-----------------------------------
StarChild
10 Mar 2013 12:07

Tair 3s - refractor
in asteptarea finalizarii Astrotrac-ului, am facut un adaptor ptr ocular la obiectivul Tair 3s.
Adaptorul este compus din 2 piese, una de alama (partea cu filetul M42) si una de aluminiu care este portocularul, portocularul are 2 zone de sprijin, si pe 1.25" si pe 2".Cele 2 piese sunt lipite, centrarea lor fiind data de o suprafata conica .

Tot ansamblul obiectiv+adaptor+ocular vine montat pe o placa de Aluminiu (300x100x20mm) care este prins pe placuta trepiedului. Obiectivul se centreaza pe placa prin 2 stifturi 4mm si se strange cu un surub M9x1.25 care momentan nu-l am, asa ca am asigurat obiectivul cu o chinga.

Legat de "performanta", teoretic am ~23x marire, evident imaginea e cu capul in jos. Nu l-am putut incerca decat terestru, imaginea e clara, prezinta slabe aberatii cromatice care le banuiesc datorita faptului ca intre portocular si ocular exista un joc prea mare. Am facut tubul portocular dupa desenul cu dimensiunile de pe net, dar nu am masurat ocularul real (la acesta dimensiunile erau la toleranta minima...). portocularul il voi reface probabil. Momentan ptr a reduce/elimina jocul am invelit barrel-ul de 2" al ocularului cu putina banda izolatoare, aceasta a redus drastic jocul si aberatiile cromatice.

Mai am:
- de facut rost de surub de fixare al obiectivului (asta luni cand se deschid magazinele de profil),
- de facut o prindere ptr red dot finder.
- de confectionat un parasolar, cel original al obiectivului e putin deformat si intra in campul vizual,
- de facut un adaptor ptr filtrul solar,
- de facut adaptorul ptr aparatul foto
...Si ar mai trebui eloxata placa aia de aluminiu, sa vedem....

A iesit cam asa:

MiroJenu
10 Mar 2013 13:39

luneta din obiectiv foto
Am vazut ca aveti o luneta construita ingenios de dv dintr-un obiectiv foto TAIR 300mm f/4.5 (Zenit Fotosnaiper FS-12 ). 
Arata foarte bine, felicitari pt luneta!
 
1)Ce calitate are imaginea ? 
2)Este destul loc la iesirea obiectivului pt a pune 2 prisme porro (de binoclu) pt inversare imagine( sau se poate pune o lentila invesoare?) si un obiectiv de binoclu? (cati cm sunt de la lentila iesire obiectiv pana la punctul de focalizare?)

Va rog daca este posibil sa ma sunati : tf 0755835515 la orice ora(sunt in tratative de a cumpara un astfel de obiectiv foto si trebuie sa dau vanzatorului un raspuns cat de repede)
Vreau sa-mi fac o luneta terestra cu obiectiv foto TAIR 300mm f/4.5. 
Cu stima,
Mironescu Eugen

neox
10 Mar 2013 16:29


Foarte frumos! :) 

Am intalnit si eu problema cu toleranta la oglinda diagonala. Un remediu simplu e sa captusesti inelul mama cu banda scotch lata. O infasurare ar trebui sa ajunga, si in felul asta protejezi si tubul ocularului de zgariere.

StarChild
10 Mar 2013 17:40


@neox: multam

@mironescu eugen: distanta de la flansa din spatele obiectivului pana la focar este de 45,46mm (este "back focus distance" standard la obiectivele cu filet M42). Despre calitate nu pot zice tare multe, de aia am terminat instrumentul. E sharp, contrast si culori foarte bune, e o mica problema care aminteam mai sus cu aberatia cromatica, dar partial am rezolvat-o cu banda izolatoare, tocmai sunt in Hornbach si mi-am luat banda cu de teflon, sper sa fie Ok 100% apoi.
am cumparat trusa fotosniper in stare perfecta, ca noua de la un coleg cu 500 ron, ca sa ai termen de referinta. metalul, optica sunt impresionante... rusesti in sensul bun al cuvantului. Bafta!

MiroJenu
10 Mar 2013 18:46


Este excelent ca  datele oferite atat de repede de dv m-au convins de calitatea buna a lunetei prezentate.
Sper sa reusesc sa construiesc o luneta cu acest tip de obiectiv foto.
Voi urmari prin urmare ce si cum veti mai face cu luneta(constructiv si observational).
Cu multumiri deosebite,
Mironescu Eugen

PS.
Se poate focaliza de la ce distanta minima?
Despre rezolutia ei ce se poate spune?

StarChild
10 Mar 2013 18:57


cred ca @saiph poate da mai multe detalii legate de performanta optica a Tair-ului, din cate stiu el foloseste asa ceva de ceva vreme.

distanta minima e focalizare este de 3m.

aici: https://plus.google.com/photos/100195582555719235895/albums/5853641048085126177  am pus o poza facuta acuma seara cu obiectivul...distanta cam 25m, printre crengi.

StarChild
10 Mar 2013 23:44


no deci revin cu "performante" optice si "observatii":

Printre nori si umezeala mare, nu mai vorbesc de poluare luminoasa, din spatele blocului am vazut asa:

- M32 s-a distins clar "marginile"...se vedea forma de disc aplatizat, neclar...nu se vedeau detalii. M110 se vedea ca o stea langa
- Jupiter si cei 4 sateliti. detalii pe Jupiter nu se vedeau, nici nu cred ca aveam cum sa vad, dar discul se distingea clar, la fel si cei 4 sateliti
- M42 fara detalii, doar zonele cela mai stralucitoare si o zona difuza in jurul lor.
- M45 Pleiadele se vedea stralucitor, stele "fara numar"...nu radeti dar m-am emotionat cand am vazut atetea stele.... 
- mi-au mai fugit prin cadru ceva sateliti artificiali si 2 avioane.
- am studiat si cum si-a decorat vecina de vis-a-vis camera :oops: 

deci cu niste mici finisaje si scula asta va deveni foarte "interesanta"  :mrgreen: 

urmeaza sa fac un adaptor ptr camera digitala, si atunci "let's rock!"

