-----------------------------------
StarChild
08 Iul 2013 15:13

Focuser 2&quot; - tip crayford
Salutari

daca tot i-am prins pe mesteri cu chef de lucru, am zis sa-mi fac si un focuser la telescop. 2-300 EUR cat e unul bun de cumparat, nu-i am acuma, asa ca e un moment bun sa-mi folosesc cunostintele si inventivitatea sa fac si focuser-ul la OTA...

deci proiectul e ca in pozele de mai jos.

- tub port-ocular pe 2"
- distanta intre rulmenti de 30mm
- inaltime totala a corpului focuser de 40mm
- tip Crayford
- prinderea pe placa focuserului se face cu 4 suruburi (2xM6 si 2xM4)
- corpul si tubul portocular vor fi realizate din Aluminiu
- tija focuserului probabil va fi din inox.
- asa cum se vede in poze focuserul are 684grame (estimare in CAD).
- sunt folositi 5 rulmenti tip 618/4 si 1 rulment 618/5

ce parere/comentarii aveti? urmeaza sa dau la macinat piesele pe la sfarsitul saptamanii asa ca orice feedback e binevenit ptr a putea actualiza/corecta design-ul.
Multumesc anticipat.

Alexandru Savin
08 Iul 2013 15:21


Ar trebui sa ai o posibilitate de reglare radiala a centrului rulmentului, altfel trebuie sa se execute super-précis gaurile de prindere ale rulmentilor. Banui ca ai tija filetata cu o zona de ghidare, nu intrii cu filet direct in potcoava. In rest e super OK! :)
Asteptam constructia!

Spor,
A.

StarChild
08 Iul 2013 15:28


intr-adevar, stifturile filetate pe care se vor monta cei 4 rulmenti au o zona de centrare (vezi poza atasata mai jos). in corpul focuser-ului exista de asemenea o zona de centrare si apoi se intra cu filetul.

Precizia de gaurire ar trebuie sa fie OK, gaurile se vor da pe CNC. Intr-adevar mi-am batut si eu capul o groasa cum sa compensez tolerantele radiale ale rulemntului (si ale pieselor), dar vazand focuser-e cu pretentii, care nu au nici o compensare, am zis ca nu e cazul sa inventez eu gaura la macaroana. Probabil compensarea se face prin deformarea tijei cu ajutorul surubului de tensionare/blocare.

StarChild
08 Iul 2013 15:43


am uitat sa specific...focuser-ul asta trebuie sa sustina 1.5kg ... (incarcare maxima considerata).
pe el urmeaza sa montez un motor de focuser... asta: 

http://www.astrovest.ro/home/index.php?view=article&catid=45%3Adiverse&id=128%3Amotorizare-focuser&format=pdf&option=com_content&Itemid=67


inca n-am fixat punctele de prindere, dupa c eprimesc motorasul si vad piesa reala cum arata voi modifica in design forma corpului de focuser ca sa se potriveasca.

neox
08 Iul 2013 16:49


Foarte profesionist design-ul  :D ! John Wall ar fi mandru :wink: .

Nu-mi dau seama bine din figura...tija de inox care preseaza pe tubul portocular e pe rulmenti sau e pe lagar? Oricum n-ar strica sa ai o placuta de teflon intre surubul/suruburile de reglaj si tija. Ajuta sa actioneze ca o frana domoala. Altfel, mai ales daca tija e pe rulmenti n-ai sanse sa ti ceva in focuser daca e telescopul inclinat :). Eu la al meu am folosit de fapt trei surube, doua care presau in zona rulmentilor tija in teava portocular (rulmentii au o mica toleranta lasata) si al treilea la mijloc cu placuta de teflon ca frana. Merge stass fara nici un fel de joc sau ezitare :) .
Un alt avantaj e ca in felul asta poti folosi o tija mai subtire (demultiplicare mai mare) si poti controla daca flexeaza cu placuta de teflon.

Spor!

