-----------------------------------
Catalin Paduraru
23 Apr 2013 17:06

Eclipsa partiala de Luna - 25.04.2013
Hai cu noi sa fotografiem &#8220; The dark side of the Moon&#8221; 

In seara zilei de joi, 25.04.2013, va avea loc o eclipsa partiala de Luna. De data aceasta, Luna, va trece doar partial prin conul de umbra al Pamantului, de aici si numele.

Acest eveniment astronomic este o ocazie extraordinara sa iesim la fotografiat. 

De aceea, ASTROSNAKE alaturi Asociatia Astronomica URANIA, FOTO4ALL si Asociatia BUCURESTIUL MEU DRAG in parteneriat cu PHOTOSETUP, invita pasionatii de fotografie si de astrofotografie, la o sedinta foto nocturna, pentru a surprinde acest eveniment astronomic.

Pentru a fotografia eclipsa este necesar un aparat foto cu un obiectiv recomandat cu distanta focala de la 50mm in sus, un trepied foto stabil si o telecomanda. 

Restul detaliilor tehnice le primiti la fata locului. 

ASTROSNAKE si FOTO4ALL vor pune la dispozitie participantilor o luneta si cunostintele necesare prin care posesorii de aparate foto DSLR (Canon, Nikon, Pentax si Olympus) pot realiza fotografii eclipsei printr-un echipament astronomic profesionist.  Pentru posesorii de aparate foto cu alta marca fata de cele specificate mai sus,  in cazul in care detin un adaptor pentru a monta obiective cu filet M42, este necesar sa vina impreuna cu adaptorul pentru a se conecta la luneta.

Asociatia Astronomica URANIA, care are ca obiectiv popularizarea astronomiei, va aduce telescoape/lunete ORION/MEADE si accesoriile necesare prin care se va putea privi Luna si cerul instelat. 

Asociatia BUCURESTIUL MEU DRAG va avea grija, ca de fiecare data, sa ii indrume pe pasionatii de fotografie prin cele mai frumoase locatii din Bucuresti si sa le ofere o perspectiva unica (astronomica de data aceasta) asupra orasului. 

PHOTOSETUP va pune la dispozitia participantilor cateva trepiede Manfrotto. 

Eclipsa va incepe la ora 21.03 TLR (timp legal roman) si de va termina la ora 01.11 (TLR), momentul de acoperire maxim fiind la ora 23.08 TLR. 

Locul de intalnire pentru observatii/fotografiere este parcul Lumea Copiilor de pe bulevardul Tineretului (langa Palatul National al Copiilor) incepand cu ora 20.30. Coordonatele GPS exacte ale locatiei fiind: 44.406996, 26.117632. 

Participarea la aceasta intalnire precum si testarea sau utilizarea echipamentelor profesionale (telescoape, lunete, trepiede si obiective) puse la dispozitia participantilor sunt gratuite. 

Despre initiatorii acestui eveniment:

ASTROSNAKE: Astrosnake reprezinta proiectul fotografului Catalin Paduraru prin care promoveaza astrofotografia alaturi de astronomie. Galeria sa cuprinde de la astrofotografii facute la Soare sau Luna pana la nebuloase si galaxii aflate la miliarde de ani lumina, unele dintre ele fiind apreciate de NASA sau reviste de specialitate. www.astrosnake.com 

URANIA: Asociatie Astronomica URANIA este un ONG non-profit al carui scop este de a crea un cadru de exceptie pentru cei care doresc sa isi manifeste pasiunea pentru cerul instelat si impreuna sa ofere celorlalti romani sansa de a cunoaste cerul, fie ca vorbim de elevi si discutam de un proces educational, fie ca vorbim de adulti si popularizam sau cercetam spatiul cosmic. Sloganul asociatiei fiind &#8220;Watch the Sky !&#8221; www.urania.ro 

FOTO4all : revistă online de fotografie/blog/ebook/evenimente/expozi&#539;ii/concursuri. Prezentă de aproape 2 ani în lumea fotografică, FOTO4all.ro a lansat de curând &#537;i prima revistă interactivă de fotografie din România, destinată utilizatorilor de iPad. La FOTO4all am considerat întotdeauna că un mod excelent de a învă&#539;a fotografie este acela de a studia imagini excep&#539;ionale &#539;i de a asculta vocea celor care practică cu success arta fotografiei. Pentru că alături de tehnică, avem nevoie de VIZIUNE! www.foto4all.ro

