-----------------------------------
david_eco
25 Mai 2013 21:17

Proiect constructie Dobson 450mm F5,3
Va salut pe toti!

 Nu de multa vreme se perinda la rubrica bazar un set de oglinzi newton de 450mm. Cu ceva efort am reusit sa achizitionez acel set si astfel mi s-a nascut un vis care in urmatoarele luni va deveni realitate  :D. 
 -Pentru inca doua luni aproximativ imi voi mai preungi agonia deoarece sunt in Austria.
 -In putinul timp pe care il am aici am reusit sa achizitionez barele de aluminiu, 6 la numar care au un diametru de 28mm si 2mm grosimea peretelui.
 -Urmatorul material pe care il caut ar fi placaj multistrat pentru adapostirea primarei cat si pentru montura.
 -Cineva pe forum ma sfatuia sa caut placaj de mesteacan, acesta fiind mai usor decat cel de fag, dar nu am gasit inca(din lipsa de timp nu am cautat la toate sursele de aici inca).
 -Dat fiind faptul ca raportul focal al oglinzilor este mai lung nu ma deranjeaza sa folosesc un placaj ceva mai greu, ba chiar ma va ajuta la balans.
 -Bariletul primarei cat si focuserul(acesta din urma inca neterminat) sunt cele venite la pachet, piese pe care  alderamin59 le-a prelucrat cu multa atentie si entuziasm si tin sa-i multumesc pe aceasta cale pentru tot :) 
 -Pentru restul pieselor marunte cat si pentru proiectarea si executia proiectului astept sfaturi de la oricine si mai ales de la cei care au trecut deja pe acest drum   :) 

P.S. Am gasit intr-o tema pe forum unde d-ul Tavi Stanescu amintea de acest set de oglinzi ca a ajuns in Austria. Nu nu....decat eu am ajuns pe aici, oblinzile nici faramate nu vor iesi din tara. De indata ce telescopul va fi functional orice doritor va fi binevenit :) 

Stima, David

jimao22
25 Mai 2013 22:15


Bravo! Spor la treaba. Sunt convins ca o sa iasa o treaba grozava. 
Inteleg ca te-ai mutat definitiv de la Pleasa? Aici eram oarecum vecini si as fi avut ocazia sa vad pe viu minunea.
Bafta!

Erwin
26 Mai 2013 00:29


Salut, David!
Placaj de mesteacăn se găse&#537;te la HOLVER. Se poate cumpăra coală întreagă de 1525x1525, au &#537;i serviciu de debitare în bucă&#539;i mai mici, dar nu livrează bucă&#539;i mici. Au mai multe categorii de materiale lemnoase prefabricate &#537;i la diverse dimensiuni, vezi ce &#539;i se potrive&#537;te. 
 
Te ajutăm cu plăcere. Spor! :)

david_eco
26 Mai 2013 00:42


Cristi
La Pleasa am sa mai vin decat in vizita la parinti. nu exclud posibilitatea sa ajung si cu telescopul dupa mine :). Merci penru suport!

Erwin
Ah!!!! o sursa perfecta si poate chiar o sa am drum pe acolo cand o sa vin in tara.

Multam frumos baieti :D 

Topicul este deschis pentru oricine doreste sa-si exprime o idee sau alt gand legat de proiectul in cauza :D 

Cer senin!

Michel Ardan
26 Mai 2013 03:54


@david_eco   O întrebare : Ce tip de montură vă gândiți să implementați ?

Am tot căutat să-mi imaginez cum ar arăta telescopul la final, în montură "capabilă" de orologerie pe un singur ax. De la montura clasică ecuatorială germană la cea englezească. Apoi mi-a venit o idee năstrujnică: Telescopul fix, cu un sistem exterior format dintr-o oglindă plană mobilă, ce ar reflecta în tub precum un celostat. Dar, pe lângă pierderile prin adăugarea încă a unei reflexii, limitarea bolții cerești îmi pare dezavantajul cel mai mare. 

Nu am trecut cu vederea nici varianta domnului Zoth postată în topicul de vânzare al oglinzii http://www.astronomy.ro/forum/files/nasmyth_167.jpg sau varianta "Telescop reflector D=450mm construit de catre Ioan Zaidel din Pitesti , in sistem Nasmyth-Cassegrain" de aici http://galaxis.1colony.com/istoric.html spre finalul paginii.

Eu unul nu am putut găsii (încă) o soluție mulțumitoare; poate cineva are o idee ?

Herr_Alien
26 Mai 2013 08:28


Titlul topicului zice:

"Proiect constructie Dobson 450mm F5,3"

Poate pe mai tarziu o platforma ecuatoriala.

tudorandu
26 Mai 2013 09:16


Daca a zis de tevi de aluminiu si lemn , probabil ca e ceva in genula asta:

danto1313
26 Mai 2013 11:33


Felicitari David !
Spune-ne cum l-ai gandit si poate iti putem da idei.

david_eco
26 Mai 2013 12:20


Modelul care m-a inspirat ar fi cel de la Obsession Telescope,modelul clasic, ca sa aibe un profil cat mai jos, sa pot folosi o scara dubla din lemn cat mai mica, (probabil 4 trepte, pe care am sa stau ca pe un cal deplasandu-ma usor prin mic balans si pasi marunti asa cum fac zi de zi la locul de munca).
 M-am gandit la cel clasic pentruca de inceput telescopul nu va avea un adapost consacrat gen folieton, acesta urmand dupa ce voi avansa cu constructia casei de lemn pe care am inceput-o de anul trecut.
 Cat despre platforma ecuatoriala, probabil ca da, dar mai tare m-ar tenta o pereche de Ethos de 10mm :mrgreen:... stiu diferenta de pret este mare dar visul asta ramane pentru viitor.
 Vreau sa mentionez faptul ca, telescopul va fi conceput strict pentru vizual si in combinatie cu vizor binocular dar si cu prelungitor pentru observatii monoculare.

David

emilf
26 Mai 2013 12:59


 http://galaxis.1colony.com/istoric.html 

Frumos material despre seniorii astronomiei romanesti si instrumentele lor.
Scuze pentru off topic.

Stanescu Octavian
26 Mai 2013 13:17


Ma bucur ca a ramas setul de oglinzi in Romania , aveam temerea ca au plecat ....
Interesant  istoricul de la clubul Galaxis . eu nu sunt prezent pe acolo cu toate ca-i cunosc pe cativa din  vechile poze . cred ca detin ca obiect de muzeu  si o oglinda  facuta de domnul Zeidel .
oglinda de 380mm actuala a mea facuta din materialul blank mostenit de la regretatul Beches Gavril.
Ar fi pacat ca un telescop asa mare sa nu fie pus pe montura ecuatoriala solida si cu o buna orologerie.
eu vad posibila doar in inel potcoava de aluminiu de 20mm grosime  si 1m diam  antrenat direct de axul unui motor pas cu pas similar cu astrotracul mioritic facut de starchild.
vorbind de oglinda asta mare o sa pun curand poze cu cele mai mari sticle din Romania  550mm diam  :wink:

david_eco
26 Mai 2013 13:59


Link-uri si poze cat de multe ar fi binevenite :)

StarChild
26 Mai 2013 14:25


uite aci inspiratie: 

http://stellafane.org/tm/tg/lichte/lichte.html

cauta pe google "horseshoe mount" si o sa iti faci o idee ce vrea @TaviStanescu sa zica. Spor!

david_eco
26 Mai 2013 15:53


Da, am vazut tipul asta de montura, chiar si modelul facut de d-ul Stanescu, iar cel din ultimul link adaugat de StarChild arata foarte intresant fiind destul de compact :)

danto1313
26 Mai 2013 16:21


Eu as face un truss Serrurier, ceea ce ar permite montarea pe orice tip de montura,iar pentru cazul monturii Dobson as lua in calcul sistemul lowrider care cred ca ar elimina necesitatea scarii.O scara,chiar mica, e incomoda mai ales noaptea.

valy
26 Mai 2013 20:50


Cate kg are primara?

david_eco
27 Mai 2013 00:18


Personal nu am cantarit-o dar sa tot aibe 18-20 kg.

