-----------------------------------
Vizitator
03 Mar 2005 13:26

Vreau sa imi cumpar si eu un telescop
A-si dorii si eu sa imi cumpar un telescop doar ca nu prea stiu la ce anume sa ma opresc am gasit ceva de genul TELESCOP NEWTON 
  TN150_1400EQ3-A
Diametrul oglinzii: 150mm (6"), sferica, Al coated
Distanta focala: 1400mm, f/9,33 (catadioptric, tub scurt)
Oculare: Plossl 6,5mm + Plossl 25mm
Montura: Ecuatoriala EQ3-A .........la pretul de 12 mil. Ca un amator ce sunt pun si eu o intrebare ...se pot face observatii bune pt planetele mai apropiate? sau ce anume imi recomandati. Eu vreau pe viitor sa mai ma specializez si a-si dorii ceva care in viitorul apropiat sa imi  mai foloseasca.
Multumesc

mac
06 Mar 2005 11:26


Badala, cu telescopul mentionat se pot face observatii la planetele apropiate.
Pentru detalii viziteaza

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=91

unde vei gasi mai multe informatii despre telescoapele Newton si performantele acestora.

andreis
09 Mar 2005 00:23


si eu caut un telescop...dar m-ar interesa ceva cu montura electrica, ca sa pot face si astrofotografie, caut un reflector de peste 10 cm diametru... nu prea se gasesc prin romania telescoape cu montura electrica...daca poate cineva sa m ajute, a fi recunoscator...

mac
09 Mar 2005 12:08


cauta in shop-ul site-ului afiliat, la adresa

http://www.astroshop.biz/?affiliate_id=astronomy.ro

sigur vei gasi ceea ce iti doresti...

Vizitator
15 Mar 2005 10:45


si eu caut un telescop...dar m-ar interesa ceva cu montura electrica, ca sa pot face si astrofotografie, caut un reflector de peste 10 cm diametru... nu prea se gasesc prin romania telescoape cu montura electrica...daca poate cineva sa m ajute, a fi recunoscator...

www.alcor.as.ro
Este primul magazin si brand (!) romanesc de astronomie. Acolo vei gasi ceea ce doresti. Dl. Costescu Alexandru este de incredere si iti va explica tot ceea ce doresti.

Vizitator
27 Mai 2005 21:53


Eu nu te-as sfatui sa iei un newton cu oglinda sferica, mai ales ca este si f/5. Incearca sa cumperi unul cu oglinda parabolica. "Brandul" Alcor e mai bine sa il eviti: telescoape chinezesti, insa nu de buna calitate (precum cele de la Synta sau GSO) in special din cauza oglinzilor, da si altele. Asemenea telescoape cum gasesti la Alcor se vand pe e-bay cu 150$, iar reviewurile de pe cloudynights ma forteaza sa iti sugerez sa nu te uiti la ele. Inceraca de la dorinblajan@yahoo.com. El aduce din Rusia telescoape Tal, mult mai bune chiar decat Synta sau GSO.

Gili
21 Oct 2005 03:22


despre vanzari-cuparari instrumente si in forumul Vanzari si cumparari:
http://www.astronomy.ro/forum/viewforum.php?f=10

nu strica sa adaug si aici 3 linkuri unde se gasesc instrumetne pe internetul romanesc:
http://sarm.astroclubul.org/astromart
http://telescoape.3x.ro
http://alcor.as.ro

Ovidiu Bufnila
03 Feb 2006 16:03

Re: Vreau sa imi cumpar si eu un telescop
Dincolo de chestiile tehnice, cred ca de fapt vrei sa-ti cumperi un shortkut cu care sa rezoolvi convenabil o valurire a ta in Univers. Cum vezi chestia asta? Ai putea oare sa iti iei inima-n dinti si sa regandesti Universul?

ovidiu Bufnila
http://www.wow-schools.net/Split_Shot/archive/volume3/issue3/main/contents.html

A-si dorii si eu sa imi cumpar un telescop doar ca nu prea stiu la ce anume sa ma opresc am gasit ceva de genul TELESCOP NEWTON 
  TN150_1400EQ3-A
Montura: Ecuatoriala EQ3-A .........la pretul de 12 mil. Ca un amator ce sunt pun si eu o intrebare ...se pot face observatii bune pt planetele mai apropiate? sau ce anume imi recomandati. Eu vreau pe viitor sa mai ma specializez si a-si dorii ceva care in viitorul apropiat sa imi  mai foloseasca.
Multumesc