Partener:  PHOTOSETUP, magazin foto specializat. In calitate de reprezentant oficial in Romania pentru 90% din brand-urile din portofoliu, Photosetup, detine in stocul propriu peste 10.000 de produse cu peste 2000 de repere unice. Totodata, avand o prezenta de 15 ani pe piata foto profesionala din Romania, Photosetup este principalul furnizor de accesorii foto Kata, Manfrotto, Sigma si Schneider B+W pentru magazinele cu specific foto, din Romania. www.photosetup.ro

BUCURESTIUL MEU DRAG: Asociatia Bucurestiul meu drag promoveaza istoria si traditiile Bucurestiului prin organizarea de excursii fotografice in cele mai istorile locatii din oras. Un obiectiv prioritar fiind acela de a incuraja cunoasterea Bucurestiului de catre elevi si studenti! www.orasul.ro

Michel Ardan
24 Apr 2013 00:04


Un print screen editat cu eclipsa de la latitudinea Bucureștiului, efectuat cu Skymap pro.

auriga
26 Apr 2013 00:20


cateva cadre cu eclipsa vizualizat in compania theogon, Horatius: ED100/EQ6, Canon 350D.

Alure
26 Apr 2013 00:35

Prin Telescop Skywatcher 130/650 EQ2  Black Diamond
Foto realizate cu camera digitala.

Teo
26 Apr 2013 01:28


Iata un cadru si de la mine :

MrMxyzptlk
26 Apr 2013 08:55


Noi am organizat observatii publice si, spun eu, ca a fost un success. Am facut numai o singura captura, si a iesit ce vedeti atasat. Mie nu-mi place, insa fiind singura captura ...

iuli72an
26 Apr 2013 09:27


Va salut,


Desi am mai multe poze, am sa atasez decat una cu eclipsa partiala de aseara.


Cer senin.

Erwin
26 Apr 2013 09:58


Am făcut &#537;i eu câteva cadre direct cu camera pe trepied din care am selectat unul mai clar, l-am ajustat pu&#539;in în gimp &#537;i am făcut crop. 

Felicitări celor care au prins eclipsa! :)

Teo
26 Apr 2013 11:00


Felicitari si voua !  :D 

Mai postez un cadru tot de azinoapte dar prelucrat in aceasta dimineata in Picasa (picnik creative kit).
Luneta 120/600 mm, foto afocala prin ocular super Plossl de 10 mm.

Ovi_astro
26 Apr 2013 13:14


Cateva cadre cu Nikon L310 zomm  10x,15x & 21x.

BMB
26 Apr 2013 16:26


Am reusit sa prelucrez si eu un set de imagini.
Imaginea finala se gaseste aici, cu tot cu detaliile de rigoare. Nu am reusit sa o postez pe blogul personal inca.

http://lpod.wikispaces.com/April+26%2C+2013

Max

Ovi_astro
26 Apr 2013 16:32


Felicitari Max au iesit ca la carte, superb, Bravo !

valy
26 Apr 2013 16:33


Vad ca te-ai obisnuit sa postezi direct pe LPOD ;).

BMB
26 Apr 2013 16:35


Multumesc ! Da, am trimis doar la LPOD ca imediat dupa m-a luat somnu'. Iar azi nu am avut timp. Poate diseara mai reusesc si restul de prelucrari.

Max

Catalin M. T.
26 Apr 2013 20:47


Cateva cadre cu "luna roz" eclipsata. :lol:

jimao22
26 Apr 2013 21:29


Imaginea finala se gaseste aici, cu tot cu detaliile de rigoare. Nu am reusit sa o postez pe blogul personal inca.


Mai, tu ai pile la LPOD... Ia zi drept!

Bravo, felicitari!

BMB
26 Apr 2013 21:38


Mersi. Nu nu, nu pile :D
Sunt cativa ce-i drept care apar mai des decat altii, insa fara pile.

Max

Niky360
28 Apr 2013 15:48


Am si eu un colaj ,mai mult sau mai putin bun.

Telescop 114/900 , ocular 25mm (36x) , afocal.

valy
29 Apr 2013 18:26


Daca te joci putin cu contrastul poti obtine o eclipsa mai mare sau mai mica, dar dupa ochii mei cam aia a fost.

