-----------------------------------
renegatul
16 Iun 2013 22:36

Binocular de microscop
Buna seara, dupa ce am cautat fara succes sa cumpar un Binotest ,e un aparat de justat binocluri, si intamplator 2 binoculare de microscop, unul drept si unul la 45 de grade, m-am gandit daca nu pot folosi cel drept ca colimator.
Deci binoclul pe stativ, indreptat de exemplu pe in bec binocularul pe alt trepied ,ocular,la ocular iar cu ochiul pe parteaund intra in microscop, ce ziceti?
M-am uitat pe google principiul e impartirea luminii in doua ,deci cu conditia ca binocularul e justat corect ,pot sa-l fo,losesc asa?
De verificat am sa-l pun pe Zeiss-ul meu de care sustin ca e corect justat.


Flo

zoth
20 Iun 2013 21:14


Incearca o metoda mai ortodoxa:
http://archive.org/stream/APracticalGuideToBinocularCollimation#page/n0/mode/2up
Spor!

renegatul
20 Iun 2013 23:07


Hallo Zoth, articolul mi-e cunoscut ,din ce pricep din el explica colimarea binocularului de microscop ,la mine sunt amandoua perfect colimate, eu vreau cu ajutorul lui sa-mi colimez bunoclul decolimat ,dupa principiul "Binotest"- erului fabricat de firma pieper optics, care din pacate nu mai exista (traieste)
caut de o vesnicie asa un instrument dar " no chance"


Merci
Florin

catalin dumitru
21 Iun 2013 11:11


Nu ai nevoie de cine stie ce instrumente pentru a colima perfect un binoclu. Eu o fac ochiometric pe vreo stea sau lumina foarte indepartata , doar cu o surubelnita , daca tuburile obiectivelor sunt in regula.

Inainte de a umbla la prisme , ma asigur ca axele optice sunt centrate , pe fiecare parte.
Asta poate fi mai dificil de observat la grosismentul din constructie a binoclului.

zoth
02 Aug 2013 20:10


... eu vreau cu ajutorul lui sa-mi colimez bunoclul decolimat ,dupa principiul "Binotest"- erului ...

Este o idee excelenta, merita s-o incerci  :idea: 
O sa ai la iesire doar o fractiune din campul ocularelor dar suficient pentru scopul propus.
Bafta!

renegatul
02 Aug 2013 20:14


Atunci am sa incerc sa vad ce iese, merci, voiam doar sa stiu daca nu am din principiu o greseala de gandire.