Erwin
10 Mar 2013 23:51


Aha, de-aia a plouat cu spume, fulgere &#537;i tunete în seara asta? :)
Felicitări, e un instrument grab&go minunat, să-l folose&#537;ti sănătos!

StarChild
11 Mar 2013 00:09


da, pe la 20 m-am dus la maica-mea s-o iau pe aia mica si era spre Vest destul de senin, chiar ma gandeam ca vin acasa si bag ochiu prin ochean... cand m-am intors... innorat totul... :evil:  am iesiti totusi, si a meritat, ptr mine cel putin.

trebuie sa mai retusez putin flansa de aluminiu, sa-mi permita sa introduc mai adanc ocularul, as vrea sa pot focaliza "dupa infinit" totusi in ideea ca sa pot control exact focusul. Acuma e calculat si facut ca sa corespunda marcajul de pe lentila si nu-mi place, nu am siguranta ca e focusul perfect la infinit...mai studiez.

no va las...noapte buna

Erwin
11 Mar 2013 10:12


Nu trebuie mult după punctul de focus, vreo 2-3mm cred că ajung. Trebuie să reiau &#537;i eu lucrul la proiectele ATM că se apropie sezonul. :D

MiroJenu
11 Mar 2013 10:13


Ce oculare "se potrivesc" sau se pot incerca si de la ce marire se poate merge si care e maximul, sunt aberatii cromatice la luneta dv?

StarChild
11 Mar 2013 10:41


@Erwin: nu cred ca o sa ma duc asa de mult, cu 2-3mm...1mm imi ajunge, doar sa fiu sigur ca pot fixa pe infinit.

@MiroJenu: eu nu am facut adaptorul ptr alte oculare. Nu am decat Ethos 13mm ala, si tare curand nu cred ca o sa-mi iau altul. Intentionez sa-mi achizitionez un teleconvertor M42 eventual ca sa ma mai joc cu setup-ul asta. In adaptorul asta ce l-am facut pot pune si alte oculare pe 2" dar nu cred ca va merge asa simplu, in sensul ca impins ocularul inauntru de tot. Adancimea locasului de 2" l-am calculat strict ptr Ethos.

In principiu cunoscand back focus-ul la obiectiv (acel 45.46mm de care ziceam ca e normal la obiectivele M42) si cunoscand pozitia planului de focus la ocularele care vrei sa le folosesti, poti sa-ti faci port-ocularul potrivit, eventual faci portocularul la lungimea minima de care ai nevoie si iti faci niste inele adaptoare ptr ocularele care le ai.

Recomand sa incerci (nu stiu daca merge, vreau si eu sa incerc) sa adaptez o prisma/oglinda la 90 de grade ca sa fie mai comod de privit. In configuratia care o am eu acuma, la zenit este cam dificil de privit.

saiph
11 Mar 2013 11:15

Ref. Tair
cred ca @saiph poate da mai multe detalii legate de performanta optica a Tair-ului, din cate stiu el foloseste asa ceva de ceva vreme.

distanta minima e focalizare este de 3m.

aici: https://plus.google.com/photos/100195582555719235895/albums/5853641048085126177  am pus o poza facuta acuma seara cu obiectivul...distanta cam 25m, printre crengi.


Foarte tare, ai pus 2" pe Tair!?  :D
Eu i-am facut adaptor doar pt 1.25" - mi s-a parut suficient, si oricum, am zis sa nu-l "omor" prea tare. De fapt, m-am gandit mai mult la montura, ca si-asa e el greu, ii mai pun si "grenada", il fac de-o tona :)
Glumesc, evident. Il pun mai des pe AZ3 sau Astro3, depinde ce vreau sa fac cu el. Dar mai ajunge si pe EQ5, daca fac ceva mai serios (in curand o sa fie ghidat in paralel de Apex102 redus).

Il am pe-al meu de vreo 3-4 ani si pot spune ca sunt multumit de performantele lui optice. Chiar aseara am iesit cu el sa incerc sa prind cometa L4 (a.k.a. 'Panstarrs', pt presa).
Vizual da imagini satisfacatoare, pana la puteri rezonabile - cu ocularele din dotare (7mm, 12.4mm, 19mm)  si diagonala la care am atasat celula de barlow (rezultand 2.7x) pot obtine focusul si puteri de 16x, 24x, 43x, 65x, 116x (si chiar mai sus, dar cu filtru), iar calitatea imaginii/detaliilor pot sa spun ca mi s-a parut decenta, putand sa ma uit si la zenit. Nu stiu cum se vede printr-un ZS66, sau alte refractoare din aceeasi familie (D 66mm, F 300-400mm), dar comparand cu C80-ED-ul (care clar este din alt film..) se vede diferenta.

Mecanismul de focalizare e 'criminal'.  Nu e intrecut decat de cel de setare a diafragmei :D Pacat ca, pentru astro cel putin, e putin frustrant - scapa clarul, din cauza greutatii grupului optic (rack & pinion fara blocaj nu e tocmai o solutie salvatoare).

Oricum, pt un 'grab & go' de varsta lui, zic ca se descurca acceptabil. 
Recunosc ca imi place cum se vede [url=http://www.youtube.com/watch?v=vgfbXMySjXc]soarele prin webcam, [url=http://www.youtube.com/watch?v=Olrt0R3QfIs]cu Tairul.
Abia astept sa-l scot iar la stele :)


Cer senin!

