-----------------------------------
Alex Gaina
14 Iun 2013 15:12

Ralph Hubner: Who's Who in Romania?
Absolut recent am abservat câteva căr&#539;i biografice, apărute la editura Ralph Hubner din Germania. Una dintre ele se referă la România. Evident, Hubner publică &#537;i alte biografii, inclusiv cu caractere chirilice, cu referen&#539;ă la Serbia, sau Bulgaria, sau Rusia. Totu&#537;i cine sunt personalită&#539;ile astrofizicii române&#537;ti?
Sper, că nu se vor supăra participan&#539;ii forului, care îmi aminte&#537;te câte odată de forul Traian de la Roma, dar nu am găsit nici o persoană dintre cei, care apar la acest forum. În schimb vom găsi în volumul dedicat României
1. Ioan Gottlieb (n. 1929) , Profesor, fost &#537;ef de catedră la Ia&#537;i, actualmente decedat, fost membru PCR(nota mea- Gaina Alex)
2. Marius Piso , Dr. în &#537;tiin&#539;e, Bucure&#537;ti, Institutul de gravita&#539;ie &#537;i &#537;tiin&#539;e spa&#539;iale (fost membru PCR, se pare că a colaborat cu securitatea - informa&#539;ie parvenită de la D-na Silvia Sainar (Onofrei), actualmente în SUA)
3. Dumitru Ha&#537;egan, Dr. în &#537;tiin&#539;e,  Director, Institutul de gravita&#539;ie &#537;i &#537;tiin&#539;e spa&#539;iale (mi se pare , că a fost deasemenea membru PCR)
4. Magda Stavincshi, Dr. în &#537;tiin&#539;e, profesor, Director (Institutul Astronomic al Academiei Române (fost membru PCR) 
5. Dumitru Dorin Prunariu, Cosmonaut (fost membru PCR, - vezi Sovetskii Entiklopedicheskii Slovar, M. red. A.M. Prokhorov)

Ca să nu spună cineva că tatonez un teren lunecos: biografiiile care "nu au cusur", mai ales cele publicate în West, voi men&#539;iona, că atât D-l prof Gottlieb, cît &#537;i Dr-ii Piso, Ha&#537;egan arată nu prea bine în baza de date  ADS NASA. Au extrem de pu&#539;ine lucrări, iar dacă au,apoi, par&#539;iial datorită mie. E adevarat, că arată ceva mai bine în alte baze de date, cum ar fi AMS/mrlookup, sau Zentralblatt fur Mathematik, www iaea.org/inis

Să admitem , că ace&#537;tia au reprezentat opozi&#539;ia lui Nicu Ceau&#537;escu, Valentin Ceau&#537;escu, Zoe Ceau&#537;escu sau altor oameni de &#537;tiin&#539;ă, care au avut rela&#539;ii apropiate cu clanul Ceau&#537;escu?

Printre altele, Dic&#539;ionarul Enciclopedic apărut par&#539;ial recent (7 volume)  are &#537;i biografia lui Aurel Săndulescu, academician, fost  func&#539;ionar la Dubna. 

A fost oare Săndulescu membru PCR? 

&#536;i unde pot fi găsite publica&#539;iile D-lui academician Săndulescu?

Se vor găsi unii , care vor spune:
Comunismul s-a terminat în decembrie 1989. Să nu mai revenim la problemă.  
- S-o fi terminat el în România, dar nu o fi început oare pe aiurea în Germania, Fran&#539;a,  Regatul Unit al Marii Britanii sau America?

 

 

------------------------------------------------------------------------------
Just recently I have seen the Biographical handbook "Who's who in Romania" published by Ralph Hubner in Germany. It was  easy to observe the following astrophysicists from Romania:

1. Professor Ioan Gottlieb (b 1929) from Yassy, actually died
2. Marius Piso, Dr. of Sciences, Bucharest, Institute for Gravitational Physics and Space sciences
3. Dr. Dumitru Hasegan, Dr. of Sciences, Institute for Gravitational Physics and Space sciences
4. Magda Stavinschi, Dr. of Sciences, Astronomical institute of the Romanian Academy
5. Dumitru Dorin Prunariu, Cosmonaute

As I know all of them were  member of Romanian communist Party, while somebody from them were also collaborators of Securitate. Prunariu is cited also in: A.M. Prokhorov, Sovetskii Entsiklopedicheskii Slovar, M. Izd-vo Sovetskia Entsiklopedia.
A part of the Entries of I.  Gottlieb and M. Piso at ADS NASA are due to me. 

Could we be sure, that the above 5 Astrophysicsits were the opposition of Nicu, Valentin and Zoe Ceau&#537;escu, or other scientists , which were closed to that clan? 
Or should we  know, that communsim migrated to Germany, France, UK, or USA, while in Romania there is no communism?


