-----------------------------------
EnZz0
23 Mai 2013 19:12

Temă astronomie - fără răspuns
Salutare,

Urmez un curs de astronomie iar în temă am găsit două întrebări la care habar nu am cum să răspund:

1. Calculati viteza pe care o are Luna pe orbita.
2. Calculati diametrul unghiular pe care il are Luna pe cer la o distanta medie

Chiar nu &#537;tiu cum a&#537; putea calcula aceste două necunoscute.
Referitor la întrebarea 1, am găsit pe 'net răspunsul (viteza medie pe orbită - 3700 km/h) dar asta nu mă ajută cu nimic. Vreau să &#537;tiu cum pot ajunge la acest răspuns prin calcule.

jimao22
23 Mai 2013 20:04


[ nu merge sa scriu formula, iese o bazaconie - incerc sa editez raspunsul altfel si sa-l pun aici]

Khristiansen
23 Mai 2013 20:12


iote ce a gasit gogul:

http://wiki.answers.com/Q/Calculate_the_speed_the_moon_orbits_the_earth

transformi si tu din mile in km si gata
(ca sa nu mai cauti 1mila=1,6Km)

::

jimao22
23 Mai 2013 20:26


Asta am scris prima data dar nu a mers si am editat in word / ecuatii.

In principiu F centrifuga = F atractie gravitationala

Evident, nu stiu daca datele acelea se dau in enunt. Daca da, cam asta e o rezolvare grosiera a problemei. Daca vrei precizie, probabil ca trebuie sa aplici ecuatiile lui Keppler pe undeva, fiindca corpurile sunt influentate reciproc. Rezolvarea asta e corecta daca diferenta dintre masele corpurilor este suficient de mare (Pamant-un satelit artificial de ex. = si asta doar pentru orbite circulare).

EnZz0
23 Mai 2013 20:27


V = viteză?
m = magnitudine?
K = ?

saiph
23 Mai 2013 21:12


Daca toate datele de intrare sunt distanta pana la luna si diametrul ei real, toate celelalte necunoscute se pot afla usor.

Luand ca valori d=384400 km si D=3474 km, rezulta pt problema a doua arctg (D/d) ~= 0.52 grade, ceea ce se apropie de cele 31 arcmin pe care stim ca le are Luna in diametru aparent.

Cat pentru prima problema, stim ca de la o zi/noapte la alta, luna are un avans direct de aproape 13 grade - deci cam 0.5417 grade pe ora. Asta inseamna ca se misca cu 0.0001504629 grade/s, sau 0.00000262588 rad/s (asta e viteza unghiulara).  Daca ne gandim la distanta pana la ea (d), rezulta ca viteza tangentiala, care este viteza unghiulara de inmultit cu raza (d - distanta fata de centrul injurul caruia orbiteaza), reiese: 1010 m/s , adica acei 3630 km/h.  

Plus minus.. datele pot fi oricat de precise doresti, aici le-am pus din amintite

Deci chiar nu ai nevoie de mase (m nu este magnitudinea in ecuatiile miscarii......)

jimao22
23 Mai 2013 21:46


V = viteză?
m = magnitudine?
K = ?

Ce clasa esti? Poate e prea devreme pentru unele chestii enumerate mai sus. Sau poate prea tarziu...

m = masa
v = viteza
R = raza miscarii (distanta Pamant-Luna in cazul nostru)
k = constanta atractiei universale din legea lui Newton
Newton = savant englez care a descoperit legea ce ii poarta numele

Daca mai ai intrebari, nu ezita.
Saiph a rezolvat-o altfel, mult mai elegant in opinia mea, avand la dispozitie cateva date observationale si nu date de genul masa Pamant sau masa Luna.

Michel Ardan
24 Mai 2013 00:09


1. Calculati viteza pe care o are Luna pe orbita. 

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=10824&highlight=