-----------------------------------
ARTHUR
27 Aug 2013 22:03

binoclu astro 25x100 sau 10x50
Buna tuturor!

Am un Tasco 9x63 si as vrea sa-l inlocuiesc cu un binoclu mai performant (pt astro). Va cer ajutorul in ceea ce priveste doua tipuri de binocluri (nu m-am hotarat inca daca vreau unul mai mare sau unul mai mic):

   1. 25x100 + trepied

a. http://astromagazin.ro/catalog/binoclu-celestron-skymaster-porro-25x100-p-470.html?osCsid=f7r6fo1gmodqc0u4n23h8fg0k5
b. http://www.astroshop.ro/orion-binoclu-giantview-25x100/p,14559#tab_bar_1_select
c. http://www.astroshop.ro/omegon-binoclu-nightstar-25x100-cu-geanta/p,14698#tab_bar_1_select

    2. 10x50 sau 12x50

a. http://www.astroshop.ro/pentax-binoclu-pcf-wp-ii-10x50/p,12519#tab_bar_1_select
b. http://www.astroshop.ro/pentax-binoclu-pcf-wp-ii-12x50/p,12520
c. http://www.astroshop.ro/bushnell-binoclu-legacy-10x50/p,2955
d. http://www.astroshop.ro/nikon-binoclu-action-ex-10x50-cf-wp/p,5355
e. http://www.astroshop.ro/william-optics-binoclu-10x50-ed/p,4745#tab_bar_1_select

Ma mai gandeam si la varianta de mijloc 15x70.

Daca nu va plictiseste lista lunga, ati putea sa-mi recomandati ceva (sau altceva) bun pt astro? :D

Multumesc!

dan.smarandoi
27 Aug 2013 23:22


http://www.astroshop.ro/william-optics-binoclu-10x50-ed/p,4745#tab_bar_1_select

catalin dumitru
27 Aug 2013 23:41


Exact pentru ce am dat click la link-ul de mai sus , nu am gasit :''camp vizual aparent --canci'' :)

ARTHUR
28 Aug 2013 10:28

Binoclu OMEGON 20X90 ?
Pana la urma vreau ceva mai mare - de la 15x70 in sus.

Ce parere aveti de Omegon 20x90? http://www.astroshop.ro/omegon-binoclu-quantum-4-20x90/p,25065#tab_bar_1_select

sau isi face treaba bine si un 15x70? (Skymaster, Orion)

sau un 25x100? :D

valy
28 Aug 2013 11:16


Ai vazut ce greutate au? Iti trebuie trepied, deja la 25x e mai convenabil o luneta, un binoclu e bun cat timp e mic si usor, parerea mea.

dragos.n
28 Aug 2013 11:21


Am testat acum o luna un binoclu TS seria Marine. Umplute cu nitrogen. Era un 10x50, dar exista si mai mari. Cel mai bun binoclu pe care am pus mana vreodata.

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1405_TS-15x70-MX-MARINE---Outdoor---Weitwinkel---Stickstoff-gefuellt.html

Il poti testa si tu, daca mai e in stoc, la magazinul Alcor din Bucuresti. si poti testa si alte binocluri.

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=TS1050MX

ARTHUR
28 Aug 2013 12:02


da. am trepied si intentionez sa-l folosesc. Nu ma feresc de trepiede. Momentan detin un 9x63 fara filet pt montare pe trepied si dupa 10 secunde de tinut in mana simt nevoia sa-l pun pe trepied pt ca imaginea nu sta. Asa ca, ori imi iau un 10x50, ori un 15x70, tot folosesc trepiedul. De asta ma gandeam la 15x70 sau la cel 20x90.

valy
28 Aug 2013 12:29


Daca ai deja trepied si binoclu dece mai vrei altul? Gasesti o solutie pt. al monta pe trepied si gata, mai bine pastrezi banii pt. alte chestii.