A recent Dic&#539;ionarul Enciclopedic, 1-7 vol., B., Ed. Enciclopedică contains a biography by academician Aurel Săndulescu, which was a professor at Dubna. Was He a member of Communist Party?

aandrei
17 Iul 2013 17:49

Comunismul este mort
Ce fel de comunism vezi omule in privatizarile neintrerupte si polarizarea extrema a averilor?

Erwin
17 Iul 2013 19:59


Andrei, domnul Găină trăie&#537;te la Chi&#537;inău. Preocuparea dânsului pentru biografii este cunoscută, ne-a mai furnizat &#537;i altădată informa&#539;ii enciclopedice despre diverse personalită&#539;i, inclusiv apartenen&#539;a la PCR. Tind să cred că la Chi&#537;inău aceste informa&#539;ii au mai multă relevan&#539;ă.

aandrei
17 Iul 2013 20:47


...aha. totusi, si de la Chisinau ar trebui sa se vada ca Sarkozy si Merkel sunt familii dinastice...

catalin dumitru
17 Iul 2013 22:41


Balada unui comunist convins ,

Avea si el un os de lins 

Ca carne nu se mai gasea demult

Era doar pentru omul cult

Vecinii toti invidia 

Pe cel ce osul isi lingea 

Dar osul sau era femur 

Un capat sta peste genunchi iar celalalt infipt in ...

Asa ca dragii mei impatimiti 

Luati aminte la ce os poftiti.

Alex Gaina
30 Iul 2013 16:07

Re: Comunismul este mort
Ce fel de comunism vezi omule in privatizarile neintrerupte si polarizarea extrema a averilor?


Stii cati  Andrei sunt pe lume?

Alex Gaina
30 Iul 2013 16:13

Biografii
Andrei, domnul Găină trăie&#537;te la Chi&#537;inău. Preocuparea dânsului pentru biografii este cunoscută, ne-a mai furnizat &#537;i altădată informa&#539;ii enciclopedice despre diverse personalită&#539;i, inclusiv apartenen&#539;a la PCR. Tind să cred că la Chi&#537;inău aceste informa&#539;ii au mai multă relevan&#539;ă.

Conteaza biografia lui Ion Cotaescu.

Doru Dragan
30 Oct 2013 20:28


Pe mine nu ma deranjeaza apartenenta amintitilor "oameni de stiinta" nici la PCR nici la UTC nici macar la securitate. Pe mine ma deranjeaza mult mai mult lipsa lor de competenta, lipsa unor lucrari stiintifice cu adevarat valororase si mai ales lipsa oricaror realizari cat de cat notabile in indelungata si bine remunerata lor cariera. Pe mine ma deranjeaza mult mai mult faptul ca pe langa ca nu prea se pricep la nimic mai si incurca lumea stiintifica romaneasca (si asa destul de incurcata). Dar ... poate ca toate astea or fi avand ceva legatura cu faptul ca au fost membri PCR si/sau securitate :? 8)

Doru Dragan
09 Noi 2013 19:37


Am vazut o gramada de Gaina in ADS dar parca cele mai multe erau Carmen :) Cat despre mine, ma stiti doar ... nu am nici un fel de veleitati. Atata doar ca ma cam intristeaza starea astronomiei din tara asta si nu cred ca sunt chiar eu de vina pentru asta.

Manu72
09 Noi 2013 23:39


:)
As zice ca din contra. O cautare pe acel site a returnat:
Gaina, Alex: 197 inregistrari
Gaina Carmen: 64 inregistrari

jimao22
06 Mai 2014 17:43


Ne bucuram ca ati luat aceasta hotarare ferma si decisa si o intelegem pe deplin.
Acest site este deschis astronomilor de toate felurile, amatori si profesionisti. Acum, daca nu va place calitatea acestui site, poate e mai bine sa nu-l mai frecventati. 

Calitatea dvs. de membru al PCUS sau PCR nu cred ca intereseaza pe nimeni in general si cred ca pe absolut nimeni de pe aici. Cei mai multi sunt copii sub 24 de ani si ei nici nu stiu ce e aia PCUS sau PCR.

Cat priveste cererile de "prietenie" primite si trimise de LinkedIn, trebuie sa stiti ca ele se trimit si in mod  automat de aceasta retea, in baza unor algoritmi care tin cont de afinitati, asa ca nu puteti sa incriminati pe cineva ca a vrut neaparat sa fie in gratiile dvs via acest site de socializare.

