce in ce mai sus dimineata si paote fi urmarita mai bine.

Max

2SKY
10 Apr 2013 01:05


M-am tot gindit , daca cometa este vizibila la apus si la rasarit iar distanta pamint cometa este de peste  1UA este cumva dispunere in linie pamint soare cometa, s-au cum ar veni asezarea celor trei in spatiu aproximativ  :idea:  :?: .Dimineata este vizibila unde la sud/est... ?  Mersi.

Erwin
10 Apr 2013 11:26


Cometa este destul de mult în afara planului eclipticii, de asta se vede &#537;i seara &#537;i diminea&#539;a.

MrMxyzptlk
12 Apr 2013 10:23


Ieri seara am luat binoclul si m-am dus la marginea orasului, si cometa este inca vizibila cu binoclu. Nu am vazut cu ochiul liber pentru ca poluarea luminoasa este destul de mare si la marginea orasului.

Catalin M. T.
14 Apr 2013 13:52


Diferenta de stralucire a cometei PanSTARRS C/2011 L4 in aproximativ o luna.

auriga
22 Apr 2013 12:08


o [url=http://www.scirocco.ro/c2011l4/r10/c2011l4_panstarrs_dss.jpg]imagine 12x5min cu ed100/atik 383(filtru L)/eq6, ghidaj pe cometa, din dimineata zilei de 19 aprilie 2013.

auriga
26 Apr 2013 10:09


am facut si o mica [url=http://www.scirocco.ro/c2011l4/r10/c2011l4_anim.gif]animatie, din 8 cadre (cand am convins PHD guiding sa ghideze definitiv pe cometa).

auriga
21 Mai 2013 10:09


[url=http://www.scirocco.ro/tmp/383/c2011l4_20130520.jpg]cometa in 2012-05-21 0-1UT, pozitie aprox. 22:30:38 82:36:35, langa steaua de mag. 4.7 HIP 112519, echipament 300mm f/5.6 atik 383L, EQ6 neghidat, din Cluj, greu vizibila in binoclu 10x50 (transparenta medie).

BMB
05 Iun 2013 14:28


Observand in noaptea de 3-4 Iunie asteroidul 1998 QE2, am zis sa mai arunc o privire si cometei PanSTARRS. Chiar daca cerul suburban nu mi-a permis achizitia unor imagini frumoase, macar coada filiforma apare pe aprox. 4 grade in lungime.

Mai multe detalii aici:

http://maximusphotography.wordpress.com/2013/06/05/asteroidul-1998-qe2-si-cometa-c2011-l4-panstarrs/

Cer senin,
Max

Mike23
05 Iun 2013 22:14


Frumoasa captura Max.  :D  
Am o intrebare, vizual (daca a fost cazul), se observa la fel?
Sau doar fotografic aparea lunga-i coada?

Mihai

BMB
06 Iun 2013 12:22


Mersi Mike.

Din pacate "nu a fost cazul" si de o observatie vizuala. Nu aveam la mine decat luneta de 65mm ce tintea spre asteroid, si obiectivul de 100mm spre cometa. Si fara oculare. Dar, din cate stiu, unii observatori (nu de la noi) au raportat ca observarea cometei pe un cer mai decent este inca posibila cu binocluri astronomice. Deci posibil cu un telescop de 200mm pe un cer suburban sa poti vedea si o parte din anti-coada, cel putin zona mai apropiata de nucleu.
Spor la observatii !

Max

johnG
06 Iun 2013 19:44


@Mike
Am o intrebare, vizual (daca a fost cazul), se observa la fel?

Am observat vizual cometa in noaptea 1-2 iunie pe un cer de mag 5 cu un Newtonian de 150mm F5. Pot spune ca anti-coada iesea in evidenta pe o lungime de aprox. 2 grade. Diferentele intre vizual si foto sunt in mod clar la dimensiunile percepute ale cozii si anti-cozii dar cometa era in mod cert spectaculoasa si vizual. Am folosit mariri mici (30X) pentru cat mai multa lumina si ulterior am facut si cateva capturi de curiozitate sa observ ce nu era accesibil vizual direct, rezultatul fiind atasat.

Cer senin si timp liber sa va bucurati de el!

BMB
10 Iun 2013 22:11


Posibil ultima observatie proprie a acestei comete, tinand cont ca devine din ce in ce mai slaba, celebra anti-coada e din ce in ce mai greu vizibila, iar in curand Luna o sa faca "ravagii". Dupa ce "se mai calmeaza apele" (si Luna "dispare") o sa fie prea tarziu pentru fotografii interesante.

