-----------------------------------
dragos.n
23 Iun 2013 00:57

Propuneri
Exista o solicitare din partea admin sa gasim o formula de a organiza mai bine sectia de astrofoto, altfel decat pe baza de avansati si incepatori. De aceea, va rog pe voi, cei care sunteti mai mult sau mai putin specializati in asta, (oricum, mai mult ca mine) sa faceti propuneri. 

Singura idee de pana acum pe care am retinut-o a fost a lui Valy, cred, si anume pe tipuri de obiecte. Luna, planete, si DSO. 

Astept si altele.

A doua propunere, pe care am mai facut-o in alt topic, este de a se organiza o sectie numita Scoala-Astrofoto.

In aceasta sectie, dupa ideea mea, ar trebui sa se deschida topicuri pe fiecare secventa a realizarii de astrofotografii. Cum se face focalizarea, achizitia, prelucrarea in cutare program, in altul, etc. Voi stiti mai bine toate etapele.

Stiu ca exista tratate multe din aceste aspecte pe ici pe colo pe forum, dar asa ar fi mai organizate, si toate la indemana. Se pot copia de acolo unde sunt, eventual actualizate si completate, si puse pe topicul respectiv. Poate ca ar fi mai greu sa scrieti mai detaliat, dar asa ar fi mult mai util. Si de ce nu, faceti si schimb de idei noi.

M-am gandit la asta, vazand ce succes a avut Max (BMB) cu al sau tranzit lunar, si cred ca o astfel de sectie ar fi utila tuturor. ( si mai ales mie, care cu greu reusesc sa focalizez
 :lol: )


Asa ca astept opinii pentru ambele propuneri.

theogon
23 Iun 2013 11:55


Organizarea unei secțiuni Școala astrofoto, mi se pare mai mult decât binevenită și chiar dacă există multe articole pe net, modalitatea organizată și interactivă de transmitere a informațiilor  legate de acest subiect este benefică, cred eu, tuturor.

jimao22
23 Iun 2013 13:11


Luna/Soare, Planete, Deep-sky si eventual Comete/asteroizi/meteori

Daniyyel
23 Iun 2013 14:38


Luna/Soare, Planete, Deep-sky si eventual Comete/asteroizi/meteori


+1

emilf
23 Iun 2013 23:13


Corect.
Cam asa arata si la alti omologi.

valy
24 Iun 2013 00:15


Ca sa nu fie prea multe am vazut ca toate sunt reunite in Sistemul solar (luna/soare/planete). Ar mai fi DSO. Restul depinde, comete/meteori poate fi pusa la sistemul solar (dar deja o avem ca si sectiune), wide field la DSO. In functie de cat de mult vrem sa granularizam merge sa avem mai multe sau mai putine. Scoala foto ar fi ok.
Vad ca si sectiunile de Observatii au incepatori si avansati, orice ar insemna asta.

cmatei
24 Iun 2013 11:28


Cam asa arata un forum dedicat astrofoto, specializarea e pe tipuri de obiecte si are sectiuni separate pentru discutii tehnice si cei foarte-foarte incepatori. De remarcat ca cei care nu-si mai dau peste degete cu ciocanul posteaza la un loc cu "avansatii".

Eu n-as prea vrea insa sa dublam ariile tematice de la Observatii in sectiuni la Astrofoto, o buna parte din ele fiind accesibile si vizual si foto (obs. luna/soare, comete, eclipse, software, evenimente astronomice). La astrofoto am putea avea trei sectiuni de poze (imagini planetare, wide field si DSO) plus eventual una de discutii tehnice/critica/scoala/cum-vreti-sa-i-spuneti, restul de imagini putand merge foarte bine in ariile tematice de la Observatii. Observatiile vizuale la fel, pot merge la observatii astronomice daca sunt nespecifice, sau tot in ariile tematice. La care as mai adauga una, stele duble si variabile. Cam asa:


Observatii astronomice vizuale
Observatii pe timp de zi
Observatii solare
Eclipse
Evenimente astronomice (tranzite, supernove, conjunctii, ISS...)
Comete, asteroizi meteoriti si meteori
Stele duble si variabile
Imagini planete
Imagini camp larg
Imagini DSO
Astrofotografie (eventual, doar pentru discutii si/sau "early learners")
Software pentru astronomie


Nu neaparat in aceasta ordine sau cu denumirile astea.