PS...bine i-ar sta la anodizat dupa ce-l termini :wink:

StarChild
08 Iul 2013 17:01


@neox: foarta buna ideea cu 3 surubele...o sa ma gandesc la ea  :lol: dau o bere ptr idee.

anodizare... pot alege intre albastru inchis, negru si maro ... probabil ca negru va fi...sau albastru inchis? ... sau maro...nu stiu, ma mai gandesc. tre sa intreb pretul ... sau poate o fac eu...

dragos.n
08 Iul 2013 17:33


Daca vrei sa faci un focuser adevarat, uita-te la Feather Touch. Practic e tot un fel de Crayford, dar rulmentii sunt foarte aproape de planul in care e axul de antrenare, si in felul asta, jocurile sunt mult mai mici decat la Crayford. 

Si pune-i niste rulmenti mari cat China.

O sa-l foloseasca la astrofoto si nepotii tai, punand pe el o camera zdravana plus oala cu ciorba. :lol:

neox
08 Iul 2013 17:56


Da, rulmentii mari sunt o idee buna.

Cat despre Feather touch, e mai complicat pentru ca ai doua sine de precizie pe care calca rulmentii si care trebuie sa fie perfect paralele pe portocular si sa faca contact cu rulmentii in mod egal altfel nu faci mare branza. Daca e executat profesionist presupun ca e mai bun decat Crayford clasic (nu ma pronunt, nu am tinut unul in mana inca), dar mi se pare bataie de cap totusi.

O alta idee (vazuta la cele facute de Van Slyke parca) ar fi sa folostesti patru grupe de rulmenti puse in toate cele "patru puncte cardinale" prin care sa treaca portocularul. E adevarat trebuie precizie la asezarea rulmentilor, tolerante si restul, dar cred ca la asta pui oala de ciorba cu tot cu aragaz si tot tine  :lol:

Erwin
08 Iul 2013 17:56


Eu am o obiec&#539;ie, iese prea greu. Mai sub&#539;iază tubul, dacă ai dural ajung 2mm carne, ii faci o flan&#537;ă la capăt pentru prinderea ocularelor cu un canal unde vine un inel din alamă sau bronz, nu faci strângerea direct pe &#537;urub. &#536;uruburile de M6 sunt overkill, pune de M4, e suficient. Pune doar 3 &#537;i alte 3 găuri filetate pentru colimarea push-pull. Strângerea se face de deasupra, nu dedesubt, altfel accesul este greoi la colimare, ri&#537;ti să scapi vreo cheie sau &#537;urubelni&#539;ă pe oglinda primară. &#536;urubul care frânează mi&#537;carea trebuie să strângă direct pe tubul portocular. &#536;urubelele pentru reglaj apasă patina de teflon pe ax iar axul pe o fa&#539;etă a tubului portocular frezată dar nu pe toată lungimea, va ac&#539;iona &#537;i ca limitator de cursă. Trebuie să la&#537;i cel pu&#539;in 1mm pe rază între tub &#537;i corp. Rulmen&#539;ii cu diam de 10mm sunt suficien&#539;i. La ce folose&#537;ti 5+1? Doar 4 egali ai nevoie. Patina de teflon e super OK, nu ai nevoie de rulment acolo, cum spune &#537;i neox, ai nevoie de frecare pentru men&#539;inere în pozi&#539;ie, altfel o ia la vale dacă nu strângi &#537;urubul de fixare.

Neox, poate o să ai ocazia să pui mâna pe crayfordul ce l-am făcut la luneta mea. E mai gata feathertouch.  8) 

Am ob&#539;inut precizia necesară la pozi&#539;ionarea rulmen&#539;ilor centrând tubul &#537;i lipind axele cu epoxy. Parcă sunt de acolo, to&#539;i patru rulmen&#539;i calcă pe tub din prima.

gabi
08 Iul 2013 18:01


Referitor la focalizator, o alternativa de cumparat cu un raport calitate pret destul de bun, la ce vrei sa faci ar fi:

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/de/info/p4111_Orion-UK-2--Newton-Crayford-Auszug---kurzbauend---1-10-Mikro.html

Parerea mea este ca sistemul rack & pinion pe teflon ar fi mai bun decat Crayford pe rulmenti. 