ARTHUR
28 Aug 2013 14:13


1. 9x63 nu e tocmai un binoclu stralucit cand vine vb de astronomie - 7mm exit pupil - contrast slab;
2. nu are filet pt fixare pe trepied, eu nu sunt foarte inventiv iar plasticul din care e facut nu te ajuta prea mult cu eventuale adaugiri si corectii de natura mecanica;
3. pot sa vand  9x63 -ul si sa-mi recuperez mare parte din bani;
4. bugetul imi permite.
5. un SkyMaster 15x70 e cu 100 de lei mai ieftin decat ce am eu acum. :)

ARTHUR
28 Aug 2013 15:03


Dragos, crezi ca TS Marine 15x70 isi merita banii cand il compari cu SkyMaster 15x70? 

TS Marine 349 euro.
Celestron SM 408 LEI.

dragos.n
28 Aug 2013 15:48


Eu personal nu sunt adeptul binoclurilor. Am unul singur, si ala cam prapadit. Si mai ales cand costa multi bani. Dar de acest binoclu am ramas uimit. Am pus pe trepied trei binocluri. Acest TS Marine de 10x50, un 15x70, parca Celestron, si un 20x80, nu mai stiu ce marca. Am ramas cu senzatia clara ca TS da aceeasi rezolutie ca cel de 20x80, dar cu imagine mai vie, mai contrastanta, si clar peste rezolutia celui de 15x70. Poate e greu de crezut, dar asta a fost senzatia. Vedeam clar detalii mai fine prin TS. A mai fost un membru al forumului in acea zi, Alex Savin, si poate sa iti spuna si el impresiile lui. 

Dar cum tu esti din Bucuresti, iti e usor sa te duci acolo, si sa compari, mai ales ca sunt multe altele in magazin.


PS. Am uitat sa spun ca am avut un Celestron 15x70. Dupa vreun an de utilizare, nu a mai fost bun decat de piese, ca pierdea colimarea. Dar poate am avut eu ghinion.

ARTHUR
28 Aug 2013 16:03


Si eu am ajuns in situatia de a cauta binocluri mai mari dupa ce am tras concluzia ca nu gasesc niciun telescop bun pt DSO care sa fie si portabil. 
O sa ma duc intr-un magazin astronomic aici in Bucuesti ca sa ma dumiresc ce si cum. Am vazut ca toti lauda acest binoclu SM 15x70 ca e bun ca raport calitate-pret. Adevarul e ca e suspicios de ieftin. Ar putea fi deci o problema de durabilitate a materialului. :)

ARTHUR
28 Aug 2013 16:37

Orion 20x80 sau Orion 15x70 ?
http://www.astroshop.ro/orion-binoclu-astro-20x80/p,22583#tab_bar_1_select

sau

http://www.astroshop.ro/orion-binoclu-giantview-15x70/p,14509#tab_bar_1_select ?

Care ar fi avantajele/dezavantajele celor doua ? :D  (in afara de greutate, evident)

valy
28 Aug 2013 19:11


Si eu am ajuns in situatia de a cauta binocluri mai mari dupa ce am tras concluzia ca nu gasesc niciun telescop bun pt DSO care sa fie si portabil. 
ED-ul de 80 are 2.5 kg, unele din binoclurile enumerate de tine au si 3.5kg. Daca nici asta nu e bun la DSO, ce pot sa zic :). E mai lung putin decat un binoclu (cam 50cm), necesita un trepied mai bun fata de un binoclu, pretul e periculos de aproape de un binoclu, vad ca deja ajungi la preturi de 1300lei, second s-a vandut un astfel de refractor si cu 1000lei, e drept cred ca n-avea diagonala si oculare.
Fa o vizita aici  http://instrumenteoptice.ro/ are magazin aproape de Bucur Obor spre Iancului.

catalin dumitru
28 Aug 2013 19:28


Amicul OptikOla a gasit in bazarul din Bacau un tub tronconic tras in cauciuc verde , provenit de la un binoclu 20X80 .

Obiectivul nu avea sticla zgariata dar lipsea antireflexul de pe exterior iar cel de pe flint era julit rau in toate directiile.

L-am luat la mine sa vad ce se mai poate face cu el. Focala s-a dovedit a fi de 320 mm , deci f/4 !!

Dezamagire totala . Am indepartat cu acid azotic restul de coating de pe R4 si cu ocazia asta am constatat ca nu era un antireflex verde in adevaratul sens ci un ruby-coating depus invers , daca pot sa ma exprim asa.
Privit prin crown , coating-ul aparea verde dar din spate era colorat magenta  :) 

Dupa curatare am facut un test pe hartie milimetrica si am constatat un defect grav de executie , chiar in zona centrala a dubletului , pe un diam. in jur de 15 mm.