StarChild
11 Mar 2013 13:04

Re: Ref. Tair
...Foarte tare, ai pus 2" pe Tair!?  :D
Eu i-am facut adaptor doar pt 1.25" - mi s-a parut suficient, ....

piesa de aluminiu are locas si ptr zona de 1.25" a Ethos-ului, si ptr zona de 2". Oricum fixarea/centrarea ocularului o fac pe 2". si eu astept sa ies la privit prin el in conditii mai bune.
Tocmai m-am dezumflat un pic, voiam maine sa ies la cometa, dar am uitat ca e ziua lu nevasta...asa ca sper maine sa ploaie grav, si poimaine sa fie cerul cristal  :mrgreen:

neox
11 Mar 2013 15:55


Tocmai m-am dezumflat un pic, voiam maine sa ies la cometa, dar am uitat ca e ziua lu nevasta...asa ca sper maine sa ploaie grav, si poimaine sa fie cerul cristal  :mrgreen:

Nu uita prea des ca iese cu scantei si stele verzi :lol: si nu-ti mai ajunge Ethosul sa le cuprinzi pe toate in camp  :lol:  :lol:

auriga
12 Mar 2013 09:49

Tair 3 - am doua bucati: Un model mai vechi de la Max (BMB) cu focalizare comuna, fara acoperiri AR foarte evidente, se comporta foarte bine dar mecanic desi este construit ca un tanc probabil varsta si loviturile incasate il fac sa aibe putin joc intre cele doua corpuri  (dubletul din fata si corpul principal unde este o a treia lentila). Acesta ajunge cu focusul la infinit cu D-SLR. Mai am un model mai recent si (mult) mai comun, de pe un Photosniper, Tair 3S cu focalizare pe cremaliera. Acesta nu ajunge la infinit cu focusul pe un D-SLR dar poate fi usor modificat sa o faca. Am facut si teste preliminarii dar inca nu foarte concludente. Pana acum mi se pare ca e utilizabil chiar de la f/4.5 dar totusi ar trebui inchis macar la f/5.6-f/6.3 depinde de ce se urmareste. In focus perfect CA-ul de tip purple poate sa fie deranjant in RGB, se poate reduce prin inchidere la f/6.3 sau usor defocus. 
Practic am folosit o singura data (intrerupt de nori, doar 3x5min) Tair-ul vechi la [url=http://www.scirocco.ro/tmp/veil_tair_383.jpg]Veil Nebula cu filtru h-alpha destul de larg (35nm, inca nu pot monta roata de filtre). 
Performanta poate fi afectata de varsta/QC-ul rusilor dar in general mie mi-a placut campul extrem de plat si cantitatea redusa de CA fata de alte obiecte pe M42 avute inainte (chiar si fata de unele refractoare semi-apo).

saiph
12 Mar 2013 10:54

Pana acum mi se pare ca e utilizabil chiar de la f/4.5 dar totusi ar trebui inchis macar la f/5.6-f/6.3 depinde de ce se urmareste. In focus perfect CA-ul de tip purple poate sa fie deranjant in RGB, se poate reduce prin inchidere la f/6.3 sau usor defocus. 
Performanta poate fi afectata de varsta/QC-ul rusilor dar in general mie mi-a placut campul extrem de plat si cantitatea redusa de CA fata de alte obiecte pe M42 avute inainte (chiar si fata de unele refractoare semi-apo).


Sustin descrierea pe care ai facut-o, mai ales partea cu CA :)  
QC-ul sa zicem, e discutabil, dar la vremea aceea... nu ma astept la minuni din partea lor, chiar daca stiu ca aveau o traditie din a face lucruri bune/durabile.
Dar am o mica nedumerire: al tau (unul din ele, cel putin) are si f/6.3? Chiar ma gandeam ca i-ar fi fost util, nu mai zic si 7.1, dar intre 5.6 si 8 nu am nici o alta optiune, iar saltul mi se pare cam mare, daca ma-ntrebi. La 5.6 [url=http://s120.beta.photobucket.com/user/saiph_ro/media/outer_space/M31/M31_p_mix-sm_.jpg.html?sort=6&o=0]imaginea e [url=http://s120.beta.photobucket.com/user/saiph_ro/media/outer_space/M42/M42_mix_sm_c_b.jpg.html?sort=6&o=0]satisfacatoare asa putea zice.

Cu doua Tair-uri ar merge un binoscope bunicel, cred, dar ar trebui alese atent ansamblurile/componentele redresoare (prismele) pt ca OD nu permite alaturarea a doua tuburi si atingerea DIP potrivita in acelasi timp, numai cu axele optice principale - trebuie cel putin Abbe-Porro, cu micile inconveniente (ca sa nu zicem dezavantaje) de rigoare: pentru atingerea focusului e nevoie de o lentila divergenta pusa in fata ansamblului de prisme (o celula de  Barlow) 1.5x macar, astfel ca drumul optic prin prisma sa nu creasca prea mult factorul de putere, iar ocularele sa fie suficient de 'lungi', incat puterea sa nu fie deranjant de mare; insa daca ocularele vor avea si camp mai generos, va fi vizibila muchia/marginea prismei si implicit vignetarea specifica. Mai elegant ar fi cu Matsumoto. ;)


Spor la observatii cu "tanculetul"!