Erwin
07 Mai 2014 18:01


Din câte îmi amintesc dl. Găină m-a abordat pe LinkedIn, nu eu, cu o întrebare la care i-am răspuns. Deoarece sunt amator nu am nicio lucrare &#537;tiin&#539;ifică pe teme astronomice ci doar un articol publicat în Popular Astronomy despre montura piston.

nobody
07 Mai 2014 18:49


Poate la asta se referea: The Eclipse of the Moon form 15 June 2011 in Romania

Authors:	Alimpie, Laurentiu; Blagoi, Octavian; Gaina, Alex; Gligor, Flavius; Stanescu, Octavian

Affiliation:	AA(Astronomical Observatory, Timisoara, Romania), AB(Astronomical Observatory, Timisoara, Romania), AC(Astronomical Observatory, Chisinau, The Republic of Moldova), AD(Astronomical Observatory, Timisoara, Romania), AE(Astronomical Observatory, Timisoara, Romania)

Publication:	Origin:	MOLDAVIA

Keywords:	ECLIPSES, MOON

Bibliographic Code:	2011moec.rept.....A

2SKY
07 Mai 2014 20:41


Se mai sperie omul , bate vintul (crivatu) dinspre est ?. Nici Carl Sagan nu si-ar permite asemenea statut (afirmatie), cu toate ca era de meserie .

Doru Dragan
12 Mai 2014 20:15


Dle Gaina, sunteti intr-o totala confuzie :( acesta este un forum al astronomilor amatori din Romania. Acceptam si profesionisti cu conditia unui respect reciproc. Eu de exemplu nu am nici un fel de respect fata de uni astronomi profesionisti romani cu lucrari publicate (copy/paste) si cu participari la tot felul de congrese si sipozioane. De exemplu, la tranzitul lui Venus din 2004 eu si cu prietenul Tavi Stanescu am filmat tranzitul iar dna Stavinschi (impreuna cu dl Mihoc) au elaborat un document in care au utilizat o imagine publicata de noi fara sa mentioneze sursa. La eclipa totala de Soare din 2006 dna Stavinschi a participat la congresul din Turcia iar eu am fotografiat eclipsa. Asa incat ... chestia cu "lucrari pubicate" nu e chiar o garantie 100%. La fel ca dl Blagoi (Erwin) nici eu nu am solicitat o relatie pe Linkedn ci sistemul face asta in mod automat. Si mie mi-a propus o gramada de relatii pe care nu le-am acceptat. Nu v-as fi acceptat nici pe dvs daca nu v-as fi cunoscut si daca nu mi-ati fi pus niste intrebari. Promit ca pe viitor sa va ignor in totalitate :) nefiind "profesionist" si neavand lucrari publicate.

Erwin
12 Mai 2014 20:32


LIKE! :)

catalin dumitru
12 Mai 2014 23:43


ME TOO !! :)  :)

Erwin
28 Iul 2014 12:43


Of course, mr. Găină! We also have published our works on amateur site! :D 

Politics does not bothering us. Greetings from Mircea Pteancu!  :twisted:

catalin dumitru
28 Iul 2014 14:09


Stie careva cum se scrie ''let's jump'' in limba portugheza ? :roll:  :twisted:

valy
28 Iul 2014 14:12


Nu trebuie sa stii nimic in zilele de azi, cu o singura exceptie: sa ai net si sa tastezi https://translate.google.ro/#en/pt/let%27s%20jump

dcristi
28 Iul 2014 14:54


Scuze de off topic. Nu fac copy&paste ca sa nu mi se ceara drepturi de autor.

http://www.poezie.ro/index.php/essay/1814930/%C3%8Enc%C4%83_o_mul%C5%A3umire_lui_Boris_Dru%C5%A3%C4%83.

valy
28 Iul 2014 17:02


Care-i treaba cu comunistii? Ca n-am avut coloana si ne-am indoit sub vremuri? Nu cred ca ar fi prima indoitura.

nobody
28 Iul 2014 18:56


No comment ...

jimao22
28 Iul 2014 20:54


E, hai ca acu' am luat-o personal !...
Deci  gaina pe nume Alex ne face la gramada mincinosi, paduchiosi, prosti si puturosi. Zice ca nu-i place internetul romanesc, dar se lafaie pe site-ul asta sau pe poezie.ro unde flatuleaza despre comunism pe toate gaurile.
In afara de zazanie si interpretari personale despre diverse evenimente, toate trecute prin prisma anticomunismului sau fervent, nu a adus nici un fel de contributii la forumul asta.
De aceea cred ca ar trebui sa-si caute locul prin indepartata si atat de familiara Siberie si sa posteze pe forumurile din gulagul lui Soljenitin, ca tot ii plac lui premiile si premiatii Nobel. Sa ne lase pe noi aici sa ne mintim intre noi, sa ne scarpinam de paduchi unii pe altii si sa ne vedem de prostia noastra pe mai departe. 

Idioti ca asta nu au ce cauta aici. O spun cu toata raspunderea de moderator.

