-----------------------------------
As4ever
09 Apr 2013 11:14

intrebare intrebatoare, pentru achizitionarea unui telescop
Salut, sunt nou pe aici, sper sa nu dau cu bata`n balta si sa supar pe cineva.
Am si eu o serie de intrebari, cine este dispus sa le citeasca si sa ma ajute, sper sa o faca cu atentie, pentru ca nu imi permit sa arunc banii pe fereastra, si sincer cred ca nici voi.
Vreau sa achizitionez un telescop, am invatat relativ cateva constelatii, cunosc cerul intr`o proportie zic eu destul de mare. Citesc de aproape 1 an de zile pe internet diverse lucruri despre astronomie, dar in ceea ce priveste un telescop am ramas putin in urma.
Asa ca iata ce imi doresc sa vad eu printr`un telescop ( nu stiu daca ma lasa el pe mine ):

Macar o nebuloasa ( Orion ), sau oricare alta, am vazut fotografii foarte bune cu aceasta nebuloasa, vreau sa o vad si eu cu ochii mei printr`un telescop.
Comete, un telescop care sa ma ajute totodata sa vad si comete destul de bine.
Supernove nu stiu daca am vreo sansa, voi stiti mai bine ..
Galaxii
Planetele ( Saturn, Jupiter ) ceva mai mari decat am vazut printr`o fotografie cu un telescop 50 mm diametru, din cate am inteles atat avea.
Si luna ca in poza aceasta ( luata de la un utilizator al acestui forum, observa jos de tot ) :


Ce va rog foarte mult, nu imi propuneti un binoclu, am citit multe povesti. Ex: Incepe mai bine cu un binoclu pentru ca .. sau cu altceva. Vreau sa incep direct printr`un telescop si cu ceea ce imi place sa vad. Cred ca este posibil sa gasesc ceea ce caut.
Dar marea problema este si pretul. As dori sa gasesc ceva de calitate, cu care sa vad destul de bine, dar sa nu sara pretul mai sus de 600 lei .. Totusi sunt un incepator. Daca aveti ceva si mai ieftin nu e problema :))

Multumesc !

saiph
09 Apr 2013 13:00

Re:
Salut Marian, si bine ai venit! :)

Daca esti curios, si vrei sa-ti faci o impresie asupra instrumentelor si ce poti vedea prin fiecare, poti veni in orice seara de marti la Observatorul Urseanu, unde colegii mei de la Astroclub iti pot arata si te pot indruma sa-ti gasesti instrumentul potrivit cerintelor tale.

Pentru inceput as recomanda fie o luneta de 9-10cm (acromat lung, de preferat), fie un telescop in gama 100-150mm; un newtonian 130mm cu 650mm focala - adica f/5, parabolic - ar fi ok pentru inceput, destul de portabil si ieftin, gasesti si la 500-600 ron pe forum;  sau 150/750, depinde de cat buget dispui. Si te asigur ca vei putea vedea mai multe obiecte, nu numai Luna si M42 ;) Pentru celelalte obiecte va trebui sa vezi cum faci, pt ca nu toate sunt accesibile, cel putin nu din start. Pentru unele e nevoie de instrumente care sar destul de sus din buget, dar garantat te vor tine ocupat o buna perioada de timp cele cateva sute de obiecte aflate in "raza de actiune" a unui instrument "entry-level", din gama celor de mai sus.

Sigur, exista solutii diverse, pentru fiecare "felie" a observatiilor astronomice, dar trebuie sa fii pregatit pentru bugete pe masura. Recomandarile de mai sus le-am facut bazandu-ma pe ceea ce ai mentionat si tinand cont de etapa in care te afli. Experienta practica ti-o formezi in timp, de preferat alaturi de alti pasionati de stele. Daca vrei sa vii cu noi, cand iesim, ne zici si gasim o solutie. Trebuie doar sa urmaresti anunturile de pe forum si sa ai timp/vointa.


Spor si cer senin!

valy
09 Apr 2013 13:00


Bine ai venit.

O posibila sugestie, tinand cont de buget si de "cerinte": dobson, cat mai mare posibil in limitele bugetului, transportabilitatii.

Un binoclu nu-i rau, uite de exemplu la cometa, oricat ne-am uitat la ea cu telescoapele tot cu binoclul am descperit-o, daca n-aveam binoclu plecam acasa cu coada intre picioare.

Aciduzzu
09 Apr 2013 13:54


Prima problema pe care trebuie s-o rezolvi este sa stii ce asteptari poti avea, ca sa nu fie nerealiste.
Nu poti compara ce se vede cu ochiul la ocular cu ce se vede in fotografii, nici la obiecte deep-sky (nebuloase, galaxii) nici la planete. Acele fotografii sunt facute cu timpi de expunere de zeci de minute (DSO) sau din sute, chiar mii de cadre (planete). Toate sunt apoi postprocesate ca sa scoata in evidenta detalii, culori, etc.
Cu un telescop care se incadreaza in bugetul tau poti spera sa vezi cam asa:
- nebuloase, galaxii: niste mici pete cetoase, fara detalii sau culori
- Jupiter: discul cu 2-3 benzi, poate si Pata Rosie, cei patru sateliti galileeni
- Saturn: discul si inelele, poate si diviziunea Cassini, satelitul Titan
- Luna: o multime de cratere si munti. Nu te astepta sa vezi culori ca in poza pe care ai postat-o, acolo sunt obtinute artificial prin prelucrare, Luna nu e colorata.

In bugetul tau s-ar incadra un refractor de 70mm diametru (putin sub suma alocata) sau 80mm (putin peste). Alta alegere in bugetul dat ar fi un newtonian de 114mm. Oricare l-ai alege, iti recomand sa fie cu focala mai lunga (70/900, 80/900 sau 114/900).
Pe forum au mai fost zeci de topicuri pe aceeasi tema, mai citeste si prin alea.