StarChild
20 Sep 2013 15:05


....O scara,chiar mica, e incomoda mai ales noaptea.

in timpul unor iesiri langa TM , am folosit cu succes o roata de rezerva pe post de scarita...e destul de grea ca sa nu o rastorni din greseala, e destul de solida cat sa te sustina si sa nu se rastoarne cu tine... singura problema e sa fie destul de lata roata (adica de inalta "scara")  :mrgreen: 


@david_eco: ai mai facut ceva la "tun" ?

david_eco
21 Sep 2013 09:47


Salutare tuturor!
Din nefericire nu am avansat cu desfasurarea proiectului mai mult din lipsa de timp :( .Mai am nevoie de lemn stratificat de mesteacan ca sa ma pot apuca de treaba cat si de o scula profesionala pentru decupare circulara. Si ar mai fi sa gasesc un frezor bun pentru finisarea focuserului. Astept cu nerabdare ziua in care ma voi apuca serios de constructia lui cat si de ziua (sau noaptea) in care il voi scoate la prima lumina.

david_eco
16 Noi 2013 18:51


In putinul meu timp liber de care dispun si cu gandul la stele :mrgreen: imi desfasuram activitatea intr-unul din santierele Vieneze cand mi-au sarit ochii pe niste curiozitati...cateva mosoare de cablu care apartineau echipei de electricieni. Am luat ruleta de masurat din dotare si am masurat diametrul discurilor unuia din mosoare care erau din placaj stratificat de 12 mm. Am constatat ca au 60 de cm, diametru care dupa calculele mele ar fi perfect dimensiunea exterioara a celulei secundarei.
 Am intrebat pe unu din electricieni ce se va inampla cu mosoarele dupa epuizarea cablului. Mi-a raspuns ca vor fi aruncate la gunoi. Perfect...! Si iata asa am putut procura parte din materia pentru initierea lucrarii :D . barele de aluminiu le-am acasa.
 Acum ramane sa scot prin decupare din aceste discuri alte discuri concentrice cu diametrul de 50 de cm. Inafara de fierastraul pendular nu am gasit alta scula pentru aceasta operatiune. Daca cineva are vreo idee cum as putea decupa cat mai precis acea sectiune...astept sfaturi.
Cateva imagini cu discurile in cauza cat si cu un exemplu final al celulei.

David

Erwin
16 Noi 2013 20:43


David, eu am decupat cu pendularul placaj de mesteacăn de 15mm la ultimul proiect. Am tăiat după linie &#539;inând pendularul în mână pentru că folosind o sculă construită pentru a &#539;ine pendularul la o rază egală fa&#539;ă de centru pânza devia lateral &#537;i în loc să-mi iasă o piesă cilindrică îmi ie&#537;ea una conică la care avem pe urmă de &#537;lefuit prea mult. Este foarte important să procuri o pânză specială pentru tăiat curb - eu am găsit de la Wolfcraft pt. aluminiu - pu&#539;in mai îngustă &#537;i este dreaptă, nu ondulată, din&#539;ii nu ies în afară, sunt împăr&#539;i&#539;i exact în grosimea pânzei a&#537;a că suprafa&#539;a ob&#539;inută iese perfect netedă. Probabil nu vei reu&#537;i de la început să tai perfect a&#537;a că î&#539;i recomand să exersezi câteva tăieri de probă pe ceva de&#537;euri.

Mircea Pteancu
16 Noi 2013 20:53


David

Proiectul tau este unul foarte serios,e normal sa dureze ceva vreme.
Ai toata simpatia si sprijinul meu moral.
Ma bucur ca in sfarsit un astronom amator roman va da oglinzii de 450 mm soarta  pe care o merita,ca piesa optica principala intr-un telescop cat mai activ.
Am de facut  o marturisire :am ramas multa vreme adeptul obstructionarii centrale minime la reflectoare.A fost efectul lecturilor din Sky&Telescope ale lui Gavril Beches.
Am luat-o cu inceputul,cu revistele de prin anii '60 cand ideia obstructionarii minime si a focuserului jos erau tabu.
Si,multa vreme,acolo am ramas.
De vreo doi-trei ani insa m-am convins ca desi valoarea obstructionarii centrale are o anumita importanta,totusi ''viata bate filmul''.
Vreau sa spun:calitatea setului optic este muuult mai importanta ca orice alt parametru.Iar in cazul oglinzii tale,calitatea este garantata.
Asadar,ai investigat in mod serios ideia unui telescop de 450mm  ''low rider''?
Un pic de obstructie centala in plus,nu te va deranja.
Insa telescopul va fi  mai scurt,mai usor,mai maniabil si fara scari sau scarite.
Si deci va fi folosit mai des.


In alta ordine de idei,am ramas dator cu o clarificare.
Tavi Stanescu are dreptate,amatorii de la ''Galaxis'' il  cunosc si se bucura de ajutorul sau de multi  ani.
Situl astroclubului a fost creat insa inainte de inscrierea mea pe forum si de reluarea legaturii cu miscarea de astronomi amatori din Romania.La acea vreme nu aveam nici o poza cu nici unul din telescoapele lui Tavi sau cu oglinzile realizate de el.
De altfel,nu am drept de administrare  si nu pot posta materiale pe acel site.
Pe blogul meu insa lucrurile stau altfel.
Acolo puteti vedea articolul despre rezultatele deosebite ale lui Tavi ,inclusiv oglinda lui David caruia-i urez inca odata succes :

http://observoergosum.blogspot.ro/2011/01/telescopes-of-octavian-stanescu.html


Dar ,scriind acest mesaj ,mi-a venit o idee:am sa-l caut pe domnul profesor Arsenov si am sa-l rog sa-mi dea drept de postare mesaje pe situl Galaxis de pe colony.Ar mai fi cate ceva de adaugat acolo:..D .

Mircea

david_eco
16 Noi 2013 22:38


Va multumesc mult domnilor pentru ajuor, pentru sfaturile utile, pentru sprijin moral :D !

Erwin:

 -este adevarat, orice scula cand faci cunostinta cu ea este bine sa fie probata pe deseuri  :) . cred ca instrumentul cel mai adecvat ar fi o freza ca cea din imaginea mai jos atasata.

Mircea:

 -legat de versiunea "low rider": definitiv asa va fi. M-am gandit initial sa fac celula secundarei de genul dobson Obsession Ultra Compact dar nu ma impac cu ideea ca elementele "vitale" precum oglinda secundara cat si focuserul, sa fie expuse socului in timpul demontarii, depozitarii sau transportului instrumentului. De aceea celula secundarei va fi de genul celei din fotografia atasata mai sus poate chiar mai mare in profil iar focuserul montat la baza profilului. Pe urma ar mai fi de modificat secundara unde din nou se va intoarce la domnul Tavi Stanescu :)

Erwin
17 Noi 2013 00:02


Precizia pe care am ob&#539;inut-o eu a fost de 0.5-0.7mm în func&#539;ie de câtă răbdare am avut să &#539;in direc&#539;ia corectă. La unele piese am folosit &#537;mirghel &#537;i ra&#537;pel ca să le aduc în cote însă după ce am tăiat câteva plăci mi-am format mâna astfel încât am ajuns să le tai drept sau curb cu precizie chiar mai bună. Suprafa&#539;a a ie&#537;it foarte netedă pe cant &#537;i nici n-a lăsat bavură. Cu freza merge bine dacă ai tura&#539;ia potrivită &#537;i o freză foarte bine ascu&#539;ită, altfel suprafa&#539;a se arde de la frecare. &#536;i la pendular dacă am mărit prea mult tura&#539;ia au apărut mici arsuri pe cant.

david_eco
22 Dec 2013 19:50


In sfarsit au venit si zilele mult asteptate si astfel am inceput si eu constructia micului dobson.
Am facut calcule peste calcule, am studiat diferite constructii de pe forumurile din afara si m-am apucat de decupat. Nu dispun de un atelier dedicat, decat de un garaj care nu este personal si in care nu am prea mult loc. Am folosit placaj de mesteacan de 12 mm. Firma de la care am luat nu avea mai gros pe stoc asa ca m-am gandit sa il pun dublu unde va fi nevoie. Cel de 24 mm il am in cantitate limitata (adica doua bucati de 71 x 40 cm) adus de afara.
Celula secundarei nu este asamblata ci decat asezata pe pozitie pentru a ne face o idee. Profilul celulei primarei este de 15 cm iar laturile perimetrului de 57,5cm. Coarnele sau semilunile sunt sectiuni de cerc cu raza de 42,5 cm.
Iata stadiul actual. Daca nu am facut ceva cum trebuie astept sfaturi.

Erwin
23 Dec 2013 02:22


Eu cred că e&#537;ti pe drumul cel bun. Ai calculat cutia să reziste la greutatea oglinzii primare? Nu se va deforma când înclini telescopul? 

