-----------------------------------
StarChild
05 Iul 2013 22:22

newton 300 F5.4 OTA-truss serrurier fibra de carbon/aluminiu
salutari

initial ma gandeam sa pun topic-ul la "evenimente astronomice" ...ptr mine cu siguranta este  :P 

in sfarsit, dupa 3 ani de cand am setul de oglinzi de la Tavi Stanescu, m-am apucat si eu in mod vizibil de lucru la telescop.

Deci va fi:
- newton
- truss serrurier
- primara 300mm parabolica F5.4 (focar 1630mm)
- secundara cu diagonala mica de 70mm


Momentan construiesc doar OTA-ul ...montura o voi cumpara.


"Proiectul":
http://dl.fisier.ro/files/jrn4afk814g87n7/truss_newton_300_F5-4_OTA.pdf.html
Este disponibil inca vreo cateva zile. format PDF 3D; il deschideti cu Adobe Acrobat Reader, dati click undeva in fereastra grafica, si va apare meniul 3D...puteti roti, zoom, deplasa, ascunde componente, etc...

Sa vorbeasca pozele:

StarChild
05 Iul 2013 22:27


pentru sectiunile truss-ului am folosit Aluminiu 5083, grosime de 12mm.
o placa de 780x1000x12mm... aproximativ 26kg (inmultiti cu 5-7 EUR/kg si aflati un pret orientativ)... eu nu am platit placa, in fine, poveste lunga
din suprafata ai am consumat cam 60%, restul il am disponibil ptr alte piese.


conturul exterior este generat pe o freza router (cost 750 RON ptr 4h38' de masinare si aprox 3 ore de bibilit si pilit muchiile).

poze:

StarChild
05 Iul 2013 22:31


barilet primara:

StarChild
05 Iul 2013 22:32


sectiunea mediana:

StarChild
05 Iul 2013 22:33


sectiunea frontala:

StarChild
05 Iul 2013 22:33


placa ptr focuser:

StarChild
05 Iul 2013 22:38


alte piese disponibile:
- oglinda primara si secundara...da' alea nu le scot la poze numa cand e gata totu' ... nu care cumva sa le zgarai sau mai rau 
- 12 tevi fibra de carbon (D17mm, interior d14mm, lungime 1000mm) . Luate de aici: 
Urmeaza:
- in cursul saptamanii viitoare am promisiuni ca se frezeaza si un focuser (crayford pe 2")
- in placa de la bariletul primarei mai trebuie niste "buzunare" frezate
- in canturi la sectiuni trebuie sa mai dau eu niste gauri filetate.
- peste 2 saptamani se pare voi avea lamele de la spider (tabla de inox 0.8mm taiata cu laser si brunata)
- incerc sa definitivez designul la bariletul secundare si sa-l dau si pe ala in lucru (sunt 3 piese strunjite/frezate destul de simple din POM sau PA.
- sper pana la sfarsitul lui iulie sa-l am gata asamblat...poate pana la astromania :-)  cine stie...

no, atat ptr azi, ma asteapta niste beri reci... urmeaza continuarea  :mrgreen: :?

StarChild
05 Iul 2013 23:00


ce am uitat sa specific chiar la inceput:

intentionez sa-l folosesc ptr foto telescopul....deci posibil sa ma uit prin ograda pe la QHY, da' mai pe la anu' :roll:  ... si ceva corector de coma poate o sa-mi trebuiasca...

OTA-ul asa cum se vede in poza de mai sus echipat (focuser, camera DSLR, luneta de autoghidare, camera de autoghidare, prindere Losmandy,...) este estimat in CAD ca va avea 17,8kg ...din experienta cu estimarile in CAD, ma astept ca probabil greutatea reala sa fie mai mica cam cu 3%... 

montura pe care o voi lua este AZ-EQ6 GoTo cu camera de autoghidare Synguide (amandoua de la Skywatcher). 


asta este configuratia "mobila" care o planuiesc... pe viitor sunt niste ganduri la o montura potcoava, cu OTA de 500mm...sau mai mare... astept niste oferte/reduceri la Tavi Stanescu  :mrgreen:   sau poate facem un "joint-venture" cumva sa facem o scula mai semnificativa.... pna atunci mai trebuie gasita o locatie, timp, bani, etc...  si mai ales (ptr mine) mai trebuie sa-mi fac experienta.

auriga
05 Iul 2013 23:17


salut, frumos proiect. o chestiune - triunghiurile de suport ale primarei si suportul de focuser nu cred ca trebuie sa fie asa solide (desi nu castigi mare lucru la greutate cu unele mai usoare). 17kg si focala de 1600 e cam mult pentru eq6 dar poate nu imposibil - o chestie ajutatoare ar fi OAG scapi si de luneta de ghidaj. visez si eu la un asemenea telescop dar neaparat pe o montura mai solida decat eq6.

StarChild
05 Iul 2013 23:27


@ auriga:  ce se vede acolo este conturul exterior, dupa cum ziceam, urmeaza sa frezez niste buzunare (cu scop de usurare evident).

un "tunning" ulterior (prin octombrie probabil) va fi sa inlocuiesc sectiunile de aluminiu cu unele din POM  :wink: voi castiga cam 1-1.1kg cu chestia asta.

cat despre montura, ptr EQ6 pro normal este prea la limita greutatea...dar ptr AZ-EQ6 greutatea este OK (zice-se ca duce 25kg vizual si vreo 18-20kg fotografic)...deci e la limita, dar pare plauzibil

montura mai mare de atat, devine "ne-portabila".... mi-am facut niste calcule la un EQ8 ... da' e prea mult ca sa-l car dupa mine...e scump... si daca tot duce 50kg, atunci pun un 400mm pe el...alti bani, alta distractie...  :mrgreen:

psemil
05 Iul 2013 23:58


Pentru inceput vreau sa iti urez nopti senine dupa ce vei termina de construit acest telescop superb.
Imi place designul. e foarte profi, :D de la distanta seamana cu oficina stelare 8)
Nu uita de lumina parazita ce te va obliga sa "imbraci" acest frumos design truss intr-o husa 99% din timp. Va adauga si cateva sute de grame.

valy
06 Iul 2013 00:05


De exemplu la sectiunea de mijloc dece nu apropii capetele de bare?
Cele doua placi de Al dintre inelele de la spate cum se impaca dpdv. al dilatarii cu barele de FC?
Sa faci suport si pt. ventilatoare, dedesubt, eventual si in lateral sa sufle peste primara.
Tot ce faci acolo suna ca un vis frumos, spor la mesterit!

tsa
06 Iul 2013 00:33


Proiect misto. Ma surpinde simplitatea cu care se poate construi un asemenea instrument. Asteptam  imagni cu telescopul asamblat, apoi evaluarea instrumentului dupa primele teste.

Stanescu Octavian
06 Iul 2013 08:51


Da, excelenta lucrare  . Nici nu-mi vine sa cred ca au trecut 3 ani de cand am facut oglinzile.
singura problema cu lumina  parazita se rezolva prin invelirea zonei ce vede ocularul pe langa secundara eliptica , acolo trebuie o tabla de Al captusita cu velur negru extins si in afara primului inel  (ca un parasolar) .  doar in Munti pe cer negru fara luna  nu trebuie nimic .
Deci pe freza aia se va face si potcoava mea mare de 1m diametru?

valy
06 Iul 2013 09:43


 Ma surpinde simplitatea cu care se poate construi un asemenea instrument.Cine zicea ca n-ai neaparat nevoie de CNC ca sa faci DIY? Merge repede daca ai designul, care presupun ca nu-l faci in cateva ore.

tsa
06 Iul 2013 10:36


 Ma surpinde simplitatea cu care se poate construi un asemenea instrument.Cine zicea ca n-ai neaparat nevoie de CNC ca sa faci DIY? Merge repede daca ai designul, care presupun ca nu-l faci in cateva ore.

Da, normal. Ma refeream la partea de constructie/materializare propiu zisa. Orele si munca depusa in proiectare le cam conoastem (nu sunt putine). Insa noutatea pentru mine era freza aia care te scuteste de multa bataie de cap, iti rezolva piesele de baza repede si la o precizie de apreciat.

Nu m-as mira ca multi sa capete pofta de facut instrumente urmand procedura pe care ne prezinta StarChild.

Erwin
06 Iul 2013 11:33


Meseria&#537;ă lucrare! Ne dă chef de construit! :)

dragos.n
06 Iul 2013 12:45


Starchild, frumos proiect.

Are insa trei puncte carora cred ca trebuie sa le dai mai mare atentie.

1. Reazemele laterale ale oglinzii. Doar 3? Ar fi foarte bine sa faci 6, ca o oglinda de 300 e destul de mare. Sau sa faci sustinere cu fir, de la un suport la altul.

2. Asa cum spune Valy, e posibil sa ai probleme datorita dilatarii in zona de jos, unde ai si placi de aluminiu si tuburi de carbon. Carbonul are coeficient de dilatare 1,8x10>-6m/grad, iar aluminiu 24x10>-6m/grad. Poti sa renunti la tuburile de carbon de jos, si sa mai pui doua placi de aluminiu pe celelalte laturi. O sa fie insa mai greu.

3. Eu as fi facut celula secundarei din doua inele, ca sa pun placa focuserului sprijinita bine in ambele parti. Solutia aleasa de tine e folosita intens la vizual, unde greutatea accesoriilor nu e prea mare. Dar la foto se aduna. Motor de focus, corector, roata de filtre, camera ... plus cabluri. Sa mai vorbesc de bratele spiderului, din inox, care avand coeficient de dilatare mai mic, cam 13x10>-6m/grad, o sa puna un pic de tensiune pe inel.

Stanescu Octavian
06 Iul 2013 13:21


fibra de carbon la telescopul asta  are cred doar  scop de  a usura  nu de a tine focusarea perfecta ore intregi. 
teoretic sigur daca se analizeaza jos Al si fibra C au coeficienti expansiune termica  diferiti  dar practic nu va avea nici un fel de efect sesizabil sau deranjant.
Lateral cele 3 cleme sau 4  necesita un rulment mic fiecare  altfel oglinda nu se descarca corect pe punctele de sprijin ramanand agatata pe cleme .

danto1313
06 Iul 2013 14:13


Foarte frumoasa lucrarea.Felicitari!Indraznesc si eu cateva observatii desi s-ar putea sa fie tarziu dupa cate vad:
-punctele in care barele de carbon se prind de placile de aluminiu trebuie sa fie cat mai apropiate unul de altul(ma refer la varfurile triunghiurilor)
-o regandire a reazemelor laterale ale oglinzii.Poate chiar '' whiffletree'' gandit pentru montarea pe ecuatoriala.
-rolul serrurier-ului este de a pastra colimarea atunci cand sectiunile extreme se deplaseaza datorita greutatii proprii asa ca prinderea pe montura trebuie sa se faca in centrul de greutate al telescopului.Asta duce la  ideea de a realiza sectiunea centrala din doua placi prinse intre ele in asa fel incat sa asigure prinderea pe montura.In privinta dilatarilor aluminiului nu cred ca trebuie sa-ti
faci probleme.Oricum te vei juca mult cu focusarea la foto.Mai important mi se pare sa nu se decolimeze indiferent in ce pozitie va fi pe ecuatoriala.
-e necesara o evaluare a greutatilor pentru o buna dimensionare a celor doua sectiuni ale serrurier-ului.
               Spor la mesterit!

P.S.:Am uitat sa mentionez necesitatea rigidizarii(cumva)a placii de prindere a focuserului.Poate cu doua tije prinse pe inelul superior,numai sa nu intre in camp.

valy
06 Iul 2013 20:32


Cand am intrebat de combinatia bare FC + placa Al, ma refer sa nu se dilate AL mai mult decat FC si sa-l crape, nu din pct. de vedere al pastrarii colimarii sau a tinerii focusarii in timp.

...Poti sa renunti la tuburile de carbon de jos, si sa mai pui doua placi de aluminiu pe celelalte laturi. O sa fie insa mai greu...Asta merge daca faci sectiunea dinspre primara mult mai scurta decat e in poze, oricum greutatea mare e acolo, scapi de complicatiile cu bare, rigidizezi doar cu Al, acolo fiind si stressul maxim dat de prinderea de montura. Practic faci o cusca scurta si rigina pt. primara. Dar asa cred ca strici fengshuiul trussului serurier, asa cum zicea si danto.

Cum colimezi primara? Cele trei triunghiuri pe care sta sunt colimabile?
Tevile nu sunt cam subtiri?

Erwin
06 Iul 2013 22:06


Am avut în mână o &#539;eavă din aia. Sunt foarte bune după părerea mea. Ar trebui calculată dilatarea diferen&#539;ială &#537;i lăsat undeva un mic joc axial pentru compensare termică, dar nu îmi vine în minte nicio solu&#539;ie tehnică pentru asta în afară de găuri lărgite ceea ce ar putea compromite colimarea. Din ce am mai văzut pe net la alte proiecte cred că e o complica&#539;ie inutilă.

dragos.n
07 Iul 2013 01:11


Calculand o diferenta de temperatura de 20 de grade, rezulta o diferenta de dilatare, sau contractie, dupa caz, de vreo 0,1-0,12mm - calculata pentru o portiune inferioara a serrurierului de vreo 30-35cm. Nu pare mult, dar la nivelul structurii da un efort mare. La nivelul colimarii nici nu prea mai conteaza, ca dupa cateva cicluri de racire-incalzire undeva o sa apara fisuri, si colimarea devine aproximativa.

Dar daca telescopul va fi montat in mijlocul verii, cu temperaturi de +30 de grade, si va fi scos la aer la iarna la -5 sau -10 grade, oho, deja paraie.

Si in legatura cu fengshuiu, cred ca solutia asta nu are probleme de kharma

http://www.officinastellare.com/products_scheda.php?idProd=30

valy
07 Iul 2013 01:23


Lasat asa o idee ar fi ca placa de Al sa nu fie fixata fix decat la un cap, la celalalt sa aibe o mica libertate longitudinal, la dilatare sa nu forteze FC-ul. Sau eventual sa o fixezi bine in suruburi cand toate sunt aclimatizate, la fata locului, in rest sa o slabesti. Oricum la structura aia trebuie sa faci fine tunning la fata locului (colimare) deci o surubareala in plus nu-i bai.

Stiu de designurile alea insa acolo FC-ul pare mult mai gros si mult mai scurt, deci se indoaie mult mai putin fata de filozofia truss serurier, unde am impresia ca totusi se aplica la materialele conventionale (lemn, Al, otel). Acum depinde cum il proiectezi: daca vrei sa iasa rigid atunci nu mai conteaza indoirea, insa trebuie sa vezi grosimea si lungimea barelor de FC, de aia am si intrebat daca nu sunt prea subtiri.

dragos.n
07 Iul 2013 01:29


Valy, solutia cu strangerea la fata locului ar fi o treaba, daca temperatura nu ar scadea continuu pe timpul noptii pana pe la ora 5-6. Eu am stat intr-un observator mai multe nopti, si vedeam pe computer cum focuserul motorizat tot schimba pozitia ora de ora datorita contractiei. La RC cu tub de carbon intreg.

valy
07 Iul 2013 01:35


 La RC cu tub de carbon intreg.Dubios, sigur era de la tub? Poate mai trebuia sa puneti lemne in soba :)

danto1313
07 Iul 2013 01:37


StarChild,dupa cum vezi,ai atatea probleme incat mai bine renunti si nu-l mai faci :) .

Eu cu al meu n-am patit nici sa crape,nici sa se decolimeze,nici alte dezastre.
Reanalizeaza putin problemele expuse si fa-l.

   Spor la treaba!

dragos.n
07 Iul 2013 02:17


Danto, eu imi expun o parere. Daca nu esti de acord, foarte bine. Daca vrei sa faci misto, si te simti bine cu asta, iar e foarte bine. 

Nu mai stiu exact care erau dimensiunile si detaliile constructive la telescopul tau, stiu doar ca este tot serrurier, si daca nu ma insel, este integral din aluminiu, dar imi pare bine ca functioneaza bine. Mi-ar parea si mai bine daca urmare a acestei functionari foarte bune am vedea si ceva postari, poze, etc.

Cat despre principiul ''Las-o ma, ca merge-asa'', nu comentez.

Evident, Starchild, poate sa faca absolut ce vrea. Ideile care ii sunt prezentate aici, cred, de fapt sunt sigur ca stie ca ii sunt spuse din buna vointa, nu ca sa nu mai faca nimic.

danto1313
07 Iul 2013 10:24


dragos.n,nu am nimic cu parerile tale,nu sunt de acord cu toate,nu fac misto.Am glumit.E o diferenta...
Pe de alta parte promtitudinea si continutul raspunsului denota o oarecare iritare si nu vad de ce.
Daca vrei sa revezi detalii in legatura cu telescopul meu gasesti pe forum.
Principiile se aplica indiferent de dimensiuni.
Nu stiu ce postari te-ar bucura in legatura cu functionarea telescopului meu.Poze nu fac iar ca sa repet ca sunt multumit,probabil n-ar reprezenta o dovada pentru tine.
 ''Las-o ma, ca merge-asa'' nu este un principiu pentru ca are o aplicabilitate restransa.Nu l-am sfatuit sa faca asa ,dar daca asta s-a inteles imi pare rau.El trebuie sa aleaga o solutuie care sa se plieze cat mai bine pe nevoile lui,sa tinda spre idealul teoretic acceptand totodata ca nu va putea construi telescopul nedecolimabil si cu deformatii 0.Cate compromisuri va face asta el hotaraste.

valy
07 Iul 2013 10:33


Tot FC+Al are si danto, si nu cred ca a zis "las-o asa", mai devreme a punctat cateva aspecte interesante. Daca zice el ca nu-i problema cu diferentele de dilatare FC/Al inseamna ca asa o fi.

Erwin
07 Iul 2013 14:17


Keep calm and clear sky, prieteni! 

Mi-a venit ideea cum se poate realiza compensarea termică.  :twisted:

dragos.n
07 Iul 2013 15:29


Danto, nu sunt iritat, ci doar un pic dezamagit de acea postare. Daca spunea-i doar ca nu esti de acord cu mine, si ca telescopul tau e facut la fel si nu are probleme de dilatare  era super OK. Nu sunt detinatorul adevarului absolut, si stiu bine ca uneori practica ii mai joaca feste teoriei. Iar faptul ca a fost foarte prompta reactia mea, ce sa fac, eram pe fir, cum se spune. 

