-----------------------------------
valy
08 Mai 2013 23:18

astrotrac - varianta japoneza
N-am rezistat tentatiei si am luat un O-GPS1. Pe langa functia de GPS (geotaging pentru imagini) si compas are si functie de astrotrac, il pui pe aparat, il calibrezi, stabilesti timpul de expunere si gata APOD-ul, ca esti la munte sau la mare, in orice imprejurare poti face astrofoto cu timpi lungi.
Nu stiu daca e cel mai bun astrotrac dar sigur e cel mai mic, incape in buzunarul de la camasa.
Evident are limitari, in functie de focala merge pana la 5 min maxim, deplasarea senzorului e limitata.

dragos.n
09 Mai 2013 02:20


Valy, imi pare rau sa-ti spun, dar daca ai camera care e pusa in profil, K-100D, l-ai luat poate o camera viitoare. La sfarsitul paginilor de mai jos sunt date camerele pe care chestia asta functioneaza.

http://www.pentax.co.uk/en/misc/o-gps1

http://www.pentaxwebstore.com//product/9962?cid=84392

Si lucrul asta se vede si din fotografia pe care ai postat-o, cu stele lungite.

Deci trebuie sa cumperi un K-r, K-5, si probabil, urmasele lor K-30, K5 II, sau K-5 IIs, ca sa iti dea rezultatele promise. Celelalte nu au stabilizator actionat magnetic.

valy
09 Mai 2013 10:47


Am uitat sa actualizez profilul  :lol: , e k5iis. Nu merge cu toate aparatele pentax desi au stabilizare in senzor, doar ultimile modele pot functiona cu OGPS-ul, asa cum ai precizat.

valy
26 Mai 2013 23:02


Am facut si un wide field, 18mm. Desi se pare ca deplaseaza si roteste senzorul, totusi colturile ies cu star trails. E drept ca n-am reusit sa-l calibrez, e o procedura dubioasa care nu mi-a iesit.

dragos.n
27 Mai 2013 00:25


La marginea campului unui 18mm cred ca e normal sa apara, avand in vedere ca daca nu e orientat si calibrat, nu se va deplasa odata cu stelele, ci cumva diferentiat.

Offtopic, cum ti se pare K-5 IIs? Sunt unii pe afara care spun ca se bate cu Canon 5D 2.

valy
27 Mai 2013 01:07


Pe o montura EQ n-ar trebui sa apara problemele astea.

Offtopic: al meu nu se bate cu nimeni, sta cuminte. E interesant, dar nu-i perfect, ca de altfel nici o (alta) camera. Vezi ca e reducere 18% la focus daca vrei pentax. Mai ieftin e II, cel fara s.
Spor.

dragos.n
27 Mai 2013 01:18


Am deja doua P-uri. Dar suna interesant 18%. Daca e si real. O sa ma uit.

valy
27 Mai 2013 01:23


E real, problema e sa fie pe stoc sau sa dai avansul. Scuze, reducerea e 19%...acu m-am uitat.