Găse&#537;ti cant de melamină pentru blatul de bucătărie de 30mm lă&#539;ime, se lipe&#537;te cu călcătorul, are adeziv deja pus pe el. Teflon de 3mm este la Astrovest. Se poate găuri &#537;i fixa cu &#537;uruburi mici cu cap înecat. Spor!

david_eco
23 Dec 2013 09:28


:) Este destul de rigida si usoara. Va mai fi intarita de bariletul primarei pe care nu m-am decis inca cum sa-l fac, fie triunghi sau cum il au conceput cei de la obsession telescope.
Nu stiu cum se comporta melamina fata de teflon sau de poliamida.
Astept sfaturi de orice fel :D eventual critici :roll:

Mircea Pteancu
24 Dec 2013 20:23


David
Luand greutatea presupusa de tine pentru oglinda principala,cred ca ar trebui sa fii foarte atent la greutatea custii secundarei.
Daca greutatea combinata a secundarei,paianjenului,focuserului,cautatorului,ocularului si a custii propriu-zise va depasi 4-5 kg,s-ar putea sa trebuiasca sa adaugi contragreutati in spatele primarei.
Instrumentul va fi destul de greu si solicitant si fara asta.
Eu m-as fi limitat la un singur inel care sa sustina toate cele de la capatul ocular.

Mircea

david_eco
25 Dec 2013 02:44


Da... este un aspect care ma preocupa la proiectarea celulei secundarei. Semilunile ce permit miscarea pe verticala a telescopului le-am calculat cat mai mari, ca atunci cand telescopul coboara de la zenit catre orizont celula primarei sa se deplaseze cat mai in spate si astfel sa obtin un bun balans. Totusi proiectul fiind un Low Rider incarcatura ce va fi suportata de focuser va fi mai aproape de baza telescopului. In functie de cat imi va permite axa mica a secundarei am sa-l proiectez sa il pot folosii si cu vizor binocular. De moment tot lucrez la baza telescopului.

david_eco
27 Dec 2013 19:18


Stadiul actual al constructiei care se desfasoara doar seara deoarece ziua am alta ocupatie.Structura de baza a bariletului primarei am construit-o din teava rectangulara de 20x20mm, sudura nu mi-a iesit tocmai profesionista deoarece nu am deloc experienta in ale sudurii dar imi place cum arata. Parca incepe sa ia forma, sa devina realitate visul meu a carui neimplinire incepea sa devina un cosmar. Abia astept prima sesiune, prima seara.

David

Erwin
27 Dec 2013 21:08


Având în vedere mărimea cutiei primarei nu trebuia ca laturile rocker-ului să fie mai înalte ca atunci când direc&#539;ionezi telescopul la orizontală să nu lovească în margine? Sau ai exclus din start vizarea la mai pu&#539;in de 20-30 grade de la orizontală?

david_eco
28 Dec 2013 00:17


Pozitionarea cutiei primarei fata de rocker va fi determinata de pozitionarea semilunilor pe cutia primarei, mai sus sau mai jos. Daca am inteles bine intrebarea...  :).
Mai am insa o dilema...daca sa fac legatura intre baza telescopului si celula secundarei din 8 bare de aluminiu sau doar 6. Fiind un F 5,3 , barele au si ele diametru de 28mm sa nu fie debalansat chiar daca versiunea low rider este mai scurta decat cea clasica. Poate cand imi va permite bugetul am sa inlocuiesc barele cu unele din fibra de carbon.

Erwin
28 Dec 2013 10:40


Am în&#539;eles. Balansul este foarte important. Eu am stabilit empiric raza sectorului montând provizoriu subansamblurile primară-&#539;eavă-secundară &#537;i găsind centrul de greutate cu "tubul optic" la orizontală. În locul oglinzii primare am pus în cutie ni&#537;te baterii cu gel cu masa echivalentă. Cu toate astea, am fost nevoit să reduc raza sectorului cu 100mm &#537;i să cobor centrul de rota&#539;ie al pivotului din cauza mărimii prea mari rezultante. S-a dovedit că am ajuns la o dimensiune optimă ulterior, rămânând o rezervă de masă pentru echipamente mai grele pe focuser fără a necesita contragreută&#539;i la primară. 

Dacă nu ai de gând să-l montezi-demontezi frecvent po&#539;i folosi 4 perechi de bare, dar după părerea mea în cazul designului tău 3 perechi sunt suficiente. Dacă le articulezi 2 câte două la un capăt &#537;i punctele de fixare vor fi comune pe cu&#537;ca secundarei &#537;i pe cutia primarei scapi de o complica&#539;ie în plus la montaj/demontaj. În cutie trebuie să amplasezi fie ni&#537;te buc&#537;e fie dai găuri în placă unde intră &#539;evile. Buc&#537;ele ar fi mai greu de făcut pentru că trebuie să aibe o înclina&#539;ie corespunzătoare. Nu &#537;tiu ce solu&#539;ie ai ales pentru fixare, dar cu cât e mai simplă cu atât e mai bine. Tevile de carbon necesită piese speciale în plus la capete, fixate cu epoxy.

david_eco
28 Dec 2013 12:17


Sistemul de prindere m-am gandit sa fie ceva asemanator cu cel din poza de mai jos. Cat mai simplu.

Erwin
28 Dec 2013 16:16


Da, mi se pare foarte OK. Va trebui să confec&#539;ionezi un dispozitiv din placaj ca să po&#539;i da găurile înclinate la unghiul potrivit.

david_eco
28 Dec 2013 17:03


Multumesc mult pentru suport :D. Mai am destul de lucru mai ales piesele marunte, dar este o experienta frumoasa si rezultatul va fi pe masura. 
Multe persoane nu m-au incurajat pentru versiunea dobsoniana nefiind la fel de solida ca alte designuri dar eu vreau sa pot iesi cu el, sa nu ma bucur de unul singur, bucuria trebuie impartasita.

Erwin
29 Dec 2013 11:39


Atunci trebuie să faci rost de ni&#537;te ro&#539;i pe care să-l po&#539;i căra u&#537;or, escamotabile, ata&#537;ate cu ni&#537;te articula&#539;ii la bază. 

Evident! :) Abia a&#537;teptăm, poate îl finalizezi până la viitoarea întâlnire na&#539;ională! :)

david_eco
29 Dec 2013 16:15


Exact asa o sa fie, cu doua roti pe aer si mai vreau sa am in dotare o rampa simpla din doua scanduri care sa ma ajute de asemenea sa il urc usor in porbagajul masinii. Aseara am iesit iar sub stele si vad diferenta notabila de la newton de 200 la cel de 250mm. Nu ma puteam satura de privit Orionul, structura nebuloasei, trapezul cat si stelele inconjuratoare, Rigel si companionul sau. Oare cu 450mm cat de mare sa fie diferenta. Ma gandeam ca pentru prima sesiune de observatii, first light sa am in jurul meu ceva de sprijin sa nu sufar vreun soc :shock: 

David

theogon
29 Dec 2013 17:56


Felicitări pentru realizările de până acum. Îți doresc să duci proiectul la bun sfârșit cât mai repede  și să pui în funcțiune cel mai mare instrument de amatori de la noi (după știința mea).
Cum noi aici în Cluj ne-am mai uitat prin Meade-ul de 16'' de la Observator și am trăit la Lisa experiența  observațiilor cu un Newton tot de 16''  (cu deschideri apropiate de instrumentul pe care-l construiești), pot spune că diferența față de instrumentele mici (10'')- este notabilă - vei avea de peste 3X mai multă lumină  (unii mi-ar putea sări în cap deoarece consider un instrument de 10'' mic, dar în acest context îmi va fi îngăduită comparația). Însă cu adevărat minunate vor fi doar serile când seeingul va fi de excepție (puține nopți pe an). Să vezi planetele în astfel de ocazii va fi un regal. Dar chiar în condiții medii de observare, obiectele DSO vor fi memorabile.
Deci spor la treabă.

Erwin
29 Dec 2013 20:05


Pe un cer bun &#537;i cu oculare potrivite, eventual ceva filtru UHC s-ar putea să distingi &#537;i culori în marea nebuloasă Orion, bra&#539;ele spiralei la M31 &#537;i la alte galaxii. Spor!

dragos.n
29 Dec 2013 20:30


David, ai neaparat nevoie de o scarita cu scaunel sus, si o sticluta cu ceva saruri, daca te ia ameteala, sa nu cazi pe jos, si sa iti revii. Eventual, cu centura de siguranta, si airbag, sau macar o perna, ca daca stai asa mult cu ochii in telescop si te apuca somnul sa ai pe ce pune capul :lol:

david_eco
30 Dec 2013 10:19


Multumesc Domnilor pentru aprecieri, imbarbatare :D. Dorinta mea ar fi sa ajung prin locuri inalte cu el, de exemplu Balea lac sau alte locuri asemanatoare.

dragos. n:   :lol: sau eventual un hamac. Ameteala, tot posibilul sa ma ia dar somnul nu, in nici un caz nu ma ia somnul la ocular, eventual la vreun film de buget redus.
Dupa calculele mele axa mica a secundarei fiind de 92mm imi va permite sa o amplasez la o distanta de 189 cm de suprafata primarei, hai 190 cm. Imi mai raman 49 cm pana la punctul focal deci pot amplasa pozitia focuserului destul de jos incat pozitia de observatie la zenit sa fie undeva la maxim 190 cm, luand in calcul si distanta dintre primara si sol.
Mai am de finalizat si focuserul proiectat si lucrat frumos de d-ul Sabin Munteanu, chiar daca nu este low profile imi place cum arata si cum functioneaza. Mai trebuie frezat tubul care adaposteste axul si rulmentii care permit focalizarea dar nu am gasit prin zona un frezor care sa imi finalizeze piesa.