Stanescu Octavian
24 Iun 2013 11:40


nici nu sunt atatia membri activi astrofotografi  cate rubrici se propun.
eu raman la singura propunere cu impact pozitiv major : banda verticala cu afisarea ultimelor poze astro  (fara pasari antene ferestre)

iosif
24 Iun 2013 11:59


Buna.

E foarte buna initiativa. Fiind si eu la inceput caut informatii si uneori gasesti ce cauti si alteori nu.
Majoritatea sunt in Engleza, si daca nu intelegi bine nu pricepi mare lucru. 
Mai intrebi in stanga in dreapta pe forumuri si gasesti explicatii si oameni daruiti sa explice si sa impartaseasca din experienta lor. 
In limba Romana putin gasesti informatii despre astrofotografie, si de aceea e laudabila initiativa pentru asa ceva.

Succes.
Va salut. 
IOSIF.

Vlad
24 Iun 2013 16:06


nici nu sunt atatia membri activi astrofotografi  cate rubrici se propun.
eu raman la singura propunere cu impact pozitiv major : banda verticala cu afisarea ultimelor poze astro  (fara pasari antene ferestre)

Ar mai trebui reduse sectiunile. 

Eu cred ca Planetare (incluzand Soare, Luna, Comete, asteroizi etc) si Deep Sky (indiferent de cat de larg sau mic este campul) ar cam fi suficient.

psemil
24 Iun 2013 17:05


La fel ca si Vlad si Tavi Stanescu consider ca forumul e prea bogat in categorii si prea sarac in discutii/topic.

Fata de categoriile deja existente: 
1- Comete/meteoriti ce ar putea include asteroizi, planete pitice  
2-observatii solare sa include si alte observatii pe timp de zi,
3-evenimente astronomice ce ar trebui sa includa si eclipse, 
ar fi potrivit sa existe doua categori noi: 
deep-sky( include camp larg si ingust) si 
foto planetara ce include luna .

O alta sugestie ar fi unirea categoriilor de observatii incepatori si avansati - termenii incepatori si avansati  nu sunt potriviti, deoarece aici toti suntem incepatori.

O alta sugestie ar fi ca in Albmul astrofoto sa fie automat introduse pozele postate pe forum de fiecare user. Am observat ca foarte putini dintre cei prezenti pe forum obisnuiesc sa isi uploadeze imaginile in album.  
Astfel slide show de pe coloana din stanga ar putea prezenta imagini de tot felul ce se gasesc pe forum, eventual un slide show nou numai cu imaginile astrofoto recente pentru o mai buna promovare a lor (asa cum spunea si Tavi Stanescu)

Vlad
24 Iun 2013 17:41



O alta sugestie ar fi ca in Albmul astrofoto sa fie automat introduse pozele postate pe forum de fiecare user. Am observat ca foarte putini dintre cei prezenti pe forum obisnuiesc sa isi uploadeze imaginile in album.  
Astfel slide show de pe coloana din stanga ar putea prezenta imagini de tot felul ce se gasesc pe forum, eventual un slide show nou numai cu imaginile astrofoto recente pentru o mai buna promovare a lor (asa cum spunea si Tavi Stanescu)

Uitasem complet de asta, intr-adevar, desi m-am gandit de multe ori sa intreb.

Intr-adevar, ar fi mult mai comod daca s-ar adauga pozele automat la album.

Daniyyel
24 Iun 2013 20:03




O alta sugestie ar fi unirea categoriilor de observatii incepatori si avansati - termenii incepatori si avansati  nu sunt potriviti, deoarece aici toti suntem incepatori.