HoO_Germany
13 Mar 2006 01:04

Re: Vreau sa imi cumpar si eu un telescop
  TN150_1400EQ3-A
Multumesc

Buna
la telescopul aratat  eu nu as da recomandatia.
Va spun de ce. 
Acest telescop este un "catadiopter" care inseamna ca are linga oglinda sferica un element barlow bagat in tub. Acest telescop se poate regla foarte grau, macar de un incepator o sa aiba probleme multe.
Sistemul este asa ca lensa Barlow care este bagata in telescop prelungeste lungimea focala. Asta inseamna ca acest telescop are orignal in oglinda sferica al lui 750mm lungime focala. Nu ar fii rau daca sistemul ar fii facut ordinar, dar ca nu este lucrat bine, nu se poate fie bine justat.
Eu stiu din experienta propietala ca nu o sa aveti mult noroc cu asa un sistem. 
Daca doriti un telescop pentru a vedea planete, ar fii mai bine sa se cumpere un telescop de 150/1200 original, care nu are nici un element in el. Asa telescoape au oglinda parabolica, ce inseamna ca calitatea ce arata o sa fie buna.

Cer senin

Forever_Man
06 Mai 2006 09:06


Cat dureaza un telescop, adica in cat timp se oxideaza oglinda ?

HoO_Germany
06 Mai 2006 11:29


Cat dureaza un telescop, adica in cat timp se oxideaza oglinda ?

Oglinzile care se vind astazi nu oxideaza. Ele au un coating care le tin fara sa oxideaze.

Cer senin
Robert

Doru Dragan
06 Mai 2006 11:30


Depinde cu ce este acoperita. Exista acoperiri cu strat de protectie care dureaza suficient de mult. Depinde si cum te porti cu ea. Trebuie ferita de praf adica acoperita atunci cand nu faci observatii.

sky
07 Mai 2006 17:46


Oglinzile telescoapelor sunt in general aluminizate si sunt acoperite cu SiO sau SiO2 (cuartz). Daca oglinda este zgariata, in timp locul respectiv se va oxida si va trebui sa refaci aluminizarea, dar asta nu e o problema, chiar se ocupa cineva cu asa ceva in tara.
Eu iti recomand orice telescop Newton numai sa aiba oglinda parabolica.Daca are focala mare e bun si la planete, daca are focala scurta e mai bun pentru deepsky, dar si planetele se vad binisor. Daca iti iei de 114 mm recomand F8, 150 mm-F7, 200 mm-F6.
Trebuie sa ai in vedere si ocularele care sa fie macar plossl, nu te incurca cu Kelner.ti-ar trebuie unul de 20-25 mm si unul de 8-10mm. Ar mai fi necesar si o lentila Barlow dar asta tu vei hotari daca vrei putere de marire foarte mare

laston
03 Sep 2006 18:21

telescoape si lunete
sunt incepator in lumea astronomiei, am gasit pe net niste telescoape . Care din ele ar merita cumparate? Avand in vedere ca am un buget limitat, maxim 250 euro, am sa va pun linkuri-le si as vrea sa-mi ziceti ce e de capul lor, si daca ar merita vreunul din ele.
http://www.astroshop.de/en/telescopes/skywatcher/reflectors/skywatcher-130-650mm-eq-2
http://www.astroshop.de/en/telescopes/skywatcher/travelmax/travelmax-90-eq-1

Sau ce altceva mi-ati recomanda in bugetul limitat mentionat mai sus, preferabil sa fie din Germania, k mi-e mai usor sa le aduc de acolo.

stelaru
03 Sep 2006 18:45


Cam greu in banii aia...

E imposibil ceva motorizat, prin urmare.

Cum vrei sa-l folosesti- fixat in gradina, sau sa-l iei cu tine pe unde umbli?

Adica -uita-te si la greutate, nu doar la pret si apertura. 

Crede-ma, sunt patit.

Am pierdut o luna cautaind si i-am plictisit si pe oamenii asta pe forum, ca sa-mi dau seama ca alegeam dupa criterii ce nu mi se potriveau (vroiam o montura ecuatoriala foarte buna, o apertura cat mai mare, goto daca se putea etc.). Cand am ajuns la ce vroiam, am vazut va ar fi cantarit ceva gen 20 kg (nu-mi mai amintesc exact, dar mult oricum). :cry: 

Asa ca am aruncat la cos toata cautarea (adica o luna de viata, stii!) si am reluat cu greutatea ca principal criteriu. Asa mi-a fost mult mai usor si am ajuns la concluzie care mi se potriveste (dar care e evident diferita de solutia anterioara). :cry: 

De-aia zic -uitat-te si la greutate! La volum... Vrei sa cari telescopul pe bicicleta sau in spinare, peste dealuri? Sau sa-l infigi intr-un pilon in spatele curtii? :!: 

Cum o aduci din germania? Vezi ca la bagaje de mana ai limitari la avion. 