Spor la construit.

cmatei
08 Iul 2013 19:06


Pune doar 3 &#537;i alte 3 găuri filetate pentru colimarea push-pull.

Daca 3 sau 4 nu imi dau cu parerea ca nu ma pricep, insa +1 pentru posibilitatea colimarii (facile) daca vrei foto cu el.

dragos.n
08 Iul 2013 19:46


Rulmenti de 10mm? Am vazut din astia sparti, de la doua focusere. Sunt foarte subtiri in carne.

Poate ca e mai dificil de facut in sistem Feather Touch, dar cand ai o inaltime totala de doar 40m, rezulta o distanta cam mica intre rulmenti, si triunghiul format de rulmenti cu axul de antrenare cam ascutit :!:

Erwin
10 Iul 2013 10:03


http://imageshack.us/a/img204/9602/img2707uh.jpg

Focuserul meu are rulmen&#539;i de 10mm, am folosit cel mai des luneta cu diagonala de 2" &#537;i oculare Baader Hyperion. Am pus &#537;i camere DSLR de împrumut în vreo 2 ocazii, fără probleme. Dar rulmen&#539;ii i-am luat de la Sierra, sunt pentru modelism, capsula&#539;i cu metal pe ambele păr&#539;i. Au inelul exterior destul de gros. Sunt mai mari decât rulmen&#539;ii folosi&#539;i la focusere Skywatcher de 2".

starbuck
10 Iul 2013 20:02


Desi titlul specifica un focuser de tip Crayford pentru cerinta de a putea suporta o greutate de (minim) 1.5 kg s-ar potrivi mai bine un focuser helicoidal (de exemplu cel din link-ul de mai jos):

https://lh3.googleusercontent.com/-iQBWaY501lo/TXcoczBYMBI/AAAAAAAAAVY/LglujcaWQZY/s400/Focuser+10.JPG

Prelucrarea este mult mai usoara iar un pas al filetului suficient de mic (de ex. 0.75mm) ar asigura precizia necesara focalizarii. Greutatea suportata in acest caz este semnifificativ mai mare daca vorbim de DSLR, adaptoare, filtre fara sa mai vorbim de o eventuala folosire a ocularelor Hyperion. De asemenea se poate introduce si un inel stationar in partea superioara care sa mentina ansamblul fix in timpul focalizarii. Interesanta mi se pare si o solutie pentru focalizarea automata in acest caz dar nu as vrea sa dezbat tema prea mult off-topic vis-a-vis de tipul precizat al focalizatorului.

neox
10 Iul 2013 20:58


Un focuser elicoidal e bun pentru vizual dar nu vad sa fie suficient de fin si precis pentru astrofoto. In plus daca vrei motorizare e impractic. Teoretic s-ar putea dar ar trebui un sistem cel putin la fel de precis cu cel din monturile obiectivelor foto de prima mana. Si cati pot face asa ceva pe strung in mod artizanal? Am vazut cam cat de neimportanta e zecimea de mm pe la strungarii de la noi :roll: 

Un Crayford bine facut si gandit ramane un sistem foarte bun de focalizare deja consacrat si destul de usor de facut la precizii decente.
Eu l-am facut la mana in afara de tubul portocular si corpul principal facute pe strung si merge struna cu tot cu diagonala grea de 2" + ocular mare (focuser pt. refractorul meu RFT). 