Exact chestia asta am vrut sa o aduc si eu in discutie, dar am zis ca poate incep iar polemici. Despartirea asta in incepator/avansat la observatii vizuale e total aiurea si imi cer scuze fata de cel care a facut aceasta impartire, nu vreau sa-l jignesc sau altceva! 

De altfel ce vede un "avansat" prin telescop in plus de unul incepator ? Vede cu totul altceva decat unul care s-a uitat de cateva ori prin telescop ? Vederea periferica e accesibila tuturor oamenilor care vad!!!

Stanescu Octavian
24 Iun 2013 20:33


Ce diferenta e intre incepator si avansat la vizual ...?  e cam ca si in muzica urechea muzicala : un copil ce acum studiaza si invata fata de un muzician solist  cu ceva zeci de ani la un instrument .

Daniyyel
24 Iun 2013 20:54


Imi pare rau dar comparatia dvs este irelevanta in cazul asta! Ochiul uman imbatraneste odata cu inaintarea in varsta, nu intinereste. 

Este foarte posibil ca un tanar de 16 ani care stie ce e aia privire periferica si se uita prima oara printr-un telescop la o nebuloasa sa vada mai multe detalii ca unul care s-a uitat 40 de ani prin telescop. Asta in cazul in care veteranul nu triseaza si descrie ce vedea el in tinerete!

neox
24 Iun 2013 22:19


Nu e vorba de asta Daniyyel, e vorba de experienta. Un observator vizual cu exprienta "vede" subtilitatile (a se citi "intelege") nu e vorba doar de receptorii de pe retina sau de vedere periferica. Creierul construieste in timp dupa ani de observatii asa cum o face de fapt cu toate obiectele in jur din frageda copilarie cand realitatea e "intelesa" ca un puzzle piesa cu piesa. De asta un orb din nastere care isi capata vederea e extrem de dezorientat si nu poate sa se bazeze pe vizual din prima, pentru ca toata informatia vine bloc iar creierul lui nu e adaptat la masa de informatii care le primeste. 
Bine comparatia cu orbul e un pic la extrem dar ilustreaza problema in sine. Si in cazul astronomului vizual fara experienta creierul nu are suficient timp sa "inteleaga" ce percepe ochiul. Dupa multe sesiuni de observatii mintea e antrenata sa perceapa tot mai multe detalii si sa le dea un sens.  

Si da analogia lui Tavi S. mi se pare foarte potrivita. Un copil/amator aude muzica ca pe informatie bloc care suna bine (echivalent cu imagine frumoasa) dar un profesionist poate intelege ce se intampla in interior la nivel micro.

StarChild
25 Iun 2013 10:26


comentez si eu prin prisma unui super amator.... apropo, categoria "super amatori" sau "diletanti" nu o introduceti?  :twisted: 

indiferent de impartirea pe categorii (parerea mea e ca "Scoala astrofoto"+"Luna/Soare"+"Sistem solar si comete/asteroizi"+"DSO" ar fi suficiente, sau oricum ceva cat mai simplu), consider ca fiind foarte util "rating"-ul care poate fi acordat unui utilizator. Posibilitatea de a acorda "buline rosii" sau "buline negre" unui user poate ajuta pe oricine sa distinga intre topic-uri/post-ari de "avansati" sau de "incepatori".

Ca o observatie, bazata pe ce am vazut pe alte forum-uri, ar fi util ca nu oricine sa poata acorda puncte de rating, astfel se pot creea :bisericute"/simpatii/antipatii, doar userii cu un numar minim de post-uri, sau o anumita vechime pe forum, sa poata acorda calificatie, si mai ales cel mai important:  sa nu se poata acorda calificatie unui user consecutiv de catre acelasi user, in felul asta nu pot da puncte in fiecare zi unui amic, sau sa dau buline negre unui "dusman"