R1 si R4 parand a fi in regula , defectul poate fi o umflatura centrala pe R3 sau o adancitura pe R2.

La mai mult de 15X , imaginea prin el devine cetoasa , lipsita de contrast , si cred ca e rezultatul unei subcorectii babane peste care e suprapusa focala prea lunga a zonei centrale care face distorsiune in forma de butoi pe hartia milimetrica.

La 10X , prin ocularul meu cu camp concav , apare foarte clar defectul zonei centrale , care nu poate fi focalizata nicicum.  Parca ar fi pus cineva un mic menisc corector tip Konig imediat in fatza obiectivului.

Crown-ul mai mic in diametru decat flint-ul , cu vreo 0,7 mm si lipit excentric , dar asta poate sa nu fie neaparat un defect.

Celula obiectivului , absolut oribila , din cel mai prost plastic , fara inel de fixare , lentilele fiind tinute in loc cu ceva asemanator adezivului 'CODEZ' , din ala pentru tuburile PVC de la instalatii sanitare. Si mirosul era acelasi.

Si asta fiind doar o bucatica de binoclu.
Ma intreb ce porcarii as mai fi gasit daca as fi avut pe mana toata panarama.

valy
28 Aug 2013 19:32


Ai avut tu ghinion, ca si dragos.n cu al lui. E drept ca nici eu n-am desfacut luneta, cinestie peste ce dadeam prin ea.  :roll:

ARTHUR
30 Aug 2013 16:52


Salut din nou!

stie cineva ceva despre firma "Delta SkyGuide"?

Am gasit acest binoclu 15x70 http://magazin.telescop-expert.ro/binoclu-skyguide-15x70.html si dupa caracteristici pare foarte bun. (FMC si focalizare individuala)

Din ce inteleg de pe google este o firma poloneza sau ceva de genul asta...

Ce parere aveti?

Mersi mult!

horatius
30 Aug 2013 20:29


Este tot un SkyMaster 15X70 dar cu focalizare individuala pe fiecare ocular. Pretul mi se pare exagerat. Firma Delta o fi poloneza, dar binoclul si toate celelalte binocluri ce le vinde sunt tot chinezesti.

zoth
31 Aug 2013 21:30


Ai avut tu ghinion, ca si dragos.n cu al lui.

Valy, presupunerea ta e hazlie de-a dreptul   :lol: 
Ceea ce spune Catalin in ultimul post reprezinta exact "calitatea" optica si mecanica a unui binoclu chinezesc din clasa ieftina si medie.
Defectele optice, asamblarea imprecisa, proasta prelucrare a suprafetelor optice sunt mascate de regula cu straturi antireflex din abundenta (ieftine in ziua de azi) la fel cum imprecizia mecanica si folosirea materialelor de proasta calitate sunt mascate cu multa vaselina lipicioasa.
Din pacate este un adevar pe care amatorii de la noi nu prea vor sa-l invete ...
Si experienta traita de Dragos este reala, eu insumi am trecut prin ea cu un binoclu mult mai fitzos daca ar fi sa ma iau dupa brandul ce era trecut pe el. Dupa nici 2 ani binoclul a inceput sa piarda colimarea si am fost nevoit sa renunt la el. De atunci nu vreau sa mai aud de binocluri construite in plastic.
Cred ca am mai spus pe aici dar o sa repet: binoclul meu actual, un 7x50 ZOMZ cu focus individual pe oculare are venerabila varsta de 42 ani si pastreaza si acum colimarea din fabrica. Nu mai vorbesc de calitatea optica si mecanica.