Succes!

As4ever
09 Apr 2013 13:55


Multumesc pentru raspunsuri. Mai repede decat ma asteptam sincer. Multumesc inca odata!
saiph - o sa incerc sa fiu atent la anunturi, timp deocamdata am, si as fi mai mult decat onorat sa vin si eu.
valy - stiu ca nu este rau un binoclu, dar parca un telescop este altceva.
Aciduzzu - din tot ce am citit pe net, stiam ca mai mult conteaza diametrul, iar apoi distanta focala, dar banuiesc ca amandoua sunt foarte importante, si nu una peste alta. o sa ma apuc sa mai citesc pe site, sincer sunt foarte pasionat de astronomie, si nu as vrea sa raman cu ochii in ceata :)

Mircea Pteancu
09 Apr 2013 22:56


Aciduzzu
Sunt de acord in cea mai mare parte cu cele scrise de tine.
Intradevar este nerealist ca cineva sa se astepte sa vada in telescop imagini colorate precum cele manipulate.
Dar pe Luna se vad culori si  nu numai pe Luna ,intreg cerul este plin de culoare.
Culori discrete dar reale,fie ca vorbim despre stele ,fie despre planete,fie despre Luna.


Cred ca si sfatul tau referitor la telescoapele cu focal lung este unul bun.Chiar asta-seara am citit pe ATS comentariul unui amator care a construit in tinerete o luneta de 30 cm diametru.Si prin care a vazut cele mai minunate imagini ale lui Jupiter pe vremea impactului cu cometa Schoemaker-Levy 9, incheind cu  exclamatii  admirative pentru scara mare a imaginilor si focalele lungi.

Dar descrierea capacitatii unui telescop mic este jalnic de saracacioasa.
Daca luam cartile lui Olcott, sau Sissy Haas ,sau Servis,sau Proctor,sau ''Turn Left at Orion'' ,niste minunate ghiduri de observatii,vei gasi inspiratie pentru multi ani de observatii.

Mircea

needweed
09 Apr 2013 23:21


Referitor la binoclu,  eu iti recomand sa cumperi ceva mic de calitate decat sa cumperi ceva mare si de calitate slaba, chiar daca este  folosit , binoclurile mai vechi made in japan sau germany au claritate mult mai buna decat binoclurile de azi la 400 500 ron. Un 8x30 este foarte bun , 8x40 si mai bun, poti gasi pe net  sau pe aici pe forum undeva la 130 - 200 roni

As4ever
10 Apr 2013 00:26


M-am gandit destul de mult si la binoclu, dar nu indeplineste lucrurile pe care doresc eu sa le vad .. cel putin nu in totalitate. Vreau sa descopar universul mai indepartat, iar binoclul nu imi ofera oportunitatea aceasta. Cel putin asa gandesc eu si asa cred ca este. Totusi nu se compara un binoclu cu un telescop. Multumesc pentru sfat oricum, poate o sa am parte de ambele in cateva luni. Momentan as dori mult un telescop.
Uitati ce am gasit pana acum cat de cat .. 

Seben Star Commander 60/900
Filtru lunar 1.25&#8221; pentru observarea confortabila a obiectelor cu intensitate luminoasa mare;
Barlow 2x 1.25&#8221; pentru dublarea puterii de marire a ocularelor;
Lentila inversoare 1.5x, a.25&#8221; pentru o imagine cu orientare corecta in telescop (acest accesoriu e de o importanta deosebita pentru observatii terestre, deoarece fara acesta imaginea in telescop apare intoarsa, lucru normal pentru telescoapele astronomice);
Cautator 5x24 pentru gasirea usoara a obiectelor;
Oculare 20,12.5,6 si 4mm, 1.25&#8221; pentru puterile de marire corespunzatoare 45x, 72x, 90x, 144x, 225x, 300x si 450x.
Poate observa stele pana la magnitudinea 11.5m (circa 1 milion de stele);
Are o putere de separatie de 2.3&#8221; de arc;
Are urmatoarele puteri de marire normale: SK4mm/225x, SR6mm/150x, H12.5mm/77x, H20mm/45x;
Are urmatoarele puteri de marire utilizand lentila barlow: SK4mm/450x, SR6mm/30x, H12.5mm/144x, H20mm/90x;
Are o montura azimutala;
Poate fi echipat suplimentar cu adaptor foto, motor de urmarire automata, filtre, etc.

Si 

CELESTRON PowerSeeker 60AZ, refractor
Diametru: 60mm
Design optic: refractor
Factorul de amplificare maxim: 165x
Distanta focala: 700mm
Raport focal: 12
Rezolutie (arcsec.) : 1.99
Oculare incluse:20mm (35x), 4mm (175x)
Cautator :5x24
Diametrul focalizatorului:1,25"
Montura Altazimuth

Acum astept si parerea voastra. Sunt incepator, n`am pus ochiul in telescop niciodata, eu cred ca sunt destul de bunicele pentru un novice ca mine. Dar astept o parere.