Zic totusi sa mai pui macar vreo 200 eur ca sa iasa ceva multumitor - in cautarile mele nu am dat de ceva mai ieftin de 500-600 EUR care sa poate fi folosit pe timp indelungat (adica si dupa ce te mai perfectionezi). 

Sunt si solutii de 2-300 eur- de acord. Dar gandeste-te ce vrei- daca ai ganduri serioase cu pasiunea asta, parera mea ar fi sa iei ceva mai bun de la inceput, altfel vei mai da banii odata, si asta foarte curind. 

Sigur, altii vor spune sa iei mai bine ceva acum, decit sa te tot gandesti la nesfarsit, sau sa astepti prea mult.

Tu te cunosti mai bine. :wink:

horatius
03 Sep 2006 19:36


sunt incepator in lumea astronomiei, am gasit pe net niste telescoape . Care din ele ar merita cumparate? Avand in vedere ca am un buget limitat, maxim 250 euro, am sa va pun linkuri-le si as vrea sa-mi ziceti ce e de capul lor, si daca ar merita vreunul din ele. 
http://www.astroshop.de/en/telescopes/skyw...650mm-eq-2 
http://www.astroshop.de/en/telescopes/skyw...ax-90-eq-1 

Sau ce altceva mi-ati recomanda in bugetul limitat mentionat mai sus, preferabil sa fie din Germania, k mi-e mai usor sa le aduc de acolo.

Sa luam problemele punctual:
1. cele doua telescoape la care te-ai gandit tu sunt foarte diferite: un reflector newtonian bun si un maksutov-cassegrain si el bun. Diferenta dintre ele, dincolo de design, e de campuri vizuale diferite: reflectorul da un camp vizual larg, maksutovul unul ingust. Apoi diferenta de apertura: mai mare obiectivul reflectorului, mai mic cel al maksutovului.
2. Sfat general: in astronomie conteaza dimensiunea obiectivului: cu cat mai mare cu atat mai bine.
3. La preturile pe de la acel magazin mai adauga transport pana in Romania (in jur de 50 euro), costul transferului bancar (25 euro), vama 10% si TVA 19%. Asta deoarece acel magazin trimite prin dhl, deci formal, asa ca vei plati toate aceste taxe. Deci vei depasi suma ta maxima.
4. Cele doua telescoape nu sunt asa grele: reflectorul are cam 12 kg montat, maksutovul are cam 10-11 kg. Deci sunt ok. Nu sunt mari, se pot transporta demontate, tubul separat, montura separat. Incap in genti normale, trepiedul ce e mai lung. Sunt scurte ambele tuburi (50cm la reflector, vreo 28 cm la maksutov).
5. Poti lua din Romania aceleasi telescoape si iesi mai ieftin, plus ai si garantia in Romania: www.telescoape.3x.ro
6. La 250 euro cumparat din Romania eu iti recomand un reflector 1145PEQ1: oglinda parabolica de 114mm, tub de vreo 45cm lungime, optica buna, accesorii bune, are cam 10-11 kg asamblat. Pretul e 240 euro.
7. Despre telescoapele Sky-Watcher in general: sunt telescoape foarte bune la preturi normale. In ultimul an calitatea acestora rivalizeaza calitatea oferita de anumiti producatori de telescoape premium: adica oglinzi lamda/6, lambda/10, unii cumparatori au raportat chiar si lamda/20, pentru asemenea calitate platindu-se de obicei bani seriosi. Depinde de cum ai noroc, oricum oglinzile lor sunt foarte bune.
8. Si monturile EQ1 si EQ2 pot fi motorizate pe axa RA, astfel cu un motor vei putea automatiza urmarirea miscarii obiectelor pe sfera cereasca.

laston
03 Sep 2006 19:52

telescop
pai transportul nu e problema ca ma duc eu dupa el germania caci ma duc destul de des, cam o data la 2 saptamani,poate mai des, insa se adauga numai vama

horatius
03 Sep 2006 20:08


Atunci ia-l de acolo.
Eu ti-as recomanda reflectorul newtonian de 130mm f=650 cu oglinda parabolica pe montura EQ2. Daca cel de la magazin te lasa sa cumperi numai tubul optic de la acest telescop si sa cumperi o montura EQ3 in locul la EQ2 atunci ar fi mai bine. Desi daca te intereseaza ca instrumentul sa fie portabil EQ2 e mai usoara decat EQ3, cu vreo 5-6 kg.

Si daca tot mergi la acel magazin si iti mai raman bani mai poti lua o lentila Barlow 2X ca sa iti dublezi puterile de marire pe care le poti atinge cu cele doua oculare cu care vine telescopul si eventual un ocular cu focala de 6mm (Super Plossl de preferinta). Si ai mai putea lua si un motor pe axa RA pentru montura pe care o iei. Si asa ai avea un instrument complet.