BMB
30 Apr 2013 18:41


Domnule Alex Gaina,

Banuiesc ca va referiti si la imaginea postata de mine ca link ceva mai sus in topic.
Asa ca ma vad nevoit sa va raspund.

Imaginile de mai sus sunt de la ACEASTA eclipsa de Luna. 
Insa: toate sunt achizitionate cu senzori digitali in format digital si procesate digital. Ceea ce inseamna pe scurt ca procesarea subiectiva realizata de fiecare autor poate sa difere destul de mult de la un observator la altul (fotografi de fapt...).
Pe langa nivelul de contrast, luminozitate, gamma, saturatie si sharp evaluate subiectiv de fiecare autor, mai intra in ecuatie si tipul de monitor pe care a fost realizata procesarea cat si tipul de monitor pe care sunt vizualizate imaginile. 
Efectul de eclipsa "mai mare" sa zic asa este de obicei dat de o gamma micsorata ori contrast mai mare (ori o sub-expunere); aparenta marire a umbrei Pamantului pe discul lunar prin procesare mai agresiva se datoreaza chiar penumbrei. Asta pentru ca desi delimitarea intre umbra si penumbra este destul de evidentiata intr-o eclipsa lunara in faza de pre-totalitate (daca este cazul, desi nu si aici), la o marire exagerata a contrastului umbra devine extrem de inchisa iar penumbra o urmeaza, cele doua capatand aparent acelasi nivel de negru. 
Vizual pot sa confirm ca penumbra a fost vizibila cu mult inaintea aparitiei umbrei, cu ochiul liber, dar evident ca destul de "slab" comparativ cu umbra in sine.
Din simplele motive exprimate mai sus nu trebuie sa trageti decat o si mai simpla concluzie legata de imagini: fiecare cu prelucrarea lui.
Imaginea personala spre exemplu, ca sa ma rezum doar la "treaba mea" are doua variante, una procesata normal asa cum a iesit din simpla surpapunere a cadrelor, cat si una cu saturatia mult marita (prelucrare extrema pe culori pentru a evidentia diferitele minerale de la suprafata lunara). Asta nu inseamna ca asa se putea observa Luna la ocular, insa o astfel de procesare evidentiaza anumite detalii reale dar exagerate, invizibile in mod normal. 
Pe langa aceastea trebuie tinut cont si de faptul ca: spre exemplu coloratura unei eclipse de Luna tine si de procese fizice din atmosfera terestra (poluare, vulcani, iarna, vara etc), iar "linia de demarcatie" intre umbra si penumbra poate diferi usor de calculele teoretice (insa nu asa de mult ca in unele imagini, evident).
Ce puteti reprosa la imaginile de mai sus este doar faptul ca procesarea nu este realizata in concordanta cu fenomenul observabil vizual.
Atat !
Ceea ce spuneti Dumneavoastra este pe scurt ca autorii sunt nishte mincinosi/furaciosi/plagiatori. Ceea ce nu este cazul.

Max

BMB
30 Apr 2013 18:47


OK.
Am citit si ce ati scris la linkul mentionat in ante-precedentul mesaj.

Cred ca mi-am obosit degetele pe tastatura degeaba....

Scuze eventualilor cititori ce dau peste acest topic....

Max...obosit rau se pare ca nu prea se mai prinde de unele chestii...

MariusP
30 Apr 2013 18:57


@Alex Gaina:

Verifica si galeria de imagini de la SpaceWeather: http://spaceweather.com/gallery/index.php?title=eclipse

Michel Ardan
30 Apr 2013 23:50


Eclipsa oriunde pe glob se vede in acelasi fel. Are aceeasi magnitudine si nu depinde de loc. 

Efectul de paralaxă face ca fața Lunii să fie un pic diferită. Mai mult, din emisfera sudică eclipsa se vede "pe dos". Bine, și Soarele răsare de la dreapta spre stânga. Printurile de mai jos sunt efectuate cu programul Skymap pro. Liniile paralele reprezintă almucantaratele.

Așadar un observator sudic ce ar fi pozat Luna în eclipsă de pe un trepied alt-azimutal, ar fi prins umbra in partea de jos, evident, in aceleași regiuni lunare răsturnate față de nord.