needweed
10 Apr 2013 04:10


mai bine 70mm, costa doar putin mai mult insa colecteaza cu ceva mai multa lumina, de ex

http://astromagazin.ro/catalog/telescop-omegon-refractor-70700-ochii-p-1390.html?osCsid=1vufv6em0chf702ssumlreu341

bogdan69
10 Apr 2013 08:31


In general eu sunt foarte rezervat si nu prea dau sfaturi. Insa nu pot sa nu remarc ca esti aproape sa cazi in aceiasi capcana in care am cazut si eu acum multi ani, capcana in care au mai cazut multi altii de aici. 
In final, daca nu vei fii dezamagit suficient de tare de instrumentul achizitionat cu bani putini si nu vei renunta la astronomie, vei ajunge sa platesti muuult mai mult decat cei 600 lei ca sa ajungi la ceva care sa te multumeasca. Deci vei da 400 lei pe acel Seben care te va dezamagi foarte repede. O sa incerci sa-l vinzi, insa nimeni nu o sa-l vrea si vei lua probabil un sfert din pretul dat. o sa incerci sa iei ceva mai potrivit, care va costa probabil alti 600-700 lei. O sa fie un alt instrument nesatisfacator in scurt timp si vei dori sa-l inlocuiesti cu ceva mai mare. Nici pe acesta probabil nu vei lua mai mult de 300-400 lei. Deci, dupa parerea si experienta mea vei cheltui efectiv undeva la 1000 lei, vei incerca sa recuperezi o parte din banii cheltuiti, nu vei avea un instrument, probabil ca vei recupera undeva la 500-600 lei(deci te vei afla in acelasi stadiu ca si acum) si tot dezamagit vei ramane.
Sa nu intelegi ca nu exista instrumente mici foarte bune. Exista, dar sunt foarte scumpe, greu de accesat la bugetele noastre. Chiar si eu am un refractor de 80mm deschidere facut de mine, dar m-a costat  mai mult decat unul cumparat cu aceleasi caracteristici. SI e mai bun decat unul cumparat pentru ca nu am facut compromisuri din cauza costurilor. Nu e cel mai bun instrument din lume, dar ma satisface pe deplin. Si spun asta avand si un Newton de 250mm. 

Deci, parerea si sfatul meu este sa mai strangi bani, sa pandesti rubrica Bazar si sa iei un second hand ceva mai mare. Mai ales ca vrei sa vezi galaxii si nebuloase si iti trebuie deschidere cat mai mare. Ma gandesc la un Newton pe montura Dobson de 150 sau 200 mm. Cred ca au fost la vanzare si in bugetul tau. De exemplu acum este un telescop de 200mm la vanzare, e adevarat ca vanzatorul cere 950 lei pe el. Insa poate mai faci rost de ceva bani peste cei 600 declarati de tine si mai negociezi pretul afisat. 

  http://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=112477#112477

 Spun inca odata, chiar daca voi supara comerciantii care intra pe forum. Eu nu sunt de acord cu sintagma Instrumente pentru incepatori in care sunt bagate niste chestii jalnice care dezamagesc si care nu fac decat deservicii clientilor si chiar vanzatorilor care vor sa traiasca din asa ceva. Un comerciant bun ar trebui sa aiba deviza "Nu vand ceva ce eu nu as cumpara".

OptikOla
10 Apr 2013 08:47

Achizitie telescop
Daca vei lua un instrument sub 90 mm te vei plictisi repede de el si il vei vinde in pierdere pentru ceva mai bun. Iti recomand de la bun inceput o luneta  Astromaster de 90 mm cu focala de 1000 mm, de preferat varianta cu montura ecuatoriala. Este cea mai buna solutie sub 1000 lei (e 990 lei la Starmax). Strange aceasta suma si nu lua ceva mai jos de 90 mm, caci altfel vei avea senzatia ca ai cumparat o jucarie...

Aciduzzu
10 Apr 2013 10:03


Aciduzzu
Dar descrierea capacitatii unui telescop mic este jalnic de saracacioasa.
Daca luam cartile lui Olcott, sau Sissy Haas ,sau Servis,sau Proctor,sau ''Turn Left at Orion'' ,niste minunate ghiduri de observatii,vei gasi inspiratie pentru multi ani de observatii.

Mircea

Mircea, total de acord, dar sa nu comparam ceea ce vede o persoana care e la inceputul acestui hobby cu ceea ce vede un observator antrenat, cu multi ani de experienta. Stii foarte bine ca ai nevoie de mult antrenament si multa perseverenta ca sa ajungi sa scoti totul din ce-ti poate arata un telescop. ORICE telescop, mare sau mic.
Am observat de multe ori impreuna cu persoane care priveau pentru prima data printr-un telescop si am inteles ca cei mai multi nu vedeau mare lucru, oricum mult mai putin decat vedeam noi ceilalti, mai vechi in domeniu.

Stanescu Octavian
10 Apr 2013 11:07


sunt mai multe  situatii  : daca faci mai mult observatii din Bucuresti si stai la bloc te uiti de pe balcon sau  iesi jos pe trotuar   mai bine te apuci de alta pasiune... sau te limitezi la Luna planete(2-3)si  soare.
pentru asta recomand sa incepi minim cu Newton (Dobson) 150mm  dar  mai bine cu 200mm .
ai putea vedea in zile foarte curate din Bucuresti si cateva Deep sky  M42 neb Orion   / M31 Andromeda  M57 Ring nebula /M27 Dumbbel  M51  si inca cateva , apoi cateva  roiuri   M13, M11 ,M45 Pleiades di altele nespectaculoase  apoi ceva  stele duble (pt mine foarte plictisitoare treaba cu" rezolvatul") Epsilon 1 si 2 Lira   Albireo (culori) ,Mizar Alcor.
Daca iesi din oras imediat se schimba situatia iar de mergi in munti la ceva inaltime poti vedea si cu binoclu 10x50  o sumedenie de Galaxii nebuloase si roiuri  sigur foarte mici dar cu harta in fata identificabile . iar prin Newton de 200mm in locuri de astea speciale cu cer negru nu mai poti sa dormi noaptea ... 
deci  instrument de 150-200mm  lasa alea de 60-100mm pt copii si scolari .

Erwin
10 Apr 2013 11:23


Bine ai venit! În plus de ce fa&#539;ă de ce au spus colegii mai există alternativa ATM. Po&#539;i achizi&#539;iona optica în bugetul tău de acum &#537;i să mai cumperi pe rând materialele necesare &#537;i să investe&#537;ti prin munca proprie restul de bani pe care i-ai da pe un instrument cu calită&#539;ile cerute. Desigur, dacă ai plăcerea de a învă&#539;a &#537;i construi cu mâna ta. Va dura ceva timp dar satisfac&#539;iile vor fi pe măsură. 