Si sunt foarte interesat de subiect, pentru ca si eu am un telescop de 300mm F4, posibil in aceeasi formula, in fata de conceptie a proiectului. Asa ca am niste opinii, si le confrunt cu altele ale altor membrii. Nu e nimeni dator sa fie de acord, si daca din dezbatere aflu lucruri noi, foarte bine.

Erwin, astept amanunte.

danto1313
07 Iul 2013 16:50


Mai fac o incercare si ma opresc...nu vreau sa stric subiectul.
Daca n-ai inteles ca era o gluma si ai luat-o ca pe un atac la opiniile tale,inca odata,imi pare rau,dar nu-i vina mea.
Inaintea postarii tale au mai fost si alte observatii iar unele dintre ideile tale le-am sustinut si eu.

Acum,ca sa fiu on topic,reiau si sustin ca pastrarea colimarii este mult mai importanta  decat defocusarea care ar putea sa apara din cauza contractiilor, intr-un interval de timp de ordinul minutelor,cat dureaza o expunere.Daca vorbim de un telescop remote,atunci problema e mult mai serioasa,dar chiar si la astea e ma usor de focusat remote decat de colimat.

StarChild
07 Iul 2013 16:55


Salutari  la "lunatici"  :lol: 

am revenit de pe coclauri si acuma citeam postarile... cam multe, sunt surprins ...multe probleme de design :D 

in primul rand va multumesc tuturor ptr pareri/comentarii/sugestii si nu in ultimul rand ptr aprecieri...azi, va rog sa nu ma criticati prea tare ca e ziua mea :P 

am sa incerc sa raspund pe rand la probleme ridicate.

@TaviStanescu: da, pe scula aia facem potcoava de maxim 2000mm diametru, grosime de 40mm se poate momentan ca nu au artistii aia o freza cu muchie taietoare mai lunga...dar la "cererea publicului" se rezolva ...din ce ziceau aia teoretic pot pana la 100mm de aluminiu (grosime) sa frezeze, doar avansul este proportional redus.... precizie suficienta...si dupa ce trece freza se poate trece cu un varf de lustruire inca o tura, si obtii o potcoava cu cant oglinda...  gandeste-te bine :-)))
mai este solutia aia cu aluminiu expandat la mijloc (grosime totala de 40mm, 2 pereti de 8mm solizi si 32mm de "spuma de aluminiu") care e cu 60% mai usor decat o placa de aceeasi grosime de aluminiu plin... pun mai tarziu un link ca acuma nu-mi aduc aminte cine face de alea...  
baietii lucreaza cam scump (adica a iesit cam 40EUR ora de masinare, in mod normal nu trebuia sa treaca de 25EUR.... mai negociem pe viitor).

@restul: flexura, dilatari...   :roll: serios...n-o mai fac...e nasoala...n-o sa mearga...  ...glumesc.

se dilata si FC-ul si aluminiul...dar structura este simetrica...nu se va intampla ca barele de "sus" sa se dilata mai mult decat barele de "jos" si astfel sa apara "curburi&shit...se dilata toate la fel, iar barele sunt laturile egale ale unui triunghi isoscel...deci doar se "alungeste" triunghiul, creste distanta intre sectiuni...asta e adevarat...  dar nimeni si nimic nu ma impiedica sa refocalizez tot la 5-10 cadre....oricum mai faci o verificare sa vezi daca totul e OK, refocalizez, etc... deci, no stres.

tensiuni...crapaturi...  la -10grade...la -10 grade telescopul va fi in casa, si eu langa el cu o cana de vin fiert...credeti-ma... cel putin scula asta...cand o sa am telescopul ala de 500mm, cu montura fixa, da, atunci e cazul sa ma stresez...pana atunci "cer senin!"  :mrgreen: 

nu va crapa si nu se va tensiona deoarece daca ati reusit sa vedeti proiectul, si am si scris eu la un moment dat, tevile de FC nu sunt imbinate pe sectiunile de aluminiu direct...intre cele 2 componente mai sunt inca 3 piese:
     - "dopurile" din POM care este mai elastic si mai stabil termic (are coeficient de dilatare similar cu FC-ul, oricum muuult mai redus decat Aluminiu). deci nu exista riscul sa se "umfle" dopurile si sa crape FC-ul sau alte faze de astea.
     - in dopurile respective mai introduce un surub cu inel dimensiune M6... ei surubul ala permite multe, caci filetul ala nu e la marele fix, compenseaza niste dilatari, preia niste tensiuni...plus ca e otel, nu aluminiu, nu "crapa" atat de usor, si e relativ subtire.
     - in inelul de la surubul de mai sus intra un alt surub, care abia acela se fixeaza in sectiunea de aluminiu. Aces surub intra ca un "ax" in urechea surubului anterior, si permite "rotatii" in jurul axei, fiindca acolo vor mai fi niste saibe de plastic (intre Aluminiu si urechea surubului cu inel M6)... deci din nou, exista niste "punti de descarcare" a tensiunilor, elemente care pot sa preia dilatari/stresuri.

Legat de FC, cum zicea @Erwin si @danto, este incredibil de rigida o teava de aia, desi senzatia cand o iei in mana e similara cu cea care ti-o oferta un tub de ala de suflat cornete...zici ca ce e cu gluma aia, usoara, pare fragila...dar nu am reusit s-o curbez trasa cu mainile si sprijinita la piept...si nu-s chiar "neputincios"...deci in mod sigur eu am solicitat-o mai mult decat va fi ea solicitata de catre aparatura foto.....cred ... :lol:  daca cumva voi constata ceva eforturi/crapaturi in timp, design-ul pemrite cu usurinta inlocuirea tevilor cu altele mai groase...  buzunarul nu permite asa de usor, dar ptr pasiune ce nu facem ?!?!

mai spunea un coleg (@danto parca) ca ar fi fost bine fie barele mai apropiate intre ele (la sectiunea frontala si cea de la oglinda primara)...da stiu, era mult mai stabil sa fie un triunghi mai putin ascutit, dar asa mi-a iesit din design, imi doream un OTA cat mai compact posibil. mai studiez, pot modifica destul de usor daca e cazul, trebuie doar sa refac placa suport ptr focuser. Oricum nu cred ca as castiga semnificativ mai mult daca as apropia capetii de la 10cm cat e acuma intre ei, la 2cm cat as putea.

se vorbea despre echilibrare, cum se prinde de montura, etc...
in design se poate vedea o prindere Losmandy, in ea exista chiar in mijloc un orificiu de 30mm diametru. exact in zona aceea este centrul de greutate (cel putin asa reiese din CAD)... deci daca acel orificiu il "aliniez" cu axa Dec a monturii, teoretic OTA-ul ar trebui sa stea in echilibru.
placa Losmandy este prinsa cu 6 suruburi M8 pe placa intermediara de montaj...placa Losmandy si placa intermediara sunt din Aluminiu de 20mm grosime si 100mm latime.
placa intermediara de montaj se prinde de sectiunea de la oglinda primara si de sectiunea mediana este elementul de legatura).
sincer am cea mai mica indoiala ca o structura compusa din 2 placi cu sectiune de 20x100mm si lungime maxima de 380mm vor fi stresate/torsionate/crapate/enervate sau mai stiu eu ce de o masa de 14.5kg (atata cantareste restul) atarnata in consola la 170mm (unde se afla centrul de masa al tubului fata de prindereea Losmandy).... acuma serios... Aluminiu e aluminiu totusi...pe langa asta e o structura compusa din 2 placi, nu e monolit... stresul si tensiunea/incarcarea e preluat/distribuit mult mai bine. Oricum am sa urmaresc zona aia.

StarChild
07 Iul 2013 17:06


Starchild, frumos proiect.

Are insa trei puncte carora cred ca trebuie sa le dai mai mare atentie.

1. Reazemele laterale ale oglinzii. Doar 3? Ar fi foarte bine sa faci 6, ca o oglinda de 300 e destul de mare. Sau sa faci sustinere cu fir, de la un suport la altul.

2. Asa cum spune Valy, e posibil sa ai probleme datorita dilatarii in zona de jos, unde ai si placi de aluminiu si tuburi de carbon. Carbonul are coeficient de dilatare 1,8x10>-6m/grad, iar aluminiu 24x10>-6m/grad. Poti sa renunti la tuburile de carbon de jos, si sa mai pui doua placi de aluminiu pe celelalte laturi. O sa fie insa mai greu.

3. Eu as fi facut celula secundarei din doua inele, ca sa pun placa focuserului sprijinita bine in ambele parti. Solutia aleasa de tine e folosita intens la vizual, unde greutatea accesoriilor nu e prea mare. Dar la foto se aduna. Motor de focus, corector, roata de filtre, camera ... plus cabluri. Sa mai vorbesc de bratele spiderului, din inox, care avand coeficient de dilatare mai mic, cam 13x10>-6m/grad, o sa puna un pic de tensiune pe inel.


acuma am vazut de unde a pornit discutia cu dilatarile si tensiunile

deci sa raspund pe rand:

1) intr-adevar, am doar 3 reazeme laterale, sunt niste suporti din POM care sustin oglinda pe o lungime (de pe circumferinta) de 70mm daca imi aduc bine aminte...sau ceva de genul...deci nu e chiar reazem intr-un punct...probabil ca daca va fi cazul voi folosi sustinere cu banda metalica sau fir metalic pe lateral... nimic nu e batut in cuie, doar ca in momentul asta solutia asta imi era cel mai la indemana, si dupa cum probabil stiti, cand ai de lucru cu mesterii din Romania nu faci neaparat cum vrei tu, ci faci cum vrea sau are chef mesterul care executa piesa...deci , vedem, studiem, modificam daca e cazul.

2) inteleg problema, aveti dreptate... sincer, design-ul initial l-am gandit ptr a-l folosit cu o montura tip furca deci cu prindere simetrica a OTA-ului... dar considerand viteza cu care pot executa piesele am renuntat, si am adaptat din zbor... am sa ma gandesc ce/cum pot face acolo...prima solutie este sa fac cele 2 placi din POM sau PA, acestea fiind mult mai inerte termic...nu am nevoie de precizie foarte mare de executie acolo (ma refer ptr prelucrarea placilor de POM/PA) .... ma gandesc, poate fi o problema intr-adevar.... momentan placile alea 2 nu sunt frezate, asa ca mai pot schimba... multumesc de observatie

3) da inteleg la ce te referi, dar mi-ar fi adaugat greutate...de aceea am ales solutia unei placi ptr focuser cu 3 puncte de sprijin: 1 punct este sectiunea frontala, si mai exista inca 2 prinderi (articulate) pe tevile de FC din vecinatate...tocmai de aia am pus acele reazeme suplimentare ptr a nu transmite toata incarcatea (focuser+motoras_accesorii foto, etc...) in inelul de aluminiu...   sper sa fie OK solutia asta, daca nu ma mai gandesc  :roll:

StarChild
07 Iul 2013 17:09



Da, normal. Ma refeream la partea de constructie/materializare propiu zisa. Orele si munca depusa in proiectare le cam conoastem (nu sunt putine). Insa noutatea pentru mine era freza aia care te scuteste de multa bataie de cap, iti rezolva piesele de baza repede si la o precizie de apreciat.

Nu m-as mira ca multi sa capete pofta de facut instrumente urmand procedura pe care ne prezinta StarChild.

ca informatie care va poate fi de ajutor: acea freza router nu o s-o gasiti in dotarea atelierelor mecanice  :wink:   este un utilaj folosite de catre cei din industria publicitara, se foloseste ptr taierea plexiglas-ului, cartoane, placaj, placi de aluminiu, etc.... nu e mare filosofie cu ea, trebuie doar omuletii aia sa fie dispusi sa faca si ptr persoane fizice, sau sa puteti comanda pe firma...trebuie facut un contur 2D (astia lucrau cu fisiere dxf) si asta e tot...in cazul meu eu am facut design-ul 3D si pornind de la el am generat muchiile 2D...

StarChild
07 Iul 2013 17:16


aaaa... ptr colegii din TM, atata vreau sa va zic: pe "strada" si in fata casei unde am stat erau becuri de iluminat stradal, cu toate astea se distingea CLAR Calea Lactee .... mi-o venit sa-mi dau pumni in ochi ca nu mi-am luat 80/400-le cu mine sau macar binoclul... de necaz apoi m-am facut "noapte" cu palinca...  :lol: 

deci la coordonatele astea: http://wikimapia.org/#lang=ro&lat=45.865135&lon=21.570625&z=16&m=b putem sa gandim un star party... sau in zona...

danto1313
07 Iul 2013 17:24


Minunat!Atitudine optimista si o  buna intelegere a fenomenelor :).
Doua probleme vreau sa ti le readuc in atentie:
-spuneam despre tevile de carbon ca este bine sa fie cat mai aproape unele de altele la prinderea de placa,acolo unde se formeaza varfurile triunghiurilor,pentru ca asa vor forma triunghiuri si nu trapeze care sunt deformabile.
-daca optezi pentru unirea sectiunii centrale cu cea a celulei primare prin placa/placi, atunci design-ul truss serrurier nu-si mai are rostul decat ca aspect:).Totusi tu ai niste greutati destul de importante care trag de capetele structurii.
Este important ca deplasarea secundarei sa fie aproximativ egala cu cea a primarei, avand toate incarcarile date de aparatura,pentru a se pastra alinierea axelor optice.De asta vorbeam despre estimarea greutatilor pentru a putea dimensiona corect cele doua sectiuni ale truss-ului.

danto1313
07 Iul 2013 17:46



3) da inteleg la ce te referi, dar mi-ar fi adaugat greutate...de aceea am ales solutia unei placi ptr focuser cu 3 puncte de sprijin: 1 punct este sectiunea frontala, si mai exista inca 2 prinderi (articulate) pe tevile de FC din vecinatate...tocmai de aia am pus acele reazeme suplimentare ptr a nu transmite toata incarcatea (focuser+motoras_accesorii foto, etc...) in inelul de aluminiu...   sper sa fie OK solutia asta, daca nu ma mai gandesc  :roll:

Nu ma injura prea tare:),dar si problema asta ar trebui regandita.Rezemarea pe barele truss-ului a catorva sute de grame va induce in acestea tensiuni suplimentare greu de controlat in diversele pozitii ale telescopului, cu efecte indiscutabile in pastrarea colimarii.Desi pare ceva de neglijat,nu e si o spun unii mult mai experimentati.

Stanescu Octavian
07 Iul 2013 18:02


Placa unde sta focuserul e super sprijinita si nu va crea neplaceri la colimare chiar  deloc  la focusare poate cativa microni va fi deplasarea daca se pune un DSRL greu . mai multi microni eroare va produce  focuserul daca nu se face sau se pune un Crayford solid scump ceva sute E. 
Telescopul asta nu va fi destinat foto Deep sky cu toate ca pe o montura gen EQ8 ar da rezultate.  la vizual si filmari planetar-Lunar va merge excelent.
Astrografe pt Deep sky se fac scurte cu  primare f/2.8-3 , insotite de corectoare dichisite  sau RC poate si mai scurte +corector.  la10"apretura  si  50cm lungime e mult mai usor de ghidat de ecuatoriala.

dragos.n
07 Iul 2013 19:33


Starchild, in primul rand La multi ani, daca e ziua ta. Parca asa am inteles.

Acum, dupa mesajul lui Tavi Stanescu, inteleg ca nu e destinat deepsky - ma si intrebam de ce asa F mare - si nici colimarea nu e asa sensibila la F5,4.

Am vazut solutia cu reazam pe cele doua tuburi pentru focuser, si e chiar ingenioasa. Daca tine camera fara sa pierzi la colimare sau nu, asta o sa constati in timp.

Ai idee ce coeficient de dilatare are POM exact?

Nu te intreb de unde ai luat tevi de FC si POM. Desi as vrea :lol:

StarChild
07 Iul 2013 22:07


@dragos.n: multumesc de urari!

POM= acetal (https://en.wikipedia.org/wiki/Polyoxymethylene) l-am "luat" de la atelierul cu care lucrez , ei il folosesc foarte mult la diverse dispozitive impreuna cu aluminiu. POM-ul are avantajul ca e mai usor decat aluminiu, inertie termica redusa, higroscopie redusa si are "aspect" placut dupa prelucrare ( nu mai trebuie vopsit, etc...) dezavantajul mare este, ca desi se aschiaza usor (chipsuri mici si nu "incarca scula), in timpul prelucrarii se deformeaza (de la incalzirea locala).... din cauza asta, nu poti scoate precizia/tolerantele de la aluminiu...dar ptr piese/dispozitive/repere nepretentioase e OK.
coeficientul de dilatare termica liniara la POM e ~95*10^(-6)

POM gasesti la placa sau bara ... de exemplu: http://www.emsaindustriale.ro/poliacetal-POM.php?gclid=COT4yYiInrgCFRMPtAodyx0AKQ


tevi de FC, ziceam chiar la inceput, am luat de pe un link gasit aci pe site:  www.online-shop.carbon-composite.com/

Erwin
07 Iul 2013 22:17


La mul&#539;i ani &#537;i vise împlinite! 

Drago&#537;, a dat deja link de unde se pot lua FC din Germania. POM nu, nici aluminiu, a zis că le-a căpătat gratis. 

Pentru compensare termică la capătul plăcii de aluminiu se poate sec&#539;iona par&#539;ial placa în Z formând un fel de arc lamelar. Deformarea de o zecime necesară o va suporta direct materialul, pe o singură direc&#539;ie. Trebuie experimentat, nu cred că iese din calcule a&#537;a ceva.

dragos.n
07 Iul 2013 23:07


Multumesc pt linkuri. Le-am marcat.

StarChild
08 Iul 2013 09:11


La mul&#539;i ani &#537;i vise împlinite! ...
Pentru compensare termică la capătul plăcii de aluminiu se poate sec&#539;iona par&#539;ial placa în Z formând un fel de arc lamelar. Deformarea de o zecime necesară o va suporta direct materialul, pe o singură direc&#539;ie. Trebuie experimentat, nu cred că iese din calcule a&#537;a ceva.

multam fain Tavi.

legat de taietura in Z, cred ca ar functiona solutia in ansamble unde precizia nu e critica. Problema cu taietura aia in forma de Z este ca se va comporta ca un arc... lucru care nu cred ca e de dorit...
am sa incerc ca prima solutie sa fac placa intermediara (aia de legatura intre sectiunea mediana si sectiunea primarei) din POM sau PA, care au coeficient de dilatare apropiat de fibra de carbon (oricum mai mic decat aluminiu)... si sa fac doar sina Losmandy din aluminiu...sau poate o fac si pe aia tot din POM ca si asa e mai usor...  incerc asa, si vad mai tarziu daca am alte solutii.