Oricum nu o sa regreti achizitia. Pentru urmatorii ani vei fi ocupat cu un asemenea telescop.

laston
04 Sep 2006 10:30

telescop
la acelasi magazin a aparut o oferta speciala, vreau sa va cer parerea, daca merita, 
http://www.astroshop.de/en/telescopes/skywatcher/reflectors/skywatcher-114-900mm-eq-2-special-price


ce ziceti merita sa il cumpar, daca e la un pret mai mic? nu e asa de mare obiectivul, dar vreau sa va intreb daca are un raport bun pret/performanta, mai bun ca la celelate ce le-am pus linkurile?

Forever_Man
04 Sep 2006 10:40


Vad ca are preturi destul de mici. Stie cineva cat e transportul, ca m-ar interesa si pe mina sa cumpar un telescop ?

laston
04 Sep 2006 10:57

telescop
vad ca am gasit inca unul la oferta, curand l-au pus
http://www.astroshop.de/en/telescopes/skywatcher/reflectors/skywatcher-130-900mm-eq-2

cred ca ma duc eu curand, in doua 3 zile, in ce oras din romania stai? Poate il pot aduce eu, daca nu ma duc eu, cunosc pe cineva care se duce pana in germania, si transportul se rezolva, poate si vama si taxele

bakunin99
04 Sep 2006 11:20


Pai daca nu rezolvi cu vama si cu taxele, nu se merita sa-ti iei telescop din afara. Daca il aduce cineva cu masina personala or something, poate pretinde ca e al lui, si oricum nu prea se fac controale. Altfel, nu vreti sa platiti tva si alte taxe vamale :)

Forever_Man
04 Sep 2006 11:22


Mai intai as vrea sa stiu care e diferenta dintre:
http://www.astroshop.de/en/telescopes/skywatcher/dobson/dobson-px-8
de 339 euro 
si
http://www.astroshop.de/en/telescopes/skywatcher/dobson/dobson-8-zoll-%2B-moonfilter%21 de 249 euro.

HoO_Germany
04 Sep 2006 11:30

Re: telescop
vad ca am gasit inca unul la oferta, curand l-au pus
http://www.astroshop.de/en/telescopes/skywatcher/reflectors/skywatcher-130-900mm-eq-2

cred ca ma duc eu curand, in doua 3 zile, in ce oras din romania stai? Poate il pot aduce eu, daca nu ma duc eu, cunosc pe cineva care se duce pana in germania, si transportul se rezolva, poate si vama si taxele

Telescopul mentionat nu are oglinda parabolica, eu nu l-as recomanda.

Doru Dragan
04 Sep 2006 12:17


Mai intai as vrea sa stiu care e diferenta dintre:
http://www.astroshop.de/en/telescopes/skywatcher/dobson/dobson-px-8
de 339 euro 
si
http://www.astroshop.de/en/telescopes/skywatcher/dobson/dobson-8-zoll-%2B-moonfilter%21 de 249 euro.
Pai diferenta ar fi vreo 90 Euro :D La prima privire pare sa nu fie nici o diferenta dar daca citesti ce scrie un pic mai jos o sa vezi ca PX are oglinda principala facuta din pyrex in timp ce celalalt o are din BK7. Asta inseamna ca PX are un coeficient de dilatare termica mai redus ceea ce inseamna o stabilitate mai buna la diferente termice ceea ce la rand inseamna ca in momentul in care se lasa noaptea imaginea este deja buna. Fite pentru luat banii. O oglinda de 200 cm nu are o masa asa de mare incat sa necesite stabilitate termica. Doar daca nu esti vr-un perfectionist cum mai stiu eu cativa :D

horatius
04 Sep 2006 12:35


Dintre instrumentele pe care le-ai postat eu iti recomand sa ramai la reflectorul de 130mm f=650mm pe montura EQ2 daca vrei sa fie portabil. Daca nu te intereseaza portabilitatea atunci ia un Dobson de 203mm, cu oglinda din BK7 sau din Pyrex, cum vrei. Diferenta dintre cele doua tipuri de oglinzi nu este mare, vreo 20-30 de minute in plus de asteptat sa se aclimatizeze oglinda la modelul cu BK7 fata de cel cu Pyrex. Si daca cumperi un DObson de 203mm atunci un filtru lunar ar fi bun ca la un asemenea telescop lumina Lunii este cam intensa.

Doru Dragan
04 Sep 2006 13:00


Fiindca suntem pe topicul "Astronomia practica pentru incepatori" iti recomand sa-l asculti pe skywatch si sa-ti iei un telescop de 130 cm.