In sistemul de mai jos se poate vedea ca user-ul are 2 "contoare", unul ca numar de post-uri (stelutele alea care se ingalbenesc), si calitatea post-arilor (patratelele alea de sub stelute, care se fac verzi sau rosii in functie de punctele primite). 
Astfel un tip care post-eaza in fiecare zi/pe fiecare topic sau da "UP" la mica publicitate nu ajunge sa aiba calificativ mare fara ca el sa aibe o contributie reala la calitatea forumului. De asemenea se pot elimina o multime de post-ari cu pareri proprii...nu trebuie sa faci musai ubn post unde sa zici "faina poza!" sua "bravo" sau alte balarii de astea, poti foarte simplu sa-i acorzi puncte omuletului respectiv, si eventual sa scrii acolo felicitarile, nu sa umplii forum-ul de "felicitari"

Exemplu de cum e implementat sistemul de calificative pe un alt forum:

Tavi F.
25 Iun 2013 11:59


Singurele criterii obiective de sortare a unor eventuale sub-forumuri astrofoto sint cele care vizeaza echipamentul tehnic folosit, in principal echipamentul de captura foto. Dar nu stiu cum faceti ca pe acestea le evitati cu desavirsire.
Repet (probabil inutil) ce scriam la sugestii. Daca optati pentru vreun fel de imparire in cadrul astrofoto, mie mi se pare normal sa existe niste sectiuni de genul:
- set-up afocal;
- (D)SLR;
- camere web si alte improvizatii;
- camere astro dedicate.

E preferabil ca autorul fiecarui topic sa mai mentioneze diverse particularitati relevante subiectului. Conditii atmosferice si alte date tehnice, de procesare etc...

Restul nu conteaza, adica nu cred ca-i nevoie de oficializarea unor pareri subiective referitoare la cit de incepator sau avansat o fi cutare user. In definitiv, e foarte probabil ca si interesul astrofotografilor amatori sa difere. Nu toti s-or zbate la fel de mult, fie ca o fi vorba de calitatea fotogramei, post procesare etc.  

P.S.: Am vazut mai multe capturi de pe forumuri straine. Nu cred ca au o relevanta maxima, deoarece starea natiuni noastre difera de societatile invocate si pe care nu-i neaparat sa incercam sa le copiem intotdeauna, in orice conditii. Drumurile incepatorilor romani pot varia infinit mai mult decit ale celor din tarile adulate.

valy
25 Iun 2013 12:07


In mod elegant astfel de informatii: scule, filtre, seeing, etc. ar fi atribute ale unui post/imagine, atributele devin etichete/taguri care sunt folosile la cautare, ex. [url=https://www.google.ro/search?q=tag+cloud&client=firefox-a&hs=wIl&rls=org.mozilla:en-US:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=4lzJUdXOKIrn4QSz9YHADg&ved=0CD4QsAQ&biw=1920&bih=1106]aici. Atributele n-ar trebui sa constitutie sectiuni in forum pt. ca pot fi milioane de combinatii.
Parerea mea:
- cateva sectiuni, oricum nu sunt(em) multi care pozeaza, vorba lui O Stanescu: mai multe sectiuni decat pozaci
- vrei ceva specific folosesti functia de cautare
Probabil veti zice ca si DSO/Planete pot fi tag-uri deci dece sa facem sectiuni dedicate. Eu de exemplu cand ma duc pe anumite site-uri, CN- de ex, ma duc direct la ce ma inereseaza (planete), indiferent ca poza e facuta cu RC-ul de 50mm sau cu P&S zoom 20x. La extrem putem avea o singura sectiune, postam tot acolo. In orice caz nu prea am avazut delimitarea asta incepatori/avansati care deruteaza.

Implementarea unui mecanism de votare/scor presupune ceva munca de programare. Eu nu-l vad neaparat util: te uiti la poza si apreciezi si singur daca e de 1 stea sau de 5 stele.