Haideti sa va arat ceva: in imaginea de mai jos vedeti un obiectiv dublet acromat ce provine de la un binoclu ce nu a mai putut fi reconditionat si care dateaza de acum 108 ani.
Obiectivul are aparenta unei lentile plan-convexe dar totusi e un dublet lipit.
Imi poate spune cineva cum si unde este lipit acest obiectiv?

catalin dumitru
31 Aug 2013 21:44


Asta e un Littrow imbinat fara balsam  :) 

Tare !! Nu credeam sa apuc sa vad asa ceva si inca asa de vechi .

zoth
31 Aug 2013 22:02


Asa credeam si eu inainte sa scot obiectivul din celula insa surpriza avea sa fie si mai mare la final.
Obiectivul este totusi lipit cu balsam de Canada.

catalin dumitru
31 Aug 2013 22:57


Gauss ?? :roll:

zoth
31 Aug 2013 23:15


Nu, secretul iese la iveala cand privim cealalta fata a obiectivului.
Imbinarea lentilelor se vede facuta exact pe zona de debordaj a fetei plane.
Mi s-a parut foarte ingenioasa chestia, trebuie sa privesti obiectivul cu atentie ca sa-ti dai seama ca nu e vorba de o simpla lentila chioara. Asadar este un Steinheil.

dan.smarandoi
02 Sep 2013 15:26


 binoclul meu actual, un 7x50 ZOMZ cu focus individual pe oculare are venerabila varsta de 42 ani si pastreaza si acum colimarea din fabrica. Nu mai vorbesc de calitatea optica si mecanica. 
 


Daca te referi la 7x50,astazi l-am primit si eu si e un binoclu super Silviu
Ultimele cifre din serie or fi anul fabricatiei,....adica 1964?

zoth
02 Sep 2013 18:10


Da, da, cam asta e   :) 
Vad pe al tau parca sigla veche a fabricii deci e posibil sa fie din 64.
La mine lipsesc cupele acelea de cauciuc de pe obiective.

dan.smarandoi
02 Sep 2013 19:18


Colimarea e perfecta,profunzimea de camp foarte mare....practic nu trebuie sa focalizezi,imaginea e bine corectata pana spre margine.Tenta galbuie abia e sesizabila,imaginea e oarecum asemanatoare cu IOR-ul 7x40.

Mars Boy
02 Sep 2013 21:19


Am testat acum o luna un binoclu TS seria Marine. Umplute cu nitrogen. Era un 10x50, dar exista si mai mari. Cel mai bun binoclu pe care am pus mana vreodata.

Il poti testa si tu, daca mai e in stoc, la magazinul Alcor din Bucuresti. si poti testa si alte binocluri.

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=TS1050MX

Ai dreptate. Dar greutatea? :)) Am simtit si eu cum este...

Mars Boy
02 Sep 2013 21:28


Iti recomand un 15x70 de la Celestron. E foarte bun optic vorbind ( MultiCoated ) dar si fizic ( poate dragos a avut ghinion cum zice el pt ca al meu e in stare foarte buna ) Apertura de 70 iti ajunge pentru DSO si e inca posibil sa il tii in mana destul timp fata de cel de 80 care nu poti. Iti recomand si trepiedul ca la un moment dat intra amorteala in maini si deja trebuie sa faci pauza mare. Daca nu vrei asa ... 10x50 e un all-rounder.

zoth
03 Sep 2013 16:52


E foarte bun optic vorbind ( MultiCoated )

Faci o confuzie destul de mare dar stai linistit, nu esti singurul ...
Calitatea optica a unui instrument este data de precizia razelor de curbura, gradul de finisare a suprafetelor optice precum si de precizia de asamblare a componentelor.
Coatingul are doar rolul de a mari transferul de lumina si a minimiza reflexiile interne.

Vad ca il lauzi si dpdv fizic fara sa aduci insa niciun argument.
Este penibil dupa parerea mea sa spui ca un binoclu construit in plastic si ala de proasta calitate este un binoclu bun dpdv mecanic.
Modelul la care te referi mie mi se pare unul foarte slab, este o jucarie de care te poti servi un an doi si pe care arunci bani de pomana, chiar daca putini.

Mars Boy
03 Sep 2013 17:50




Vad ca il lauzi si dpdv fizic fara sa aduci insa niciun argument.
Este penibil dupa parerea mea sa spui ca un binoclu construit in plastic si ala de proasta calitate este un binoclu bun dpdv mecanic.
Modelul la care te referi mie mi se pare unul foarte slab, este o jucarie de care te poti servi un an doi si pe care arunci bani de pomana, chiar daca putini.