Erwin
08 Iul 2013 10:17


Dacă Z-ul are carne groasă nu apar vibra&#539;ii nedorite. Po&#539;i controla amplitudinea deforma&#539;iilor să se încadreze în necesar, dar trebuie testat. 
&#536;ina î&#539;i recomand s-o faci din textolit. Are coeficientul de dilatare mic &#537;i &#539;ine mult mai bine la uzură &#537;i la filete decât aluminiul. Fiind o bucată relativ mică nu va atârna mai greu decât cea din Al.

dragos.n
08 Iul 2013 10:36


Textolitul are densitate 1,4kg/dm. Si intradevar, fata de aluminiul uzual, cel care il gasim prin magazine, tine mai bine filete. Nu stiu fata de aluminiul lui. Oricum e mai solid decat POM-ul. Nu stiu ce coeficient de dilatare are. Trebuie insa protejat contra umezelii, cu un strat de aracet, sau de lac, pentru ca trage apa.

Alta solutie este sticlotextolitul. E mai dur, mai greu, 1,9kg/dm, si nu trage apa. Daca mai tin minte bine, are coeficient de dilatare cam 14x10>-6m/grad. Dar nu sunt sigur, trebuie sa verific.

mak
08 Iul 2013 11:32


Atentie la valorile cu care lucrati, POM are coeficient de dilatare de vreo 50-60 de ori mai mare decat carbonul, iar PA si mai mult.

dragos.n
08 Iul 2013 17:22


Ma si miram sa aiba un ''plastic'' coeficient de dilatare asa mic. Conform tabelului pus de Starchild la topicul sursa de materiale, materialele din clasa POM au intre 50x10>-6m/mxgrad, si 125x10>-6m/mxgrad, deci de 30-60 de ori mai mult decat FC.

StarChild
11 Iul 2013 15:26


...

@TaviStanescu: ...
mai este solutia aia cu aluminiu expandat la mijloc (grosime totala de 40mm, 2 pereti de 8mm solizi si 32mm de "spuma de aluminiu") care e cu 60% mai usor decat o placa de aceeasi grosime de aluminiu plin... pun mai tarziu un link ca acuma nu-mi aduc aminte cine face de alea........

no am gasit linku:  http://www.amco-metall.de/cms/fileadmin/dateien/Brosch&Atilde;&frac14;ren/Flyer_AFS-Platten.pdf

luati de va minunati  :mrgreen: 
apropo, am cerut o oferta de pret ptr o placa de 1000x1000x30mm (6+18+6mm grosime) ... pretul cu tot cu livrare pana in fata portii: 1300 EUR parca...  :? 
ideea e ca tehnologii /materiale exista... cu banii ne cam impotmolim...

StarChild
16 Iul 2013 15:53


alte piese disponibile:
...
- 12 tevi fibra de carbon (D17mm, interior d14mm, lungime 1000mm) . ....

mda...se pare ca nu doar romanii nostri trimit aiurea pachete, si nemtii fac de astea...
am incercat sa pun "dopurile" de la capatul tevilor de FC sa vad cum se potrivesc... noroc ca mi-or facut baietii numa 1 dop sa fac o proba cu el intai... minune: dopul trecea complet prin teava de FC...

Concluzia:
- tevile de FC sunt diametru exterior de 20mm si interior de 17mm (deci mai groase)  :lol: 
- greutatea estimata a telescopului creste la 18,2kg  :?  dupa actualizarea dimensiunilor tevilor si dopurilor...

nici nu stiu daca e de bine sau de rau...cred ca de bine, de rau era daca imi trimiteau tevi mai subtiri   :roll:

StarChild
16 Iul 2013 15:58


status:
azi asamblez bariletul primarei...pun mai tarziu poze...mai putin suportii aia laterali la oglinda unde ma mai gandesc...ii fac de plastic, ii fac cu rulmenti...sa vedem

valy
16 Iul 2013 16:05


Studiile specialistilor releva faptul ca 3 sarme in jurul primarei e mai bine decat sprijin in 3 puncte, care defapt devin 1 sau 2 in functie de pozitia telescopului.

 tevile de FC sunt diametru exterior de 20mm si interior de 17mm (deci mai groase)Or fi calculat si le-a iesit ca 17 e cam putin pt. proiectul tau :).

StarChild
16 Iul 2013 16:57


"piulite" sferice ca astea ce se vad in link-ul asta: http://webstertelescopes.com/mirror_cell.htm  aveti idee pe unde as putea gasi?

sau macar spuneti-mi alti termeni in engleza/romana ptr piesele respective sa incerc sa caut un standard ptr ele... multumesc

Alexandru Savin
16 Iul 2013 18:52


Mai mult seamana cu rulmenti oscilanti decat cu piulite !!!

Alexandru Savin
16 Iul 2013 18:58


http://www.eminebea.com/en/product/bearing/spherical/sbt.shtml

StarChild
16 Iul 2013 19:44


@AlexandruSavin: multumesc. Acuma caut sa vad cine aduce de la noi asa ceva...si numa 3 bucati  :lol: 

am primit capetii de la barele de FC. din pacate nu aveau material negru, doar alb... acuma sunt OK si astia pe moment (calul de capatat nu-l cauti la dinti  :mrgreen: )

deci 32bucati de "dopuri" din PA alb. Cost 0RON  :mrgreen:

StarChild
16 Iul 2013 19:46


trebuia in seara asta sa primesc si sectiunile de aluminiu frezate sa se imbine piesele intre ele, si cu gaurile M6 date in canturi.... da' le primesc maine ("ti le trebe urgent sefu?!?!".... ce sa mai raspund... mai rezist 1 zi)... de asemenea cost 0 RON.... :mrgreen:

cine a mai lucrat cu FC, am nevoie de niste sfaturi:

1) cu ce scula dau gaura in FC? in cazul in care nu va tine lipitura cu epoxy, cu ce pot gauri transversal tevile sa bag un bolt?

2) cu ce epoxy ar trebui sa lipesc FC de dopurile de POM (sau de niste dopuri de Aluminiu care urmeaza  :wink: ). Ma gandeam la epoxy bicomponenta de  de la Bison, de ala universal, sau de ala pentru metale.

Multumesc.

valy
16 Iul 2013 20:02


 gaura in FC? 
He he, lucrul asta m-a facut sa renunt la a mai face truss cu gauri date in FC.

Cred ca orice scula merge dat gaura dar se zice ca nu e bine sa dai gauri. Mai curand sapi niste santuri in piese astfel incat lipiciul (epoxi sau ce o fi) sa nu permita sa iasa piesele daca se dezlipeste.

Vezi ca Al + FC != Love, trebuie tratat sa nu reactioneze.

Erwin
16 Iul 2013 22:40


Nu cred că ai neapărat nevoie de articula&#539;ii sferice. Po&#539;i folosi o bilă care se sprijină pe capul unui &#537;urub imbus ca aici:

http://img833.imageshack.us/img833/9236/wqm2.jpg

Ansamblul este &#539;inut împreună de două &#537;aibe late prinse cu &#537;uruburi, dar în aluminiu po&#539;i face o gaură înfundată pe o parte care &#539;ine bila. &#536;aiba care &#539;ine &#537;urubul e op&#539;ională dacă nu ai de gând să demontezi des oglinda de pe suport.

StarChild
16 Iul 2013 23:02


...
Mai curand sapi niste santuri in piese astfel incat lipiciul (epoxi sau ce o fi) sa nu permita sa iasa piesele daca se dezlipeste.

Vezi ca Al + FC != Love, trebuie tratat sa nu reactioneze.

in dopuri exista niste santuri tocmai ptr a intra mai mult epoxi si a face priza cum trebuie.

bine ca mi-ai reamintit, imi aduc aminte ca se zicea undeva cum trebuie tratat aluminiu, da' nu mai gasesc topicul ... :?

@valy: ptr taierea tevilor de FC ce fel de lama (banuiesc ca dinti marunti si desi, turatie mare) ai folosit?

@Erwin: da imi aduc aminte de metoda asta, doar ca nu voi putea folosi suruburi "micrometrice" ptr colimare daca o aplic. probabil daca nu gasesc o sursa de bucse sferice la un pret decent am sa renunt la ele pe moment si voi aplica solutia cu bila... desi sincer nu cred ca e nevoie nici de bila....un surub facut la strung cu cap sferic bagat prin placile triunghiulare si strans cu o piulita randalinata "de colimare"...intre placa triunghiulara si placa mare pun un arc mai solid si gata, piulita trage surubul, arcul impinge surubul inapoi...am rezolvat problema... cred...

Erwin
17 Iul 2013 12:52


Desigur, sunt posibile o infinitate de solu&#539;ii. Ce am arătat eu nu are nevoie de strung, numai ce se găse&#537;te gata făcut &#537;i se poate face cu scule de mână. Dacă po&#539;i face &#537;uruburi cu cap sferic la strung le faci direct cu pas fin &#537;i piuli&#539;ele corespunzătoare. Ai putea folosi &#537;i piuli&#539;e cu pălărie la capătul unor &#537;uruburi cu rozetă însă atunci dai găuri filetate în placa de bază. 

M-am lămurit la cassegrain că &#537;uruburile diferen&#539;iale sunt overkill pentru colimare mai ales la sistemul push-pull cum am eu. În schimb e foarte bun cel de focalizare la secundară unde mi&#537;carea fină contează foarte mult.

valy
17 Iul 2013 13:18




@valy: ptr taierea tevilor de FC ce fel de lama (banuiesc ca dinti marunti si desi, turatie mare) ai folosit?Cu flexul. La fibra de sticla am taiat manual cu o panza de bomfaier.

LE: ai grija cu praful cand tai FC-ul, sa ai masca de protectie!!

StarChild
18 Iul 2013 10:21


Status 18.iulie.2013

am primit http://www.astrovest.ro/home/index.php?view=article&catid=45%3Adiverse&id=128%3Amotorizare-focuser&format=pdf&option=com_content&Itemid=67 , urmeaza sa adaptez design-ul ptr focuser sa se potriveasca cu scula asta.

abia azi primesc placile frezate si gaurite/filetate...  :?   ... sper...

StarChild
08 Aug 2013 23:29


dupa cum se spune "pauzele lungi si dese cheia marilor succese", dupa o pauza destul de lunga, am mai facut ceva la telescop:


deci status la 8august2013:

am prins suportii laterali de la oglinda, am dat gaurile laterale si le-am filetat la sectiunea mijlocie, la sectiunea bariletului primarei.

poze mai jos.... va rog sa nu va agitati prea tare, surburile cu inel nu sunt stranse de sectiuni cu suruburile finale (alea vor fi negre nu lucioase) dar am vrut sa le pun sa vad cum arata.

StarChild
08 Aug 2013 23:34


n-am mai facut poze acuma, o sa pun cu alta ocazie (cand sunt montate si suruburile de colimare), dar cele 3 sprijine laterale ptr oglinda sunt prinse cu cate 2 suruburi M6 cu cap inecat in placa barilet. piesele laterale au intrat intr-un "slot" frezat anterior si pregaurit.


pare simplu, da' la 38 de grade cat erau in atelier (si afara tot atata) am zis ca mor acolo cu tarodul in mana.... am gaurit si filetat 33 de gauri M6 .... in 4 ore :? 

sper sa primesc zilele urmatoare piesele ptr suruburile de colimare si piesa ptr pana Losmandy...la momentul ala practic celula primarei e cam gata (partea de jos a OTA-ului).
mai sunt in lucru lamele de la spiderul secundarei (sunt din tabla de 1mm in final debitata cu laserul si vor fi brunate). la focuser n-am mai facut momentan nimic, trebuie sa ma gandesc sa vad cum il voi face folosind motorizarea.

StarChild
13 Aug 2013 16:01


Salutari

am ajuns la faza de fixare a primarei...fixare laterala.

Mai jos am atasat 2 poze in care se poate vedea sistemul ce l-am gandit ptr fixarea primarei.
Va rog sa atuncati un ochi si sa-mi spuneti daca vedeti ceva probleme sau posibile imbunatatiri.

Practic este un sistem de fixare cu cablu (voi folosi cablu de inox de la schimbatoarele de viteze de la biciclete...grosime 1.1-1.2mm...cost ~5RON bucata). Oglinda va fi "invelita" de 3 cabluri, care fiecare dintre ele va fi tensionat cu un surub M6 care va impinge spre exterior tuburile acelea mici. In felul acesta am suport pe conturul oglinzii, teoretic nu apas punctiform, deci stresul/deformarea va fi mai redus(a). Fiind 3 cabluri tensionate la 120 de grade, practic oglinda nu va aluneca in laterale indiferent de orientarea OTA-ului... Prinderea aceasta e specifica ptr Dobson-uri, dar acolo oglinda nu se "rasuceste" in jurul axei.

alderamin59
13 Aug 2013 17:28


Nu am încredere în sistemul de prindere al primarei !!!
Am preferat un ,,L&#8221; întors, între primară &#537;i ,,L&#8221; fiind plută densă, în a&#537;a fel ca oglinda să nu facă nici un contact cu vreo piesă metalică. Desigur era prima variantă, alta fiind teflonul în locul plutei.
Succes
alderamin59

StarChild
13 Aug 2013 17:45


@alderamin59: cred ca te-a indus in eroare faptul ca deasupra primarei nu se vede nici un opritor sau ceva piesa acolo. In poza de mai jos se vede si o "saiba" de teflon/PA/POM/etc... care va fi fixata deasupra primarei pe post de opritor. intre acea saiba si oglinda voi pune ceva pasla sau chiar pluta dupa cum ziceai in scopul de a reduce "jocul" posibil dintre primara si opritor.

pe mine ma intereseaza daca sprijinul lateral, cel obtinut cu ajutorul cablurilor de inox, e suficient ...

alderamin59
13 Aug 2013 19:00


Da acum am privit cu atentie. 
Sistemul la care te-ai gândit are unele probleme:
1. saiba de plastic/teflon este elastică si dacă ai făcut la scară desenul, pare a fi subdinesionată; la un joc axial ai avea probleme. 
Poate ar fi bine să gândesti si o deplasare radiala a primarei pentru posibile reglaje.
As aborda varianta L întors. Am pus cîteva poze pe aici cu o variantă despre care vorbim. Tavi Stănescu stie despre ce este vorba.
2. cablul este prea subtire si elastic, zic eu. Pentru clarificare fă un model scara 1/1, cu o pseudo- oglindă din aluminiu, lemn, etc, dar cu masa primarei si fă simulatii, vei constata multe si vei modifica destule. Am ceva experientă în prototipuri si pot să afirm că niciodată nu vei ajunge la varianta optimă din prima.
Dacă am înteles bine, faci un canal în fata cilindrică laterală a oglinzii !? Ce să zic, este un loc de concentrare de tensiuni ... eu as evita asta. 
Poate mai bine ar fi să studiezi variantele deja consacrate. 
alderamin59

alderamin59
13 Aug 2013 19:22


Am omis sa spun ca va iesi ceva deosebit. Succes !
alderamin59

neox
13 Aug 2013 20:33


Faina ideea cu cablurile de otel. Daca sunt bine tensionate cred ca ar trebui sa sustina lateral oglinda fara probleme ca si in cazul mai simplu la Dobson. 

Dar din ce vad din imagini imi pare ca acolo este o chichita care cred o sa fie problematica.
Din ce vad exsita o singura placa montata la bratele 'serrurier' si pe care sta si oglinda pe cele trei suporturi triunghiulare (prin care se face si colimarea?).
Nu o sa poti colima si mentine oglinda stabila in acelasi timp. Cand o sa schimbi inaltimea unuia sau mai multor suporti triunghiulari nu numai ca marginea oglinzii o sa frece de cablu dar saibele opritoare de teflon de deasupra fie or sa blocheze la un capat fie sa lase spatiu de joc in functie de cum colimezi. Stiu ca daca e facut la precizie tolerantele nu au nevoie sa fie prea mari si scapi basma curata :) dar nu poti sa stii niciodata la final pe teren in "real world". Cel putin asta imi dau seama din ilustratii, mi-a scapat ceva?

StarChild
13 Aug 2013 21:13


@alderamin: in oglinda nu voi face nici un sant pe suprafata  cilindrica. Cele 3 sarme vor sta in pozitie pe cantul oglinzii cu ajutorul unei benzi adezive dupa care voi intinde cablurile cu ajutorul suruburilor, dar nu vor fi tensionate. Saibele au 3mm grosime si le-am gandit doar ca niste opritoare "de urgenta". .. .ma mai gandesc

@neox :  vezi mai sus...

O sa incerc sa  vad ce iese  :-)

StarChild
13 Aug 2013 21:15


de sters...mesaj dublat.

StarChild
13 Aug 2013 21:47


no acuma sa raspund cum trebuie, ca mai devreme eram pe mobil.

deci faptul ca placutele laterale nu se deplaseaza longitudinal, e corect...dar e pretul care trebuie sa-l platesc ptr un design mai simplu, astea-s posibilitatile (imi trebuie piese cat mai simple ca sa le primesc cat de cat...nu pot sa-i tin pe cei de la atelier blocati cu te miri ce fantezii de ale mele...ca asa puteam sa fac barilet in 18 puncte cu arcuri si arculete si alte minuni)...

in "viziunea" mea (urasc cuvantul, dar chiar nu am gasit altul pe moment, o sa editez post-area dupa ce gasesc un sinonim  :twisted: ) oglinda sta prin greutatea proprie pe cele 9 puncte de sprijin, pe 3 placute care sunt "colimabile".... suportii laterali (sarmele) ii consider doar ca niste piese necesare pentru "blocarea" oglinzii in pozitia corespunzatoare...adica ii fac reglajul "radial" dupa cum zicea @neox... dupa ce am colimat oglinda (axial prin cele 3 suruburi, si radial cu sarmele acelea tensionate de suruburile radiale)practic sarmele imi vor tine in loc oglinda sa nu se mai miste radial... bun asta e in teorie...in practica e altceva, dar pe moment n-am alta solutie...cu asta incep...

legat de bucsele de teflon (sau pot fi de aluminiu/textolit/etc...) le voi folosi doar ca protectie sa nu se "basculeze" oglinda...de aia zic ca nu vad sensul, in momentul asta, pentru care sa ma complic sa fac in asa fel incat bucsele sa se deplaseze odata cu suruburile de colimare in sus sau jos... teoretic, ma repet, oglinda sta prin greutatea proprie pe cele 9 puncte de sprijin si pe cele 3 cabluri de otel, deci bucsele alea sunt doar o protectie, o siguranta.... dupa cum ziceam, cu asta o sa incep... posibil pe parcurs sa imbunatatesc designul si sa adaug niste "L"-uri de care zicea @alderamin, care sa fie reglabile in inaltime sa pot fixa primara tot timpul...dar nu vad ca fiind o chestie prioritara in momentul asta... prima prioritate e sa termin OTA-ul sa pun optica in el si sa-l scot la aer...dupa problemele "din teren" o sa stiu exact ce trebuie sa modific/imbunatatesc, dupa cum zice @alderamin, asta e primul prototip...

legat de cablu, grosimea lui...am considerat ca un cablu de 1.1-1.2mm din inox torsadat e destul de rigid ptr cele 4kg cat are oglinda, mai ales ca masa oglinzii "trage" de fapt de 3 cabluri, pe unul in mod direct, pe celelalte 2 prin distributie de forte, si oricum tensiunea e distribuita pe o suprafata de contact destul de mare... oricum sistemul asta suporta foarte usor un upgrade la cablu de frana care e de 2.5mm  :shock:  si atunci nu mai vreau sa aud ca ala e elastic  :lol:  oricum multumesc de remarca, o notez.