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3969&postdays=0&postorder=asc&start=90

starbuck
10 Iul 2013 21:21


Asa este, focalizarea automata e mai dificila in cazul focuser-ului helicoidal. Din cauza asta asta am precizat ca fiind interesanta solutionarea ei :). Ceea ce m-a determinat sa aduc focuser-ul helicoidal in discutie a fost greutatea minima suportata. Eu am avut probleme la actualul focuser Crayford de 2" de pe reflectorul de 150/750mm in cazul unei greutati de aproape 2 kg atunci cand voiam sa il blochez din surubul dedicat. Rezultatul era o defocalizare aleatoare in urma strangerii acelui surub, oricat de lent efectuam acea strangere. In cazul focuser-ului helicoidal acea strangere nu mai este necesara iar controlul focalizarii poate fi si el destul de fin daca filetarea si lubrifierea sunt corespunzatoare. In fine, era doar o sugestie alternativa.

dragos.n
10 Iul 2013 21:51


1. O diagonala de 2 cu un Hyperion pus pe ea e cam putin in comparatie cu un corector, o roata de filtre motorizata, cu filtrele aferente, mai ales daca e una pentru filtre de 2'', plus o camera mai teapana, cu racire si cu toata cablaria, plus eventuale distantiere necesare pentru a pune camera la distanta optima fata de corector. Si lungimea, si greutatea ansamblului e mai mare. Si chiar daca in prima faza focuserul ar fi incarcat mai putin, de ce sa nu faci un lucru care sa tina orice vei dori sa pui pe el in viitor.

2. Pentru un focuser elicoidal se poate folosi un sistem Follow-focus, utilizat la filmarea cu DSLR, care  poate fi motorizat. Problema este ca intre cele doua filete ale focuserului elicoidal e necesar un spatiu pentru a permite miscarea, spatiu care poate introduce mici devieri de la axul optic. In al doilea rand, e necesar un filet mult mai lung decat cursa, pentru a contracara aceasta deviere. Dar cea mai grava problema a expus-o Neox. Calitatea slaba cu care sunt obisnuiti sa lucreze strungarii. 

Exista focusere elicoidale la vanzare pentru astronomie, dar eu le-as utiliza doar la rapoarte F/D mai lungi, peste 6, preferabil 7, ca sa nu deranjeze prea mult acea deviere de care vorbeam mai sus.

StarChild
11 Iul 2013 08:54


multumesc la toti ptr pareri/idei

revin cu niste clarificari:
- de ce Crayford? fiindca e simplu de facut in regim DIY.
- de ce Crayford? fiindca e simplu de motorizat, si asta e musai.
- roata de filtre pe focuser? nu cred ca e obligatoriu sa fie roata de filtre montata pe tubul portocular... se poate monta prinsa de placa focuser-ului din cate stiu...n-ar trebui sa fie o problema
- camera dedicata cu cablaraia? ... un QHY9 (catre ala ma indrept asa incet) are ~450grame.... hai ca mai pun 50grame cablurile.....comparat cu un DSLR nu e mare lucru...Fuji S5-le cantareste 965grame singur...fara cabluri & shit...
- corector...l-am considerat in acel 1.5kg ... 
- oculare Baader Hyperion?... am un Ethos13 si un Powermate4x pregatit... cu ce ar trebui sa le compar la greutate?  :mrgreen: 
- rulmenti de 10mm ... poate da, poate nu... ne mai gandim...oricand exista varianta cu rulmenti cu 2 randuri de bile, sau cu role/ace care ar trebui sa reziste mai bine...cat despre rulmenti crapati de vre-un ocular si oglinda, imi vine greu sa cred...pot sa imi imaginez chestia asta doa rin caz de montare si/sau utilizare defectuoasa, sau rulmentii aia erau niste pocnitori chinezesti ... dar asta e o alta discutie... am sa studiez ce alte variante de rulmenti mai pot folosi in caz ce cei pe care ii voi monta acuma nu vor face fata.

cam asa vad eu datele problemei
oricum ma mai gandesc cateva zile ca mai am niste idei legate de device-ul asta :idea:

Erwin
11 Iul 2013 10:08


Când greutatea este mare &#537;i a&#537;ezată în consolă contează mult distan&#539;a dintre rulmen&#539;i. De&#537;i cerin&#539;ele sistemului newtonian fac ca asta să fie cât mai scurtă, neavând un tub plin cred că po&#539;i să fii un pic relaxat &#537;i s-o faci cât mai lungă posibil din designul corpului. Eu i-a&#537; pune chiar la capete făcând loca&#537;urile prin frezare pe marginea superioară &#537;i inferioară a unui corp plin, cilindric. Ar cre&#537;te &#537;i rigiditatea corpului, cel din schi&#539;a ta s-ar putea să se lărgească sub greutate &#537;i să apară decolimare.