David

dragos.n
30 Dec 2013 11:04


David, cred ca e bine sa faci calculele din nou. Din ce am facut eu acum, daca pui secundara la distanta aia, de 190cm de primara, o sa ai o zona iluminata 100% de doar 0, 5mm, sau 0,012grade. Adica doar planetele vor fi iluminate 100%. O sa ai intradevar un cerc iluminat 75% mult mai mare, de 51mm, sau 1,2 grade, dar la ce bun ditamai oglinda daca o folosesti la capacitate de 3 sferturi.

In schimb, daca pui secundara la 205cm de primara o sa ai o zona iluminata 100% de 34mm, cu un unghi de 0,82 grade. Si cu un ocular de 32mm si 72 grade o sa obtii un camp vizual de 1 grad, adica foarte bine pentru o oglinda cu aceasta focala, si care iti permite sa vezi la peste 95% iluminare pe tot campul vizual al ocularului, si zone bune de deepsky.

nobody
30 Dec 2013 14:49


@david_eco: cred ca ai calculat secundara doar pe axa optica, nu si pentru deschiderea laterala ... la distanta aia ti-ar trebui o secundara mai mare pentru o iluminare optima
(pierderea din grafic este exprimata in magnitudini vizuale, nu in procente)
http://www.bbastrodesigns.com/diagonal.htm

david_eco
30 Dec 2013 15:11


:) Se pare ca aveti dreptate domnilor. Deh...eu sunt la inceput si mai ales in domeniul constructilor de telescoape, asa ca daca fac greseli... va multumesc pentruca sunteti langa mine :D. 
Si domnul Dragos N. mi-a dat un link asemanator pe care incerc sa-l rumeg. 
Deci de moment nu cred ca va mai fi un low rider. Cand o sa imi pot permite o secundara mai mare am sa modific telescopul, pana atunci ma complic si cu o scara :roll:

alex1209
10 Ian 2014 20:43


David, am vazut in poze ca ai folosit un fel de rulmenti de teflon si talpici de teflon. Ai folosit si ebonystar? Poti sa imi arati cateva poze daca ai folosit?

david_eco
11 Ian 2014 00:08


Ebony star urmeaza sa cumpar dar sa vad daca pot obtine dimensiunile necesare. Bucatile de teflon le-am din santier.
Din nefericire va trebui sa mai aman cateva zile desfasurarea constructiei deoarece se prevad zile de ninsoare iar eu nu am terminat de montat zigla metalica. Nu va dura mult si ma voi reapuca cu forte noi, cu idei noi :)

Mircea Pteancu
11 Ian 2014 17:45


Mai da-l incolo de ''ebonystar''..... 
Particula ''star'' din denumire n-are nimic ,dar absolut nimic de a face cu uzul astronomic.Si aici ,ca si in multe alte cazuri,prin ''star'' se intelege ceea ce redusii mintali de la televiziunile romanesti numesc ''vedeta''-ceva de frunte, dar in realitate acest material si folosirea lui in ATM nu are nici o conotatie astronomica.A fost folosit si denumit inainte de aparitia dobsonienelor.
Echivalentul acoperirilor  cu ''ebonystar'' in ''mioritza bananaland'' sunt cele cu melamina.
Deci fie se foloseste suprafata superioara a bucatii  taiate din blatul pentru chiuveta de bucatarie de producatorii de mobila la comanda;fie se cumpara/obtine un vechi disc de pick-up pe 33 rpm (fostele si renumitele LP-uri)  ,cu diametrul de 30 cm.
Si vei avea atunci ceva cel putin egal ,daca nu mai bun,decat ''ebonystar''.

Mircea

Erwin
11 Ian 2014 20:51


Pentru un dobson a&#537;a de mare merge &#537;i o foaie de textolit, eu am folosit un disc de 360mm diametru la construc&#539;ia travel-scope-ului de 305mm. Frecarea dintre textolit dacă este lucios &#537;i teflon este similară cu cea a melaminei. Avantajul este că rezistă mai bine la umezeală decât PAL melaminat. Blatul de bucătărie este gros &#537;i greu, păcat că nu se mai găse&#537;te PFL melaminat sau foaie simplă de melamină, pe vremuri se folosea la mobilă, se lipea peste plăci de lemn masiv unde era cazul. PAL a&#537;a-zis melaminat din comer&#539; nu mai are melamină ci un alt material mai moale. Melamina este dură, se zgârie greu cu cu&#539;itul.

Stanescu Octavian
11 Ian 2014 22:47


Cine a avut in mana  formica sau ebony star stie diferenta fata de orice alt material pal melaminat existent la noi  textolit disc de pikup etc .  eu am sapat mult cand am facut dobsonul de 380mm  doar cu foaia de formica de vreo 50cm diam mastodontul de 50-60kg  pleca din loc fara moment de franare la ocular privind se putea atinge usor si  pentru micari fine fara o agatare a stelei urmata de vibratie ca la celelalte materiale.  acest material are relief mai pronuntat si o rugozitate larga astfel teflonul nu se poate lipi si face vid atinge doar local varfurile dealurilor.

david_eco
11 Ian 2014 23:02


Mai da-l incolo de ''ebonystar''.....   :lol: . 

De "ebonystar" din asta nu am avut parte sa pun mana sau sa folosesc asa ceva... deci pana la urma ce fel de material este? Sau mai are si alt sinonim denumirea respectiva?
Placa de pick-up am la acualul dobson de 254 in combinatie cu teflon. Nu pot spune ca ca se comporta perfect dar ma descurc la observatii si altceva mai bun nu am avut, deci nu am cu ce sa compar. Insa la constructia in cauza nu pot folosi asemenea disc deoarece rocker-ul este gol de la ax pe o raza de aproximativ 24 cm. 
Ar mai fi de luat in considerare si poilamida care este foarte asemanatoare cu teflonul si chiar mai ieftina (cred). Si daca ar fi si ceva mai groasa, de 15-20mm mi-ar oferi rezistenta in plus asa cum a amintit Erwin de varianta cu placa de textolit.
Multumesc pentru sfaturi domnilor! Si mai astept :D 

David

Erwin
12 Ian 2014 02:03


Formica=melamină. Însă acea "ebonystar" de care vorbesc americanii nu are suprafa&#539;a perfect plană ci are mici ondula&#539;ii. Se găsesc la noi blaturi de bucătărie imita&#539;ie de granit care au acele mici ondula&#539;ii. Micile ondula&#539;ii reduc suprafa&#539;a de contact &#537;i fac diferen&#539;a între melamina obi&#537;nuită &#537;i cea care e bună pentru telescop. Poliamida (POM) nu este bună. Teflonul este tot un fel de poliamidă însă este alb, moale &#537;i foarte dens, când iei în mână o bucată ai impresia că este din fier.

nobody
12 Ian 2014 03:01


Cateva lamuriri:

- PolyAmide (PA) se refera in general la Aliphatic polyamides = Nylon
- PolyTetraFluoroEthylene (PTFE) = Teflon
- PolyOxyMethylene (POM) = acetal

Ca alternativa la Teflon, mai exista Nylon cu adaosuri de Teflon, grafit, MoS2. Este mai rezistent la uzura dar si destul de greu de gasit.

discurile de pick-up = PVC + negru de fum

Mircea Pteancu
12 Ian 2014 20:37


david_eco

Scuze,nu am avut intentia sa te informez gresit.
M-am gandit de ce nu am sesizat mari diferente intre comportarea dobsonianului meu de 160mm F/9.2 ,de pilda,care ''mergea'' pe textolit si Toleascopul de 203mm F/6 ,care are ebonystar autentic in lagaruirea orizontala.
Ar putea fi diferenta de greutate dintre mamutul lui Tavi si instrumentele mele care ,in stare completa nu depasesc 10-12 kg.
Mai am ,tot de la Alin Tolea,un disc de ebonystar dar il pastrez,poate intr-o zi ma apuc totusi si montez oglinda de 245mm.

