-----------------------------------
zoth
31 Iul 2013 14:33

Incercari pentru salvarea unui ocular
Voi descrie in topicul de fata incercarile pe care le-am facut asupra unui ocular de provenienta militara in dorinta de a-l transforma intr-o componenta utila astronomului amator.
Dintr-o eroare de constructie ocularul de care vorbesc s-a nascut cu o mare problema, pus pe orice telescop imaginea furnizata era atat de stearsa/blurata incat nu permitea vizualizarea niciunui detaliu.
Ocularul are in constructie 5 lentile aranjate in 3 grupuri dupa formula 2-2-1.
Dupa o analiza amanuntita a ocularului la care a participat si un coleg bucurestean interesat de optica militara s-a ajuns la concluzia ca problema se afla la dubletul de camp si mai precis la substanta cu care au fost lipite lentilele dubletului.
Concluzia era clara acum, dubletul trebuia dezlipit si vazut ce se intampla cu suprafetele lui interne.
Din nefericire sudura lentilelor nu era facuta cu balsam de Canada ci cu polimer optic.
Pentru a dezlipi lentilele, dubletul respectiv trebuia incalzit lent si uniform pana la aprox 250 grade.
Cum nu am acces la instalatii capabile de acest lucru am decis sa incerc dezlipirea pe cale chimica.
Am imersat dubletul intr-o solutie de 10% soda caustica si l-am lasat vreme de o saptamana.
Rezultatul: nimic!
Am imersat din nou dubletul si l-am mai lasat o saptamana.
La o noua analiza am constatat ca straturile antireflex s-au inmuiat transformandu-se intr-o gelatina care s-a luat usor de pe lentile. Al doilea efect observat a fost acela ca in zona marginala a sudurii au aparut niste fisuri inelare.
Dupa doua saptamani mi s-a parut ca efectul este prea mic si sunt sanse minime sa pot dezlipi dubletul prin acest procedeu.
Am zis sa continui totusi si am aruncat lentilele inapoi in baia de soda in care le-am uitat alte doua saptamani.
Dupa acest timp am constatat ca fisurile inelare ce apareau la margine se extinsesera pana la aproape un sfert de raza.
Prea putin!
Am spalat dubletul si dezamagit l-am aruncat pe raftul cu "sticle".
Inainte sa plec in concediu mi-am adus aminte de el si l-am bagat din nou sa faca baie.
Saptamana trecuta l-am cercetat iar (dupa alte 3 saptamani de imersie).
Am constatat ca fisurile ce se vedeau prin transparenta au avansat binisor pana la aprox 3/4 din raza. Nu stiam daca polimerul optic s-a dizolvat sau doar s-a desprins de pe lentile.
Din nou la baie!
Pana aseara cand mi-a venit sa ma uit la el (adica dupa inca o saptamana).
Ei bine aseara am gasit dubletul dezlipit!
La spalare a cazut ceva dintre lentile, era stratul de polimer cu care fusese lipit dubletul.
Iata-l cum arata acum dupa aprox 8 saptamani de imersie:

catalin dumitru
31 Iul 2013 19:19


:P 

Timpul le rezolva aproape pe toate  . 

Probabil urmeaza relipirea provizorie cu pelicula de ulei , testarea , redemontarea pentru acoperire si apoi lipirea finala .

Merita efortul ? E  ocularul (initial am scris din greseala' obiectivul' )vreo raritate sau foarte performant ?

Mi se pare mie sau dubletul asta avea focala usor negativa ?

zoth
31 Iul 2013 20:25


Da, asa este, celebra vorba se adevereste din nou ...
In mare operatiile vor fi cele pe care le-ai enumerat mai sus.
Daca totul va decurge bine la final voi oferi acest ocular unui prieten care este familiarizat deja cu ocularele militare la observatii astro.
Daca merita? Habar nu am, ocularul nu este o raritate sau o piesa de mare valoare, am luat acest exercitiu mai mult ca pe o provocare din care uneori poti invata lucruri noi dar si ca pe un bun prilej de cultivare a rabdarii ...  :P 

Dubletul este usor pozitiv si formeaza meniscul acromatizat de camp al unui ocular de tip Konig II.

catalin dumitru
01 Aug 2013 00:03


Multumesc pentru explicatii. 

E posibil ca perioada cat dubletul a stat 'uitat' in aer liber sa fi contribuit la accelerarea dezlipirii.

Soda caustica ramasa intre lentile e posibil sa fi reactionat cu dioxidul de carbon din aer si sa fi format cristale minuscule de carbonat de sodiu . Formarea oricaror cristale in spatiu mai mult sau mai putin inchis , e insotita de crearea de presiuni enorme pe anumite directii .