StarChild
06 Apr 2013 20:32


intre timp, adica astazi, am refacut adaptorul M42->2" . Acuma este dintr-o singura bucata, e din alama tot, am simplificat putin. Acuma nu mai exista joc intre portocular si ocular, ma rog e insesizabil. Deci aberatiile cromatice ar trebui sa se reduca.
Din cauza de vreme n-am cum sa-l incerc... poate in cursul saptamanii viitoare...
Revin si cu poze, si cu desenul.Weekend fain!

Mircea Pteancu
06 Apr 2013 23:43


Weekend fain si tie,nu am Tair dar topicul este foarte interesant,asteptam pozele si desenul.
Cer senin ,Mircea

StarChild
08 Apr 2013 09:37


poze cu adaptorul si Tair-ul pun deseara, pana atunci:

Desenul adaptorului.

StarChild
08 Apr 2013 10:05


am uitat sa specific, lungimea adatorului este putin mai mica decat am calculat ca ar fi necesar (e 50.5 in loc de 51.6, asta ca sa ma asigur ca pot focaliza la infinit indiferent de ce erori de calcul /executie as avea. Deci acum pot focaliza "dupa infinit" si revin inapoi.

auriga
06 Iun 2015 10:01


Am un obiectiv Tair-3 PhS ce se comporta ciudat. Cand l-am cumparat avea lamele diafragmei incurcate asa ca l-am desfacut si le-am asezat la loc, acum totul merge ok insa toate imaginile ce le scoate sunt cetoase. Care ar putea fi motivul?

Atasez doua imagini in care se vede diferenta fata de un Tair-3 PhS bun.

http://www.astrophoto.ro/tmp/tair_bad.jpg
http://www.astrophoto.ro/tmp/tair_good.jpg

saiph
06 Iun 2015 13:17

Re:
:) incearca sa intorci una din lentile, in caz ca le-ai si curatat cu ocazia asta

dragos.n
06 Iun 2015 15:53


Inseamna ca cineva a incercat sa puna lamelele la loc, si a gresitt montarea. Imaginea pare sa fie usor in afara focalizarii.

Cel mai probabil, avand in vedere ca de obicei la obiectivele rusesti lentilele sunt prinse in celule sau cu saibe filetate, probabil ca una din aceste saibe nu e stransa bine, si lentila nu sta in loc. Nu cred ca e vreo lentila pusa invers, ca ar aparea aberatii relativ usor vizibile. Uitate intai la grupul final, cel dinspre camera.

auriga
11 Iun 2015 22:22


Comparand cele doua obiective am observat ca cea mai din exterior lentila a fost inversata! O poza cu obiectivul acum, la f/4.5:
http://www.astrophoto.ro/tmp/tair_bad2.jpg

saiph
12 Iun 2015 09:46

Re:
ha :D clasic.. 

bine ca ai rezolvat.
exact asa a patit si un amic de-al meu cu care mai ies la stele si are de asemenea un Tair de 300 - i-a facut service-ul si a pus prima lentila "putin pe dos" si nu intelegea de ce obtinea stele pufoase. 

spor la observati!

tudor
15 Iul 2016 10:59


saiph a scris:
 &#8221;Vizual da imagini satisfacatoare, pana la puteri rezonabile - cu ocularele din dotare (7mm, 12.4mm, 19mm) si diagonala la care am atasat celula de barlow (rezultand 2.7x) pot obtine focusul si puteri de 16x, 24x, 43x, 65x, 116x (si chiar mai sus, dar cu filtru), iar calitatea imaginii/detaliilor pot sa spun ca mi s-a parut decenta, putand sa ma uit si la zenit.&#8221;

Am si eu tairul 300s cu adaptorul pt 1,25 sa il pot folosii ca luneta (adaptorul meu are 32 mm). Singura problema este ca nu face focusul daca atasez o oglinda diagonala ca sa pot face observatiile mai usor catre zenit. Daca se poate niste detalii (o schita poate) cu diagonala si celula barlow incorporata. Sau poate si altcineva sa ma ajute cu o idee. Multumesc!

saiph
15 Iul 2016 16:54

Re: Tair 3S refractor
Hai, ca pana ajung eu acasa, mai dureaza :) asa ca pun aici niste modele, sigur trebuie sa se inteleaga ceva; daca nu, aduc si pozele reale. Iti trimisesem PM mai ceva mai devreme..

tudor
15 Iul 2016 19:56


multumesc! deci trebuie un barlow cu diametrul mai mic decat montura diagonalei ca sa poata intra mai in profunzime

Ati fost foarte prompt cu raspunsul. Multumesc! Mai am o curiozitate Smile desenul este in AutoCad sau SketchUp?

saiph
15 Iul 2016 20:22

Re: Tair 3S refractor
ACAD
:)
nu prea conteaza in ce e facut.  conteaza sa reprezinte cat mai fidel realitatea si sa te ajute sa-ti faci o idee si in plus sa poti obtine niste piese/configuratii functionale si repetabile.

celula de barlow este pe filet standard 1.25", si intra in "nasul" diagonalei.  pe aceeasi reteta merge si binoviewerul

tudor
16 Iul 2016 10:41


Da nu conteaza in ce e facut. Doar eram curios ca si eu lucrez cu astfel de programe. Multumesc mult pentru raspuns! O sa caut o celula barlow sa se potriveasca in diagonala.

Acum o intrebare legata de performanta la astronomie a Tairului: Avand in vedere ca nu are obstructia oglinzii secundare dar are apertura mai mica (300/4.5=66,66mm) capteaza mai multa lumina decat un newtonian de 76mm? sau cu alte cuvinte pot vedea mai multe obiecte ceresti cu Tairul decat cu un reflector de 76mm? Care ar fi echivalenta lui la reflectoare? Multumesc!