Dacă cumperi sau construie&#537;ti un instrument evită pentru început montura ecuatorială. Ca începător &#537;i numai la vizual mai mult te-ar încurca. O montură ecuatorială solidă e necesară pentru astrofoto însă costă mult mai mult decât un instrument de începători, e&#537;ti deja în altă ligă.

saiph
10 Apr 2013 12:07



Uitati ce am gasit pana acum cat de cat .. 
Seben Star Commander 60/900
Si 
CELESTRON PowerSeeker 60AZ, refractor
Acum astept si parerea voastra. Sunt incepator, n`am pus ochiul in telescop niciodata, eu cred ca sunt destul de bunicele pentru un novice ca mine. Dar astept o parere.


60mm intra la categoria "macar", in ceea ce priveste obiectele potentiale tinte :)
La urma urmei, cred ca mai toti astronomii amatori seriosi au inceput cu vestita luneta de 6cm. 
Nu strica sa te lamuresti tu insuti cu privire la aspectele ce tin de raportul intre apertura si asteptari ;)
Toate recomandarile au fost facute dupa backgroundul practic al fiecaruia dintre colegi. Dar asta e tot ceea ce pot face. Mai departe, alegerea iti apartine - banii sunt la tine.

As4ever
10 Apr 2013 12:42


needweed - nu stiu cum am trecut de el si nu l-am observat, probabil eram extenuat, am cautat cateva ore in sir pe toate site-urile posibile.
bogdan69 - da, m-am gandit si eu la problema asta. "daca cumpar ceva si o sa fiu dezamagit?!", dar este o pasiune de mic copil, si vreau sa o indeplinesc acum. o sa incerc sa strang mai multi bani, dar parca nu mai am rabdare :)) vreau sa vad cerul cat mai repede sa-mi satisfac curiozitatea.
o sa ma gandesc in cursul zilei de astazi ce fac si cum fac.
OptikOla - cum i-am spus si lui bogdan69, m-am gandit ca poate fi o dezamagire, in rest aveti dreptate, pe un lucru care nu e bun, scoti foarte greu banii inapoi, si nu ii scoti nici pe toti.
Aciduzzu - am inteles cat de cat unde aduci, e normal ca cei experimentati sa stie unde sa caute ceea ce vor ei sa vada, dar si eu m-am documentat aproape un an de zile inainte sa intru pe acest forum si sa iau decizia cumpararii unui telescop. 
Stanescu Octavian - probabil asta este singurul lucru pe care am uitat sa il precizez, locuiesc in Bucuresti, dar muntele il ador, si merg acolo destul de des. Si mai am un loc special in care merg, la tara, la bunica mea. acolo este cerul foarte curat, nu este poluat luminos. tocmai de aceea nu m-am axat de la inceput pe un telescop mare, deoarece este o oarecare mare diferenta intre tara, munte si Bucuresti.
pot baga mana in foc ca la tara vad de 50 de ori mai multe stele decat vad eu din Bucuresti. poate si mai bine, iar la munte la cota 2000, se vede senzational.
Erwin - chiar ieri m-am uitat la constructia unui telescop, imi place sa construiesc singur, dar in ceea ce priveste un telescop, parca tot mai bine l-as cumpara gata facut :))
saiph - pana la urma banii nu conteaza intr-o pasiune, dar nici nu ma pot arunca direct pe sume destul de mari. o sa mai caut astazi cate un telescop ceva, poate dau peste ceva mai bun.

O intrebare as mai avea, ca sa pot observa cat mai bine o nebuloasa sa zicem, sau o galaxie. Ce imi trebuie mai mult ? Diametrul obiectivului in mm, sau distanta focala mai mare ? 
Pun intrebarea aceasta pt ca am vazut acum 2 zile o poza cu o galaxie, iar in dreapta jos scria ca a fost facut cu un telescop care are doar 600 mm distanta focala. Si am ramas putin in pana. Poza se vedea excelent.

Mars Boy
10 Apr 2013 13:30


Eu iti recomand ceva portabil in caz ca stai la bloc. Daca ai curte e ok sa ti iei un Dobson mare pentru ca e bun si usor de folosit dar iti depaseste bugetu extrem de mult. Cat despre binoclu trebuie sa iti spun ca fiecre astronom amator sau pro are unul. E util la orientare, la comete si chiar si la DSO ( obiecte indepartate ) de care ziceai tu ... galaxii ... nebuloase etc. Deci iti recomand si un binoclu minim 10x50. Cat despre telescop ... tu scriai in primul tau post din thread de "telescopul de 50mm" ... aceea e o luneta. Nici macar una astronomica ... ci mai mult pentru observatii terestre. Daca vrei o luneta ia ti una de minim 70/700. Iar daca vrei un telescop si stai la bloc iti recomand un Skywatcher Heritage 130P pentru ca e foarte portabil si usor. numai 6kg si vro 40 si ceva de cm. Daca iti vei lua unul cu tub necolapsibil de diametru mare ( 150mm in sus ) va avea 120 cm sau 144 cm in cazul celor de 300mm ... iar la bloc e imposibil sa il folosesti. Numai baza acestora are multe kg ... si diametru de 52cm. Trebuie mentionat ca la luneta de care ai spus tu mai sus ( Seben ) trebuie sa stii ca e o regula in optica ... una care nu e batuta in cuie dar trebuie luata in considerare. Diametru oglinzii inmultit cu 2 iti da zoomul maxim UTIL care il poate duce instrumentul. Daca depasesti acest zoom maxim util vei risca sa se vada foarte incetosat urat fara contrast etc. Cat de supernove ... nu prea ai sanse decat cu telescoape gen 250 300mm ... poate ... Cat de fotografii de pe net ... Aciduzzu a zis bine. Sunt facute cu aparate foto si telescoape scumpe. Toti vad poza aia celebra din Hubble cu "primele galaxii" si zic ca asa se vede cu un telescop ... nu ... e vb de timp de expunere a fotografiei. Eu in final iti recomand ori o luneta de minim 70mm ori un Dobson colapsibil de 130mm care iti depaseste bugetul putin. Si sa nu uitam de binoclul de minim 10x50. Bafta !  :D