Pai de cand il am eu... de aproape un an... nu are probleme de ordin fizic. Nu s a decolimat niciodata. Acum sunt si binocluri facute din metal dar difera in greutate si in pret. Eu cred ca un "all-rounder" trebuie sa fie moderat ca pret dar si ca greutate fiind in teorie un instrument care il tii 80 90 la suta din timp din mana. Nu cred ca majoritatea oamenilor au binocluri de mii de euro bucata. sau chiar si 6 7 8 sute de euro. Ar fi fost ideal daca asa stateau lucrurile :D Sunt pasionati care isi fac treaba cu un IOR sau cu un 50 cu rubicon .... terestru ... astro ... nu conteaza. In principal ca nu isi permit si decat sa renunte mai bine invata si eventual isi procura unul mai bun. Cunosc personal o persoana care are un binoclu 50 Blue caruia 70 mm MC i se pare racheta. Fiecare are asteptari dupa bugetul lui.

catalin dumitru
03 Sep 2013 17:55


In primavara lui 2005 , mi-a fost adus la colimat un 20x80 cu tuburi de plastic.

Binoclul costase atunci 350 lei , la un magazin cu diverse din apropiere.

Initial voisem sa-l iau eu dar am lungit-o si l-a cumparat altcineva.

Dupa vreo doua luni a ajuns la mine in ultimul hal de dereglat .Cand l-am testat eu in magazin , parea in regula.

Realinierea a fost groaznica . A trebuit sa 'gadil' unul dintre tuburile obiectivelor cu pistolul cu aer cald pentru ca nu mai aveam suficient reglaj la prisme.

valy
03 Sep 2013 18:49


Si care ar fi alternativa?

zoth
03 Sep 2013 19:02


Nu sunt adeptul binoclurilor de mii de euro, mai degraba adeptul protejarii investitiei facute tocmai in ideea ca bugetele noastre sunt atat de limitate.

Binoclul pe care il folosesc acum m-a costat cu ani in urma aprox 50 euro, o suma rezonabila zic eu.
Este un binoclu metalic, usor de tinut in mana, care si-a pastrat colimarea o sumedenie de ani si care probabil o va mai pastra multa vreme daca nu ma apuc sa bat cuie cu el.

Primul si ultimul meu binoclu cu tuburi de plastic (mai scump decat cel metalic) a inceput sa piarda colimarea dupa vreo 2 ani pentru ca vrem nu vrem plasticul lucreaza in timp.
Mi-a fost destul de greu apoi sa recuperez abia jumate din suma investita. Restul am trecut-o la pierderi. Si pana la urma care investitie a fost mai utila pentru mine???

jimao22
03 Sep 2013 20:10


E, ca sa completez si eu galeria celor nemultumiti de Celestron Sky Master, pot sa spun ca e slab de tot. L-am luat nou si l-am dat dupa un an din cauza astigmatismului pronuntat. Ma uitam la Venus seara si vedeam un triunghi. 
Ce binoclu astronomic e ala? Planete triunghiulare?  :lol:  :lol:  :lol: !!
Am insa si un binoclu rusesc 8x30 (nu prea bun astro dar excelent terestru), luat in 1980, tot de nou, si care e la fel de bun ca in prima zi. Si planetele sunt inca rotunde, vazute prin el...

nobody
03 Sep 2013 21:30


Astigmatismul nu este triunghiular. Mai degraba este vorba de deformarea lentilelor de la o strangere exagerata pe 3 puncte. Si cred ca este doar un caz particular ce nu are legatura cu ideea de decolimare la binoclurile cu elemente din plastic.

MiroJenu
03 Sep 2013 23:56


Binoclurile second( anii 1960--2000):
 a)cu preturi mici( cam pana in 200lei--250) multe au corp metalic  au si componente de plastic si o mecanica de calitate medie( se rupe usor furca ce tine ocularele, sau se strica filetul central, prinderea prismelor este mediocra ce duce la decolimari la socuri, etansarea se duce in timp si patrunde mizeria in interior).
b) cu preturi de la 400--500lei in sus sunt ceva mai bune mecanic dar nu rezistente la socuri.
Exceptia este binoclul IOR 7X40(si alte binocluri de folosinta militara sau pt scopuri speciale) ce are optica buna si o mecanica excelenta.
Binoclurile noi se vand la preturi umflate( recent am probat un binoclu nou intr-un magazin, pret 650lei
si m-am mirat ca furca binoclului avea un balans deranjant iar optica era mediocra spre bine.
Plus ca ce se uita este termenul de garantie!! dat de producator( 1an? 2ani? 3ani? cam atat) si atunci la ce sa te astepti daca garantia e scurata?
Asa ca cine vrea binoclu bun optic si mecanic cam trebuie sa dea incepand de la un salar sau 2 , 3.
Nu mai vorbesc de intretinerea binoclurilor unde se fac cele mai multe greseli.
Pe de alta parte chiar un binoclu mai ieftin daca este cu grija intretinut!! poate oferi depline satisfactii.