Mircea Pteancu
16 Iul 2016 18:29


Ca suprafata libera , reflectorul de 76 mm , cu o secundara de 25mm ,  corespunde unei lunete cu apertura de 71 -72mm.
Restul  tine de calitatea optica a componentelor.

Mircea

tudor
18 Iul 2016 10:01


Multumesc!

tudor
16 Aug 2016 23:59


Am facut rost de o celula barlow cred ca e de 1,3x. Este o componenta de la un telescop newton care o avea incorporata intre oglinda secundara si focuser. Are un coating frumos albastru-movuliu. Am atasat-o la o prisma diagonala Meade si acum Tairul face focusul la infinit... EVRIKA! Intrebarea mea este daca nu cumva o oglinda diagonala ar fi mai buna decat prisma aceasta? Am citit undeva ca oglinda diagonala e mai buna la rapoarte focale mici, iar prisma diagonala la cele mari. Ma intereseaza din punct de vedere al luminozitatii si claritatii daca e o diferenta asa mare intre aceste tipuri de diagonale oglinda vs prisma!

saiph
17 Aug 2016 08:26

re: tair vizual
Din cate am observat, oglinda diagonala s-a comportar mai bine decat prisma pe Tair, intrucat lumina are doar o singura treaba de facut - reflexia pe o suprafata, pe cand la prisma conteaza mult atat calitatea tuturor celor trei suprafete implicate, cat si ortogonalitatea lor, dar mai intervine si calitatea sticlei pe care lumina o are de traversat.  
In plus, cu cat unghiul sub care lumina intra in prisma este mai deschis (cum se intampla de obicei la obiective cu raport focal mic), cu atat ai sanse mai mari sa disperseze, adaugand la aberatia cromatica proprie lentilelor. 
Deci, as alege o oglinda oricand, in locul unei prisme; ofera o imagine mai curata, mai clara, si chiar si o idee mai luminoasa; la fiecare schimbare de mediu parcurs de lumina, se pierd cateva procente prin fenomene optice inerente - le stii: reflexie, refractie, difuzie, dispersie, difractie.. cel putin asa zice la carte :)

zoth
17 Aug 2016 14:58


Am citit undeva ca oglinda diagonala e mai buna la rapoarte focale mici, iar prisma diagonala la cele mari.

Ai citit bine! Si as completa ca si multe din lunetele ED se impaca mai bine cu prisma diagonala decat cu oglinda. In fine, daca respecti regula enuntata mai sus nu vei da gres niciodata.

Daca este posibil mergi pe Tair cu oglinda diagonala.

tudor
17 Aug 2016 19:05


Multumesc pt precizarile voastre! O sa caut o oglinda diagonala la mana a doua.

tudor
19 Aug 2016 18:31


Nu vreau sa fiu pisalog dar mi-a venit o intrebare in minte: daca Tairul are f4,5 cu 300mm si ca sa pot face focusul ii pun un barlow de 2x in diagonala,  raportul focal devine f9. Atunci nu e mai potrivita o prisma pentru f9?
Dar eu totusi chiar astazi mi-am cumparat la mana a doua o oglinda diagonala dielectrica no-name. 
Terestru, pe timp de zi, nu prea vad diferente intre oglinda si prisma. La stele si la obiecte mai palide si mai putin luminoase o sa se faca diferentierea mai bine. Dar astept sa treaca norii.
Pun o poza cu oglinda dielectrica si cu celula barlow atasata.

Manu72
19 Aug 2016 19:23


In caz ca nu-l stii deja, uite mai jos un articol interesant despre prisme vs oglinzi

http://www.baader-planetarium.de/news/mirror-Prism-Dielectric-Diagonal-Comparison_2014-03-06_v2.pdf

tudor
20 Aug 2016 11:54


Foarte interesant articolul. In concluzie, pe scurt, am inteles ca la planete prisma ar da ceva detalii in plus iar oglinda in unele situatii la DSO ar parea un pic mai luminoasa. 
M-am decis sa pastrez si prisma si oglinda fiecare e buna la ceva :wink:

sternchen
21 Aug 2016 00:03


Care e diferenta constructiva dintre ele?

tudor
21 Aug 2016 05:06


sternchen
Diferentele pe scurt ar fi ca prisma se bazeaza pe refractie (e ca o lentila) iar oglinda pe reflexie

sternchen
21 Aug 2016 09:15


Multumesc.Ar fi interesante si schemele optice de principiu :wink:

zoth
21 Aug 2016 11:00


Ar fi interesante si schemele optice de principiu :wink:

Man, esti serios sau glumesti?
Iata in linkul de mai jos un material foarte concis in care poti vedea cum arata o prisma si o oglinda diagonala. Iti recomand sa parcurgi si textul:
Daca aveti posibilitatea folositi prisme diagonale dar nu in instrumente cu raport focal mic.

Ambele dispozitive functioneaza pe principiul reflexiei diferenta fiind ca in cazul prismei reflexia se produce intr-un mediu cu n>1.

Cele mai importante cerinte in ordinea insemnatatii lor pentru diagonale ar fi urmatoarele:

- evitati pe cat posibil diagonalele ce au in compunere piese din plastic (nu am intalnit pana acum nicio diagonala din plastic care sa aiba o aliniere optica buna sau acceptabila si mi-au trecut prin mana cateva ...)
- atentie la substratul oglinzii
- atentie la precizia de prelucrare a suprafetelor

Restul sunt fandoseli ...

Erwin
21 Aug 2016 20:33


La mak-ul din dotare, MTO11-CA (F/10) folosesc cu succes o prismă &#537;i nu am constatat nicio diferen&#539;ă notabilă fa&#539;ă de oglinda pe care o aveam înainte. Nu contest că ar fi diferen&#539;e la F mic.