Mars Boy
10 Apr 2013 13:37


 O intrebare as mai avea, ca sa pot observa cat mai bine o nebuloasa sa zicem, sau o galaxie. Ce imi trebuie mai mult ? Diametrul obiectivului in mm, sau distanta focala mai mare ? 
Pun intrebarea aceasta pt ca am vazut acum 2 zile o poza cu o galaxie, iar in dreapta jos scria ca a fost facut cu un telescop care are doar 600 mm distanta focala. Si am ramas putin in pana. Poza se vedea excelent.
Raspunsul este diametrul cat mai mare pentru ca , cu cat e diametrul e mai mare cu atat atrage mai multa lumina ... si la galaxii ( DSO ) trebuie. Focala e buna la planete pentru ca acolo iti trebuie zoom mult. La galaxii si la orice alt DSO iti trebuie zoom mic ( deci folosesti ocularul cu cel mai mare diametru in mm fara alte accesorii adaugate gen barlowuri ... ) ca sa poti vedea intreaga galaxie ( wide view ).

As4ever
10 Apr 2013 13:57


Mars Boy - planetele sincer nu ma fascineaza atat de mult, poate doar putin Saturn :)) am ceva cu aceasta planeta. deci pentru nebuloase/galaxii/etc. imi trebuie diametrul, pai atunci o sa ma axex pe ceva cu diametrul cat mai mare, iar distanta focala o las mai usor. parca gasisem ceva cu 80mm diametru din cate imi aduc aminte, si avea distanta focala mica. 
Multumesc mult pentru raspuns, chiar aveam nevoie sa stiu cum sta treaba cu distanta focala, adica pentru ce e buna. La diametru stiam ca este vorba de lumina, dar nu stiam ca asta este pentru nebuloase/galaxii. Sper sa gasesc ceva bun repede.

sternchen
10 Apr 2013 14:25


...sa pot observa cat mai bine o nebuloasa sa zicem, sau o galaxie. Ce imi trebuie mai mult ? Diametrul obiectivului in mm, sau distanta focala mai mare ? 

Ambele.atat diametru cat si focala conteaza.merg "mana in mana" daca vrei sa vezi cat mai bine.
La DSO cat si planete un 200mm ar fi diametru' minim,iar focala de la 1200 in sus.Exista 300/1500 de exemplu...si multe altele.Numa sa ti le poti permite la pret si transport.
Una este observatia vizuala si alta cea fotografica.fiecare are farmecul ei.La vizual trebuie apertura + focala mare.La foto se poate reduce din focala si apertura,accentul punandu-se pe timpul de expunere 
si calitatea telescopului.
Pe un cer de tara merg si lunete mai mici 60-70mm diametru la pret accesibil oricui.

As4ever
10 Apr 2013 14:44


Din Bucuresti nu ma gandeam ca o sa vad mare lucru. De la tara vreau sa fac observatii. Deci imi trebuie si focala si diametru. O sa vad ce pot face, in maxim 6 7 zile vreau sa imi cumpar, nu mai suport sa vad imagini pe internet :)) vreau sa vad si eu ceva cu ochii mei, sa ma invart eu singur pe tot cerul. Multumesc pentru raspuns.

sternchen
10 Apr 2013 16:23


Spor!

mircear
10 Apr 2013 16:30


planetele sincer nu ma fascineaza atat de mult, poate doar putin Saturn :)) am ceva cu aceasta planeta. deci pentru nebuloase/galaxii/etc. imi trebuie diametrul, pai atunci o sa ma axex pe ceva cu diametrul cat mai mare, iar distanta focala o las mai usor. parca gasisem ceva cu 80mm diametru din cate imi aduc aminte, si avea distanta focala mica..
...
deci  instrument de 150-200mm  lasa alea de 60-100mm pt copii si scolari .
Subscriu.
Un dob/newtonian de 150 ar fi ideal pentru inceput, pentru un impatimit al deep-sky-ului. Si, desi nu pare, e destul de portabil.
..., in maxim 6 7 zile vreau sa imi cumpar, nu mai suport sa vad imagini pe internet :))
Cred ca toti am trecut prin febra asta.
Unii s-au grabit, unii au regretat, altii nu.
Primul instrument propriu pe care l-am utilizat pentru stele a fost o luneta terestra de 50mm, dupa un binoclu antic (la propriu) 7x30.
Dat fiind ca alternative nu aveam la vremea aceea la indemana - inafara de constructia unui instrument plecand de la 0 sau aproape, m-a satisfacut.
Astazi insa as astepta putin, as mai strange niste bani si mi-as lua ce-mi recomanda utilizatorii cu experienta.
IMO, respira adanc, nu te grabi, cerul, stelele, planetele si nebuloasele tot acolo vor fi si peste cateva luni.

Diametru oglinzii inmultit cu 2 iti da zoomul maxim UTIL care il poate duce instrumentul.
O sugestie - nu mai folositi termenul de zoom cand vorbiti despre instrumente astronomice. 
Mai corect spus este factor de marire sau magnificare.

nobody
10 Apr 2013 16:47


Citeste: http://www.skywatcher.ro/Educatie/sfaturi.htm

http://www.skywatcher.ro/educatie.htm

Pentru nebuloase si galaxii (Deep Sky Objects - DSO) iti trebuie, in primul si primul rand, cer curat, nepoluat luminos.