Tavi F.
25 Iun 2013 12:27


O precizare la primul paragraf din mesajul meu anterior:
E obiectiva si categorisirea in functie de tipurile astrilor vizati, dar astfel intram in sfera strict "artistica"... ceea ce nu mi se pare in regula pe un site tehnic. Acum sper ca se intelege ideea spre care tindeam, aceea de "egalizare" (pe cit posibil) a bazei de plecare in obtinerea unui sortiment de fotografii astro.

valy
25 Iun 2013 12:38


Ai dreptate ce zici tu dar scopul unei fotografii este a dezvalui un anumit subiect si nu neaparat de a folosi/pune accent pe o anumita tehnica, de aceea zic ca e mai natural sa grupezi dupa obiect (DSO, planete, etc). Analogie: pe site-uri foto apar sectiuni: peisaj, portret, wildlife, si nu neaparat wide, tele, macro, film, digital, 50 f1.2 etc. Evident nu poti impaca si capra si varza folosind 2-3 sectiuni intr-un forum, fiecare cu viziunea lui ... totusi tag-urile ii impaca pe toti: combini 2-3 taguri si ai "dso, afocal, stack" sau "dslr, planete, seeing 10".

Tavi F.
25 Iun 2013 12:45


Da, eu mi-am spus opinia. Altii sint cei in masura sa ia decizii. Daca e ok sa fie alaturate poze scoase prin configuratii optice, mecanice si fotografice fundamental diferite... eu nu mai comentez. 
Subliniez, sintem totusi in Romania... tara despre care se poate dezbate la offtopic.

L.E.: Si eu mai accesez sectiunea foto de pe Cloudynights dedicata sistemului solar, si chiar nu vad discrepante majore de set-up fotografic!

valy
25 Iun 2013 12:57


Cine le alatura? Fiecare isi face thread separat si zice ce si cum a facut.
Pe de alta parte e ok sa alaturi Andromeda si o pata solara doar ca sunt facute cu DSLR?
Oricum din punctul meu de vedere e irelevant cate sectiuni sunt si cum se cheama, atat timp cat pot pune/vedea poze si schimba o vorba pe teme astro :).

Spor.

LE:
L.E.: Si eu mai accesez sectiunea foto de pe Cloudynights dedicata sistemului solar, si chiar nu vad discrepante majore de set-up fotografic!
Compari Pic du Midi cu philips spc 900 (nu ca n-ar fi bun philipsul)? Si totusi lumea posteaza la gramada si toti ne simtim bine :).

mflorian
25 Iun 2013 13:14


Dacă am la dispoziție o posibilitate eficientă de căutare, consider rezolvată problema sistematizării informației.
Susțin ideea lui valy legată de indexare după cuvinte cheie/taguri/etichete. Tot restul mie mi se pare secundar.

Tavi F.
25 Iun 2013 13:27



Compari Pic du Midi cu philips spc 900 (nu ca n-ar fi bun philipsul)? Si totusi lumea posteaza la gramada si toti ne simtim bine :).

Bine, acum intram in analize speculative. Nu putem sti cit de mult contribuie propria vointa, respectiv constringerea (de natura materiala) in alegerea finala a unui om.
Sa nu neglijam nici ponderea acelor fotografii date ca exemple de tine, dar care eu cred ca reprezinta niste extreme izolate. Pe cloudynights, majoritatea imaginilor astro sint rezultatele unor configuratii echilibrate. In plus, la ei, cred eu, totul se asterne mult mai natural.

Personal, as considera un pas inainte si simpla eliminare a etichetarilor "incepatori" si "avansati"... care permit crearea unor contexte sfidatoare (detaliate de mine la sugestii). Or fi sfidatoare numai pentru mine, ce sa zic... e posibil si lucrul acesta. Insa eu pot lua masuri individuale de remediere.

valy
25 Iun 2013 13:39



Personal, as considera un pas inainte si simpla eliminare a etichetarilor "incepatori" si "avansati".Rezonez.
Nu sunt de acord cu eticheta "sfidator" dar e posibil sa apara discutii.