Manu72
22 Aug 2016 14:53


O prisma ar trebui sa ofere un contrast mai bun la observatiile planetare decat o oglinda diagonala, precum si o separare mai usoara a dublelor stranse, dar va induce aberatii cromatice daca este folosita in instrumente cu raport focal mai mic de F7

motzu'
09 Dec 2017 10:58


Buna dimineata

Am oportunitatea de a achizitiona um Tair 3S si doresc sa va cer sfatul/sfaturile:

1. La ce sa ma uit cand il achizitionez ? Lucruri care nu pot fi 'indreptate' ulterior ? In afara de aspectul exterior ?
2. Inteleg din subiect ca poate fi usor adaptat cu o oglinda diagonala si un ocular 1.25 " pentru observatii astro / terestre fara multe modificari. Sau e musai sa ai un strungar ca sa-ti faca adaptoarele ?
3. Poate fi adaptat pentru o camera CCTV/webcam astfel incat sa-l montez pe barndoor-ul din dotare ( e solid facut si suporta greutatea) ? De fapt asta ar fi scopul principal intrucat cu Dobson-ul nemotorizat e greu sa fac altceva decat filme/poze cu CCD-ul  - la luna, saturn, etc  - odata dpdv al miscarii si odata dpdv al aperturii.

Multumesc domnilor

Cer senin !

valy
09 Dec 2017 12:14


Faci poze cu el si le verifici la zoom 100%. Sa mearga focusul pana la ibfinit, diafragma, sa nu aiba fungus.
Exista adaptoare la Cmount de ex pt montarea unor camere.

saiph
09 Dec 2017 13:26


Buna dimineata

Am oportunitatea de a achizitiona um Tair 3S si doresc sa va cer sfatul/sfaturile:

1. La ce sa ma uit cand il achizitionez ? Lucruri care nu pot fi 'indreptate' ulterior ? In afara de aspectul exterior ?
2. Inteleg din subiect ca poate fi usor adaptat cu o oglinda diagonala si un ocular 1.25 " pentru observatii astro / terestre fara multe modificari. Sau e musai sa ai un strungar ca sa-ti faca adaptoarele ?
3. Poate fi adaptat pentru o camera CCTV/webcam astfel incat sa-l montez pe barndoor-ul din dotare ( e solid facut si suporta greutatea) ? De fapt asta ar fi scopul principal intrucat cu Dobson-ul nemotorizat e greu sa fac altceva decat filme/poze cu CCD-ul  - la luna, saturn, etc  - odata dpdv al miscarii si odata dpdv al aperturii.

Multumesc domnilor

Cer senin !

E o jucarie simpatica Tairul. Am si eu unul de cativa ani si, desi nu e vreun ED sau alta scula pricopsita, merge folosit atat pt foto cu dSLR, sau video cu webcam, cat si pt vizual - am vazut si in comert adaptor M42-1.25" gata facut, dar il poti da si la strungar daca nu gasesti de-a gata.
Vezi sa fie optica ok, curata, fara fungus (fiind o piesa "venerabila", te poti astepta, daca proprietarul anterior nu a avut grija de el, sa prezinte oarece..), fara zgarieturi, sa mearga sistemul de setare a diafragmei (apropo, vezi ca sunt cel putin [url=http://forum.mflenses.com/userpix/20117/big_3062_P7060334_resize_1.jpg]doua variante constructive, din cate stiu), focalizatorul, sa faca clarul la infinit pe dSLR cu inelul de conversie M42-EOS (merge reglat din inelul frontal care permite deplasarea fina a grupului optic).
Eventual, daca ceva nu e tocmai curat il poti dezmembra, curata, unge si asambla la loc - cu grija in cazul in care scoti si lentilele din grupul optic, sa le pui la loc in ordinea si orientarea in care au fost, altfel o sa vezi imaginea pufoasa sau colorata (induce aberatii abaterea de la reteta optica).

In rest, spor sa ai si cer senin! :)

motzu'
11 Dec 2017 12:30


Multumiri domnilor

Maine va fi achizitionat Tair-ul. Ulterior achizitiei revin pentru a va cere indrumarile DIY :)

Am gasit adaptoare M42/NikonF deci il pot folosi si cu D90-ul din dotare pe barndoor. Daca il sustine capul bila si nu va ceda spectaculos :oops: 

Asta pana voi fi stabilit cu domniile voastre cel mai bun setup :D

Cer senin !

Erwin
11 Dec 2017 16:23


Din câte știu are prevăzută o placă de prindere cu filetul foto (1/4"). Mai bine prinzi obiectivul pe capul bilă, camera e mai ușoară. Sau faci o placă de adaptare ca să poți prinde ansamblul în centrul de greutate.

motzu'
11 Dec 2017 16:49


Intr-adevar

Are pe placa de dedesubt un filet - 1/4"

Ideea cu placa de adaptare e si ea foarte buna. Revin maine cu poze, dupa ce ii schimbam stapanul :D 

Multumiri

Cer senin !

Erwin
12 Dec 2017 00:31


Idee: am găsit șuruburi de 1/4" la borne pentru baterie, chinezăriile cele mai ieftine posibil.

motzu'
12 Dec 2017 19:59


Habemus Tairus !