Am omis sa spun ca va iesi ceva deosebit. Succes !
alderamin59
multumesc... sa stii ca ma gandeam serios la oglinda aia a ta de 450mm...da' n-o fost sa fie...n-o fost sa fie cash :?

"ceva deosebit" o sa fie montura pe care o sa pun tubul asta...da' aia e o "surpriza"  :mrgreen:

catalin dumitru
13 Aug 2013 22:25


Ce sanse sunt ca aceste cabluri sa se contracte la frigul extrem si sa deformeze suprafata optica ?

Daca e posibil ce am scris mai sus , efectul ar putea fi contracarat prin inserierea cu arcuri a cablurilor in discutie ?

StarChild
13 Aug 2013 22:40


... efectul ar putea fi contracarat prin inserierea cu arcuri a cablurilor in discutie ? sau cu o saiba elastica (care nu se vede in modelul 3D dar e acolo, in mintea mea) pusa intre surubul de strangere si teava aia mica in care intra cablurile, sau in locul tevii sa folosesc o piesa elastica....
 
cu siguranta cablurile se vor contracta, dar ziceam mai devreme undeva, nu se pune problema ca OTA-ul asta sa stea afara la -10 grade.. cel putin nu cu mine langa el  :roll:  contractia/dilatarea termica va fi mai pronuntata la bariletul primarei, placile/piesele din aluminiu vor fi mai afectate de asa ceva decat firul ala torsadat din inox... oricum, in caz de temperaturi extreme, firul e strans de un surubel, care se poate desface putin pana cand telescopul se aclimatizeaza, il strang la loc si refac colimarea... in cazul cel mai defavorabil.


no gata cu tehnica...ma duc la citit povesti cu printese si zane  :D  acolo nu se discuta asa in detaliu ce se intampla la variatii de temperatura, Luna e intotdeauna plina si culmea ca se vad si stele pe bolta cereasca...seeing ideal   :mrgreen:

dragos.n
13 Aug 2013 23:07


Undeva pe forum, cu ani in urma se discuta despre sisteme cu cablu , sisteme cu rulmenti, si altele. Daca nu ma insel, Catalin Fus proiectase un sistem foarte interesant de sustinere laterala. Dar nu mai stiu amanunte

Erwin
24 Sep 2013 02:45


La dobsonul ce l-am construit am pus un cablu de inox de la frâne de bicicletă pentru sus&#539;inere laterală. Cablul este învelit într-o peliculă transparentă de material plastic a&#537;a că aderă bine la cantul oglinzii, nu alunecă. Pentru siguran&#539;ă se poate lipi cu bandă ca să rămână pe centrul de greutate al oglinzii, lucru important la oglinzile sub&#539;iri.

valy
24 Sep 2013 11:42


Ca sa pot citi in liniste povesti cu zane (si sa elimin problema dilatarii cablului), m-am gandit sa il fac din fir de fibra de carbon, din panza trag un fir, doua, trei si fiecare il voi infasura in jurul oglinzii 2/3 din diametru, fiecare fiind ajustabil cu un surubel. Ca sa nu se destrame firul il dau cu epoxy. Ca sa nu cada oglinda pun 3 opritori lipite pe marginea oglinzii. Practic oglinda va sta pe cele 3x3 puncte iar lateral va fi sustinuta de 3 cabluri ajustabile care au si rol de a pozitiona/centra primara pe suport.

Erwin
24 Sep 2013 20:12


Po&#539;i folosi o bandă din pânza de carbon lini&#537;tit. Poate fi mai lată, nu contează. O împăture&#537;ti în 3 &#537;i faci o "curea" îngustă de câ&#539;iva mm. La capete o prinzi cu bride de genul papucilor de cablu lipite cu epoxy.

valy
24 Sep 2013 21:19


N-am banda, oricum e supradimensionata, un fir e rezistent si se cam pierd la capete cand tai material. Trebuie insa acoperit cu ceva, se "scamoseaza" repede.

StarChild
24 Sep 2013 23:56


ptr cele 4kg cat are oglinda mea nu stiu daca merita efortul de a impleti sfori din fibra de carbon si alte fire de par de Ileana Cosanzeana... adica pana mea, 40N impartit pe 3 corzi de 1.2mm (la randul torsadate din alte macar 9 fire mai subtiri de inox) chiar credeti ca "se vor lasa" ? cei 40N greutate nu vor sta doar pe cele 3 cabluri, componenta majoritara a greutatii va apasa pe cele 9 puncte de sprijin in majoritatea timpului, e drept cand cobori sub 60degrade la orizont incepi sa ai incarcare laterala cat de cat masurabila, dar la orizont cat d emult timp stai si privesti?....e interesant ca experiment (cablul de fibra de carbon) probabil are o performanta mai buna (cel putin teoretic pe hartie sigur are) dar nu stiu cat din diferenta aia de performanta o simtim noi in mod real in utilizare...adic anu stiu daca diferenta aia justifica efortul   :lol: ptr o alungire mai mica cu 2nano metri mie nu-mi trebuie cablu de fibra de carbon.... parerea mea...

dragos.n
25 Sep 2013 00:26


Sustinerea pe corzi de orice fel a fost gandita pentru a distribui greutatea oglinzii cat mai egal, cand telescopul se inclina, nu doar in 2-3 puncte, asa cum se intampla la bariletele uzuale. Asa incat nu stiu daca e chiar necesara o coarda din fibra de carbon. 

Pe de alta parte, daca oglinda e stransa intre aceste fire, e foarte posibil sa asistam la aparitia unor tensiuni, traduse in astigmatism. Trebuie luat in considerare si faptul ca mult slavita fibra de carbon, nu are acelasi coeficient de dilatare ca sticla, indiferent ca e Pyrex, Suprax, sau sticla float. Asa ca acest coeficient, de 1,8 x 10^-6 m/mxgrad al FC, poate fi in anumite cazuri chiar daunator, la fel ca orice alt material. Si intre sticle sunt diferente, asa ca nici daca faci corzi din fibra de sticla, nu se stie daca ajungi ai aceleasi valori. 

Totusi, e bine sa facem ceva calcule, in special la oglinzile mai mari, 300mm si peste, sa nu se intample sa punem un fir care la caldura de abia atinge oglinda, iar la frig o strange provocand tensiuni in sticla. Se pot chiar concepe sisteme de compensare, prin dilatarea sau contractia suportului care tine firele. Evident, e destula munca sa gasesti materialul potrivit, astfel incat din contractia suportului, a cablului si a oglinzii sa rezulte acelasi nivel de strangere a firelor pe oglinda.

Stanescu Octavian
25 Sep 2013 00:59


in optica aerospatiala profesionisti lipesc pe kant oglinzile in mai multe buline cu silicon .
eu am una e groasa rau pusa in inel solid inox cam 1mm e spatiu intre sticla si inel . prin gauri laterale s-a injectat cam 1cm diam bulina silicon alb mat.  reglajul in 3 piese laterale sudate pe inel .
aici nu e cazul .. la cass se poate pune inel o ring intre tub perfoaratie si gaura sau chiar silicon cateva puncte atunci nu se mai fixeaza deloc pe contur doar asezata in 9 puncte

valy
25 Sep 2013 01:07


..adic anu stiu daca diferenta aia justifica efortul   :lol: ptr o alungire mai mica cu 2nano metri mie nu-mi trebuie cablu de fibra de carbon.... parerea mea...
Imi dadeam si eu cu parerea, era o idee de sustinere laterala in caz ca ai prin casa FC si gandul ca infasori oglinda in sarma de otel iti provoca insomnii dilatante. Daca crezi ca e prea mult nu-i bai, de sarma de otel n-a murit nimeni pana acum :)
In principiu nu e necesar sa strangi fix, o deplasare laterala de 1mm a oglinzii n-ar fi critica, fata de strangerea excesiva, cred. Vazusem la un mom. dat o simulare: prinderea laterala in 3 puncte defapt se transforma repede in 2 sau 1 punct si genera ceva deformari, deja coarda era ca si insesizabila, mai ales cand infasura mai mult de 1/2 din diam.

.. la cass se poate pune inel o ring intre tub perfoaratie si gaura sau chiar silicon cateva puncte atunci nu se mai fixeaza deloc pe contur doar asezata in 9 punctePrefer sa am elementele independente, sa nu se prea atinga, sa nu depinda una de alta: tubul de perforatie sa fie colimabil independent, oglinda sa nu-l atinga, de asemenea oglinda sa nu atinga structura decat prin cele 3x3 puncte iar lateral sa fie suportul flexibil din cabluri. Mi se pare si mai simplu constructiv vorbind.
Lipiturile nu-mi plac, nu stiu dece. Oricum cele 3 triunghiuri suport sunt si ele libere, degeaba lipesc oglinda de ele, pot aluneca la inclinare, deci tot la sustinere laterala trebuie sa recurg, asta la mine, altii pot adopta alte idei.

StarChild
25 Sep 2013 17:54


...

revenind la partea cu dilatari termice diferite Al vs. FibraCarbon vs. restul , si cum unesc cele 2 sectiuni cu sina Losmandy, am gasit acum niste poze interesante pe net (la baietii de la PlanetWave....da' stiu pierd vremea prea mult visand la ozeneuri...). ia priviti cum au rezolvat artistii aia problema dilatarii diferite la un truss de 24" cu un design asemanator cu al meu...sau ma rog, al meu are un design asemanator cu al lor  :lol:

in poze se poate vedea cum placa Losmandy (sau ma rog ce o fi) nu e fixata direct intre sectiunile de aluminiu, si e prinsa pe niste table de inox destul de tapene (sau cel putin intr-o parte doar exista tabla de aia), aceste table fiind legatura cu sectiunile de aluminiu ale truss-ului... truss-ul se dilata cum vrea muschiul lui, sina Losmandy e fixata in montura, se mai dilata si ea cum vrea, la mijloc tablele alea preiau dilatarile (variatia distantelor intre sectiuni) ....   simplu.... enervant de simplu  :? 

PS: ma duc sa caut tabla de inox de 1-2mm... cred ca ajunge....

dragos.n
25 Sep 2013 19:46


Comparand dimensiunea sinei Losmandy, din care se vede un pic in prima poza, as zice ca tabla aia are cam 1mm sau cel mult 1,25mm. Foarte buna solutia lor, si spiritul tau de observatie.

StarChild
25 Sep 2013 22:05


Am remarcat ca designul e ca la mine si am zis sa studiez mai cu atentie cum fac ei prinderea ca doar ar trebui sa aibe aceleasi probleme cu dilatarile cum am discutat aici. In prima faza n-am observat tabla aia, apoi mi-a sarit in ochi ca piesa de aluminiu e lucioasa intr-o zona langa sina Losmandy in loc sa fie neagra cum e in rest si am crezut ca au frezat acolo in aluminiu dupa ce au facut eloxarea, dar la caruta de bani cat costa jucaria aia nu cred ca isi permiteau sa vina cu amatorisme de astea... la un studiu mai atent am vazut tabla si mi-am dat seama ca prin tabla aia fac ei compensarea dilatarilor termice ... o solutie eleganta si eficienta aparent..... 

La fix am vazut minunea ca tocmai ii stresam pe astia de la atelier sa-mi macine sina Losmandy, acuma numa bine apuc sa fac modificarea in design... ma rog o sa mai fie tabla aia de inox de taiat la laser in plus da nu cred ca ii incurca prea tare.

Azi am mai facut un pas spre finalizare...am primit suruburile de colimare ptr primara. Pun imediat poze. Sunt din alama si inox, triunghiul cu 3 puncte de sprijin al oglinzii are o bucsa cu un con convex care se aseaza in varful unui surub de inox cu varf conic. Surubul mare de alama are filet exterior M16x1.25 si un filet interior M10x1. Pun explicatii imediat, impreuna cu pozele. Oricum este solutia de surub micrometric care a implementat-o @Erwin la cassul lui. Revin....

StarChild
25 Sep 2013 22:38


no deci poze (facute cu telefonul da mi-e tare lene sa scot DSLR-ul din dulap...) :

StarChild
25 Sep 2013 22:41


surubul de inox l-am facut dintr-o tija M10x1 de inox (1m lungime, vreo 29RON la Fabory parca) care am strunjit-o la dimensiune si i-am facut un con  in varf (diametrul tijei acolo e de 7mm).
surubul de alama si bucsele conice le-am facut la atelier (strung).

candva zilele astea am promisiuni ca primesc 3 piese frezate ptr bariletul secundarei, am primit deja lamele de tabla ptr spiderul secundarei, am si tijele filetate cu care tensionez lamele, urmeaza montajul spiderului si secundarei, si mai ramane de facut sina Losmandy care sper sa vina saptamana viitoare de la atelier ca in weekend sa pot sa scot jucaria la aer.... am uitat sa pun poze cu sustinerile laterale (sarmele) , le fac maine niste poze, acuma ma duc la citit povesti.

dragos.n
25 Sep 2013 22:50


Ingenios sistemul. Dar nu am inteles cum vor balansa flotoarele.

StarChild
25 Sep 2013 22:56


@drasgos.n: sistemul asta pin conic in bucsa conic este echivalentul (cu 2 grade de libertate, mai rog exista si rotatia in jurul axei surubului dar aia nu ne intereseaza si nici nu ne afecteaza in momentul asta) sistemului folosit la balante care au un "cutit" care intra intr-un canal in forma de V (la cupla asta ai doar 1 grad de libertate, bratul de balangane intr-o parte sau in alta deasupra cutitului)...ai frecari minime deci echilibrarea se face foarte usor si precis. "Lagarele" astea conice sunt folosite si in orologerie, ai bucse conice facute din safir in care se invart axele rotilor, tocmai ptr ca presupun frecari minime, autocentrare, autoechilibrare..

la mine triunghiurile vor avea acea bucsa conica infiletata in ele , le pun cu conul bucsei in varful conului la pin... pun apoi oglinda peste ele...automat ele vor prelua "planeitatea" oglinzii fara sa induca forte in plus cauzate de frecari/elasticitati sau alte manifestari care apar in articulatiile sferice de exemplu. asta e tot... prin greutatea oglinzii tin triunghiurile pe varful conurilor....datorita faptului ca teoretic am contact intre varful conului la surub si vaful conului la bucsa, pot considera ca am o "cupla sferica" redusa intr-un punct... aproape ideal  :mrgreen:

invartind surubul cu filet interior-exterior (de colimare) voi obtine o deplasare a surubului de inox inainte inapoi... practic acesta va impinge sau va cobora sub triunghi, iar "asezarea" triunghiului pe spatele oglinzii nu este afectata de aceasta deplasare deoarece exista frecari minime cu varful surubului de inox...in momentul in care un surub de inox urca sau coboare, toate 3 triunghiurile isi vor mentine contactul cu spatele oglinzii, practic isi vor schimba unghiul fata de axa suruburilor de inox.

as fi putut folosi o bila in capul surubului de inox (vezi solutia propusa de Erwin mai devreme cu piulita cu rotunda) dar in cazul calotelor sferice pata de contact e mai mare, implicit frecarile sunt mai mare, daca sfera mi-ar fi inchisa intr-un alt "manson" sferic as avea frecare pe toata suprafata ei, asta s-ar traduce prin rezistenta opusa la schimbarea unghiului dintre triunghi si axa surubului....adica teoretic deformari ale oglinzii.... acuma nu cred ca ar fi nu'sh ce mari deformari sa nu pot eu dormi noaptea din cauza lor...adevarul gol golut e ca in momentul asta solutia con pe con mi-a fost cel mai la indemana ca sa obtiin piesele cat mai repede. Daca nu functioneaza (sau functioneaza prea bine incat nu sta oglinda unde tebuie  :mrgreen:  ) probabil am sa schimb, dar ca solutie rapida initiala ar trebui sa fie OK....sper sa functioneze asa cum e acum  :?

dragos.n
25 Sep 2013 23:26


Da, am inteles. Din fotografii nu se vedea ca unghiurile conurilor sunt diferite.

valy
26 Sep 2013 00:17


De curiozitate: dece surub in surub in con in placa triunghi? Adica nu era mai simplu un surub ascutit care intra direct in triunghi, intr-o gaura a lui tot asa conica de unghi mai mare? Elimini doua piese, dar tot acolo ajungi: surub ascutit in con fix pe placa triunghi. Practic trebuie sa asiguri doar faptul ca triungiul nu fuge de sub oglinda, in rest rezolva greutatea oglinzii toata problema echilibrarii in conditiile in care triungiul balanseaza intr-un punct in varful ascutit al surubului de colimare.

Erwin
26 Sep 2013 00:59


Solu&#539;ia cu &#537;urub diferen&#539;ial asigură o mi&#537;care foarte fină pentru colimare. Vârful conului se mi&#537;că la o tură de &#537;urub de alamă numai cu diferen&#539;a dintre pa&#537;ii filetelor. Ceva similar există la &#537;urubul de focalizare al binoclurilor însă acolo diferen&#539;a de pa&#537;i este mare. Desigur, se poate face colimarea &#537;i direct pe &#537;uruburi cu vârf conic, dacă filetul este cu pas fin cred că la newtonian este suficient. La cassegrain unde colimarea este mai critică am folosit acest sistem &#537;i nu se pierde colimarea. Blocajul &#537;uruburilor din mijloc l-am făcut pe partea opusă cu alte &#537;uruburi mai mici. Singura problemă care poate apărea ar fi jocul la filete, dacă este prea mare se poate pierde din fine&#539;ea reglajului.

valy
26 Sep 2013 01:21


Ce inseamna sa n-ai scoala, nu se leaga lucrurile (ma refer la mine). Totusi bucsa dece era necesara, nu mergea gaura direct in triunghi? Asa cum ziceai si tu, e problema jocului in filet, in schema lui StarChild sunt doua filete, nu joaca? Cred ca trebuie blocate cumva. Altfel solutia e comoda.