Mircea

david_eco
12 Ian 2014 20:57


:)  Apreciez orice observatie, orice amanunt, orice parere din partea oricui :) . Sunt binevenite.

Erwin
12 Ian 2014 23:42


Pentru stabilitate ai nevoie de un diametru mare, mai mare un pic decât oglinda sau cel putin picioarele să iasă cu ca&#539;iva cm în exterior. Este important ca padelele de teflon să stea deasupra picioarelor evitând curbarea plăcii de bază care ar produce sincope la rotire. Pe urmă este importantă dimensiunea padelelor, se calculează în func&#539;ie de masa totală &#537;i diametru, dar nu cunosc formulele necesare, ar trebui să găse&#537;ti pe net sau prin căr&#539;i. Dacă padelele sunt prea mari frecarea cre&#537;te.

david_eco
19 Ian 2014 23:43


In ultimile doua zile m-am reapucat de faurit de mestesugit si am modificat putin configuratia constructiei. Am fost la o fabrica de mobila si am cautat blat de bucatarie cu acea melamina imitatie de granit de care amintea zilele trecute Erwin. 
Am resetat si bariletul primarei folosindu-l pe cel initial construit de "alderamin59". Am facut un cadru din lemn pentru baza celulei primarei, lemn de 3cm x 5cm pe care vor veni montate suruburile pentru colimare. Urmatorul pas ar fi sa confectionez din placa de textolit de 8mm acele triunghiuri, padele pe care se va sprijini oglinda, baza oglinzii fiind de 300mm vor fi 3 triunghiuri cu cate 3 puncte de sprijin fiecare.
Cam asta ar fi stadiul actual...

david_eco
20 Ian 2014 16:54


Actualizare:

Azi aproape am finalizat bariletul primarei, am definit pozitia coarnelor, miscarea este fina si simetrica.
In spate se vede "cel mic" de "10" :mrgreen:  pentru comparatie.

dragos.n
20 Ian 2014 18:29


Pai ala de 10'' poti sa-l pui piggyback pe asta, ca luneta cautatoare. :lol:

david_eco
20 Ian 2014 19:41


:lol:  :lol:  :lol:

Erwin
20 Ian 2014 20:49


Începe să arate a telescop! :) Po&#539;i să-i tragi o vopsea mi&#537;to, vi&#537;ină putredă &#537;i perlată sau cu stropi de ploaie? :)

david_eco
20 Ian 2014 22:39


:) Da, incep sa am emotii cand vad ca ia forma! Culoarea sau combinatia de culori inca nu m-am hotarat. As vrea o combinatie de culori, ceva de genul celor din poza de mai jos. Daca cineva are ceva poze cu diferite combinatii de culori... ar fi bine venite. Eu tot rasfoiesc netul. Dar de moment as vrea sa-l asamblez pentru "first light" dupa care sa-l demontez si sa-l iau la chituit, slefuit, vopsit. Ma grabesc sa-l pun putin pe picioare deoarece este posibil ca de saptamana viitoare sa nu mai fiu acasa si sa ma intorc probabil peste o luna, doua... :( .
Maine va continua constructia!

dragos.n
20 Ian 2014 22:54


Daca-l faci asa negru si la interior si la exterior, risti sa-ti dai cu el in cap noaptea :lol:

david_eco
20 Ian 2014 23:51


O sa-i pun eventual niste triunghiuri reflectorizante :lol: , gasesc eu o solutie :wink:

nobody
21 Ian 2014 16:52


Cu triunghiurile n-ai sa treci de RAR. Iti trebue lumini de pozitie, frana, semnalizare si de dat in spate.   :wink: 

O idee de culoare: dark navy blue

Cum arata bariletul ?

david_eco
21 Ian 2014 19:33


nobody:  :) Chiar placuta culoarea. Stau si incerc sa-mi imaginez...cred ca ar da foarte bine pe un dobson. La ce te referi "cum arata bariletul?". Te referi la forma_ Este din teava rectangulara de 3x5cm sudata in forma hexagonala din care am decupat doua colturi si putin din doua laterale ca sa imi poata intra in cusca primarei si cu cativa mm toleranta ca sa se miste in momentul colimarii

Atasez mai jos cateva poze cu avansarea constructiei. :D 

Cam asa ar trebui sa arate???

alex1209
21 Ian 2014 22:11


Foarte frumos! :) As arunca si eu un ochi prin "tunul ala" la stele. 
Am progresat si eu cu montura dobson. Voi pune poze la mine pe topic in urmatoarele zile. 8)

Erwin
22 Ian 2014 01:37


Super, David! Dar trebuie să mai cre&#537;ti un pic! :)

Sistemul cu 3 rânduri de tuburi are un dezavantaj: ca să pui o pânză neagră în jur mai ai nevoie de vreo 2-3 cercuri să stea tubular, dar le po&#539;i coase direct pe pânză din loc în loc.

CUBIX
22 Ian 2014 01:39


Felicitari, felicitari!

david_eco
22 Ian 2014 11:25


Multumesc pentru aprecieri, domnilor! De crescut, la 35 de ani nu mai am sperante, asa ca ma resemnez cu 1,79m :)

Erwin
23 Ian 2014 00:31


Po&#539;i să "cre&#537;ti" cu o scară mică &#537;i lată ca să fie stabilă &#537;i sigură pe timpul observa&#539;iilor. A postat Mircea Pteancu mai demult ceva imagini cu astfel de "instrumente auxiliare" indispensabile uneori, dar nu mai &#537;tiu topicul... :)

david_eco
30 Noi 2014 20:49


Stimati colegi, va salut!

Dupa o grozav de lunga pauza (pentru mine), revin la constructia dobsonului de 450mm pe care am reluat-o cam de o saptamana.
Ultimul stadiu al constructiei a suferit ceva modificari pentru imbunatatire si iata stadiul actual atat al celulei primarei cat si cusca secundarei:


Am ramas placut surprins de rigiditatea spiderului cat si de timpul rapid de montare si intindere.

2SKY
01 Dec 2014 04:30


Interesant sistemul spider secundara , e provizoriu sau e inovatie ? . La instrumente corzile cedeaza in timp chiar daca nu este folosit . Ma gindeam ca este greutate si vibreaza secundara .  :roll:

david_eco
01 Dec 2014 10:22


Din acest motiv am montat intinzatorii pentru ca fiecare coarda sa isi pastreze nota muzicala initiala. Corzile actuale vor fi demontate pentru ultimele detalii (frezare suport secundara, montare focuser, cosmetizare etc) dar stadiul final va fi identic. Nici mie nu mi-a venit sa cred cat de rigid a ramas suportul secundarei, ba chiar am apucat cu o mana suportul si l-am suspendat lasand toata greutatea custii pe corzi.

Erwin
01 Dec 2014 16:23


Succes în continuare &#537;i abia a&#537;teptăm să ne uităm prin el, poate la Plaiul Lisei anul viitor? :)

david_eco
01 Dec 2014 19:59


Multumesc Tavi! Si eu imi doresc sa ajung dar nu stiu ce imi va pregati viitorul, pe unde voi fi...

david_eco
02 Dec 2014 17:38


Actualizare.

Cum vremea este nefavorabila observatiilor am continuat cu mesteritul.
Celula secundarei se apropie de finalul constructiei, am frezat suportul la un unghi de 35 de grade, am pregatit placa de montare a focuserului cat si distantierii care ii determina gradul de inclinare. Focuserul, dupa cum apare in poze, este unul low profile dual-speed cu o inaltime de doar 50mm avand o cursa de 23mm si un prelungitor integrat de 44mm.

Va urma...

david_eco
09 Dec 2014 13:58


Cum vremea afara este dezolanta, desfasurarea constructiei nu avanseaza decat cu pasi marunti...dar siguri. Au mai aparut cateva modificari, cura de slabire finisaje, etc. Am modificat pozitia de actionare a suruburilor de colimare catre partea superioara a custii. 
Parca incepe sa arate tot mai bine! Sau sunt eu prea incantat...?

Erwin
10 Dec 2014 00:31


Arată chiar bine de tot! :) Deja se conturează o sculă superbă! Spor &#537;i să sperăm că cerul se va îndura de noi...

david_eco
14 Dec 2014 17:54


Incepe sa prinda culoare... numai ca se usuca mai greu si vreau sa ii dau doua straturi de vopsea.

david_eco
20 Dec 2014 14:29


Dragi colegi!