StarChild
11 Iul 2013 10:19


...
 Eu i-a&#537; pune chiar la capete făcând loca&#537;urile prin frezare pe marginea superioară &#537;i inferioară a unui corp plin, cilindric. Ar cre&#537;te &#537;i rigiditatea corpului, cel din schi&#539;a ta s-ar putea să se lărgească sub greutate &#537;i să apară decolimare.

asta e o idee... eu ma bazam pe suruburile cu care strang corpul focuser-ului sa tina "potcoava" sa nu se deschida

cmatei
11 Iul 2013 10:55


- roata de filtre pe focuser? nu cred ca e obligatoriu sa fie roata de filtre montata pe tubul portocular... se poate monta prinsa de placa focuser-ului din cate stiu...n-ar trebui sa fie o problema
- camera dedicata cu cablaraia? ... un QHY9 (catre ala ma indrept asa incet) are ~450grame.... hai ca mai pun 50grame cablurile.....comparat cu un DSLR nu e mare lucru


QHY9 510g, CFW 370g, RCC 142g, OAG 50g (?), camera ghidaj 80g + diverse tuburi si tubulete inca 50g = 1.2kg (optimist, IRL e putin mai mult). Le aveam pe-o foaie langa tastatura, n-am cautat acum :-) 

Sa pui roata de filtre la baza focuserului e o idee, dar tubul portocular nu va putea sa mai coboare.
In consecinta va trebui sa faci focuserul foarte inalt, cu tot ce inseamna asta ca backfocus, si va avea o cursa infima oricum. Trebuie sa incapa si corectorul de coma undeva, la distanta corecta (si fixa) de senzor.

Merge inca foarte bine un crayford, dar nu subestima ce vei agata de el. Trebuie sa fie si destul de rigid si sa nici nu alunece.

EDIT: daca-l faci tot pe sistemul "tanc" cum ti-a iesit astro-trac-ul, n-o sa ai nici o problema :-) Spor!

dragos.n
11 Iul 2013 14:21


Eu nu am spus ca am vazut rulmenti crapati de la punerea unei diagonale si a unui Hyperion. Erau de la focusere utilizate in astrofoto. Ce au facut exact de s-au crapat, asta doar proprietarii stiu. Ce am putut eu sa observ a fost grosimea foarte mica a inelelor externe a acelor rulmenti, care nu se vede decat atunci cand e spart.

Roata de filtre pe baza focuserului? Nu am mai auzit. Cum il pui?

Daca pui roata de filtre langa camera, la QHY9 sunt suficiente filtre de 1,25''. Daca o pui mai departe, trebuie sa pui filtre mai mari, sa nu iti ingusteze campul.

StarChild
09 Aug 2013 22:11


....

Merge inca foarte bine un crayford, dar nu subestima ce vei agata de el. Trebuie sa fie si destul de rigid si sa nici nu alunece.

EDIT: daca-l faci tot pe sistemul "tanc" cum ti-a iesit astro-trac-ul, n-o sa ai nici o problema :-) Spor!

merge, merge... zilele viitoare o sa cer sa fie schimbat numele topic-ului in focuser 3"   :lol:  
cu cat diametru tubului portocular e mai mare cu atat e mai rigida treaba...deci 3" ar trebui sa fie suficient  :mrgreen:  ...aaa si e posibil sa nu mai fie "crayford"...momentan studiez o varianta de design...ceva de genul asta: http://www.officinastellare.com/accessori_scheda.php?idProd2=43  (ma refer ca principiu de functionare, nu exact ca design).

Mircea Pteancu
10 Aug 2013 18:45


Sugerez sa ai in vedere faptul ca pe masura ce un focuser creste in  diametru  si scade in inaltime,pe atat planul focal devine mai poluat de lumina parazita.

Mircea