StarChild
26 Sep 2013 09:58


.... Totusi bucsa de ce era necesara, nu mergea gaura direct in triunghi? ... 

bucsa nu era necesara sa fie separata. totusi am fost nevoit sa o fac asa deoarece:
- triunghiul a fost obtinut pe freza router prin generarea conturului si prin crearea gaurii in centrul triunghiului. Totul la o singura prindere de masa utilajului, deci cu precizie maxima (centrul ala chiar se afla in centrul triunghiului si nu in alta parte)
- bucsa facuta separat (si infiletata in triunghi) inseamna ca daca se uzeaza, sau vreau sa schimb unghiul conului sau alta dimensiune, pot oricand sa fac o alta bucsa si sa inlocuiesc doar bucsa, nu e nevoie sa frezez tot triunghiul inca odata.
- daca faceam conul direct in triunghi, insemna sa frezez la router doar conturul triunghiului, apoi sa ma duc cu piesa pe o alta freza CNC care sa-mi permita si frezarea conului. Asta ar fi insemnat o a2a prindere , trebuiau luate referinte din nou, ceea ce ar fi fost o sursa sigura de erori, si probabil conul nu s-ar afla exact in centrul piesei, ar fi fost un +-0.2mm toleranta... nu ca ar conta foarte mult, da e o chestie de orgoliu propriu  :lol: 

legat de jocul in filete...da, exista, nu pot sa-l scot cel putin nu la nivelul la care lucreaza omuletii astia si nu la modul in care multe prelucrari sunt gratis  :wink:  din ce am incercat aseara, filetele intra foarte lin si fara joc simtibil la mana, sunt chiar foarte precise filetele...posibil c ain timp , din cauza uzurii, jocul sa se mareasca, vedem atunci ce solutii de eliminare exista, de exemplu surubul de alama sa fie inlocuit cu unul de plastic la care filetele sa fie facut putin mai mare sau mai mic decat standardul...de exemplu filet exterior M16x1.24  sau x1.26   , si filet interior M10x0.99 sau x1.01 ...  in felul asta filete intra putin fortat in prima faza (nu mai exista jocuri) si datorita elasticitatii plasticului filetele se vor "umple" mai bine ....

valy
26 Sep 2013 11:11


vedem atunci ce solutii de eliminare existaO piulita care sa stranga surubul, cel putin asa o sa fac eu, colimarea nu va presupune infiletarea surubului ci a unor piulite care fixeaza surubul in suportul lui, slabesc intr-o parte, strang in alta si colimez. Nu e asa comod ca trebuie sa umbli cu cheia dupa tine dar asta e.

StarChild
26 Sep 2013 11:39


poti folosi o piulita fluture, sau una cu cap randalinat...n-ai nevoie de strangere foarte mare acolo, e suficient cat strangi cu mana.

StarChild
26 Sep 2013 12:39


azi am descoperit suruburile din Aluminiu ...da, din Al nu din OL ...adica de 3x mai usoare. Intamplator a venit un furnizor la noi la "uzina" sa se laude cu diverse suruburi si solutii ce fac ei si mi-a aratata niste autofiletante (ptr plastic) din aluminiu... si exista si suruburi metrice, tot din aluminiu.

daca socotesc ca cel putin la capetii tevilor truss am 32 de suruburi M6x25 (fiecare are cam 7.5gr) daca inlocuiesc aceste suruburi cu unele de Al, as avea o reducere a greutatii cu ~80gr doar din acele suruburi. Mai inlocuiesc si alte suruburi tot cu de astea, scot 100-130grame fara sa modific designul  :)    Cred ca le scriu la furnizori un mail prin care le cer 100 de M6x25 si inca 100 de M6x30 , asta ca sa fac niste teste aci la fabrica... vorba vine  :mrgreen:

LE: am gasit aci suruburi din aluminiu: http://www.moto-discovery.com/eshop/design/bolts/l/argintiu/139.html?___from_store=it&___store=ro&dir=desc&mode=list&order=position   asta asa la o prima cautare, tre sa vad la vanzatorii profilati doar pe suruburi ce pret au.

valy
26 Sep 2013 12:39


Pentru tine da, dar eu o sa am surubul introdus intr-o gaura (neinfiletata), la ambele capete am piulite, una spre exterior (focuser) poate fi fluture ca am loc, dar spre barilet/oglinda e spatiu ingust, va fi piulita normala, am loc sa bag doar cheia, oricum la colimare nu e nevoie de deplasari mari, acum la cass am cateva grade rotatie pt. o (re)colimare.

Imi place ce faci, imi aduce aminte de asta: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5348116/page/5/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

dragos.n
26 Sep 2013 13:47


Da, seamana, dar uite ca domn profesor emeritus de pe CN nu s-a prins de faza cu dilatarea, pe care a observat-o Starchild.

StarChild
26 Sep 2013 14:01


@dragos.n: nenea ala nu are problema asta cu dilatarile diferite, deoarece la "lower cage" inspre primara el fixeaza cele 2 sectiuni de aluminiu cu 4 placi de aluminiu identice, deci nu are dilatari diferite. 

la mine fixarea intre cele 2 sectiuni se face cu tevile de fibra de carbon (am un coeficient de dilatare) si apoi vin cu 1 sina de fixare care e din aluminiu (deci alt coeficient de dilatare).

o singura chestie nu-mi place in design-ul lu nenea ala, si o mai remarcat cineva la un moment dat: faptul ca lamele de la spider le-a pus chiar in zonele cele mai slabe ale sectiunii de aluminiu (intre capetii de la truss-uri). Daca ar fi pus lamele chiar unde se unesc truss-urile structura ar fi mai rigida decat in configuratia asta.

dragos.n
26 Sep 2013 14:08


Asta am vazut, dar pe interior are un tub, ce pare a fi din FC.

StarChild
26 Sep 2013 15:13


@dragos: coala aia de fibra de carbon e doar protectie la lumina parazita, nu cred ca are rol de rigidizare, probabil are lasat joc destul de mare cat sa nu stea in calea fericirii dilatarilor termice ale elementelor de aluminiu.

StarChild
26 Sep 2013 15:20




Nu ma injura prea tare:),dar si problema asta ar trebui regandita.Rezemarea pe barele truss-ului a catorva sute de grame va induce in acestea tensiuni suplimentare greu de controlat in diversele pozitii ale telescopului, cu efecte indiscutabile in pastrarea colimarii.Desi pare ceva de neglijat,nu e si o spun unii mult mai experimentati.

ia priviti si va minunati cum sprijina baietii astia placa de la focuser  :mrgreen: 

http://www.skyvision.fr/wordpress/telescope/polyvalent-dobson/?lang=en

...si astia joaca in liga cu focusere pe 3", cu corectoare pe 3" .... deci cred ca cel putin aci pot sta relaxat, am nimerit designul...cred...  :mrgreen:

Stanescu Octavian
26 Sep 2013 16:48


Da se pare ca au doua iesiri una vizuala mai firava si cealalta foto solida ce trebuie sa tina un corector greu de vreo 2k+camera . varianta cu corector/reducator  baga obstructie mare 45-50%. daca oglinda primara e f/3 .

Stanescu Octavian
26 Sep 2013 16:57


Da se pare ca au doua iesiri una vizuala mai firava si cealalta foto solida ce trebuie sa tina un corector greu de vreo 2k+camera . varianta cu corector/reducator  baga obstructie mare 45-50%. daca oglinda primara e f/3 .

StarChild
22 Oct 2013 14:32


actualizare status  :mrgreen: :

mai mult am batut pasul pe loc din cauze de concediu si alte cauze "relativ medicale" (adica am investit pana acuma banii de SynGuider si jumate de focuser in vreo 2 masele...si mai am 1...  :twisted: )

deci... 

- barilet primara e gata (poze cu ala deseara de acasa)
- la secundara am lamelele de tabla de la spider (foto mai jos), se "macina" acuma piesele de la bariletul secundarei (cu care se face colimarea). tablele alea mai trebuie sa le duc la brunat, dar aia undeva sapt viitoare, acuma le montez asa sa-l scot la cer sa vad ca e OK si ulterior le demontez si brunez si le pun la loc.
- se finalizeaza zilele astea placa pe care vine montat focuserul - triunghiul ala (mai trebuiau niste frezari acolo).
- la prinderea in montura am tabla care compenseaza dilatarile termice (foto mai jos), pana in weekend ar trebui sa fac si pana Losmandy

tineti-mi pumnii, cu putin noroc, in weekend asamblez OTA-ul  :roll:

achy1978
22 Oct 2013 15:13


Iti tin pumnii ! :wink:

StarChild
28 Oct 2013 10:39


din motiv de cauza necunoscuta, evident ca n-am primit piesele de la bariletul secundarei  :( 
incep sa cred ca "sportul" asta cu ATM-ul e mai mult un sport de rabdare decat de indemanare...

asa ca am mai filetat niste gauri (multzam @Erwin) , am fixat placa focuserului pe cercul din fata,...si am scos oglinda la "first light" de neon...   :twisted:

StarChild
28 Oct 2013 15:49


sectiunea secundarei si placa de focuser:

Erwin
29 Oct 2013 09:23


Cu plăcere, StarChild! 
Ai recalculat lungimea "strunelor"? Încă nu le-am tăiat.

StarChild
29 Oct 2013 16:31


@Erwin: taie te rog corzile alea la 980mm lungime in prima faza...e posibil sa trebuiasca "ajustate" ulterior dar ptr faza asta vreau sa le las mai lungi un pic. Multumesc.

StarChild
30 Oct 2013 22:57


Cu viteza melcului beat mai avansez un pic... azi am primit placile de Alu care vor face legatura intre sectiunea mediana si cea a oglinzii primare.
In una dintre ele prin sina Losmandy, iar pe cealalta va sta luneta ptr autoghidare.

Poze...

StarChild
30 Oct 2013 23:00


Placile alea mai vin scobite ptr usurare, momentan au cam 2.3kg bucata. Incerc sa le aduc la 1-1.2kg... momentan le-am luat acasa ptr probe.... mai tarziu le duc iar la "usurat".

2SKY
31 Oct 2013 00:50


Imi poti spune te rog  grosimea oglinzi principale , este manufactura s-au fabrica ceva firma . Mersi

Erwin
31 Oct 2013 07:12


OK, kid! :)

E timi&#537;oreancă! :)

Offtopic:
(se scrie "sau" când este "ori" &#537;i "s-au" când ai un verb "s-au dus", "s-au &#537;colit") 

StarChild
31 Oct 2013 08:13


2SKY: oglinda e facuta de TaviStanescu. Are in jur de 4-5kg, n-am cantarit-o niciodata. Grosimea e 25mm parca.

2SKY
31 Oct 2013 16:46


Important e ca sa inteles mesajul , a fost unul real nu uman stau c-am prost scuze si mersi pentru raspuns . :)

jimao22
31 Oct 2013 20:34


(off-topic: stai cam prost - bine: "s-a inteles mesajul")

StarChild
31 Oct 2013 23:57


No lasati gramatica...

Poze:

StarChild
01 Noi 2013 00:00


@Erwin: maine daca ai timp si chef finalizam corzile si eventual taiem truss-urile ptr cusca primarei ca alea is de lungime fixa, n-am ce sa reglez de ele.

Stanescu Octavian
01 Noi 2013 12:13


Greu greu se naste monstruletul de 300 . speram ca va cutreiera cat mai des  munti cu nopti instelate

StarChild
01 Noi 2013 12:21


important e ca "i se vede capul"  :mrgreen: 

acuma la cat de mare e scula asta, si la modul cum e facut (ma refer la prelucrari), se misca binisor, nu ca nu mi-ar fi placut sa fie mai repede gata.... is p'aci proiecte mai micute care dureaza tot de atata timp sau mai mult  :P   ... acuma m-am laudat un pic, ca pocnea ranza in mine altfel  :D

Erwin
01 Noi 2013 16:02


OK! Te a&#537;tept!  
În sfâr&#537;it începe să arate a telescop! Spor!:)

Erwin
02 Noi 2013 20:55


Am găurit întinzătoarele de 4mm &#537;i am tăiat corzile. Probabil abia mar&#539;i vom putea tăia &#539;evile când mă întorc în ora&#537;.

StarChild
06 Noi 2013 22:49


Este si "sina" Losmandy

StarChild
07 Noi 2013 16:25


Este si focuser ( http://www.astrovest.ro/home/index.php?view=article&catid=142%3Afocalizatoare&id=489%3Afocalizator-lacerta-2q-crayford-cu-microfocus&format=pdf&option=com_content&Itemid=101 )

Mai trebuie sa montez motorul de focuser pe el, si sa vad cum il prind de placa ptr focuser.

Erwin
07 Noi 2013 19:36


Păi adu-l la mine &#537;i găsim o solu&#539;ie numaidecât! :)

topacid
07 Noi 2013 21:03


Super fain proiectul asta, nu am intrat de ceva vreme pe forum. sper totusi sa intelegi ca un EQ6 nu are cum sa tina asa ceva. Fara minim un G11 nu cred ca scapi, si acolo destul de dficil pentru astrofotografie. spor la treaba! imi da chef sa ma reapuc de diverse proiecte
Cer senin!

neox
07 Noi 2013 22:26


Si uita asa o nevoie duce la alta :), o montura home made cu coroane melcate Byers  :wink:

auriga
07 Noi 2013 22:34


@topacid: eq6 imi duce un telescop de 19kg bine cand nu sufla vantul,
am si un link de la horatius de azi: http://www.lunar-captures.com//mounts_files/130711_Skywatcher_Tar.jpg

@starchild sper sa-l termini anul asta :)

StarChild
07 Noi 2013 22:38


Momentan o sa ma joc pe un EQ6 k asta am la dispozitie (nici macar nu e al meu, e al unui prieten si schimbam OTA-urile pe aceeasi montura)...... urmeaza un EQ8...sau Fornax... mai vedem la primavara ce zice bugetul.

Oricum iese undeva la 18kg maxim , n-o sa fie EQ6-le prea fericit dar nici nu se incovoaie.... ptr practica si invatare e suficient.

@topacid: multam
@auriga: crede-ma ca si eu imi doresc sa-l termin cat mai curand
@neox: zici tu ceva acolo da cu melcii n-ai nimerit-o... curele sincrone, roti de frictiune, montura germana, goto, si ce o mai fi pe acolo... o sa pun poze mai incolo....momentan lucru la proiect :-)

Stanescu Octavian
07 Noi 2013 23:19


Merge Eq 6  cu  18k  eu am facut poze Deep sky cu autoghidare  cu 17 kg cu tot cu luneta ghidare si DSRL.
probabil ca nu vei face deep sky acum la primele iesiri.

gabi
07 Noi 2013 23:49


Focalizatorul Lacerta seamana foarte mult cu ceie de la SkyWatcher care sunt destul de slabe, mult mai bun unul de la Baader, mai ales daca vrei sa faci astrofoto. Parerea mea.

neox
08 Noi 2013 00:14



@neox: zici tu ceva acolo da cu melcii n-ai nimerit-o... curele sincrone, roti de frictiune, montura germana, goto, si ce o mai fi pe acolo... o sa pun poze mai incolo....momentan lucru la proiect :-)

Aha, deci sa inteleg ca treaba e groasa rau, ne tii aici in bezna  :lol: , cand de fapt truss-ul e numai varful aisbergului :mrgreen:

dragos.n
08 Noi 2013 02:53


Din ce stiu eu, coada de randunica de la sina Losmandy are 1/4'', adica 6,35mm grosime. Ce se vede in poza pare mult mai mult.

StarChild
08 Noi 2013 09:58


@gaby: probabil ai dreptate, nu am experienta cu alte focusere. Momentan mi-am luat cel mai scump (si ce am considerat si cel mai "tzapan") de banii disponibili. Cand o sa trec la camera dedicata, corector de coma de 700grame, OAG si o roata de filtre am sa consider un alt focuser, dar pana atunci Lacerta asta ar trebui sa poata sa tina un DSLR... sper...  :D 

dragos.n: da, asa e, sina Losmandy originala este mult mai subtire. Ideea e ca nu aveam disponibila o freza ptr "coada de randunica" asa ca am improvizat, chiar nu prea aveam chef sa dau 83 EUR +TVA pe o freza profilata special.. Intr-adevar sina mea are 20mm grosime, dar baza ei si unghiurile laterale respecta geometria Losmandy, deci pot sa o prind fara probreme pe prinderea de EQ6... un singur dezavantaj ar fi, probabil sina mea Losmandy e mai grea decat cea originala cu vreo 50-80grame... promit sa corectez problema asta la urmatoarea sina Losmandy  :wink:

Momentan, urmatoarele investitii vor fi intr-un SW SynGuide si un SW GuidePlate ptr luneta de autoghidare....dar astea abia la salarul urmator...  pana atunci ma tin de capul celor de la atelier sa-mi termine piesele de la bariletul secundarei  :x

Erwin
08 Noi 2013 10:08


Într-adevăr focuserul seamănă (oarecum, ca design) cu cel de la SW însă, oameni buni, l-am &#539;inut în mână &#537;i m-am jucat un pic cu el. Joacă în altă ligă! Este mai greu - ceea ce indică un material mai bun, poate dural, &#537;i mult mai precis prelucrat decât cel de la SW, corpul nu e turnat ci prelucrat pe strung. Tubul portocular e dublu de gros iar mecanismul axului este... cu totul altceva. Singurul aspect care nu mi-a plăcut este că buza de prindere în coadă de rândunică are doar 4mm lă&#539;ime. N-am putut vedea cât de groase sunt inelele rulmen&#539;ilor spre a putea aprecia rezisten&#539;a lor.

dragos.n
08 Noi 2013 12:05


Faptul ca sina este cu 50-80 de grame mai grea nu e asa important. Mai important este ca grosimea suplimentara iti muta telescopul cu 14mm mai departe de montura, marind momentul fortei cu vreo 7-8%. Si la o greutate de 18 kg, inseamna ceva. 

Acum ca o ai gata poti sa o frezezi plan, sa o subtiezi.

StarChild
08 Noi 2013 13:41


@dragos.n: da, ai dreptate cu distanta fata de RA... acuma pe moment ramane asa, o sa fac alta sina in perioada urmatoare. Multam de observatie.

StarChild
21 Dec 2013 14:11


Dupa o "pauza" cam lunga, s-a mai intamplat ceva si la scula asta...