Poate ca presiunea formata a ajutat la indepartarea suprafetelor .

Acum ma gandesc ca daca s-ar putea introduce minuscule cantitati de apa intre asemenea lentile cu probleme , congelarea ulterioara ar rezolva rapid problema desprinderii.

zoth
02 Aug 2013 16:26


E posibil sa ai dreptate mai ales ca stratul de polimer asa cum se vede si in imaginea de mai sus nu s-a dizolvat ci s-a desprins de pe lentile. Este extrem de subtire dar intact.
Cu toate astea nu pot emite o parere de avizat intrucat nu sunt prieten prea bun cu chimia, prietenii stiu de ce ...

Am mai tinut lentilele o zi in solutie de detergent pentru a indeparta toate urmele lasate de soda apoi am cercetat suprafetele. Lentila negativa imi place cum arata, suprafetele sunt OK insa lentila pozitiva nu ma incanta prea tare, suprafata interna pare a nu fi fost prelucrata pana in stadiul final.
Am lipit provizoriu dubletul cu balsam de Canada si urmeaza sa fac probe. Ele vor da verdictul in legatura cu soarta finala a ocularului.

Stanescu Octavian
02 Aug 2013 16:46


bine ca s-a dezlipit dar verifica suprafetele lentilelor  cu lupa pe un luciu de lumina .
daca nu se vad zbarcituri sau coaja de portocala ,intepaturi e bine . soda caustica ataca rau unele sorturi de sticla si dupa 3zile de baie.
si cu ochiul liber posibil ca filamentul unui bec sa se vada lucind difuz nu "cristal"

zoth
02 Aug 2013 20:05


Da multumesc  :) 
"Coaja de portocala" e termenul cel mai bun pentru cum arata initial dubletul lipit.
Acum nu mai arata asa dar suprafetele lentilei pozitive parca nu ma multumesc, par usor cetoase.
O fi de la soda ...

nobody
03 Aug 2013 03:27


Hidroxidul de sodiu reactioneaza lent cu sticla transformand-o in silicat de sodiu, asa zisa "sticla lichida" solubila in apa. Un efect similar il are si carbonatul de sodiu. Reactiile sunt foarte lente la temperatura camerei dar observabile dupa un timp suficient. De exemplu, imbinarile de sticla de la recipientele de laborator care se intepenesc daca sunt expuse indelungat la soda caustica.

Erwin
03 Aug 2013 16:23


Poate nu se va observa dacă balsamul cu care le lipe&#537;ti la loc va fi destul de fluid să umple toate microdenivelările rezultate. Altfel cred că le pa&#537;te o re&#537;lefuire.

zoth
04 Aug 2013 22:04


Balsamul este OK, destul de fluid pentru a nu crea probleme.
Din pacate insa rezultatul ramane unul slab, testele facute ieri indica in continuare un contrast scazut al imaginii furnizate de ocular. Se pare ca lentila biconvexa a fost corodata dupa sederea in solutia de soda. Analiza reflexiilor de pe lentile intareste aceasta ipoteza.
In imaginea de mai jos se poate observa ca singurele reflexii difuze sunt cele de pe lentila biconvexa (sunt doua deoarece am folosit doua surse de iluminare).

catalin dumitru
04 Aug 2013 23:24


Destul de nasol !

Inainte de altceva , baga lentila matuita in acid clorhidric.

Poate nu e corodata , poate e doar cimentata cu carbonat de sodiu. 

Ce diametru are dubletul asta de camp ?

zoth
06 Aug 2013 19:48


35,9 mm.
Da, si mie imi pare ca lentila pozitiva are ceva depus pe ea, dupa cum vezi reflexiile nu sunt albe ca la cea negativa ci galben verzui iar spre margine culoarea da in rozaliu.
Acid clorhidric nu am.

catalin dumitru
06 Aug 2013 22:50


Daca nu ai acid clorhidric , nu ar fi o problema. 

Este bun si otetul alimentar , dar va lucra mai incet. Adu-ti aminte de ouale de gaina puse peste noapte in otet. Se duce naibii tot calcarul din coaja si devin flexibile.

Incearca , nu ai ce pierde !

Daca nu se reface luciul , atunci e matuit insusi materialul .

tavi 84
19 Aug 2013 11:54


Ce sorturi de sticla sunt rau atacate de soda caustica?E vorba de flinturi(uzuale sau cele cu mult plumb)?Ma gandeam sa elimin antireflexul de pe unul cu ajutorul ei.

zoth
19 Aug 2013 19:59


Pentru mine e greu sa spun ce sorturi de sticla sunt atacate sau nu de soda caustica, poate ne ajuta Catalin cu detalii care sa ne lumineze un pic.