Dupa aproximativ un an si noua luni de la achizitia optici si un an de la demararea constructiei (din care zece luni pauza) am ajuns aproape de finalul constructiei primului meu telescop de constructie proprie. 
Azi, cand m-am apucat de asamblarea lui, incepu ploaia asa ca a trebuit sa-l inghesui pe mica terasa din fata casei.
Ar mai fi de finisat barele de aluminiu si de reconstruit triunghiul care permite miscarea pe azimut cat si alte mici detalii.
Prima impresie: barele cantaresc cu aproximatie 5kg, cusca secundarei cu focuser si secundara dar fara ocular cantareste undeva la 3,6kg. Raportul focal cam lung face ca, in momentul in care telescopul este inclinat de la 45 de grade catre orizont, sa alunece foarte usor la vale. Daca adaug si ocularul de un kg viteza de coborare sporeste putin. Ar fi pe viitor sa inlocuiesc barele cu unele din fibra de carbon si asa s-ar rezolva balansul, pana atunci am sa adaug fie ceva contragreutati in cusca primarei in spatele oglinzii, fie un arc cu scripete.
Astept sa se faca senin sa arunc un ochi pe cer la ce imi va iesi in cale.
Din partea voastra stimati colegi astept pareri, sfaturi, critici etc.

dragos.n
20 Dec 2014 14:49


Felicitari. Imi place cum a iesit, si culoarea imi place, e frumos. Sa-l folosesti mult timp cu placere.

Am totusi un semn de intrebare. Daca nu cumva, oglinda secundara va vibra cand bate un pic vantul?

david_eco
20 Dec 2014 15:40


Multumesc pentru urari :D !

Nu stiu cand o sa ajung pe la Ploiesti dar cand o voi face cu siguranta am sa-l iau cu mine si evident, nu ca sa ma bucur singur. 
Legat de spider, si eu aveam dubii inainte de a recurge la instalarea lui dar odata centrat si intins nu a mai avut nici un fel de flexibilitate pe directia drumului optic. Are putina flexibilitate cand rasucesc suportul secundarei stanga dreapta. Am sa vad cum se comporta la observatii.

StarChild
20 Dec 2014 16:42


FELICITARI !!! Tot respectul ! Sa-l folosesti cu placere !
Imi place ideea de "low rider"

Ca sa scapi de greutate in "bot" nu ai putea pune inele cu sectiune mai mica la cusca secundarei ? Adica nu cred ca ai acolo asa solicitare mare incat sa trebuiasca asa inel lat. Prin intermediul cilindrului se rigidizeaza totul oricum.  Cel putin jumate de kg la fiecare inel ai scoate de acolo fara probleme.

david_eco
20 Dec 2014 17:11


:) Merci Liviu! Respectul e din partea mea pentru lucrarea pe care ai facut-o instrumentului tau de 300mm F5,4. Imi place mult cum e lucrat, eu insa nu am avut acces la asa material si m-am limitat la ce am avut. 
Am observat ca daca las capacul primarei la locul lui, cand inclin telescopul deja nu mai pica-n bot, capacul avand pana-n doua kg si fiind asezat la partea superioara custii primarei, destul de aproape de centrul de greutate al ansamblului. Daca as monta provizoriu pe bariletul primarei, in locul unde ar veni coolerul, un suport pentru a adaposti 3-4kg ar fi destul si pentru binoviewer. Cum am spus, am intentia sa schimb barele din aluminiu cu unele de FC. Crede-ma ca a fost destul de delicata prelucrarea custii secundarei, nu m-as mai baga sa o remodelez, as ruina-o.

Alte detalii: 
 -am masurat de la sol, distanta pana la ocular la zenit si este de 224cm. Daca as fi lasat focuserul in pozitia clasica ar fi fost la 242cm de sol.

Erwin
21 Dec 2014 00:10


Bună treabă, David! :) Ai prevăzut o scară sau o cutie din lemn pe care să te urci? Eventual faci o ladă pentru depozitare &#537;i transport pe care la observa&#539;ii po&#539;i s-o folose&#537;ti ca să stai sau să te urci pe ea. 

Domnul Mircea Pteancu a făcut un fel de ladă-scaun de observa&#539;ii paralelipipedică care are vreo 4 înăl&#539;imi în func&#539;ia de latura pe care o a&#537;ezi. E foarte simplă &#537;i stabilă chiar la el în grădină unde este iarbă &#537;i terenul nu e nivelat.

Cer senin &#537;i spor la observa&#539;ii! :)

starbuck
21 Dec 2014 00:31


Frumos telescop ! Felicitari !

Eu ti-as recomanda in plus o protectie (capac) pentru oglinda, respectiv o husa laterala pentru eliminarea eventualelor reflexii parazite. 

Distractie placuta la observatii, o colimare cat mai usoara :)  si cer senin !

david_eco
21 Dec 2014 12:37


Multumesc domnilor pentru aprecieri, pentru sprijin :) !

Scari am, insa cea mai mica este de 5 trepte, pentru o pozitie comoda trebuie sa stau asezat doua trepte mai jos de la ultima treapta de sus. La 3 trepte sunt cam sus de nivelul ocularului la zenit asa ca m-a gandeam sa imi construiesc una cu 4 trepte, acestea din urma montate pe orizontala nu pe cant asa cum sunt scarie de lemn in general iar ultima treapta sa serveasca drept scaunel Ramane sa mai studiez.
Lumina parazita am ceva aici unde am asamblat telescopul de la iluminatul public (ultimul stalp iluminat de pe drumul de munte unde locuiesc) insa locatia lui permanenta va fi intr-alt loc,100 de metri mai sus unde nu am iluminat public dar si asa trebuie sa fac un tub virtual din ceva panza cu spire de sarma otelita cusuta pe interior.

Aseara in jurul orei 22:00 orionul iesi la interval in partea stanga a terasei chiar inainte sa inceapa ninsoarea. Ne-mai putand rabda emotiilor, am montat barele cu roti pe care le-am facut deja si l-am miscat putin, l-am tras de guler spre orion pentru cateva momente. Cerul era destul de paclos, seeing slabut...putina ceata. Am inceput cu panopticul de 24. Am constatat ca nu pot sa ajung in focus nici cu panopticul nici cu ES de 30 decat cu ethosul dar decat pe formatul 2 inchi. Am scos reductorul si am introdus panopticul usor in port ocular pana la prima linie verde de pe corpul ocularului (cam 8mm in plus) si astfel am ajuns in focul unde stelele au devenit punctiforme. Cam aceeasi distanta ar fi fost nevoie si pentru cel de 30mm.
Acum prima impresie:....desi transparenta era slaba, cautator inca nu am pe el, am reusit sa gasesc la inceput primele stele din zona. Nu am experienta mare de observator si nu ma pricep la magnitudini sau estimari insa primul target care mi-a taiat rasuflarea (ca sa nu aburesc secundara :P ) a fost un sistem de 3 stele (cred eu) foarte aproape unul de celalalt, foarte bine definite, steaua principala in centru iar celelalte doua de o parte si de alta totusi necolineare. Am coborat si in sfarsit am prins in camp M42, o splendoare...structuri considerabil mai definite decat in 250mm, zona centrala cu tenta albastruie iar pe laterale doua dare usor rosiatice (am luat ochiul de la ocular sa scanez direct zona si intradevar era putin incetosata). Trapezul, o maretie, cu toate ca focalizam tinand ocularul cu mana care s-a inclestat pe el. Am coborat spre sud-est in cautarea lui Sirius. Nu a fost usor fiind la limita jgheabului casei dar cand a intrat in camp a fost uimitor....o avalansa de fotoni mi-a invadat retina dar ea nu se mai satura... superb!!! In schimb nu i-am vazut companionul. 
Un alt aspect ar fi spike-urile, la Sirius 6 la numar dar foarte slabe, in panopticul de 24 steaua se vedea practic rotunda. Am incercat si etosul de 8mm dar chiar atunci o perdea de ceata i-a luat din stralucire stelei. Sesiunea a fost scurta dar mi-a redus numarul respiratiilor pentru cateva minute.

Azi am sa ma apuc de scurtarea tevilor, am sa tai din ele 15mm. Distanta actuala dintre primara si axa mica a secundarei este de exact 2055mm.
De dimineata nu m-a rabdat inima si am mai luat doua cadre cu telescopul asa cum a ramas aseara dupa sesiunea de observatii. L-am lasat usor sprijinit ca sa fiu sigur ca nu se va intampla ceva cu el pe timpul noptii, baza telescopului fiind inclinata pisicile nu se vor face comode pe el.

Astept cer senin............