Cu ajutorul unui coleg de servici pasionat de CNC am finalizat ansamblul focuserului motorizat.
"Sa vorbeste" pozele:



PS: am sa-l rog pe colegul sa-si faca si el cont p'aci, cred ca ar fi destui omuleti interesati de piese "custom made" frezate sau strunjite.

StarChild
21 Dec 2013 14:15


Momentan viteza este prea mica, o sa vad pe viitor cum procedez, ori inlocuiesc motorul cu un stepper, ori pun 2roti si curea sincrona ptr amplificarea turatiei.... da asta mai tarziu dupa ce finalizez instrumentul

..... mai trebuie sa primesc ansamblul secundarei.... candva :-(

CUBIX
21 Dec 2013 17:03


Hai ca pride contur! Felicitri!

PS: ce atata graba, oricum e frig afara :lol: .
PS2: glumeam la 1.

StarChild
11 Feb 2014 16:52


am mai facut un pas inainte

StarChild
11 Feb 2014 16:53


pe "jucaria" de mai sus urmeaza sa lipesc oglinda plana secundara.

minunea asta imi permite sa reglez pozitia si inclinarea secundarei. invartind surubul din mijloc (cel cu cap inbus) totul se deplaseaza inainte-inapoi dupa necesitati)... invartind cele 3 tije (urmeaza sa le fac o crestatura ptr surubelnita sau sa le inlocuiesc cu surub cu cap inbus si pe alea) reglez inclinarea oglindei secundare fata de axa optica. Ideea e ca pot deplasa ansamblul (invartind de surubul central_ fara sa pierd reglajul facut la cele 3 tije, deci "colimarea" se pastreaza chiar daca deplasez oglinda... cursa e cam mare (vreo 15mm) probabil nu e necesara...
acuma asa suna in teorie partea cu "reglajul"...o sa vad in realitate cum va fi...  :-)

momentan il asamblez asa...urmeaza sa mai usurez "animalul"... dar aia mai incolo, intai sa-l vad asamblat si functional.
cu putin noroc, saptamana asta asamblez totul

Stanescu Octavian
11 Feb 2014 17:48


Parca au cazut piesele din un OZN   sau le-ai gasit in  "Zona"  ajutat de un stalker   :shock:

StarChild
11 Feb 2014 17:52


zicea @redgiant ca de ce am dat gaura in piesa aia cu taietura la 45grade...puteam s-o las asa plana ...si sa ti-o aduc s-o finisezi la un lambda/8 si gata...nu mai aveam nevoie de secundara...ca doar e din aluminiu piesa :-)

Stanescu Octavian
11 Feb 2014 18:02


nu incurca gaura e in preajma obstructiei centrale  :?

StarChild
11 Feb 2014 19:45


spiderul:

StarChild
11 Feb 2014 19:46


urmeaza sa fie prinse lamelele spiderului de corpul bariletului secundarei... si apoi prins pe truss...sa vedem deseara daca scap de la spus povesti cu zane ...

CUBIX
11 Feb 2014 20:11


In sfarsit, felicitari! :D 

Pai invit-o la teatru, la piesa taticu si dihania. :P

dragos.n
11 Feb 2014 21:09


Dupa opinia mea, bratele spiderului erau ultimul loc unde sa fac economie de greutate, taind cercuri in ele. E posibil sa introduci reflezii in plus de la muchiile acestor gauri. In plus, castigi in elasticitate ( e de dorit? ), si pierzi la rigiditate.

StarChild
11 Feb 2014 21:18


@cubix: daca nu e teatru de papusi, si musai cu Cenusareaza sau Alba ca Zapada, n-o pot impresiona pe fi-mea ... 

@dragos.n: am editat mai sus... grosimea tablei este 1.2mm (otel) ... si s-o ia naiba da' e tare...la elasticitate si de astea nu am emotii...deocamdata.
cu reflexiile, mi-ai dat un pic de gandit...acuma sa vad cum va fi in realitate... marginile sunt curate fara bavuri si de astea (taiere la laser) si sunt brunate negru mat complet.... deci reflexii ar trebui sa fie minime...acuma sa vedem cum va fi la proba cerului :-)

dragos.n
11 Feb 2014 21:37


Daca nu ai avea o zona a muchiilor aproape paralela cu drumul optic, cred ca nu ar fi mari probleme. Eu am facut ceva teste cu reflezia pieselor negre asezate cu suprafata, sau muchia foarte aproape de drumul razelor, si cu cat micsorezi unghiul, parca devin oglinzi. Poti sa incerci si tu. Acum, o sa vezi cand e gata, si daca apar minuni, stii de unde e.

StarChild
12 Feb 2014 22:45


Montaj de proba la spider :

StarChild
12 Feb 2014 22:49


Scuzati "decorul" dar atelierul meu e in bucatarie...

Urmeaza sa crestez si gauresc tijele filetate M5 cu care se va tensiona spiderul.. stifturi D2 am deja, piulite randalinate exista... mai trebuie sa cumpar suruburi M3x6mm sa completez la prinderea lamelelor de barilet, n-am in casa doar 4 bucati si mai trebuie 4....

Tu bi continiud....    :mrgreen:

PS: am uitat... in locul o-ringurilor voi pune niste bucati de cauciuc care se gasesc la robineti. Sunt mai groase si suficient de elastice/rigide. Ideea mi-a dat-o Dorin de la astrovest.

Erwin
13 Feb 2014 10:14


Ohooo, ce rău îmi pare că nu sunt la Teme&#537;var! :p
Dacă ai reflexii la spider putem înveli bra&#539;ele în folie neagră termocontractilă ce mi-a rămas dela lucrarea precedentă. Greutatea e nesemnificativă &#537;i textura e potrivită, mai ales dacă se mai dă peste un strat de vopsea negru mat. Abia a&#537;tept să vedem cum se comportă fierătania la stele! Spor!
:)

Stanescu Octavian
13 Feb 2014 10:39


Nu sunt probleme cu reflexii la spider am vazut am tinut in mana acel spider. e si groaznic de rigid . e ca si cum te-ai ingrijoara ca o masina de 500 Cp nu are demaraj din cauza lipsei de huse la scaune .
cu reflexiile nu sunt probleme dar grosimea acolo da va avea influenta la contrast la planete asta e, Cei ce indraznesc si reusesc varianta cu sarma subtire ancorata se apropie de Mak sau SC .
Spider strica prin efecte de difractie foarte mult din performantele planetare daca e gros si nealiniat

Erwin
13 Feb 2014 15:37


Se pot pune fire sub&#539;iri (strune de chitară) fără probleme la sistemul ăsta, piesa centrală fiind simetrică, chiar în jurul &#537;uruburilor cu  care e prins acum spiderul.

StarChild
25 Feb 2014 21:42


Ghicitoare:

StarChild
25 Feb 2014 21:49


Solutia la ghicitoare:

StarChild
25 Feb 2014 21:58


Urmeaza operatiunea taiatul tevilor si lipitul cu epoxy. Intai o sa tai niste teava de plastic de 20mm diametru (izolatie cabluri electrice) si cand stabilesc dimensiunea corecta tai si fibra de carbon si o lipesc...  ce fost mult o trecut :-)

Tu bi continiud...

Ps: stati cu ocheanele pe cer pana reusesc sa asamblez dihania, ca apoi sigur a fi inorat cateva saptamani :-)

neox
26 Feb 2014 00:27



Ps: stati cu ocheanele pe cer pana reusesc sa asamblez dihania, ca apoi sigur a fi inorat cateva saptamani :-)

Numai cateva saptamani? 8) Mi-e ca tre' sa ma reprofilez pe radioastronomie vreo juma' de an de acu' inainte cu ozn-u asta :roll:  :mrgreen:

StarChild
27 Feb 2014 00:09


Pregatiri ptr asamblarea finala:

StarChild
27 Feb 2014 00:15


De cand nu mai intra Sarah nu mai avem prognoza meteo... ei bine, vremea nu va fi deloc "probabila", ci cu certitudine va ploua :-)


Revenind la discutii serioase, vreau sa bag piesele de aluminiu in apa cu soda caustica, ptr curatare si uniformizarea aspectului/texturii. Cat timp sa le tin in zeama aia si cam ce concentratie sa fie?

StarChild
27 Feb 2014 00:47


"Simulare" de asamblare:

StarChild
27 Feb 2014 00:49


Tevile alea mai trebuie scurtate da' nu m-am putut abtine sa nu-l montez asa provizoriu sa-l vad cum arata :-)

StarChild
27 Feb 2014 01:00


Tevile alea mai trebuie scurtate da' nu m-am putut abtine sa nu-l montez asa provizoriu sa-l vad cum arata :-)

Erwin
27 Feb 2014 10:35


Ohoo, începe să arate a ... James Webb Telescope! :D

catalin dumitru
27 Feb 2014 10:44



Revenind la discutii serioase, vreau sa bag piesele de aluminiu in apa cu soda caustica, ptr curatare si uniformizarea aspectului/texturii. Cat timp sa le tin in zeama aia si cam ce concentratie sa fie?

Trei -patru minute cu solutie de maxim 25-30 la suta , la temperatura camerei , pentru o matuiala fina a pieselor ce nu au urme sau lovituri adanci.

Dar ar fi indicata o anodizare-eloxare ulterioara intrucat tratarea numai cu lesie nu formeaza strat gros de oxid . Altfel , orice usoara atingere sau zgariere a suprafetei mate , va produce o urma lucioasa foarte vizibila.

Daca nu ai posibilitatea , mai bine lasi piesele asa cum sunt acum.  Cred ca mai buna ar fi bombardarea cu granule de otel.

Erwin
27 Feb 2014 10:52


Piesele mele s-au înnegrit după le&#537;iere cu solu&#539;ie de Mister Muscle în apă caldă, le-am &#539;inut vreo 10 minute într-o găleată. Aten&#539;ie, se degajă vapori toxici! Stratul negru se ia însă u&#537;or &#537;i rămâne un gri dar nu prea rezistent. Materialul con&#539;ine cupru, acesta fiind motivul înnegririi. Dacă &#537;i al tău este dural sau con&#539;ine Cu fă proba pe altceva înainte, că poate nu le vrei gri.

valy
27 Feb 2014 11:38


"Simulare" de asamblare:Cat cantareste toata structura?

StarChild
27 Feb 2014 11:45


@valy: nu stiu inca.... ai putintica rabdare...iti dai seama ca sunt si eu curios ...estimez ca undeva la vreo 18-19kg va fi.... asa rezulta din CAD, dar deobicei in realitate e ceva mai usor... o sa scriu aci dupa ce o cantaresc.

StarChild
28 Feb 2014 10:44


... James Webb Telescope! :D

@Erwin: imi vine sa te tzuc ...adica nu chiar...da intelegi tu  :mrgreen: tocmai mi-ai dat o idee ... destul de "nastrusnica"... povestim zilele astea  :twisted:  cred ca urmeaza un cass, sau poate RC cu un design mai interesant, si oricum "ultralight", dar fac un topic separat ptr asta ...

actualizare status

am lipit un capat de aluminiu pe o teava de fibra de carbon... am folosit Bison Metal (epoxy bicomponenta)... tine ceva de speriat, deci cu asa ceva voi lipi in final fibrele de carbon. inainte de lipire am frecat cu smirgel teava de FC, apoi am curatat si teava si piesa de aluminiu cu spirt sanitar (n-am alcool izopropilic acasa).

azi voi taia tevile FC alea scurte (dinspre primara) si le voi lipi...ptr taiere am sa folosesc o panza de pendular cu dinti marunti speciala ptr taiat inox si metal dur. pun pendularul pe turatie maxima, inainte de taiere trebuie sa invelesc teava cu banda izolatoare in zona unde fac taierea...sper sa nu distrug tevile...

am taiat tevile de plastic ptr proba, sunt montate si pregatite, maine il scot afara sa ajustez lungimea la tevile de plastic (bucatile alea lungi dinspre secundara) ca sa fiu sigur ca ajung in focus. abia apoi tai la lungime tevile de carbon alea lungi.

valy
28 Feb 2014 12:14


Cand tai ai grija cu praful de fibra de carbon, presupun ca nu faci asta in bucatarie :).

Erwin
28 Feb 2014 13:23


Mă bucur! :D
Neapărat să por&#539;i o mască de praf &#537;i ochelari de protec&#539;ie, nu e bine să-l inhalezi sau să ajungă în ochi. Spor!

StarChild
28 Feb 2014 15:35


Cat cantareste toata structura?

am uitat sa scriu... m-am cantarit azi dimineata cu toate piesele in brate :D, suruburi prin buzunare... in fine.

FARA oglinzi, si fara placa cu luneta de ghidare, si fara luneta de ghidare..... structura cantareste ~11kg...  ma rog, depinde de precizia cantarului , etc... dar pe acolo e
oglinzile impreuna sunt undeva pana in 4kg... iar luneta de ghidare cu SynGuiderul si cu placa de montaj ar trebui sa fie undeva pana in 3kg...  in cele 11kg cantarite intra si focuserul, triunghiurile si cablurile de la bariletul primarei, spiderul, tot, mai putin alea insirate mai sus...
placa de care se prinde sina Losmandy urmeaza sa fie usurata, momentan  e o placa solida de aluminiu, cel putin 1kg pot scoate din aia doar.  :roll:

valy
28 Feb 2014 15:59


Deci cu totul ar fi ~18kg. E ok pt. un EQ6?
Mi se pare mult 11kg doar pt. structura aia golasa.

StarChild
28 Feb 2014 16:09


11kg au asa

sectiunile alea 3 de aluminiu
trussurile  (momentan le am alea de plastic temporare puse, cu fibra de carbon posibil s amai scada ceva greutatea...)
triunghiurile bariletului primarei
tot ansamblu spiderului, mai putin oglinda secundara
placa ptr focuser
focuserul
placa si sina Losmandy

uite aci o poza cu piesele care le-am cantarit (nu apar in poza cablurile care fixeaza lateral primara si ceva suruburi de pe acolo...dar le-am avut prin buzunare):

StarChild
28 Feb 2014 16:12


nu stiu daca e chiar vizibil in poza aia, dar placa aia pe care sta sina Losmany este o placa plina, are doar un decupaj catre oglinda primara. Placa aia urmeaza sa o usurez, dar mai incolo acuma nu mai astept cand e liber la atelier.

apropo, in poza e sina Losmany subtire, care o s-o primesc abia saptamana viitoare, eu in realitate aveam aia de 20mm grosime de care zicea @dragos.n mai demult ca e prea groasa.

si oricum, vorbim de un telescop de 300mm totusi, nu poate fi chiar la fel de usor cu un 200 sau 250mm.

valy
28 Feb 2014 16:17


Ok, probabil n-am eu simtul greutatilor.

si oricum, vorbim de un telescop de 300mm totusi, nu poate fi chiar la fel de usor cu un 200 sau 250mm.Dece nu? Ca d-aia folosim compozitele ;)

auriga
28 Feb 2014 16:38


eu am folosit pe eq 6 temporar tubul de la dobsonul gso de 25cm ce cu sistem de ghidaj cu tot avea 18kg, nu am "indraznit" sa folosesc GOTO dupa ce am vazut ce inertie are telescopul cand l-am echilibrat (poate merge totusi bine) l-am folosit doar la tracking si a mers bine cand nu batea vantul - (exemplu cu o animatie din cadre de 2min la asteroidul 2005 WP158 http://www.scirocco.ro/tmp/2005WP158.gif)

p.s. ca sa scap de tentatia de a mai "abuza" eq6-ele, am vandut doua contragreutati si bara prelungitoare :)

tudorandu
28 Feb 2014 20:22


Am gasit pe un forum (elforum) ceva util pentru anodizare , in caz ca vrei sa colorezi piesele din al

&#8221;Anodizarea consta in formarea la suprafata aluminiului a unui strat plin cu pori (imaginati-va un fagure de albine) care ajunge pana la o grosime de 25microni in cazul anodizarii de tip II ca despre asta vorbim. In acesti pori formati noi putem adauga culoarea.

Aveti nevoie de urmatoarele:
1. un vas de plastic suficient de mare in care sa incapa piesa si unul sau doi catozi
2. un catod care se poate confectiona din tabla de aluminiu sau plumb (eu am folosit cu succes ambele) si care sa aiba o suprafata totala cel putin egala cu suprafata piesei de anodizat
3. electrolit(acid de baterie) care se gaseste mai pe la toate magazinele auto
4. colorant textil
5.apa distilata
6. o sursa de curent constant de preferat, se poate folosi si un redresor auto, un traf cu redresare, cu o tensiune de 12v, depinde fiecare de ce dispune dar sa aiba un curent cat mai mare pentru ca e nevoie de un curent de 12-15A pentru a anodiza o piesa cu o suprafata de 929cm patrati timp de o ora.

Acum:
- se aseaza pe marginea vasului catodul care poate fi din aluminiu sau plumb, eu folosesc 2 table una in fiecare parte
- se amesteca electrolitul care de obicei se gaseste in concentratie mai mica de 40% cu apa distilata 50:50 (parti egale) un pic chiar mai multa apa pentru a obtine o concentratie de aprox 15% si se pune in vas
-piesa care va fi anodizata trebuie sa fie curatata si degresata, anodizarea nu ascunde ca vopseaua nici un defect asa ca pregatiti piesele in prealabil (exp. polish), piesa se va suspenda folosind o bucata de aluminiu care sa faca contact ferm, eu folosesc sarma de aluminiu, in baia de acid (sa fie complet acoperita de acid)
-piesa va fi conectata la plus (+) de la sursa de alimentare iar catodul la minus (-)
In conditii ideale pentru o piesa de 929cm patrati si un curent de 12A ar trebui sa dureze 60min pentru formarea unui strat de 25 microni.
Tensiunea poate varia intre 12-18v pentru a metine curentul constant, eu am anodizat la inceput cu rezultate foarte bune la tensiune constanta de 12v. Trebuie avut in vedere ca pentru piese mari si curent mare baia de acid se va incalzi, trebuie racita cumva la o temperatura de 18-22celsius.
Daca aveti piese mari folositi un rezistor variabil de putere in serie cu piesa pentru a limita curentul (sa nu treaca de 15A la 929cm patrati) sau folositi o sursa de curent capabila de 12-15A.
Daca totul merge ok veti vedea cum incep sa iese bule de pe suprafata piesei de anodizat, pt piesele mari se poate folosi o pompa de acvariu pentru a agita solutia astfel se obtine un strat anodic uniform si fara pete.
Dupa o ora piesa se scoate se clateste si daca se doreste colorarea se scufunda in colorant textil(de preferat facut cu apa distilata) la o temperatura de aprox 60 celsius si se lasa in functie de ce nuanta dorita. Se clateste apoi cu apa si se trece la sigilarea porilor prin fierbere in apa distilata timp de 15-20 min. Daca nu se doreste colorare se trece direct la sigilarea porilor.
Piesa este gata.&#8221;

StarChild
01 Mar 2014 02:09


@all: multam ptr sfaturile cu tratarea aluminiului. Dupa ce termin toate reglajele o sa ma ocup si de aluminiu.