Fotografiae atasatum ! :lol:

Aspectul exterior e mai 'folosit'. Se misca bine atat diafragma cat si focus-ul. Poate in prima parte e mai greoi dar fiind cu cremaliera si fara stop zic ca e mai bine asa
Lentilele arata bine , fara mizerii, interiorul curat

Urmeaza sa ii cumpar un adaptor M42/F pentru Nikon si ce e mai dificil, sa ii fac un adaptor de la M42 la 1.25"

Inteleg ca o idee buna ar fi sa il folosesc ca si refractor folosind o oglinda diagonala si apoi ocular(+-) barlow.Am vazut schita pentru ocularul de 2". Este scalabila pentru 1.25" dpdv al lungimii piesei ? As putea afla de la dvs ce tipuri de adaptari ati mai folosit ? Si eventual cum faceti focalizarea ( ocularul pare fix in exemplele gasite pe forum)

am gasit un film pe youtube incare un amator scapa de sistemul de declansare original :

https://www.youtube.com/watch?v=Uf6fXvC3qxY

Poate nu ar fi o idee foarte rea....

Continui sa studiez intre timp. Stiu, o multime de intrebari, unele de care o sa rad peste ceva vreme.

Vivit tenue

Multumiri

Cer senin !

tudor
12 Dec 2017 21:38


Felicitari pentru achizitie!

Cu adaptorul m42/1,25 poti pune direct ocularele in el. Dar ca sa poti privi mai comod trebuie sa pui o diagonala de 90 grade. Dar cu diagonala simpla nu va face clarul, asa ca va trebui sa i se ataseze diagonalei o celula barlow in partea dinspre adaptorul m42/1,25. 
Chiar maine o sa-mi vina si mie o prisma diagonala de la Baader cu filet T2 care este mai mare decat cea pe care o folosec acum. Prisma diagonala pe care o am acum, ca sa pot face clarul, are atasat un barlow, care de fapt imi dubleaza focala la 600mm. Fara barlow nu poti folosi prisma. Sunt curios ce rezultate imi va da prisma cea noua. Te voi tine la curent!

motzu'
13 Dec 2017 09:50


Salut Tudor, salutare tuturor,

Multumesc de info

Ai cumva o schita a adaptorului tau M42/1.25" ? La noi am gasit doar T2/1.25 si filetul are pas diferit

De ce nu mai face 'clarul' in momentul in care pui o oglinda diagonala ? nu ar trebui sa nu modifice nimic in traseul optic aceasta oglinda ?

Tine-ma te rog la curent cu prisma. Poate in masura timpului liber ai dori sa ne intalnim sa vad daca se poate tot ansamblul pe care il folosesti ca sa stiu ce achizitii sa fac de acum incolo. Mai ales ca vreau sa montez si SPC900NC-ul pe port-ocular. Pentru SPC900NC am facut o carcasa tipa camera CCD astro precum aici : https://www.thingiverse.com/thing:43618 si paote fi usor montata in loc de ocular

Luni imi soseste adaptorul M42/NikonF. Sunt curios cat o sa 'tipe' D90-ul fara conexiunile electrice

Multumiri

Cer senin !

tudor
13 Dec 2017 10:29


Ne putem vedea ca sa vezi mai bine cum arata adaptorul; Vorbim pe PM pentru detalii de contact;

saiph
13 Dec 2017 10:54

Re:
Salut Tudor, salutare tuturor,

Multumesc de info

Ai cumva o schita a adaptorului tau M42/1.25" ? La noi am gasit doar T2/1.25 si filetul are pas diferit

De ce nu mai face 'clarul' in momentul in care pui o oglinda diagonala ? nu ar trebui sa nu modifice nimic in traseul optic aceasta oglinda ?

Tine-ma te rog la curent cu prisma. Poate in masura timpului liber ai dori sa ne intalnim sa vad daca se poate tot ansamblul pe care il folosesti ca sa stiu ce achizitii sa fac de acum incolo. Mai ales ca vreau sa montez si SPC900NC-ul pe port-ocular. Pentru SPC900NC am facut o carcasa tipa camera CCD astro precum aici : https://www.thingiverse.com/thing:43618 si paote fi usor montata in loc de ocular

Luni imi soseste adaptorul M42/NikonF. Sunt curios cat o sa 'tipe' D90-ul fara conexiunile electrice

Multumiri

Cer senin !


Cam asa arata adaptorul pe care-l am eu la al meu.

Pai e simplu de ce nu face clarul cu diagonala montata fara celula de Barlow - pt a intra in focus, planul trebuie sa se afle la 45 (+/-1)mm de capatul tubului (umarul de sub filetul M42x1); prin diagonala pierzi vreo 85mm, deci cu cel putin 40mm mai mult decat ii trebuie sa fie imaginea clara. In consecinta - Barlow :)

motzu'
13 Dec 2017 14:30


Corect - mi-am dat seama acum dupa ce am citit explicatia. Multumesc

Ma apuc sa dau piesa la mai multi strungari sa vedem cine imi poate face. Am vorbit si cu Tudor ma voi intalni cu el pentru un training mai consistent. Revin cu noutati

Multumiri

Cer senin !

Erwin
13 Dec 2017 14:36


Eu aș recomanda să mergi pe adaptoare filetate, se fixează mai sigur și fără descentrare din cauza jocului în barelul de 1.25".

motzu'
13 Dec 2017 14:42


Sir Erwin !

Adaptoare filetate unde ? Scuze necunostinta. La filetul M42 sau exista si filetate la 1.25" ?

Eventual un link/poza ?

Multumesc

Cer senin !

saiph
13 Dec 2017 15:14

Re:
Eu aș recomanda să mergi pe adaptoare filetate, se fixează mai sigur și fără descentrare din cauza jocului în barelul de 1.25".

Si cum va mai putea monta / reorienta diagonala? Sau orice alt accesoriu

sang
13 Dec 2017 18:14


se va putea reorienta cu ajutorul unei contrapiulite m42 de grosime 2-3mm, randalinata.

Erwin
15 Dec 2017 11:50


Diagonala cu prismă de SC pe care o folosesc eu la MTO a venit cu adaptor pe filet Vixen și contrapiuliță randalinată. Am putut s-o fixez în orice poziție. Însă am intercalat un focuser elicoidal și a trebuit să-i pun adaptor de 1.25".  