Alte detalii gasiti si aici:

http://maximusphotography.wordpress.com/2013/06/10/asteroidul-1998-qe2-si-cometa-c2011-l4-panstarrs-iunie-9-2013/

Max

cmatei
11 Iun 2013 04:58


Cam acelasi lucru si la mine: 16x60s neghidat, 90mm f/6.2, 9 iunie 2013 19:43-20:07UT. Max, nu-mi dau seama daca e intr-adevar impartita in doua coada, insa sigur are un "filon" mai dens.

BMB
11 Iun 2013 22:48


Mda, o imagine frumoasa cmatei, chiar foarte frumoasa tinand cont de aspectul si luminozitatea actuala a cozii. Banuiesc ca ai un cer cat de cat decent; cam e nevoie de asa ceva la aspectul actual al cometei.

Cu dedublarea cozii nu stiu nici eu ce sa zic exact acum, insa uite inca doua imagini cu aspect asemanator cu ale noastre, desi una e pe un cer mult mai bun decat al meu si cu "alt tip" de instrument, si alta "doar" pe un cer mai bun :D

http://spaceweather.com/gallery/indiv_upload.php?upload_id=83103

http://spaceweather.com/gallery/indiv_upload.php?upload_id=83185&PHPSESSID=594l83sbah7tojbbj1b2mpene3

Poate mai incerc o fotografie pana nu dispare complet de pe cerul meu...

Max

auriga
14 Iun 2013 12:29


cometa azi noapte 2013-06-13T23:27 UT 2013-06-14T00:29, 13x5min ED100 f/9, atik 383L+ bin2, corectie cu bias/flat. in [url=http://www.scirocco.ro/tmp/c2011l4_panstarrs.gif]animatia aceasta se vede bine influenta crepusculului.

URANUS7
14 Iun 2013 16:14


Foarte bine si  laborios rezolvat, Lucian... desi presupun ca transparenta nu a fost chiar 10, la momentul de inceput al capturilor.  Trackingul este impecabil, dupa cum vad in animatia ta, care-mi place mult. Seriile de cate 5 minute ar putea sa-mi sugereze ca ai avut un cer fara poluare luminoasa dar ai vrut sa te "rezolvi" cu transparenta, ca sa obtii un contrast bun. :)

auriga
14 Iun 2013 17:27


..am zis ca se apropia rasaritul, se vede in animatie cum primul cadru e ok, restul incep sa fie sterse, dar eu mizam ca pana la 3.30AM macar nu se va simti. Cerul e poluat destul, fiind practic in Cluj, montura merge ok nu-mi face probleme in bin2 :)

auriga
16 Iun 2013 23:54


am mai fotografiat-o si in noaptea de 15, a scazut vizibil din luminozitate, acelasi setup, fara flat-uri, 18x5min. printr-un dobsonian 20cm f/6 se vedea foarte slab.
[url=http://www.scirocco.ro/c2011l4/r12/c2011l4_20130615.jpg]stack pe cometa;
[url=http://www.scirocco.ro/c2011l4/r12/c2011l4_panstarrs_20130615.gif]animatia.

URANUS7
17 Iun 2013 00:24


Si totusi, inca se vede bine. Ma intrebam, Lucian, daca exista un soft cu care sa elimini doar trail-urile date de stele sau macar sa le reduci la cate un punct luminos pe fiecare, asa incat sa ramana un "peisaj" aparent real si la expuneri putin mai lungi . Cred ca sigur ar trebui sa existe cumva o solutie, nu ? :)

auriga
17 Iun 2013 00:31


da, se poate, exista metode de eliminare a stelelor, am incercat si eu pe cadrele astea insa pentru un rezultat bun trebuie muncit mult. DeepSkyStacker are o metoda automata insa nu functioneaza satisfacator de cele mai multe ori. 
[url=http://www.ewellobservatory.com/ccd/comet.cfm]Asa se face ca la carte, insa e ceva de lucru.

BMB
30 Iun 2013 22:17


Ultima mea imagine la aceasta frumoasa cometa. Cer im-perfect, ghidaj prost, insa ceva-ceva din cometa am reusit sa surprind.

Mai multe detalii aici:

http://maximusphotography.wordpress.com/2013/06/30/cometa-c2011-l4-panstarrs-ultima-fotografie-28-iunie-2013/

Max