Intre timp am reusit sa masor si sa asamblez trusurile din teava de plastic (temporare). Maine o sa-l deranjez pe @keppler sa punem so oglinzille sus si sa incercam un "first light" sa vedem cum intra in focus diverse "accesorii". Intre timp tevile de carbon sunt la uscat cu cate un "dop" de aluminiu pana cand le vine randul ls scurtat/ajustat.

Legat de secundara, o lipesc cu mirificul silicon rosu de care se tot vorbea pe aici pe forum. Cat timp trebuie sa-l las ca sa fie prinsa ok secundara? Daca lipesc secundara dimineata, pot sa fac manevre cu ea seara?


Poze:

StarChild
01 Mar 2014 02:17


Asa cum se vede in poze (si triunghiurile de la primara) are fix 10,5kg. L-am cantarit acuma OTAul.
Are 1,55m lungime momentan, dar urmeaza sa mai il scurtez  daca imi aduc bine aminte din calcule in CAD mi-o iesit ca ar trebui sa aibe 1,42m ... sa vedem.
E super rigid, desi tevile alea de plastic sunt flexibile bine daca le indoi.

Sper sa iasa ceva pe masura orelor lucrate (de mine si de altii) altfel o sa fie un bibelou spectaculos :-)

No ma duc la somn... weekend fain sa aveti!

Erwin
01 Mar 2014 06:14


Trebuie lăsat cel pu&#539;in 48h, eu am lăsat o săptămână oglinda dela mak. Siliconul face o peliculă care împiedică întărirea miezului a&#537;a că durează mult timp până ajunge la a fi rezistent &#537;i stabil.

Este mai bună banda dublu adezivă sub&#539;ire (are cam 0,5mm &#537;i ceva inser&#539;ie de fibre) din care tai bucă&#539;i mici dispuse ici-colo ca să nu tragă. Întreabă-l pe Tavi Stănescu de care este, cred că dela Bison, eu nu am găsit &#537;i am folosit una pu&#539;in mai groasă de la Tesa, este dintr-un material moale care dacă îl aduni seamănă cu siliconul. Dacă treci pe la mine o lipim sau î&#539;i dau bandă ca să o po&#539;i testa, nu îi trebuie timp de întărire.

A&#537; veni &#537;i eu la first light dar am gâtul înfundat, deh, lipsa de alcool!  :lol:

Spor!

dragos.n
01 Mar 2014 07:19


Dar de ce trebuie sa  lipesti oglinda secundara? Nu poti sa faci trei gheare din tabla subtire, sa tina oglinda? Si o sa fie mai sigura prinderea, si nu vei avea astigmatism ever.

Asa, a iesit frumos, nimic de zis, dar... 

...greutatea? Eu nu as anodiza tot ce vine sub primara, ca acolo ai o gramada de greutate in plus. Si chiar din suportul focuserului mai ai loc de scazut. 10kg+, inseamna vreo 15 cu tot cu oglinzi, vreo 16 plus cu camera, si altele, vreo 18 plus cu guider. Si am fost foarte econom, la filtre, motor focusere, camera ghid, montaj pentru luneta ghid. Sa mai zic de inertia unui sistem asa lung? Iti cumperi EQ8? Mai bine iei o bormashina si mai dai niste gauri, pe ici pe colo, prin multe parti.

Nu te supara, dar si eu am de multe ori tendinta asta. Nu mai am rabdare, si stric ceva ce poate fi foarte bun. Gandeste-te la cat timp a trecut, si cat de putin mai e, sau poate fi. Si oricum, e inca urat afara, o sa mai treaca vreo luna-doua, pana o sa fie timp bun.

Vezi ca ti-am trimis un PM.

StarChild
01 Mar 2014 09:58


Dragos: gheare la secundara nu fac acuma fiindca e mai complicat. Secundara e mai mare decat piesa aia pe care se prinde. "Designul" a fost gandit ptr lipire de la inceput.
Legat de greutate am spus ca mai am de lucrat la niste piese de unde mai pot scoate material, urmeaza sa fac chestia asta. Eu acum vreau sa incerc tubul sa vad daca se pastreaza colimarea, sa vad cum se comporta, si mai ales sa vad daca si ce piese trebuie corectate.... pana mea, sa ma uit si eu printr-un 300 ca de 4 ani am oglinzile :-)   deci cand fac corecturile o da fac si o usurare. Sa zicem ca asta acuma e prototipul, n-am zis ca e finalul. Nu am destula experienta in construit telescoape incat sa zic ca am construit OTAul asta finalizat din prima, iar pe calculator '"lucrurile nu sunt ceea ce par", iar asta ti-o zic din experienta de zi cu zi de la servici. Pana nu faci oleaca de span si nu strangi cu mana ta suruburile, pana atunci totul pare perfect pe calculator.... dar nu e ;-)

Gandeste-te ca din placa aia pe care e sina Losmandy voi scoate minim 1,2kg, momentan e o placa solida de 20mm grosime. Sina Losmandy e prima varianta, are si aia 20mm grosime. Am deja dat la atelier varianta 2 sa o faca, asta va avea doar 8mm grosime deci mai putin de jumatatea greutatii actuale. Estimez ca MINIM 1.5-1.7kg scad doar cu manevra asta. La bariletul secundarei mai am de scos ceva material, deci raman sub 9kg fata de 10.5kg cantarite acum.... intentia e sa pun suruburi de aluminiu la trusuri si unde se mai poate, asta mai imi scade minim 180grame. trebuie doar putintica rabdare. In principiu incerc sa-l scot la 8kg asa cum se vede in poza, doar ca nu pot face asta chiar din primul pas. Cum am avut eu atata rabdare, mai puteti avea si voi :-)
Si.... da, foarte probabil, si sper foarte curand, iau EQ8.

Iti raspund la mesaj acu.

StarChild
01 Mar 2014 11:55


Lipirea secundarei:

Erwin
01 Mar 2014 12:48


Da, asta este banda dublu-adezivă recomandată. La cât de groasă e secundara nu are cum să tragă astigmatism vizibil dela lipire. &#536;i fiind pentru exterior va rezista &#537;i la umezeală, având în vedere că nu ai tub. Sper că ai prevăzut un paravan negru în spatele secundarei? :) 

Spor!

StarChild
01 Mar 2014 13:19


Bai da' unu nu ar zice nimic :-)  ma tot inebuniti de cap cu greutatea, cu astigmatismul secundarei.... AM LIPIT SECUNDARA ROTIT CU 180grade :-)))))

Multumesc @danto1313 ptr mesajul de atentionare!

Acu am dezlipit secundara si am lipit-o corect.

StarChild
01 Mar 2014 13:45


No acuma e ok si secundara si spiderul. Tineam eu minte ca in  CAD lamele de la spider trebuiau sa iasa in exteriorul OTAului da nu mai stiam de ce... CADul il am la lucru, asa ca acasa lucrez din memorie....

"no ashe:"

valy
01 Mar 2014 18:39


Pai vad ca e cam gata, nu?


Asa cum se vede in poze (si triunghiurile de la primara) are fix 10,5kg. L-am cantarit acuma OTAul.
Tubul lui mak are 10kg cu totu, si oglinda e cu cativa mm mai mica: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=11686&postdays=0&postorder=asc&start=0
Scuze daca par(em) obsesiv(i) cu greutatea asta :)

StarChild
01 Mar 2014 18:48


Aproape gata..

In asteptarea "first light":

dragos.n
01 Mar 2014 20:40


Da, greu cu 1 martie.

E frumos telescopul. Si cred ca o sa mearga bine, ca nu am sesizat greseli pe undeva. mai putin aia cu secundara. M-ai facut sa-mi sucesc gatul. 

Acum sa te apuci de rugaciuni, pentru vreme frumoasa. Ca eu m-am apucat de vreo saptamana.

jimao22
01 Mar 2014 21:30


Tu nu vezi ce vreme au (si au avut) cei din Ardeal si din Vest toata iarna asta? A fost o primavara continua, cu temperaturi pozitive. Eu nu am mai vazut o stea pe cer de o luna...
Lasand la o parte aspectul meteo, telescopul tau e grozav. Sper sa il vad pe viu la Lisa, sa ma minunez cum se cuvine.
Trebuie sa renunti la trepied - iti trebuie ori un pilon, ori un cap prelungitor intre montura si trepied, caci altfel vei avea probleme cu lovitul trepiedului cand vizezi la zenit.

StarChild
01 Mar 2014 21:35


Domnilor, testul din seara asta a fost un succes.... deplin si neasteptat.. :-)

Am testat pe Jupiter, pe un cer submediocru ca sa nu zicem total inadecvat. Cu ocular de 7mm ( ~230x) am distins 2 benzi groase si 2 mai subtiri. Dus la ~400x nu am avut detalii mai multe datorita turbulentelor. Pe un CER adevarat de munte sunt convins ca va fi cu adevarat spectaculos.

Concluziile mele:
- tevile sunt suficient de lungi, cativa cm mai pot ajusta din suruburile de la capatul trussurilor si din suruburile de colimare a primarei
- sistemul de sustinere laterala cu sarme a primarei pare sa fie ok, doar ca pozitia de strangere a suruburilor care fixeaza cablul e incomoda ( prea aproape de truss) ma gandesc la o solutie.
- am nevoie de focuser motorizat mai ales ptr mariri mari. Acuma e drept ca trussurile astea de plastic care sunt flexibile le inlocuiesc cu carboane, dar oricum pun motorizare la focuser ca e mai comod.
- sistemul de colimare la secundara e super tare :-)
- colimarea cu surub micrometric este "overkill" am sa pun surub normal cu pas mai fin.. macar mai reduc si din greutate.

In final... multumiri lui Andrei si Dorin de la astrovest care m-au ajutat.
Am sa pun mai tarziu si niste poze cu dihania montata complet, da acuma beau si eu un vin sa sarbatoresc evenimentul.

.... va urma....

valy
01 Mar 2014 21:41


Felicitari! Ceva e ciudat totusi ca ai senin din prima seara, axioma n-o fi valabila la truss-uri?
Ajungi la ocular? Din poza pare foarte sus.

dragos.n
01 Mar 2014 21:45


Asta e chiar ciudat. O fi facut vreo vrajitorie.

Erwin
02 Mar 2014 00:59


E excep&#539;ia care confirmă regula! :)

Îmi pare rău că sunt prins cu treburi că a&#537; fi participat cu plăcere la teste. Sper să ajung la inaugurarea versiunii finale măcar. 

Cer senin!

valy
03 Mar 2014 00:55


Cred ca e prima data cand vremea a fost luata prin surprindere de catre om, Starchild s-a miscat excesiv de rapid. Dar stati linistiti, totul a revenit la normal, se anunta cel putin o saptamana de ploaie, ca sa fie totul clar cine e jupanu'.

StarChild
08 Mar 2014 21:02


aci is si pozele facute cu aparatul foto. apare si oglinda.
maine e posibil sa-l scot la cer, se anunta vreme buna.
Momentan doar tevile lungi le-am montat definitiv. Tot aman sa tai alea scurte :-) imi e frica de taiat tevile de carbon.

neox
08 Mar 2014 21:14


Fain si falnic se prezinta instrumentu' ! :D 

Ceva paravane pentru secundara si primara? 

Seamana cu telescopul unui rus de pe CN mai demult de scoatea imagini la Jupiter de plangeai :)

StarChild
08 Mar 2014 21:21


adevaru-i ca e design asa mai "rusesc" ... ce nu am fost sigur, am dublat  :twisted:    "sa tina"

paravane...paravanturi...si alte pare....urmeaza... momentan azi am facut straturi inaltate in gradinuta, am pus ceapa si ridichi, am plantat 2 ciresi, un mar si un par.... acuma beau o visinata facuta de minuta mea...de fapt de a lui maica-mea si nevasta-mea ....  de telescop ma ocup maine... n-am gasit inca materialul potrivit ptr paravan, mai studiez (ceva flexibil, dar rigid in acelasi timp, si negru,...)

Erwin
08 Mar 2014 21:40


Mai am folie solartex, po&#539;i înveli o tablă sub&#539;ire de aluminiu cu ea, apoi o vopse&#537;ti cu negru mat. Deja arată super.

StarChild
09 Mar 2014 00:14


@Erwin: multzam, tine bine folia aia ca facem ceva cu ea

acuma la telescop mai sunt detalii de finalizat, m-am concentrat pe partea de rezistenta mecanica/asamblare/reglaje...
am de taiat niste stifturi mici care se vad la spider...ma rog, nu le vedeti voi ca nu le-am facut poze, dar sunt acolo si sunt lucioase si se afla chiar pe marginea campului... urmeaza sa le tai si sa vopsesc cu negru suruburile alea de alama.
mai am de montat niste opritoare care sa tina primara sa nu se basculeze din barilet.
va trebui sa vopsesc negre sectiunile de aluminiu si toate piesele de aluminiu
mai am de facut niste frezari la cubul de la bariletul secundarei (ptr usurare)
mai trebuie sa fac o placa suport ptr luneta de ghidare (ceva in genul placii de la focuser, doar ca o voi dimensiona sa se potriveasca pe trussurile scurte)
mai trebuie sa frezez din placa de aluminiu pe care se prinde sina Losmandy, acuma are cam 2.5kg si e aluminiu plin. Aia vin scobita la greu pe interior, sa incerc s-o aduc undeva la 1kg, maxim 1-5kg.
parasolarul demontabil in fata la ocular mai trebuie facut, un mic burlan in jurul oglinzii primare, burlanul ala va fi si suport ptr capacul de protectie al oglinzii...

ce e important acuma e ca tubul e "rock solid"... apropo, am montat definitiv in seara asta trussurile lungi de fibra de carbon.... am strans spiderul cu suruburile de reglaj finale din alama, le-am tensionat.... "cusca" primarei am inchis-o cu a2a placa de aluminiu (nu va ramane definitiv asta, dar pana termin placa ptr luneta de ghidare, si tevile scurte de FC, pun si placa asta de aluminiu)
in partea de jos sunt inca trussurile scurte din teava de plastic, si cele 2 placi de aluminiu.
acuma dupa ce am strans cum trebuie toate suruburile, tensionat spiderul, pare ca e "monobloc" totul...e incredibil de rigid, daca ii dau un bobarnac intr-un truss d efibra, se aude ecou, asa ca la cutitele cu lama de inox...  :shock: sunt convins ca m-ar tine lejer daca m-as sui pe el (sus pe spider).
am pus Fuji S5-ul pe focuser, adica inca 960grame si nici nu a schitat un scartait sau ceva... beton

nu mai fac acuma poze cu el in casa, pun maine cand il scot afara.

pffff...sper sa fie maine senin, macar ceva poze la Luna sa incerc...  :D 


ma duc sa dorm...am terminat flaconul de vin de casa (de la Cicarlau, Maramures  :P ) ... era numa de 1.5L si o baut si socru din el, asa ca nu is chiar "noapte" :-))) ... cer senin la voi, ca la mine e cam tulbure acuma!

StarChild
26 Mai 2014 10:12


In sfarsit, acum la Lisa, am apucat sa utilizez telescopul mai serios.... adica am reusit sa am si o montura cat de cat aliniata si cu un goto functional (adica ma ducea unde trebuia sau macar in apropiere)

Ce pot spune... 

Saturn, Marte ... vazut, dar nu m-au impresionat... dar nici prin alt telescop nu se vedea mai bine.... turbulenta la greu.
DSO...  :mrgreen: ...

M13, M57, M4, M9, M10, M11, M12 .... se vad frumos... la globulare se vad bine stelele separate.
am vrut M81&M82 ... dar nu ajungeam la ocular  :oops:  

Am testat si ziua telescopul (ceva refugiu din varful muntelui) , ~190x ... imaginea sharp, dupa cum se zice in fotografie.

instrumentul vibreaza pe eq6, e vizibil tremurul monturii, nu am reusit sa-mi dau seama daca si OTAul vibreaza, sau cat de mult o face.

o rugaminte ptr cei de la Lisa care au pozat telescopul, puneti va rog aici pozele facute sau trimiteti-mi link de unde le pot lua. Eu nu am facut NICI O POZA zilele astea.....

eventual cei mai experimentati, care v-ati uitat prin telescop, treceti aci comentariile voastre, ca sa le am "notate" si sa tin cont de ele pe viitor.

valy
26 Mai 2014 10:27



instrumentul vibreaza pe eq6, e vizibil tremurul monturii, nu am reusit sa-mi dau seama daca si OTAul vibreaza, sau cat de mult o face.
Cand vibreaza, cand il misca motoarele sau cand il atingi? Sigur aveai toate cele stranse (montura, suruburi)?

StarChild
26 Mai 2014 10:31


@valy: cand il atingi, sau la "rafale" de vant. La tracking n-am observat nimic, nici chiar cand "baleiam" cerul cu telecomanda cautand vreun obiect.

cand trageam de el cu mana se vedea cala eq6 ii "dardaie genunchii"

achy1978
26 Mai 2014 11:02


@valy: cand il atingi, sau la "rafale" de vant. La tracking n-am observat nimic, nici chiar cand "baleiam" cerul cu telecomanda cautand vreun obiect.


Ai reglat presiunea melcului pe coroana ? Incearca sa misti putin de telescop cu franele stranse si daca ai un usor joc inseamna ca de acolo este una din probleme.

Incearca, de altfel, sa dezechilibrezi foarte usor montura, astfel incat motorul sa impinga in permanenta ... atentie sa inversezi dezechilibrul dupa un meridian flip.

valy
26 Mai 2014 11:37


@valy: cand il atingi, sau la "rafale" de vant. 
Asta cu atinsul se rezolva daca il misti doar din motoare (inclusiv focus). Cu vantul insa e mai problematic, fie il faci aerodinamic, fie il pui in adapost/observator. Sunt curios daca un eq8 sau alte monturi mai jmechere rezista la vant.
Vazusem un documentar (pe discovery parca), structurile astea tubulare lungi (cabluri de pod, stalpi, furnale inalte) erau infasurate intr-o spirala, cica nu mai vibreaza la vant: http://s3.ravenelbridge.net/large/jul_21_sheath_close.jpg

cmatei
26 Mai 2014 12:44




Ai reglat presiunea melcului pe coroana ? 