As4ever
10 Apr 2013 17:32


sternchen - multumesc
mircear - o sa incerc pe cat posibil sa nu ma grabesc, sa aspir putin creierasul. din cate am citit pana acum ceva cu diametrul de 100-150 ar fi ideal, o sa incerc sa`mi procurez si eu unul. multumesc pentru raspuns.
nobody - in Bucuresti, clar nu am nici o sansa, dar cum am spus mai sus, la tara si cateodata la munte zic eu ca este ok. am citit ce scrie in acele postari.

Erwin
10 Apr 2013 19:19


Construc&#539;ia unui instrument astronomic nu este chiar atât de dificilă, dacă cumperi optica, partea cel mai greu de făcut de un amator începător. Partea mecanică necesită doar grijă mare la dimensiuni, în rest ai libertate deplină la alegerea materialelor &#537;i tehnologiei folosite. 

Nu există un instrument bun la toate, nici cal nici măgar. Obiectele se pot vedea cu orice instrument, mai bine sau mai pu&#539;in bine după calitatea pieselor optice, colimare, condi&#539;iile de seeing (turbulen&#539;a atomosferică) &#537;i apoi după apertură/focală, dar numai folosind oculare potrivite cu obiectul vizat. Vei avea nevoie de oculare pentru DSO cu focală lungă &#537;i câmp larg, cu pierderi minime. Astea costă mult, poate chiar mai mult decât bugetul tău actual. Nu omite acest aspect pentru că ocularul este 1/2 din telescop ca importan&#539;ă.

Aten&#539;ie din nou la pozele de pe internet! Nu te grăbi cu achizi&#539;ia înainte de a privi prin instrumente ale colegilor de "suferin&#539;ă". Mergi la observa&#539;ii &#537;i prive&#537;te prin instrumentele altora ca să-&#539;i faci o idee corectă despre ce se poate vedea cu un instrument sau altul, cu diferite oculare.

As4ever
10 Apr 2013 20:25


Aș merge la observator în București, dar este acolo nu prea au lucruri care se potrivesc cu bugetul meu. Iar prieteni care să se ocupe cu așa ceva, chiar nu am. Nu știu dacă cineva de pe acest forum m'ar ajuta să văd printr-un telescop. Adică să-mi fac o idee.

Erwin
10 Apr 2013 21:55


Este luna mondială a astronomiei (GAM 2013) a&#537;a că sigur vor fi ac&#539;iuni de popularizare. Urmăre&#537;te forumul &#537;i discu&#539;iile despre ie&#537;iri la observa&#539;ii. Însă cu to&#539;ii depindem de capriciile vremii! :)

sternchen
10 Apr 2013 23:00


 ocularul este 1/2 din telescop ca importan&#539;ă.

Foarte adevarat.Un ocular bun pt amatori e cam 100 euro.mai sunt cu 3-4-500 euro etc.
Inca un aspect-cauta calitatea optica atat la ocular cat si la telescop.In comert se pune mare accent pe straturile antireflex.E mai importanta calitatea prelucrarii suprafetelor optice in primul rand,pe urma tratarea antireflex..in sensul acesta cauta o firma producatoare de telescoape care are si un control al calitatii(macar minimul necesar)

saiph
10 Apr 2013 23:10


Aș merge la observator în București, dar este acolo nu prea au lucruri care se potrivesc cu bugetul meu. Iar prieteni care să se ocupe cu așa ceva, chiar nu am. Nu știu dacă cineva de pe acest forum m'ar ajuta să văd printr-un telescop. Adică să-mi fac o idee.

Vino pe 20, in Herastrau - vom fi acolo (Astroclubul) de Ziua Astronomiei.
Avem instrumente pentru toate gusturile si toate bugetele.
Daca vii la Observator, le vei putea vedea si testa live, iti faci o idee completa, obiectiva, poate iti faci si cativa astro-prieteni, ca tot te plangeai :)  Totul e sa iei decizia, oricare ar fi ea, in perfecta cunostinta de cauza.

needweed
10 Apr 2013 23:39


As4ever , toata lumea o sa-ti recomande telescoape cu apertura cat mai mare,chiar daca nu dispui de bani, asa a fost si la mine cand am intrebat prima data, adevarul este ca cel mai bun telescop este prin care iti place sa te uiti si care iti face impresii bune, pentru un incepator cred ca un refractor si o montura simpla az sunt foarte bune,este si usor in greutate si foarte usor de utilizat, inveti una alta despre optica, te mai uiti si prin natura cu el, iar pe urma daca iti place acest hobby pe langa refractor  iti cumperi  un reflector mare

valy
11 Apr 2013 00:55


..,este si usor in greutate si foarte usor de utilizat, inveti una alta despre optica, te mai uiti si prin natura cu el, iar pe urma ..Binoclu ;)

As4ever
11 Apr 2013 01:00


Erwin - de cand m-am inregistrat am fost foarte activ, deci o sa vad si anunturile daca or sa vina :D multumesc
sternchen - pe la fiecare telescop care l-am "placut", am observat ca scria ceva si de antireflex.
saiph - o sa incerc sa ajung, mai astept detalii pana atunci :D multumesc 
needweed - asa am considerat si eu, ca mai intai am nevoie de o privire printr-un telescop, nu m-am uitat niciodata prin unul. deci ceva simplu si usor de carat mai pe scurt :))

Mars Boy
11 Apr 2013 07:36


Diametru oglinzii inmultit cu 2 iti da zoomul maxim UTIL care il poate duce instrumentul
O sugestie - nu mai folositi termenul de zoom cand vorbiti despre instrumente astronomice. 
Mai corect spus este factor de marire sau magnificare.

Termenul de zoom e mai obisnuit pentru incepatori. Mag. sau Gros. ii cam bulverseaza la propriu pe incepatori.