Ciudat dar la dubletul imersat de mine in soda lentila din crown a fost atacata destul de rau iar cea din flint a ramas intacta si lucioasa ca la inceput. Am vazut asta dupa baia in otet care a dizolvat carbonatul de sodiu depus pe lentila pozitiva.

catalin dumitru
20 Aug 2013 00:44


Ce sorturi de sticla sunt rau atacate de soda caustica?E vorba de flinturi(uzuale sau cele cu mult plumb)?Ma gandeam sa elimin antireflexul de pe unul cu ajutorul ei.

In general , sticla care are continut ridicat de SiO2 , Al2O3 , oxizi de titan , fosfati , bor , fluoruri , este mai usor de atacat de solutiile de hidroxizi . 

Asta se intampla datorita caracterului acid al acestor ingrediente.

La capatul celalalt , sticla cu mult calcar (de fapt oxid de calciu) , carbonat de sodiu , oxizi si saruri de lantanoide , datorita caracterului bazic , va manifesta rezistenta ridicata la actiunea alcaliilor, si bineinteles reactivitate ridicata in prezenta acizilor.

Desigur ar putea exista si sticle cu caracter neutru . Exista insa  in chimie un fenomen numit ''nestoechiometria oxizilor '' , fenomen care poate da peste cap prepararea multor retete , inclusiv a unor sticle complicate , asa ca din punctul asta de vedere , fiecare sarja e oarecum unica.

Eu am reusit sa indepartez antireflex albastru-violet cu acid azotic concentrat si asta s-a intamplat atat de repede ca nu a avut timp sa atace sticla .

Cred ca era vorba de R4 de la un Clairaut de binoclu.

zoth
12 Sep 2015 18:00


Dupa mai bine de doi ani am ceva noutati legate de incercarea de salvare a ocularului ce a fost prezentat pe acest topic.
Pe scurt firul evenimentelor: dupa o analiza minutioasa am ajuns la concluzia ca ambele fete ale  lentilei biconvexe trebuie refacute. Am gasit calibrele necesare si suprafetele au fost reslefuite si polisate. S-a depus antireflex atat pe lentila biconvexa cat si pe cea biconcava si apoi am lipit ansamblul format din cele doua lentile. A urmat curatarea generala a tuturor lentilelor, inegrirea marginilor si asamblarea finala.
Am incercat azi sa fac o poza comparativa cu reflexiile de acum fata de cele vechi ale ocularului pe care o puteti vedea mai jos.
Urmeaza proba pe telescop si daca rezultatul va fi bun va trebui sa construiesc si o noua imbracaminte adaptata pe standard telescopic pentru el.

Erwin
12 Sep 2015 22:54


Bravo! Arată ca nou! :)

catalin dumitru
12 Sep 2015 23:59


Arata apetisant , mai ales cu intrarea asa de larga. 
Daca schema optica nu foloseste toata apertura aia concava , cred ca poate fi adaptat direct la 1,25 inch prin inlocuirea inelului filetat cu un barel probabil nu prea lung, prevazut cu filetul corespunzator.

Asta daca va face fatza la viitorul lui loc de munca. Arata clar a ocular pentru refractor RFT . Designul asta merge grozav si pe refractoare lungi dar uneori campul aparent e limitat de diafragmele din tubul optic  sau chiar de tubul focuserului .

Sa ne spui si noua cum se comporta , mai ales la claritatea campului marginal.

Bafta la mesterit !!

zoth
19 Sep 2015 13:30


Multumesc  :) 

Diametrul util al meniscului de camp este de 28mm. Acelasi diametru util il are si lentila de ochi.
Ideea inlocuirii inelului filetat cu un barel pe 1,25 este teoretic buna, ramane sa vad ce camp aparent are ocularul si daca ideea poate fi pusa in practica.

Am prins o mica sedinta de observatii pe timp de zi si ocularul se comporta bine, deci operatia de salvare a fost in mare parte rezolvata. Cu ocazia acestei sedinte am masurat mai precis focala care este de fix 30mm, campul ramanand sa-l determin precis la o sedinta de observatii de noapte.

In legatura cu claritatea campului marginal am observat o proprietate mai ciudata a ocularului, anume ca are un plan focal cu o curbura negativa destul de accentuata. Asta inseamna ca ar face pereche buna cu un RFT (pe care nu-l am inca)! Ramane insa sa mai studiez aceasta proprietate.