Impresia mea a fost ca nu-i doar atat. Pe langa un oarece joc, telescopul se misca/simte elastic si oscilatia se amortizeaza foarte lent. Ar trebui montat telescopul intr-o menghina (sau altceva foarte rigid) si vazut daca e cumva de la truss, dar si mie mi-a parut ca mai degraba se misca cu tot cu montura ("ii tremura genunchii").

In orice caz, felicitari StarChild, foarte frumoasa jucaria.

Erwin
26 Mai 2014 14:27


Confirm cele spuse de cmatei, &#537;i impresia mea a fost că e dela montură, nu dela truss. De asemenea, paravanele la oglinzi sunt absolut necesare, lumina parazită stricând contrastul mai ales la măriri mari. 

Am improvizat un paravan dintr-o folie de izola&#539;ie de polistiren sub&#539;ire care a ajutat. 

&#536;uruburile de colimare trebuie fixate cumva în pozi&#539;ie iar greutatea oglinzii fiind mică am constatat că la înclinare mare se desprinde de supor&#539;i pierzând colimarea. Cred că ni&#537;te clame laterale ajută mult, chiar dacă nu ating oglinda &#537;i nu produc astigmatism.

dragos.n
26 Mai 2014 16:12


Starchild, poti sa testezi intr-o oarecare masura, punand telescopul vertical, cu oglinda jos, pe urci cu varful picioarele pe barilet, si vezi daca se misca, atunci cand il atingi.

Daca se intampla, e posibil ca una din cauze sa fie deviatia de la forma de triunghi pe care sistemul truss il presupune. La tine triunghiurile au devenit trapeze, mai ales in partea dinspre oglinda primara. Dar personal, deoarece am urmarit constructia ta de-a lungul timpului, nu prea cred ca asta e problema.

Cel mai probabil, asa cum au spus si altii, montura EQ6 e insuficienta pentru un telescop atat de lung, gros, si greu. Chiar daca din punct de vedere al cifrelor greutatii EQ6 tine 20 kg, trebuie tinut cont si de bratul fortei, iar in general truss-urile sunt ceva mai groase decat telescoapele cu tub inchis. Nu stiu daca si la tine este cazul, ca nu stiu masurile.

StarChild
23 Iul 2014 14:06


in urma constatarilor de la Lisa, legate de miscarea oglinzii primare, datorata cablului care sustine lateral oglinda, am modificat putin designul , piesele sunt in lucru, posibil deseara sa le primesc (sper  :lol:  ).... vedeti mai jos pozele din CAD. Poze cu piesele reale sper sa le pot pune in seara asta, depinde de mesterii de la atelier :-)

StarChild
23 Iul 2014 14:11


nu o mai incaput la comentarii ce voiam sa mai scriu...

deci in a2a poza se vede si saiba (de POM) care are rol de opritor ptr oglinda in timpul trasportului, ca sa nu se basculeze oglinda. In rest ea sta bine la locul ei, deci opritorul e "useless"  :D


In alta ordine de idei, fiindca telescopul e cam inalt ptr a fi utilizat comod pe un EQ6 sau similar, si oricum nu detin un EQ6 (doar imprumut din cand in cand), astrofoto nu fac momentan, doar vizual, am decis sa construiesc o montura tip Dobson ptr OTA-ul asta... nu de alta da sa-l pot scoate la cer mai des...probabil ceva similar/asemanator cu DOb-urile de la reginato.it va fi, nu sunt inca decis.......deci, "stay tunned!"   :!:

StarChild
23 Iul 2014 17:46


un design preliminar de la montura Dobson e in pozele de mai jos.
In principiu folosesc teava rectangulara de otel (60x60, 40x30 si 60x40), sudate.
"Rulmentii" din POM sau PA sau Teflon.
Design similar/asemanator cu cel de la reginato.it
Greutatea montura iese undeva sub 36kg, dar montura se va desface in 2 piese separate.
Inaltimea ocularului la zenit este de 1.65m.

Erwin
23 Iul 2014 22:17


Mult prea grea iese montura, de ce n-o faci din alumniu? Nu ar trebui să fie mai grea decât tubul ca să fie cât de cât transportabilă fără să-&#539;i pice... :)

Ai calculat conul de la azimut să nu se împăneze &#537;i să se poată roti? Cred că un unghi mal mare ar fi mai potrivit, de fapt 180 grade ar fi cel mai bine! :twisted:

StarChild
23 Iul 2014 22:51


La aluminiu costa materialul mai mult fata de otel, pe langa asta necesira mai multe prelucrari si am si pierderi mai mari.
Am vorbit si cu omuletii de la atelier si o sa lucru cu profile mai "delicate" deci greutatea va fi considerabil redusa. Asa la "ochiometru" e posibil si probabil sa ies la 24-28kg.
Conurile alea de pe azimut nu sunt calculate inca, am pus asa "ideile principale". Urmeaza sa dezvolt conceptul zilele urmatoare. Posibil voi folosi doar un disc prins de furca Altitudinii, iar pe cele 3brate de la baza Azimut vor fi 3"pastile" tot din teflon pe care se va sprijini totul. Ma mai gandesc.

De carat nu imi bat capul prea tare atata timp cat pot s-o desfac in 2 piese mai usoare, si oricum montura asta va ramane la gradina probabil.

Erwin
23 Iul 2014 22:55


Cu mici modificări po&#539;i s-o faci ecuatorială în furcă. Po&#539;i folosi profile sub&#539;iri din tablă sudată în linie, nu trase, ie&#537;i mai bine la greutate &#537;i rezisten&#539;a e aproape aceea&#537;i. Eventual măre&#537;ti pu&#539;in lă&#539;imea pe direc&#539;iile în care sunt solicitările mai mari. Discuri de teflon am eu dacă vrei.

StarChild
23 Iul 2014 22:59


Disc de teflon de 300mm ai?  :lol: 

cu tevile vad eu zilele viitoare ce au pe la atelier dar probabil 50x30x2mm va fi cel mai folosit , 25x25x1.5mm ptr ramforsari si maxim 60x40x2mm ptr picioarele de la Azimut. Urmeaza sa refac designul in functie de ce au omuletii disponibil.

Erwin
24 Iul 2014 01:52


De 150 nu merg? :)

valy
24 Iul 2014 10:26


Din lemn nu iese mai usoara? Lemnul de balsa am auzit ca e foarte usor :).

StarChild
24 Iul 2014 10:28


pun o poza cu "noul" sistem de alunecare pe Azimut, scopul este sa reduc necesarul de material, practic voi face 3 pastile din baton de POM sau Teflon de 100mm, asa ceva au baietii la atelier, si din placa de 30mm grosime se va freza placa superioara.

dupa ce am redus grosimile tevilor (majoritatea sunt la 50x30x2mm) si am mai ajustat niste lungimi, am ajuns la 23kg montura .... estimat in CAD...deci poate mai reduc oleaca in cele ce urmeaza  :mrgreen:

StarChild
24 Iul 2014 10:31


@valy: am auzi ca fibra de carbon e si mai usoara :-)))

lucrez cu ce am la dispozitie si nu ma costa in plus achizitia de material, si mai ales cu ce materiale sunt obisnuiti si pot sa lucreze cei de la atelierele unde im ifac prelucrarile.... in plus de asta, cu lemnul nu am experienta deloc, nici eu nici cei de la atelier....  posibil sa iasa mai usor, poate si la fel de rigid, dar asta numai daca tratez si prelucrez corespunzator lemnul ala, daca lemnul e uscat, etc.....si nu ma simt in stare sa fac asa ceva. cu otel/plastic/aluminiu sunt mai in elementul meu.


@moderatori: as dori sa adaugati la titlul topicului "Telescop Dobson cu OTA Newton 300 F5.4...."  . Multumesc.

Stanescu Octavian
24 Iul 2014 11:36


Cele doua brate ale furcii trebuie intarite in x si legate intre ele altfel un frumos dans vor face .

Erwin
24 Iul 2014 12:26


Pentru stabilitate mai mare po&#539;i pune în loc de disc un inel cu diametru cât mai mare &#537;i padelele de teflon mutate la margine. Diametrul lor e cu "cântec": dacă sunt prea mari cre&#537;te frecarea, dacă sunt prea mici scade. Inelul poate fi făcut din PAL/MDF melaminat dar merge &#537;i textolit cu o fa&#539;ă lucioasă.

StarChild
24 Iul 2014 13:10


@StanescuOctavian: desigur ca vin ranforsate bratele laterale, daca va fi cazul.  Am de gand sa-l fac fara prea multe ranforsari, sa pun OTA-ul pe el si sa vad cum se comporta. Daca mai trebuie mai sudez apoi pe el niste table si nervuri, da rnu l-as ingreuna de la inceput daca nu e cazul.

@Erwin: am pus un disc de 300mm , am o senzatie ca e destul ptr telescopul asta. padurile au diametru de 70mm parca, daca frecarea va fi prea mare, mai le strunjesc niste canaje concentrice, sa reduc suprafata de contact... sau fac canalele circulare in discul de 300mm... sau schimb materialele , etc... gasim o solutie pana la sfarsit.

mai am o fantezie pe cerebel...imi tot storc capul cum as putea face la montura asta, sau sa adaug ulterior, un sistem de deplasare fina, cum e la Vixen Porta de exemplu... aia mi s-ar parea maximum de ergonomie si placere la observatii  :roll:

StarChild
24 Iul 2014 14:05


@Erwin:  daca te uiti aci:  http://www.reginato.it/telaltmanualie.html   ai sa observi ca "lagarul" ptr Azimut la baietii astia e de fapt facut din 2 discuri de aluminiu... , care din cate stiu eu are frecarea mai mare decat discurile de POM/PA/Teflon.... deci, ar trebui sa fie OK.

StarChild
24 Iul 2014 14:45


rectific, am studiat mai atent pozele si descrierile de la reginato.it , si baietii aia folosesc rulemnti axiali (se vad in poza, da is cam micuti) si "variable friction" deci undeva un surub cu care strang/regleaza presiunea dintre placi si deci frecarea...

dragos.n
24 Iul 2014 15:18


Pentru miscare fina se poate face un sistem cu curea dintata cu insertie metalica, care se gaseste pe la magazinele de CNC la metru, o roata dintata, si apoi un melc si roata melcata, si motor, sau actionare manuala.

Acum m-am uitat si la cuplajul trussurilor la restul structurii, si imi par cam subtirele. Cred ca este posibil ca acele flexuri, sau miscari, nu mai stiu cum le descriai tu in alt post, sa provina de acolo. Oricum, eu le-as schimba cu ceva mai teapan.

StarChild
24 Iul 2014 16:04


@dragos.n: momentan nu intru in detalii cu miscarea fina, vreau sa vad montura finalizata, apoi o sa ii fac un "upgrade", mai adun idei pana atunci.

legat de truss, oscilatia care am vazut-o parea ca vine din picioarele monturii... o sa vad acuma dupa ce o pun pe Dob, daca tot vibreaza, pot eventual sa schimb suruburile alea din capetele truss-ului cu niste M8 sau chiar M10, acum sunt M6. Dar intai vreau s-o vad pe o montura solida si atunci o sa stiu unde e problema, la truss sau la montura.

StarChild
01 Mar 2016 16:34


din motiv de nefolosit telescopul asta (din lipsa de montura potrivita ptr el), si gasind niste materiale/resturi "interesante" in atelierul uzinei, am decis ca o montura Dobson as putea sa fac.
Ceva mega simplu, ptr vizual, dar suficienta ca sa ma pot bucura de "300-le" din dotare.

Drept urmare, scobind prin cutiile cu resturi, am gasit acestea:

StarChild
01 Mar 2016 16:42


Intre furca si picioare ("intre picioare" nu suna bine, da intelegeti voi  :twisted: ) vine un disc de aluminiu de 12mm grosime si 360mm diametru (mi-o ramas de la constructia OTA-ului). 
Inca nu sunt hotarat daca discul de aluminiu sa fie prins cu surburi de furca si pe postament sa am pastilele de teflon...sau invers, sa prind discul de postament si sa pun pastilele de teflon pe furca...

As avea posibilitatea sa fac un disc din POM sau PA pe care sa se miste discul de aluminiu. Deci practic unul dintre discuri sa vina fixat de postament, si celalalt disc sa vina fixat de furca....ptr axa azimut ma refer...

Ptr altitudine, montez pe OTA 2 cilindri de teflon care o sa intre intr-un inel de aluminiu, prins in capetele superioare ale furcii... n-am facut proiect CAD ca sa nu ma luati iar in balon, dar am in cap exact cum o sa arate  :mrgreen:

Pe langa profilele alea de imbinare cu care prind elementele furcii o sa mai vina si 2 intarituri la 45 de grade (contra vantuiri).

@TaviStanescu: ma primesti la o realuminizare a primarei (secundara cred ca e ok), ca de 2 ani sta OTA-ul cu oglinda in sus , e prafu de un "dejt" pe oglinda....

Am gasit si 2 manere care le pot pune sa manevrez mai usor dihania

Mircea Pteancu
01 Mar 2016 19:49


Asa trebuie facut cum ai zis in prima varianta :

''...discul de aluminiu sa fie prins cu suruburi de furca si pe postament sa am pastilele de teflon''

Pe langa faptul ca rigidizezi partea slaba a monturii care este furca , protejezi pastilele de teflon de praf si mizerie.
Daca le pui invers , pornesti in cautarea lor.
Si te asigur ca le vei gasi.

Faine manere , le-ai cumparat sau sunt recuperate de la ceva ?

Spor la treaba,inteleg ca nu mai ai mult pana la finalizare , eu mai am multisor pana la ''prima lumina''...dar am pornit , Mircea

StarChild
01 Mar 2016 20:02


Multumesc de sfaturi.

Manerele sunt de la ceva dulapuri industriale casate/demontate, ca de altfel toate profilele si piesele alea. Sper sa finalizez cat mai curand. Spor si tie !

Erwin
02 Mar 2016 09:04


N-o să tragă cam mult la cântar toată ma&#537;inăria? Vezi că la Hornbach au băgat placaj de mesteacăn de 18mm, am postat în topicul cu materialele. Măcar discurile fă-le din placaj, e mult mai u&#537;or decât aluminiul. &#536;tiu că le ai moca dar... :)

Praful n-are nimic, po&#539;i spăla oglinda. Dacă nu iese cu jet de apă chioară po&#539;i încerca cu abur. :)

StarChild
02 Mar 2016 10:17


@erwin: ce se vede in poze e "semifabricatul". Urmeaza sa mai scurtez din tevi, o sa incerc sa-l fac cat mai usor. Acuma tinand cont ca vreau sa-l folosesc la gradina, deci va fi destul de fix, greutatea n-ar fi o mare problema. Ma astept sa ma incadrez in 15-16kg, ceea ce e ok.

Cu placajul am urmatoarele problema: acasa nu pot sa-l prelucrez (praf, zgomot) iar la servici nu pot sa-l duc sa-l prelucrez deoarece aia au masini si scule setate ptr aluminiu si/sau plastic, eventual ceva otel/inox. Pe langa asta imi place aluminiul  :mrgreen:

david_eco
02 Mar 2016 12:44


Salut Liviu!

Pentru baza pe care se va misca furca, nu ti-ar placea mai mult cum se vede in imaginea atasata?
E foarte simplu, 3 profile debitate la unu din capete in unghi de 60 de grade prinse in asa fel incat sa-ti formeze un triunghi la mijloc. Personal am experimentat si se leaga foarte bine, raman rigide.
Poti face la fel si cu 4 puncte de sprijin din 4 profile iar la mijloc se va forma un patrat.

David

StarChild
02 Mar 2016 13:02


da, e buna ideea cu "impletitul" profilelor sa formeze la mijloc un patrat, nu mai am nevoie de ranforsarile ulterioare. Studiez... adica o sa caut profile suficient de lungi sa fac varianta asta, e mai rigida asa.

Acuma ma gandeam cat de gors sa fac axul pe altitudine, ca nu voi avea discuri (cum e clasic la Dobson). O sa folosesc ceva ax (probabil o teava de AL) care se va roti intr-un lagar din POM / PA. Bucsa de plastic va fi "elastica" adica strangerea pe axul de aluminiu va fi reglabila. Ma gandesc ca un 40-50-60mm diametru la ax e suficient (nu imi pun probleme ca nu rezista la greutatea tubului, ci doar de cum va aluneca unul fata de celalalt)

StarChild
02 Mar 2016 13:07


stii ce ma incurca daca folosesc solutia asta ?
nu mai am material chiar in mijloc, axa centrala (axa azimut).
daca las picioarele in cruce, am o teava care trece chiar prin mijloc, acolo ii dau o gaura si am "axul central" ... axa aia voiam sa o folosesc sa blochez translatia pe planul orizontal a furcii

david_eco
02 Mar 2016 13:19


Pai in functie de cum alegi, fie 3 sau 4 picioare, triunghiul sau patratul rezultat poate fi determinat cat sa fixezi in el un rulment  sau ce alegi sa folosesti ca sa-ti permita miscarea pe orizontala.

StarChild
02 Mar 2016 14:53


ptr axa altitudine ma gandesc sa folosesc dop PVC ( http://www.dedeman.ro/timisoara2/termice/instalatii-hidro/retele-cu-apa-gaz-canalizare/firinguri-pehd-pentru-gaz.html?tip_fiting=5443 ) . Cam ce diametru? ma gandeam la alea de 200mm diametru, parca 315 e cam mare.

Dopurile astea o sa vina prinse pe lateralul OTA-ului (unde acuma e sina Losmandy prinsa... aia o dau jos)

mihai leahul
02 Mar 2016 18:12


Salut,

Eu am adoptat o solutie in care sa pot cit de cit controla presiunea, cu toate ca telescopul este echilibrat. Nu am avut incredere in capace/role, desi rolele de sirma inox ar fi mai potrivite. Erwin a ales la telescopul DH role mult mai bune decit capacele. Axul are 10 mm in diam si bucse de 40 mm.

Asta daca am inteles eu bine proiectul.

Spor!

Erwin
03 Mar 2016 23:32


Po&#539;i face un sistem similar cu cel pe care l-am făcut eu la ultralight. Pe o parte pivot cu strângere reglabilă, pe partea cealaltă sector melaminat pe patine din teflon sau mai bine pasla. Dacă nu ai sector frecarea nu se poate controla a&#537;a bine. Chiar &#537;i ultralight-ul lunecă dacă nu are căutătorul montat sau pui un ocular mai greu decât e prevăzut &#537;i nu contrabalansezi cu o greutate.