Adaptoare pentru filetul rusesc M42x1 la T2 nu cred că se găsesc în comerț, trebuie făcute la strung. Ar fi bine să schimbi chiar inelul original al obiectivului cu T2 ca să îl poți folosi pe camerele noi fără alte adaptoare.

nobody
15 Dec 2017 13:19


Adapter: M42x1 female - T2 male
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p5223_TS-Optics-Adapter--M42x1-female-to-T2-male-for-russian-objectives.html

Adapter from M42x1 to 1.25" with compression ring
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p1752_Adaptor-from-M42x1-to-T2-and-to-1-25--with-compression-ring.html

Herr_Alien
15 Dec 2017 14:05


Pe site al doilea adaptor e descris ca o combinatie de 2 adaptoare M42 -> T2 + T2 -> 1.25''. Tare.

saiph
15 Dec 2017 14:07

Re:
Faine adaptoare :) pacat ca te cam lasa un pic meditand pana intelegi ce-au vrut sa zica cu specificatiile alea.  si tot....
Sper sa faca ce trebuie in final, adica ce se asteapta sau ce are nevoie utilizatorul.
Parca ca si pe la [url=https://agenaastro.com/parts-accessories/adapters/t-thread-adapters.html]Agena mai erau niste adaptoare, dar majoritatea pt T2, nu tin minte sa fi vazut vreun M42x1.

Oricum, am inteles cum zicea Erwin de adaptoarele pe filet - doar ca mi se pare usor riscant sa inghesui si o contrapiulita in cei 5mm cat are filetul M42. Spre exemplu, Tairul meu are prima spira si jumate din a doua usor micsorate in diametrul nominal - s-a tot frecat de diverse filete (ba de la camerele vechi, ba de la adaptoare.. nah) si nu ar prinde bine daca ar sta doar intr-un gang un eventual adaptor montat in felul asta, sa-l mai si invart sa-l reorientez cum am chef.. un pic tricky.

nobody
15 Dec 2017 15:12


Herr_Alien a inteles din prima despre ce este vorba.

In poza aia apare doar adaptorul de la T2 la 1.25" care are un filet T2 suplimentar si se poate folosi si ca tub de extensie cu lungimea inscrisa pe corp.

"Camera adaptation" este ceea ce apare in primul link.

Oricum, iesi mai ieftin decat daca le-ai lua separat.

saiph
15 Dec 2017 15:19


:lol:  nu-i vorba ca as fi mai greu de cap (desi unii asa ar fi tentati sa creada..  problema lor). ma refeream la cineva care nu prea are clar ce are nevoie, cum trebuie sa arate..
intre ce-au vrut TS sa zica si ce au pus pe site e o mica diferenta ;)  nu crezi?  sau e acelasi lucru? :D

sorini
15 Dec 2017 15:36


Asa ceva ar fi util?
https://www.aliexpress.com/item/scope-Adapter-T-T2-M42X1-to-M48X0-75-M42X0-75-Male-Thread-Seamless-Connnect/32249857610.html?spm=2114.10010108.1000014.8.4715df10TVmHDi&traffic_analysisId=recommend_3035_4_83054_iswinstore&scm=1007.13338.83054.0&pvid=0466f8b9-ed57-4c3d-9b5d-43ffb2c3b967&tpp=1

saiph
15 Dec 2017 15:42


tot la poporul prieten chinez gasim ce avem nevoie :D
pai cu asta merge sa pui si de 2" pe Tair, direct. la fix! ;)

nobody
15 Dec 2017 15:57


Nu e vorba de greutatea capului, ci eventual de gasitul nodului in papura, daca tot insisti in sensul asta. :? 

O alta varianta pe 2": https://teleskop-austria.at/M42508_Eyepiece-adaptor-M42x1-internal-to-50

motzu'
15 Dec 2017 16:08


Frumos adaptorul poporului chinez

Doar ca o sa vina probabil prin februarie :)

Am decis ca deocamdata pentru 1.25" sa fac un adaptor care sa fie de la A-mount la 1.25"

Voi scoate asadar inelul A-mount/M42 pana gasesc strungarul care sa-mi confectioneze M42/1.25"

Am un prieten care imi va face acest adaptor doar ca nu poate sa il fileteze. Va fi facut din poliamida si va intra usor fortat pe gatul A-mount

Va tin la curent

Multumiri

saiph
09 Noi 2020 14:24


Resuscitez acest topic mai vechi cu un mic update - recent am adaugat Tairului meu niste accesorii care-mi permit sa acopar cam toata plaja de puteri de marire, de la 20x la 120x, folosind un singur ocular. Si nu, nu e cel cu zoom 8-24mm :D

Mai concret: celula de Barlow intra prima in Tair, apoi, in functie de obiectul la care vreau sa ma uit, pot atasa la celula orice combinatie de tuburi de extensie (de la Barlow) si/sau diagonale, pentru a obtine puterea de marire si orientarea ocularului de care am nevoie.
Ocularul este unul de 15mm cu 68 grade AFOV, de la un binoclu Zeiss 8x30, pe format 24.5mm convertit la 1.25". 

Foarte confortabil, iar Jupiter, Saturn si Marte s-au vazut destul de clar aseara, nu extrem de clare detaliile, dar se putea intelege ca e ceva pe suprafata planetelor - benzi, diviziuni, forme majore de relief etc. Sunt un pic curios la Luna cum se va vedea, ar trebui sa intre tot discul in camp, pana la margine. Ieri se vedeau chiar fain petele din zona activa 2781 de pe Soare.