Erwin
22 Dec 2014 17:21


Culori în M42 e ceva ce-mi doresc demult să văd, nu în poze ci direct la ocular. Să-&#539;i aducă Mo&#537;ul sănătate &#537;i răbdare că cer senin va fi destul! :)

david_eco
23 Dec 2014 00:22


Multam Tavi! Dorinta mea este ca momentele petrecute la ocular sa fie impartasite cu cat mai multe peroane, cat mai multi sa poata avea privilegiul pe care il am si eu, daca placerea de a trai nu este impartasita atunci care ar fi bucuria vietii.
Ieri si azi am tot continuat cu ultimele finisaje. Scurtarea tevilor cat si suportul bazei care permite miscarea azimutala. In tot timpul constructiei am incercat diferite variante dar nici una nu m-a multumit. Am constatat ca, atunci cand telescopul este indreptat catre zenit miscarea azimutala prin frecare devine destul de greoaie, chiar si la cel de 250mm. Tot scotocind pe la nenea Gogu (google) am gasit constructii de platforme ecuatoriale la care erau folosite roti de silicon de la role. Cum in podul casei avem cateva perechi bune, m-am sfatuit cu a mea sotie la care sa renuntam. Le-am desfacut rotile, am demontat, curatat rulmentii, si le-am montat pe o baza triunghiulara de lemn dupa cum apare in pozele de mai jos. Acum pot spune ca sunt super multumit de miscarea azimutala a intregului ansamblu. Din ultimele doua roti ramase am extras rulmentii si i-am montat orizontal pe peretii rockerului pentru a reduce frecarea dintre peretii cutiei primarei si peretii rockerului.

theogon
23 Dec 2014 19:46


O realizare remarcabilă. pentru care ești de felicitat și de invidiat.
Privind imaginile în care arăți cum ai rezolvat mișcarea azimutală, am văzut că telescopul alunecă în plan vertical (prea ușor te-ai plâns) pe niște plăcuțe de teflon. De la dl Pteancu citire: înlocuiește plăcuțele de teflon bucăți similare de pâslă și frecarea va fi mai mare iar ''tubul'' mult mai ușor de echilibrat 
Eu așa am făcut cu dobsonul meu și acum nu mai cade în nas, putând privi mai relaxat și cu oculare  mai grele obiectele cerești  la o declinație redusă.
Felicitări încă o dată, cred, după știința mea,  că telescopul tău în momentul când va fi operațional, va fi cel mai mare dobsonian din țară.

starbuck
23 Dec 2014 21:26


E o solutie teoretic buna pentru miscarea azimutala dar practic vibratiile de la role sunt accentuate avand in vedere ca ansamblul este manevrat de la cealalta extremitate, fara sa mai vorbim de inertie. Dat fiind greutatea ansamblului sugestia mea pentru precizia si uniformitatea miscarii vizeaza un rulment central mare sau rulmenti mici montati vertical pe marginea unei platforme de baza avand o tija centrala (sau alt rulment montat orizontal) pentru fixare. Ceea ce vad in imagini pare a fi o solutie rapida, desi recunosc ca nici eu nu as fi avut mai multa rabdare inainte de a iesi cu asemenea "opera" la observatii. :)  

Mult succes in continuare, David !

david_eco
24 Dec 2014 10:37


Multumesc de aprecieri domnilor!
Barele au mai fost scurtate putin si vreau sa vad cum se comporta.
Acum in privinta rolelor, nu produc nici un fel de vibratie din ce am sesizat eu, fiecare rola are doi rulmenti in interior iar invelisul exterior nu este din plastic ci din silicon mai dur. Ce am facut intr-adevar la repezeala au fost bucatile de profile metalice montate deasupra rolelor care tin legate baza triunghiulara de rocker. 
Nu am cantarit inca telescopul decat cusca secundarei care avea fara secundara si focuser 2.1kg, acum cred ca are undeva la 3.5 kg, barele au cu aproximatie 5 kg iar intreg ansamblu de jos (ridicat de mine putin de la pamant doar din flexarea bratelor) aproximativ 40 kg.
Azi il voi pregati si il voi transporta 100 de metri mai sus in deal la viitoarea mea casa care este inca in constructie, acolo sunt lipsit de orice fel de poluare luminoasa, senin sa fie. :)

david_eco
12 Ian 2015 23:36


Am uitat sa actualizez...

In seara de 24 dec am pregatit telescopul pentru prima lumina mai serioasa. L-am colimat, m-am invartit pe langa el, l-am invartit si pe el, in sus in jos, stanga dreapta, rasucit, ca pe muzica unui dans de vals de seara, asta asa...sa ne cunoastem putin inainte de a ne petrece noptile impreuna :twisted:
Transparenta nu a fost formidabila insa si asa, putinele obiecte studiate au fost o maretie.
Am observat impreuna cu sotia mea urmatoarele tinte:

 - M42 pentru a doua oara prin astfel de apertura, cu structuri ale nebulozitatii bine definite cu toate ca sunt convins ca, daca transparenta permite altfel se va lasa vazuta.

 - M31,M32 & M110..... au fost o adevarata revelatie, in M31 se distingeau doua brate destul de usor iar pulberea de stele...mi-a taiat rasuflarea. In campul ocularului de 30mm se incadra lejer si M32.
M32 si M110 m-au surprins cat de definite s-au lasat vazute, cu nucleele concentrate diminuand in luminozitate catre periferie. Aveau clar chip de galaxii.... o placere sa le admiri. Le-am observat amandoi timp de aprox. jumatate de ora.
 - Ultima tinta a serii a fost roiul dublu din Perseu...fabulos, bine rezolvat si incadrat complet in ocularul de 30mm, stele multicolore :D .

Pe tot parcursul observatiilor exclamatia predominanta a sotiei mele era de "wooaa...", ultimul "w" nu mai apuca sa fie grait.

Sesiunea a durat cam o ora fiind incheiata datorita frigului, emotiilor, fiind prima data cu asemenea dimensiuni. Imi era teama ca in bezna care ma inconjura, pe scara fiind, sa nu cad printre bare peste oglinda.

Pe viitor as vrea sa deschid un topic dedicat observatiilor efectuate prin astfel de apertura


David

valy
13 Ian 2015 17:25


In poza #2 se vede o pisica?

Stanescu Octavian
13 Ian 2015 18:42


Felicitari pentru constructia telescopului , ma bucur ca in sfarsit oglinda de 460 mm slefuita de mine in urma cu cativa ani  a ajuns sa livreze lumina pe retina  :)

david_eco
13 Ian 2015 18:57


Apreciez spiritul tau de detectiv Valy :lol:  :P . Am observat si eu ca, probabil din cauza pixelajului pozei, profilul pisicii se vede putin ciudat, pare un alien. Cu siguranta nu e unul, nu cresc asa ceva intre mascotele mele.

Multumesc Tavi! Mai am cateva retusuri, detalii de pus la punct si pe viitor o secundara mai mare pentru a putea scurta telescopul si astfel sa fie mai usor de utilizat.

David

valy
13 Ian 2015 21:34


Defapt vroiam sa te intreb cum se vede Jupiter :)

Felicitari pt. constructie, e o jucarie faina!

david_eco
14 Ian 2015 00:35


Multam Valy! 

Pe mr. Jupiter inca nu am apucat sa-l vizitez inca. Trebuie sa ma obisnuiesc cu manevrele telescopului mai ales cu deplasarea lui pe roti, va trebui sa-i fac un sistem de prindere al ansamblului pe rocker, sa nu mai alunece sau la socuri sa nu sara de pe rocker. Prima data cand l-am scos din casa pe terasa eram cu sotia, ea il tinea de capastru pentru a-l trece peste un prag de 15cm chiar daca i-am prevazut o rampa, asa de unul singur imi este teama sa trag de el ca de o roaba.

O alta schimbare pe care am facut-o au fost "placutele de teflon" si echilibrarea balansului. Initial am avut ceva padele de plastic dur si cum nu am avut niciodata contact cu teflonul sa stiu cum arata mi-am zis, "moah, sa vezi ca am teflon pentru telescop". Dupa montare si proba vazui eu ca nu se misca asa cum ar trebui si am zis hai sa comand o bucata de teflon de la ASTROVEST. Dupa ce am primit materialul si l-am montat pot sa spun ca situatia s-a schimbat, "mere ca uns".
Balansul l-am rezolvat cu o coarda elastica cu carlige la capete, care se folosest printre altele la portbagajul bicicletelor.