Mars Boy
11 Apr 2013 07:41


...sa pot observa cat mai bine o nebuloasa sa zicem, sau o galaxie. Ce imi trebuie mai mult ? Diametrul obiectivului in mm, sau distanta focala mai mare ? 

Ambele.atat diametru cat si focala conteaza.merg "mana in mana" daca vrei sa vezi cat mai bine.
La DSO cat si planete un 200mm ar fi diametru' minim,iar focala de la 1200 in sus.Exista 300/1500 de exemplu...si multe altele.Numa sa ti le poti permite la pret si transport.
Una este observatia vizuala si alta cea fotografica.fiecare are farmecul ei.La vizual trebuie apertura + focala mare.La foto se poate reduce din focala si apertura,accentul punandu-se pe timpul de expunere 
si calitatea telescopului.
Pe un cer de tara merg si lunete mai mici 60-70mm diametru la pret accesibil oricui.

Fara suparare si fara a ti contesta cunostintele. Stiu ca sti ca sa zic asa  :lol: dar de ce ii trebuie focala daca la DSO trebuie sa folosesti ocular care da grosisment micut totusi. Eu stiam ca trebuie doar diametru si eventual calitatea opticii daca sunt pretentii si sau astrofoto. Corecteaza ma ca nu ma supar. Din motivu asta m am inscris aici. Ca sa aflu mai multe.  :D

Mars Boy
11 Apr 2013 07:50



Vezi ca la Urseanu are o luneta de 90mm. Am vazut Jupiter prin ea mai demult si se vede foarte frumos. Nu e mult mai mare decat sa zicem un 90/900 sau 90/1000 asa ca nu e SF cum zici la observator. Cat despre ce spuneai tu ca nu ti plac planetele ... nu stiu daca ai vazut vro una sau nu dar jupiter si saturn si venus de ce nu se vad foarte usor si bine chiar si cu echipamente modeste. Ieri seara se vedea jupiter cu ochiul liber foarte stralucitor. Pentru lunile lui a trebuit sa folosesc opticele ... pentru ca nu e cer de tzara sa se vada cat de cat si lunile. Si dupa ce iti iei un instrument optic foloseste o aplicatie pe smarphone ... te ghideaza foarte bine ... la mine nu a dat rateu niciodata. Nu pierzi timpu sa alergi dupa orice stea si in fond sti ce ai vazut ca sa te dai mare  :lol: Gen Google Sky sau Skeye ... toate pe android.

Mars Boy
11 Apr 2013 07:53



Daca vii la Observator, le vei putea vedea si testa live, iti faci o idee completa, obiectiva, poate iti faci si cativa astro-prieteni, ca tot te plangeai :)  Totul e sa iei decizia, oricare ar fi ea, in perfecta cunostinta de cauza.

Mai mult ca sigur vin si eu pentru ca si asa am in plan sa mi cumpar in curand un 130/650 si poate aveti si voi ceva similar acolo. Mersi pt anunt.  :D

Mars Boy
11 Apr 2013 08:00


deci ceva simplu si usor de carat mai pe scurt :))

Daca vrei dobson atunci singurele care se incadreaza sunt 114 si 130. De la 150 in sus nu mai sunt asa cum vrei deloc. Sunt variante de dobsonuri in diametru mare si sunt si colapsibile dar si f scumpe. Oricum si acelea au f multe kg fata de 6,2 cat are un 130 colapsibil.

sternchen
11 Apr 2013 08:29


Mars Boy, e de la sine inteles ca odata cu cresterea diametrului creste numeric si focala,desi raportul focal poate fi scurt.De exemplu 200/1200 sau 300/1500.sunt SC-uri de 10-12 inch cu focale foarte lungi ,de ordinul metrilor potrivite la planete..cam asta am vrut sa scriu in mesajul anterior :) 

Nici eu nu am o experienta prea mare,iar corectiile "fratilor mai mari" sunt binevenite

Mars Boy
11 Apr 2013 10:10


Mars Boy, e de la sine inteles ca odata cu cresterea diametrului creste numeric si focala,desi raportul focal poate fi scurt.De exemplu 200/1200 sau 300/1500.sunt SC-uri de 10-12 inch cu focale foarte lungi ,de ordinul metrilor potrivite la planete..cam asta am vrut sa scriu in mesajul anterior :) 

Nici eu nu am o experienta prea mare,iar corectiile "fratilor mai mari" sunt binevenite

Pai asa spune. Stiu ca Sch-Cass urile sunt cu focala mare si compacte ... la fel ca si mak urile dar nu ma gandeam ca la ele te referi. Am crezut ca vorbeai si de cele newtoniene care sunt si de 130/650. Diametru e rezonabil dar focala unora li s ar parea mica.
Eu am pasiunea cu astro de vro 3 ani si ceva dar nu ma inscrisesem pe nici un forum pana sa ma inscriu aici. Doar citeam ... ma documentam ... am procurat carti in timpu acesta. M am inscris aici initial pentru ca am vrut sa vad daca are sau stie cineva cum este SW 130/650 Dob pentru ca vreau sa il achizitionez. Mai important este ca vreau sa contribui pe viitor la sectiunile de "Observation Report" si de ce nu sa ajut pe altii cu ce stiu deja sau sa invat. Oricum eu aveam pasiunea cu opticele de mult pentru ca am absolvit IOR ul si chestia cu astro a fost inevitabila ...  :lol:

MiroJenu
11 Apr 2013 10:54


Draga As4ever trebuie sa mergi (asa cum spunea saiph) sa te intalnesti cu ei(astronomii amatori din Bucuresti care te-au invitat deja si au inceput sa te ajute)sa privesti prin instrumentele lor optice.
Am pierdut si eu vremea ca si tine plimbandu-ma teleleu ca orb in tara culorilor facand tot felul de presupuneri despre lunetele si telescoapele.
La sfarsit am avut norocul sa cunosc cativa baieti care aveau o luneta de 70mm, un telescop dobson de 200mm , laptop cu programul stelarium, am privit si m-am lamurit adica am descoperit frumuseta astronomiei. 
Prin urmare-ti doresc initiere grabnica, achizitionarea unor instrumente optice ieftine si bune(sau confectionarea lor), observatii astro reusite incheind cu urarea de bun venit pentru tine in randul astronomilor.