BMB
26 Iun 2013 10:55


Sal,

Desi sunt cam dezordonat din fire (nu gasesc motive personale pentru a sta si "pierde timpul" cu sistematizarea tuturor observatiilor/lucrurilor in loc sa ies si sa le fac efectiv) vin si eu cu un gand:

-categoriile pot fi realizate, asa cum poate se mai zice ceva mai sus in topic, per "specie" de obiecte, adica 
-Planete (cu fiecare planeta avand sub-topicul propriu)
-Luna
-Soare (la gramada lumina vizibila si H alpha)
-Deep sky (galaxii, roiuri, nebuloase)
-Comete
-Asteroizi (separat de comete)

Asta ata pentru astro foto cat si pentru observatii vizuale.
Fara incepatori/experti etc.

E bine si pentru incepatori o astfel de catalogare, pentru ca astfel, calitatea observatiilor/fotografiilor lor o sa creasca in timp, fiind comentate direct de cei mai "batrani" in domeniu.

Acum, pentru ambele categorii principale (astrofoto, observatii), se pot adauga doua simple sub-categorii (corespunzator celor doua mari topicuri).
"Echipamente si tehnici". Aici se poate discuta despre...tehnici. Relativ simplu ca organizare, si fara prea multe batai de cap. 
Este o alta parere personala faptul ca daca tehnica si comentariile tehnice predomina, atunci rezultatele nu isi mai au rostul. Instrumentele sunt realizate pentru a face ceva cu ele, iar daca nu ai finalitate nu mai are rost sa te apuci de un instrument. 
Intampin problema asta si unde lucrez acum, in Cercetare, unde milioane de euro sunt varate in proiecte fara o finalitate reala...
Eu unul sunt satul de astfel de "vorbe goale". Inteleg perfect prezenta unui sub-topic despre constructii, avand si eu la activ ceva ani de asa ceva, insa consider ca trebuie sa predomine categoric produsul final cu valaore morala (imagini, observatii) in defavoarea uneltelor !

Parere personala, si atat.

Spor oricum ar fi sa alegeti pe mai departe !

Max

URANUS7
26 Iun 2013 19:09


Salutari,

Subscriu pentru categorisirea subliniata mai sus de Max, pe "specii" de obiecte (inclusiv obiecte neidentificate :)) fara diferentiere incepatori / avansati.

As dori sa nu existe restrictii pentru a adauga imaginilor doar cateva cuvinte despre tehnologia prelucrarii, in special atunci cand rezultatele sunt meritorii, evident daca autorul doreste.

Cele mai discrete critici (+ sau -) sunt cele date de un sistem de  rating care cred ar trebui pus la punct aici sub o forma sau alta.
 Ratingul este util as zice in primul rand pentru incepatori si cred ca orice  foto-astronom activ care ar declara ratingul ca fiind inutil ar face-o  de teama de a nu se "lupta" cu propria-i inertie si a-si pastra imaginea intacta despre sine.  :) 
Deoarece anumite imagini pot reprezenta fenomene interesante dar din vary motive nu au o calitate deosebita (seeing, transparenta execrabile, instrumente slab performante) acestea pot fi tehnic scoase din regimul de rating, de insusi autorul lor, ele ramanand valoroase doar prin informatia inedita adusa.

Nu este util ca informatiile legate de tehnologiile aferente unei imagini sa fie postate pe alt topic (sub-topic) ci in acelasi loc, cu moderatie, alaturi de imaginea postata, "la cald"  :)  daca dorim sa invatam ceva din experienta autorului.

Depinde doar de maturitatea noastra sa apreciem corect valoarea fotografiilor sau observatiilor, indiferent de tipul instrumentelor folosite dar tinand seama de munca depusa care nu se poate sa nu transpara chiar si in conditii foarte modeste. 

Eu cred ca orice schimbare incepe cu PRIMUL PAS. Dupa aceea totul ar trebui sa se corecteze de la sine. Asadar, hai sa facem o prima varianta. :)

SPOR !

dragos.n
05 Iul 2013 16:51


Din ce vad discutia s-a cam incheiat. Ce decizie se va lua, nu stiu. Practic nu e domeniul meu.