David

Ovidiu M. 
12 Noi 2015 21:32


Wow...felicitari pentru ambitie si perseverenta! Cel mai mult insa te invidiez pentru cerul negru aflat "la scara":) Sa te bucuri de jucaria pe care ti-ai confectionat-o!

david_eco
14 Noi 2015 09:29


Merci frumos Ovidiu! 
Intr-adevar cand este senin cerul este bogat de stele, chiar si aseara Andromeda se distingea cu ochiul liber. Din pacate observatii cu monstruletul nu am mai facut de ceva vreme, eu locuind la munte nu am un teren orizontal, plat, decat o terasa unde nu am acces la toata bolta cereasca. Pe viitor planuiesc sa fac un loc dedicat unde telescopul sa stea montat permanent.

Cer senin!

david_eco
11 Feb 2016 18:34


A trecut ceva vreme de cand nu am mai mesterit ceva la imbunatatirea functionamentului monstruletului.
Draga mea sotie m-a informat ca va renunta la incalzitoarele bocancilor a caror talpici s-au deteriorat, cu toate ca partea electrica functioneaza perfect iar bateriile au o autonomie de aprox. 4 ore, asa ca am zis ca sunt numai bune de incalzitoare, unul pentru secundara si inca unul pentru ocular. Si asa m-am apucat de treaba.
Rezistenta sub forma de serpentina, asa cum a fost conceputa initial, am lipit-o cu banda dublu adeziva direct pe spatele oglinzii dupa care am refixat secundara in 3 puncte de silicon. 
Panglica de cabluri am lipit-o cu acelasi tip de banda pe unul dintre bratele paianjenului care acum este unul curbat din platbanda de aluminiu. La cel din corzi de chitara am renuntat din lipsa de intinzatoare bune, aveam doar unele vechi. Mi-ar placea sa revin la sistemul respectiv, poate pe viitor...
Ca si suport pentru baterii am folosit doua cleme de prindere pe curea a unor rulete pentru masurat, pe care le-am montat pe aceeasi placa cu cea a focuserului. Pentru a obtura lumina rosie de la intrerupatoarele bateriior cat si pentru protectia acestora din urma contra frigului, am facut o husa din manson de polietilena expandata ce se foloseste la izolarea tuburilor din pvc, pe care l-am decupat astfel cat sa intre usor presat.
Am realiniat focuserul cu centrul secundarei. Urmeaza sa colimez secundara pe intreg ansamblul dar asta o las deja pe maine.
Pe viitor va urma o modificare si la partea de jos a monstruetului.

David

david_eco
13 Feb 2016 17:47


Am terminat cu incalzitoarele, am asamblat telescopul si l-am aliniat optic. Asta s-a intamplat ieri.
Cand l-am revazut asa falnic m-a luat un dor sa-i scot monstruosul ochi catre stele... :D Inca nu-mi vine sa cred ca am asemenea animal in ograda :shock:

Mircea Pteancu
13 Feb 2016 18:34


David

Telescopul tau e in rand cu tot ce-i bun,frumos  si modern in ATM-ul mondial,felicitari.
Pune-i un nume , o asemenea prezenta merita un nume propriu  pe deplin.

Bob Kestner , optician profesionist , ATM-ist si unul din apropiatii lui John Dobson , a slefuit oglinzi si a construit telescoape de pana la 30''.
Insa in indrumarul pe care l-a scris afirma ca ar fi putut sa se opreasca la 16 '' deoarece un asemenea telescop ofera mai mult decat poate observa omul intr-o viata.

Sa-l folosesti sanatos la cat mai multe si mai interesante observatii.

Cer senin ,Mircea 

PS: da' sa nu crezi ca scapi numai asa ...vrem rapoarte de observatii :D

dragos.n
13 Feb 2016 19:59


Ziua ai putea sa-l folosesti la incalzirea casei :lol:

david_eco
13 Feb 2016 20:05


David

Telescopul tau e in rand cu tot ce-i bun,frumos  si modern in ATM-ul mondial,felicitari.
Pune-i un nume , o asemenea prezenta merita un nume propriu  pe deplin.

Bob Kestner , optician profesionist , ATM-ist si unul din apropiatii lui John Dobson , a slefuit oglinzi si a construit telescoape de pana la 30''.
Insa in indrumarul pe care l-a scris afirma ca ar fi putut sa se opreasca la 16 '' deoarece un asemenea telescop ofera mai mult decat poate observa omul intr-o viata.

Sa-l folosesti sanatos la cat mai multe si mai interesante observatii.

Cer senin ,Mircea 

PS: da' sa nu crezi ca scapi numai asa ...vrem rapoarte de observatii :D

Multumesc frumos domn Mircea! 

Am avut mare satisfactie la constructia mecanicii dar sunt si parti care (din ipsa de materiale necesare) ar fi putut iesi mai bine. 
Ca si nume am ales &#8221;Expresul de cer profund&#8221; dar l-am botezat mai scurt &#8221;monstruletul&#8221;

PS: Sa nu credeti ca scapati doar cu poze. Daca reusesc  sa fac ce mi-am propus de mult (Agro-turism printre altele combinat si cu observator astronomic) va trebui sa ma onorati cu acceptul de a va gazdui intr-un sejur ca pe un cavaler al cerului instelat :D 
Si chiar daca nu imi vor izbuti planurile, o cabanuta si observator tot voi avea. Asa ca... :D

David

david_eco
13 Feb 2016 20:13


Ziua ai putea sa-l folosesti la incalzirea casei :lol:

 :lol: Ar merge sa fac si mancare cu el. Sunt multe de facut pe lumea asta. Mereu am satisfactia de a incerca ceva nou. O idee duce la alta, chiar altele... :)

dragos.n
13 Feb 2016 20:29


Deci o sa faci agro-astro-turism. E bine. Ziua ii plimbi pe turisti pe dealuri folosind makul, ca sa nu  oboseasca ei mergand, seara le arati stelele, si intre timp, sotia ta face mancare la cuptorul solar. Cool. 

Cred ca cea mai mare atractie va fi cuptorul solar. Vor dori toti sa vada daca si cum functioneaza. Si asa se va dezvolta (g)astronomia in Romania.

Mircea Pteancu
13 Feb 2016 20:41


David

Cum se zice pe la noi , pe Wall Street : ''we have a deal'' !

Felicitari pentru observatii , se simte din descrieri puterea optica a oglinzii.
Oglinda aia o sa ''manace'' obiecte Deep Sky precum calul lui Fat Frumos jaratec!

Acum cand telescopul este functional , iti vine sa crezi cat a stat oglinda aceea excelenta la vanzare ?
O intrebare : orientarea low-rider a ocularului ai resimtit-o in  vreun fel , dupa mai bine de doua ore de observatii?

Mircea

david_eco
13 Feb 2016 20:44


Deci o sa faci agro-astro-turism. E bine. Ziua ii plimbi pe turisti pe dealuri folosind makul, ca sa nu  oboseasca ei mergand, seara le arati stelele, si intre timp, sotia ta face mancare la cuptorul solar. Cool. 

Cred ca cea mai mare atractie va fi cuptorul solar. Vor dori toti sa vada daca si cum functioneaza. Si asa se va dezvolta (g)astronomia in Romania.

 :lol: Suna chiar bine. Sunt multi oameni care vor sa iasa din rutina.
Cuptor solar chiar vreau sa fac. Nu din telescop si din lentila( capac pentru oala, din sticla cu apa sau gel montat pe o furca ecuatoriala, eventual cu motor de urmarire pe RA)

David

david_eco
13 Feb 2016 21:04


David

Cum se zice pe la noi , pe Wall Street : ''we have a deal'' !

Felicitari pentru observatii , se simte din descrieri puterea optica a oglinzii.
Oglinda aia o sa ''manace'' obiecte Deep Sky precum calul lui Fat Frumos jaratec!

Acum cand telescopul este functional , iti vine sa crezi cat a stat oglinda aceea excelenta la vanzare ?
O intrebare : orientarea low-rider a ocularului ai resimtit-o in  vreun fel , dupa mai bine de doua ore de observatii?

Mircea

Sau cum se spune in peninsula Iberica, &#8221;trato hecho&#8221;!:D 

Nici mie nu mi-a fost simplu sa o cumpar. M-am impumutat de bani pt ea cu conditia sa-i pot returna in rate(evident nu la banca). Dar abia dupa am realizat cu emotii ca am facut, poate, achizitia vietii. Asemenea pomana nu cred ca am sa mai intalnesc.

Orientarea ocuarului nu este decat aprox. 60 de grade fata de axa optica a tubului iar ca pozitie la zenit nu ma incomodeaza deloc, este chiar mai intuitiva in cautarea pe cer. In plus, la zenit folosesc maxim doua trepte la scarita, inaltimea la nivelul ocularului, in varianta mono cu prelungitor, este de 205cm de la sol.

David

Mircea Pteancu
13 Feb 2016 23:56


Excelent ,deci totul este cum trebuie sa fie !

Mircea