L.E.
Prin urmare Niky360 a realizat un colaj de excepție, pentru care merită felicitări. Faptul că orientarea Lunii în eclipsă nu coincide cu orizontul observat ține probabil de faptul că fotografiile au fost făcute cu o montură ecuatorială. 
@Niky360 Acuma, ar fi bune și detalii în plus, ce aparat, ce expuneri , ce metodă etc. Fotografiile au ieșit foarte bine pentru metoda folosită.

valy
03 Mai 2013 01:21


De la mine din balcon asa s-a vazut:

cristiastronomie
03 Mai 2013 16:44


Direct cu camera de pe trepied:
Canon PowerShot SX100 IS

Michel Ardan
05 Mai 2013 19:44


The only photographs I agree is by Cristiastronomie

Why ?

Doru Dragan
07 Mai 2013 07:58


Dle Alex Gaina, mi-ati cerut (privat) sa intervin si ... iaca, intervin :) In primul rand va mai rog inca odata sa scrieti pe acest forum in limba romana (sau cel mult, eventual, in moldoveneasca ;)). Numele Gaina va tradeaza ca sunteti din tribul geto-dacilor corciti cu romanii iar noi cei de pe forum suntem in marea noastra majoritate din acelasi trib :D Si atunci de ce va adresati noua intr-o limba a celtilor corciti cu saxonii, corciti la randul lor cu normanzii???
Hmmm ... Sa revenim la subiect. Eclipsa de Luna din 25 apr. a.c. a fost una partiala. Extrem de partiala. Sub 1%. Felicitari tuturor celor care au avut ambitia si rabdarea sa o urmareasca. Un plus de felicitari revine celor care au avut aparatele si initiativa sa o fotografieze. (ca o observatie personala si impertinenta, cam multa atentie pentru un fenomen relativ minor si nu prea spectaculos :?). In ultimii ani fotografia a devenit un hobby larg raspandit si camerele digitale bune suficient de ieftine pentru a fi la indemna oricui. Luna e un "subiect" de astrofoto care nu pune mari probleme. Lumina destula, expuneri scurte. Poate ar putea fi unele probleme la reglare contrast si luminozitate. Dar daca ai gresit (un pic) cand ai facut poza poti sa corectezi la procesare. Si atunci vine intrebarea: "de ce ar vrea cineva sa fure o poza sau sa puna o poza mai veche si sa spuna ca e noua???". Nu cred ca e logic. Toate pozele puse pe acest topic par asa ... la prima vedere reale. Majoritatea sunt bune. Imaginile postate de BMB (Max) sunt chiar foarte bune :) Asa incat dle Gaina va rog sa nu mai faceti atata zarva pentru asa un lucru mic :lol:

Alex Gaina
08 Mai 2013 12:33

25 04 2013
Cateva cadre cu Nikon L310 zomm  10x,15x & 21x.

Fotografii reusite 1-4.

cristiastronomie
08 Mai 2013 14:31

Eclipsa de luna 25.04.2013
Sunt cateva situatii in care poate nu-ti dai seama daca poza e adevarata sau nu.
De exemplu faptul ca ti se pare ca partea eclipsata e mai mare, eventual penumbra e mai mare. Asta se poate obtine si din setarile camerei, daca faci o poza la 1/1000 iese mai intunecata decat la 1/100, si zona acoperita se extinde usor, dar asta nu inseamna ca face parte din eclipsa propriuzisa. La fel si cand o prelucrezi in photoshop sau alt program, daca umbli de exemplu la curves, saturatie etc. o sa obtii altceva decat originalul.
Daca te referi la pozitionarea eclipsei, cea in cauza din 25 aprilie a fost vizibila in stanga sus cu ochiul liber, asa se vedea si pe camera. Dar daca faci o poza prin telescop si nu ai prisma iese rasturnata. Asa ca poate ca pozele pe care le consideri false sunt obtinute astfel.

Michel Ardan
10 Iun 2013 15:19


Filmul eclipsei parțiale de Lună (anul 2013) de pe latitudini, meridiane diferite, 
București http://www.youtube.com/watch?v=ViVN-orJM5Y 
și
Bârlad http://www.youtube.com/watch?v=t32obzc1iLU
Sper să nu fie considerate trucaje  8)