2SKY
28 Iul 2014 22:46


Cred ca a trecut de partea KGB ,  fie rusa fie ukraineana , nu cred sa fie diferente . Dar a judeca mari oameni ...... citati .... cu tineri ce au investit aproape tot in stiinta (hobby). Cind cineva a investit tot intr-un  domediu , il lasi imi pare mie . Tovarase sint interesat cit este kg de votca , altfel nu vad inertia . Ati ramas IZOLATI ?

catalin dumitru
28 Iul 2014 23:02


Domnul Gaina ar trebui sa inteleaga odata ca afisarea anticomunismului la atatia ani dupa caderea cortinei rosii , e mai inutila ca o operatie de refacere a virginitatii .

Alte chestii ne mananca si ne distrug incet incet in zilele noastre.

Una din ele e scaderea constanta sau poate un pic accelerata a calitatii umane in esenta ei.

Avand in vedere spre exemplu , ca dupa decembrie 89 dinspre Republica Moldova ne-au invadat cateva divizii de curve , cateva regimente de mafioti si cateva plutoane de asasini , ma intreb ce fel de tupeu trebuie sa aiba un cetatean al acestei tari , in a ne cataloga in asemenea hal.

Dar poate ca toate astea au darul de a ne face mai uniti pe noi , romanii normali din aceasta tara.

crissgab
28 Iul 2014 23:37


Am tot citit posturile de pe acest forum din lipsa de vreme prielnica, nu stiu daca se cade sa postez aici alaturi de mari personalitati tinand cont ca nu am nici o bibliografie sau numar impresionant de tomuri ( 0 ) - dar cu toate astea nu inteleg de ce unii au un asemenea complex fata de un regim care nu mai exista de 25 de ani ( ce e drept mai sunt unii din fosta perioada inca in viata dar pe care ii consider fosile pe cale de disparitie ). Nici macar tata care, copil fiind, si-a vazut propriul tata ingenunchiat cu pistolul la cap si amenintat cu executia daca nu semneaza actele de expropriere, nici macar el nu mai nutreste vreun sentiment fata de comunisti prin simplul fapt ca totul a fost lasat uitarii. 
Se pare ca unii oameni inca traiesc in trecut sau trecutul e inca o actualitate pentru ei. Cat despre aceste campanii de denigrare a uneia dintre cele mai vechi si mai frumoase natiuni din Europa ( asa cum e pentru mine cu toate ca nu's orb si ii vad si 'mizeria' asa cum e ea ) - nu pot sa zic decat fie sunt purtate de personaje limitate, complexate, rupte de realitate sau cu  brainwash marca anilor 50 ( vezi cazul Pitesti, dar se poate extinde la toate tarile din est pe o perioada mai indelungata ), ori de persoane mancate de invidie ce nu stiu decat sa arunce cu venin in tot ce nu pot atinge.
Paradoxal faptul ca romanii in marea lor parte nutresc cel putin sentimente de simpatie fata de moldoveni, pe cand acestia din urma nu se opresc din a arunca cu ***** si fug tot mai mult cu bratele deschise spre est.

2SKY
28 Iul 2014 23:59


La unificarea Germaniei , westul spunea ca ii saraceste estul si erau nr. 1  in Europa . Istoria trebuie asumata , nu sa fugi de ia , in orice domeniu . Dar daca intervine alcoolul . hî ... noroc . :shock:

StarChild
29 Iul 2014 19:59

Re: REPLY
1) din acelasi motiv ptr care ne faceti pe noi toti restul cu ou si cu otet ca nu suntem destul de anticomunisti in ochii dumneavoastra. Daca dumneavoastra generalizati, sper ca avem si noi voie sa generalizam.... ca asa e in democratie .... si nu e in comunism :-)
2) pai.... nu raspundeti.... ca nu e obligatoriu, ignorati subiectul..... ca asa e in democratie ..... si nu e in comunism :-)
3) pai fiindca dansii nu sunt probabil interesati de un forum de amatori.... si fiindca nu este obligatoriu sa fii membru al astronomy.ro, fiindca asta eun forum de AMATORI ..... in democratie se poate asa ... in comunism nu  :-)
4) dar noi de ce am fi obligati sa va citim scrierile si cugetarile pe acest forum de AMATORI ?  


In final, nu ma cunoasteti, nu va cunosc, dar totusi, cu ce ajutati dumneavoastra comunitatea de astronomi AMATORI din Romania ? Care este problema de fapt? Eu nu reusesc sa inteleg de ce scrieti aci toate chestiile astea care tin de istorie si arhive ?

catalin dumitru
29 Iul 2014 20:51

Re: REPLY
 Care este problema de fapt? Eu nu reusesc sa inteleg de ce scrieti aci toate chestiile astea care tin de istorie si arhive ?

Pana la urma , spam-ul se sanctioneaza pe acest site ?

Am ciudata senzatie ca unii au fost pedepsiti pentru mult mai putin .