petrica
11 Apr 2013 14:54




Intalnirea asta de pe 20 aprilie din parcul Herastrau, la ce ora se va intampla ?
Intreb asta ca daca proprietarii telescoapelor ne vor permite sa aruncam cate o ocheada prin ustensilele lor, ar fi bine sa fie noapte, nu ? ...... ziua ce poti vedea ?!

valy
11 Apr 2013 18:39


...... ziua ce poti vedea ?!Soare, pasari, avioane.

saiph
11 Apr 2013 20:03

Re:

Intalnirea asta de pe 20 aprilie din parcul Herastrau, la ce ora se va intampla ?
Intreb asta ca daca proprietarii telescoapelor ne vor permite sa aruncam cate o ocheada prin ustensilele lor, ar fi bine sa fie noapte, nu ? ...... ziua ce poti vedea ?!

Pe la 3-4 dupa-amiaza incepem sa ne adunam, pana ne montam instrumentele, pana mai vin oameni, se face 5-6. 
Vom avea invitati-surpriza. Si stam pana noaptea, pana nu mai vrea nimeni sa se uite.  
(de fapt, autorizatia expira la ora 22, dar cred ca mai putem sta pe acolo o ora cel putin)

Nu exista "nu permitem". Deviza Zilei Astronomiei este "sa aducem astronomia catre oameni", iar noi asta vom face. 
Deci, cum instrumente vor fi din belsug, toata lumea va apuca sa vada de cel putin 2-3 ori cate unul din obiectele spre care vom orienta telescoapele.
Ne vom uita la Soare (H-a si proiectie; daca vreti si Baader, nici o problema, avem pt toate gusturile), Luna, Jupiter, stele, roiuri si tot ce ne va mai oferi cerul la data respectiva (speram cat mai multe, ca doar "avem cu ce").

Deci, cu mic, cu mare, [url=http://www.astroclubul.ro/index.php/component/content/article/101]va asteptam in parc 
:)


Cer senin!

petrica
12 Apr 2013 13:58


@saiph: ... m-am exprimat astfel (,,daca ni se va permite"), pentru ca nu cred ca este de bun simt sa te apropii de telescopul cuiva fara a intreba daca este permis asta ! Lasand la o parte faptul ca acel telesop poate costa o mica avere !

Evenimentul asta cred ca este o ocazie foarte buna de a ne raspunde la multe intrebari ce ne framanta, in ceea ce priveste achizitionarea unui telescop ! (situatie in care ma aflu si eu)
Cred ca o sa fac un efort si sa fug pana in Bucuresti, ca sa particip la acesta intalnire. Sincer un cunosc pe nimeni si imi este total aiurea sa ma bag in seama asa fara a cunoaste pe cineva, dar o sa-mi agat de gat binoclul ca sa fac parte, oarecum, din ,,peisaj" !  :D 

... deja incep sa ma rog ca in seara de 20 aprilie a.c., sa fie cer senin !

Gata ! ... imi cer scuze de off-topic !

Mars Boy
12 Apr 2013 18:56


...... ziua ce poti vedea ?!Soare, pasari, avioane.

Ca tot zici tu avioane ... cei care fac contrail folosesc dobsonuri cat mai mari ...  :lol:

Daniel Simion
16 Mai 2013 18:03


Am tot citit pe forum si ma ajuns la concluzia ca binoclul 15x70 este perfect pentru astro in combinatie cu un telescop.Asadar am doua optiuni: il vand si imi iau un 20x80 triplet(sau 20x80 Bresser) saaau il pastrez si imi cumpar luneta aceasta: http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=9195876 

Am experienta de un an in acest domeniu,ma orientez destul de usor pe un cer afectat de poluarea luminoasa si putin mai greu pe un cer negru(din cauza numarului mult mai ridicat de stele). Vreau sa fac trecerea de la 15x70 la ceva mai mare pentru ca vreau sa vad lucrurile mai aproape si mai bine definite.De exemplu planeta Saturn se vede ovala in acest binoclu iar eu vreau sa vad clar ca are inele altfel le pun la indoiala existenta :D.

Voi ce spuneti? 

Buget 800 Ron.Multumesc

Erwin
16 Mai 2013 18:16


În locul tău a&#537; păstra binoclul &#537;i cu a&#537; lua un telescop cât mai mare, fie un newtonian pe montură dobson fie un refractor pe montură alt/az care se încadrează în buget. Pe urmă a&#537; cumpăra oculare cât mai bune pentru el, pe rând, pentru a-l putea exploata la maxim. Probabil setul de oculare te va costa mult mai mult decât telescopul.

Daniel Simion
16 Mai 2013 18:30


Luneta din linkul pe care l-am pus mai sus pare sa fie pe montura ecuatoriala,este mai dificil de manevrat?Ce dezavantaje ar avea?

Pe mine ma intereseaza foarte mult si partea de fotografie astfel ca odata ce o sa am un telescop o sa vreau sa fac si astrofotografie.In cazul acesta montura ecuatoriala este mai potrivita?

Daniel Simion
18 Mai 2013 20:51


Ce ziceti de telescopul acesta montat pe un trepied foto?

http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKMAK90OTA

nobody
18 Mai 2013 23:06


Daca ai buget atat de limitat atunci gandeste-te la un second-hand in stare buna.

Cat despre astro-foto, mai asteapta putin pana castigi la o loterie. :wink: 
Vezi aici de ce: http://www.skywatcher.ro/Educatie/Intrebari/astrofotografie.htm