-----------------------------------
Vlad
05 Aug 2013 02:40

Focuser proiect SGL
Am gasit pe net proectul acesta de focuser DIY, si mi s-a partu destul de simplu de realizat - mai ales pentru cineva cu putina experienta ca mine. 
http://sourceforge.net/projects/sglfocuser/


Asa ca am scapat de FCUSB-ul meu cu motor accufocus, si m-am hotarat sa incerc acest proiect. Atractia principala este faptul ca motorul este pas-cu-pas , nu servo fara encoder ca la accufocus, ceea ce inseamna mai multa precizie si posibilitatea de a folosit Maxim DL pentru focalizare la o fractie din pretul unui produs similar de pe piata


Proiectul este bine documentat si nu mi-a fost deloc greu sa-l asamblez. Primele probe sunt promitaoare, motorul raspunde la comenzi. Mai ramane sa-l montez pe telescop, si odata fixat, trebuie sa masor distanta si sa comand cureaua si rotile dintate.
Las cateva poze de pe parcursul executiei

Erwin
05 Aug 2013 08:47


Foarte interesant, componentele sunt accesibile, poate partea mecanică să dea pu&#539;ină bătaie de cap pentru că de precizia prelucrărilor depinde rezultatul final. Spor!

Vlad
05 Aug 2013 17:30


Teoretic, nu ar trebui sa fie prea multa bataie de cap, am sa-l conectez cu roata dintata si curea, cam asa:

http://universalconstant.com/focuser_pentax.jpg

Erwin
06 Aug 2013 02:02


Aten&#539;ie la răcirea chipului de la driverul de mpp. Dacă curentul este mare (motor mare) se încălze&#537;te rapid fără radiator. Am ars unul din cauză că nu i-am pus radiator &#537;i m-am jucat cu el vreo 5 minute fără să îmi dau seama că frigea.

Vlad
06 Aug 2013 11:27


Sper sa nu se arda.

motorul e de 12V - 0.3A si-l alimentez tot la 12V

Erwin
07 Aug 2013 00:28


Pune-i măcar o tablă de aluminiu. Dacă nu găse&#537;ti la îndemână, taie un tub de spray, tabla de la spray e mai groasă decât de la doze. Loc în cutie este din câte văd, căldura se va disipa mai u&#537;or astfel. Pe driverul de motor este un mic poten&#539;iometru care reglează curentul. Po&#539;i face reglajul &#539;inând un deget pe chip &#537;i ac&#539;ionând motorul. Dacă temperatura cre&#537;te mai reduci curentul dar nu a&#537;a mult încât motorul să piardă pa&#537;i având un cuplu prea mic.

Vlad
27 Aug 2013 01:07


Lipseste testul principal, sa vad cum functioneaza "pe viu" cu Ascom si MaximDL, dar in rest, e cam gata.

Las un mic video aici, scuzati calitatea, camera de la telefon nu mai merge asa ca am folosit o camera mai veche.
Surubul mare din roata dintata este temporar, am sa-i pun unul mai mic desi motivele sunt pur estetice, nu deranjeaza cu nimic

https://vimeo.com/73173023

2SKY
27 Aug 2013 21:44


Controlul bucla , o face camera pe soft s-au este manual ? Si viteza are o singura turatie nu poti creste turatia? mersi

Vlad
28 Aug 2013 00:13


tot controlul, inclusiv viteza, se face pe soft. 
Din programul de control se seteaza viteza, numarul de pasi, cu valoare absoluta (adica face un "goto" la pozitia indicata) sau relativa (misca inauntru sau inapoi nr de pasi indicati), precum si setarea pozitiei actuale.

Controlul bucla banuiesc ca este realizat de softul programat in Arduino prin driverul motorului, caci manual nu se face nimic (desi bineinteles ca softul poate fi complet modificat)