Mars Boy
04 Sep 2013 16:00


In primavara lui 2005 , mi-a fost adus la colimat un 20x80 cu tuburi de plastic.

Binoclul costase atunci 350 lei , la un magazin cu diverse din apropiere.

Initial voisem sa-l iau eu dar am lungit-o si l-a cumparat altcineva.

Dupa vreo doua luni a ajuns la mine in ultimul hal de dereglat .Cand l-am testat eu in magazin , parea in regula.

Realinierea a fost groaznica . A trebuit sa 'gadil' unul dintre tuburile obiectivelor cu pistolul cu aer cald pentru ca nu mai aveam suficient reglaj la prisme.

De acord cu tine. Probabil fiind cumparat de la magazin de diverse si costand 350 lei ... chiar si in 2005 ... nu sunt anii 90 totusi... nu era TS Bresser sau Celestron. M am uitat destul prin TS 20x80 si Bressere toate grosismentele ( atat cu bak4 si 7 ) si pot sa zic ca sunt calitativ f bune ( la banii pe care ii da omul pe ele ) Nu vb de instrumente umplute cu azot sau triplete. Acelea sunt alta categorie atat calitativ cat si financiar. In bucuresti la Alcor e un TS 20x80 de o groaza de timp la demo si e impecabil si in ziua de azi. Stiu si eu ce e un Sakura sau alte branduri de genu ( nu zic ca cel testat de tine era chiar in halul asta )

Mars Boy
04 Sep 2013 16:07


Nu sunt adeptul binoclurilor de mii de euro, mai degraba adeptul protejarii investitiei facute tocmai in ideea ca bugetele noastre sunt atat de limitate.

Binoclul pe care il folosesc acum m-a costat cu ani in urma aprox 50 euro, o suma rezonabila zic eu.
Este un binoclu metalic, usor de tinut in mana, care si-a pastrat colimarea o sumedenie de ani si care probabil o va mai pastra multa vreme daca nu ma apuc sa bat cuie cu el.

Primul si ultimul meu binoclu cu tuburi de plastic (mai scump decat cel metalic) a inceput sa piarda colimarea dupa vreo 2 ani pentru ca vrem nu vrem plasticul lucreaza in timp.
Mi-a fost destul de greu apoi sa recuperez abia jumate din suma investita. Restul am trecut-o la pierderi. Si pana la urma care investitie a fost mai utila pentru mine???

De acord cu tine. Si eu ziceam la fel ... de buget.

Binoclurile mai vechi ( dar facute de cineva care se ocupa exclusiv cu optice ) sunt mult mai bune calitaiv atat optic cat si fizc ca cele de acum. Nu am zis contrariul.

De acord si aici. Plasticu e plastic iar metalu la fel. Acum depinde doar bugetul. Restu e o formalitate. Mai utila a fost cea de pe binoclul de 50 euro dar cred ca avea apertura mai mica decat cel cu probleme. Acum omu sa cumpere un binoclu mai mic si mai scump sau unul mai mare si cam la acelasi pret sau pe aproape ... e o dilema ... la DSO stim cu totii ce primeaza.

Mars Boy
04 Sep 2013 16:12



Asa ca cine vrea binoclu bun optic si mecanic cam trebuie sa dea incepand de la un salar sau 2 , 3.

Pe de alta parte chiar un binoclu mai ieftin daca este cu grija intretinut!! poate oferi depline satisfactii.

Eu lucrurile astea le am sustinut de la inceput. Depinde de buget. Acum ori stai cu gandu cand strangi banii ... daca ii strangi ... ori iti iei ceva ce poti ... si iti faci treaba cu el frumos.